Разсеяният ЕС също е виновен за македонската криза

Разсеяният ЕС също е виновен за македонската криза

© ReutersKризата в Македония може да дестабилизира региона, ако ЕС не предприеме по-решителни действия, казват Весела Чернева и Фредерик Веслау от Европейския съвет за външна политика в анализ на причините за ситуацията в Скопие.


Политическото напрежение в Македония се изостри в края на април, когато протестиращи и поддръжници на управляващата Вътрешно-македонска революционна организация (ВМРО-ДПМНЕ) нахлуха в националния парламент и нападнаха опозиционни депутати. Ранените депутати току-що бяха избрали албанеца Талат Джафери за председател на парламента. Този ход отвори възможност за ново управление, водено от коалиция между Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и албанските партньори, които заедно разполагат с парламентарно мнозинство.


Македонският президент Георге Иванов обяви избора на председател за незаконен и вероятността контролираният от ВМРО-ДПМНЕ Конституционен съд да атакува това е малка. Новият председател уведоми президента Иванов, че СДСМ очаква да получи мандат, който преди това му бе отказан, в срок от 10 дни. Но ако новото правителство ще се избере от парламента без връчен мандат, може да последва още насилие. През последните политически седмици в Скопие лидерите на ВМРО-ДПМНЕ дадоха ясно да се разбере, че оттеглянето на партията от властта ще коства висока цена.
Проблемът Груевски


В центъра на настоящата криза е бившият министър-председател и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който се бори не само да запази де факто контрол над правителството, но и да запази собствената си свобода.


Преди две години скандал с подслушвания разкри, че правителството е подслушвало телефоните на над 26 000 души, в това число политици, журналисти и активисти. След избухването на скандала Европейският съюз договори назначаването на специален прокурор за разглеждане на престъпленията, изложени от записите. Впоследствие Груевски и хора от обкръжението му бяха обвинени. Иванов направи превантивен опит да ги помилва, но трябваше да оттегли помилването под натиска от ЕС и САЩ.


Ако се сформира ново правителство обаче, обвиненията най-вероятно няма да паднат и Груевски и неговите партньори може да свършат с присъди. Следователно ВМРО-ДПМНЕ се старае да блокира всички опити за съставяне на ново правителство и вместо това се стреми да предизвика нови избори.


Предвид сценария за нови избори ВМРО-ДПМНЕ насърчава междуетническото напрежение, като всява страх със заплахата за албанско надмощие. Този тип етнически национализъм се прояви ясно в парламента преди две седмици, когато нападателите пееха националистически песни, докато атакуваха опозиционни депутати (някои от тях самите пеещи албанския химн). Въпреки че кризата по същество е политическа, поощрението на националистически сантименти означава, че рискът от междуетническо насилие е реален.


Лидерите на етническите албанци в региона също се заиграват с националистически сантименти, след като албанският министър-председател Еди Рама наскоро прие албански партии от Македония в Тирана, където те се съгласиха на т.нар. Тиранска платформа, която уточнява условията, при които партиите могат да влязат в коалиция в Македония. Рама също така направи продължително посещение в Косово и отказа да изключи възможността за съюз между Албания и Косово.


Подобно говорене за "Велика Албания" идва като подарък за ВМРО-ДПМНЕ. Тиранската платформа позволява на президента Иванов да твърди, че водената от СДСМ коалиция е резултат от външна намеса и осигурява на ВМРО-ДПМНЕ претекст да им откаже мандат за съставяне на правителство.


Русия гласно подкрепя статуквото и разкритикува ЕС и САЩ, че се намесват. Ако има друг кръг от преговори под международно покровителство, е вероятно Груевски да изиска място на масата и за Русия като балансьор на натиска на Запада. Междувременно СДСМ и албанските партии с лекота използват призрака за руска намеса като плашилото, с притеснението от което да привличат западна подкрепа и да дискредитират ВМРО.


Европа е разсеяна


И все пак Русия не е единственият източник на нестабилност в Македония. Русия става все по-настъпателна в региона, но тя просто минава през врата, вече отворена от ЕС. Погълнат от вътрешни кризи и външни заплахи в последните години, ЕС не обръща достатъчно внимание на региона и е изгубил много от привлекателността и правдоподобността си на Западните Балкани.


През последните месеци ЕС изпрати едни от най-висшите си представители в Скопие, за да преговарят евентуално решение на ситуацията. Но тяхната неспособност за влияние само подчерта днешната слабост на ЕС в Западните Балкани.


Част от проблема на Европа е смесеното послание, което изпраща относно това дали страните от Западните Балкани ще могат да се присъединят към съюза в обозримото бъдеще. Неуместното изказване на председателя Юнкер, че разширяване през неговия мандат няма да има, изпрати обезкуражаващо послание на вече отчаяните страни от региона. Нарастването на ксенофобския популизъм в ЕС междувременно само засили настроенията против разширяването, както бе демонстрирано с неотдавнашната съпротива в Холандия срещу споразумението за асоцииране на ЕС с Украйна.


Македония от своя страна получи статут на кандидат-член през 2005 г., но оттогава Гърция блокира дори започването на преговори. Това в голяма степен е резултат от продължаващите спорове около официалното име на страната. Идентична е съдбата на Македония и в преговорите ѝ за членство в НАТО.
Тази безизходица дава повече пространство на корумпираните елити, които имат малък интерес от засилване на върховенството на закона, съдебна реформа или подобряване на управлението, както изискват условията за присъединяване към ЕС. Македонският политически елит има силно желание да не позволи на ЕС, по думите на местен политик, "да се меси в нашите работи".


Македонската криза има потенциала да дестабилизира по-широките Западни Балкани, като изпрати послание, че тези, които не уважат демократичните правила, могат да си служат с насилие безнаказано и ЕС няма да направи нищо, за да ги спре. Идеята, която някои членки на ЕС имаха, да покажат поне символично неодобрението си, като не поканят македонския външен министър Никола Поповски на неформалното събрание на ЕС ("Гимних") в Малта, се провали. Вместо това ЕС дава на региона зелена светлина за удари срещу медиите и НПО, авторитарно управление и уповаване на мажоритарна демокрация от типа "Орбан".


Докато кризата е проблем, който македонците трябва да разрешат, ЕС трябва да е готов за по-твърда намеса. Не е изключено скоро да се появи необходимост от индивидуални санкции. Междувременно има и други инструменти, които ЕС може да използва срещу ВМРО, като например политическа изолация. Позитивна стъпка беше приветстването на избора на нов председател на парламента и приемането му в Брюксел. Сега ЕС трябва да е готов да признае избирането на ново правителство дори без мандат от президента и да се ангажира активно с него.


Настоящата криза е криза за политическа власт с придружаващ риск от подкопаване на мирното предаване на властта, системата на разделение на властите и независимата съдебна система. Скоро обаче инструментализирането на междуетническото напрежение може да превърне кризата от политическа в етническа. За да предотврати това, ЕС трябва да е готов за по-решителни действия. Европа трябва твърдо да отстоява принципа, че подбуждането към етническо насилие не е опция за Западните Балкани днес, независимо кой е на власт.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  И как ЕС - разсеян или неразсеян - ще се опре на стратегическия план на САщ за велика Албания с огромната военна и нарко - база в Косово!???

  [email protected]
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 482 Неутрално

  "Преди две години скандал с подслушвания разкри, че правителството е подслушвало телефоните на над 26 000 души, в това число политици, журналисти и активисти. След избухването на скандала Европейският съюз договори назначаването на специален прокурор за разглеждане на престъпленията, изложени от записите. В последствие Груевски и хора от обръжението му бяха обвинени."

  Ако бившият министър-председател и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски е главния виновник за кризата, да го изхвърлят от политиката, но причините са по-дълбоки

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Стига сте вменявали вина на ЕС. Който иска да се движи към ЕС, да се реформира така че да стигне приемлив вид за там. Който не иска - Турция, Македония, Сърбия - да си се въртят в кръг, докато им дойде акъла.

  over the under
 5. 5 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Европа винаги си е била разсеяна. Поне в последните 70 години, когато САЩ и казва кое да и кое не. Коси се само за мигрантите от Азия и Африка, а това което става на континента е грижа за други. Стига толкова албански държави. Станахме малцинство на Балканите.

 6. 6 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Хайде сега ЕС виновен, че всички на Балканите сме маймуни...

 7. 7 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Плитко и повърхностно писание.
  Нито дума за ролята на Албания и албанските партии, която е със същата тежест в тоя батак както и Груевски.
  Въобще по темата за Албания , Босна, Косово има оглушително мълчание в ЕС.
  Що ли така ?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 8. 8 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nothing matters":

  Албания е била създадена като държава точно от Италия и Австроунгария и точно като противовес на силна България, Гърция и Сърбия. Преди 100 години. Сега продължават да правят същото. И да - виновна е в случая, че позволява на едни хора да се налагат над други.

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Тъй тъй, ЕС сигурно е виновен и за войната в Босна.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#8] от "DJTrump":

  Ама не може да си виновен, че позволяваш нещо. Ако имаше активна намеса - разбирам да има вина. Защото при активна намеса - както казвате вие - ще трябва да вземат страна и да помогнат на едни хора да се наложат над други. Което не е ок.

  А Албания е дотолкова създадена от Италия и Австроунгария (и Великобритания, и Германия, и Русия, и Франция, щото 6-те подписват договор), колкото всички останали държави на полуострова...

 11. 11 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 571 Неутрално

  В Байлкан инсайт преди време имаше една сополива статия как ако ЕС не искал Западните Балкани, те щели да се върнат към това, което правят най-добре - конфликти, див национализъм и етнически чистки. Направо не мога да си обясня как ЕС може да не е ентусиазиран да приеме такова мило място.

  Вижте, вярно е, че ние с румънците хванахме последния влак, но поне на притъмнена светлина и на хартия покриваме условията. Това не може да се каже за никого на Западните Балкани. ЕС не е виновен, че Мъкадония се управлява от антиквизиращи я сърбомани. Излишно дразниха и нас, и гърците десет години, станаха смешни за всичките си съседи и изгубиха международното съчувствие за спора с името.

  Знам, че на Балканите все обвиняваме сушата, кишата, четирите годишни времена и международното положение, но никой не е длъжен да бъде бавачка на балканците. Пък после рев против "турците", които май само те успешно са въздържали балканските народи да се избиват помежду си. Ако Мъкадония желае да се присъедини към Османската империя 2, моля - султанът може и да ги приеме така. За ЕС ке требе се напнат.

 12. 12 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  http://www.b92.net/eng/news/politics.php?yyyy=2017&mm=05&dd=09&nav_id=101224

  само не разбрахме,дали другаря уокър е бачкал по проекта за ''обединението на албанците и диаспорите''като хоби или като задачка,а?

 13. 13 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Македония си е проблем без правилно решение - каквото и да пипнеш, ще нарушиш баланса още повече. А той и самия баланс там е много сложен и объркан. Ние имаме едни интереси, гърците други, албанците трети, а сърбите се бъркат най-дълбоко. Като се добави проблемната Турция и все по-нахалната Русия, нещата стават зле. Затова не ми харесва мрънкането против въоръжаването на армията ни - в тоя котел, който пак малко по малко завира, трябва да вдигнем рязко възможността ни да използваме груба сила, ако щете и като проводник на ЕС.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  ЕС няма печеливш ход. Бързото приемане на държави е неразумно, приказките "Не е хубаво така!" не вършат работа, военната намеса отдавна не е в арсенала на европейците.
  Всъщност и в текста не се предлага нищо съществено.

  Еретик
 15. 15 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 849 Любопитно

  фиРОМ-ците още ли не са си самозакрили измислената държава!? Нищо, има време...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 16. 16 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Онзи ден под статията за Джон Маккейн, който казал, че САЩ липсва на региона, писах точно в тази посока - САЩ на никой не липсва. По-скоро липсва един силен ЕС, който да регулира отношенията в региона. Европа, увлечена от собственото си оцеляване, забрави за проблемите на тези региони. Изостави ги. През последните 5-6 години основните теми на Европа са Брексит, Турция, Русия - Крим и санкции, Гърция, бежанците, кризата в южните държави. Но Западните балкани останаха в тъча. Някои чиновници се сещаха за тях само във връзка с бежанците и как да върнат нелегалните отново в... ничията земя на Балканите.
  И резултатът не закъсня - криза между Сърбия и Косово, криза в Македония, Хървати, босненци и сърби отново замразяват отношенията си, криза в отношенията на Македония с Гърция и България.
  Най-слабата брънка от тези проблеми поддаде и Македония изпадна в патова ситуация. Изведнъж Брюксел надуши огъня и насочи голямото си око към Скопие, отчитайки проблем. Нерешим отвсякъде. Не съм чул някой в Европа да е намерил все още решение на проблема, само вдигане на ръце. А като включим и намесата на Русия в региона, не върви на добре.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 17. 17 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#10] от "Nothing matters":

  В наказателното право някои престъпления се извършват чрез бездействие - например допустителство. Т.е можеш да носиш вина за бездействието си, та и тук може да се направи такава аналогия.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Брюксел се бил разсеял... Не. Белгия е държава с два основни етноса и с два напълно различни езика, както и с едно дребно малцинство, чиито език обаче също е официален. И така от 1830 г насам.
  Политиците в Брюксел си мислят, че такъв модел може да съществува и на Балканите, но забравят, че не всички твари разбират от кладенчова вода.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#18] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Да, аз не мога да разбера истерията езика на най-голямото малцинство, което отива към една трета от населението и се очаква за едно поколение време да стане мнозинство, да бъде официален. Особено пък когато тази истерия идва от малоумни националисти като тоя тъпунгер на снимката със знака на "обединена" Мъкадония, сякаш това исторически и етнически има смисъл като концепция.

  Естествено някои от Албания наливат масло в огъня, но аз не съм чула македонските албанци да умират от желание да се присъединят към мафиотските полупровалени държавици Косово и Албания, по-скоро са си отгледали интелигенция, която иска да разреши конфликтите с нас и Гърция, за да продължат към ЕС и НАТО. Прави ми много силно впечатление, че антиалбанските протести продължават вече близо 70 дни, а македонските албанци са кротки, това заслужава адмирации.

 20. 20 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Да бе ЕС все е виновен:-) ! Тоя съюз е измислен за хора , а не балканци !

 21. 21 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Ъъъъъ, Дневник, то отдавна се знае, че една лъжа повторена 100 пъти се приема за истина, ама как намесихте Русия в батака в Македония, при положение, че албанците са подкрепени от САЩ? Русия за пореден път натиска за запазване на статуквото, което включва мир и единство, обаче Русия ви е крива, понеже САЩ подкрепяли албанците и техните интереси. Утре като скочат македонските албанци и косовски албанци, зад които стои най-голямата НАТОвска база в региона как ще изкарате Русия виновна - като я обвините, че подкрепя македонските власти ли?

 22. 22 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  Не сме нещо различно от Македония !! При смяна на властта тук също ще настанат едни "пъшкания охкания". Ще се окажем развъдник на "комунизъм ,фашизъм и тероризъм" и тн . Всъщност под тази атака се цели 10 -20 души да не са по затворите. Това че е различно сега да не се заблуждаваме. Малкото време на ГЕРБ в опозиция се видя ! Не ходене на работа , провала на кворуми . Финансирани просети ( справедливи относно Пеевски). Къде е Пеевски сега ??? Прави огромен бизнес с ..... всички виждаме !

 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#7] от "qwertqwert":

  А казали са нещо в скобите! Македонските депутати от опозицията пеели албанския химн!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 213 Неутрално

  как намесихте Русия в батака в Македония
  —цитат от коментар 21 на Лео


  Русия подкрепя про-сръбската ориентация на Македония и атакува по-агресивно ЕС, отколкото САЩ.

 25. 25 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Щом САЩ и брюкселските зелки се намесят някъде става голяма и дълготрайна каша.... справка Афганистан 2001, Ирак 2003, Грузия 2008, Арабска пролет 2011, Украйна 2013...
  Сега чакайте проблеми и от запад с години!!!
  Фердо е за бой, ама се спомина навреме ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 26. 26 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 426 Неутрално

  коя Македония? няма такова нещо колкото и да си го искат...
  има само Българи там и Албанци.

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 27. 27 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Македония няма да влезе в ЕС преди да е влязла в НАТО, а в НАТО няма да влезе всички знаем защо, в такъв случай не знам какъв е смисълът на тази статия.

 28. 28 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Що за дивотии? ЕС да не е слънце, че навсякъде да огрява? Имаме си достатъчно проблеми вътре в съюза, че да се грижим и за останалата част от Европа.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 29. 29 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 624 Весело

  стратегическия план на САщ за велика Албания
  —цитат от коментар 1 на karabastun  Стига толкова албански държави. Станахме малцинство на Балканите.
  —цитат от коментар 5 на DJTrump


  Въх, въх, въх...

  А то като погледнеш фактите, всичкото албанци на Балканите са "цели" 4 и нещо милиона. А "Велиаката Албания" ако се създаде от Албания, Косово и албанската част от Македония ще е като територия на половина на България.
  Това е като "един арапин с два ножа и сто души самички". Ама шубето е голям страх.
  Ма да, знам де това с етническата карта е най-големия проблем на Балканите и в никакъв случай мафията, бандитизма, корупцията и липсата на правова държава и резултиращата от това съсипана икономика. Както и че янките и еврогейовете били създали Косово... защото не оставиха психото Мило да изтреби албанците там. Нали, колко по-добре Сталин решаваше такива проблеми, гиди еврогейове...

 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  ЕС не е разсеян , а е неадекватен към Западните балкани и това не е от сега, а от край време. Франция и Великобритания бяха тези , които създадоха сръбската мини империя наречена Югославия опираща се на сръбския деспотизъм. По време на ВСВ тази изкуствена държава се разтури , но отново Западът беше този , който я създаде отново. След ерата на Тито, когато сръбската мини империя отново започна да се разпада поради вътрешни противоречия, то Западът беше този , който се опита да я спасява. Това се изтълкува погрешно от сърбите като подкрепа на Запада към тях каквато винаги са получавали през ХХ век, което ги насърчи да започнат своите етнически прочиствания и безчинства в Хърватия, Босна и Херцеговина и накрая в автономната провинция Косово. България беше първата , която призна Македония и останалите нови държави от фактически разпадналата се Югославия и повлече крак в световната дипломация. След нас така наречените велики сили също признаха новите държави, но сърбите бяха започнали своите войни в Хрватия и Босна. ЕС дълго време стоеше безучастен към сръбските издевателства , докато най-накрая САЩ се намесиха и спряха етническите прочиствания , които сърбите бяха започнали с косоварите и босненците. Грешката на Запада беше, че късно спря войната и се отнесе за кой ли път със снизхождение към сърбите и не пречупи техния агресивен шовинизъм, подкрепен от руснаците. Сега в основата на всички напрежения в Западните балкани стои сръбския шовинизъм и сръбския македонизъм, подкрепян от путинова Русия. Западът отново е неадекватен, а България губи златни шансове да защити своите интереси в Сърбия и Македония с геополитическото си предимство спрямо тези страни. Ако България водеше последователна политика за защита на своите интереси в Западните балкани , то политическата ситуация там щеше да изглежда много по-добра.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  На Балканите нищо не е така, както изглежда и както е по другите части на света.На Балканите, особено Западните всичко е по-различно.Там все смятат, че са неразбрани и много по-велики от останалите.

 32. 32 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  До коментар [#8] от "DJTrump":

  Точно така !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 33. 33 Профил на hah0
  hah0
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Жалко, и горките македонци се надяват, че ЕС може да им помогне да се отърват от тея мафиоти, олигарси и други изродий зародили се благодарение на соц-а. Да видят нас още не можем да се очистим от тая паплач, че и народа толкова е изтрещял, че даже си ги и харесва и избира и преизбира.

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Не отиват на добре Македония вече десетилетия. Още толкова ще им трябват за да се върнат в правия път...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Kъде прочете за този стратегически план, в руската преса ли? Аз пък съм чувал за друг стратегически план, на Москва, за нова Мини-югославия ( Велика Сърбия), включваща Сърбия и Македония и враждебна на ЕС. Всякакви планове и внушения за разделяне на Македония между Албания и Сърбия са антимакедонски, антиевропейски и антибългарски. За нас е важно да не се подклажда етническо напрежение с непризнаване на изборни резултати и да се запази териториалната цялост и независимост на Македония.

 36. 36 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#35] от "dedalus":

  Аз за разлика от цялото тролско войнство съм малко по-възрастен и помня - войните в СФРЮ и НАТО и базата в Косово!

  [email protected]
 37. 37 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#33] от "hah0":

  Да, бе, по-добре щеше да ни е да бяхме като Молдова :-) На който не му харесва България, като европейска страна - да си хваща самолета или влака за Москва! Русия подклажда етническия конфликт в Македоня, с карайна цел антиевропейска и проруска миниюгославия (Велика Сърбия включваща Македония). Ние сме част от Европейския съюз и само това ни спасява. За нас е важно да има стабилна, мирна и независима Македония.

 38. 38 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Виждате ли какво носи този юнак на втори план на снимлата? Това сръбско или руско знаме е, до македонското?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK