Бурените на лъжата

ЦУМ

© Анелия Николова

ЦУМДотам запуснато е общественото ни поле, та човек не знае накъде да погледне – отвред лъжи, една от друга по-големи. Че плевелите на неистината изкласяват лесно, а са и доста по-устойчиви от истината, която е нещо крехко и трябва да бъде пазена зорко, е знайно още от Библията. То е част от "проклятието на земята", за която буквално е речено на Адам: "Тръне и бодили ще ти ражда тя" (Бит. 3:18).


И все пак, прехвърлим ли сравнението в полето на политиката, не можем да не се запитаме: а как се плеви тази буренясала от лъжи нива, дето нас чака, не другиго? Съответно: не е ли общосподелима отговорността за опашатите лъжи, избуяващи ден подир ден пред очите ни, без да срещат енергично противодействие? И накрая: да не би забавянето на хода на звездите, тръгнали обратно на естественото си движение, да е в основата на общата апатия и обществената немара към скандалите, залели ни напоследък?


Щото, ако някой не е наясно – ретроградният Меркурий приключи. Затуй най-сетне ще имаме правителство, надлежно сформирано според хороскопите на участващите в него. Ала звездите, подобно на съдбата, са нещо изменчиво: веднъж вземат, па направят мили очи на някой агент в отбраната, друг път обръснат веждите на отявлен мултак. Иди, че търси сметка на колелото на Фортуна за ненадейните му обрати.
Искам да кажа, че тъй, със звездите, всичко намира от лесно, та по-лесно обяснение. Трудното е другаде, по обраслата с лъжи земя, където, в нашия, български случай, нещата явно са разменили местата си. И ако ще е все така и вече всичко е предрешено, нека тогава, при общо съгласие, просто узаконим фактическото положение на нещата. Та да се знае веднъж завинаги, че:


1. Министерският съвет и ЦУМ официално разменят местата си, което едва ли ще е чак толкова трудно, поради тяхното съседство.


2. Така новото правителство (кабинетът Борисов 3) може да започне да работи и заседава в ЦУМ (в кабинета на г-н Гергов), където явно е любимо място за консултации и се вземат важни за страната решения.


3. На г-н Георги Гергов, като официален консултант на властта, ще се създадат условия да развърти добра търговия и в сградата на бившия МС, място с традиции в подобни начинания. А в новия му кабинет в стария МС пък ще може да заседава легалната опозиция (БСП).


4. В новия МС (ЦУМ) ще бъде официално гарантиран и на главния прокурор, и на омбудсмана на републиката неограничен достъп до въпросния кабинет Г., това харизматично място в аурата на властта. Нали целта е да се преодолее дисфункцията на институциите в страната и така да се спестят исканите промени в конституцията. Последното да се сведе надлежно на г-жа Цецка Цачева в новите й функции. За всеки случай, предвид афинитета на главния прокурор към мястото, да се предвидят поне две стаички за носене на папки от страна на бизнеса и други заинтересовани лица.


5. На г-н Станислав Тодоров Трифонов, народен трибун на мажоритарността, да се издаде постоянен пропуск за достъп до новия МС (бивш ЦУМ) с право на мажоретки и на чакалня в близост до кабинета Г. Така г-н Трифонов ще може необезпокоявано да се среща с всички, без да му е нужно да се крие по кьошетата, което, предвид високия му ръст, е почти невъзможно. Последното със сигурност ще допринесе за видимото израстване на българската демокрация.


6. На г-жа Корнелия Нинова, която е в категорична опозиция, да се издаде само временен пропуск за известния кабинет на г-н Гергов, предвид на влошените отношения между двамата и на нежеланието й да заеме важен пост във властта. Последното да се компенсира със запазването за нея (на държавна сметка) на постоянна маса в ресторант "Друзья" (към Руския културен център), където тя да може да провежда важните си срещи с новите колеги на г-н Решетников, оказали благотворно влияние върху отнелата ни толкова много българска демокрация.


7. Народното събрание окончателно да се премести в сградата на бившия Партиен дом, съхраняваща добрите практики на еднопартийната система. Нещо, което допълнително ще заздрави новата ос на властта в България, включваща старото президентство, новия ЦУМ и новия МС. В топлите месеци част от консултациите между тези институции биха могли да се изнесат пред прозорците на досегашния кабинет Г. – долу в Ларгото. Така всичко ще се случва и пред погледа на президента г-н Радев, без да е нужно той да проявява летателните си качества, за да се сдобива с нужната му властова информация.


8. Фактическото узаконяване на съществуващия порядък на нещата в най-голяма степен ще улесни и новия/стар премиер г-н Борисов, който ще може да провежда официалните си и неофициални срещи вече не в Банкя, а в кабинета Г., на мястото, в което събеседниците му и без това са свикнали да провеждат консултациите си.


Ето нещо, което направо ще взриви задкулисието в българската политика, доколкото новият кабинет всъщност ще заседава сред кулисите, където обичайно се сключват важни политически договорки. Последното ще има положителен и траен ефект, който тепърва ще се осъзнава от българските граждани.


***
Всичко това можеше да е смешно, ако не бе твърде жалко. И ако бурените на лъжата не бяха избуяли чак до такива размери. Впрочем изразът "бурените на лъжата" не е мой, той е цитат от едно есе на Георги Марков, в което той, описвайки тоталитарна България, предупреждава, че разликата между истината и лъжата е повече от очевидна: от бурените не могат да израстат цветя, от бурените израстват само бурени. Което идва да покаже, че корените на днешния политически пустоцвет са доста по-дълбоки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 509 Неутрално

  "И все пак, прехвърлим ли сравнението в полето на политиката, не можем да не се запитаме: а как се плеви тази буренясала от лъжи нива, дето нас чака, не другиго?"

  С копане, господин Николов, с копане! Да изчистим бурените на лъжата, лицемерието, безхаберието, нищоправенето, посредствеността и корупцията

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  Което идва да покаже, че корените на днешния политически пустоцвет са доста по-дълбоки."Е,то тава е лошо я.Нивата с бурените на лъжата днес е по голяма и бурените са по високи.ДС успя да втълпи на хората,че всички са маскари с което успя да накара тези хора които повярваха в това(оказва се,че не са малко)да изпаднат в апатия което се използва от всички власти(всички власти обичат апатията и неангажираността на хората)към протичащите обществено политически процеси.

 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Понапънал се е автора ама не се е получило.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До "Искам да кажа..." е трябвало да спрете, авторе. Но след като сте почнали по точки (които безспорно са верни), защо не сте изредили и останалите, а сте спрели по средата (или по-скоро - в началото). Така този "анализ" се превръща в поредния ... анал, каквито ги има много....

 5. 5 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Тони Николов е взаимствал от моя коментар преди няколко дена.
  Ще си позволя да Ви го представя на копи :
  """... коментар 62
  Чардо
  Рейтинг: 3192
  11:01, 02 май 17
  Любопитно
  До коментар [#59] от "mr. wonderworld.":

  На времето, когато В.Червенков подписва за стоежите в центъра на София , оставя ЦУМ макар и на края , но залепен за сградата на МС.
  И току виж , сега ЦУМ се окаже задкулисието на МС. . . . ."""

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 6. 6 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Всички реват срещу политиците, че били "прости", и с право.
  Обаче като гледам какви са ни "сложни" интелектуалците, политиците май не са толкова зле......

  Знанието е сила, информацията - власт
 7. 7 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 279 Разстроено

  Едностранчив "анализ" на автора!

  Дърпа чергата за интересите на една група олигарси!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Бурените на лъжата... 1. Министерският съвет и ЦУМ официално разменят местата си..."

  - Тц, бурените на лъжата - старите десни официално стават либерали. "Десните" официално манифестират със знамето на фондация "Фридрих Науман". Фондацията, която си сътрудничи с ДПС, НДСВ, както и, забележете, на ИМП, ИПИ, Дайнов и т.н.
  fnf-southeasteurope.org/wp-content/uploads/2015/09/FNF-25-Years-Promoting-Freedom-in-Bulgaria.pdf

  Това ли е "Фондацията" на тайния език АРГО???

 9. 9 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  Много обичат другарите "интелектуалци" да правят интриги и да цапат всичко и всички. Големите тъмни петна от дейността на комунягите непременно трябва да се лепнат навсякъде, а накрая... някъде навън от улицата (като Станислав Тодоров Трифонов) или от мрачни и запушени кабинети, да окнат за пореден път "Всички са маскари". Продължавайте така, а после се чудете какво точно искате да постигнете и защо "Ретроградният Меркурий" непрекъснато виси над уж "умните" ви глави и уж "големите" ви идеи. Апропо, идеи си нямате, нито място в която и да било от трите власти. Удобно настанили се в корумпираната и зависима "четвърта", сеете само раздор и простотия.
  Жълто, Николов, жълто!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Една Власт може да бъде свалена само от друга Власт,а не с изкореняване на лъжите и пропагандиране на истините! Пример,Луканов и Младенов,(под неутралният поглед на военният министър Джуров),свалиха Тодор Живков. А не ние "сините" идеалист.
  Или смелият и властен Рейгън,който свали Горбачов и катурна СССР,а не разни картърчета,никсънчета и кенедчета.

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Неутрално

  Усещам някакво внушение, че чистите и умните незаслужено и нарочно са изтласкани от политиката. А това всъщност е естествен процес. Политиката не е дейност за перфинени и чувствителни академични теоретици, а по-скоро за пробивни и енергични практици. Първите да анализират по медиите и по мрежите, а другите да гребат в мръсотията, защото каруцата се тегли от смрадливи коне, а пуделите са за украса.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Весело

  До коментар [#6] от "pag":

  кажи нещо и за наелите тези "интелектуалци"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Много обичат другарите "интелектуалци" да правят интриги
  —цитат от коментар 9 на Непукистка


  Убиѝ ги тези "интелектуалци", че да си пуснем чалгата без да се оглеждаме! Давай :) :) :)

 14. 14 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1002 Весело

  До коментар [#6] от "pag":кажи нещо и за наелите тези "интелектуалци"
  —цитат от коментар 12 на дерибеев


  Еми всеки се стреми към себеподобни, това мога да кажа без да ме баннат......

  Знанието е сила, информацията - власт
 15. 15 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  [quote#13:"lemonadejoe"][/quote]

  Мдааа, какъв е първия подсъзнателен порив на либераста? Да мачка и убива.
  Вчера тук някаква гугутка-фен на титаничния борец за чиста и свята съдебна система Лозан Панов, призоваваше протестиращите с агнешките главички да бъдат "привикани да пишат", "да им се задават въпроси и да пишат", да се видело "кои са им роднините" и прочие комунистически номерца. При това съвсем сериозно твърдеше, че бил "демократ" от породата "няма ляво, няма дясно".......
  Това нито Курнелия, нито Болен са си позволявали да искат.......

  Доживях да видя бившите комунисти да са по-големи демократи от аФтентичните "десни" левичарчета-революционери - аФтентични троцкисти......

  Знанието е сила, информацията - власт
 16. 16 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#15] от "pag":

  [quote#13:"lemonadejoe"]
  —цитат от коментар 15 на pag
  някаква гугутка-фен на титаничния борец [/quote]

  Ма тя "подсъзнателен" фен ли е или с членска карта?
  Престани с тези сложни разсъждения, че ще те обявят за "интелектуалец" и ще те хвърлят в казана :) :) :)

 17. 17 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Бурените на лъжата! Да погледнем Бразилия! Мина година от как Дилма Русеф бе отстранена от президентския пост в обвинения за корупция! Те я на свобода! Няма за какво да я пипнат! Но председателя на парламента, онзи, който организира отсраняването и' с БЕЗПОЧВЕНИ обвинения за корупция, сега е в затвора за 15 г! Обивнения за КОРУПЦИЯ! Същяи е информатор на американските тайни служби! Борбата с корупцията е повод за отсраняване на неудобни политически опоненти! Така е и в България! Монополи, картели, в ивсевъзможни чужди корумпатори настояват неизгодните им договир ида продължават вечно! А тези, които са ги сключвали-да продължат да ни управляват вечно! Надежда всяка тука оставете! НЕ България, Да Турция!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Както е казал Монтескьо ,всеки народ заслужава съдбата си. Като чета коментарите, ние повече от всички останали.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#7] от "Курт Вонегът":

  Дърпа чергата за интересите на една група олигарси!
  Която плаща музиката.

 22. 22 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#17] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":
  Мина година от как Дилма Русеф бе отстранена от президентския пост.

  Уличните вълнения срещу Дилма започнаха когато увеличи цените на градския транспорт.

 23. 23 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Така е , Тончо
  Ама има и други бурени...
  Например, ще обяснители на умните, красивите и готините - чиито ментор сте, че търкалянето на бурените по паветата и трошенето на автобиси е едно, но получаването на възможноста да се скубят бурените /влизането във властта/ по естествен демократичен начин е нещо съвсем друго.
  За това - ни дума, ни вопъл, ни стон...
  Звучи Ви познато, нали?

 24. 24 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#1] от "neut":
  "С копане, господин Николов, с копане! Да изчистим бурените на лъжата, лицемерието, безхаберието, нищоправенето, посредствеността и корупцията".

  Стига сте ми образуваки бръчки с др. Тони. Той поне владее перото и е написал еди добър сатиричен фелето. И дотук.
  А ти направо си козируваш: "рапорт даден-рапорт приет".

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 25. 25 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Лелеее..какви съм ги написала...е вие ще ме разберете. Имате опит с грешките в материалите на Дневник. Като заглавието с "изСтребителите".

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 26. 26 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#18] от "voltaire":
  "На много места е така. Понеже ГЕРБ всъщност е постморталната политическа ерекция на БКП. "
  Ххахах, каква алегория само. Бях чувала за политическа импотентност, ама чак за политическа ерекция не се бях сетила.
  За протокола само: ерекция постморталана няма начин да има, само премортална е възможна.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 27. 27 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 389 Неутрално

  "И ако бурените на лъжата не бяха избуяли чак до такива размери"
  Изразът б"урените на лъжата" е актуален и днес, и то не само в България. В политиката лъжата избуява най-много и нанася най-големи поражения, Прави ми впечатление, че напоследък политиците лъжат доста неумело, използват плитки и примитивни лъжи, без да се интересуват дали им се вярва, или не. Защото у тях е и ножът и хлябът и знаят, че никой няма да им се противопостави адекватно. Политиците си мислят, че ни лъжат, ние се правим, че им вярваме и тъй върви светът.

 28. 28 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  У нас освен бурени на лъжата, растат и магнолии на лъжата.

 29. 29 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Добър анализ. Наистина няма смисъл да продължава заблудата, че територията завладяна от свинете е парламентарна република. Нищо не пречи на ББР да отпусне милиончета с които недоразвития още Пеевски да придобие земята под сградата на НС и по отработената схема да се осигури комфорт на другаря и другарката Библиотекари. Няма смисъл от 240 депутата. Доказано е, че другарите Цацаров, Горанов, Пеевски, Цветанов и Гергов са достатъчни за управлението и контрола на населението и паричките.

 30. 30 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Очаква ни едно доста глупаво управление до 01.07.2019-та година. Ако нещо смислено изобщо е възможно да се случи в страната, ще е след предсрочните избори през есента на 2019-та. Ако и тогава дойде Борисов 4, всякакви коментари и политически разсъждения ще са безсмислени.

  Navigare Necesse Est
 31. 31 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Грешка. Става дума за 2018-та.

  Navigare Necesse Est
 32. 32 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  За да изкореним бурените има да копаем и плевим, че тези лъжци и с пръскане не можем да изкореним.

 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  МОЧА имени Ленина

  Солидарност... Ватикана... люти фъргаха закани,
  а Рейгън и Горбачов собственоръчно свалиха Оградата на соцлагера.

  Зейнаха Гласност и Отворени общества.
  Некои другари протестираха, но Елцин потуши бунта и катурна СССР.

  Не и Мавзолея на Ленин.
  Културната им революция полууспе!

  До коментар [#10] от "deaf":

  Или смелият и властен Рейгън,който свали Горбачов и катурна СССР...

 34. 34 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Господин Николов,моите почитания.Гледах по БНТ филма за Георги Марков и ме хвана за сърцето.И аз съм слушала ВВС и другите +вражески +радиостанции и знаех,че истината не е тази от работническо дело. Още тогава четохме списание списание от 44г където пишеше че руснаците са изтребили елита на полското общество в Катин.Затова толкова се зарадвах,като видях колко стойностни хора са се обединили около каузата-да отдадат почит на Георги Марков и даже да влезе в учебниците,да се учат децата ,че разлика между комунизма и фашизма няма.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3652 Весело

  ,,...2. Така новото правителство (кабинетът Борисов 3) може да започне да работи и заседава в ЦУМ (в кабинета на г-н Гергов), където явно е любимо място за консултации и се вземат важни за страната решения.....,,

  Ко да праим Тони, ко да праим, като тос прозд народ би дуспатъ на най умнити. Боцко ша си засидава в МС па вий умнити мое да си го местити тос министерски съвет по сички джобове, мое в Москва да го сложите тос МС, на Луната дори. Па на вас умнити ви останъ кръчмето в Миндя, щоту сти най чеснити и нивгиш не лъжити

 37. 37 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2851 Весело

  Тони, ако БСП беше спечелила изболите и любимата ти Корнелия беше премиер писанието ти можеше да хване дикиш ама сега звучи кухо та дрънка!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 38 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Бурените на лъжата?!

  Лъжи-лъжи и пак лъжи! "Една лъжа повторена 100 пъти се превръща в истина." "Добре изпипаната лъжа се равнява на 99% истина." и.т.н. .......

  В този лъжлив свят с лъжливи новини и още каквото си пожелаете, стига да сте достатъчно наивен, за да им повярвате. И "дедо" така казваше на времето: "вервайте ми" и мнозина му "поверваха", а сега казват "боже от царя ни пази", обаче от глупостта човешка ниКОЙ не може да ги опази?!!!!

 39. 39 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Мили мои бетоноглави команисти-гледайте филма за Герги Марков -може и да ви трогне.Нищо ,че сте бетоноглави ,може и бетонът да омекне.Ако имате смелост гледайте и Катин.После пак ще говорим.

 40. 40 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 829 Неутрално

  "корените на днешния политически пустоцвет са доста по-дълбоки" и се коренят в 45-те години даржавна корупция, изразяваща се в разделянето на народа на привилегировани и прсотосмъртни.

 41. 41 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Бурените на лъжата са посадени от мафията в социума чрез назначаването на нейни слуги като овластени служители и бизнесмени. Така почти цялата икономически замогнала се и овластена прослойка задушава и потиска чрез лъжи, демагогия и антисоциални действия обикновените хора.
  Тази прослойка има изгода от лъжата и затова я поддържа.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK