Процентното споразумение: Сталин отмъщава на България

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (139)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 368 Неутрално

  От тая среща започват злините за Източна Европа и нас

 2. 2 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Има такъм момент, но явно и руснаците са отстъпили нещо друго, за да може Сталин да си получи това, което иска.
  Например пълен английски контрол над на практика комунистическа Гърция.
  Или поне в пъти по-комунистическа, отколкото България...

 3. 3 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Да, ама вижте колко баби и цели и половин руснаци са пред съветските паметници днес.
  Обичаме си поробителя и това си е.
  Да взмем да вдигме един паметник на султаните Мурад, Баязид, Сюлейман и да им слагаме и на тях цветя. Какво ще кажете?

 4. 4 Профил на Woodstock
  Woodstock
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Някой да прати статията на Позитано 20. На хартия или салфетка, ако може, че явно така са свикнали да делят.

 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 869 Весело

  И какво ново съобщава статията? Пазарлъкът с писаното на салфетката се знае от десетилетия! :-)

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Има такъм момент, но явно и руснаците са отстъпили нещо друго, за да може Сталин да си получи това, което иска.Например пълен английски контрол над на практика комунистическа Гърция.Или поне в пъти по-комунистическа, отколкото България...
  —цитат от коментар 2 на DJTrump


  При нас "активните борци" се удесетворяват за няколко дни след 9ти

 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Чудесна статия. Непрекъснато се втълпява, че Чърчил ни дал на Сталин, че болшевизмът е изобретение на евреите - само и само да се прикрие руската имперска хищност. Чърчил и Идън заслужават ако не благодарност, поне да се знае истината. А тя е, че нито тези отвоювани 25%, нито 50-те процента за Унгария не спасяват Източна Европа от съветската окупация и съветизация.

 8. 8 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Весело

  "Сред аргументите на Молотов за "пълното предаване" на София на Москва е твърдението, че: "Русия е страдала повече от България отколкото Великобритания ... Вредите, които България е причинила на Съветския съюз са многократно по-големи от тези, причинени от всеки друг..."

  Две империи се карат, коя е по ПОСТРАДАЛА от нас. :) Големи вредители ще излезем, брей!  TAKE THE RED PILL!
 9. 9 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#6] от "kapitan_laino":

  Ми в Гърция да не мислиш, че щеше да е друго, ако беше дошъл Сталин...

 10. 10 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Приказки! Истината е по друга! В Ялта се сключва споразумение, че във всяка от освободените държави ще има съвместно окупационно управление на съюзниците. В Италия и Франция Америка не изпълнява споразумението и фактически утвърждава правилото, който освобождава, той и окупира. Ето затова България се оказва под съветско влияние.

 11. 11 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#1] от "Bojidar Vasilev":

  От тая среща започват злините за Източна Европа и нас
  —цитат от коментар 1 на Bojidar Vasilev


  Дали? Когато се провежда тази среща, в България комунистическите тройки вече са избили голяма част от най-будните българи.

 12. 12 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Още по време на войната започват пазарлъците за разпределяне на сферите на влияние. А специално за Студената Война основният виновник е Труман.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 13. 13 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  А най-мръсният играч на сцената е бил Чърчил. Заради неговите задкулисни планове са дадени още повече жертви и края на войната е забавен. В крайна сметка руснаците получават това което искат и Труман форсира Студената Война.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 14. 14 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 368 Весело

  До коментар [#10] от "von_seeckt":

  Преди малко си говорехме по тая тема " Дневник " ме изпривариха

 15. 15 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#1] от "Bojidar Vasilev":

  България е била страничен апетит, най големи парзалъци и разправии са за Полша. Не можеш да си шпредставиш за какви двйни и тройни игри става въпрос а в дъното на всичко Чърчил.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  За съжаление "написаното на салфетката" си остава на нея. До голяма степен вътрешната политическа ситуация определя характера и степента на влияние на окупацията. Ако сравним пътя на Унгария и Югославия например, и двете страни с 50/50 разпределение, виждаме коренно различни модели. За България за жалост констатацията е тъжна. Унгария, Полша, по-късно Чехословакия поне правят опит за промяна, възстават и дават жертви докато у нас страхът от властта е като че ли генетично кодиран.

 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#12] от "qwerty 500":

  Студената война започна заради агресивността на Сталин и неизпълнението не само на такива неформални споразумения като с Чърчил, но и на мирните договори от Париж. Тази война спаси Запада от съветско влияние и в крайна сметка доведе до рухването на съветския блок и до освобождаването ни от руския ботуш. Така че вечна слава на Труман и неговата доктрина.

 18. 18 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#16] от "daskal1":

  АКо Рузвелт не беше починал преждевременно е било много вероятно много от тези неща да не се случат и със сигурност нямаше да има таква абсурдна студена война. Трябва да научите че Чърчил в стремежите му да запази английските колонии и да отслаби СССР още о време на войната си говорим когато изхода не е бил ясен, още преди откриването на Вторият Фронт е бил готов да рискува цялата война само и само да изпревари СССР на Балканите и по специално средиземноморието.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 19. 19 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Весело

  Тъкмо влязохме в ЕС и се откъснахме за малко от Русия и местни управници отново опитват да тласнат народа към Евразия, при това като директно преговарящи за проценти.

 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 869 Весело

  До коментар [#7] от "spiegel":

  Е така е нищо, не можеше да спаси България от простотията на монархо-фашистката власт на такива като царя и Богдан филов...., която закачи "царството" за каруцата на Хитлер ...... 01.03.1941... третата национална катастрофи и те ти Чърчил и Сталин ползват салфетка 1944 !!!
  Добре че Сталин опази България от "късмета" гърците и сърбите да не си "делнат" още територия от "царството", както стана в 1913......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Едно от нещата по които си личи пещерния русофоб е по това как хубаво омесва имперска Русия със Съветския Съюз. Искал бил последния проливите - ми ако ги искаше щеше да ги вземе бе - те тогава съвместно с Великобритания окупират Иран превантивно, че едни проливи ли ще им се церемонят, ама е нямало нужда, щото Турция води доста благоразумна политика през войната и така и на нас ни прави услуга, бидейки удобната причина да оправдае българската армия да си стои предимно на българска територия (извън окупационния корпус) и да прикрива границата с нея.

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Ами така с влиянието на Русия и СССР и у нас на власт идват каскетите, избиват интелигентната част от обществото и после се чудим от къде се взима толкова простотия - виж процентите и не питай.

 23. 23 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Любопитно

  До коментар [#17] от "spiegel":

  Не е вярно, аз разбирам че поставяш определена идеология пред истината, това не е истината. Сталин - знаем човек затрил много граждани на СССР, но тук говорим как реално са се случили нещата, а те не са се случили както казвате че са се случили.
  Труман е бил обсебен от Сталин и СССР, самият той говори за някакъв страх от СССР и взаимно с Чърчил се навиват един друг да заемат агресивна позиция. Чърчил е мътил главата и на Рузвелт, но явно Рузвелт е бил доста по-интелигентен и по-голям реалист.
  Същият Труман се съгласява със съветниците си, че трябва малко да смекчи позицията, но заявява, че не приема по малко от 85% от неговите искания да не бъдат приети. Труман грешно преценя заявявайки "всеки случай русите се нуждаят повече от нас, отколкото ние от тях.
  И много и много неща и детайли има, които можеш да ги намериш предимно в мемоарите на близки и приближени на световните лидери по онова време. А не по Дискавъри.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#16] от "daskal1":

  " За България за жалост констатацията е тъжна. Унгария, Полша, по-късно Чехословакия поне правят опит за промяна, възстават и дават жертви докато у нас страхът от властта е като че ли генетично кодиран."

  И това което казвате е резултат от дезинформацията на която от тогава, та до днес сме подложени.
  Вероятно сте чували за "горяните" което е една от първите и сериозни съпротиви срещу този режим. По въпроса се писа от Иво Инджев и имаше и документален филм, ако не се лъжа по БНТ, но "отзвука" (ако така наричаме пълното мълчание по въпроса) беше такъв, че да продължаваме да живеем с мисълта за "робската" психика на българина.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#20] от "boby1945":

  При "монархо-фашистката власт" България не даде жертви на никакъв фронт, спаси евреите си, а Царят помилваше осъдените комунистически терористи, които слежуха на СССР. А при твоите каскетлии дадохме 30 000 избити, други 30 000 във войната, още десетки хиляди изпратени по лагери и затвори. Ама главата ти е пълна с лозунги, така че сигурно и ти си от онези благодарните на руснаците, че са ви дали властта да колите и бесите българския народ.

 27. 27 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  Никога няма да ни простят 3.03 1918г такъв шамар че още им дъжи влага.
  Като прибавим и буквите и вярата от Русия остава само един развъдник за пушечно месо.
  Което го доказха през следващата война 10 милиона срещу 50 това не е победа а хектакомба.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 28. 28 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Любопитно

  До коментар [#26] от "spiegel":

  Добре как си представяш Света, ако Хитлер беше спечелил войната? Уж сте големи демократи, европейци глобалисти, а.... пък?
  Президента на САЩ е казал - ако русите не бяха удържали източният фронт, съвсем скоро, щеше да ни се наложи да водим боеве на източният бряг на САЩ.
  За запознатите не е тайна, че немците са били на една ръка разстояние от разработването на атомната бомба, нещо до което американците успяват да се докопат при влизането в Германия.
  Тогава какво правим? Ако този твой голям врат СССР, не беше удържал Източният фронт - ти вероятно щеше да си някакъв нацистки фелдмаршал в България - примерно. А в Света да останат да живеят само "качествени" раси.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 29. 29 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#27] от "dedoliben":

  Твърди се макар, че не е потвърдено от абсолютно сигурни източници, че Сталин е разполагал с няколко хиляди танка по време на настъплението на немците към Сталинград. Които макар и да са били доста по-слаби от немските, все пак биха били огромна помощ. Но е наредил да ги пазят в резерв.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 30. 30 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Значи когато Хитлер определя съдбата на източноевропейските народи - това е много лошо.
  Когато това правят - и то на салфетка! - Сталин и Чърчил, това е добро и богоугодно дело!
  Б-хти извратената логика!

  Тази статия не успява да скрие истината - че Чърчил хвърля нас, източноевропейците, в лапите на кремълския сатрап и москалите вилнеят тук 45 години!
  А речта във Фултън е върхът на лицемерието!

  pump it!
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Весело

  Асенчо Генов.
  Между другото пича има мого добър руски, признавам го.
  Веднъж се обясняваше като ученичка по един руски тв канал защо получава пари от "Америка за България" и защо бил чест гост в американското посолство.
  А да, и недоволстваше, че руският посланик не го канел в руското посолство.

 33. 33 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Дори само този кратък откъс от преговорите показва следното – СССР и съответно Сталин са много далеч от каквато и да е идея за "освободителна мисия" в България, на която впоследствие ще бъдат издигани гигантски паметници – "жалони на поробителя".===================================================================Напълно разбирам и Асен Генов и тези които са му написали тези измислици. За тях днес е Ден на позора - каузата им, която беше и кауза на нацистка Германия беше тотално и окончателно разгромена. Това се отнася и за онези "редактори" в тази американска медия, списвана на български, които са взели решение да публикуват тези злобни клевети в днешния празничен ден. Никой не може да отнеме великата победа над бивши и настоящи асенгеновци, колкото и да викат.
  —цитат от коментар 31 на Каишков - Системен нарушител


  Коя победа? Тая дето 42млн руснака умряха, а германците дадоха 7 млн убити? А ние кого сме нападнали с бомби, танкове и пехота, та Англия и СССР се бият кой повече бил пострадал от България.
  И сте жалки, и сте смешни, и ме е срам че се имате за българин като мене, или може би само в паспорта пише така, а инак мислите ви са някъде другаде...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 34. 34 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#6] от "kapitan_laino":Ми в Гърция да не мислиш, че щеше да е друго, ако беше дошъл Сталин...
  —цитат от коментар 9 на DJTrump


  Мисълта ми беше, че на Балканите едва ли е имало по-рехаво партизанско движение от нашето.

 35. 35 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Унгария, Полша, по-късно Чехословакия поне правят опит за промяна, възстават и дават жертви докато у нас страхът от властта е като че ли генетично кодиран.
  —цитат от коментар 16 на daskal1


  Робското ни самосъзнание се формира много преди да дойде комунизма, колкото и да се опитват да ни убедят в противното.

 36. 36 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Коя победа? Тая дето 42млн руснака умряха, а германците дадоха 7 млн убити?
  —цитат от коментар 33 на traveler1

  Руските жертви са 27 милиона. От тях - 20 милиона мирно население, избито о изтребено от "европейската нация" от непобедими нордчески арийци.

 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4057 Любопитно

  Имало е пазарлъци между Съюзниците за бъдещето на България, но имайки предвид, че когато те се водят съветските войски вече са в България се налага съвестката позиция спрямо България. В края на краищата, Процентното споразумение е факт.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4057 Любопитно

  До коментар [#2] от "DJTrump":

  Разбира се, че е така. Също така за Югославия където са се разбрали да има раздлеление 50/50 % влияние.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 589 Весело

  Иначе статията е абсолютен кликбайт за тролове, нещо като Левски-ЦСКА, добрите и лошите. Браво Дневник, добро попадение!

 40. 40 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#34] от "kapitan_laino":

  Тук е било много трудно. Немците са държали много на България. Поне относно региона. Арийската им теория е, че ние сме наследници на траките, моите прабаби и дядовци са преживяли и немското присъствие, и руското, говоря за ония години. Казвали са ми че немците са се държали мн дружелюбно, за разлика от англо-американската коалиция, които са хвърляли лакомства с отрова.... Казвали са ми че руснаците пиели одеколон и първот нещо за което питали било пиене.
  Аз се стремя към фактите, затова не съм удобен на никой.
  Интересни факти от войната.... но факта е че немците запалиха 2 пъти европа за 30 години. Сега пак я палят.
  Стар Крафт знаеш ли какво е? Е там имаше една раса - зерги, които не знаят нищо друго освен да рушат.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 41. 41 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#35] от "kapitan_laino":

  7 века.... не 5. 7... но 5 основно, това е.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 42. 42 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 575 Любопитно

  Историческият факт няма как да бъде фалшифициран и манипулиран некомунистически и по асенгеновски тертип.
  И е записан в мемоарите на самия Чърчил - кой на кого и колко е предложил:

  "9 октомври 1944 г. е една от най-черните дати за България и останалите източноевропейски народи. Уинстън Чърчил се среща с Йосиф Висарионович Сталин в Москва.

  Какво следва от тази спешна среща на големите? Решава се съдбата на малките народи. Как? Много просто - Чърчил поднася едно листче хартия на своя височайш домакин. На него пише: Румъния - Русия 90%, ние - останалите 10%, България - Русия 75%, ние - останалите 25%, Гърция - Великобритания със съгласието на САЩ 90%, Русия - 10%, Югославия - 50%:50%, и Унгария - 50%:50%. Както пише Чърчил в спомените си, Сталин веднага взел синия си молив и подписал документа. Всичко трае секунди. Съдбата на България е решена - тя става част от комунистическия блок, оглавяван от СССР. Англичаните ни предават с едно драсване на молива. Сталин пък се съгласява веднага, защото не е и мечтал, че западните съюзници ще дадат на поднос Източна Европа на Русия. Без бой. България пък остава зад Желязната завеса до есента на 1989 г.

  В началото на октомври 1944 г. Уинстън Чърчил пристига в Москва за среща със Сталин. За втори път в разгара на войната някогашният ревностен организатор на интервенцията срещу младата съветска република, наречен от Ленин "най-голям ненавистник на Съветска Русия", предприема рисковано пътуване до Москва. Целта му е да разговаря със своя съветски колега - премиер и главнокомандващ на армията, която громи немските дивизии, и на която предстои да превземе Берлин и да стигне до Елба. Сключил още през юли 1941 г. съглашение със СССР за съвместни действия против хитлеристка Германия, Чърчил бърза да извлече максимални дивиденти за своята страна от очертаващата се съюзническа победа.  На 9 октомври вечерта се води първият разговор между двамата големи. Главна тема на този разговор е въпросът коя от двете страни "какво надмощие да има в държавите от Югоизточна Европа". След войната Чърчил написа своите забележителни мемоари, цели шест тома, повече от три хиляди страници. В петнадесетата глава на шестия том, под любопитния наслов "Половин лист хартия", той разказва за срещата:

  "Бях пределно ясен... Нека видим как стоят нещата на Балканите. Вашата армия е в Румъния и България. Там ние имаме интереси, мисии и агенти. Нека не си пречим на дребно, като преследваме противоречиви цели. Що се отнася до Великобритания и Русия, какво ще кажете, ако имате деветдесет процента надмощие в Румъния, ние имаме деветдесет процента надмощие в Гърция, а в Югославия разполагаме с по петдесет.

  Докато чаках превода, написах на една половинка от лист хартия:

  Румъния: Русия 90%, други - 10%;

  Гърция: Великобритания (със съгласието на САЩ) 90%, Русия - 10%;

  Югославия: 50 на 50%;

  Унгария: 50 на 50%

  България: Русия 75%, други - 25%.

  Бутнах листа на Сталин, който вече бе чул превода. Настъпи пауза. После той взе синия си молив, драсна една голяма отметка и го върна обратно.

  Всичко се разреши за по-малко време, отколкото е нужно на човек да седне... След това настъпи дълго мълчание. Листът хартия остана в средата на масата. Най-накрая аз наруших мълчанието: "За да не се сметне, че сме подходили безцеремонно и цинично към въпроси, които са съдбовни за милиони хора, нека да изгорим листа." "Не, запазете го", рече Сталин." (Уинстън Чърчил, "Мемоари", том 6, стр. 219).

  Чърчил не крие с какво облекчение видял върху листчето със своето ръкописно предложение известната Сталинова "чавка" - отметката, която означава съгласие.

  Само няколко месеца по-късно, през февруари 1945 г., московските договорености между Чърчил и Сталин се превръщат по същество, макар и неформално, в част от Ялтенските споразумения, които оформят следвоенната политическа система. И се оказват зелен светофар за социалистическо развитие на страните, попаднали в съветската сфера на влияние.

  Разпределението трае само няколко минути. Принципното споразумение е постигнато. Няма текст, има нещо като келнерска бележка за цената на гарнитурата към основното ядене. Но тази бележка по същество ще остане исторически документ. В рамките на един джамбазлък, за който стоката не знае кому и за колко ще бъде продадена. После се обсъждат въпросите за примирието с България. Тук Чърчил успява да получи съгласието на СССР българската армия и администрация да напуснат Македония, Беломорска Тракия и Западните покрайнини. Категорично. Надеждите за обединение на българските земи и народ, свързани от Борис III и политическия кръг около него, с помощта на Германия, угасват. Всъщност не е имало никакъв документ, с който Германия да е поела задължение след победата си да остави тези територии на страната ни. Чърчил смята, че е постигнал успех за каузата на Великобритания. Някои историци преценяват, че споразумението е отстъпка пред Сталин. САЩ са недоволни. Но Чърчил е прав. На практика Гърция остава изцяло в сферата на Англия и САЩ. А чрез Тито той подлага на Сталин динена кора, която ще го подхлъзне по-късно.

  На 4 февруари 1945 г. в Крим започна Ялтенската конференция на тримата големи и министрите им на външните работи. Тя трябваше да реши съдбата на Германия и съюзниците й след победата и основните моменти за съдбата на Европа, въз основа на които да се подготви и проведе заключителната мирна конференция. Това, което засяга България, е желанието на Чърчил да осигури англо-американско участие (поне в рамките на договорените 25%) в окупацията на България; предварително изплащане на репарациите на Гърция и Югославия; осуетяване постигането на споразумение между България и Югославия, докато не бъде подписан мирният договор. Той иска България да бъде наказана. Да се третира като "вражеска" страна.

  Трябва да се мисли за сигурността и бъдещето на Централна и Западна Европа. Чърчил разбира, че може би ще се наложи да "жертва" Източна Европа, за да запази останалата й част. Цената е твърде висока. Полша, Румъния, Унгария, Чехословакия, Югославия, България, източните немски земи - всичко това ще остане в съветската сфера на влияние. Но той предпочита "влияние" вместо "окупация".

  Чърчил преглътва този горчив хап. Нищо от това, което бе договорено през октомври 1944 г. в Москва за България, не се променя. С изключение на "договорените" 25% английски интереси, които просто се "изпаряват". Този път Сталин подхлъзва Чърчил. А у кого остава "контрата", ще изпитаме ние в следващите 45 години. Документите от Ялтенската конференция се публикуват на 13 февруари 1945 г. Германия веднага разпространи карта на Европа, на която се вижда дебела линия, разсичаща континента от Нарвик в Норвегия до Солун - Гърция. Това, което е на Изток, е оцветено с червено: съветска сфера на влияние. Твърдят, че тя е изтеглена от Чърчил в нетрезво състояние, в късна нощна доба, подплашен или измамен от Сталин. Означеното на тази карта почти се покрива с онова, което се утвърждава в Потсдам и закрепва по-късно в мирните договори. Едва ли изпитото уиски така е замъглило мозъка на Чърчил, че да не знае какво прави. И все пак в твърде интересната си мемоарна книга "На арената" бившият президент на САЩ Ричард Никсън пише, че по време на една от конференциите в периода на Втората световна война Сталин поканил Чърчил на вечеря. Освен тях там присъствал преводачът на Сталин. Двамата лидери пили и яли до три часа през нощта. Събудилият се в 11 ч следващата сутрин Чърчил не могъл да си спомни какво са говорили със Сталин през нощта: "Боже мой, какво ли съм наговорил на този тип снощи?" Веднага изпратил писмо до Сталин с начален текст: "Уважаеми маршал Сталин! Снощната ни вечеря ми достави голямо удоволствие. Разчитам, че същото може да се каже и за тези въпроси, които ние обсъждахме и по които стигнахме до споразумение." Час по-късно получил отговора на Сталин: "Уважаеми господин премиер-министър! Не се безпокойте за това, което Вие говорихте вчера вечерта. Аз също бях пиян... Преводачът е разстрелян." ("На арене", изд. "Новости", Москва, 1992 г., стр. 144). Героите и свидетеля ги няма.

  Единствен Бог знае пълната истината Дял от нея обаче е, че България бе включена в цената, осигуряваща свободата на останалата част от Европа. По начин предложен от самия Чърчил. Може би единствената полза от участието ни във войната срещу Германия е, че запазихме границите си от 1941 г. С цената на около 30 000 убити плюс жертвите на "вътрешния фронт".

  Остава въпроса и избора - на кого да се вярва на аамия Чърчил - впрочем в Уикипедия има факсимиле на салфетката с предложението му/, или на един човек със сумнителни знаия и репутация.....

 43. 43 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Коя победа?
  —цитат от коментар 33 на traveler1
  Не си губи времето из форумите. Отвори книжките, чети коя е победата. Чети, там пише тези 42 млн руснаци ли са, грузинци ли, латвийци ли. Ще прочетеш и че на фронта "руснаците" са дали 19 милиона жертви, още повече - 23 милиона са жертвите сред цивилното население в резултат на военни действия. След като почетеш малко и ако си още курназ, пак се върни във форума, пак попитай коя е тази победа. А колко си "българин" вече е друга тема. Някъде докато са те образовали са забравили да ти кажат, че първо си човек, после българин, и после трето и четвърто. Ама това вече е късно някой да те научи.

  over the under
 44. 44 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 757 Неутрално

  [quote#36:"Каишков - Системен нарушител"][/quote]

  Кайшков, информацията ти е остаряла и е от времето на Горбачов!
  Влез в час с "новите" данни при това излезли от самата Русия!!
  Умрелите по време на ВСВ от страна на СССР са 41 900 000 души. И като знам, че с времето излизат все повече и повече, нищо чудно след 15-20г цифрата да е още по-набъбнала.
  Такива като тебе така и не разбрахте, че целия ви живот мина в лъжа и измама(вас ви лъжеха!!), а вие сте просто едни клакьори на лъжата и нищо повече!
  Искаш ли да ти дам връзка за броя на умрелите по време на ВСВ, или сам ще си намериш по руските сайтове?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 45. 45 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#42] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  ох някой друг запознат, браво... ама не разбират и не ги интересува. Чърчил е най мазният лизард, най-лукавият, най-пресметливият лидер. Той се опитва дори да врътне и САЩ относно някои колонии.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4057 Любопитно

  До коментар [#20] от "boby1945":При "монархо-фашистката власт" България не даде жертви на никакъв фронт
  —цитат от коментар 26 на spiegel


  За съжаление не е точно така, нашето присъединяване към Оста на злото, не е просто протоколно, имало е съюзнически въздушни бомбардировки над България при които загиват хиляди цивилни, освен това има убити британски и американски пилоти и наши български от наша страна. На СССР България не е обявявала война, но на САЩ и Великобритания обяви. Това трябва да се помни все пак.

  Освен това съм чел, че е имало и български доброволци, които са се били на Източния фронт.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на archd
  archd
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#28] от "qwerty 500":
  Ако има разлики между Сталинския и Хитлеровия режим, то основната е наличие на частна собственост и частна стопанска дейност при втория. Ако Хитлер не беше спрян руснаците нямаше да карат жигулита и волги.

 48. 48 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#29] от "qwerty 500":

  Просто на единият са свършили войниците а на другият не.
  Само дето Хитлер е воювал с целият свят а Сталин само с него.
  Това са немислими загуби който само Сталин може да си поволи

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 49. 49 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#48] от "dedoliben":

  Сит трансит глориа мунди, или пък превратности на съдбата. Без да изпозлвам конспирации, въпреки че мног от тях са добре доказани и логични. Ленин уцелва момента на един слаб и некадърен руски цар.Въпреки това е грешно приетото, че Русия е комунистическа от 1917-та, няколко години по-късно властта реално взимат комунистите.
  А относно комунизма, дали отслаби или не Русия, не мога да преценя, но на Китай определено помогна да се стабилизират и в момента да са домината.
  Двуяко е, на нас дали ни е помогнало или ни е попречило? С кого да се сравним то такива като нас няма.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 50. 50 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 757 Неутрално

  [quote#36:"Каишков - Системен нарушител"][/quote]

  Ето заповядай:

  https://polkrf.ru/news/1275/parlamentskie_slushaniya_patrioticheskoe_vospitanie_bessmertnyiy_polk
  И ето най-важното извадка:

  — Общая убыль населения СССР 1941-45 гг. — более 52 миллионов 812 тысяч человек. Из них безвозвратные потери в результате действия факторов войны — более 19 миллионов военнослужащих и около 23 миллионов гражданского населения. Общая естественная смертность военнослужащих и гражданского населения за этот период могла составить более 10 миллионов 833 тысяч человек (в т.ч. 5 миллионов 760 тысяч — умерших детей в возрасте до четырёх лет). Безвозвратные потери населения СССР в результате действия факторов войны составили почти 42 миллиона человек,- говорится в докладе-презентации.

  Каишков това е нещо което ума не го побира!!!
  Германия дето воюва срещу целия свят е дала 7млн убити, останалите страни по около половин милион(някоя малко повече друга по-малко... може да се провери). Ти даваш ли си сметка колко усилия са били нужни на съветското ръководство да убие 42млн човека от собствения им народ??????? И според тебе това трябва да се празнува????
  Дори Сталин не е позволявал да се "празнува" девети май, а тези сегашните от къде толкова смелост да празнуват на гробовете на толкова убити????

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 51. 51 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#48] от "dedoliben":

  Мислиш ли, че ако не беше станало така и примерно бяхме не под влиянието на СССР, а на Англия примерно, щяхме да сме по-добре? Та ние нямаме средновековие, ние нямаме най-важният период в историята на оформяне на съвременните държави и манталитет.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 52. 52 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#44] от "traveler1":

  Цивилните жертви никой не може да ти даде реална статистика, може и да са по-малко може и да са повече.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 53. 53 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Разстроено

  До коментар [#44] от "traveler1":

  70 години след войната, днешна Украйна, която като най-западната територия на СССР е дала основните жертви, все още женската популация е повече от мъжката.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4057 Любопитно

  До коментар [#33] от "traveler1":

  Дори руснаците говорят за 27-30 милиона техни жертви, а ти пишеш за 42 милиона души. От къде си измисли тази цифра е въпросът?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Двуяко е, на нас дали ни е помогнало или ни е попречило? С кого да се сравним то такива като нас няма.
  —цитат от коментар 49 на qwerty 500


  Е, гърците са добър пример за сравнение.

  over the under
 56. 56 Профил на Valeri Ivanov
  Valeri Ivanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "....простотията на монархо-фашистката власт на такива като царя и Богдан филов..."
  Няма такова животно-"монархо-фашистка власт"!!

 57. 57 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Любопитно

  До коментар [#42] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Преводача на Сталин не е разстрелян :) По-късно пише своите забележителни мемоари, макар и писани по времето на СССР и с уклон, това е една от най-стойностните книги относно задкулисните договорки през ВСВ.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 58. 58 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 757 Неутрално

  [quote#43:"Отец Сисой"][/quote]

  И как преценихте моите човешки качества по един риторичен въпрос който, съм задал?
  Вие сте готов за пророк тогава!
  :)
  Наистина не си струва да ви отговаря човек.
  "Разговор" с радио има по-голям смисъл.
  :)

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7430 Неутрално

  Те затова са прибрали и никога няма да ни върнат архивите. Колко години заблудените българи няма откъде да научат собствената си история и ходят да се кланят по съветските паметници ,и да им носят венци и цветя. Няма друг народ, който така да почита окупаторите и убийците си, като българския.

 60. 60 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Любопитно

  До коментар [#55] от "Отец Сисой":

  Как? Гърция е първата демокрация, гърците си отстояват интереса навсякъде и доколкото им стигат силите. Как да се сравняваме?

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4057 Любопитно

  "....простотията на монархо-фашистката власт на такива като царя и Богдан филов..."Няма такова животно-"монархо-фашистка власт"!!
  —цитат от коментар 56 на objektivist96


  Дали наистина е нямало!? Каква е била властта в Италия например от 1923 г. до 1943 г. ? Хем е била монархия, хем са управлява фашистите. :)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#60] от "qwerty 500":

  Е, нали говорим за икономическо развитие? Поне аз така схванах. Това, че се първата демокрация, не ги прави икономически тигри нали :) Структурите на икономиките щяха да са същите.

  over the under
 63. 63 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#33] от "traveler1":Дори руснаците говорят за 27-30 милиона техни жертви, а ти пишеш за 42 милиона души. От къде си измисли тази цифра е въпросът?
  —цитат от коментар 54 на Иво


  Ааа, аз съм прост инженер, мога някоя машинория да измисля, не ме бива по стъкмистиките и политиките. :) Не ме бива и в мразенето на тоя или оня, още по-малко на тази или онази държава. Но си обичам България, каквато и да е, тя е нашата родина!
  Дал съм връзка в мнение 50, къде и какво съм прочел/видял тези данни. Ако руснаците лъжат, при това в тяхната Дума, значи и аз лъжа.
  Въпросът беше, че Каишков е в голяма грешка, ама той се покри, като се видя, че не е в час, подведен за пореден път от хората, на които винаги е вярвал.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 64. 64 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#62] от "Отец Сисой":

  Става въпрос за манталитет. На нас ни е отнет Ренесанса.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 65. 65 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsvetko_51":

  Разбирам, но движения от типа "горски братя" по това време има практически на цялата територия завоювана от съветите, от Естония, Полша, Украйна, България и т.н. Нямаме масови градски въстания. В растен ред, имам един дядо (брат на дядо ми) който е бил в това движение, като основният му мотив, за който ми е казвал, е бил защита на собствеността му - гори, ливади от сумарната силова колективизация. Движението у нас до голяма степен пропада и поради политическите промени в САЩ след прекъсването на дипломатическите отношения с България в 1950 и 1951-1952 - периодът на активна поддръжка на антисъветските сили в страните зад "желязната завеса". Не случайно 1956 е знаменателна и е финалът в бунтовете в "лагера", поне за следващите десетина години.

 66. 66 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Докога ще търпим съветския шпагин в небето на София?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 67. 67 Профил на evr01723801
  evr01723801
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#5] от "boby1945":

  Да, ама ти и тези като теб нали все обяснявате как "Чърчил ни предаде на Сталин, затова сме си на Сталин". А истината е точно обратната. Чърчил се е опитал да ни помогне, макар и безуспешно.

 68. 68 Профил на evr01723801
  evr01723801
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#10] от "von_seeckt":

  Приказки! Истината е по друга! В Ялта се сключва споразумение, че във всяка от освободените държави ще има съвместно окупационно управление на съюзниците.
  —цитат от коментар 10 на von_seeckt


  Ало, конференцията в Ялта е била през февруари 1945! "Салфетката", която се коментира в публикацията, е подписана през октомври 1944, а България е под ТОТАЛЕН СЪВЕТСКИ КОНТРОЛ още от септември 1944! Погледни в някое календарче, ако още не разбираш – кое след кое идва.

 69. 69 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#64] от "qwerty 500":

  А на гърците не им ли е отнет? Пък и какво общо има с комунизма?

  over the under
 70. 70 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 575 Любопитно

  До коментар [#3] от "hunt":


  До коментар [#5] от "boby1945":Да, ама ти и тези като теб нали все обяснявате как "Чърчил ни предаде на Сталин, затова сме си на Сталин". А истината е точно обратната. Чърчил се е опитал да ни помогне, макар и безуспешно.
  —цитат от коментар 67 на natonato


  И как Чърчил се е опитвал да ни помогне?
  Ако не знаете - ето Ви от неговите лични мемоари;

  На 9 октомври вечерта се води първият разговор между двамата големи. Главна тема на този разговор е въпросът коя от двете страни "какво надмощие да има в държавите от Югоизточна Европа". След войната Чърчил написа своите забележителни мемоари, цели шест тома, повече от три хиляди страници. В петнадесетата глава на шестия том, под любопитния наслов "Половин лист хартия", той разказва за срещата:

  "Бях пределно ясен... Нека видим как стоят нещата на Балканите. Вашата армия е в Румъния и България. Там ние имаме интереси, мисии и агенти. Нека не си пречим на дребно, като преследваме противоречиви цели. Що се отнася до Великобритания и Русия, какво ще кажете, ако имате деветдесет процента надмощие в Румъния, ние имаме деветдесет процента надмощие в Гърция, а в Югославия разполагаме с по петдесет.

  Докато чаках превода, написах на една половинка от лист хартия:

  Румъния: Русия 90%, други - 10%;

  Гърция: Великобритания (със съгласието на САЩ) 90%, Русия - 10%;

  Югославия: 50 на 50%;

  Унгария: 50 на 50%

  България: Русия 75%, други - 25%.

  Бутнах листа на Сталин, който вече бе чул превода. Настъпи пауза. После той взе синия си молив, драсна една голяма отметка и го върна обратно.

  Всичко се разреши за по-малко време, отколкото е нужно на човек да седне... След това настъпи дълго мълчание. Листът хартия остана в средата на масата. Най-накрая аз наруших мълчанието: "За да не се сметне, че сме подходили безцеремонно и цинично към въпроси, които са съдбовни за милиони хора, нека да изгорим листа." "Не, запазете го", рече Сталин." (Уинстън Чърчил, "Мемоари", том 6, стр. 219).

  Чърчил не крие с какво облекчение видял върху листчето със своето ръкописно предложение известната Сталинова "чавка" - отметката, която означава съгласие..

  Неговата помощ е просто едно харизване....

 71. 71 Профил на evr01723801
  evr01723801
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#70] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Брей? А това, че ни е изкопчил 25% западно влияние? Към онзи момент (ОКТОМВРИ 1944), в България колко процента са били различните влияния, м? Не сме ли били под 100% съветско "влияние" от септември още? Как се казва, когато се опитваш 100% да ги намалиш до 75%? Дори и 25% "западно влияние" щяха да са благодат за нас в онзи момент. Друг е въпросът, че "салфетковото" споразумение не е спазено, и Сталин си е запазил 100% във всички страни, които е успял да окупира.

 72. 72 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  Сталин продължава да си отмъщава на България даже и от гроба. С посадената пета колона , това може да продължи дълго. Ако прибавим и данък расия нещата стават лоши.Трябва да сме доволни , че влязохме в НАТО и ЕС докато расиюшка беше много гладна и не и беше до нас. Да благодарим на първите преговарящи с НАТО и ЕС.

  SHADOWS of SOFIA
 73. 73 Профил на Stoian Arabadjiev
  Stoian Arabadjiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "hunt":

  Цветя носят тия, които са ВЗЕЛИ! Ограбените са поддържали Горяните , а оцелялите ,днес псуват ден и нощ.

 74. 74 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#65] от "daskal1":

  Аз не знам и не мога да коментирам доколко това движение е чисто битово, за запазване на земите да речем, още повече, че с подобни действия няма как да си върнеш имота, освен ако не допуснем, че това движение може да обърне цялата власт.
  И в тази ситуация на мен ми се струват две вероятни възможности, едната освен имота да си загубиш и живота, което се е случвало, при това не рядко, а втората все пак движението да е било в такива мащаби, че да е имало някакви, па било и малки шансове да предизивка трусове и дори промени във властта.
  Поне от това което съм чел и слушал, мерките които влстта е взимала и отношението към това движение, в никакъв случай не са били като към някакви единични "шумкари", напротив, били са провеждани доста сериозни операции, включително с участие на военни части.
  Но ето, говорим и пишем неща, които показват, че е необходимо архивите да са отворени и достъпни ( може и да са, аз в тази сфера нямам и не съм имал някакви амбиции, но въпроса е ако са, защо не се намира изследовател или писател, който да ги поразрови) та да научим нещо което да се опира на документи, а не на казано-речено.

 75. 75 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3091 Весело

  Асенчо Генов - ваксаджийчето преквалифицирало си в изследовател на новата ни история пак просветлява историческото ни съзнание сега с титаничната битка която била водила Англия да ни измъкне от лапите на Сталин. Такова нещо разбира се няма и на никой на Запад не му е пукало за България но важното е да се подчертае завоевателната съветска политика продължение на руската имперска за да се заработят грантовите сребърници!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 76. 76 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  До коментар [#74] от "tsvetko_51":

  Има доста български източници, има и филм от 2011 по въпроса. За съжаление сте прав, че няма едно солидно и документирано изследване.

 77. 77 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  Изключително точна статия на г-н Генов. Аз съм чел микрофилми в Widener Library за за първата среща на 9 октомври 1944 година. Авторът е представил много коректно описание на случилото се, анализът му също е много добър. Много пъти съм писал, че България не е била "жертвана" от Англия и САЩ, просто Сталин е окупирал страната преди да се стигне до конкретни разговори за съдбата на българите.

 78. 78 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 290 Весело

  Молотов посочва, че Румъния и България са черноморски страни и предлага помощ на Великобритания да засили
  —цитат от коментар 0 на Статията

  Не случайно СССР/Русия настоява да има контрол над България и Руминия. Тезата, че Черно море трябва да се превърне в 'руско езеро' е развита по времето на Екатерина и неотлъчно следвана от императори и генерални секретари на партията, та до днес, включително.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 79. 79 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#13] от "qwerty 500":''А най-мръсният играч на сцената е бил Чърчил. Заради неговите задкулисни планове са дадени още повече жертви и края на войната е забавен. ''

  Именно, ако войната беше прекратена по-рано, нямаше да се стигне до навлизането на червената армия в България и комунистическия преврат, но Чърчил е настоявал за ''безусловната'' капитулация на Германия.

 80. 80 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 869 Весело

  До коментар [#67] от "natonato":

  Обратна, ама на мук!
  Виж салфетката вляво на текста, с поправките на Сталин!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 81. 81 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#26] от "spiegel":

  Научете я тази история, бе!
  За време на войната 1941_1945 царството окупира съседите и воюва с партизаните им... и дава маса жертви
  Освен това царската админстрация на окупираните от нас територии изпраща в лагерите в Полша къде 11450 евреи, башка убитите на фронта 1944_45....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 869 Весело

  До коментар [#66] от "Lady Zeppelin":

  Е, както се казва, да бе мирно седяло фашисткото правителство на царя на 01 03 1941 и на 13 12 1941 не биха чудо видяли 1944 и отпосле.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 84. 84 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "Сред аргументите на Молотов за "пълното предаване" на София на Москва е твърдението, че: "Русия е страдала повече от България отколкото Великобритания ... Вредите, които България е причинила на Съветския съюз са многократно по-големи от тези, причинени от всеки друг..."Две империи се карат, коя е по ПОСТРАДАЛА от нас. :) Големи вредители ще излезем, брей!
  —цитат от коментар 8 на Beyond


  и аз от това се впечатлих, както казваше прабаба ми внимавай какво лъжеш, та да не ти случи, ега се случи да страдат тия много от нас и дълго.

  Cogito ergo sum :)
 85. 85 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#83] от "boby1945":

  " СССР и съответно Сталин са много далеч от каквато и да е идея за "освободителна мисия" в България, на която впоследствие ще бъдат издигани гигантски паметници – "жалони на поробителя". България е третирана от Сталин и комунистите като важна за Съветите плячка."
  Няма никаква логика да държим паметник на завоевател.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 86. 86 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#82] от "boby1945":
  Фашетата останали тук и там, да имат едно на ум!
  .................
  Единственото хубаво нещо на комунистите е,
  че са Тъпи.
  Сталин бе една лакома за земя лайза. Заменя Западен Берлин срещу провинциите Мекленбург ( Британска окупационна зона) и Тюрингия ( САЩ окупационна зона).
  Понеже така оправдава и даването на Силезия и Западна Прусия на Полша.
  А на Полша ги дава, за да прилапа Лвовска област в Украйна и Западен Беларус.
  Така настройва поляците срещу СССР, както и си вкарва автогол със Западен Берлин.
  Въздушният замък на комунизма се срути. Главно поради тъпотията на комунистите.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 87. 87 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Тоз който ни освободи, той ще ни пороби"

  veni vidi fugi
 88. 88 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 720 Разстроено

  "Съветската армия е окупирала България, а страната е сталинизирана и вкарана в съветска орбита чак до 1989 г."

  Не до 89-та, ами и досега. Чрез продажната им пета колона.

 89. 89 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 720 Разстроено

  До коментар [#85] от "Lady Zeppelin":

  Всеки, който се заеме с преместването на моча, се страхува от плутониевия чай...

 90. 90 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  Никой не може да отнеме великата победа над бивши и настоящи асенгеновци, колкото и да викат.
  —цитат от коментар 31 на Каишков - Системен нарушител


  Тав. руснак, благодарение на тази "победа" на сатрапа Сталин, българите и до днес страдаме. Питай и украинците, чехите, поляците, румънците, унгарците , за да се увериш какво е изпитала цяла Източна Европа от победата на вашия бащица Сталин. А през 1939? Питай западните украинци и западните беларуси за онова време. И тогава ли азиатските варвари са ги спасявали? Като са депортирали и репресирали стотици хиляди? Ама как са се радвали западните украинци и западните беларуси на това освобождение през 1939, как са се радвали... Такава радост, чак до средата на 50те години на миналия век е продължила. Оценката на убитите от съветската власт в Западна Украйна е 3 млн.

 91. 91 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Интервю с Георги Марков
  Не е ли парадокс - обявяваме символична война и реално не водим активни бойни действия със съюзниците, но се оказваме жертва на техните бомбардировки?

  - Да, и датата, на която обявяваме войната, всъщност предрешава съдбата ни за следващите 45 години. Чърчил зачерква България с червено. В началото на 1942 г. той държи реч, в която казва, че българите са грешен народ, три пъти през годините се озовават срещу англичаните и затова трябва да бъдат наказани. Чърчил ни наказва 2 пъти - с бомбардировките през 1943-1944-а и след това в Ялта - с подписаното споразумение след войната, когато дава България в сферата на влияние на СССР и на Сталин.


  По повод бомбардировките една от забранените тайни по времето на социализма бе, че англо-американските самолети са кацали в Украйна да презареждат и България се оказва, че е била бомбардирана със съветски бомби.


  - Сигурно разказвате за тези факти в книгата, която предстои да издадете - втора част на „Историята на Втората световна война“. Интересното е, че тя е написана от гледна точка на победените...


  - Да, аз съм на финала и издателство „Захарий Стоянов“ на Иван Гранитски чака да я довърша, за да влезе книгата веднага в печатница. В нея се обявявам против известната теза, че победителите не ги съдят и те пишат историята. За мен Чърчил е един военнопрестъпник и масов убиец, когото нареждам до Хитлер. Може да е гениален британски държавник, но не може целенасочено да унищожава стотици хиляди жени и деца и ние да мълчим за това. Последиците у нас са над 2500 невинни жертви, за Дрезден вече споменах. Крайно време е да се каже, че и антихитлеристката коалиция е извършвала военни престъпления и дори престъпления срещу човечеството.


  - Преди са скривани разни неудобни факти, а излиза, че и днес, в епохата на демокрацията, това се случва. Коя несправедливост ви възмущава?


  - Ооо, има и те не са една или две. За мен например е възмутително, че преди няколко години пред американското посолство се откри паметник на загиналите американски летци, които са убивали съзнателно мирни софийски жители. Ако преди 1989-а не се споменаваше за бомбардировките, защото САЩ и Великобритания са съюзници на Съветския съюз и бомбите са падали със съгласието на Сталин, сега защо пак се мълчи? Ето, днес пък е неудобно да се почетат жертвите, защото сме съюзници в НАТО. Крайно време е да престанем да политизираме историята. Победителите също носят отговорност. И историята трябва да осъди техните военни престъпления.


  - Ядосан сте, акад. Марков, не се ли страхувате, че ще ви обвинят, че защитавате нацистите, и ще ви лепнат някой политически етикет?


  - Аз съм историк и в това отношение не съм обременен. Но знаете ли, че и самите германци също не смеят да отбележат унищожението на Дрезден, за да не ги обвинят в неонацизъм. Възмутително е тези летци, убивали мирни граждани, да бъдат обявявани за герои. Затова аз съм в комитет, който предлага да се издигне паметник на българските жертви от тези бомбардировки. Италия например е в НАТО и в ЕС, но Берлускони в качеството си на премиер имаше доблестта да открие такъв монумент в Рим. След като има в Рим, защо да няма и в София?!

 92. 92 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#26] от "spiegel":Научете я тази история, бе!За време на войната 1941_1945 царството окупира съседите и воюва с партизаните им... и дава маса жертви Освен това царската админстрация на окупираните от нас територии изпраща в лагерите в Полша къде 11450 евреи, башка убитите на фронта 1944_45....
  —цитат от коментар 81 на boby1945


  Абе тав. руснак, знаеш ли как са посрещали българските войски в Македония и Беломорска Тракия ? С хляб и сол, цветя, прегръдки и сълзи на щастие! Това е било истинското Освобождение на тези български земи след десетки години сръбско и гръцко робство! Понял? И чети история, а не книжките на др-во Георки Кирков. Ама че безочливи комунисти! И точно ти каканижеш дитирамби за съветските окупатори, ти, който удобно и комфортно живееш в Австрия от десетки години?!

 93. 93 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Кварталната ми църква е била разрушена в бомбардировките, после наново построена, а моя бременна близка отишла пеша на село в доста отдалечен край, за да не стои в София през бомбардировките.

 94. 94 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ако комунистическият режим е убил 30-50 милиона руснаци, както пишат някои тук, това значи, че той е бил анти-руски режим. По лагерите и затворите и по други начини е унищожен елитът на нацията, не на последно място духовенството. СССР е наложил брутално забрана на религията, смесил е народите, направил е аборта нещо нормално. За съжаление виждам доста сходства с нео-либералната доктрина, но все пак днес се използват по-"меки" методи.
  А пък по отношение на любовта на запада към БГ, днес отново излезе статия за подкрепа на албанския фактор
  Американският дипломат и бивш ръководител на мисията на ОССЕ в Косово Уилям Уокър обяви, че разполага с план за обединението на всички албанци, върху който е работил дълго време, съобщава македонското електронно издание „Телеграф“, цитирано от Фокус.
  „Проектът, по който работя, е за всички албанци в Косово, диаспората, в Албания. Работя по съвместен проект за тяхното обединение. Албанците по света бяха обединени единствено заради освобождаването на Косово. Бях с тях, когато обявяват независимост. След независимостта сега е време за последната стъпка, всички да бъдем заедно“, подчерта Уокър в Косово.

 95. 95 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Разстроено

  До коментар [#69] от "Отец Сисой":

  Не е, освен това те имат култура на как да се каже - те са като мусктерарите, не се предават един друг.
  Техният предшественик Византия има сериозна вина да сме 5 века под робство, те пускат турските гемии и войски. Въпреки това имам уважене към гърците, защото се държат, като едно цяло, като народ. За нас да не казвам какво е написал Славейков.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 96. 96 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#91] от "Prosevchomai":
  Да, СССР дава авиобази на САЩ, да бомбят Унгария, Румъния и България по-гот:
  "21-22 июня 1944 года 115—120 бомбардировщиков ВВС Германии совершили массированный ночной налёт на аэродром под Полтавой, а в следующую ночь — на аэродром под Миргородом. Советские средства ПВО выпустили по немецким самолётам почти 28000 снарядов и патронов, не сбив ни одного.
  США официально признали уничтожение в результате этих бомбардировок 43-х своих бомбардировщиков и гибель всего лишь одного своего военнослужащего"
  Базата е в Полтава, фашягите я надушват и я бомбят .

  nemo malus felix, minime corruptor.
 97. 97 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Друго което съм чела е, че ако не е била съветската окупация, България е щяла да бъде разделена между Румъния и Гърция и по тази причина от българска страна не е имало никаква съпротива срещу съветската окупация. Правителството се е предало без бой.

 98. 98 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Докога ще търпим съветския шпагин в небето на София?
  —цитат от коментар 66 на Lady Zeppelin


  Дълго ще е.
  Онзи, със шпагина, трябва да напомня на местните аборигени да не се втурват с ентусиазъм към игричката, когато големите си ги мерят.
  И да не четат полуобразовани "писатели-историци" от мащаба на Генов. Освен ако не са от неговия "мащаб". :)

  Ecrasez l’infâme
 99. 99 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  С шпагина и със съветския шпагин.. :(

  Ecrasez l’infâme
 100. 100 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#28] от "qwerty 500":

  Такъв тъпак не е писал в този форум.Прочети кои учени са разработили проекта Манхатън,кога са избягали от Европа и..........много други книги,а не Митко Палаузов

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK