Дълбокият коматозен сън

Дълбокият коматозен сън

© Анелия НиколоваМиналата седмица ми разказаха, че в едно училище пристигнал чалга певец с екип от музиканти, оператори, осветители, озвучители, всички те се разположили в двора и започнали да снимат клип с новата песен на изпълнителя, мощните уредби гърмели, кючеците се мятали, тъпаните думкали, дворът ехтял, така да се каже, от песента. И какво, учителите и учениците сигурно веднага са излезли на бунт, на протест, възкликнах аз наивно. Не само че не протестирали, ами избрани ученички се включили като масовка в клипа, за най-голяма тяхна радост и гордост. Не само че нямало протест на учителите, ами певецът имал изричното съгласие на директорката на училището. Не само че не бил позорно изгонен, ами оставил дарение в размер на двеста лева.


Чух още и не повярвах на ушите си за майтапчийските снимки в Бухенвалд.


Гледах още как една абитуриентка отишла на бала си в ковчег и излязла от него с дългата си абитуриентска рокля, събирайки възхищението и завистта на съученичките си.
Може да се продължи този списък печално дълго.


И всичко това в навечерието на най-съкровения за нас, българите, празник – на нашите букви и писменост, на нашата култура, на нашата духовност. Четем, гледаме и слушаме за подобни пошлости всекидневно, но в навечерието на празника на просветата и културата тези явления стават по-фрапиращи и стресиращи. Въпреки всички обяснения не мога да намеря истински отговор как се стигна дотук. Защото пошлостите и извращенията ни заливат с нови и нови достижения, които надминават всички обяснения.


Каква е връзката между липсата на справедливост и безнаказаността и тази блатна, смазваща вълна от простащина, безотговорност, липса на вкус, липса на критерии. Винаги намирам връзка между безнаказаността и масовата чалгизация във всички сфери, на всички нива. Безнаказаността отприщи примитивизма, а именно там е генезисът на пошлостта.


Безнаказаността у нас беше установена със закон. Безнаказаността беше въведена по две причини – за да може да се осъществи разграбването и за да се отъждестви демокрацията с беззаконието.


И това доведе до деградацията, от която не зная дали ще намерим сили да се спасим. Защото вече сме в ситуация, когато самите спасители се давят. Културата е заразена отвътре с пошлост.


Претенциозността, маниерността, снобизмът само подчертават и усилват лошия вкус или липсата на вкус. Вкусът се възпитава бавно и трудно както всяко израстване. А когато си заобиколен от безвкусица, тя се просмуква неусетно. Тя става жизнена среда. И в училищата започват да се снимат чалга клипове. И на снимачната площадка ехтят аплодисменти. Не мога да повярвам, че директорката е разрешила училището да стане снимачна площадка за чалга клип само срещу 200 лева. Със сигурност "културната проява" е стимулирана с много по-голяма сума, но към личния й бюджет. Ето я отново пряката връзка на безнаказаността и пошлостта. Пошлостта се финансира криминално и това остава безнаказано. Безвкусните плодове ги ядем всички, но и това остава безнаказано. Само че наказанието идва неусетно – постепенно и неусетно ние затъваме в тинята. А от тиня се излиза или трудно, или никак.


Едно време, когато се е извършвала масовата колективизация в селското стопанство, е имало съпротива, отпор, нежелание, ропот, дори жертви. Когато се е извършвала национализацията, е имало отпор. Когато се е налагала комунистическата пропагандна безвкусица в културата, е имало съпротива, давани са жертви. А днес лошият вкус, размитите критерии, ниските изисквания станаха норма, приемат се за нормални, станаха нещо, против което не роптаем, напротив, намираме го за естествено. Моят колега Митко Новков написа в една своя статия, че стойностното е в "дълбок коматозен сън". Този дълбок коматозен сън е много по-страшен от откраднатите милиарди, от корупцията, от мафията, от Цацаров и Пеевски.


Вместо "Върви, народе възродени!" в училищния двор днес се пее чалга. Каква по-ярка и по-тъжна метафора от тази действителност! И се сещаме за другото "Народе????". Нас пита Апостолът. Не ни остава място за оптимизъм. Розовите очила не са от полза. Мощните усилватели в училищния двор няма да ни събудят от дълбокия коматозен сън.


Иска ми се да кажа нещо оптимистично, иска ми се да намеря основание за надежда. Зная, че не всичко е удавено в талазите на безвкусицата и бездуховността, зная, че много хора живеят с чест и се вдъхновяват от възрожденския химн. Но посредствеността става все по-агресивна и това е много тревожно. Именно това означава констатацията, че стойностното е в "дълбок коматозен сън". Посредствеността е винаги агресивна, но когато се изгубят критериите за стойностното, как да очакваме светла бъднина?!


Затова "Върви, народе", но търси вярната посока. И се моли, народе, на равноапостолните просветители, защото те зададоха посоката. Иначе какво честваш, народе? Иначе какво са "минало незабравимо" и "пресвещени старини", ако няма "светла бъднина"?


Актуалното днес е да честваме 24 май като празник на посоката, за да бъде празник на бъдещето, а не празник на миналото. И да не редактираме текста на химна, както беше редактиран от комунистическата цензура.


"И Бог ще те благослови!"


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Аз пък мисля, че чалгата на абитуриентските балове отслабва и до няколко години напълно ще изчезне. Нацистките поздрави на някой си пък не са повод да обвиняваме цели групи от хора. Народът знае посоката, не се притеснявайте.
  И ще върви!

 2. 2 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Шлака винаги има. Вие показвайте добрите примери и децата с вкус. Няма как всички да са върха на сладоледа, някой трябва да е прост и нахален.

 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Чалгата е шумна, грозна, нагла, шарена, блестяща. Чалгарите дънят тази шумна карикатура за ушите НАВСЯКЪДЕ, показват я и я популяризират всячески. А какво правим всички ние, които сме недоволни от чалгата? О! Ние пишем по форумите и свиваме презрително устни пред грозното маане. Слави Трифонов популяризира тази гротеска от 25 години и ние кротичко го презирахме, НО не направихме нищо срещу му. На гости му бяха почти всички известни персони на нашето време, но никой не го заплю публично и не се отрече от тази музика. Стига фалшиво и лицемерно тюхкане! Ако ще се прави нещо, да го правим. Иначе звучи като "Хайде, другари! Дайте да дадете, че не се трае вече. Направете нещо...". По всякакви поводи се вихрят протести и гражданско недоволство, но СРЕЩУ ЧАЛГАТА само се лаладжийства. Празнодумие... на маса.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Аз пък мисля, че чалгата на абитуриентските балове отслабва и до няколко години напълно ще изчезне. Нацистките поздрави на някой си пък не са повод да обвиняваме цели групи от хора.
  —цитат от коментар 1 на DJTrump


  Отслабва. И все повече хубави инициативи има. А че чалгаджийките абитуриентки няма да изчезнат с магическа пръчка е ясно. А нацисткия поздрав беше очевидна лоша шега и опит за оригиналничене. Но е добър повод всеки да се опита да държи някакво ниво и обществена хигиена. Щото не се знае кога ще му изяде главата някой такъв майтап.

 5. 5 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#3] от "moriarti":

  Абсолютно сте прав, за съжаление.

  Panta rhei....
 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Чалгата е шумна, грозна, нагла, шарена, блестяща. Чалгарите дънят тази шумна карикатура за ушите НАВСЯКЪДЕ, показват я и я популяризират всячески. А какво правим всички ние, които сме недоволни от чалгата?
  —цитат от коментар 3 на moriarti


  Ние сме твърде въвзвишени за да протестираме по друг начин освен по форумите и твърде заети или мързеливи за да се опитаме да популяризираме стойностна музика поне толкова колкото се лансира чалгата.

 7. 7 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 598 Любопитно

  Що само против чалгата, американската поп музика не би да има по-смислени текстове и по-класно поведение по клиповете?

 8. 8 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Дълбокият коматозен сън" е комплексен резултат от средата на живот (семейна, училищна, обществена). Образованието е напълно изродено. Самият факт, че вътре се прокарва религия, доктрина нямаща нищо общо с науката и познанието, предполага разпад. За жалост продукцията на образованието не е достатъчно качествена. Младото пиколение, надеждата за промяна, е напълно безпомощно - агресивно и религиозно - да, но не и перспективно и градивно.

 9. 9 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Докато масовите национални телевизии и медии героизират нищо и никакви некадърници така ще бъде. Какъв е моделът, който децата да следват? Чалга певици със силикон и екстеншъни, изпедерстяли юноши и мускулести татуирани герои. Това са героите на нашето време. И нищо добро не ни чака. Всички сме съучастници.

 10. 10 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#7] от "nemeria":

  Чалгата е начин на поведение, не е само музика.
  Иначе да - и там има пошли неща, но всеки си избира къде да се ситуира.
  Въпросът е чалгата дане получава публичност.
  Или поне не толкова, колкото сега и дават.

 11. 11 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Теодора Димова успява по невероятен но вече малко банален начин да свърже всеки проблем с "комунистическата пропаганда". За всичко са виновни тя и турското робство.

 12. 12 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Разбира се има и такива млади хора, които се радват на алтернативно, частно образование. Но те са твърде недостатъчен брой за да окажат фундаментален ефект. Да не говорим, че не остават в страната.
  Скоро ще се стигне дотам, че единствено децата на заможните българи ще имат възможност за образование. За останалите - чалга и религия.

 13. 13 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тази директорка на училище няма ли си началник да я пита защо в двора й се вихри чалга, а ученичките й се кълчат?
  И да я уволни за назидание на другите?

 14. 14 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 620 Неутрално

  "Гледах още как една абитуриентка отишла на бала си в ковчег и излязла от него с дългата си абитуриентска рокля, събирайки възхищението и завистта на съученичките си."

  Обаче имам чувството, че тия от портал Култура четат само заглавията на статиите... това дори не е случка от България. Поредната безсмислена морална паника и един куп глупости .


  Разбира се има и такива млади хора, които се радват на алтернативно, частно образование.
  —цитат от коментар 12 на ruby: АТЕИЗЪМ - реалистичният поглед


  Ааа защо си мислите, че младите хора, които се радват на много добро, алтернативно, частно образование не слушат чалга?!

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  "Този дълбок коматозен сън е много по-страшен от откраднатите милиарди, от корупцията, от мафията, от Цацаров и Пеевски."
  Една идея по-мрачен и песимистичен ми идва този текст, а цитата който съм извел от него е, за да оспоря твърдението, кое в нашата действителност е по-страшно.
  И не защото подценявам "коматозния сън" и неговите пошли прояви, а защото тези неща, съня и явления като Цацаров, Пеевски и далеч не само те, са взаимно свързани, пораждащи едното-другото и осигуряващи тази безнаказаност, за която говори авторката в началото на текста.
  Има още един момент, който ми се иска да вкарам в темата, къде са хората на духа, на културата в днешния ден, не произвеждат ли и те (с изключения разбира се, не ги слагам всички в един кюп, пример е автора на текста, който коментираме) разновидности на пошлото, макар и не така драстични като примера с чалга-клипа, в различните сфери - театър, книги, музика и въобще в духовната сфера.
  Защото ако никой или само отделни хора се опитват да се противопоставят на заливащата ни простотия, скоро няма да излезем от тинята, за която се говори в есето на Димова.

 16. 16 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#10] от "DJTrump":

  Проблемът не е чалгата, а културата и нагласите в обществото, които я създават. Музиката е просто едно отражение на нещо, което вече го има. Същината на проблема е в изгубените ценности, има някои инициативи за връщането им, но те се въртят около митичното "българско село" вместо да се ситуират в съвременния свят. Чалгата е просто симптом, и да й наложим забрана за излъчване по-добре няма да стане, защото не е в нея причината.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#12] от "ruby: АТЕИЗЪМ - реалистичният поглед":

  "Разбира се има и такива млади хора, които се радват на алтернативно, частно образование. Но те са твърде недостатъчен брой за да окажат фундаментален ефект. Да не говорим, че не остават в страната."

  Ня,ма страна в света, където интелегентните и будни млади хора да са повече от посредствеността. Реално 5, максиму 10% от популацията навсякъде, не само у нас достига нива на образование, култура и стават някакъв вид, просойка, която задава духовния път на отделните националности и дори и извън тях.
  В този смисъл, не е въпроса и няма как такъв тип хора да станат извенъж преобладаващи, а проблема е как измежду тях да си подбираме националните водачи, па дори и когато става дума не за гении, а за хора които да заемат по-първите обществени позиции - лидери на партии, министри, висши магистрати и други такива.
  Иначе като оставяме в ръцете на хора като Пеевски, Слави и подобни да задават тона, резултата ще е сегашния.

 18. 18 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#16] от "nemeria":

  Изгубените ценности?!?!? И кои са те, ако не е тайна, кога ги е имало и защо, аджеба, са се изгубили? Поредното празнодумие. Семействата се разпадат, защото се оказва, че майката е по-главен родител (незнайно защо), бащата е по-пиян (знайно), децата са наркомани, а съседа е говедо. Коопераците се разпадат, защото на никого не му дреме за общото, строени са от кеча и соца нищо читаво не остави след себе си. Градовете се разпадат, защото селяните дойдоха и станаха граждани, а гражданите отидоха на село, т.е. вече градовете са села и обратното. Културата се разпада, защото...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Аз съм взел нещата в свои ръце и яко облъчвам дъщеря ми само с праведна музика. Сега на 3 юни ще я водя на Щурците. Чалга у нас не се пуска. От класа на дъщеря ми няма нито едно чалгаджийче. Според мен чалгата отмира.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Гневно

  До коментар [#14] от "FvH":

  " това дори не е случка от България. Поредната безсмислена морална паника и един куп глупости ."
  Ако е истина, че случката с излизащата от ковчег абитуриентка не е от България, това говори твърде зле за авторката. Т.е. опитва се да изкара младото поколение в държавата в доста негативна светлина. И то предумишлено съшито към есето и.
  И ако е така, цялото есе отива в канализацията. Сорри!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 21. 21 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  "Едно време, когато се е извършвала масовата колективизация в селското стопанство, е имало съпротива, отпор, нежелание, ропот, дори жертви. Когато се е извършвала национализацията, е имало отпор. "

  Така е, но тогава обществото е излязло от един нормален строй, с нормално функциониращи институции и нещо като обществен договор, що-годе основан на християнски ценности и европейски традиции. Хората не са знаели какво предстои и са протестирали, имали са надежда.
  А сега излизаме от тоталитаризъм по азиатски, в който поколения са се научили, че протестирането е вредно за здравето и живота. Даже си спомням, че баща ми беше уверен, че рано или късно перестройката ще свърши. Комунизмът ни сломи и обезвери. Даже и вече да е относително безопасно да протестираш, знаеш, че е безсмислено.

 22. 22 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3441 Неутрално

  За огромно съжаление днес цености няма!Нито в семейството,нито в учичище!Комунизма като мислене опростачи наацията,подмени приоритетите и оскоти системата.Създавайки лесни за манипулиране лумпени

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 23. 23 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 620 Весело

  До коментар [#14] от "FvH":" Ако е истина, че случката с излизащата от ковчег абитуриентка не е от България, това говори твърде зле за авторката.
  —цитат от коментар 20 на Kami


  Веднага потвърждавам с факти:
  http://www.huffingtonpost.com/entry/teen-coffin-prom_us_591338a8e4b0a58297e18426

  Историята беше препечатана от поне десет български "медии", но никой никога не е твърдял, че става въпрос за България. Авторката също щеше да го види, ако беше прочела нещо повече от заглавието... ама то чукча не читател, нали. Също е видно, че не е дочела и статията за чалгата в училище, но както и да е. Единствено не съм съгласен, че е "предумишлено".... просто това е нивото на портал Култура - емоционалничене, нулева фактология и елементарен опит за анализ, но пък добре написани. Защо Дневник (чието ниво е доста по-високо) препечатва статии от там, не мога да си го обясня.

  А за останалите, които вече подготвят бунтовете срещу чалгата и развращаването на младото поколение, само да кажем... Децата които през 1991 са били на 15-16 и са слушали първия и един от най-простите чалга хитове "Радка, пиратка" днес са 40 годишни :)

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 24. 24 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Основният проблем е кой определя кое е духовно и кое бедуховно. :-) Имахме си вече 45 години /за щастие съм жилял преклаено малко в това време/ разни големи червени тикви, да ни казват кое е добро и кое е лошо, там комунзЪм, капитализъм, буржоазия, сещате се. Сега разни "културогени" се опитват да ни обясняват колко сме пропаднали и безпросветни. Хора, съвземете се. Вече НЯМА интелигнеция. Всички могат да четат, да пишат, да учат, да намират информация. Всички са достъчно образовани, за да си избират каква музика да слушат или какво да правят. Поетите, писателите или склупторите НЕ са по-образовани и по-културни, по-интелигентни или там за каквито се мислят, че да дават наклон каква култура ще има в обществото. Било е то каквото е било навремето, с необразованият народ и интелигенцията. Сега нещата са съвсем различни. Заклеймяването на каквото и да било /освен ако не е опасно за здравето и живота/ е показване на ниска култура и абсолютна несъзнатост. мисля, чде бях достъчно ясен, колко стойноста е според мен тази статия. :-)

 25. 25 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не забравяйте , че безрезерената ни рецепиентност към "даровете" на западния капитализъм - кумирът печалбарство, неолиберализмът, плиткоумният american way if life. и т. н. - направиха нашата иманентна тенденция към пошлост обществено приемлива, част от морала на новото време. Печелиш, ако си безскрупулен и се харесаш на масата, учи всеки западен ТВ-формат. Интелектуалците на самия запад отдавна роптаят.

  А критерият на неведомитр маси е ясен: "милиони мухи няма как да сгрешат - яжте лайна!"...

 26. 26 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не забравяйте , че безрезерената ни рецепиентност към "даровете" на западния капитализъм - кумирът печалбарство, неолиберализмът, плиткоумният american way if life. и т. н. - направиха нашата иманентна тенденция към пошлост обществено приемлива, част от морала на новото време. Печелиш, ако си безскрупулен и се харесаш на масата, учи всеки западен ТВ-формат. Интелектуалците на самия запад отдавна роптаят.

  А критерият на неведомитр маси е ясен: "милиони мухи няма как да сгрешат - яжте лайна!"...

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  "Този дълбок коматозен сън е много по-страшен от откраднатите милиарди, от корупцията, от мафията, от Цацаров и Пеевски."
  Той може и да е по-страшен , но е следствие от изброеното. И за да се събудим от него, първо трябва да бъдат премахнати тези, които го докараха.

 28. 28 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Написаното от Т.Димова е много вярно и огорчението и' е споделено от мнозина.Но ще е така още дълго време, защото културния факт или културното събитие рядко стига до читателя(зрителя, слушателя) чрез медиите.Пример: Снощи в зала "България" , откриването на "Софийски музикални седмици" стана с гостуването на оркестъра на "Мариинския театър" Санкт-Петербург, под диригентството на главния му художествен ръководител и световна знаменитост Валерий Гергиев. Най-добрия симфоничен оркестър и диригент гостували в България последните 35 г. (след като 1983 г. Виенската филхармония и младата тогава звезда-цигуларката Ан-Софи Мутер, под палката на Херберт фон Караян изнесоха концерт в НДК). Музикално събитие от най-висок ранг, под патронажа на Президента Р.Радев, което едва ли скоро ще се повтори.Присъства цвета на музикалната общност, кмета на София г-жа Фандъкова, Анатолий Макаров-посланик на Русия, бивши министри, дипломатическия корпус и стотици меломани. "Дневник", който претендира да е сериозен европейски ориентиран в ценностно отношение електронен вестник, не е написал и дума. Е как тогава искаме опростачването да не е масово явление? Как да се даде знак , че такова културно събитие е по-значимо от концерт на Цеца Величкович или звездите на "Пайнер"? И в тази констатация авторката е много права "Вместо "Върви, народе възродени!" в училищния двор днес се пее чалга. Каква по-ярка и по-тъжна метафора от тази действителност! "

 29. 29 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#26] от "Крали Марко":

  +++++++Това е голата истина!

 30. 30 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  След като прочетох тази пламенна статия, ми стана леко на душата.
  И придобих кураж и комсомолско дръзновение - готов съм да дам нужния отпор на когото требе.
  Чакам само Теодорчето да излезе кат една Райна княгиня, да ни обясни как точно да го дадем отпора и да ни даде нишан - На уружие.
  Веднагически ги започваме.
  Чалгарите, и всинцата дето са изброени. Нихната кожа....

 31. 31 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Е,тези неща не са от вчера-от по-рано са.
  "Момата улучи настроението на милионерина и го попита дали обича музика. Кой? Бай Ганьо ли? Ами че ако бай Ганьо не обича музиката, кой други ще я обича? Кой други е можал да внуши на циганите, сиреч на музикантите, такъв респект към себе си, както бай Ганьо? Само като им мигне с око, погледнете вий какво става с тия цигани! Огън! Огън! Завий оная ти цигулка, запищи онзи ти кларнет!
  Снагата ти е топола,
  на мойто сърце кат два кола.
  На фустаня ти тегеля
  изгори на мен джигеря...
  - Сус бе, ченгене! Не ща аз любовни! На ракия ми свири! - извика им бай Ганьо и тракне с чашата по масата. Почнат "Каран-каранфилчето", бай Ганьо тракне с чашата, спрат. Почнат "Не щеми ний богатство" - пак тракне с чашата. Обърнат на "Зелен листец". "Ха, видяхте ли сега! Е-е-е-е-х! Гел кефим, гел!"... - и бух шишето в земята или в прозореца... Е, кой е майсторът на тия работи? И веднъж ли е било, дваж ли е било? Ама тия жени откъде ще знаят кой е бай ти Ганьо! И да им разправяш колко стъкла си строшил с музика, не могат те разбра!...
  - Обичам музика! - изговори снизходително бай Ганьо. - Обичам музика! - повтори той и си разклати главата, което по негово мнение изражаваше печалната необходимост да слуша за хатъра на жените едно нещастно дрънкане на пиано. "Какво разбирате вий от срвирня, от мохабет?" - мисли си бай Ганьо................................................................................
  ....................................................................... Аз съм в състояние да се възхитя, да се забравя, да се захласна до екстаз от хубавите наши меланхолични народни песни, но от българските песни, а не от онези гнуснави пародии на чуждестранните вулгарни песни, които байганьовците ни предават изкълчени до неузнаваемост чрез ония цигански форшлаги и къртения на гърлото с пиянски трели и фиоритури... Ний имаме песни, но нямаме певци. Аз съм готов да прегърна своя враг, ако ми изпее, както трябва, песента "Богдане, бог да те убие" или "Я запретни, Вело моме, бели ръкави" и да погледна накриво приятеля си, когато видя, че се възхищава от "Зелен листец", "Каранфилчето" и други такива цигански прелести."
  Това е писано в края на XIX век.

 32. 32 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#31] от "objektivist96":

  +++++++Всичко е все така актуално.Браво за цитата! Коментарът е излишен!

 33. 33 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Досега не съм видял адекватен текст от портал "Култура". Не знам защо "Дневник" толкова се напъват да ги наложат. Това тук е поредната предъвкана скучна тъпня. Чалгата е пошла. Ами добро утро! Трябвало да се възпитава вкус… като почне да ми говори такива глупости някой…

 34. 34 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#12] от "ruby: АТЕИЗЪМ - реалистичният поглед":

  Искрено ме забавлява начинът, по който успявате да сведете всяка тема до един и същ, едноизмерен мотив. Продължавайте в същия дух!

 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  "... блатна, смазваща вълна от простащина..."

  ... иначе казано: БЪЛГАРЩИНА.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#30] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Ти си образецът за чалга - умствена и духовна. Бори се със себе си, ама едва ли ще си надвиеш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  "А сега излизаме от тоталитаризъм по азиатски,
  —цитат от коментар 21 на Мондиана

  И съвсем по азиатски мозъка на българина беше приспиван с азиатска култура, нещо от рода на следната гениална руска "медитация": "Над река Чевенгурка се издигна вечерната топлина, подобна на уморена и дълга въздишка на трудещата се земя пред настъпващия мрак на покоя. "Скоро насам ще се приближат масите - тихо си помисли Чепурни - всеки момент в Чевенгур ще зашуми комунизмът, тогава за всяка неочаквана душа тук ще се намери утеха в общата зависимост..."

  Пазете се от доносника vesolr
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#37] от "GreenEyes":

  Ха-хаааа, откъде е този пророчески цитат?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#8] от "ruby: АТЕИЗЪМ - реалистичният поглед":

  Тролът пак ни занимава с обърканите си мисли

 40. 40 Профил на Svetla Bonova
  Svetla Bonova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как в училището на Вашите деца отбелязаха празника?!

 41. 41 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  До коментар [#38] от "Norman Granz":
  От Андрей Платонов, Чевенгур.
  Ето от същия автор, този път описание на "великата руска мъжка сила":
  "С издаден назад задник, допирайки се до тревата с дългите си
  смъртоносни ръце, из селото ходеше гърбав човек — Пьотър
  Фьодорович Кондаев. Отдавна не беше го болял кръстът,
  следователно промени във времето не се предвиждаха.
  Тази година слънцето на небето рано узря — в края на април
  вече печеше като в края на юли. Селяните се умърлушиха, усещайки
  с краката си сухата пръст, а с останалото си тяло — неподвижно
  притихналото пространство на смъртоносна жега. Хлапетиите
  наблюдаваха хоризонтите, за да забележат навреме появата на
  дъждовен облак. Но по полските пътища вихрушките вдигаха
  стълбове прах и през тях минаваха каруци от чужди села. Кондаев
  крачеше по средата на улицата към онзи край на селото, където
  живееше душевната му мъка — петнайсетгодишното леко момиче
  Настя. Той я обичаше с онова място, което често го болеше и беше
  чувствително като сърцето на изправените хора — с кръста, с долната
  чупка на гърбицата си Кондаев виждаше в сушата удоволствие и се
  надяваше на нещо много хубаво. Ръцете му бяха постоянно жълти и
  зелени — с тях той късаше вървешком тревите и ги разтриваше
  между пръстите си. Радваше се на глада, който щеше да прогони
  всички красиви мъже надалече по гурбет — мнозина от тях ще умрат
  и ще освободят жените си за Кондаев. Под приличащото слънце,
  което караше пръстта да гори и да пуши от прах, Кондаев се
  усмихваше. Всяка сутрин той се къпеше във вира и галеше гърбицата
  си със сръчните си и уверени ръце, които бяха способни неуморно да
  прегръщат бъдещата жена.
  „Нищо — радваше се сам на себе си Кондаев. — Мъжете ще
  заминат, жените ще останат. Която ме опита, цял живот няма да ме
  забрави — як съм като бик...“
  Кондаев пляскаше с яките си дълги ръце и си въобразяваше, че
  държи Настя. Дори се учудваше, че в Настя — в нейното толкова
  слабо тяло — живее могъща тайна прелест. Само от мисълта за нея се
  изпълваше с кръв и ставаше твърд. За да се избави от влечението и
  чувствителността на въображението си, той плуваше из вира и
  поемаше толкова вода, сякаш тялото му имаше пещера, а след това
  изхвърляше водата обратно заедно със сладката любовна слюнка.
  Когато се връщаше към къщи, Кондаев съветваше всеки
  срещнат мъж да върви на гурбет....."

  Пазете се от доносника vesolr
 42. 42 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#25] от "Крали Марко":
  плиткоумният american way if life. и т. н. - направиха нашата иманентна тенденция към пошлост обществено приемлива, част от морала на новото време.
  .......................
  По-голяма пошлост и двуличе от тези, които бяха в насадени от руските мастии в България, особено към края на НРБ, няма.
  Социализмът превърна българина в ехидно мекотело, пасивно паразитче.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 43. 43 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2921 Весело

  До коментар [#38] от "Norman Granz":

  И пак от Платонов: "Покрай каруцата назад минаваше трева, сякаш се връщаше в Чевенгур, а полусънният човек пътуваше напред, без да вижда звездите, които светеха над него от тъмните висини, от вечното, но вече достижимо бъдеще, от онзи тих строй, където звездите се движат като другари."

  Ето я "великата руска мечта".

  Пазете се от доносника vesolr
 44. 44 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  До коментар [#38] от "Norman Granz":

  Платонов е употребил думата 'комунизъм" 226 пъти в неговия роман Чевенгур! Още от 30-те години на миналия век рускосъветските кратуни са били облъчвани методично, след облъчването на ватниците е започнало такова и на криминалните престъпници, бавноразвиващите се, отрепките на обществото в България, които по-късно с помощта на окупационната Червена армия вземат властта на 9-ти септември 1944 година. От тази дата насетне почва облъчването и на целокупното българско население - насилствено, брутално, с огън и меч. Затова не бива да се учудваме на простащината, чалгаджийството и деградацията на един значителен контингент от българите в последните 28 години.

  Пазете се от доносника vesolr
 45. 45 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  " Не само че не протестирали, ами избрани ученички се включили като масовка в клипа, за най-голяма тяхна радост и гордост. Не само че нямало протест на учителите, ами певецът имал изричното съгласие на директорката на училището. Не само че не бил позорно изгонен, ами оставил дарение в размер на двеста лева."

  Не намирам нищо изненадващо в така разигралата се случка! Чалга екипът е бил достатъчно комуникативен, свършил си е работата, дори са оставили някой лев в училището да се почерпят. Децата са били щастливи че ги снимат, след което вероятно в час по нещо си са споделяли в социалните мрежи... Как се стигна дотук? Ами съвсем логично! Родителите са наясно и който, е бил достатъчно далновиден и има късмет, ще си плати и ще изкара детето си зад граница(като Корнелия, Цвецка и пр.)... Който не е, ще гледа новият клип на чалга певеца и ще се налива с мека топлина.

  I Want To Believe
 46. 46 Профил на Svetla Bonova
  Svetla Bonova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как Вашите деца празнуваха деня на Славянската писменост тази година в училище?!

 47. 47 Профил на Svetla Bonova
  Svetla Bonova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как Вашите деца празнуваха деня на Славянската писменост тази година в училище?!

 48. 48 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#28] от "glaxo":

  ""Дневник", който претендира да е сериозен европейски ориентиран в ценностно отношение електронен вестник"

  :-)
  А всъщност плавно(и не толкова) смъкват нивото !

  I Want To Believe
 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Отлично есе, напълно в унисон с чалгата в политиката, във ВСС, в икономиката и бизнеса. Наистина, не може да очакваме друго, все пак тя е навсякъде.
  Да живее Азис, разголил задник, като знаменосец на училищна манифестация. Някои ще протестирате както протестираха срещу билборда му в този вид пред паметника на Левски.
  А защо не протестират срещу същото, ежедневно демонстрирано от Борисов и компания?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#23] от "FvH":

  Именно!
  +++++++++++++

 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  ЕДИННА ЕВРОПА

  Денят на Европейската Българска Просвета
  не е за културтрегери критикари.

  пп
  Вземете се в ръце и дружна песен днес да екне,
  та на сърца ви да олекне, другари.

 52. 52 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 453 Весело

  Смешен плач. Не чалгата е много, а културата е малко! :)

  Обаче съм склонен и да издам решението след 27 години мълчание - махаме министъра на културата и слагаме министър на чалгата. :D

 53. 53 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#44] от "GreenEyes":

  Чувала съм за тази книга, "маркирала" съм я като интересна, а и съдбата на Платонов е класически дисидентска и трагична, За съжаление човек не може да прочете всички книги, които му се иска. Видях, че я има в Читанка.инфо, ще се пробвам... Руснаците традиционно имат велика литература. Напоследък препрочтах Чехов, преди това Достоевски. Без да искат и двамата са описали онова, което прави народът им опасен за себе си и другите.

 54. 54 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Възхитително , очарован съм от казаното и стила на Т. Димова ! И съм тъжен затова, че нейния глас е единичен и можеби неразбран не само от ученици , но и от директори на училища ! В корумпирана държава корупцията пронизва обществото отгоре надолу ! Питам се , има ли шанс България , след като простотията , алчността диктуват целия ни живот и възпитават децата ни ?

 55. 55 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Чалгата привършва......иде Криско и рапа.....

 56. 56 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  абе тва с ковчега не беше у нас бе. мадамата е някоя си меган от Ню Джърси.

 57. 57 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Много патетичен текст, но не без резон. Трябва да отбележа, че не съм съгласен за липсата на отпор и съпротива у българските граждани. Революционно настроените, будните хора просто се насочват към терминалите на летището. Това е техният бунт...

 58. 58 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Повечето от префърцунените интелигенти твърдяха, че по времето на соца са пребивавали в някаква "вътрешна емиграция", което по един твърде симптоматичен начин се повтаря и днес, когато според авторката свободата е тъждествена с безнаказаност. Все пак мисля, че е по-добре така, отколкото недораслият до висините на прекрасното плебс да бъде подлаган на "наказаност" според субективните възгледи на който и да било.


  До коментар [#57] от "koalarevolution":

  Точно! +++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK