Как да спасим "Марица изток"

Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивнаПреди няколко месеца енергийни среди в България внезапно се активизираха и поведоха кампания срещу мерките за затягане на емисионните стандарти за големи горивни инсталации, които Брюксел планираше да въведе (известни като LCP BREF). Опонентите проспаха няколко години консултации и се сетиха в последния миг, че новите стандарти може да имат нещо общо с тях. (Процесът за изготвяне на новите норми започна през 2011 година, а през 2013 беше публикувана първата чернова.) Те заявиха, че ако новите норми бъдат приети, България ще трябва да похарчи един милиард лева за да надгради съществуващите централи, че някои от тях може да бъдат затворени и че цената на тока ще стане непоносима.


Медиите се изпълниха със заглавия от типа "Токът поскъпва с 40%, ако Брюксел ни спре тецовете" ("Труд"). Акцията беше доста силна и не срещна сериозна съпротива, независимо от това, че всички тези твърдения са или силно преувеличени или напълно неоснователни. Повечето медии се оказаха неподготвени да коментират и просто повтаряха тревожните твърдения като ехо камера във "Фейсбук". Кампанията не успя, мерките бяха приети.


Какво предстои?
Въглищата загиват. Бавно, но не толкова бавно, колкото някои си мислят. САЩ гори днес толкова въглища, колкото са горели през 1982 година, независимо че икономиката им е нараснала 6 пъти. Канада гори колкото през 1976. Общо страните от ОИСР, към които и ние би трябвало да се включим, горят колкото през 1980. От 1995 година насам употребата на въглища в ЕС е намаляла с над 200 милиона тона. От 1990 година употребата на черни въглища в ЕС е паднала наполовина, а на лигнит – с 40%. Употребата им напоследък намалява дори в Китай, независимо от високия икономически растеж, а ако Индия постигне целите за възобновяема енергия, които си е поставила, през следващите 10 години няма да трябва да строи нови въглищни мощности. Междувременно соларната енергия в Индия стана по-евтина от въглищната.


Екологичните стандарти и ниската цена на новите енергийни технологии ще свият още въглищния сектор и след известно време напълно ще ги ликвидират. Тенденцията е вече ясно видима в ЕС. Спорът дали това е хубаво или не, и дали "Марица изток" топи арктическите ледове и тормози белите мечки са загуба на време. Много по-важно е как България ще реагира на тази тенденция - с бавене, с верига от спонтанни реакция или с някакъв тип национален план. Бавенето и спонтанните решения са възможност. Така действаме досега и енергийният сектор, да чукаме на дърво, не се е разпаднал. Но е поставен под риск да остане в миналото, а за нас да остане насладата да упрекваме за всичко Брюксел или Русия, в зависимост от това коя политическа традиция ни е по-близка до сърцето.


Има и трети вариант. Да го наречем "Марица изток" 3.0 (ако приемем първоначалното развитие на комплекса за 1.0, а частичната приватизация и мъчителното въвеждане на полупазарни принципи – 2.0). "Марица изток", основният ни производител на въглищна електроенергия, може да остане енергиен център на България, а и на Балканите, но трябва фундаментално да се промени. Това може да стане ако комплексът се опита да следва енергийните тенденции и изгради и следва стратегия за развитие, която е съобразена с тях, а не им се противопоставя.


Четири важни и сходно звучащи тенденции е добре да се вземат предвид: декарбонизация, децентрализация, диверсификация и интернетизация. Натискът, под който те подлагат въглищната индустрия може да бъде използван, за да се развие българската енергетика в една нова насока. Да, да си го кажем пак, тази насока предполага постепенното закриване на въглищното електропроизводство.


Аргументът "имаме собствени евтини въглища" е вече просто невалиден. Имаме и собствени слънце, вятър, реки и много селскостопански и битови отпадъци. Имаме си и икономика, която е крайно енергийно неефективна, тоест имаме сериозни възможности за енергийно спестяване.


Необходима ни е стратегия за излизане от въглищата. Това няма да стане другата седмица, каквото впечатление оставяха много заглавия. Дали стратегията ще си постави за цел да се раздели с въглищата до 2030г., 2040г. или 2050г. и как точно това може да стане може да се спори. И този спор е добре да се състои на основата на икономически оценки и модели и социални предпочитания.


Чрез планираното заместване на въглищния капацитет с нови мощности и енергийни решения "Марица изток" може да се развие в център на модерната енергетика, в който въглищните централи постепенно ще бъдат изместени от комбинация от чисти енергийни инсталации. Подобен тип планиране не бива да се бърка с експериментите от преди 1989 - та, но тъй като енергетиката реално не е раздържавена и е силно зависима от регулаторни и политически решения, стратегическото планиране е адекватен подход, включително и за евентуално излизане на държавата от собствеността и управлението на енергийния сектор.


"Марица изток" разполага с изключителен потенциал за подобна трансформация. Басейнът е разположен на 240 квадратни километра. На тази площ могат да бъдат построени поне 250 гигафабрики на "Тесла" (включително площта около сградите и пътна инфраструктура). За пълното преминаване на света към чисто електричество са необходими 100. Мястото е 20 пъти по-голямо от закупената от "Тесла" земя за по-нататъшното развитие и вероятно строеж на още гигафабрики.


Ако Маришкият басейн, чиято земя трудно ще се превърне в надеждно плодородно поле, бъде застлана със соларни панели, те ще произвеждат достатъчно електроенергия, за да задоволяват нуждите на цяла България. Маришкият басейн се намира в средата на огромен селскостопански регион, който може да осигури стотици хиляди тонове селскостопански отпадъци за енергийна употреба или за суровина за второ поколение биогорива. Условията за вятърна енергия може да не са идеални, но са достатъчни, за да може част от енергията в комплекса да се произвежда от вятър. Недалече ще мине, и ще се свърже с националната газова инфраструктура, българо-гръцкият газов интерконектор. Ако много настояваме някъде в България да се изгради нещо като газов хъб, този район е логичното му място. Естествено "Марица изток" е и основен център на електропреносната мрежа на България с връзки към Гърция и Турция. Нова връзка между "Марица изток" и Гърция е планирана и е включена в проектите от общ интерес, подкрепяни от Европейската комисия (Connecting Europe Facility). Малко е необходимо, за да се адаптират тези проекти към бъдещата енергетика.


Стара Загора е на 2 часа път до София, на час и половина от Бургас и на 4 часа от Истанбул. Градът е университетски и индустриален център, който осигурява и голяма част от работната ръка за "Марица изток" . Тракийският университет консолидира учебни заведения предимно с медицински и селскостопански профил. На някой може да му се стори странно, но селското стопанство и бъдещата енергетика са тясно свързани. На основата на университета могат да се изградят образователни и изследователски програми, които да обслужват един модерен енергиен център.


"Марица изток" 3.0 може постепенно да премине към енергийни технологии, на които ще разчита бъдещето и които са вече широко внедрявани по света. Сред тях има място и газовата електроегенрация, която в един преходен период може лесно да балансира неравномерното производство на соларната и вятърната енергия. Постоянно руганите "американски централи" могат да допринесат за подобно развитие – 32% от мощностите на AES са природен газ и 23% са възобновяема енергия, Contur Global също притежава активи на три континента в газовия и възобновяемия енергийни сектори.


Запазването на общия енергиен профил на "Марица изток" ще реши един от най-сериозните проблеми на индустриалната трансформация – проблемът със заетостта. Стара Загора и регионът не само ще запазят заетостта в енергийния сектор, но и ще я увеличат, модернизират и издигнат на равнище на по-високо заплащане, което от своя страна ще гарантира широк вторичен позитивен ефект за икономиката на старозагорския регион.


Засега липсват само два компонента за подобна трансформация – политическа воля и предприемаческа решимост. Един разумен политически сигнал би активизирал предприемаческата решимост.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3792 Неутрално

  "Ако Маришкият басейн, чиято земя трудно ще се превърне в надеждно плодородно поле, бъде застлана със соларни панели, те ще произвеждат достатъчно електроенергия, за да задоволяват нуждите на цяла България"

  Ключово изречение. Останалото в публикацията са подробности.
  Това го знам не от сега и не веднъж съм го писал. Маришкият басеин , който е унищожил стотици квадратни километра плодородна обработваема българска земя може да си остане енергиен център на новите технологии на бъдещото: производство на електроенергия от слънчеви панели и ветрогенератори. Отдавна се знае, че този район има капацитет да произвежда много повече електроенергия чрез ВЕИ отколкото сега с изгаряне на ниско калорийни въглища. Така произведената електроенергия ще бъде с много по ниска себестойност. Отпадат атомни и всякакви други топлоцентрали. Това е бъдещето на българската енергетика.

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Хубава статия, но е пропуснато нещо много съществено - енергийната мафия. А тя много трудно ще допусне загубата на стотици милиони годишно, което би се случило ако се нормализират нещата в енергийния сектор.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 762 Неутрално

  "Ако Маришкият басейн, чиято земя трудно ще се превърне в надеждно плодородно поле, бъде застлана със соларни панели, те ще произвеждат достатъчно електроенергия, за да задоволяват нуждите на цяла България"Ключово изречение. Останалото в публикацията са подробности. Това го знам не от сега и не веднъж съм го писал. Маришкият басеин , който е унищожил стотици квадратни километра плодородна обработваема българска земя може да си остане енергиен център на новите технологии на бъдещото: производство на електроенергия от слънчеви панели и ветрогенератори. Отдавна се знае, че този район има капацитет да произвежда много повече електроенергия чрез ВЕИ отколкото сега с изгаряне на ниско калорийни въглища. Така произведената електроенергия ще бъде с много по ниска себестойност. Отпадат атомни и всякакви други топлоцентрали. Това е бъдещето на българската енергетика.
  —цитат от коментар 1 на tacheaux


  Точно!
  Има повече смисъл в това плюс изграждане на още 1-2-3 помпено акумулиращи ВЕЦ като Чаира, за да може да имаме ток и когато няма слънце и вятър, ама в настоящето е по-лесно и нито за природата, нито за хората им пука на производителите на ток от въглищни централи.
  Важна е само печалбата!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 4. 4 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Нека бъда адвокат на дявола и кажа на глас очевидното: и тази идея / стратегия (ако се стигне до там) е обречена на провал като всички други, напр. Белене.

  И това е защото нищо в България не се прави - и не може да се направи - с мисъл за бъдещето и да не бъде опорочено.

  Защото става дума за много, много пари и това е ресора на мафиите в България.

  Коя точно мафия ще е едва ли има значение. Няма добри мафии.

  Докато българите не поемат контрола над съдбите си никакви стратегии няма да им помогнат.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 5. 5 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Решимостта на българските предприемачи във ВЕИ сектора я видяхме.
  Гарантирани с репресията на държавата едни от най-високите цени на ВЕИ в света за следващите 20 и повече години.
  Както и автора правилно отбелязва Индия дори ни отвя по ефективност и цени.
  Подробност от пейзажа е, че точно този автор нееднократно е лобирал нещата във ВЕИ сектора в България да се случват точно по този начин - БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ, за да можели горките да им се стимулира предприемаческата решимост.
  Да, ВЕИ нямат алтернатива в бъдещето. И НЕ, с тия неща не трябва да се занимават левичари визионери.
  Само и единствено свободният пазар и ожесточената конкуренция в бранша, задължително включваща и фалити, може по най-бързия начин да намери най-късия път към налагането на ВЕИ.

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5498 Неутрално

  Комбинацията от солари и перки в Маришкия басейн и удобните за ПАВЕЦ Родопи наблизо, е чудесна, но трябва и воля. Да се закрие въглищната индустрия, означава поява на десетки хиляди безработни и на цели градове-призраци, като Гълъбово, например.
  За сега май е по-добре да се оборудват ТЕЦ-овете с модерни филтри.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Мисля, че тази статия е добра основа за една бъдеща енергийна стратегия на България. Впрочем Тесла все още не са определили мястото на бъдещата си гигафабрика в Европа, може пък да опитаме да се намесим.....

  FILII MARIS SUMUS
 8. 8 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "tacheaux":

  Не знам защо да е толкова трудно да се направи поле, още повече, че почвеният слой, който е иззет първоначално, се съхранява. Но може верно тук да е скрит ключът от палатката, трудно е да се направи поле, обаче е лесно да се направи слънчев парк, който ще произвежда 2,5 пъти повече електричество, отколкото потребява планетата и така ще станем енергиен център не просто на Балканите, а на Земята, Марс, Юпитер, Венера и Меркурий. Като се добави и сламата, която на това невъзможно за съществуване поле хартисва, след като прибереш житото и може да се гори (между другото е доста по-калорична от калта, която горят в момента), ще има и за пръстените на Сатурн.

 9. 9 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 890 Неутрално

  По добри очистващи системи, постепенно отпадане на ТЕЦ и
  преминаване основно към ВЕЦ, АЕЦ и ВЕИ. !!!

 10. 10 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Комбинацията от солари и перки в Маришкия басейн и удобните за ПАВЕЦ Родопи наблизо, е чудесна, но трябва и воля. Да се закрие въглищната индустрия, означава поява на десетки хиляди безработни и на цели градове-призраци, като Гълъбово, например. За сега май е по-добре да се оборудват ТЕЦ-овете с модерни филтри.
  —цитат от коментар 6 на Незнайко в Слънчевия град

  Според Вас какви са модерните филтри? Бихте ли препоръчали? Тип, производители, параметри...

 11. 11 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 857 Неутрално

  По добри очистващи системи, постепенно отпадане на ТЕЦ ипреминаване основно към ВЕЦ, АЕЦ и ВЕИ. !!!
  —цитат от коментар 9 на valtoro

  Бихте ли разшивровали абревиатурите ВЕЦ и ВЕИ?

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  Опонентите проспаха няколко години консултации и се сетиха в последния миг-както винаги е имало орахатяване и безхаберие."Марица изток" 3.0 може постепенно да премине към енергийни технологии, на които ще разчита бъдещето и които са вече широко внедрявани по света. Сред тях има място и газовата електроегенрация.Като чете това човек не може да не се запита - Защо беше замразена втората по големина топлоцентрала в България - ТЕЦ - Варна-тя вече работеше на газ.

 13. 13 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Ще бъде ли предложена енергийна стратегия? Утвърдена след реално обсъждане от специалисти (такива има в България), защитаващи различните варианти на базата на реална техннико-иконочическа оценка. Оценка, в която са включени всички приходи и разходи. Почти всички, но наистина почти всички, без пренебрегване на някои основни.
  "Запазването на общия енергиен профил на "Марица изток" ще реши един от най-сериозните проблеми на индустриалната трансформация – проблемът със заетостта. Стара Загора и регионът не само ще запазят заетостта в енергийния сектор, но и ще я увеличат...". Наистина ли?

 14. 14 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  От сярата във нашите въглища и серния диоксид след изгарянето няма отърване. Чудесен материал - да го прочетат политиците. Една Холандия може да се отърве напълно от въглищата, защо да не можем и ние

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5498 Неутрално

  До коментар [#10] от "zhivko6461":

  ТЕЦ "Север" на Мюнхен гори въглища, битови отпадъци и утайки от пречиствателната станция. Не се вижда никакъв дим. Поинтересувайте се какви филтри има. Вероятно са добри.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#10] от "zhivko6461":ТЕЦ "Север" на Мюнхен гори въглища, битови отпадъци и утайки от пречиствателната станция. Не се вижда никакъв дим. Поинтересувайте се какви филтри има. Вероятно са добри.
  —цитат от коментар 15 на Незнайко в Слънчевия град

  Все пак и там "се вижда" дим. Нямам съмнение, че филтрите им са добри. Почти съм сигурен, че са електрофилтри. Уверен съм и в ефективността на инсталациите, за очистване на серни и азотни оксиди (окиси).
  Всички блокове в четирите ТЕЦ в Марица Изток са оборудвани със сероочистващи инсталации. В ТЕЦ "Контур Глобал МИ 3" четирите блока са модернизирани с цел намаляване емисиите на азотни оксиди (окиси). В ТЕЦ "AES Гълъбово" по данни на самата компания емисиите на азотни оксиди (окиси) отговарят на съществуващите изисквания. Всъщност тези емисии подлежат на контрол и могат да бъдат измерени, вкл. и от оторизирани независими лаборатории.
  В Германия доста от ТЕЦ на въглища подлежат на скорошно затваряне. Процесът ще обхване всички. В други страни се извършва модернизация ТЕЦ с цел да отговарят на екологичните изисквания. България не е от най-изостаналите.
  В друг коментар посочих, че според мен е крайно време да се утвърди енергийна стратегия.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Трудно може човек да не се съгласи с автора. А няма и нужда, защото, когато се постави цел, примерно 2030г , това ще даде възможност да се направи оценка, може ли да се изплати въпросния милиард, за да се приведат блоковете на МИ-2 в норми и тези средства да се изплатят.
  Нащите "стратези" и особено клакьорите на руското влияние от БСП, доведоха до похарчването на три-четири милиарда за грандомански проекти като ЮП, Белене и прочее, а сега за този милиард, ще опяват като за умряло.
  Въпроса не е в този милиард, а да се използва времето активно и към 2030-примерно, да сме вече в крак с времето.
  Но това с приказките на Гоцевци,Куюмджиевци, Божковци ( да не споменаваме р.Овчаровци) трудно ще стане. На тях им дай големи обекти и още по-големи комисионни - както е казал Ленин, съветска власт + електричество= на социализъм, а той не е за хората (както доказа практиката) а за ВПК-то ако питаме джуджи:).

 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  За да се направи каквото и да е, е нужен дългосрочен подход и мислене.

  В БГ такова животно обаче няма. И управниците и народонаселението живее ден за ден. Максималния хоризонт е един мандат - 4 години.

  От там идат 90% от проблемите ни, просто главите ни са наведени и гледаме до върховете на обувките си.

 19. 19 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#10] от "zhivko6461":

  Груби - циклони и фини - електрофилтри

 20. 20 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2866 Любопитно

  бъдещето на Мариците може да бъде гарантирано ако има визия и приоритети!За съжаление думата има МАФИЯТА!Която се стреми да се окопае и да окраде системата!Без да влага...

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 21. 21 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#10] от "zhivko6461":Груби - циклони и фини - електрофилтри
  —цитат от коментар 19 на Минувач

  Благодаря за допълнението, т.е. циклоните! Основните проблеми са оксидите, а те изобщо не се разрешават с електрофилтрите, дори и когато преди тях има монтирани циклони.

 22. 22 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 857 Неутрално

  За да се направи каквото и да е, е нужен дългосрочен подход и мислене.В БГ такова животно обаче няма. И управниците и народонаселението живее ден за ден. Максималния хоризонт е един мандат - 4 години.От там идат 90% от проблемите ни, просто главите ни са наведени и гледаме до върховете на обувките си.
  —цитат от коментар 18 на niakoi_si

  Представяте ли си колко дългосрочен подпод и колко мислене са необходими за да не се направи нищо съществено? Всеки би могъл без сериозни затруднения да направи справка.

 23. 23 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  То бива некомпетентност,ама подобни статии минават всякакви граници.Колко е продуктивността на соларните панели през нощта?А през зимните ,пролетните и есенните дни с по-малко слънчеви дни?А по време на дъждовните дни?

 24. 24 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#12] от "chicago514":
  Преди да пишете проучете историята - ТЕЦ варна 6 блока от които три тотално амортизирани - разбирай неработещи. От другите 3 работеше на газ само един а при другите два газ се използва за разпалване само. При въглищните централи винаги има алтернативно гориво за разпалване - мазут или газ. Тец не се пали с подпалки!

 25. 25 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 857 Неутрално

  То бива некомпетентност,ама подобни статии минават всякакви граници.Колко е продуктивността на соларните панели през нощта?А през зимните ,пролетните и есенните дни с по-малко слънчеви дни?А по време на дъждовните дни?
  —цитат от коментар 23 на mushashi

  В едни документи се произведената енергия отговаряше на непрекъснат режим по 36 часа в денонощие. На база на тези отчете са издавани и фактури.

 26. 26 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Тази статия Юлиан Попов можеше изобщо да не я пише!
  С цялото ми уважение към неговия "широк формат" , но не му се е получило!
  Да замениш 3300 мегавата с фото панели не е лесна работа, нито е безплатна! Още по-малко пък са взаимно-заменяеми! (когато е студено слънце няма!)
  Лафове от типа "декарбонизация, децентрализация, диверсификация и интернетизация" може да звучат добре на онези, които гледат презентации по офисите, но нямат нищо, ама НИЩО общо с реалностите! Празни приказки!
  Да твърдиш, че ще има нужда от повече работна ръка за соларен/вятърен парк, отколкото за въглищна мина и ТЕЦ е не просто несериозно, ами и повече от виц! Вероятно се има пред вид 3-сменен пазач на всеки панел/перка, заедно с чистачка, която да го лъска на всеки 20 минути!?!
  Вятърни генератори? Ами ако има достатъчно вятър - могат и сега да бъдат построени, но явно няма, защото не са! Има си карта с регионите с подходящи сезонни ветрове за генерация, но Маришкият басейн не е сред тях!
  Газовите хъбове - хубави мечти, но народът е казал: С чужда пита майчин помен прави! Ние газ нямаме! Кой ще ни го продава, на какви цени, при какви условия, са все въпроси, които нямат отговор! Въобще - цялата "конструкция", предложена от автора е някакъв хибрид, "световен рекорд" , какъвто никъде по света няма, няма да има, не е и нужен!
  Последните 2 изречения от статията са може би верни, но решаващото е, че няма пари за необходимите инвестиции, няма и пазар за възобновяема електроенергия, така както я разбират и продават у нас!
  Питайте кой да е енергиен експерт простичкия въпрос: "С какво могат да се заменят 3300 мегавата въглищна мощност", и ще получите единствения верен отговор: АЕЦ!

  ПП: Върнете стария графичен дизайн!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5166 Неутрално

  Хубава идея...
  Не е за Борисов и енергийната мафия.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6920 Неутрално

  А това ще запази ли стабилността? Борисов няма да работи против нея.

 29. 29 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#3:"traveler1"][/quote]

  Смело мога да кажа, че с минимум разходи каскадата Арда с яз Кърджали, яз Студен Кладенец и ивайловград може да се превърне в такава.

  П.С. Нивото на водата и в трите язовира в момента е учудващо малко, което е мсного лош знак.

 30. 30 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Да се закрие въглищната индустрия, означава поява на десетки хиляди безработни и на цели градове-призраци, като Гълъбово, например.
  —цитат от коментар 6 на Незнайко в Слънчевия град
  Чак десетки хиляди. Във въгледобива са заети общо под 10 хиляди души. Да не говорим, че и сега тяхната заетост ни излиза скъпо - на много от тях не им се плащат редовно заплати. Също социалното им осигуряване също до голяма степен се финансира от данъкоплатеца. Защото те взимат големи пенсии, но пък здравето им е потрошено и разходите по здравното им обслужване ни излизат скъпо.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Тоз гражданин-автор, доколкото го познавам, приветства агресивната намеса на сенатор Маккейн и краха на ЮП, а също и на провала на АЕЦ Белене. Да, ама сега се притеснил за тока. То си е за притеснение, защото токът е по-силен от всичко и може да предизвика преврат, бунт и даже революция. Но като си няма аргументи, той си бае и си мечтае. Ще покрият изкопа със соларни панели и ....шапка на тояга! Как пък досега не са се сетили за това? Добрата новина е, че някои хора вече се притесняват от собствените си пагубни увлечения и може би са склонни да се върнат в лоното на здравия морал.

 32. 32 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 470 Неутрално

  АЕЦ Белене - чисто без пушилка евтин ток.

 33. 33 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  До коментар [#26] от "The Core":
  Юлиан е хуманитар. Няма как да очакваш да прави сметки с мегавати, цени и пр.
  Той е добър хуманитар и най-вероятно си вади хляба като презентира всякакви идеи на хората. И е видно, че добре го прави.
  Задължение на тези които могат да смятат е да правят сметките и представят рационалните аргументи с надеждата, че обществото няма да залитне отново по идейни фантасмагории.
  Иначе, разбира се, че може и ще се намерят хора които да наредят стотици хектари със соларки в табаните на Марица Изток.
  Кой ще плаща и колко ще струва ли? Ама, айде да не се занимаваме с такива грозни подробности - само се представете колко е готина идеята.

 34. 34 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 264 Неутрално  До коментар [#26] от "The Core":

  Забравяш една подробност - на каква цена са дългосрочните договори тези 1500 Мвт. За Марица 2 не говоря. Поляците разкараха подобни "самоубийствени" ТЕЦ-те там с пакет закони, а ние 3 години тупаме топката и чакаме Еврокомисията да ни "каже", това държавна помощ е или не е, при положение, че всяка държава-членка сама тълкува и прилага правото на ЕС и не е нужно да иска тълкуване от ЕК. Тук да не говорим, че съгласно Закона за енергетиката самата КЕВР има компетентността да се произнесе по договорите на АЕС и КонтурГлобъл - просто е по-лесно да се правят на ударени като никой не им дава зор.
  Повече ВЕИ не ни трябват докато въпросът с дългосрочните договори и нереалните цени на сегашните не се реши. Валерката Симеонов се пенеше още преди 2 години, как ще прави одити и ще затваря ВЕИ-та и после тихо-тихо всичко мина, нито на един не беше прекратен договора за изкупуване. Сега пак е шеф на комисията по енергетика и пак ще започне голямата ревизия 2.0!

  Но въпросите с ТЕЦ-те в Марица остават. Първо, да се реши въпросът с договорите на американските централи и ако не им хареса да излизат на свободния пазар или да продават собствеността. Паралелно с това, трябва да се вземе решение строим ли АЕЦ или не и с какво ще заменим ТЕЦ-те.

 35. 35 Профил на varys
  varys
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#5] от "k_":

  Да, напипал си жилката май. Авторът пледира май да "подадем ръка" на Алфа Финанс, за да и решим финансовите проблеми...

 36. 36 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Навлизането на слънчеви панели и перки трябва да навлиза бавно и постепенно. Без ценови преференции, при ниска себестойност. И да се финансира чрез печалбите. Да се затварят въглищни централи е безумие. Представете си изригване на голям вулкан и запрашането след това - месеци липсва слънчева светлина. Следователно всички яйца в една кошница (както иска автора) е безумие. Освен това България е планинска страна - има възможност за много Водни централи и създаването на големи или малки язовири, които да съхраняват водата - този ценен вече ресурс. Трябва да се използват всички възможности и да се диверсифицират източниците на ток. А панелите - по планинските склонове. земеделската земя е с друго приложение и носи своята ценност.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 37. 37 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#3] от "traveler1":

  "...плюс изграждане на още 1-2-3 помпено акумулиращи ВЕЦ като Чаира, за да може да имаме ток и когато няма слънце и вятър, ама в настоящето е по-лесно и нито за природата, нито за хората им пука на производителите на ток от въглищни централи."
  ++++++++++++++++++++++++++
  Яденица стои и чака.

 38. 38 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 913 Неутрално

  " Постоянно руганите "американски централи" могат да допринесат за подобно развитие – 32% от мощностите на AES са природен газ и 23% са възобновяема енергия, Contur Global също притежава активи на три континента в газовия и възобновяемия енергийни сектори."

  мирише на поръчков маркетингов репортаж. И кой ще ни продава тази евтина газ, с която ще работят и без това "евтините" американски централи? Или мат'ряла ще плаща като поп за това да е "зелен и демократичен"?

  Евроатлантида
 39. 39 Профил на kucarov_ic
  kucarov_ic
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Омръзна ми определени лобисти - неграмотно, полуграмотно и по някой път грамотно да вменяват идиотщини. Първо "американските централи" са с очистителни инсталации - прахоулавяне , очистка от серните оксиди, намалена емисия на азотни оксиди. Прости примери - никой не вижда комина на АЕС защото е в охладителната кула . Това което излиза от там е повече вода и доста по малко дим. Електрофилтрите са ръкавни , електростатични. Серните окиси се улавят с варовик. Същата е системата и в Контурглобул. За любопитни - До контурглобул има предплриятие за производство на гипс картон от гипса който е продукт от сярната очистка. Преди два месеца бях на покрива на електрофилтрите на АЕС и се дадишах с кво ли не идващо от предприятията на Ковачки. Двете централи редовно се контролират за емисия на газове и прахови частички.
  Не е възможно да съществува енергетика на базата на божия промисъл без заместващи мошности - просто и категорично.
  Примера с Чаира е добър но централата може да работи само 4 часа в определен режим поради ограничен обем на язовира. Добрия въпрос е защо не се прави нищо за Яденица и още един язовир които имат заложени входове в основния водоем.

 40. 40 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#2] от "today":

  Т.е. американската мафия?

 41. 42 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1824 Весело

  Ех тоз Юлиян попов, ех тоз разбирач от всичко! И Спасител наш (от Лондон!)! Я кажи Юлиане как ще спасиш ЮК от Брекзита?

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 42. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  ...За сега май е по-добре да се оборудват ТЕЦ-овете с модерни филтри.
  —цитат от коментар 6 на Незнайко в Слънчевия град


  А най-тъжното е, че отговорните фактори си нямат и на идея какво да правят! И те ще платят глобите (понеже не са от техния джоб), и всичко ще приключи.
  И така до деня, в който страната ни стане една невероятна клоака, без всякакви възможности за изход.

 43. 44 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Поредната лаладжийска драсканица. Лиì, че е писана от уманитар лобист.
  В световен мащаб е хубаво да провери въпросното лице колко е-гия се призвежда от вятър и слънце и ще голяма изненада , така че без ЯЕ е-гия или дай боье ТЯС е бъдещето.

  За едно съм съгласен, горенето на кюмюр трябва да се ограничи.

 44. 45 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Поради липса на други, господарите му изпозват посредствени като него! Тръгнал да "спасява"! Няма спасение! Както нямаше спасение за 1-4 блок на Козлодуй! Нали те видяхме като служебен еко министър как се договори с офшорната мафия Цеко Минев за концесията в Пирин! А преди това ги обвиняваше в нарушения, включително и в Дневник! Какво е казал Георги Димитров-"знам какво е да си емигрант, изпозват те докато могат, после те изхвърлят" Е, този още могат да го използват!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 45. 46 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#23] от "musashii":

  Това е разбираемо. Авторът на статията е филолог. 😁

 46. 47 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Всъщност, което и правителство да закрие комплекса "Марица-изток", ще падне. Първо, заради затриването на над 40% от електроенергетиката на страната, работеща с местна суровина, и второ - заради последващото повишаване на цената на електричеството.Той и Макрон се опита да въведе въглероден данък преди година... В резултат на това излязоха жълтите жилетки. Що се отнася до г-н Попов - на него Европейската климатична фондация му плаща да води война срещу въглищата и да промива мозъци, въпреки че няма нито техническата компетентност,нито опита в енергетиката. Хубавото е, че българите по природа сме по-скептични и не се впечатляваме лесно от прогнозите на климатичните алармисти. Добре ще е първо да се види резултатът от безумната зелена политика в Западна Европа, преди да си досъсипем енергетиката и да станем напълно зависими от внос.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK