111-те дни на Тръмп: Нов Уотъргейт ?

111-те дни на Тръмп: Нов Уотъргейт ?

© ReutersУстановеният стандарт едно ново управление да бъде оценявано на 100-ния си ден може да се проследи назад в историята до 100-те дни на Наполеон. Всъщност става дума за 111 дни през 1815 година, в които от заточеник на остров Елба Наполеон влиза в Париж като император, отваря няколко фронта, накрая губи битката при Ватерло и бива заточен на Света Елена. Ако този път може да бъде извървян за 111 дни, заслужава си да се мисли за сериозна оценка след такъв период.


Но това символично число бива изоставено цял един век. Едва при Франклин Рузвелт то възстановява значението си. В началото на 1933 година Рузвелт заявява и изпълнява за 100 дни забележителна законодателна програма, съвместно с Конгреса, но и еднолично с изпълнителни заповеди, една мащабна реформа за излизане от Голямата депресия. От този момент 100-те дни се установяват като стандарт за оценка на нов президент.


Тръмп напомни за оригиналната мярка, 111-те дни на Наполеон: в навечерието на 111-тия
уволни директора на Федералното бюро за разследване (ФБР)
сякаш е секретарка във фирмата му


Така бе допълнен списъкът на странни, подозрителни и дори необясними уволнения, с които хаосът в новата американска администрация продължава да нараства до непознати нива.


ФБР е особена служба в административното тяло на Съединените щати. Както и някои други федерални институции (например законите срещу организираната престъпност) тя възниква поради масов и често ирационален страх – в случая страх от надигане на анархистка вълна в Америка. Службата се създава като Бюро за разследване през 1908 година, а през 1935 година се разширява и преименува на Федерално бюро за разследване. Тя остава независима служба под наблюдението на министъра на правосъдието. Има хибриден профил на следствие и вътрешно разузнаване, бюджет от близо 9 милиарда долара и над 35 000 служители.


В цялата си история от 1935 година до днес Бюрото е имало само седем директора (без временно изпълняващите длъжността); ако включим и предшественика му до 1935 година още четирима.


Така за 110 години ФБР е имало единадесет директора


Сред тях е легендата Едгар Хувър (на когото е кръстена известната сграда на Пенсилвания авеню, близо до Белия дом), който е директор цели 38 години. Мандатът на директора е 10 години.


Президентът има конституционно право да смени директора. Но прекъсване на такъв мандат става по силата на извънредни обстоятелства. В един единствен случай в историята на ФБР, през 1993 година, директорът е уволнен. Тогава срещу Уилям Сешънс се натрупват множество уличаващи сведения за злоупотреба с власт (повече от битов характер, не нещо демонично). След месеци разследвания, прослушвания и медийни публикации Бил Клинтън го уволнява, тъй като Сешънс отказва да си подаде оставката. Това уволнение под натиска на серия обвинения е прецедент, то не е повторено.


Обратно на този случай Тръмп в характерен стил произведе недоумение сред републиканците и вълна от възмущение в медиите. Той уволнява директора Джеймс Коми внезапно, без явни предупреждения и без консултации в съответните конгресни комисии. Макар за това съкращение да се носят слухове, то е неочаквано за самия Коми. Тръмп изпраща документа за уволнение във ФБР по частния си бодигард -


безцеремонна практика, която е подходяща повече за балканските географски ширини


В този момент Коми чете лекция пред служители на ФБР в Лос Анжелис. И научава от тях – те си гледат смартфоните – че докато си говорят, той е бил уволнен. Той се разсмива и не вярва, защото такива неща не се правят така в Съединените щати. Не се правят до скоро, но сега се правят.


Скандалното уволнение повдига няколко по-големи въпроса: за основанията на безпрецедентния акт; за стила-Тръмп в кадровата политика на най-високи федерални равнища; за възможността казусът да доближи САЩ до конституционна криза.


Джеймс Коми е близо до средата на десетгодишния си мандат. Неговото име е спрягано преди няколко години за съдия във Върховния съд. Бил е старши вице-президент на "Локхийд Мартин", най-големият субконтрактор на департамента по отбрана, на свой ред най-големият работодател в света. Коми е уважаван и недолюбван от двете страни – републиканци и демократи. Ако може да се изтъкне една единствена причина – най-фаталната – която доведе до загубата на Хилари Клинтън в Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания, това може би е публичното изявление на Коми миналата година, че Клинтън масирано е злоупотребила с ползване на частен сървър за комуникация на класифицирана информация. Това е престъпление по федералното законодателство, смята се за непростима небрежност и голям грях. Впоследствие ФБР коригира значително тези свидетелства и твърди, че става дума за пренебрежим обем информация и мейли.


Първите обяснения за уволнението на Коми от страна на Белия дом посочват тези променящи се показания като причина за уволнението. В меморандум до главния прокурор Джеф Сешънс заместник-главният прокурор Род Розенстайн посочва грешките на ФБР в разследването на Клинтън. От Белия дом подсказаха, че уволнението е резултат единствено на тези препоръки. Но Розенстайн в отговор намеква, че ще си подаде оставката, ако бъде нарочен като изключителната причина за такъв акт. Така че тази версия става невалидна само ден след уволнението.


Самият Тръмп се отказа набързо от основанието, свързано с препоръки от министерство на правосъдието и обясни, че отдавна смята да освободи Коми. Остава тогава още по-невероятната версия, че причина са показанията на Коми още от лятото на 2016 година, които навредиха на Хилари Клинтън и помогнаха на него да спечели критичните три щата. Тогава Тръмп директно твърдеше, че Клинтън е за съд.


Всички независими анализатори и журналисти, обаче, са наясно с най-вероятните мотиви Тръмп да предприеме ново уволнение на висш федерален служител. В медиите изтече информация, както от Белия дом, така и от Джеймс Коми, че преди три месеца на обяд в белия дом Тръмп двусмислено и агресивно, може би заплашително е питал директора на ФБР дали му е истински лоялен и дали смята да бъде такъв в бъдеще. По сведения и от двете страни този въпрос не е получил задоволителен отговор – в крайна сметка ФБР, макар под наблюдението на Министерство на правосъдието, има статут на независима агенция. Затова и мандатът на директора е 10 години, което означава, че теоретически може да му се наложи да работи с четирима президенти.


Лоялността, която се очаква от директора на ФБР е свързана с еднозначно с едно условие – разследването на връзки и заговорничене между кампанията на Тръмп и руските тайни служби и кръгове около руския президент. След встъпването си в длъжност Тръмп очаква – и настоятелно дава да се разбере, че очаква – разследванията да бъдат прекратени, а ФБР да направи публично изявление, че те доникъде не водят, няма сведения за контакти, няма основания да бъдат продължени. Джеймс Коми, по думите на Тръмп, три пъти е заявявал в частни разговори, че разследвания срещу президента не се водят; което обаче не е вярно.


Обратно на този блъф на Тръмп оказва се, че


ФБР събира сведения не само за руската връзка, а за множество други неща


Към момента ФБР прави няколко разследвания, в чиито център е президентът Тръмп: прочутата руска връзка, контакти с неясни полукриминални фигури от руския бизнес, пране на пари на руски олигархически кръгове, незаконно или несъвместимо с етическите правила лобиране в руски среди от страна на членове на фамилията Тръмп, скрити задължения на бизнес империята на Тръмп към руски кръгове. Оказва се, обратно на заявленията на Тръмп, че тези разследвания са активни, става дума за мащабни разследвания. Нещо повече, дни преди уволнението Коми заявява, че се нуждае от допълнителен бюджет за разрастващите се разследвания.


След скандала с Джеймс Коми вероятността тези операции на ФБР да бъдат закрити не е висока. Конгресът, медиите и широката публичност няма да преглътнат уволнението на директор на ФБР за разследвания, неудобни за президента и да си затворят очите пред закриването им. Този акт целеше да разреши проблем на Тръмп, но най-вероятно ще го усложни. След като става ясно, че Коми, човек независим, с впечатляваща кариера и авторитет, е уволнен заради разследване, което заплашва президента,


как точно случаят да бъде забравен?


Що се отнася до стила на кадрови саморазправи, той е рядкост, която стъписва републиканците и дори екипа на Тръмп. Вече бяха уволнени няколко висши служители, защото изразяват несъгласия, позовавайки се на незаконност на действията на Тръмп. Сали Йейтс, действащ главен прокурор, беше уволнена за несъгласие с изпълнителните заповеди, които по-късно бяха отменени от федерални съдилища. Приит Барара, наред с други прокурори, бе уволнен най-вероятно за разследванията на руската връзка в кампанията на Тръмп. След тях Тръмп бе принуден да освободи Майкъл Флин, съветника по национална сигурност, за прикриване и лъжи също по темата с руските връзки. Тези действия изглеждат като


производство на хаос в резултат на авторитарни инстинкти


произвол и разбиране за ролята на президента като бос на семейна фирма с неограничени права за разпореждане. Освен че това възприятие е заблуда, дължаща се на неразбиране на институционалната тъкан на федерацията САЩ, то подсказва и нещо друго, цяла тенденция.


Повтарящ се мотив в множество действия на Тръмп е неговата нетърпимост, стигаща вече до ексцес, към продължаващото разследване на "руската връзка". За съжаление на президента, колкото повече той се намесва грубо деспотически в тези операции, толкова повече подхранва съмненията, че там все пак е заровено нещо и това нещо не е съвсем невинно. Просто Тръмп не разбира, че така функционира либерално-демократичната среда на Щатите. В създалия се контекст дори руската връзка да е преувеличена, това ще трябва да се доказва. Съмненията, че я има така се засилиха, че публичността няма да се успокои, ако разследванията просто се прекратят.


Уволнението повдига и един трети въпрос –


за тласкането на страната към състояние на конституционна криза


Това подхвърляне се прави напоследък доста често от коментатори и демократически сенатори. Засега обаче е преувеличено. По-точно би било да се каже, че поведението на президента напомня редки случаи в историята на САЩ, когато конституционните й основи са били подлагани на изпитание; и с изключение на 1861 година са се оказвали достатъчно солидни. Но все пак конфликтът на интереси – да уволниш директора на разследващата те агенция – е съвсем явен. Дори може да се отиде по-далеч и да се твърди, че уволнението е акт на обструкция на правосъдието.


Най-близката историческа аналогия е поведението на Ричард Никсън по повод аферата Уотъргейт. Преди 45 години невротизираният Никсън стига до сходен ексцес (който остава в историята с името "съботна нощна сеч") като уволнява няколко човека, сред тях и специалния прокурор Арчибалд Кокс, който води разследването по Уотъргейт. С тези уволнения се отключва цяла верига кризи на изпълнителната власт в отношение с другите две власти и Върховния съд.


Крайният резултат от тези действия е известен – за да избегне импийчмънт от Долната камара и вероятното си отстраняване от Сената Никсън подава оставка. И това се случва на Никсън, един от най-опитните и интересни президенти на САЩ, с огромна роля в промяна на политиките на САЩ по време на Студената война. А не на Тръмп, който продължава да се държи така, сякаш федералното правителство е клон на Тръмп организацията.


А отговорът на Тръмп в разгара на скандала? Серия туитове, в които се заканва да отмени прес брифингите в Белия дом.


Поредният скандал показва, че Тръмп няма да влезе в ролята на президент. Той ще си играе на телевизионна звезда и ще продължи да живее, сякаш е още в кампания.


Текстът е от поредицата "Факторът Тръмп". В нея ще четете анализи за действията и ефектите от тях на президента на САЩ. Нейн автор е Стефан Попов от "РискМонитор".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Тръмп или ще се научи да бъде президент, а не шоумен, или ще има ядове. Въпросът е дали може и дали иска.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 2. 2 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Много интересна статия. Даже не повярвах като разбрах че е писана от Стефан Попов.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 3. 3 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Наистина битката между титаните :) Отборите на на КРОНОС и ЗЕВС. Колкото и грозен да правят Тръмп , медии и "богати хора /организации" от отбор КРОНОС, ново равновесие няма да има. Дори и да сполучат да "зачистят" президент Тръмп. Не са много ясни контурите на "новото" което идва и дали е по добро !! Видно този капитализъм с тези нечовешки характеристики е изчерпан. Така наречените "цивилизовани зони" ще се превръщат в "добре охранявани лагери" от полиция или войници. Битката не е срещу Тръмп, а срещу цялата система и ще продължи дълго . Накрая ще има победител и някой ще посети за векове ТАРТАР.

 4. 4 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Още един материал за личния стил на Тръмп - който наистина си е безобразен и продължава да удържа втрещеното внимание на читатели и пишещи.
  Бих искал обаче да прочета малко по-сериозен анализ на политиките му - външна и вътрешна, политики за търговия, данъци, сигурност и пр.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 5. 5 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Сигурен съм че има Руска следа и в избирането му за президент , и в уволнението на Коми . Американския Бай Ганьо ще нанесе повече щети отколкото ползи за САЩ с изцепките си , Американците трябва вече да мислят за някой нормален президент и да помнят какво може да направи един шоумен с политиката на страната им за часове

 6. 6 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2442 Неутрално


  Не мога да повярвам, че американците постъпиха като балканци и си избраха такъв боклук !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 7. 7 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Ще им се, ще им се. Ах, колко им се ще. Единственото, което ще получат е оная да се озове на топло. Тръмп наивно (или съвсем целенасочено, за да не излезе коравосърдечен) беше казал, че не иска да я нарани. Но, онова, нали тъпо и некадърно, не седи мирно. Вместо да е благодарна за проявеното благородство, тя организирала ``resistance'' срещу Тръмп, моля ви се. То, шило в торба не стои. А Иванка и Челси щели да си ходят на гости, щото били приятелки. Боже опази.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  Ето едно убедително мнение защо разкривването на свръхсекретна информация пред руснаците е impeachable offense:

  Trump had told the Russians about information provided by a US partner agency in an intelligence-sharing agreement that was so sensitive details were withheld from allies and restricted even within the US government. The consequences of that could hardly be more serious, former CIA case officer Bob Baer told Burnett.

  "The President, by revealing this to the Russians, has lost control of this information. It's going to go to the Syrians, It's going to go to the Iranians — Russian allies," Baer said.

  "The ability to protect that source whoever he is, wherever he is has been seriously undermined ... If a CIA officer had revealed this information to the Russians, he would be fired instantly."

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Отличен анализ!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 545 Гневно

  До коментар [#3] от "dejmos":
  В колко статии още мислиш да го постнеш това? Айде, стига си спамил!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 11. 11 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 545 Любопитно

  До коментар [#8] от "Norman Granz":
  Абсолютно! Както обясних и в другата статия, за импийчмънт е напълно достатъчно да демонстрираш явна негодност да управляваш, а в случая такава се вижда и от международната космическа станция!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 12. 12 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#11] от "Amot":

  Нищо не си обяснил. Единствено си демонстрирал някакво свое собствено ниско самочувствие.

 13. 13 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  "Няма нищо, което президентът да възприема по-сериозно от историята на американския народ. Публикуваната днес статия е лъжлива", заяви Макмастър.
  Хърбърт Реймънд Макмастър. Известен също като Ейч Ар (H.R.), той е с висока репутация във въоръжените сили и е смятан за един от водещите военнни стратези и тактици на САЩ. В същото време Макмастър има славата и на критик на президенти и генерали, което едва ли ще му помогне в администрация, която е особено чувствителна към несъгласните с нея.
  Да се види колко е мръсна играта за отбор " банки и оръжия" !!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 15. 15 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  ``Всички независими анализатори и журналисти''

  Я, да ги посочи авторът, кои са тези независими анализатори и журналисти? Много повърхностен и некачествен анализ, компилация от текстове на много лъжливите мейнстрийм медии, които, ако могат, ще удавят Тръмп в капка вода, защото им затри несретната кандидатка.

  Истината е съвсем друга.

 16. 16 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Много добър анализ.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 17. 17 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 796 Любопитно

  Нека да има баланс :)
  Статия, мнение, анализ от представител на ТРЪМП ОБЩЕСТВО БЪЛГАРИЯ
  :)

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 18. 18 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4628 Неутрално

  Нека да има баланс :)Статия, мнение, анализ от представител на ТРЪМП ОБЩЕСТВО БЪЛГАРИЯ:)
  —цитат от коментар 17 на Oven

  За мнението на тавариш ШаренкОва виж във вестник Земя.

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#11] от "Amot":

  Вчера цитирах в една друга тема мнението на Лорънс Трайб, професор по конституционно право в Харвард, който твърди, че с уволнението на Коуми Дръмб ВЕЧЕ е извършил impeachable offense, изразяващо се в OBSTRUCTIONOF JUSTICE.

  Това беше ПРЕДИ гигаскандала с предаването на СТРОГО СЕКРЕТНА информация, получена от БЛИЗЪК СЪЮЗНИК на САЩ, в ръцете на заклетия ВРАГ на Америка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тръмп очевидно ще бъде разкаран в някакъв момент. Само се надявам да устиска до ноември 2018, когато са изборите за Конгреса, за да могат републиканците да ги изгубят главоломно благодарение на неговата тъпота.

 21. 21 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 545 Весело

  Тръмп очевидно ще бъде разкаран в някакъв момент. Само се надявам да устиска до ноември 2018, когато са изборите за Конгреса, за да могат републиканците да ги изгубят главоломно благодарение на неговата тъпота.
  —цитат от коментар 20 на lekapoleka

  То и моята надежда е такава, но човекът е неудържим! Прави скандали със скоростта на светлината. Който и да управлява след него, ще ни изглежда все едно е на забавен каданс :)

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#18] от "Blood Red Skies":

  Аз чух, че след бомбардирането на базата на руския съюзник Асад в Сирия, българското "Дръмб Общество" било прекратило дейността си, но явно само я е замразило.

  Сега, когато Дръмб отново се изяви като верен агент на своя водещ офицер Кисляк, Шаренковци със сигурност ще му преиздадат членска карта под #000001, като на др. Живков навремето.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#19] от "Norman Granz":

  Професорите не могат да му насмогнат. Докато изразят мнение и барон Портокал е пуснал нов persuasion masterpiece (здрасти Евлампи).

 24. 24 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":

  Бива ли такава неосведоменост? Членска карта номер 1 отдавна е заета дори снимката Му се събира в пълен ръст до подписа Му.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 756 Неутрално

  "...ФБР, макар под наблюдението на Министерство на правосъдието, има статут на независима агенция. Затова и мандатът на директора е 10 години, което означава, че теоретически може да му се наложи да работи с четирима президенти."
  Може би нещо подобно трябва да се направи с ДАНС в България.

 27. 27 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Тръмп е пътник и това е ясно на всеки трезвомислещ. Той не е президент, а цяло бедствие. Не се съобразява с етиката във властта, с утвърдените норми на поведение. Единственият истински фен на Тръмп в момента е Стивън Болдуин, защото при импийчмънт ще загуби работата си на имитатор в СНЛ.
  Най-големият парадокс е, че Тръмп ще загуби и това, заради което се кандидатира - повишаване на рейтинга на предаването си "Ти си уволнен". Предаването беше спряно, а веднъж импийчнат и намразен, никой повече няма да го наеме за шоу. Жалко и за Иванка. Момичето тъкмо сбъдна мечтата си да има офис в Белия Дом и отново ще трябва да се върне в небостъргача.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#27] от "Lou":

  "Тръмп е пътник и това е ясно на всеки трезвомислещ..."

  По-точно би било да се каже: Дръмб е ИЗВЪРШИЛ НАРУШЕНИЯ, заради които би трябвало да му покажат пътя.

  Сега всичко зависи от това, дали достатъчно републикански законодатели ще се присъединят към инициирането на процедура за импийчмънт. Ако не го направят, републиканците ще загубят и Конгреса, и Сената през 2018.

  Вече има bipartisan позиция, че номинацията на Дръмб за директор на ФБР ще мине само срещу назначаване на независим прокурор, който да поеме разследването.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  Ето един необорим аргумент в подкрепа на това, че Дръмб си пъхна крака в устата до коляното:

  Whoever told the CIA that terrorists in the Middle East were again trying to hide explosives inside computers, as Trump allegedly disclosed to Russian counterparts last week, clearly had reasons to obscure their involvement and would be unlikely to welcome news that Russia might now know their identity, as well as their methods and sources...
  https://www.theguardian.com/world/2017/may/16/middle-east-allies-at-physical-and-political-risk-from-trump-leak-russia

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Да не забравяме че Светът се промени коренно. С развитието на социалните мрежи стана възможно да се качват на власт недоразумения като Тръмп навсякъде по света и това деформира демокрацията. Ако преди години тъпанарите си стояха в къщи и не ходиха да гласуват сега С помощта на социалните мрежи мощни деструктивни интереси употребяват тези слоеве и на практика те решават. Въпроса е дали демократичния свят ще намери решение на този обективно действащ фактор.

 31. 31 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Колкото до Тръмп той не прави нищо по-различно от Сталин или Тодор Живков в постоянния си стремеж да заменя хора с принципи с такива които са му просто удобни и погледнато от тази страна се вижда ясно откъде идват инструкциите. Мисля че Тръмп Няма шанс ако не се промени. Имам предвид тъпанарските хаотични ходове и войната срещу пресата. В демократичния свят средствата за масова информация са елемент от демокрацията и власт и е немислимо да ги пренебрегваш.

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#31] от "nikolak":

  "Тръмп ... не прави нищо по-различно от Сталин или Тодор Живков в постоянния си стремеж да заменя хора с принципи с такива които са му просто удобни..."

  ++++++

  Много добре казано. И затова стилът му на управление толкова допада на форумните комунисти, живковисти и сталинисти.

  Имаше и такива, които предсказваха, че още с влизането си ще направи ОБЩА ЧИСТКА, като ще ИЗГОНИ всички СЪДИИ, КОНГРЕСМЕНИ, РАЗУЗНАВАЧИ, СЕНАТОРИ и пр. "на Обама".

  Сякаш Америка е Северна Корея, Русия или пък Румъния от времето на Чаушеску.

  Това си знаят, това си искат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ето един необорим аргумент в подкрепа на това, че Дръмб си пъхна крака в устата до коляното:Whoever told the CIA that terrorists in the Middle East were again trying to hide explosives inside computers, as Trump allegedly disclosed to Russian counterparts last week, clearly had reasons to obscure their involvement and would be unlikely to welcome news that Russia might now know their identity, as well as their methods and sources...https://www.theguardian.com/world/2017/may/16/middle-east-allies-at-physical-and-political-risk-from-trump-leak-russia
  —цитат от коментар 29 на Norman Granz


  И какво общо има това със статията? Или коментирате просто собствените си мисли и прочетеното от мрежата? Защо трябва да са интересни и на други хора?

  Честно казано, смятам, че истинските кремълски тролове са хора, които правят антируската позиция да изглежда истерична и тъпа. Компрометират със стила си иначе разумни позиции.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 34. 34 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Стремежът на Тръмп да наложи шуробаджанашки руско мутренски модел в Съединените щати не вещае нищо добро. Факт е че този модел работи изключително" добре" по някой ширини например по нашите но за Щатите е прекалено голяма хапка. Аз вярвам в американската Демокрация и смятам че ще даде сериозен отпор.

 35. 35 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Американската Демокрация се шлифова продължение на много години и е създадена на базата на принципи и правила които дори един шут като Тръмп не е в състояние да разруши. Неминуемо ще има поражения но няма да са непоправими.

 36. 36 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#28] от "Norman Granz":

  Относно случаят от снощи обаче за мен е странно, че най-яростните критици на оранжевия дъртак сред републиканците Маккейн и Греъм застанаха на неутрална позиция. Греъм не можел да коментира без нови факти, а Маккейн каза че президентът има право да разсекрети всяка информация. Сигурен съм, че има право, въпросът е това целесъобразно ли е в случая?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 37. 37 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Именно. Това е стабилна система, която успява да неутрализира ексцесите. Никакъв шанс шоуменът да се превърне в диктатор. Никакъв шанс и за импийчмънт, докато републиканските избиратели си го харесват (за сведение на много начетените форумци - за импийчмънт трябва ДВЕ ТРЕТИ от Конгреса и сетне пак ДВЕ ТРЕТИ от Сената - а политиците в демократичните страни понякога се съобразяват с избирателите). Аман от истерии.
  Че е идиот - идиот е. Но няма да бутне демокрацията, нито пък е руски агент под прикритие. Може да се окаже дори по-успешен срещу Путин от иначе разумния Обама -идиотите с томахавки общо-взето са по-страшни и от разумните хора, и от идиотите БЕЗ томахавки.
  Стига истерии.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 38. 38 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#37] от "espresso":

  „Стига истерии. “

  Какви истерии бе човек, ние просто обменяме мисли по неща които се случват и ни касаят в някаква степен. Нищо повече.

 39. 39 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#37] от "espresso":„Стига истерии. “ Какви истерии бе човек, ние просто обменяме мисли по неща които се случват и ни касаят в някаква степен. Нищо повече.
  —цитат от коментар 38 на nikolak


  Нямах предвид Вас. Извинявам се, и аз си изпуснах нервите. Четох преди това друга тема, пак свързана с Тръмп.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  "Тръмп няма да влезе в ролята на президент. Той ще си играе на телевизионна звезда и ще продължи да живее, сякаш е още в кампания."
  Е, това е САЩ. Там могат да си позволят и такъв президент, защото подлежи на контрол и колкото и да се мъчи, няма да има непоправими последствия.

 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  Тръмп нанася непоправими щети на републиканската партия и на следващите междинни избори демократите може да се върнат на бял кон в Конгреса. Импийчмънт е неблагоприятен за самата партия, освен ако Тръмп не сътвори още по грандиозни глупости.

  klimentm
 42. 42 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#28] от "Norman Granz":Относно случаят от снощи обаче за мен е странно, че най-яростните критици на оранжевия дъртак сред републиканците Маккейн и Греъм застанаха на неутрална позиция. Греъм не можел да коментира без нови факти, а Маккейн каза че президентът има право да разсекрети всяка информация. Сигурен съм, че има право, въпросът е това целесъобразно ли е в случая?
  —цитат от коментар 36 на меншевик


  Дали е целесъобразно ще видим от резултатите. Засега се справя отлично. Тръмп е най-доброто от всичко възможно (просто нямаше друга алтернатива), което можеше да стане в Америка. Това, което виждаме е, че се опитва да събере под знамената широк спектър от фактори. Докъде ще доведе това днес само можем да гадаем. Безспорно е обаче, че това е нов подход за справяне с международните проблеми, нещо, в което обединената в неистов вой опозиция вече категорично доказа, че е пълен провал.

 43. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  До коментар [#41] от "klimentm":

  От друга страна масовото преследване на Тръмп, устроено от левицата в Демократическата партия чрез медиите и срещите по места определено ще задълбочи кризата в разделението на хората. Както знаеш, американците не обичат да бъдат пренатоварвани с негативизъм.

 44. 44 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#27] от "Lou":

  Иванка може да иде в затвора.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 45. 45 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5962 Неутрално

  Шоуто продължава, шоуменът Тръмп минава стоте дни.

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  секи 4ти км

  Мани, мани...
  Не чекай милост от Антифашистка демократична левица!

  До коментар [#43] от "daskal1":
  До коментар [#41] от "klimentm":

  От друга страна масовото преследване на Тръмп, устроено от левицата в Демократическата партия чрез медиите...

 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Весело

  До коментар [#44] от "vesolr":

  В съседни килиии с Хилари, нали? Хайде стига с шегите, че стана някои може да си помислят че коментарът ти е сериозен ...

 48. 48 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3160 Любопитно

  До коментар [#27] от "Lou":Единственият истински фен на Тръмп е Стивън Балдуин.
  ....»Надявам се, че не го бъркаш с брат му Алек Болдуин? Ствън е наистина фен на Тръмп и то не от конюнктурни причини.Пиърс Морган, Денис Родман , Стивън, Омароса си останаха фенове на Тръмп.

 49. 49 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3160 Любопитно

  До коментар [#36] от "меншевик":Яростните критици. Греъм и Маккейн
  .....»» Явно обмяната на инфо е одобрена от ционисткото лоби, та го карат малко по - внимателно.Очертава се някакво временно примирие с Русия и даже общи действия по сирийската криза и ислямския тероризъм.

 50. 50 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Тръмп ще направи само едно хубаво нещо за Америка , ще научи Американците никога повече да не избират медиен палячо за президент , колкото и неподходящи да са другите кандидати .

 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#49] от "тулса":

  "Явно обмяната на инфо е одобрена от ционисткото лоби..."

  Това е един от най-идиотските коментари по темата.

  Ето защо:

  TRUMP ISIS LEAK TO RUSSIA COULD END ISRAEL-U.S. INTELLIGENCE SHARING

  President Donald Trump’s decision to disclose highly classified information to Russia, which Israel reportedly provided to Washington, has put the intelligence services “in crisis,” according to a former senior Israeli intelligence official and recruiter of assets for Israel’s Shin Bet security service.

  The revelation that Israel was the ally who provided the intelligence that Trump passed on to now threatens a diplomatic crisis with a longtime ally.

  “Trump has made a crisis between Israeli intelligence and American intelligence,” the former official and recruiter tells Newsweek by phone. (He asked to remain anonymous for security reasons.)

  The Israeli government tells Newsweek Trump’s visit to the country, in which he plans to revive the moribund peace process, will go ahead as planned. “We have a schedule, we have a plan and everything is going ahead, absolutely,” says Emmanuel Nahshon, spokesperson for the foreign ministry, speaking over the phone from Israel. (Нюзуик)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  А ето защо дните на Дръмб може би наистина са преброени:

  The reporting coming out of The New York Times and CNN is explosive: Deposed FBI Director James Comey wrote a memo following a February 14 meeting with Donald Trump in which he says the President told him "I hope you can let this go" in regard to fired aide Michael Flynn's role in the ongoing investigation into Russia's efforts to influence the 2016 campaign.

  If true, that is almost the textbook definition of obstruction of justice, a charge that could well lead to impeachment proceedings.
  http://edition.cnn.com/2017/05/16/politics/trump-comey-fbi/index.html
  "Reluctantly I have to say yes," independent Maine Sen. Angus King told CNN's Wolf Blitzer Tuesday night about the prospect of impeachment if the claims in the Comey memo are true.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дали виреещите в този форум тролове са на ясно, че ако Тръмп си тръгне, няма на негово място да дойде кървавата баба, а Бърни Сандърс :)))

 55. 55 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Коми е систематичен човек. Държи архив на всичко случило се между него и президента. Така, от негови записки гръмна уотърбордина на Буш преди 12 години когато Коми беше прокурор.

  На Тръмп уволнението на Коми едва ли ще му се размине. И вероятно Пенс ще е по- добър президент от него. Гледайте борсата как реагира на разкритията от вчера.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 56. 56 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Сега, нито разследването за руската връзка ще спре, нито Конгреса или Сената ще намалят натиска за независимо разследване. Дори напротив, скандала ще се разраства оттук нататък.

  Републикански конгресмени и сенатори от вчера също подкрепят независим прокурор да разследва Тръмп.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 57. 57 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хората си правят статистика, колко пъти е излъгал или преувеличил откакто е президент. Не говорим за предизборната кампания дори, когато лъжеше, повече и от най-обиграните ромки от махалите у нас.

  https://www.thestar.com/news/world/2017/05/16/donald-trump-has-said-100s-of-false-things-heres-all-of-them.html

 58. 58 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#55] от "Realist":

  Да, така е. Индексът Дау Джонсън падна с 300 пункта днес. Лошо, Седларов ( Тръмпо) много лошо. Колкото по-скоро си отиде в пенсия, или в Тръмп тауър, толкова по-добре за целия свят. ( Не и за Путин, де).

 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#56] от "Realist":

  "Републикански конгресмени и сенатори от вчера също подкрепят независим прокурор да разследва Тръмп."

  И такъв вече е назначен - Робърт Мюлер, бившият директор на ФБР.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на nikodim2
  nikodim2
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Уотъргейт беше раздухан когато лошият републиканец Никсън спря войната във Виетнам започната от добрия демократ Джон Кенеди.
  Никсан беше свален от власт, но вече беше много късно и Форд довърши
  за няколко месеца започнатото. Всички вестници в Европа са разтревожени, че ИДИЛ няма да може да сваля руски пътнически самолети понеже Тръмп издал къде терористите пренасят взрива и след
  като разгласиха за какво е ставало въпрос, за да си търсят вече друг начин , уточниха и че се касае за израелски агент внедрен в идил.
  Колко е хубаво когато си от добрите.

 61. 61 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Любопитно

  До коментар [#4] от "espresso":

  Анализира се нещо, което го има!
  Как анализраш политика която не съществува?

  Модератора е неадекватен!
 62. 62 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ще има със сигурност нов Уотъргейт, но той ще е с Обама. Вече започна разследване за незаконно подслушване на политическите опоненти, разпоредено от президента Обама.
  Когато споменавате Уотъргейт не забравяйте, че Хилъри Клинтън навремето е изгонена от Уотъргейт, защото фалшифицирала данни.

 63. 63 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  " В медиите изтече информация, както от Белия дом, така и от Джеймс Коми, че преди три месеца на обяд в белия дом Тръмп двусмислено и агресивно, може би заплашително е питал директора на ФБР дали му е истински лоялен и дали смята да бъде такъв в бъдеще. "-край на цитата

  В медиите изтекоха всякакви лайна, повечето измислени от самите медии. Да сте чули Коми да потвърди това? Напротив, Коми заяви, че от Белия дом не му е оказван никакъв натиск по никакви въпроси. След уволнението го заяви.
  Ето я истината за уволнението на Коми, не лъжите, преписани от Стефан Попов.
  http://stateofthenation2012.com/?p=72788

 64. 64 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Свят, в който едновременно на власт са Путаран, ердоган, и рижавият негодник не е най-доброто, което можеше да имаме.

  Уотъргейт Ню го очаквам, както писах през ноември 2016-та през тази година.
  Рижавия го удари през просото, а в бяла държава така не може.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 65. 65 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Като прочетете от в някой сороски сайт, че в пресата е изтекла информация от Белия дом, първо се запитайте- достоверна ли е тази информация? Сигурен ли е източникът, знае ли се кой е или медийните пропагандисти си измислят? Цялата медийна кампания срещу Тръмп се гради на непроверени източници на информация. На анонимни източници. Затова Тръмп преди няколко дни заяви, че повечето уж изтекла от Белшия дом информация са скалъпени лъжи в медиите. Затова кампанията срещу Тръмп няма да има успех, защото се гради на лъжи. А газетари като Стефан Попов са последните баберичари, които пласират този баберик.

 66. 66 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 289 Неутрално

  " Да сте чули Коми да потвърди това? Напротив, Коми заяви, че от Белия дом не му е оказван никакъв натиск по никакви въпроси. След уволнението го заяви.

  Ето я истината за уволнението на Коми, не лъжите, преписани от Стефан Попов.

  http://stateofthenation2012.com/?p=72788
  —цитат от коментар 63 на gozambo


  Тръмп е чист като светена вода, либерастията се опитва да го крачи, ама неуспешно!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 67. 67 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2617 Весело

  До коментар [#65] от "gozambo":

  Гозамбо, аз като прочета нещо написано от теб, знам че истината е точно обратното.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 68. 68 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2617 Весело

  До коментар [#66] от "Кърти Вонегът":

  Да, звучи достоверно, с гозамбо да си го четете със здраве.
  James Comey is a poisonous snake of the highest order… a deep-water Swamp Denizen who has been highly paid to deliberately provide cover for high-level corruption by the Clintons and Obama.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK