Ами ако СССР беше сам срещу Хитлер, или кой всъщност победи Германия

Ами ако СССР беше сам срещу Хитлер, или кой всъщност победи Германия

© Associated PressЕдно от най-често повтаряните десетилетия наред пропагандни твърдения за това, че СССР почти сам е спечелил Втората световна война, е направено през 1948г. Тогава първият вицепремиер и председател на Държавната комисия за икономическо планиране (Госплан) Николай Вознесенски прави първата официална оценка за ефекта от т.нар. ленд-лийз (заем-наем) помощ от САЩ и Великобритания. В книгата си "Военната икономика на СССР в периода на Отечествената война" той пише следното:


"Ако се сравнят размерите на промишлените доставки от съюзниците в СССР с размера на промишленото производство в социалистическите предприятия на СССР за този период, то се оказва, че относителната тежест на всички тези доставки спрямо отечественото производство в периода на военна икономика съставлява едва около 4%".


Това твърдение е публикувано без коментари и аргументация и предизвиква много въпроси. Не е ясно, например, как Вознесенски и екипът му са изчислявали тези проценти. Да се оцени съветският БВП в парично изражение е трудно дори само заради това, че рублата не е конвертируема. Ако изчислението е правено на базата на общата продукция, то как танкове са сравнявани със самолети или храните с алуминий?
Самият Вознесенски няма и кога да даде отговори, тъй като в следвоенната чистка, организирана от Сталин с т.нар. ленинградски дела, е снет през март 1949г. от всички постове, през октомври е арестуван и година по-късно - на 30 септември 1950г. е разстрелян.


След кратък период на повече прозрачност в края на 50-те и началото на 60-те години, твърдението за 4-те процента започва масово да се цитира и препубликува в СССР и се превръща в официална гледна точка към ефекта от ленд-лийз програмата.


Едва по време на перестройката съветски историци започват да разкриват в колко важен момент от войната идва западната помощ. В периода между 22 юни и 31 декември 1941г. Червената армия губи 20 500 танка и в края на ноември за защитата на Москва са останали само 670 танка. Едва 205 от тях са от тежък и среден тип. Тогава започват да пристигат британските танкове и към началото на декември представляват до 30-40% от тежките и средни танкове в защита на столицата. В момент, когато съветската индустрия е в хаос до края на годината Лондон доставя 466 танка. Към юли 1942г. СССР вече има около 13 500 танка и над 16% от тях са вносни.


Можеше ли Сталин да спечели войната, ако историята беше поела по друг курс?


Ето размислите на руския изследовател Марк Солонин, публикувани на 7 май под заглавието "Кой победи Хитлер":


"Историята не познава условното наклонение." Скъпи приятели, никога повече не повтаряйте тази глупост. Условното наклонение е невъзможно в хронологичните таблици - действително, странно би изглеждал изразът "крал Луи XIV би мотъл да се роди в ... година". Има само едно нещо - или се е родил, или не се е родил.


Но за историята като съставна част от хуманитарното знание (до нивото на наука тя не успява да се извиси) виртуалният експеримент, формулирането и разглеждането на алтернативни варианти на развитието са също толкова важни, колкото и натуралният експеримент във физиката. И във всеки случай "алтернативната реконструкция" на събитията от Втората световна война би добавила разбиране за причините и механизмите на развитие на реални събития.


И така, легендата за тази игра.


До утрото на 22 юни 1941г. всичко се развива, както си е било в реалната история. Промените започват в 21 часа на 22 юни. Британският премиер Уинстън Чърчил прави обръщение към нацията по радиото, в което произнася знаменитата си фраза "на нацисткия режи са присъщи най-лошите черти на комунизма", напомня за това, че "през последните 25 години никой не е бил по-последователен противник на комунизма от мен" и съобщава решението на правителството: да се прекратят военните действия срещу Германия, за да не се пречи на двете адски изчадия (Хитлер и Сталин) да се унищожат взаимно.


На следващия ден, 23 юни, Хитлер говори пред Райхстага и обявява, че се прекратява ненужната война между братските германски и англо-саксонски народи, предизвикана от юдео-болшевишките олигарси на Уолстрийт.


На 24 юни към нацията се обръща и президентът на САЩ Франклин Делано Рузвелт. С присъщият за янките груб и циничен хумор той вади от джоба си вестник "Правда" от 1 септември 1939г. и чете на глас откъс от изявлението на съветския премиер Молотов: "Ако тези господа (другарят Молотов има предвид ръководителите на Англия и Франция) имат толкова неудържимо желание да воюват, нека си воюват сами, без Съветския съюз (смях в залата, аплодисменти). Ние ще ги погледаме що за война ще водят (смях в залата, аплодисменти)."


След пауза, за да остави слушателите му да се посмеят, Рузвелт говори за това, че след като са се избавили от загубите и грижите, свързани с войната в Европа, Съединените щати насочват усилията си към нормализиране на отношенията с Япония и като начало като жест на добра воля са готови да подпишат споразумение за доставка на 10 милиона тона петрол годишно (напомням, че в реалната история през юли 1941г. САЩ въвеждат петролно ембарго срещу Япония, което фактически довежда японската икономика до ръба на пропастта)


Как се развива в такава обстановка съветско-германската война? Да започнем да смятаме:


Вторият фронт


В реалната история ние нямаме втори фронт (говоря за Червената армия, а вие за какво си помислихте?). Изобщо. Нито един изстрел, нито една бомба не пада по цялото гигантско протежение на границата между СССР и окупираният от японците Китай. И не защото партията и правителството в своята велика мъдрост са подписали някакъв договор с Япония (в онези дни кой ти гледа тези хартийки), а изключително в резултат на това, че всички сили на Япония са били хвърлени в грандиозната океанска война с Америка, в която Страната на изгряващото Слънце изгаря напълно.


Но в нашата алтернативна реалност изобщо не става така.


Японците преминават границата и с един кратък удар прекъсват Транссибирската магистрала. Няма кой и с какво да ги спре - сибирските дивизии са прехвърлени под Москва (в никаква реалност никой не би се отказал от подобно прехвърляне, тъй като защитата на столицата е най-важна).


Така се оказваме без:


- авиозаводите в Иркутск и Комсомолск на Амур (70% от съвкупното производство на Ил-4, т.е. единственият масов тип среден бомбардировач)


- авиозавода в Новосибирск (15 500 изтребителя Як-7/Як-9, т.е. почти половината от реалното производство на най-масовия за годините на войната изтребител на съветските ВВС)


- зърното на Сибир и Алтай


- Монголия, единственият ни верен съюзник (не се смейте, това е всеки пети кон на фронта, всеки пети шинел в Червената армия, 500 милиона килограма месо и всичкият волфрам, достъпен за съветската промишленост).


Трудно е да се изрази в числа психологическият шок от това, че страната се е оказала между два воденични камъка, които безпощадно и систематично я притискат от запад и изток.


Танковете


Да предположим, че японците са проявили разумна сдържаност и са се ограничили със завземането на Източен Сибир, т.е. главните ни "танкоградове" (Свердловск, Нижний Тагил, Челябинск, Омск) са останали в наши ръце.


Заводи има, но от какво да правим танкове?


На минус сме с 27 хиляди тона американски и английски никел (три четвърти от главния закаляващ елемент за броните на Т-34);


На минус сме със 17 хиляди тона молибденов концентрат (практически напълно покриващ целия реален разход)


На минус сме с 34 хиляди тона цинк, на минус сме с 3300 тона феро-хром...


В реалната история има и доставки от САЩ на готова стомана за брони, но данните в различните източници силно се разминават. Във всеки случай, стоманата трябва да се топи, закалява, пробива и реже... но с какво?


На минус сме с 10 хиляди графитни електрода, 49 хиляди тона електроди за ваните за галванизиране, 14 милиона кг инструментална стомана, 45 хиляди металорежещи струга...


В допълнение към това, да отбележим, че няма да дойдат 12 хиляди готови танка и самоходни артилерийски установки, 7 хиляди бронетранспортьора (съветски изобщо няма), 2 хиляди локомотива и 11 хиляди вагона.


А какво общо имат локомотивите? Ами това, че доставките по ленд-лийз позволяват почти напълно да се спре родното производство на жп техника и да преминат заводите (включително гигантският вагоностроителен Нижне-Тагилски) към производство на танкове.


Боеприпасите


Танковете, разбира се, привличат особено силно любителите на компютърни игри, но във Втората световна война основното средство за поразяване е артилерията. Тя изразходва планини от снаряди.


В реалната история от съюзниците са получени 123 хиляди тона готови барути и 150 хиляди тона химикали за производство на барут. Това два пъти надхвърля разчетния разход за снаряжение с боеприпаси на основните артилерийски системи на пехотата.


Барутът трябва да се насипва в гилзи - по ленд-лийз СССР получава 266 хиляди тона месинг.


Барутът в гилза е метателен заряд, но това, което изстрелваш, трябва и да избухне. По ленд-лийз са получени 903 хиляди детонатора, 46 хиляди тона динамит, 146 хиляди тона тротил и 114 хиляди тона толуол.


А освен това и 603 милиона патрона за ръчно стрелково оръжие, 522 милиона едрокалибрени патрона, 3 милиона снаряда за 20-мимилетрови самолетни оръдия и 18 милиона зенитни снаряда.


В алтернативната историческа реалност това го няма.


Няма ги и 8 хиляди зенитни оръдия и 6 хиляди комплекта полуавтоматични мерника към тях. Няма ги и най-добрите съветски противотанкови 57-мимилетрови оръдия ЗиС-2, тъй като много дългата им цев 73-ти калибър може да се изработи само на получените по ленд-лийз стругове.


Транспортът


Съветските снаряди, изработени с американски месинг, пълни с американски барут и тротил, откарани с американски локомотиви и вагони по американски релси (от тях са доставени 620 000 тона), трябва някак да стигнат до огневите позиции на батареите. С какво?


Няма ги 375 хиляди американски камиона, няма го каучукът по програмата ленд-лийз, благодарение на който в реалната история СССР произвежда една трета от гумите си. Няма в какво да бъдат обути и войниците - минус 13 милиона чифта армейски обувки и 50 хиляди офицерски ботуши.


Командите се подават с флагчета и сигнални огньове, защото ги няма 16 хиляди танкови радиостанции, 29 хиляди различни видове радиостанции за пехотата, 619 хиляди полеви телефона, 1.9 млн. км телефонни кабели, 4.6 млн. акумулатора и 10 милиона радиолампи.


Авиацията


В средата на ХХ век изходът от сраженията на земята в значителна степен се определя от госпдоството във въздуха. Няма ги 18 хиляди американски и английски бойни самолети. Ако добавим към това загубата на двата сибирски авиозавода, то СССР изобщо не разполага с бомбардировачи със среден и далечен обсег.


За бомбардировач се използва Пе-2, който набързо е сглобен в секретните институти на НКВД от издигащият се на по-голяма височина изтребител с максимален бомбен товар от 600 кг. (германският едномоторен изтребител FW-190 е носел 500 кг. бомби, а американският едномоторен изтребител "Тандърболт" - 908 кг.)Пък и не е ясно от какво ще го правим този Пе-2 - при отсъствието на ленд-лийз алуминий и манганово-силициева стомана. Същият въпрос стои и за производството на изтребителите на Яковлев. Изтребителите на Лавочкин са направени от т.нар. делта дървесина (казано по-просто многослоен шперплат) - дървесина си имаме, но фенолните смоли за слепването ѝ са вносни.


Дори и да се намерят някакви самолети, с какво ще ги зареждаме?


В реалната история съветските ВВС са изразходвали около 3 милиона тона авиационен бензин. Една трета от него е американски. Втората третина е собствено производство, но след смесване с американски високооктанови компоненти. Последната трета от трите милиона е произведена в четири завода, доставени напълно окомплектовани отвъд океана. И да не забравяме за 6300 тона тетратилолово (горивна добавка срещу детонация), която поне аритметично напълно задоволява нуждите на съветския авиационен бензин.


Понеже нищо от изброеното в алтернативната история не съществува, самолетите си стоят на земята и няма нужда дори от онези реални 12 хиляди тона ленд-лийз етиленгликол (антифриз, с който могат да се зареждат около 250 хиляди самолетни двигателя).


А сега от дреболиите да преминем към главното - онова, което се случва от другата страна на фронта.


Морската война


В реалната история от първия до последния ден на войната във водите на Атлантика, в морските дълбини и във висините се води грандиозна битка. Грандиозна не заради броя на пряко участващите в сраженията хора, а заради загубата на материални ресурси. В частност, от 1939г. до 1945г. Германия произвежда 1113 подводници с общ тонаж от 960 хиляди тона. Дори да смятаме по най-елементарен начин, по тегло те съответстват на 40 хиляди средни танка от типа Pz-III или Pz-IV. Много ли е това?


Фактически, за цялото време на войната германците пускат "само" 28 хиляди такива танка (включително самоходни артилерийски установки на базата на същото шаси).


При това тези тонове не са нещо кухо - подводницата е натъпкана със системи (за хидроакустика, автономна навигация, радиовръзка на далечно разстояние, осигуряване живота на екипажа, оптика, хидравлика, акумулатори и т.н.), които са по-скъпи и сложни от тези на танка.


В алтернативната реалност след като англо-американските съюзници напускат войната и германците намаляват производството на подводници, ресурсите им позволяват да строят 2-3 пъти повече танкове. Който се съмнява във възможностите на подобна конверсия, нека потърси в интернет думите "Красное Сормово" (бел.ред. - корабостроителен завод в Нижни Новгород, който в годините на войната произвежда 12 хиляди танка Т-34). И всичките тези немски танкове заминават на Източния фронт. Те вече са с дизелови двигатели (в реалната история по-голямата част от дизеловото гориво на Третия райх отива за войната в моретата, а цялата война танковете изкарват на бензин).


Подводниците са били за германците главният, но далеч не единственият, инструмент на морската война - активно работи авиацията и тук също се пръскат колосални материални и интелектуални ресурси: хиляди самолети, стотици хиляди тонове авиационен бензин, торпеда, мини, локатори, радиоуправляеми планиращи бомби Fritz-X, крилати противокорабни ракети Hs-293 (тези два вида оръжие са изпреварили времето си с 10 години, използвани са над 500 от тях, а са произведени три пъти повече). Именно на морската авиация са предадени по-голямата част от бомбардировачите от нов тип - двумоторните Do-217 с далечен обсег и гигантските 30-тонни Не-177.


В алтернативната историческа реалност всичко това отива на Източния фронт.Германският тил


В реалната война Германия се оказва без спокоен тил, който да работи за фронта. Авиацията на западните съюзници буквално изпепелява страната. Обекти на масирани бомбардировки стават четири пети от германските градове с население над 100 000 души. В 70 града са унищожени поне половината жилищни сгради. Средно между 12 и 15 милиона германци всяка нощ се събуждат от воя на сирените, грабват тичешком децата и бягат към бомбоубежищата с разбираеми последици за производителността на труда на следващия ден.


През 1944г. над Германия са хвърлени 915 килотона бомби. В някои месеци този обем е достигал 110 килотона, а това за 50 Хирошими месечно. След края на войната американски специалисти изчисляват, че за да се постигне разрушителният ефект от ядрената бомбардировка на Хирошима, е трябвало над града да бъдат хвърлени 21 килотона авиационни бомби. За сравнение - над Щутгарт са хвърлени 21 килотона, над Дортмунд - 22, над Кьолн - 35, над Есен - 36. Берлин е подлаган на бомбардировки 363 пъти и над столицата са хвърлени 45.5 килотона бомби, унищожени са 612 хиляди жилищни сгради, зоната на пълната разруха достига 26 квадратни километра, или 5 пъти повече от тази в Хирошима.


Противовъздушната защита


В реалната история Германия опитва да се съпротивлява с 10 хиляди зенитни оръдия, бранещи небето над райха. Ако ги пресметнем само като тегло и стойност, те се равняват на не по-малко от 35 хиляди противотанкови оръдия. И говорим за 75-мм Pak-40 (реално са произведени под 11 хиляди единици от тях), които с над 90% вероятност пробиват бронята на Т-34.


Тъй като традиционните ПВО средства се оказват безсилни, германците създават и хвърлят в боя все по-сложна военно-техническа екзотика. Наземни локатори, бордови радиолокатори, автоматични зенитни мерници, свързани с радари, радиоуправляема зенитна ракета "Варесфал", ракетен изтребител Ме-163, двумоторен реактивен изтребител Ме-262, ракетен изтребител с вертикално излитане (по-скоро своеобразна "пилотирана зенитна ракета") Ва-349, реактивен изтребител Не-162.


Всичко изброено реално лети и стреля. От реактивния Ме-262 са произведени 1433 бройки, ракетните Ме-163 са над 400. В отчаян опит да изхвърлят Великобритания от войната германските инженери създават първата в света крилата ракета Fi-103 (Фау-1) - произвеждат ги на конвейр и са пуснати около 8000 бройки.


Без прецедент е създаването на балистичната ракета със среден обсег Фау-2. Високата колкото 4-етажна сграда система с двигател с течно гориво достига хиперзвукова скорост от 1700 м/с, напуска атмосферата (височината на траекторията е 90 км) и стоварва 1 тон експлозив на разстояние от 320 км. От това чудо на техниката са произведени 5200 единици. Само си помислете в какво количество противотанкови гранати за Източния фронт можеха да се превърнат тези 5000 балистични и 8000 крилати ракети.


Цялата тази лавина от цифри се свежда до това, че в предложената алтернативна реалност СССР разполага с 3-5 пъти по-малко оръжие и боеприпаси, а германците се сражават само на Източния фронт и със същите 3-5 пъти повече техника и 1.5 пъти повече хора.


И всичко това е дреболия в сравнение с най-главното:


Загубата на петрола


Хитлеристка Германия разполага с огромен фрот от бойни кораби. В реалната история от първия до последния ден на войната той се сражава със западните съюзници. В нашата алтернативна реалност тази армада - двата нови линейни кораба "Тирпиц" и "Шарнхорст", трите тежки крайцера "Дойчланд", "Адмирал Шпеер", "Принц Ойген", двата стари линейни кораба "Шлезиен" и "Шлезвиг-Холщайн", трите леки крайцера "Емден", "Лайпциг" и "Нюрнберг, както и десетки ескадрени миноносеца - всичко това преминава през Босфора и влиза в Черно море.


В реалната история Турция, зад която стои англо-американският блок, затваря Провиливите за германците. В алтернативната турците се ограничават до дипломатическа нота, в която изразяват дълбока загриженост (освен ако самите те не се присъединят към похода срещу СССР).


В реалната история само с авиацията и десетина торпедни катера (нито един кораб от категорията на ескадрен миноносец и нагоре не е влизал в Черно море) натикват Черноморския флот в района на Поти и Батуми, където той прекарва до края на войната.


Няма основание да се съмняваме, че появата в Черно море на германска армада би завършило с второто за четвърт век потапяне на Черноморския флот и безпрепятственото изсипване на немски десант на черноморския бряг на Грузия. От Батуми до Баку по права линия са 700 км и най-много след месец германците завземат петролните инсталации или ги унищожават с ударите на авиацията (който се съмнява, нека да прочете за нападенията на Луфтвафе срещу Ярославл, Горки или Саратов).


За СССР загубата на петрола от Баку означава катастрофа със стратегически мащаб. Западно-сибирският петрол още не се е появил, а "второто Баку" - находищата в Татарстан и Башкирия, дават не повече от 5-7% от "първото Баку".


Червената армия воюва с тачанки, в уралските колхози жени са се впрегнали в ралата. Как, къде и кога би приключила войната при подобни условия?


Мисля, че със същото, с което би завършила войната на Западния фронт, ако в другата алтернативна реалност той бе единственият. Както ние без англо-американските съюзници, така и те без нас, щяхме да сме обречени на неминуемо поражение.


В реалната история хитлерова Германия е разгромена от коалиция от държави от цял свят, която така и се нарича - антихитлеристка коалиция. Участието на страната ни в тази коалиция, въпреки целият ужас на войната и трагедията от гибелта на милиони хора, бе най-достойното, най-светлото събитие в хилядолетната история на Русия.


Това трябва да се помни. С това можем да се гордеем.


Бел.ред.: Американските ленд-лийз доставки се оценяват на около 11 млрд. долара и на възстановяване подлежи само оцелялата във войната техника. Преговорите колко трябва да върне СССР започват веднага след войната, като през 1951г. Вашингтон приема сумата да е 800 милиона долара, но Москва е готова на не повече от 300 милиона. Споразумение е постигнато чак през 1972г. и според него до 2001г. СССР трябва да изплати 722 млн. долара. До юли 1973г. са направени три плащания за общо 48 млн. долара, след което преводите спират. През 1990г. разговорите се подновяват и има споразумение за нов краен срок - 2030г., а сумата е 674 млн. долара. След разпадането на СССР основната част от задълженията се поемат от Русия и към 2003г. са в размер на около 100 милиона долара.


В крайна сметка Москва връща 722 млн. долара, или около 7% от оригиналната сума. Но когато се вземе предвид обезценяването на долара спрямо 1945г., през 1990г. то е 7.7 пъти. Иначе казано на американците са върнати малко над 1%.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (303)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Пропагандният фото-монтаж, показващ “радушното посрещане” на съветската армия - “освободител” в София през септември 1944 г. - е ярък пример за полагането на неистови усилия да се присвои един всеобщ съюзнически успех.

 2. 2 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  На този фото-монтаж американският джип е заменен с руски танк.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  Ако Вернер ФОН Браун беше изчаткал ФАУ -1 и ФАУ - 2 пет години по-рано - нямаше никой да печели повече никакви войни!

  [email protected]
 4. 4 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ако беше баба мъжка... Я стига с тази алтернативна история. И какво щеше да стане ако Хитлер беше завладял териториите до Урал? Щеше да ги удържи? Да попита батко си Наполеон колко удържа Москава...

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  Марк Солонин е известен руски историк който пише на тази тема. Публикува "Юни 1941: Финална Диагноза" и подобни критични текстове. Желаещите могат да прегледат някои текстове от автора на http://www.e-reading.club/bookbyauthor.php?author=14455
  Подобен материал имаше неотдавна в "Новая Газета" по повод 9-ти май.
  Приносът на САЩ и Англия и конвоите по лендлийза за победата на Хитлеровата военна машина е безспорен. Само една бележка: без хвърляните от диктатора Сталин милиони граждани в пожара на войната техниката е мъртво желязо.

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Равносметката от войната е ужасна за Русия (Съветския Съюз): най-много жертви от всички участници - и съюзници, и врагове

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Много трезва и точна оценка, която няма да се хареса на праволинейните русороби, но това не я прави по-недостоверна...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 8. 8 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#4] от "дуле":
  Историята е една, няма ако, няма или! В случилата се вече история, американците и англичаните са ни бомбили яко! Факт!

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  Накратко - ВСВ я направиха - Националсоциалистическа германска работническа партия и болшевишката партия на СССР.В крайна сметка Москва връща 722 млн. долара, или около 7% от оригиналната сума. Но когато се вземе предвид обезценяването на долара спрямо 1945г., през 1990г. то е 7.7 пъти. Иначе казано на американците са върнати малко над 1%.Ама това са пари.Без помоща на англо-американските империалисти - Болшевиките не можеше да спечелят войната срещу приятелите си от - Националсоциалистическа германска работническа партия.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Ами щяхме да останем под немска "окупация", която е за предпочитане пред два пъти "освобождаващата" ни орда и щяхме да сме на "светлинни" години от сегашното ни положение!!!

  Имало едно време ссср...
 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Войната е спечелена от Съюзниците! Всяко присвояване на победата от когото и да било е преправяне на историята!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  "Да пием за търпението на руския народ!" - възкликва Коба в края на войната , и продължава да изпраща ешалоните с руски военнопленици към Гулаг.

  klimentm
 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  "Да пием за търпението на руския народ!" - възкликва Коба в края на войната , и продължава да изпраща ешалоните с руски военнопленици към Гулаг.

  klimentm
 15. 15 Профил на general_patton
  general_patton
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Какво значение има ? Фактите са, че войната я спечелиха Щатите, Велика Британия и СесеСЕРЕ и тяхните съюзници. За съжаление, западните сили харизаха цяла Източна Европа на болшевишката чума, която съсипа живота на много поколения.

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  Легендарните "Катюши" са върху американски Студбейкъри. Като ученик не го знаех.
  Относно жертвите на СССР - те са повече резултат от военната философия на руснаците, отколкото на желанието на немците да трепят "унтерменшен".
  Само за превземането на Берлин си заминават над два милиона войници.
  Питали Жуков, с какво е обезвредил километрите минни полета около Берлин, а той отговорил - с пехота....

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#5] от "daskal1":

  То оставаше и войска да му пратят... Сталин е хвърлял и много войници в сраженията без никакво въоръжение. Така, че въоръжението си е въоръжение, не омаловажавай това! А и ленд-лийза не се състои само във оръжие.

  Имало едно време ссср...
 18. 18 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#11] от "citoplast":
  Я бе я викам, да си бяхме останали у турско! Сега барем щяхме да имаме самолети и танкове! Щяхме да сглобаваме перални,пък и повечето отдавна щяха да бъдат арбайтери и немско, вече трето поколение!

 19. 19 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  в оръжие... до №17

  Имало едно време ссср...
 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  До коментар [#5] от "daskal1":

  Как да си обясним обаче непропорционалните разлики в загуба на жива сила между СССР и Германия.
  И Солонин и Суворов са оплюти днес в Русия а огромна част от архивите отнасяща се до ВСВ са секретни.

  klimentm
 21. 21 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Съветската пропагандна машина е изопачила фактите, около войната, така че да обслужват режима, каквато всъщност е задачата на всяка една пропагандна машина. Резултата от десетки години промиване на мозъци е очевиден и до днес, особено сред старото и средно поколение тук у нас. За жалост все още са твърде много хората, които смятат, че ролята на съюзниците за спечелването на ВСВ е по- скоро символична. Хубаво е, че истината вече е лесно достъпна за всеки, който иска да знае. В този ред на мисли обаче, не постъпва и другата, съвременната пропагандна машина, отново тук у нас, която пък се опитва да омаловажи ролята на СССР за спечелването на войната. Това също не е редно. Тази война е спечелена с цената на милиони животи, американски, руски, британски, канадски, австралийски и какви ли не още. Жертвата на нито един от тях не бива да бъде подценена заради обслужване на едни или други интереси.

 22. 22 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1064 Весело

  До коментар [#18] от "ban":

  А аз викам да бяхме си останали по старите земи, сега и русия нямаше да я има! Тя не, че нещо ама се правят!!!

  Имало едно време ссср...
 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  До коментар [#8] от "ban":

  Ако ни бяха "бомбили" (смешен русисъм) яко, както смело твърдите, София щеше да е сравнена цялата със земята, а и не само тя, ами всички големи наши градове. Якото "бомбене" са го отнесли немците. Ние сме поели излишните бомби на връщане от "бомбенето" на петролните полета около Плоещ.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#4] от "дуле":
  "Я стига с тази алтернативна история. И какво щеше да стане ако Хитлер беше завладял териториите до Урал? Щеше да ги удържи?"

  Определено щеше да ги удържи - както са си удържали Франция, Белгия, Холандия, Дания, Полша, Чехия, Унгария, Румъния... (сумарно със сходно население на СССР)- той Сталин е държал цялата тази многомилионна страна в партер с един апарат от 100-200 хиляди - хайде като за чужденци - окупатори - Хитлер с милион - милион и половина щеше да е пълновластен господар там

 25. 25 Профил на Vladimir St Radoslavov
  Vladimir St Radoslavov
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Отдавна не бях чел по-глупава пропагандна статия :)
  —цитат от коментар 10 на svoboden


  Сега това е на дневен ред "преразглеждане" или по скоро преправяне на истината за историята според сгашните ни политически пристрастия за да оправдаем за пореден път омразата спрямо на либераната идеология срещу тоталитаризма и да бъде показано нагледно колко лесно манипулируеми са безродните и затъпени от телевизиат хора превърнати в тълпа от безмозъчни потребители. Да бъдат по наложени новите "глобални" идеали за поредн път хората да бъдат бтревърнати в животно за заколение

 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#21] от "zle_platen_trol":

  Пропагандата е оправдана само по време на война. При всички други случаи тя води до духовно разлагане и упадък на народа.

 27. 27 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#8] от "ban":

  И воите приятели от Кремъл - също...

 28. 28 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  До коментар [#24] от "lustmord":

  Унгария и Румъния никой не ги е държал, те са били съюзници като нас и са получили големи териториални разширения. Румъния е стигнала до Одеса. Ние си получаваме Беломорието и Македония. Имали сме граничен спор с Италия, заради Охрид. Хитлер принуждава Мусолини да ни го остави.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 832 Неутрално

  HATO пропагандата в действие. И от турчулята янките ни спасиха с евтин шихтов газ.

 31. 31 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#18] от "ban":

  Само не знам какво щяхте да правите, хрантутниците от БАН...

 32. 32 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#28] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Разделяй и владей - Съюза както подсказва името му далеч не е бил толкова монолитен, че да не може същата тактика да се приложи от Литва до Чукотка.

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Весело

  Марк Солонин е написал такъв блестящ анализ,подплатен с безброй факти,че мурзилките нямат нито един аргумент с който да му отвърнат!

  На русофилите им давам една индийска поговорка:"Три неща не могат да се скрият - слънцето,луната и истината."

 34. 34 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#30] от "hasmokar":

  Глупако, ако беше чел малко повече, щеше да знаеш, че турските зверства след Априлското визстание стават ивестни на Европа бгодарение на американския консул и американските мисионери и учители от Робърт колидж...

 35. 35 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Ами щяхме да останем под немска "окупация", която е за предпочитане пред два пъти "освобождаващата" ни орда и щяхме да сме на "светлинни" години от сегашното ни положение!!!
  —цитат от коментар 11 на citoplast
  На чужд гръб и 100 тояги са малко. Размечтаха се надзирателите за евроконцлагера, ама в газовите камери и за тех щеа да намерят место.

 36. 36 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Представям си какво щяха да пишат форумните идиоти, ако СССР беше загубил войната...

 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#28] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Македония е била немски протекторат или иначе казано - част от Третият райх. Едва след края на войната Германия е планирала да реши някак си "македонският въпрос".

 38. 38 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 697 Неутрално

  В сметката влизат ли “вражеските“ учени, които отиват зад океана за да работят за авиацията военната промишленост и вероятно други сектори?
  Историята всеки я изопачава, всеки дърпа чергата към себе си. И това няма как да се промени. По-важното е такива неща да не се случват.

  Sapere aude
 39. 39 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Когато руският народ разруши Кремъл до основи, може и да заживее нормално. Без всепокваряващата корумпирана лъжа на управниците си и с надежда за благоденствие от несметните богатства на страната си.

  Navigare Necesse Est
 40. 40 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално


  " Ами, ако СССР беше сам срещу Хитлер ... "


  Днес в Москва щяха да шпрехат перфектен deutsch !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 41. 41 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#10] от "svoboden":

  Ако въобще четеш нещо различно от русоробска пропаганда - изобщо не ти личи. И пак да те питам: не те ли е срам да се наричаш свободен ?

 42. 42 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Два са преломните момента във ВСВ-първо август 1941г,когато Хитлер изпраща танковите групи на група армии"Център" към Киев вместо към Москва.Тогава Москва е била слабо защитена след грандиозните поражения на Червената армия.Край Киев немците пленяват над 650 хиляди съветски войници,ама губят двата месеца-август и септември.През октомври като започват нападението немската армия затъва в огромната руска кал,а през ноември почвата се стяга,ама настават страшни студове.Ако е паднела Москва войната бързо е щяла да свърши,защото тогава е била най-големият ж.п център в света и оттам са минавали ешалоните с техника и войници за фронтовете.Съсредоточени са били и множество военни заводи,а и най-важното психологическият ефект върху руснаците.Едно е да падне Киев,друго Москва.
  Вторият преломен момент е декември 1941г и нападението над Пърл Харбър.Хитлер обявява война на САЩ и оттам нататък всичко е въпрос на време.Ако беше паднала Москва до декември не се знае дали японците изобщо щяха да атакуват САЩ.

 43. 43 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Отдавна не бях чел по-глупава пропагандна статия :)
  —цитат от коментар 10 на svoboden


  Какво глупаво и какво пропагандно може да има в една статистика? Май по-скоро истината не ти се харесва?

 44. 44 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ако беше баба ми мъжка щеше да има дръжка.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#42] от "mushashi":

  аАз пък мога да ти предложа поне още десетина "преломният момента". Например мюнхенското споразумение за судетите. Пакта Молотов-Рибентроп. Битката за Сталинград. Курската битка. Битката около унищожаването на японския флот. Провалът на Хитлер около армията на Власов. Ами ако Хитлер беше повярвал в масовото дезертирали руснаци? Ако им беше предложил човешки условия? Нали целия руски народ сам щеше да изяде комунистическия тумор.

 47. 47 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Всеки участва в тази война с такива ресурси каквито може да пожертва , САЩ с техника , боеприпаси и храни ,СССР с хора .За едните техниката и парите не значат нищо , най важни са хората .За другите 42 милиона " по последни данни на руските историци " , са малка цена за запазване и разпространение по света на комунистическите режими.

 48. 48 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#45] от "moreee":

  Кво бе? Не ти аресват фактите ли?

 49. 49 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#5] от "daskal1":То оставаше и войска да му пратят...
  —цитат от коментар 17 на citoplast

  Ами така правят добрите съюзници. А пък то така стана, че американците спечелиха войната с цената на няколко милиона руснаци. А можеше да бъдът американци...

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 50. 50 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 699 Любопитно

  До коментар [#39] от "Schopenberg":

  И Америка има несметни богатства, защо една трета от американците живеят в каравани и гета? Там кога се очаква благоденствие за всички, когато разрушат Белият дом ли?

 51. 51 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ако е паднела Москва войната бързо е щяла да свърши,защото тогава е била най-големият ж.п център в света и оттам са минавали ешалоните с техника и войници за фронтовете.Съсредоточени са били и множество военни заводи,а и най-важното психологическият ефект върху руснаците.
  —цитат от коментар 42 на mushashi


  Ами Москва се даде доброволно на Наполеон. И какво от това? То добре е да вземеш, но е трудно да го задържиш.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 52. 52 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#42] от "mushashi":

  Превземайки Москва е щял да падне и Ленинград. Той издържа само защото от Москва го снабдяват с храна.

 53. 53 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 225 Неутрално

  " Ами, ако СССР беше сам срещу Хитлер ... "Днес в Москва щяха да шпрехат перфектен deutsch !
  —цитат от коментар 40 на niksan1


  И в Лондон...

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 54. 54 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 760 Неутрално

  За какъв ленд-лийз има нужда да се говори и за какво е тази статия въобще не е ясно . Достатъчно е да споменем само как Рейгън смачка СССР-то без нито един изстрел и ни става ясно какво щеше да направи Хитлер с него ако съюзниците ги бяха оставили сами да воюват.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Ако СССР беше спечелил сам войната , Германия намаше да е разделена. Изглежда някои от форумната вата не могат да разглеждат фактите безпристрастно.За забравилите желязната завеса , започва от Берлинската стена.

  SHADOWS of SOFIA
 57. 57 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#48] от "George Svinarov":

  Ма как да не ми харесват фактите бе, то е ясно, че благодарение на американците рашките са победили Хитлер, Наполеон и Османската империя. Последната 12 пъти подред.

 58. 58 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 556 Весело

  До коментар [#10] от "svoboden":

  Чети си Дума и гледай НТВ и Раша Тудей.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 59. 59 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  [quote#51:"дуле"][/quote]


  До коментар [#51] от "дуле":

  Москва по времето на Наполеон НЕ е била столица на Руската империя.

 60. 60 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Равносметката от войната е ужасна за Русия (Съветския Съюз): най-много жертви от всички участници - и съюзници, и врагове
  —цитат от коментар 6 на neut  Така е, но аз много добре си спомням разказите на покойния ми баща, който е участвал във войната и два пъти раняван . Той не преставаше да се учудва, как може да се вдигнат руснаците на " ура ", а в същото време окопалите се хитлеристки войски, буквално ги косят . Не са имали никаква тактика на водене на военни действия, слабограмотно военно командване и много лошо снабдяване ( храна и облекло ) .
  Горкият ми баща умря и така и не разбра за ролята на " СМЕРШ " във войната, което обяснява и това " ура " и косенето - било е въпрос на " избор " - да умреш от немски куршум, или от този на командите на НКВД " СМЕРШ " !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  До коментар [#20] от "klimentm":

  Въпросът ти е много комплексен за да се даде прост отговор. Моето мнение, без претенции за задълбоченост, е че традиционната мнителност на диктатурите от азиатски тип като тази на Сталин дава възможност за разрушителни процеси, като антиинтелектуализма след 1927 и "търсенето на врага вътре", така добре използвано от АБвера. Реално, касапницата на Финланската война внася изменения в състава на върховното командване и отваря пътя на новите решения, от артилерията и автоматичното оръжие до танковете и самолетите (шперплатовата обшивка на И16 с алуминиева и нови двигатели не е било възможно без американска помощПроблемите са и в командния състав на РКК, специалисти по лагери или разстеляни, полкове командвани от зелени капитани, а батальони от лейтенанти, слаба логистична база (подмяната на геройските будьоновки и тънките шинели с подходящо облекло е също факт.
  В големите "чували" на танковите пробиви на Гудериан попадат 5.7 милиона тотално шокирани съветски войници. 57% от тях умират от глад и болести, с други думи над 3 милиона. Декември пред Москва дава възможност за поокопитване поради разтегнати те логистични връзки на немците, оттам нататък знаеш. За превземането на Берлин, също едно диктаторско силово решение, загиват над 300 хиляди, при вече спечелена война. Но, за периода 1941-45 съветита безспорно създават своя военна индустрия която им помага да поддържат натиска. В тази индустрия съюзническата помощ е критично важна, но тази помощ не е без стратегическа цел: взаимното обезкървяване на СССР и Германия прави далеч по-лесна задачата на Втория фронт.

 62. 62 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Весело

  всъщност ако партньорите не помагаха и сега , къде щяхте да прочетете нещо толкова забавно .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 63. 63 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#21] от "zle_platen_trol":


  " Тази война е спечелена с цената на милиони животи - американски, руски, британски, канадски, австралийски и какви ли не още . "


  Абсолютно вярно, но това не се знае в днешна Русия и е факт, който решително се игнорира от кремълските подлоги . В днешна Русия има " День Победый " и се знае, че СССР е победил нацистка Германия и Европа трябва да е благодарна, че СССР " я е освободил от нацизма " ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 64. 64 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Весело

  До коментар [#49] от "дуле":
  "американците спечелиха войната с цената на няколко милиона руснаци. А можеше да бъдът американци..."

  Нямаше да бъдат американци. Щяха да унищожат цяла Германия с ядрено оръжие.
  През това време германците щяха да продължават да проклинат еврейската физика на Айнщайн.

  подпис
 65. 65 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ами,много добра, блестяща статия ,по тема , по която съм писал и аз и нормалните ни дядовци и бащи ЗНАЕХА почти, всички тези ФАКТИ ..:))) Разбира се, това е статия за чугуните, които още носят червени знамена и дрънкат за 'непобедимата" съветска армия ::))
  А Сталин ли ???
  Щяха да го вадят германците или японците от някоя дупка- подобна на тази на садам и...онзи - либиеца ...:)))

  BIG AL
 66. 66 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ами,много добра, блестяща статия ,по тема , по която съм писал и аз и нормалните ни дядовци и бащи ЗНАЕХА почти, всички тези ФАКТИ ..:))) Разбира се, това е статия за чугуните, които още носят червени знамена и дрънкат за 'непобедимата" съветска армия ::))
  А Сталин ли ???
  Щяха да го вадят германците или японците от някоя дупка- подобна на тази на садам и...онзи - либиеца ...:)))

  BIG AL
 67. 67 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Весело

  До коментар [#57] от "moreee":
  "благодарение на американците рашките са победили Хитлер, Наполеон и Османската империя. "

  За победата над Напалеон решаваща е ролята на Британия

  подпис
 68. 68 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#61] от "daskal1":

  Разберете най-после,самият Солонин го пише в статията,че СССР,(Русия),е щяла да загуби войната,ако не е била помощта на САЩ и Британия в решителният момент през втората половина на 1941г. Същото важи после и за американците и британците.

 69. 69 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ами,много добра, блестяща статия ,по тема , по която съм писал и аз и нормалните ни дядовци и бащи ЗНАЕХА почти, всички тези ФАКТИ ..:))) Разбира се, това е статия за чугуните, които още носят червени знамена и дрънкат за 'непобедимата" съветска армия ::))
  А Сталин ли ???
  Щяха да го вадят германците или японците от някоя дупка- подобна на тази на садам и...онзи - либиеца ...:)))
  Добре , че бяха АМЕРИКАНЦИТЕ !!! ::))))))

  BIG AL
 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  А какво щеше да стане, ако руснаците не получеха помощ.В първите дни на войната, която не са очаквали, те са загубили голяма чат от бойната си техника, пък и тя не е била на такова ниво, като германската. Американците не са били нападнати от Германия, можело е да се направят на разсеяни. Неоценимата им помощ за руснаците заслужава поне благодарност и признателност. А не да се делят , като овце , да демонстрират военна мощ, когато целия свят празнува мира. Този парад могат да го правят и на друга дата.

 71. 71 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Преди 1-ва св. в. Британия е била глобална сила извън континентална Европа. Тя е била за Европа този балансьор който се поема от САЩ.
  Британската външна политика е била обявена публично. Те са пазили със сила независимостта на Белгия, Холандия и Люксенбург. Според тяхната доктрина, ако тези три малки държави са независими, това означава, че не съществува някаква агресивна европейска суперсила.
  Внимателното вглеждане показва, че същата политика на запазване на малките държави в периферията на агресивни суперсили е днешната политика и на Британия и на САЩ.
  Ето защо сега НАТО толкова се напъва за Прибалтика и Грузия.

  подпис
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Много по-лесно е да удържиш устрема на една потенциално агресивна и опасна държава чрез поддържане на малките и съседи. Много е по-трудно да удържиш същата държава ако стигне да твоите граница.

  подпис
 75. 75 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 505 Весело

  И до другите червени птеродактили по-горе - казва ви със сухата статистика руският човек КАКВО би станало.При това сигурно и от неговия род има поне един загинал в тази война между двете СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ идеи.Ама чугунени глави - не увират...

 76. 76 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Марк Солонин е един от любимите ми автори(веднага след Виктор Суворов).
  Работата му е еталон за прецизност, а изводите - неразбиваеми!

  Впечатляващо е, че опонентите му - а това е цялата държана на хранилка "историография" - никога не излизат на пряк дебат със Солонин, а бълват идиотизмите си в многохилядни тиражи, на които, разбира се, нормален човек не обръща внимание!

  Препоръчвам на всеки, знаещ руски, да прочете книгите му.
  В тях москалската пропаганда е разбита на пух и прах!
  pump it!
 77. 77 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#70] от "Роси":

  Руснаците няма смисъл да ги коментираме, те страдат и явно винаги ще страдат от неоснователната си мания за величие. Нека си тънат в бедност и да се пъчат с велики военни успехи, които не само техни. Несретници. Когато говорим за ВСВ обаче е добре да си помислим, как ли щеше да се развие войната, ако Хитлер не е бил ангажиран с източния фронт и руснаците. Не мисля, че в този форум има по- умни хора от Чърчил и Рузвелт. Те са били наясно що за изрод е Сталин и въпреки това са се съюзили с него. Ти как мислиш, за какво ли са го направили? Защото им е било мъчно за клетия сатрап и калпавия му народ, или защото са били наясно, че без неговата помощ спечелването на войната ще бъде далеч по- трудно и дори може би невъзможно.

 78. 78 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Весело

  Задачка - закачка.

  Първата германска авиобомба пусната над Ленинград убива едно животно в тамошната зоологическа градина. Какво животно е било убито?

 79. 79 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#51] от "дуле":

  Когато Наполеон е превзел Москва,столица е бил Петербург.Освен това Наполеон е напуснал Москва ,а и цяла Русия заради липсата на снабдяване.А немците 3 години и половина снабдяват войските си на Източният фронт.Изобщо не може да става въпрос и за сравнение.Без Москва съветските фронтове нямаше как да се снабдяват с оръжия,боеприпаси и войници заради значението си като основен ж.п възел.

 80. 80 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#77] от "zle_platen_trol":

  Чърчил и Рузвелт,(разбирай Британия и САЩ),са се съюзили със Сталин още ПРЕДИ Хитлер да дойде на власт! Искали са да смажат Германия,защото реално тя вече е била единствената Свръхсила тогава. (И Япония,де.)

 81. 81 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Ако Вернер ФОН Браун беше изчаткал ФАУ -1 и ФАУ - 2 пет години по-рано - нямаше никой да печели повече никакви войни!
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Фау 1 е струвала и изисквала ресурси почти колкото самолет,Фау-2 колкото няколко,освен това изисква течен кислород,възможностите за производство на който са били силно ограничени.Доставят с ниска точност до целта еднократно 1 тон експлозив.Били са изпреварили времето си,но не биха могли да повлияят на хода на войната.

 82. 82 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#80] от "deaf":

  Аз знам, че са сключили договор по- късно, но може и да греша. Както и да е, дори да си прав пак остава въпроса, защо им е било да се съюзяват с ненавистния комунист, ако бяха убедени, че и без него могат да се справят с Хитлер.

 83. 83 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Нищо страшно, просто истина.
  Заради това от Кремль настояват да не се опровергава тяхната истина.

 84. 84 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#51] от "дуле":Когато Наполеон е превзел Москва,столица е бил Петербург.Освен това Наполеон е напуснал Москва ,а и цяла Русия заради липсата на снабдяване.А немците 3 години и половина снабдяват войските си на Източният фронт.Изобщо не може да става въпрос и за сравнение.Без Москва съветските фронтове нямаше как да се снабдяват с оръжия,боеприпаси и войници заради значението си като основен ж.п възел.
  —цитат от коментар 79 на mushashi

  И Хитлер щеше да напусне Москва по същия начин.... Логистиката до Урал щеше да изпие всички немски ресурси. С партизанска война германците щяха да бидат прекършени. Виж картата и тогава си мисли за Москва като един железопътен възел.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 85. 85 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#51] от "дуле":Когато Наполеон е превзел Москва,столица е бил Петербург.Освен това Наполеон е напуснал Москва ,а и цяла Русия заради липсата на снабдяване.А немците 3 години и половина снабдяват войските си на Източният фронт.Изобщо не може да става въпрос и за сравнение.Без Москва съветските фронтове нямаше как да се снабдяват с оръжия,боеприпаси и войници заради значението си като основен ж.п възел.
  —цитат от коментар 79 на mushashi

  И Хитлер щеше да напусне Москва по същия начин.... Логистиката до Урал щеше да изпие всички немски ресурси. С партизанска война германците щяха да бидат прекършени. Виж картата и тогава си мисли за Москва като един железопътен възел.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 86. 86 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#57] от "moreee":

  Руснаците са победили Наполеон? Кога? Наполеон е водил поне 4-5 битки 1:1 с руснаците и в петте губещи са били само блядовете. Нито една битка спечелена нямат руснаците. Нито една. Пак си спал в час по история и си сънувал на руски. Има и няколко битки между Наполеон и Александър, които са се водили в коалиции. Там обикновено всички са се били срещу Наполеон и в повечето случаи са яли ритниците мощно. Само Битката на Народите е победоносна за коалицията на руснаците. Пък да не ти говоря в бягството си към Париж след това Наполеон колко пъти пердаши руски задници. Ти и глупавите руснаци все още си въобразявате, че именно руска е заслугата за провала на кампанията от 1812 г. Но студът победи Императора и изби половината му армия, а тифът довърши другата половина. Реално загубите на Наполеон от военни действия срещу руснаците през 1812 са не повече от 10 % от армията му.

  И както е описал авторът на материала в статията, с цифри и числа е ти е обяснил как именно съюзниците дадоха на руснаците ръка и ги извадиха от блатото, в което се давеха блядовете. Факт - цели 14 дни след немската офанзива Сталин изчезва. Мълчи. Руснаците го чакат да даде заповеди, но той мълчи. Немците мачкат руската територия като валяк - червей, но "великият" Сталин спи, няма го. Две седмици. Как ще обясниш този факт? Немците стигат Москва и виждат кубетата на Кремъл. Сталин обаче се готви да бяга зад Урал, няма отговор. Тогава немците спират, за да дадат почивка на армията си и за подготовка на финалната атака. И Сталин започва да организира с труда на московчани защитата и барикадите. Останалото е история, описана тук от Соловин. Чети и не се излагай, това не е вестник Дума.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 87. 87 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  До коментар [#68] от "deaf":

  Солонин по образование е авиоинженер и обуча да прилага вариант остния подход в моделирането на книгите си. По тази логика навярно можем да се запитаме:
  како щеше да стане ако вместо Русия Хитлер беше атакувал Англия?
  Какво би станало ако Рузвелт беше послушал посланик Кенеди и не беше започнал да помага, също с лендлийза и строителство на летища и други обекти в Англия?
  И, какво би станало ако Русия беше забила войната с Германия и днес беше част от ....?

 88. 88 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  "Ами ако СССР беше сам срещу Хитлер"


  Ами България щеше да е на три морета, заемайки почти целия Балкански полуостров...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 89. 89 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#57] от "moreee":Руснаците са победили Наполеон? Кога? Наполеон е водил поне 4-5 битки 1:1 с руснаците и в петте губещи са били само блядовете. Нито една битка спечелена нямат руснаците. Нито една.
  —цитат от коментар 86 на Lou

  Наполеон влиза с 500 х. армия в Русия, излиза с 50 х. Коментарът ми спира дотук.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 90. 90 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  СССР можеше сама, без помощ отвън, да спечели 2-та световна война срещу Германия и поддръжници, вкл. Япония. Войната на Германия срещу Русия беше необходима, защото се желаеше увеличение на мястото за живеене на "арийците", и стремежа беше към Касписйките полета, където имаше много петрол, необходим за водене на "тотална" война. 3-тият Райх можеше единствено да спечели войната със СССР, ако бяха изобретили атомната бомба, иначе е невъзможно. Щяха тогава да убият с атомна бомба Сталин, и войната в Русия щеше да бъде бързо приключена.

  Но тогава света щеше да бъде доста различен от сега. Бежанците сигурно щяха да ги пращат на острови като каторжници, да работят при тежки условия, в стремежа си към по-добър стандарт на живот. Интернет достъпа би бил ограничен, както е в Китай, с цензуриране.

  Es muß Geld fließen!
 91. 91 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Голямата грешка на германците е, че в началота на войната не са дали алтернатива на русите: ето ви министър- председателят господин Иванов, снимки от дружеската му среща с фюрера, ето го и командващия руската освободителна армия генерал Петров надвесен над картите, позиви, че са в Русия да си разчистят сметките с комунистите, а на руския народ гледат като на приятел и т.н. Сталин и бандата му щяха да украсят някоя бесилка.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 92. 92 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Алтернативна история :)
  Тя реалната е била изкривена до неузнаваемост от руските политкомисари, че какво ли ще остане от алтернативната ...
  Правилно, че историята не се смята за наука...
  А Русия без американско-британската помощ е щяла да падне в рамките на една година...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на general_patton
  general_patton
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#91] от "gripen":

  Хитлер не е имал намерение да освобождава Съветите от болшевишкия бацил, той е имал нужда от Лебенсраум нах Остен- огромни пространства на Изток, където да заселва немци, а гражданите на СесеСЕРЕ-то в огромната си част да избие и анхилира, а една достатъчна част да работят като роби в концлагерите, за да прогресира и расте немската икономика. Отделно ресурсите на Съветите- главно плодородния чернозем на Украйна-житницата на Европа, и кавказкия нефт. Така че какви алтернативи, какви 5 лева...той ги е имал за примати, за полухора тия, не му е била целта да им помага.

 95. 95 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Обичам да чета фантастика, макар че не съм голям любител на военната фантастика, какъвто добър пример ни е представен от Дневник. Всъщност това е добра илюстрация на "Съединението прави силата", да.
  Вероятността тази алтернативна реалност да се беше превърнала в осъществена такава, е доста, да не кажа нищожно, малка. Преди всичко, защото и Първата, и Втората световна война се водят за ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА РЕСУРСИ. Държавите без ресурси (Тристранният пакт) срещу тези, които ги имат - колониалните империи и САЩ и Русия. Ако Хитлер не беше отворил война срещу Франция и Англия, те щяха да му обявят война, но на по-късен етап. Нали не мислите, че колониалните империи биха го оставили САМ да използва ресурсите на Русия?!

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 96. 96 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  съветската пропаганда грубо е пренаписала историята и съветската версия се повтаря като папагали от русоробите.

  Реално важните неща са правени от другите съюзници, например Американци са бомбели рафинерии в Румъния (и някои от тях свалени от Българи). В същото време в България красната 'армия' са крали добитък, изнасилвали са и са убивали. Няма НИТО един красноармеец умрял в България поради военни действия. Обаче в България има поне две монументални капища на съветския поробител на които русоробите зомбирано се кланят

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 97. 97 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  До коментар [#79] от "mushashi":

  В сценария на Солонин въобще нещата нямаше да достигнат до втората половина на 1944г. Защото той дори не е споменал за онези 50-55 дивизии, които Хитлер държи през целия период 1941 - 1944 във Франция, Норвегия, Дания и Гърция, а от 1943 - още 15 дивизии в Италия, и които дивизии при неговия сценарий щяха да бъдат в голямата си част (Хитлер все пак нямаше да оголи изцяло Запада) да бъдат хвърлени срещу СССР.
  Нещата щяха да приключат по-рано отколкото изглежда по сценария на Солонин, защото някои негови допускания са не са коректни - СССР е имал огромна армада бойни самолети до юни 1941, които са летели само благодарение на американския бензин. СССР, без американската помощ щеше да бъде победен до края на 1942, дори и без намеса на Япония от изток.

  Пазете се от доносника vesolr
 98. 98 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#85:"дуле"][/quote]

  Викаш партизаните щяха да прекършат Вермахта и Луфтвафе.Хахаха.Вие хептен се самозабравихте.Ако не е бил глупакът Хитлер ,комунизма щеше да рухне още през 1941-42г.Ама тъпият ефрейтор от Първата световна война е давал безумни заповеди на генералите си.

 99. 99 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#21] от "zle_platen_trol":

  Абсолютно верно. Тъкмо статията изпълнява ролята на това. Никоя държава от съюза против тристранния пакт няма право сама да си присвоява победата. Или дори да претендира за приоритет.
  Много бегло се споменава за един важен факт - технологиите!! В СССР до 39-та се ползват технологии от средата на 19-ти век. И това е неоспорим факт. Война се печели с тил, а СССР го няма. Именно подарените нови технологии и ноу-хау правят от нищото един сравнително модерен СССР.
  За съжаление нашата съдба се решава от закъснението с около половин час на Чърчил в Техеран. При доста голямата вероятност немския атентат да успее, Сталин настоява Рузвелт да отседне в съветското посолство. Пийват си (вероятно!) и Сталин го убеждавава втория фронт да се отвори във Франция. На другия ден с 2 към 1 нашата съдба е решена. Единсвен Чърчил настоява това да стане в Гърция.

 100. 100 Профил на whirlwind79
  whirlwind79
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ""И не защото партията и правителството в своята велика мъдрост са подписали някакъв договор с Япония (в онези дни кой ти гледа тези хартийки), а изключително в резултат на това, че всички сили на Япония са били хвърлени в грандиозната океанска война с Америка, в която Страната на изгряващото Слънце изгаря напълно.""
  ================
  Ето тук авторът тотално ме загуби за всякакво доверие в неговите познания и обективност !!!
  А изреченията след това - четете ги сами - са направо подигравка с реалността и чисти халюцинации.
  Япония де факто пробва преди 1939 война срещу СССР, но Жуков ги разбива при река Халха (Халхин гьол на монголски).
  И тогава японците се отказват от война срещу СССР, защото нямат капацитета да надвият, а след това да преминат през цял Сибир, камо ли да отделят хора и ресурси за неговото контролиране и усвояване.
  По-лесно им е да воюват само срещу САЩ и Англия и това правят.
  Халюцинациите на автора какво "щяло да стане", са си за негова сметка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK