За даровете на данайците и промените в Изборния кодекс

Партията на премиера Бойко Борисов предлага определянето на 240 едномандатни избирателни райони да стане с указ на президента Румен Радев

© Цветелина Белутова, Капитал

Партията на премиера Бойко Борисов предлага определянето на 240 едномандатни избирателни райони да стане с указ на президента Румен РадевОчаквано вчера ГЕРБ внесе законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Реформата трябва да удовлетвори исканията на тези 2.5 млн., които подкрепиха на референдума мажоритарна система в два тура с абсолютно мнозинство. Законопроектът заедно с мотивите за неговото внасяне се намират на интернет страницата на Народното събрание (http://www.parliament.bg). Вместо да преразказвам текста, ще обърна внимание върху някои по-важни моменти в него.


На първо място, това е въпросът за районирането. Чрез този елемент от реформата на Изборния кодекс (ИК) ГЕРБ затвори една врата и отвори друга. Наименованията, границите и номерацията на 240-те едномандатни избирателни района ще се извършват с указ на държавния глава (виж мотивите към законопроекта, стр. 12).


Районирането до голяма степен може да предреши изхода от състезанието. Така ГЕРБ затваря вратата за евентуални критики. Например, че в качеството си на най-голямата и управляваща партия са разрязали "тортата", така че на тях да се паднат най-апетитните парчета. На пръв поглед, участието на президента е "за добро". Чрез него ще се придаде по-голяма легитимност на промените в кодекса. Самият президент е избран мажоритарно, а и г-н Радев, очевидно не е проводник на интересите на ГЕРБ.
С този ход обаче партията на Борисов отваря една друга врата. Тя води към капан за г-н Радев. Държавният глава не може да остане безучастен към промените. В противен случай ще изглежда, че с арогантно безразличие отхвърля волята на много избиратели. Следователно той ще трябва да носи отговорност за вероятно тази част от реформата, която ще предизвика най-разгорещена полемика. С оглед на конфигурацията на интересите в 44-тия парламент много е възможно тези промени изобщо да не бъдат приети. Президентът ще трябва да се качи на самолет, за който е ясно предварително, че няма да достигне до местоназначението си.


Второ, любопитен е въпросът за ефекта от предложената активна регистрация. В едномесечен срок преди провеждането на първите избори за народни представители по новия закон българските граждани, живеещи в чужбина, подават заявление за гласуване извън страната чрез интернет страницата на ЦИК (§47).


Без съмнение активната регистрация ще спомогне за прочистването на изборните списъци – ще бъдат идентифицирани мъртвите души, емигриралите и т.н. Това е важен, позитивен аспект на промяната. Разбира се, заявленията трябва да се попълват на български. Тук трябва да се прецени какъв ще бъде ефектът върху активността, върху участието на тези наши съграждани, които владеят слабо езика. Казано директно, как регистрацията би се отразила например върху вота в Турция. Основният проблем, който ДПС има през последната година, се нарича ДОСТ. Партията на Местан не влезе в 44-ия парламент, но спечели битката за гласовете на българските турци, живеещи извън България.


Сигналите, които ДПС дава по отношение на законопроекта на ГЕРБ, са смесени. За момента по-скоро движението няма да гласува за реформата. Но вчера г-н Мустафа Карадайъ заяви, че промените трябва внимателно да се обмислят и от ДПС все пак могат и да ги подкрепят. Така партията на Ахмед Доган също отваря една врата – за сключването на политически сделки. Какви точно ще бъдат те предстои да видим.


Що се отнася до позицията на останалите парламентарни групи – БСП защитава смесена избирателна система от немски тип; Обединените патриоти са против, но не очаквам това да доведе до разрив в управляващата коалиция (този въпрос отдавна е бил изчистен между тях и партията на Бойко Борисов). Единствено от "Воля" на Веселин Марешки заявиха категорично, че ще подкрепят реформата "Трифонов", предложена от ГЕРБ.


Трето, редукцията на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. може да отвори кутията на Пандора, защото политическите сили могат да прибягнат до намирането на други, нерегламентирани източници, за да запазят съществуването си.


Предложената радикална промяна на избирателната система би облагодетелствала големите играчи, респективно би ощетила по-малките. Ако изборите бяха проведени днес, по тази методика, в следващия парламент биха попаднали ГЕРБ, БСП, може би и ДПС. Така, вместо да разруши статуквото, тя ще го бетонира.


За дефектите на мажоритарната система от "чист вид" е говорено и писано много. Тук бих припомнил няколко недостатъка: системата ще задълбочи различията между водещите играчи, като е много възможно да няма кой да балансира между тях (най-вероятно и ДПС ще загуби тази роля). Много политически идеи и интереси няма да бъдат представени в парламента. Този тип избирателна система (за информация, има над 300 вида разновидности на мажоритарния вот) е подходящ за общества с консенсусна политическа култура и дълбоки демократични традиции.


Накратко, не очаквам да се стигне до приемането на промените, инициирани от ГЕРБ. Най-вероятно ще станем свидетели на поредния зрелищен политически спектакъл, на упражнения в красноречие, които само ще забавят предизвестеното фиаско на законопроекта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Ако тази глупост мине, ще си замине и това правителство.
  Скоропостижно...

 2. 2 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 315 Весело

  По темата :
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/04/27/2750678_nenovinite_junesko_obiavi_izbornite_pravila_v/

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Най-вероятно ще станем свидетели на поредния зрелищен политически спектакъл, на упражнения в красноречие, които само ще забавят предизвестеното фиаско на законопроекта."И вчера написах-ГЕРБ с един удар утрепват три заека.1-Изпълняват си обещанието да внесат резултатите от референдума в НС за разглеждане. 2 - ГЕРБ са за мажоритарно гласуване така както искаха два и половина души,ГЕРБ са за намаляване на субсидията на 1 лев.Ако това не се приеме в парламента,няма да са виновни ГЕРБ. 3 - Прибраха Слави в студиото и Слави повече не може да се сърди на политическата класа,че не разглеждат резултатите от референдума.Обаче интересното ще стане ако референдума мине.

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3183 Весело

  Не бе , народът вкупом ще се юрне да гласува мажоритарно за Радан , Гроздан , Малтин и Ристю щото не може без тях ...

 5. 5 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#4] от "SS":

  Естествено, че може без тях и го доказа, само едно уточнение - не народа, а стадото.

 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3183 Весело

  До коментар [#5] от "oos19355380":

  Анджък ! Стадото не можа да се ориентира след кой от трите коча да се юрне и остана извън кошарата !!!

 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3183 Весело

  До коментар [#5] от "oos19355380":

  Анджък ! Стадото не можа да се ориентира след кой от трите коча да се юрне и остана извън кошарата !!!

 8. 8 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  ГЕРБ си изпълняват предизборно обещание.
  Партия, която не може да излъчи мажоритарни кандидати , не заслужава да съществува!
  Независимо дали е малка или голяма.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Надявам се, че с мажоритарния вот ще се изчисти народното събрание от кухи лейки, които са там само за баласт.

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Районирането до голяма степен може да предреши изхода от състезанието."
  - Тц. Изискванията към районирането за равен брой избиратели по списък и за едносвързаност на района, допълнени с изискване районирането да се доближава до съществуващото териториално деление, ограничава много възможностите за шмекеруване и намалява драстично възможните варианти.

  "капан за г-н Радев."
  Тц. Манолова поръча на група математици райониране и те го направиха доста бързо. Данни за политическо вмешателство няма. Няма проблем Радев да поръча на друга група математици. При всички съмнения за безпристрастността му, резултатите от работата на двете групи ще бъдат близки и приемливи.

  "Без съмнение активната регистрация ще спомогне за прочистването на изборните списъци"
  Пак тц. Тези, които са в чужбина, но не се регистрират, ще си останат в списъците. Няма основание за тяхното заличаване.

  Сигналите, които партиите дават, са ясни. Ясни са и сигналите, които симпатизантите на партиите дават. Те са различни и там е проблема.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/07/2858974_infografika_profilut_na_glasuvalite_v_referenduma_po/

 11. 11 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Вместо да ни предлагат поредното театро, ако бяха отговорна политическа сила, ГЕРБ трябваше да подготвят един законопроект за смесена избирателна система, от рода на утвърдените такива в европейските държави.

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Ако се въведе мажоритарният вот, означава, че ще има 1-2 партии. Тогава ще влязат чалга певици, футболисти, мутри и всякаква друга паплач."

  Пример - 25 МИР София
  Неуспели кандидати - Радан Кънев, Вили Лилков, Светослов Малинов, Христо Иванов.

  Успялата "паплач", избраните, може да видите тук - http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/30/2945136_spisuk_na_vsichki_240_deputati_po_raioni_i_partii/ #25 МИР

  А сега ми кажете, уважаеми противници на мажоритарните избори, дали неуспелите не можеха да "преборят" Снежана Дукова /ГЕРБ/, Петър Витанов /БСП/, Георги Колев /ОП/, или Марешки в едномандатни райони и мажоритарни избори?

 13. 13 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Див популизъм - това е есенцията на герберската политика. Една герберана, с неизяснени приложни функции, дори стигна до нивото 0 (нула) лева държавна субсидия за партиите. Хвърляй мръсотии във вентилатора и не се грижи за важните въпроси - демография (разбирай главно циганията, свързана пряко със здравеопазване, образование, нарушение на закона, социална система, пазар на труда), чудовищна бедност (магистрали се строят за 200/300 хиляди надмогнали на масрафа си българи, останалите тънат в недоимък), износът на национален капитал по всички възможни начини, почти узаконени кражби на държавни активи, пълен провал в противодействието на мафията, напротив, властта се е сраснала с бандитите, ...
  Това трябва да мине през голяма разправа и рано или късно ще мине! ... ви долна!

 14. 14 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Свободата и демокрацията в България само намаляват. Останалото са приказки.

 15. 15 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Вместо да ни предлагат поредното театро, ако бяха отговорна политическа сила, ГЕРБ трябваше да подготвят един законопроект за смесена избирателна система, от рода на утвърдените такива в европейските държави.
  —цитат от коментар 11 на Fiji


  За съжаление ГЕРБ са безотговорна политическа сила и предлагат законопроект който (по техни сметки) ще облагодетелства само тях или най-вече тях. Дали наистина ще ги облагодетелства ще стане ясно постфактум (ако стане закон), но едно е сигурно - този законопроект ще предизвика жестоки политически сътресения от които те (ГЕРБ), както и останалите представители на статуквото ще се възползват за сметка на собствените си електорати и на българският народ като цяло.

 16. 16 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  "Предложената радикална промяна на избирателната система би облагодетелствала големите играчи, респективно би ощетила по-малките."

  Нищо подобно - след като се гласува за личност, няма никакво значение дали е от голяма или малка партия и дали изобщо е от някаква партия. Важното е като какъв е известен на място, в избирателния район, а не на жълтите павета и по медиите.

  "Така вместо да разруши статуквото, тя ще го бетонира."

  Това твърдение е направо комично. Очевидно тук под "разрушаване на статуквото" се разбира някаква врътка, която да направи Ръдан, Ристю и други подобни мнозинство в парламента, нищо че за тях са гласували по 3% от избирателите.

  Целта на всякакви избори е да представят адекватно настроенията и исканията на обществото, не да "разбиват статуква".
  Щом някой смята, че "статуквото" е много лошо и трябва да се разбие, да бъде така добър да УБЕДИ достатъчно много избиратели да гласуват за него и да разбива статуквото.
  Ако не е в състояние - или според избирателите статуквото не е толкова лошо, колкото той/тя си мисли, или той/тя е некадърен да ги убеди да гласуват за него/нея. И в двата случая проблемът си е негов/неин.  Знанието е сила, информацията - власт
 17. 17 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Африканците на Европа, чийто дневен ред се определя от "сценаристи" на скечове, подпомогнати директно от ГЕРБ, и Манолова и малко по - свенливо от свръх амбициозната Нинова/на която "демокрацията й е отнела много" и която избра с гласа си Пеевски за председател на ДАНС, както впрочем и Манолова.../. На президента на когото ГЕРБ открито се подиграва с този проект, не могат със закон да се възлагат допълнителни правомощия или задължения извън императивно определените му такива,в Конституцията.

 18. 18 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Партията на Местан не влезе в 44-ия парламент, но спечели битката за гласовете на българските турци, живеещи извън България.
  —цитат от коментар 0 на Статията

  Много срамежлив този писател!
  Срамежливо и разсеяно е пропуснал да бъде по-конкретен, че това 'извън България' се нарича Турция.
  Явно трябва да се правим на улави и че т.нар 'българи' НЕ гласуват, по команда за ДОСТ или за ДПС.


 19. 19 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1189 Весело

  "Ако се въведе мажоритарният вот, означава, че ще има 1-2 партии. Тогава ще влязат чалга певици, футболисти, мутри и всякаква друга паплач."Пример - 25 МИР СофияНеуспели кандидати - Радан Кънев, Вили Лилков, Светослов Малинов, Христо Иванов. Успялата "паплач", избраните, може да видите тук - http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/30/2945136_spisuk_na_vsichki_240_deputati_po_raioni_i_partii/ #25 МИРА сега ми кажете, уважаеми противници на мажоритарните избори, дали неуспелите не можеха да "преборят" Снежана Дукова /ГЕРБ/, Петър Витанов /БСП/, Георги Колев /ОП/, или Марешки в едномандатни райони и мажоритарни избори?
  —цитат от коментар 12 на plebs


  Забавно е как "афтентично десните" пискат срещу мажоритарните избори, които са всъщност единствения им шанс да вкарат някой и друг депутат.
  Въобще не им идва на ум, че при тази система София ще излъчи поне 45-50 депутата, 15-20 от които може да са техни.
  Но.... това е защото са много "умни". Дано не са и толкова красиви.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Реалист
  Реалист
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Само след месец ще се проведат парламентарните избори във Франция - 577 депутати се избират мажоритарно в едномандатни изборни райони в 2 тура. Предложението на ГЕРБ на практика е въвеждане на френската система ( вярно е, че на теория във Франция на втори тур може да участват 3, 4 и дори 5 кандидати, но в действителност в 90 % от случаите на втори тур кандидатите са само двама). Така че съвсем скоро ще имаме нагледен пример как работи мажоритарната система в 2 тура. Макрон вече е президент, но неговата партия тепърва се реорганизира и подготвя за първото си участие на парламентарни избори. Ако новата партия на Макрон спечели достатъчно депутати, а традиционната левица и десница загубят (както стана на президентските избори), това ще разбие на пух и прах теориите, че мажоритарната система в 2 тура облагодетелства само големите партии и не позволява повята на нови играчи. От резултата във Франция зависи как ще протече дебата и в нашето НС.

 22. 22 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Трето, редукцията на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. може да отвори кутията на Пандора, защото политическите сили могат да прибягнат до намирането на други, нерегламентирани източници, за да запазят съществуването си.
  —цитат от коментар 0 на Статията

  Да бе, щото досега партии и депутати са разчитали на партийна субсидия?!
  Ай стига глупости.
  Никой НЕ участва в избори заради партийната субсидия, а за бюджетната баница, която следва след това.
  И гласове НЕ се купуват с партийна субсидия, а с черни каси и мръсни пари.

 23. 23 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Този тип избирателна система (за информация, има над 300 вида разновидности на мажоритарния вот)
  —цитат от коментар 0 на Статията

  Интересно, за кой от тези варианти са гласували 'информираните' чалгари дето учиндолския бек надъхва?!
  А кой конкретно е описан във въпросите на референдума?
  А кой по-точно са имали предвид кукловодите на Славчо? :)

 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#9] от "442":

  Сигурно не знаеш ,че кандидате за мажоритарни избори са пак партийни номинации.Пак ще са същите, а в малките населени места ,ще са местните феодали и малко спортисти и фолкпевици за разкош.

 25. 25 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#12] от "plebs":


  "Ако се въведе мажоритарният вот, означава, че ще има 1-2 партии. Тогава ще влязат чалга певици, футболисти, мутри и всякаква друга паплач."Пример - 25 МИР СофияНеуспели кандидати - Радан Кънев, Вили Лилков, Светослов Малинов, Христо Иванов. Успялата "паплач", избраните, може да видите тук - http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/30/2945136_spisuk_na_vsichki_240_deputati_po_raioni_i_partii/ #25 МИРА сега ми кажете, уважаеми противници на мажоритарните избори, дали неуспелите не можеха да "преборят" Снежана Дукова /ГЕРБ/, Петър Витанов /БСП/, Георги Колев /ОП/, или Марешки в едномандатни райони и мажоритарни избори?
  —цитат от коментар 12 на plebs


  Ами ще ти кажа, или по-добре ще ти дам пример с МАЖОРИТАРНИЯ вот за парламентарни избори 2009 г.
  25 Мажоритарен Избирателен Район София (същия като твоя)
  Избран МАЖОРИТАРНО тогава никому неизвестния Красимир Велчев (от ГЕРБ) срещу Стефан Корумбашев, Огнян Герджиков и Екатерима Михайлова!
  Това е факт, а не теория. Но някои томнят като маймуните. И не могат да разберат, че дори мажоритарно, хората гласуват партийно.

 26. 26 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Докато библиотекарската помия "Пеевски медии" се излива по главите на хората, типа избирателна система е без значение.

 27. 27 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#25] от "marker":

  Колкото по-големи са едномандатните избирателни райони /ЕИР/, толкова повече мажоритарния вот се доближава до партийния /пропорционален/. Затова са и напъните сега за немска система. Хем ЕИР да станат два пъти по-големи, хем половината да се избират пропорционално. А пък това от 2009г. беше подигравка с идеята за мажоритарност.

 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":
  "И вчера написах-ГЕРБ с един удар утрепват три заека.1-Изпълняват си обещанието да внесат резултатите от референдума в НС за разглеждане. 2 - ГЕРБ са за мажоритарно гласуване така както искаха два и половина души,ГЕРБ са за намаляване на субсидията на 1 лев.Ако това не се приеме в парламента,няма да са виновни ГЕРБ."

  И аз имам същите прогнози и най-вероятно това ще се случи.
  Иначе, ако случайно това стане, само заради възможността хората от чужбина да гласуват електронно и дистанционно, съм готов да преглътна чисто мажоритарния вот, който няма как да не докара някой а ла братя Галеви в парламента.
  Що се отнася до Слави, дълбоко не ми пука дали ще клечи в студиото или на паветата - той е бита карта, отдавна изхабен слуга и може и влияе само на толкова малоумнатъа част от населението, която винаги ще бъде зарибявана от такива като него, т.е. тя е "неспасяема".

 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1626 Любопитно

  “Единствено от “Воля" на Веселин Марешки заявиха категорично, че ще подкрепят реформата "Трифонов", предложена от ГЕРБ."

  Щяха ли да са толкова категорични, ако не знаеха, че няма шанс да мине?

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#4] от "SS":

  По-скоро народа може и без Христо, Радан или Мартин, но не може, да не стои най-беден и най-лошо живеещ...! Това е голямото желание на народа, най-беден и най-гладен в Европа!

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#16] от "pag":

  М-да... Статуквото, дето много устройва избирателите е, да са най-бедни и да живеят най-зле в цяла Европа...! Ама, щом така им харесва, така да си гласуват!
  Какво значение има името? Никакво!
  Плюс това, ГЕРБ няма да са първата или последната партия, дето си пише изборно законодателство според нейния интерес, пък накрая се получава нещо друго. Няма да се учудя, че ГЕРБ много бърза с този закон, защото и те самите не са убедени в продължителността на брака им по сметка с ПетрЕотите. Гледат максимално бързо, да приемат закона, че да са готови за момента, когато Борисов зареже мандата по никое време...! Наистина интересно е, какво би могло да се получи после...!
  Но в едно съм сигурен, че ако искат гласове от ДПС, ГЕРБ ще плащат... и то дебело! :)

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Като изключим всичките недостатъци на законопроекта, по всяка вероятност съвсем умишлени, вкл. 240 едномандатни мажоритарни района, което от всички възможни варианти на мажоритарен вот е може би най-лошият за България. Подобен тип избирателна система ще доведе до още по-голяма липса на представителност, значително намаляване на тежестта на гласовете, с които в крайна сметка ще се избира един народен представител и напълването на НС с всякакви местни "чорбаджии" тип Ковачки, Марешки, или Ценко Чоков. Резултатът ако се приеме законопроектът на герб ще бъде - вождът е прост, вие сте прости, НС са най-прости!
  Има много други по-удачни варианти за въвеждане на мажоритарен модел - смесена мажоритарно-пропорционална система с многомандатни райони, за да има по-голяма представителност на всички гласували. Само че, това гербавите не искат - при многомандатни мажоритарни райони ще се загуби до някъде ефекта от платения и контролирания вот.

  А Радев лесно може да избегне т.нар. "капан" с районирането, който е пореден трагикомичен напън на законодателния мозъчен тръст от Симеоново. Като президент неговите правомощия са изрично изброени в Конституцията и е недопустимо да му се възлагат допълнителни правомощия със закон. Тази част ще бъде обявена като противоконституционна от КС на 100%, ако този закон бъде приет. Това един добър студент втори курс право ще се сети, но явно и такива много не останаха, като се има предвид кой пише законите. Не знам гербавите толкова ли некомпетентни умствено, или нарочно внасят такива недомислици.

 33. 33 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#3] от "chicago514":

  ,,...Обаче интересното ще стане ако референдума мине.,,

  Ми народът масово ша фукне да гласува за Радан, Първан и Ристю щот си ги обича

 34. 34 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#30] от "tww09306483":

  ,,По-скоро народа може и без Христо, Радан или Мартин, но не може, да не стои най-беден и най-лошо живеещ...! Това е голямото желание на народа, най-беден и най-гладен в Европа!,,

  Ми тогис ша издигнем Слафчо за вечен президентин и премиер и ша потекат мед и масло

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално

  Някой да не си мисли, че при едни мажоритарни избори парламента ще се напълни с елитни депутати, образовани , компетентни и честни. Не ,просто такива, като Цачева, които не влязоха по пропорционалната система, със сигурност ще влязат по мажоритарната, защото ще са единствени кандидати за даден район.

 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#34] от "сидер":

  "... Ми тогис ша издигнем Слафчо за вечен президентин и премиер и ша потекат мед и масло ..."!

  Ами..., издигайте си го бе...! Щом искате...!
  То, повече от това няма на къде, да сме по-последни в Европа! С кого ще сме последни по доходи и по стандарт, дали със Славчо или с ГЕРБ или с някой друг, на мене лично все ми е тая...! Практическия ефект е, един и същ. Предполагам и на някои други хора им е все тая, ама сме малцинство.
  Така и така в Европа сме последни, вече можем да се мерим с някои държави из Африка, знам ли...! Щом ви устройва ГЕРБ-ерите и се чувствате доволни...! :)

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#9] от "442":Сигурно не знаеш ,че кандидате за мажоритарни избори са пак партийни номинации.Пак ще са същите, а в малките населени места ,ще са местните феодали и малко спортисти и фолкпевици за разкош.
  —цитат от коментар 24 на hodounski


  ++++

 38. 38 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#25] от "marker":Колкото по-големи са едномандатните избирателни райони /ЕИР/, толкова повече мажоритарния вот се доближава до партийния /пропорционален/. Затова са и напъните сега за немска система. Хем ЕИР да станат два пъти по-големи, хем половината да се избират пропорционално. А пък това от 2009г. беше подигравка с идеята за мажоритарност.
  —цитат от коментар 27 на plebs


  За да има що годе някакво представителство при един от тези 300 вида мажоритарен вот е нужно избирателните райони да са повечко.. Примерно 120 или 240 - колкото бъдат евентуално депутатите.
  Дори и така недостатъците остават:
  1. Негласувалите за печелившия кандидат няма да имат представителство - може би пък така я разбират 'демокрацията' некой учиндолски мислители.
  2. Спечелилия кандидат ще бъде спечелил на практика с гласовете на партията си, която процентно е макс 25% - виж свгашната партийна фрагментация.
  3. Дори да пренебрегнем първите два недостатъка, то забутването на вота на териториален принцип е абсурдно за 21-ви век. Това може и да е било актуално за някоя еднородна селска държава в края на 19-ти век, но НЕ и сега. Все едно да забраните на хора от Русе и хора от София да подкрепят един кандидат, който ги удовлетворява.И това при положение, че иде реч за национална политика, а не за местна.

 39. 39 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Чист мажоритарен вот въобще не е удачен. Още немея как толкова хора неинформирано го подкрепиха. Това говори много зле за инфантилността и неграмотността, които шестват в страната ни.

 40. 40 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  За мажоритарни избори на референдума са гласували 2 509 864 души. От тях няма нито един единствен, който да знае за какво е гласувал. По простата причина, че преди референдума не беше представен новият Изборен кодекс, по който се предлага да се провеждат мажоритарните избори.

 41. 41 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  "Законопроектът заедно с мотивите за неговото внасяне се намират на интернет страницата на Народното събрание (http://www.parliament.bg )."

  Прочетох внимателно законопроекта. С така променения Изборен кодекс може да се направи всичко друго, но не и избори.

 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  Честно казано до там сме я докарали че не виждам как мажоритарния вот може да направи нещата по зле, не казвам и че ще ги подобри но е възможно да се появят кадърни хора в парламента. Както се казва - на сушата и градушката помага.

  klimentm
 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#39] от "daam":

  За глупоста на българина говори присъствието в парламента на Валери, Волен, Каракачанов , Марешки и семейството му, Бареков евродепутата и още много други херои. Може ли да стане по лошо от това което е сега - едва ли.

  klimentm
 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5999 Неутрално

  Когато имаш пред себе си корумпирана върхушка - тя няма да се задоволи с 11 лева ако може да вземе 22..

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Смесената система е по-добра, защото дава бонус на победителя без да намалява представителността.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 46. 46 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#27] от "plebs":


  До коментар [#25] от "marker":Колкото по-големи са едномандатните избирателни райони /ЕИР/, толкова повече мажоритарния вот се доближава до партийния /пропорционален/. Затова са и напъните сега за немска система. Хем ЕИР да станат два пъти по-големи, хем половината да се избират пропорционално. А пък това от 2009г. беше подигравка с идеята за мажоритарност.
  —цитат от коментар 27 на plebs

  Подигравка или не, то си беше чиста проба мажоритарен вот като този, който го иска Слави.
  Но аз ще дам друг пример. Да допуснем че има мажоритарни избори в 240 избирателни района и в един от тях мажоритарен кандидат е Стефан Данаилов. Човекът е авторитетен, като артист има висок рейтинг на популярност и вероятно ще бъде избран мажоритарно като личност. Като се структурира обаче парламента, естествено се оформят и парламентарните групи. Без да съм пророк съм сигурен, че той ще бъде в парламентарната група на БСП и ще гласува анблик с останалите червни депутати. Е, каква е разликата, че е избран "мажоритарно в два тура" след като в парламента ще работи партийно?
  Още един пример: Ако в Кърджали ДПС предложи магарето на ходжата, на мажоритарен вот то ще бъде избрано, а не достойни независими личности или предложени от други партии. Това е положението.
  Затова съм против чист мажоритарен вот.

 47. 47 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Сметката на герб излиза. Та нали повечето гласуват защото "бойко/герб строи магистрали, зали, стадиони и по-добре по-малкото зло"
  И като допълнение ще се избират тези които най-много обещават

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 48. 48 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#21] от "topdinko":

  Народ,който срещу 50лв суха пара,може да гласува с бюлетина,на която е изрисуван среден пръст не заслужава нито мажоритарна,нито пропорционална система.Обобщавам,защото повечето от гласувалите са с такъв профил,останалите негласуващи чакат светци да слезнат от небето ,за да ги удостоят с гласа си.А другите5-6 процента ,които знаят закакво и за кого гласуват все още не са онази почва,която ще даде смисъл на разсъждения като вашите.При Франция може,нопри нас е рано или пък късно!

 49. 49 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#48] от "rta48522758":

  След не много време ще си на съвсем различно мнение, убеден съм.

  Колкото до статията - много провокативно заглавие, но никъде не видях да се казва нещо конкретно за гърците. В този смисъл авторът е злоупотребил със словото и не заслужава и секунда внимание, според мен лично.

 50. 50 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Снощи видях, че освен ибрикчия на Цацаров, чалгарят стана и ибрикчия на Цветанов ... в т.нар. му "шоу".
  Евтини номера (гербаджийски), които ще струват неимоверно скъпо на т.нар. "суверен".
  Този цирк е игран няколко пъти в довоенна Германия. Резултатите бяха катастрофални за цяла Европа. Преди дни се игра и в Турция - последиците ще ги видим много скоро.
  Ако на това му казват демокрация, значи аз въобще не съм демократ .... или точно обратното!

 51. 51 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#43] от "klimentm":

  Честно казано до там сме я докарали че не виждам как мажоритарния вот може да направи нещата по зле, не казвам и че ще ги подобри но е възможно да се появят кадърни хора в парламента. Както се казва - на сушата и градушката помага.
  —цитат от коментар 42 на klimentm


  До коментар [#39] от "daam":За глупоста на българина говори присъствието в парламента на Валери, Волен, Каракачанов , Марешки и семейството му, Бареков евродепутата и още много други херои. Може ли да стане по лошо от това което е сега - едва ли.
  —цитат от коментар 43 на klimentm


  Отговарям веднага - Може, може да стане и по-лошо от това, което е! Може да очакваме някакво споразумение между трите откровено комунистически формации в 44 тия ни парламент - ГЕРБ, БСП и ДПС. И да ни "спретнат" мажоритарно гласуване в два тура! И да ни го "турнат" "мажоритарно"!
  Защото после, както и да се върти ротативката, в парламента ще са само те - т.е. трите фракции на БКП!

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 53. 53 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  " БСП защитава смесена избирателна система от немски тип"

  За първи път в живота ми, БСП изразява и моет мнение по даден въпрос.
  А ГЕРБ се опитват да шмекеруват и нищо добро няма да излезе от това - за всички ни.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 54. 54 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Надявам се, че с мажоритарния вот ще се изчисти народното събрание от кухи лейки, които са там само за баласт.
  —цитат от коментар 9 на 442


  Една от огромните заблуди на този референдум.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 55. 55 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#46] от "marker":
  "Да допуснем че има мажоритарни избори в 240 избирателни района и в един от тях мажоритарен кандидат е Стефан Данаилов."

  Сложете до Данаилов Т.Дончева и Кадиев. Вероятно и те ще са в семейството на социалистите в нашия парламент. И разсъждавайте дали звученето на тази група ще е еднакво със звученето на Иво Христов и Елена Йончева.
  Може да се поупражнявате и на тема "Елена ли падна от мотора на Станишев, или БСП". :)

 56. 56 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Братя Галеви-вДупница,Очите-в Бургас,Камен куката.в Плевен,абе мажоритарност!

 57. 57 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Добре де щом щяло да става по-зле при мажоритарната защо не го обявиха преди референдума ,защо тоя дебат е сега и всички партий се правеха че референдума не съществува ?Защо в момента няма никакви социологически проучвания колко от хората искат мажоритарен вот?А съдебната система и там ли не се прави нищо да не станем и там още по -зле? Чакайте да позная виновна е чалгата ,може ама в Румъния имат доста по-брутална чалга от нас пък са доста по-напред що така?

 58. 58 Профил на blackflag
  blackflag
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#22] от "ali_ibn_isa":

  Една партия има само два легитимни начина за набиране на средства: вноски на членската маса на партията и държавната субсидия. Първото не съществува нито у нас нито на запад от близо половин век поради резкия спад на редовите членове на партиите. С други думи остава само второто.
  Намаляването на субсидията на 1 лев не е нищо друго освен отчаян опит на народа да направи напук на политическата класа като и отнеме част от доходите. Практичният ефект от това обаче е реалното бетониране на корупционните модели за финансиране. Лошото е, че дори и след време (реално никога) да има желание от някоя сила за премахване на нечистите практики, промените ще са още по-трудни, защото самия закон дава предпоставки за гореспоменатите дейности.

 59. 59 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#39] от "daam": Още немея как толкова хора неинформирано го подкрепиха.
  Не му придадоха такова голямо значение. Гласуваха по принципа: " Айде, от мен да мине". Ако беше отделно от президентския вот щяха да гласуват само сценаристите на Слави.
  Слави и кукловодите му просто излъгаха народа.

 60. 60 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#9] от "442":
  Вие май не разбирате. Изборната система е само инструмент за избор на представителство. Тя не оправя нищо. Когато обществото е БОЛНО, каквито и избори да направите едно отровено общество ще си остане отровено и ще си избира боклуци, по всякакви системи.

  nikoia
 61. 61 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#15] от "petyo9":
  Ама пък ще стане много весело, ако на втори тур всички се обединят срещу ГЕРБ.
  Досега всеки път когато някой е правил радикални промени в изборните правила е изпищявал от тях.

  nikoia
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK