Макрон и Великата Фалшива Революция

Макрон и Великата Фалшива Революция

© Reuters"Дневник" публикува текста на Даниел Смилов от портала "Култура".


Западът е обхванат от Великата Фалшива Революция (ВФР): изблик на народен гняв под лозунга "Несвобода (антилиберализъм), неравенство (антиегалитаризъм) и небратство (всеки за себе си)!". В неделя ще видим дали Бастилията ще падне, или все пак Макрон ще удържи Франция. В Америка и Великобритания революционерите са вече на власт. Опити за метежи имаше в Холандия, Австрия и къде ли още не.


Когато стане дума за народен гняв, левицата веднага наперва уши и заявява, че народът винаги е прав. С подобен демократичен труизъм трудно се спори, макар че нещата стават по-неясни, когато се попита "за какво точно е прав народът?". Отговорите, които се дават в настоящия случай, обикновено са следните:
– Народът се бунтува срещу глобализацията и голямото неравенство, което е произлязло от нея и неолибералната политика.


Наистина електоралните профили на гласуващите показват, че това, което ги обединява, е страх от глобализацията и нейните различни проявления – имиграция, различни култури, социална промяна. (1. - бел.авт.) Но някакъв еманципаторски пиетет към равенство сред революционерите няма. Не случайно те си избират крайни консерватори и дори милиардери като Тръмп за свои представители, чиято първа работа е да намалят още данъците и дори да премахнат елементарните публични здравни услуги за най-уязвимите групи. Този факт показва, че ВФР е в сърцевината си антиегалитарна и в този смисъл не е наследник, а е по-скоро отрицание на 1789 г.


За да се обясни този парадокс на народните стремления, са предлагани всякакви аргументи, включително психологически. Според един от тях – засега най-креативния – народът се "идентифицира" със своя най-голям враг и затова се превъплъщава в типажи като Тръмп. (2. - бел.авт.) Но това все пак е абсурдно. Много по-вероятно е, гласувайки за Тръмп, различни социални групи просто да искат да блокират обществена промяна и да запазят правата и привилегиите, които имат, като спрат достъпа на други до тях. Такива групи има в северните работнически щати на САЩ, Уелс и Северна Англия в Обединеното кралство и т.н.


Нещо повече, към тези групи от "народа", трябва да се добавят и богатите опортюнисти, които смятат, че Западът трябва да се възползва още повече от привилегированото си положение, като извлече нови ползи за себе си от глобализацията. Това би станало, като се "изсмучат" глобалните капитали чрез квазиофшорен статут на Великобритания, САЩ, а защо не на Западна Европа като цяло, като същевременно се забрани предоставянето на блага на други, като се ограничи имиграцията. Програмата Тръмп е всъщност точно това – стена с Мексико, репатриране на капитали и предоговаряне от позиция на силата на всички търговски споразумения.


Тоест, макар че се осъществява в името на народа, ВФР всъщност разбива универсалното гражданство на отделни групи, класи, котерии, като сглобява най-неочаквани мнозинства на базата на обещания за запазени привилегии. И то без ангажименти към останалите, които спокойно могат да останат и без базови здравни осигуровки.


– Народът се бунтува срещу прекалената свобода на либерализма и мултикултурализма.


Второто обяснение на ВФР е културно – тя е протест срещу свободата. Според тази консервативна по своя характер теза, Западът трябва да разгради системите от универсални права, които сам е изградил, да ренационализира ценностите и да наложи по-сериозни форми на социален контрол над изразяване и сдружаване. Трябва да се елиминира "политическата коректност", за да може публично да се заклеймяват хомосексуалистите например, както и да се ограничават възможностите им за обществена изява. Трябва да се забранят или ограничат другите религии за сметка на християнството. Трябва да се забрани имиграцията на мюсюлмани и т.н.
И тук, както по-горе, се получава парадокс – "освобождението" на народа преминава през ограничаването на определени права. Както в света на Оруел несвободата е свобода.


Макар че е много раздухван, този антилиберален дискурс не е водещото във ВФР, обаче. (3.- бел.авт.) Ако тя разчита само на него, нейното влияние бързо ще се свие до традиционната ниша на неофашистки, расистки и крайнодесни партии, каквито винаги е имало в поствоенна Европа. В САЩ Ку Клукс Клан със сигурност подкрепят ВФР, но тя не е ККК. Със своя инстинкт Тръмп бързо разбра, че ако даде прекалена тежест на Банън и Брайтбарт, администрацията му бързо ще загуби доверие и ще се превърне в екзотична радикална секта.


В този смисъл антилибералните радикали са част от революционното мнозинство, но само част от него. Поради факта, че имат идеология, те са по-шумни и видими от останалите. Но ако останат само те, ВФР бързо би се спихнала, както се случи в Холандия: след целия "културен" антиислямистки шум, революционерите взеха около 20%.


Толкова същите биха взели и във Франция при една пропорционална система на представителство. Мажоритарните избори – и в англосаксонските държави, и в президентската надпревара във Франция и Австрия – ги изведоха близко до мнозинството, чрез прибавянето на групи, които изобщо не споделят антилиберални ценности.


– Народът се бунтува срещу наднационални политики и колективни форми на гарантиране на сигурност и права (тоест иска не братство, а всеки за себе си!).


ВФР е всъщност бунт срещу самата политика, доколкото тя е колективно действие в защита на обществения интерес. Политика има там, където хората заедно, чрез взаимодействие, решават своите проблеми. Там, където всеки действа само и изключително за себе си, имаме други форми на общуване – да речем пазар. ВФР е срещу политиката на наднационално ниво и това се вижда много ясно – революционерите са отявлени опоненти и на ЕС, и на НАТО.


По-интересното е, че ВФР е и срещу политиката на национално ниво. Недоверието на гражданите в политическите институции е добре известен факт, който ВФР капитализира. За целта революционерите парцелират, разпадат националната общност на заслужаващи и незаслужаващи групи, на патриоти и предатели. Вътрешната политика става различна от класическото понятие на Аристотел. За сметка на нея се налага оксиморонът на Карл Шмит – политиката е противопоставяне на "приятел" срещу "враг". А врагът са ислямът, хомосексуалистите, чужденците, различните, инакомислещите и пр., и пр.


В този смисъл ВФР не е просвещенска революция като тази от 1789 г. или американската война за независимост, а е по-сходна с "революциите" от 20-те и 30-те години на XX-ти век в Италия, Германия и Централна Европа. Ето защо уточнението "фалшива" революция, или дори контрареволюция, не е произволно.


ВФР и влиянието й на изток


Ако Макрон спечели утре, пикът на ВФР ще е вече преминат: на Запад ще започне постепенно постреволюционно отрезвяване. Дори и Льо Пен да спечели, ВФР ще донесе една основна щета – разпадането на ЕС и НАТО. Това ще е тежък удар върху благосъстоянието на Запада и ако не бъде компенсирано от нова интеграционна вълна, е бърз път към неговия залез. Но в историята са се случвали и по-големи драми. В по-краткосрочен план един по-консервативен елит ще смени временно настоящия, но състезателният характер и плурализмът на политиката ще се запазят.


На Изток – в Русия, но и в части на нашия регион, ВФР ще има далеч по-трайни и разрушителни последици. Тук несвободата, неравенството и спасението поединично ще се превърнат в надпартийна държавна политика:


– антилиберализмът ще стане (монополна) държавна политика и опонентите му ще са подложени на различен вид гонения. Тази програма е вече изпълнена в Русия, а Унгария, Македония, Полша и други държави правят стъпки в тази посока;


– местните еквиваленти на Брайтбарт ще имат монопол в медиите. Медийният плурализъм е така или иначе под въпрос не само в Русия. Овладяването на медиите и налагането на ВФР идеология в тях може да стане технологически лесно и у нас;


– антиегалитарианството също е факт – Русия е една от най-олигархичните системи, познати в световен мащаб;
– недоверието във всякакви публични, колективни форми на взаимодействие извън семейството и племето също е широко разпространено и лесно може да стане монополна държавна политика. Заклеймяване на чужди агенти, пети колони, предатели и т.н. вече е част от публичния дискурс в много държави в региона. Ако ВФР успее на Запад, това ще стане единствената форма на политика тук.


ВФР в този смисъл не е ограничена до Запада. Напротив, поради плитките корени на либералните и демократичните институции на Изток, нейното разгръщане и екстремизация може да се очаква точно тук.
Затова сблъсъкът между Макрон и Льо Пен е от пряко значение и за България.


Бележки от автора:


(1.)Изследване на фондацията Бертелсман показва, че водещото за популисткия вот в Европа е страха, а не определени културни ценности. https://www.bertelsmann-stiftung.de/fileadmin/files/user_upload/EZ_eupinions_Fear_Study_2016_ENG.pdf


(2.) https://www.opendemocracy.net/simon-tunderman/trump-s-paradox-critique-of-populism
(3.) Цитираното по-горе изследване на Бертелсман показва, че културното деление консерватори-либерали не обяснява популисткия вот в големите западно-европейски демокрации.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Путлеристите с целият си ресурс срещу ЕС!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Според мен не е редно да обединяваме малко вероятните събития, които се случиха напоследък, в система и да използваме гръмки имена като ВФР за получения конгломерат. Брекзит има едни корени (имперска носталгия), избирането на Тръмп - други (неубедителното представяне на Клинтън). Може би има възход на полпулизма, но това е тема за сериозен анализ, не за весникарски сензации.

 4. 4 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  Последна възможност за антиевропейско настроените съфоромци. Изкажете се громко с комунистически плам. А утре когато очакванията ви се разминат с действителността , се покрийте кротко...

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9017 Неутрално

  "поради плитките корени на либералните и демократичните институции на Изток, нейното разгръщане и екстремизация може да се очаква точно тук.
  Затова сблъсъкът между Макрон и Льо Пен е от пряко значение и за България."
  Какво значи, може да се очаква. То вече дойде.

 6. 6 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Нема страшно.. Немците хибридно култивираха положението.. Франсетата шЪ помрънкат..пък шЪ им мине..Кат нидерландци и австрета...:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Айде бе, щото цялата демокрация принадлежи на десноцентриската, бореща се за статуквото банда. Кълнат се в демокрацията, когато им е удобна, а когато не е - веднага се обръща в популисткото оръжие в ръцете на левицата (впрочем почти всички ултранационалистични секти из Европа са крайнодесни, а не крайнолеви, но приразкът на комунизма все още е най-удобният призрак от тази страна на Атлантика).
  Центристко-либералните кръгове така и не си взеха поука от това, което стана в САЩ, а то е следното: за високото самочувствие се плаща. Когато внушаваш на огромна маса народ, че са тъпи, прости, нецивилизовани националисти/комунисти/каквото си щете, то тези хора с радост ще ви изхвърлят от властта и ще сложат там всеки друг малоумник, който набара правилния подход. Демокрация! Като искаш хората да се "интегрират" около либералното и глобалисткото, първо престани да се носиш с ореола на умен и красив, недостижимо напредничав, и да сочиш с пръст първобитната маса. Обясни на тази маса какво искаш, за какво се бориш и къде е полезното в идеята ти. Обясни го простичко, на нормален език, за да те разберат. Докато десноцентриският елитаризъм само ще ни докара на главите още Търмпове, -екзити и Льо Пени. И после кой е виновен - Путин, разбира се. Не е Путин обаче. Сами си слагат въжето около шията, и то не с кофти идеи, идеите са си добри - но поведението е това, което отблъсква. Постоянното сочене с пръст. Постоянното обявление "ама ако..., значи си прост". Ако си националист, значи си прост. Ако не харесваш гейовете, значи си прост. Ако не си с ЕС, значи си прост. Ако не разбираш ползите от свободния пазар, значи си прост. В доста отношения това е вярно. Обаче тия простите утре ще сложат някой прост начело на държавата (да не давам примери), докато ти се прайш на много елитен. И тогава пак се връщаме към демокрацията...

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  ВФР е в сърцевината си антиегалитарна и в този смисъл не е наследник, а е по-скоро отрицание на 1789 г.
  ========
  Тя такава си и беше ! Само дето ни я показваха в училищата като нещо хуманно и възходящо. Феномена , 1789 е една о най големите злини , сполетявало човечеството. До тази дата , войната е била САМО принудителна мярка , а след това,да воюваш , се превърна в демократично право .....
  Не случайно , след така наречената революция се изредиха две световни войни.
  Алчността на западния капитализъм видя в това златен шанс и си създаде демократичното право да разпределя света , воювайки ......
  Затова , французите добре да си помислят кого ще избират....
  " Злото" Лю Пен или изопачената истина Маркон .

  Bukalemun
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  Трябва да се елиминира "политическата коректност", за да може публично да се заклеймяват хомосексуалистите например, както и да се ограничават възможностите им за обществена изява. Трябва да се забранят или ограничат другите религии за сметка на християнството. Трябва да се забрани имиграцията на мюсюлмани и т.н.
  И тук, както по-горе, се получава парадокс – "освобождението" на народа преминава през ограничаването на определени права. Както в света на Оруел несвободата е свобода."
  е точно Оруел , забранява се да изразиш мнение за посочените групи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6922 Неутрално

  "Овладяването на медиите и налагането на ВФР идеология в тях може да стане технологически лесно и у нас"

  Първото отдавна тече у нас и на практика е почти завършен процес

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  Тебе про-анималистите либерали от FARM,ASPCA......
  за тези обиди които си нанесъл на невинни животни
  приписващ им човешки недостатъци
  ще те разпънат бе,балкански"демократино"

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  И тук, както по-горе, се получава парадокс – "освобождението" на народа преминава през ограничаването на определени права. 
  ========
  Не е парадокс ,а нещата се връщат по местата си.
  Щом една свобода се е превърнала в свободия , няма нищо по нормално , тя да е елиминирана. Достатъчно е само да се докаже на народа ,че това е така !
  И точно тук идва ред на лидера .....човека който най добре би го обяснил това !
  Вероятно , Маркон ще бъде избрания , но дали той ще е достатъчния лидер за Франция ? .....едва ли !
  Една Лю Пен е много по убедителен политик , а Маркон не може да се мери със сянката на един Саркози например.
  До коментар [#10] от "дерибеев":

  Bukalemun
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  ....Една Лю Пен е много по убедителен политик , а Маркон не може да се мери със сянката на един Саркози например...
  —цитат от коментар 14 на eti mehter

  Когато нашенец употреби понятието "политик" веднага си представям някакъв наш гешефтар: Доган, Рапона... Льо пен е подобна.
  Бих искал да имаме ръководител с излъчване като Макрон. За кратко време беше се появил един малко по-различен от простаците, изпълнили вече и втората редица у нас - Марин Райков. За съжаление за много кратко време.

 17. 17 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 868 Разстроено

  Това което обединява и споява тези "фалшиви революционери" по Смилов е коктейл от невежество, некомпетентност, злоба, завист и левичарство, които се използват от вече не бъдещи, а настоящи диктатори - Путин, Ердоган, Орбан, Качински, Тръмп....
  За щастие, а Австрия и Холандия номерът им не мина, но позициите им се подобриха.
  Дано утре Льо Пен се провали и с колкото по-голяма разлика, толкова по-добре.
  Но положението продължава да е много критично и опасността въобще не е отминала.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 18. 18 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 448 Неутрално

  рябва да се елиминира "политическата коректност", за да може публично да се заклеймяват хомосексуалистите например, както и да се ограничават възможностите им за обществена изява. Трябва да се забранят или ограничат другите религии за сметка на християнството. Трябва да се забрани имиграцията на мюсюлмани и т.н.
  ..........................

  Нещо не мога да разбера - как може хем да имаме свобода на словото, хем да не можеш да кажеш нещо против хомосексуалистите, примерно? Или срещу мюсюлманите?
  Или срещу някой друг,
  Говорим , не за обиди и заплахи, а за мнения и тези против свидните на автора / и работодателите му/ малцинства.

  Какво излиза, срещу Путин - може / и трябва / , а срещу брадатите "бежанци"- не?

  Къде е тук свободат на словото, дагоба?

  Значи, не свобода искат Смилов и подобните му, а нещо друго.

  И това , другото вече сме го гледали тук в България - казва се цензура.

  Би трябвало, щом ще сме свободни и демократи , да даваме свобода на всички, а не само на правилните хора.

  Това означава, всеки да може свободно да говори както ЗА , така и ПРОТИВ гейовете, примерно.
  ПОЛИТКОРЕКТНОСТА е маска, неумело прикриваща ТОТАЛИТАРИЗМА.
  Смилов това си го знае, ама пусти грантове.

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3958 Неутрално

  До коментар [#17] от "Rhapsody of Fire":

  "... коктейл от невежество, некомпетентност, злоба, завист и левичарство..."

  ++++

  Много точно описание, особено последната дума.

  Тоталитаризмът е винаги ляв, никога десен. Метаещите за твърда ръка, която да сложи ред, са левичари, колкото и да се изживяват като десни.

  Десният човек се стреми към индивидуална свобода, включително в многообразието, и минимум държава, която да му налага ограничения и да му пречи да се реализира.

  Но подобни азбучни истини много трудно можеш да ги обясниш на проста неука тиква, която си мисли, че да си путинист или льопенист е върхът на деснотата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#19] от "Norman Granz":
  Баща ми, Бога да го прости, имаше един израз за това: "Толкова десен, че чак отива в крайно ляво".

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 21. 21 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#17] от "Rhapsody of Fire":

  забрави кръволока-тиран от британските острови-Тереза Мей. ако Дхон ''Шантавия''Макейн беше президент-Будапеща,Лондон,Варшава и Истанбул плюс Анкара щяха да са сринати със земята.

 22. 22 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#17] от "Rhapsody of Fire":

  а,забрайх Масква-сичко руско от урал до Владивосток щеше да е разорана нива.

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3958 Неутрално

  До коментар [#20] от "captainFill":

  Крайно ляво и крайно дясно са на практика едно и също нещо. Затова от комунист толкова лесно се става нацист. А комунисти и нацисти в еднаква степен мразят естествения си враг - либералната демокрация.

  Може би Волен Сидеров е "десен", след като иска НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на стопанските активи и ДЪРЖАВНО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ на благата от стопанска дейност?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4589 Весело

  До коментар [#23] от "Norman Granz":

  На мен най-ми харесват форумните ултрадесни, които едновременно с Хитлер, Путин и Льо Пен симпатизират и на Че Гевара и Мадуро.

  Gunter glieben glauchen globen
 25. 25 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Всъщност "народа" или масите иска сигурност и справедливост. Едва ли в Западна Европа има мнозинство, борещо се за по- високи доходи и целящо радикална примяна. Затова леви и десни са пракрически неразличими. А това отваря широко вратите за тези, които говорят по- високо и по- близо до хората.

  Колкото повече - толкова повече
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 346 Весело

  Горният балкански "философ" с писанието си внушава,че
  "Избрайки Macron, се избира свободата" Сиреч Macron е свободата.С тази си теза, що е свобода :D срази с един удар Isaiah Berlin и най-вече унищожи okonчателно онзи, дето разни нищо неразбиращи люде го сочат като N1 в съвременната философия и критично мислене John N Gray! Седнал този Gray да ме депримира с писанието си "The Soul of the Marionette.A Short Inquiry into human freedom"
  Oт днес съм свободна!Отивам да гласувам за Macron!

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 28. 28 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#19] от "Norman Granz":
  „Десният човек се стреми към индивидуална свобода, включително в многообразието, и минимум държава, която да му налага ограничения и да му пречи да се реализира.“

  Много сте интересни с философстването си(ти специално). От камбанарията на „българската демокрация“ съдите и раздавате присъди...„Десният“ човек, напр. в Германия, има максимум държава и бюрокрация(дето още не му взима данък „дишане на въздух“), която не му налага ограничения(напр. да си плюе дъвката, където му падне, да драска по стените, да чупи и руши, да пиянства по улицата), не му пречи да се реализира, но му казва как да го прави, стриктно в посока на „правилната линия“. Препоръчва ти „многообразие“ свеждащо се до приемането на максимата „исляма принадлежи на Германия“(цитат меркел, гаук). За още малко разнообразие ти казват, че семейството е отживяла форма, но хомосемействата са ОК. Педофилията не е чак толкова опасна(доскоро в програмата на зелените фигурираше като точка). Ако не се придържаш към тази линия на „многообразие“ си ултра десен, нацист, расист и фашист. Можеш да си загубиш работата, да те изхвърлят от университета, да ти кажат, че детето ти трябва да напусне деЦката градина, за да освободи място за „новопристигналите“. В пресата и телевизиите няма да прочетеш и видиш мнение противно на „линията“, прави се опит за потулване на скандални факти, или се представят като „единични случаи“. Изобщо слаба ти е фантазията. Няма каво да ти изброявам. Учудваща е обаче политическата неграмотност на всички тея, които скачат в защита на нещо, от което имат малко понятие и за което са научили, четейки определени вестници. То и затова България е на това дередже, избирате си русски марионетки, и им се радвате смирено като ви оправят...Сигурно защото путин е властелинът на света и всичко може. А радостта ви, че Макрон ще е новият президент на Франция едвали ще донесе нещо ново и добро за Европа. Само две от(налудничевите ) идеите му, като банков съюз и плаващо? Евро, могат да скапят Европа по-бързо от Льо Пен.

 29. 29 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Г-нът, измътил този пасквил, или не е наясно с квази-тоталитаризма, налаган от елитите в ЕС (т.е. е тъп), или (по-вероятно) е поредният манипулатор за 30 шекела.

 30. 30 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#23] от "Norman Granz":


  "Може би Волен Сидеров е "десен", след като иска НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на стопанските активи и ДЪРЖАВНО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ на благата от стопанска дейност?"

  какъв Сидеров, какви 5 шекела, др. Гранц?

  Според WSJ, група централни банки са изкупили през последните години финансови активи и акции на компании на стойност $25Т(рилиона), повече от комбинирания GDP на S и Япония, а само ECB и BofJ - $1Т(рилион) за първите 4 месеца на 2017:


  https://www.wsj.com/articles/central-banks-embrace-risk-in-era-of-low-rates-1485133603

 31. 31 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 740 Весело

  Мурзилки, лъвове, титани, имам прекрасна новина за вас. По всичко изглежда, че Макрон няма да спечели с поставената от мен цел. Миниум над 70%. Според белгийското радио http://www.rtbfradioplayer.be/radio/liveradio геният ЕМ има само между 62-64%. Честито и да почерпете.

 32. 32 Профил на Ivan Peshev
  Ivan Peshev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много дебели съждения, за мен нещата са прости.
  Живеем си ние мирно тук 7 милиона и имаме някакви правила с които сме свикнали добри-лоши живеем. И изведнъж искат да омешат с някакви други които живеят по други правила ами и сме длъжни да ги приемем с усмивка - иначе сме фашисти и не знам си какво. В момента в който се дадат права на пришълците се взимат от нашите права - супер просто е. Е тогава аз дали искам да ми отнемат правата, и в допълнение непрекъснато се налагат някакви тъпотии от ЕС, закъде са се разбързали не с тази нтеграция, аман от рзни социални инженери дето си пробват теориите на наш гръб. Да бяхте оставили народа да пътува и търгува и щяхме да се омешаме за 200 години ако не в Европа то тук на Балканите 100%. Фашисти са тези които са непримирими с инакомислещите - вие ги знаете кои са.

 33. 33 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Според мен не е редно да обединяваме малко вероятните събития, които се случиха напоследък, в система и да използваме гръмки имена като ВФР за получения конгломерат. Брекзит има едни корени (имперска носталгия), избирането на Тръмп - други (неубедителното представяне на Клинтън).
  —цитат от коментар 3 на stein


  Вярно е, че неубедителното представяне на г-жа Клинтън помогна на избирането на Тръмп. Но реално победата му стана възможна поради събрания голям брой гласове в щати, които от години традиционно гласуват за Демократическата партия - Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин. Точно там промишлените работниците са губещите от стремително развиващата се през последните десетилетия глобализация. Обратно, печелившите от глобализацията (например, североизточните щати в САЩ и Лондон във Великобритания) бяха в масата си против Тръмп и Брекзит.

 34. 34 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 935 Неутрално

  непрекъснато се налагат някакви тъпотии от ЕС, закъде са се разбързали не с тази нтеграция... Да бяхте оставили народа да пътува и търгува и щяхме да се омешаме за 200 години ако не в Европа то тук на Балканите 100%. .
  —цитат от коментар 32 на ewu19515236


  Те сигурно и лудитите така са си казвали, и шивачките и тъкачките в САЩ, а и промишлените работници, които са си загубили работата поради глобализацията. Жестоката за някои хора истина е, че технологичните промени и глобализацията не чакат тези, на които им трябват 200 години да се адаптират. Един шофьор който в момента е на 30-50 годишна възраст е твърде вероятно да се окаже без работа прекалено млад за да се пенсионира, но прекалено стар за да се преквалифицира (или поне - да се преквалифицира без да намали значително стандарта си на живот).

 35. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  До коментар [#3] от "stein":


  Според мен не е редно да обединяваме малко вероятните събития, които се случиха напоследък, в система и да използваме гръмки имена като ВФР за получения конгломерат. Брекзит има едни корени (имперска носталгия), избирането на Тръмп - други (неубедителното представяне на Клинтън). Може би има възход на полпулизма, но това е тема за сериозен анализ, не за весникарски сензации.
  —цитат от коментар 3 на stein


  Има логика във вашата теза, но не може да не се проследяват и обшите неща в тези събития. Например в случая Тръмп, основната причина далеч не е слабото или въобще представянето на Клинтън, а мощно раздуханите послания за изгонване на нелегалните емигранти, стената с Мексико и маса подобни ала-бала тези, които донесоха сериозна подкрепа на по-бедната, необразоевана и да си го кажем проста част от избирателите. В този смисъл, каква е разликата с основните послания на Льо Пен.
  Друга такава прилика виждам в носталгията по имперското време при Брекзита-а и издигнатия от Тръмп лозунг САЩ за американците.
  Та има не малко прилики, които заедно с популизма могат да се видят в тези изборни резултати, но що се отнася до нас, на изток, няма как да не се види, кои части от хората в България, Русия и въобще бившия соц на чия страна заставаха.
  Факт е че всички бивши и носталгично настроени хора в тези страни еднозначно засатаваха и сточт зад Тръмп, Льо Пен и "подкрепят" Брекзит-а. Да не говорим че в някои случаи това има и конкретна форма, например парите от Русия за партията на Льо Пен, разните хакерски атаки в САЩ, у нас и къде ли не, т.е. има и материална стърана на въпроса и в този смисъл също е обединяващо звено.
  Е, дали ще ги наричаме фалшива революция или не е въпрос на вкус, но по останалите характеристики, като разделящо влияние, насаждане на ксенофобия, въвеждане на несвобода ( здрава ръка, бащици и подобни), издигане на всякакви стени, граници и прочее, Смилов е прав и ако имаме нещо против неговите тези, добре е конкретно да го казваме, а не да минаваме с общи изрази, от типа "вестникарски писания".

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  А има толкова просто обяснение.

  Просто хората искат сигурност, която в големите мултикултурни градове вече я няма.

  Както писа една шведска журналистка отразяваща войната с/у ИД - "След смрачаване в Багдат се чувствам по-сигурна отколкото в Стокхолм."

  Или пък отивате и на сайта на полицията в Тексас и опс изненада 9 от 10-те най-търсени криминални типа са Хиспаник. Не е като в Тексас 90% от населението да са мексиканци. Даже са по-малко от 10%, ама са отговорни за 90% от проблемите.

  http://www.dps.texas.gov/Texas10MostWanted/fugitives.aspx

  Така че не се чудете, че хората ще търсят решение на тези проблеми и ще избират политици, които предлагат решения на въпросните проблеми.

 37. 37 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  /.../.ПОЛИТКОРЕКТНОСТА е маска, неумело прикриваща ТОТАЛИТАРИЗМА.Смилов това си го знае, ама пусти грантове.
  —цитат от коментар 18 на buljubei


  Тоталитаризъм е когато ти се казва каква музика да слушаш, каква прическа да имаш, как да се обличаш, и в какво да вярваш (СССР, Народна Република България, Северна Корея, Саудитска Арабия) с наказания от арест до ГУЛАГ до смърт, "поликоректност" означава издигането в култ на възпитани маниери: хомосексуалистите не са "педали", ромите не са "мангали", и човек не е непременно прав само защото се е родил бял или мъж или и двете и т.н.

  Естествено, във всяка поддържана със санкции като порицание или глоби система на добро възпитание има своята доза лицемерие, но ако човек искрено не вижда разликата между това и "тоталитаризъм", то това е вече въпрос на вкиснат и вгорчен светоглед който изкривява всичко така че "аз съм прав и ако не го признавате--съм жертва на заговор".

 38. 38 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  /.../ПОЛИТКОРЕКТНОСТА е маска, неумело прикриваща ТОТАЛИТАРИЗМА.Смилов това си го знае, ама пусти грантове.
  —цитат от коментар 18 на buljubei

  ...Пък и, говорейки за маски, да си признаем че и вашите опорни точки вече преминаха през едно "политкоректно шлайфане". Вече вместо термини като "продажен родоотстъпник" или "лакей на световния империализъм", или "слуга на ЦРУ"--скромно се казва "грантове". Максимум "грантаджия".
  И дори вместо "световен еврейски заговор" се казва "Сорос" и съответно "соросоид".
  И вашия лагер а политкоректен вече, с оглед да се опита да стане мейнстрим, така че, всички са в крак с времето.

 39. 39 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  Макрон е инвестиционен банкер на Ротшилд. Льо Пен е проект, дето трябва да стига до балотажи и да ги губи. Смилов пък трябва да описва този театър като стълкновение между световете, че да може тълпата (пардон, електоратът) да пуска пара и да не избие в грешната посока. Мъка. Кич.

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK