ЕС и българските приоритети

ЕС и българските приоритети

© Георги КожухаровВнимание: има голяма опасност основният ни съдържателен приоритет при председателството на Съвета на ЕС да бъде Македония да признае цар Самуил за българин! Историческата истина трябва да се уважава, разбира се, но ако се заглавичкваме със защитата й, просто ще изпуснем златен шанс да проведем смислена и национална, и наднационална политика.


Всички вече знаят, че ЕС се намира в съдбовен момент. Всъщност той се намира в подобен момент от десетилетия – почти от създаването си като опит на следвоенна Европа да премине от конфедерация към някаква по-интегрирана и ефективна форма на федерално управление. След сдобиването с независимост САЩ са били в подобно положение само десетина години, докато през 1787 г. във Филаделфия бащите-основатели приемат федералната конституция. Този акт е главният виновник днес Америка да е световна суперсила, а не колекция от 50 дълбоки, презокеански провинции – държавици, запазили своя "суверенитет".


Историята понякога си прави шеги. Кой би предположил, че сред бащите-основатели на Европейската федерация може да се мъдри и Бойко Борисов. Но неговият шанс е напълно реален. Нещо повече, той може да избере и историческата си роля. Едната опция е на участник във фамилното фото, попаднал в кадрото, само за да продължи да си управлява у дома, както си знае – тоест да е властелин на местните договорки. Другата роля е на премиер на неголяма, но интелигентна държава, който е проявил неочаквано завидна визия за бъдещето и е подпомогнал с позицията си постигането на широко европейско съгласие по ключови въпроси.
За да изпълни първата роля, на Борисов му е достатъчно да завърши естакадата, да постегне НДК и да отрича енергично, че (освен някои други министерства) г-н Пеевски контролира и министерството на пропагандата в кабинета.


За втората роля са необходими съвсем други неща.


Списъкът на визионера Борисов 3


България трябва да предприеме реални стъпки към членство в еврозоната. Целта трябва да е скоростно влизане в т.нар. "чакалня" и приемане на общата валута в съответните срокове. Еврозоната ще е сърцето на федеративните процеси и ние не бива да оставаме изолирани от нея. Тази цел ще служи и за мотивация за необходими вътрешни реформи на неефективни сектори, оптимизация на публичните разходи и т.н.;


- България има тежък репутационен проблем с корупцията и реформата на съдебната система. "ЦУМ"-гейт преля чашата и е нещо, което не може да бъде заметено дори от сметосъбиращата медийна машина на г-н Пеевски. Висшият съдебен съвет /ВСС/ е безконтролен; оказва се тормоз над Лозан Панов, включително и с чисто мафиотски прийоми; главният прокурор официално е над закона и пр., и пр. За да се "справи" с този репутационен проблем, правителството иска да отпадне мониторинга на ЕС. Това е същото като домакинът да каже на гостите си: ""место аз да се къпя, по-добре вие си запушете носа". Понамирисващ председател на Съвета на ЕС няма как да е особено успешен, дори ако иначе е сварил да си ошета одаята;


– След като мине през банята и се приведе в приличен вид, домакинът може да започне да се занимава с общите европейски проблеми. Разбира се, с тези, които са от особено важно значение за него. А за нас на първо място е общата охрана на външните граници. Тук трябва да използваме първите шест месеца от членството си в тройката, за да проучим готовността на другите за общи действия, така че заедно с Комисията да способстваме за издигането на смислени инициативи. Разбира се бюджетът за обща охрана трябва да се повиши, както и координацията между националните служби. Ясен график за влизането ни в Шенген също трябва да е част от програмата (но този график зависи и от т. 2 – баня). Дяволът е в детайлите и вече трябва да сме много наясно с точно тези детайли, за да има председателството ни шанс да постигне някакви резултати;


– Освен пряко конюнктурни въпроси като миграция и граници, от изключителен български интерес са общи политики като енергиен съюз (който ще гарантира както нашата независимост от доставчици, така и по-ниски цени); военен съюз, който би могъл да започне с общ бюджет и общи поръчки на въоръжение (което пък ще ни гарантира високо качество на достъпни цени); банков съюз – който би бил допълнителна гаранция за стабилността на нашата банкова система. Това са специализирани области и във всяка една от тях принципът на екипност не е задължително да бъде "трима патриоти и един гербаджия" (или обратно), а да се търси най-добрата национална експертиза. По тези въпроси ще има движение, тъй като и Макрон, и Меркел (а дори и Шойбле) са решени да вървят напред. Сигурно ще има и държави, които първоначално искат да изчакат. България не трябва да е сред тях и по принцип трябва да се стреми техният брой да е минимален;


– Най-трудният въпрос пред ЕС е придвижването на фискалната интеграция напред. Тук България не може много да помогне, но поне може да демонстрира познание на тематиката. Спорът между Франция и Германия вече не е дали трябва да се върви напред в тази област, а по-скоро "как" да се върви напред.


Френският вариант е със създаването на общ финансов министър, управляващ сериозен бюджет на ЕС (сега общият бюджет е само 1% от БВП на съюза). Този вариант има редица слабости. Първо, изисква тежка промяна на договорите. Ако все пак тази интеграция мине под графата на "засилено сътрудничество", може да се избегне блокирането на споразуменията в ратификационния процес. На второ място, прехвърлянето на сериозни фискални правомощия на наднационално ниво може да изисква и конституционни промени в държавите-членки – особено в Германия. Това също може да доведе до блокиране на процесите.


Немският вариант на фискална интеграция преминава през превръщането на Европейския стабилизационен механизъм в нещо като европейски МВФ, който може да подпомага страни от периферията (в криза) с много по-големи заеми, отколкото досега (този механизъм беше създаден в обем около 1 трилион евро, но само италианският дълг е около 2 трилиона евро). В скорошно интервю Шойбле признава, че в един валутен съюз страни като Германия (която в момента има излишък по текущата сметка от 8% от БВП) трябва да подпомагат страни в затруднение. Но това трябва да става внимателно и без да се създават стимули за фискална безотговорност. По този дебат България трябва да формира позиция, за да може да има смислено участие като председател;


– Брекзит ще е горещ картоф, с който ще трябва да се справяме по време на председателството. Интересите на българските граждани в Обединеното кралство са безспорен приоритет, както и солидарността между 27-те в отстояването на обща позиция спрямо Великобритания. Никой няма интерес да "наказва" англичаните за странното им решение, но също така няма причина и те да бъдат поощрявани за него. ЕС има нужда от много тесни отношения с Великобритания, особено във външната политика и отбраната. В тези параметри българското председателство трябва да организира смислени и продуктивни дебати и преговори;


– Западните Балкани, разбира се, не трябва да губят европейска перспектива. В рамките на нашето председателство едва ли ще успеем да постигнем нещо повече като конкретни стъпки, но този проблем определено трябва да е сложен на масата. Ще е грешка обаче, ако го изведем като основен наш приоритет – това е все пак тематика, която не вълнува абсолютно всички в ЕС, за разлика от федеративните процеси.


Това са големите теми на нашата "подготовка". Тя трябва да включва широк кръг експерти от академичната общност, специализираните НПО и мозъчни центрове, медиите и т.н. Цялата публична сфера на България трябва да се пренастрои на тези теми. Борисов 3 има късмет, че е правителство на проевропейска държава в момент, в който проинтеграционните сили се консолидират и набират скорост. Лошото е, че това е кабинет с голям антиевропейски баласт.
Имаме шанс – дано да се възползваме от него.


Текстът е публикуван в блога на политолога Даниел Смилов и в портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Весело

  Другата роля е на премиер на неголяма, но интелигентна държава-такива чудеса не стават в реалния живот изведнъж - имам предвид - интелигентната държава.

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2889 Весело

  Аз съм за Френският вариант със създаването на общ финансов министър !

  И инсталирането там на Влади Горанов ...

 3. 3 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не може да изкара и един мандат. Тука управляват Сидеров и Телевизия СКАТ.
  В Европа управлява Меркел.
  Тоя изобщо никой за нищо не го взима на сериозно.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Весело

  Борисов разполага с много лесна позиция - "Без мен щеше да е по-зле"

  подпис
 5. 5 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 848 Неутрално

  След като има обща валута и ЕС банка, трябва да има и финансово министерство. Отбраната, полицияат (особено граничната), съдебно министерство и министерство на външните работи. И изпълнителна власт с президент.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  България по-скоро трябваше да се оттегли от председателството. Ще се получи голям конфуз при обсъждане на нашия прогрес докато сме председателстващи...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 231 Весело

  Не може да изкара и един мандат. Тука управляват Сидеров и Телевизия СКАТ. В Европа управлява Меркел. Тоя изобщо никой за нищо не го взима на сериозно.
  —цитат от коментар 3 на socialen


  Вие, 'социалните' все не сте разбрали!

  Че нали ако беше Сайдеров (Боярищников) на власт щяхме да сме извън НАТО и ЕС.. опа, забравих, че той всъщност продаде 'великата' р00сия и нейните интереси за трийсет евро-сребърника. Защо така не желае рубли, а все към еврото и доларите го тегли???

  Между другото, не знаех че с 5% подкрепа на изборите се управлява?!

  Изтрезнейте поне за малко де, стига се наливали от сутринта!
  Ясно е, че непосилната за приемане реалност ви смачква със своята жестокост, но поне спрете да се правите на шизофреници, след като сте обикновени битови алкохолици.

 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  По-вероятно е да остави нещата както са си и да е един любезен домакин. ББ си е любител на стабилността.Имаше учител ,цар на това упражнение.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 865 Неутрално

  " България има тежък репутационен проблем с корупцията и реформата на съдебната система."
  България има реален проблем с корупцията , продават се всички, купува се всичко.
  Като започнем от журналисти , полицай , лекари , прокурори , съдии и стигнем до депутати и министри.

 10. 10 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#9] от "lout66":

  Навсякъде по света е така, проблема у нас е, че се продават доста евтино...

 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Кой би предположил, че сред бащите-основатели на Европейската федерация може да се мъдри и Бойко Борисов
  ----------------------------------------
  Даниелчо Смилов със сигурност не би предположил.
  Затова и подсмърча отстрани по "непредставените в парламента 300 000 градско-десни (или дясно-градски?) гласоподаватели ".
  За хората, издигнали го с гласовете си за трети пореден път като МП - не е изненада.
  И няма да се "мъдри", "мъдренето" е АРГО-навтски специалитет.


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#9] от "lout66":

  България има реален проблем с корупцията , продават се всички, купува се всичко.
  ----------------
  Не, не всичко и не всички.
  Има една група , която е тотално некупена и няма ама хич никаква връзка с каквито и да било олигархични интереси в България , камо ли да ги обслужва.
  Поне така (се мъчи да ) ни убеждава Дневник, докато банера с рекламата на Овъргаз бодро прелита в горната част на статиите.
  :) :) :) :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 13. 13 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 234 Неутрално

  "...просто ще изпуснем златен шанс да проведем смислена и национална, и наднационална политика."
  "...че сред бащите-основатели на Европейската федерация може да се мъдри и Бойко Борисов."
  "... Другата роля е на премиер на неголяма, но интелигентна държава, който е проявил неочаквано завидна визия за бъдещето и е подпомогнал с позицията си постигането на широко европейско съгласие по ключови въпроси."

  Ех! Мечти, мечти ....
  И като се събудих бутилката празна!

 14. 14 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 234 Весело

  До коментар [#3] от "socialen":

  Прав си, но това е петъчна статия! сега до понеделник ще се появат 100-150 коментари!
  хората скучаят и вместо да четат Достоевски или Сартр си пишат глупости!

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Добре ги е написал Смилов приоритетите и при това, на всички е ясно, че няма как всичко да се случи, но каквото и да направят, все ще е от полза.
  Лошото е, че написаното не трябва да остане само написано, ами и да бъде прочетено, при това освен от нас, дето си пописваме и от тези, които трябва да свършат работата. Е, в това отношение, май на ББ не му е силната страна, но ха дано някой около него хвърлин едно око и го подсети, че председателстването чука на вратата.

 16. 16 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Приоритет на Борисов е от ЕС да си затварят очите, докато той си "реди" далаверките с парите от фондовете. И с тези от бюджета.
  За което трябва да не настояват за съдебна реформа и борба с корупцията.
  И никакви стъпки за членство в Еврозоната няма да предприемем, защото това ще значи външен банков надзор. А ББ не ще такъв.

 17. 17 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Много точен анализ на Даниел Смилов.
  Добре,ще се спретнем/гримираме/ за пред гостите догодина.
  Но има ли душ за измиване на гузни съвести?
  Популисткото поведение на премиера ни,стил Андрешко,преди да си изчистил калта от съглашателски компромиси/такъв ни е мат,ряла/ ,не е валиден за ЕС.
  Време е Борисов да поеме своята лична отговорност и да се покае лично,а не да си измива ръцете с реформаторски настроените ,с така нареèните патриоти.За да влезеш в Рая,трябва да минеш през чистилището и ако Бог разреши - да влезеш в Рая.

 18. 18 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1644 Любопитно

  Отличен материал, браво!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 19. 19 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 722 Неутрално

  И никакви стъпки за членство в Еврозоната няма да предприемем, защото това ще значи външен банков надзор. А ББ не ще такъв.
  —цитат от коментар 16 на fras


  Ако стъпките ги бяхме предприели по времето на Дянков, то досега да бяхме забравили!
  Ние сме във борд вече 20 години!
  Имаме БПВ по номинал 50млд.$ , а по ППС е 3 пъти по-голям!
  Ударно по административен път вдигаме доходите!
  Това от своя страна ще доведе до инфлация над допустимата за ЕЗ!
  Напъните ще са напразни и както винаги ще пробваме по трудния начин!

  pastor
 20. 20 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Подозирам, че играта на нашите ще е "само да не се изложим пред чужденците". Разни такива дълбоки стратегически мисли няма как да се завъдят в ГЕРБавите мозъци.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  "За втората роля са необходими съвсем други неща."
  На първо място , акъл. Другото ще дойде като следствие.

 22. 22 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  За всички тези задачи, наш ББ очевидно нито е подготвен, нито има стратегическото мислене.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Неутрално

  Лошото е, че това е кабинет с голям антиевропейски баласт.
  ========
  Е не е чак толкова лошо.
  Така се налага , да го наречем.

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK