Буквите, букварът и комунистическият свят

1976 г. "Чичо Цветан е милиционер...Децата минават спокойно. Чичо Цветан приветливо им се усмихва."

© Авторът

1976 г. "Чичо Цветан е милиционер...Децата минават спокойно. Чичо Цветан приветливо им се усмихва."За какво служи азбуката? Отговорите са като че ли три. Първият е, че благодарение на буквите можем да фиксираме и запазим онова, което казваме – буквите са инструмент на паметта. Вторият е, че буквите са знак за национална култура и идентичност. Има обаче и трети отговор, който се дава рядко. Той е, че всяка азбука освен система за означаване на звуци, представлява и система от асоциации на определени звукове и знаци с предмети и идеи, нещо като сбита картина на най-важното от света, в който живеем.


Някои от тези асоциации са естествени – в "з" сякаш има нещо от зимата, а в "с" нещо от извивките на смока. Повечето от тях обаче са конвенционални – те се уговарят, налагат, възпитават. Поради което и могат да се променят. В повечето буквари преди 1944 г. и след 1989 г. "с" се асоциира със "смок", но между това се асоциира основно със "сърп". Същото е и с "а": навсякъде преди и след комунистическия режим асоциирана с "агне", в буквара от 1982 г. буквата вече се свързва с "Аспарух".


Давам тези примери, за да кажа, че ако искаме да видим как се е променяла нашата представа за света, спокойно можем да се обърнем към букварите. Защото букварът, освен да ограмотява, има и тази функция – да изгражда светоглед. Именно в буквара детето за пръв път вижда една по-цялостна картина за света извън дома му. Учейки буквите, то заучава не само тях, но и асоциациите, към които те насочват. Букварът е и нашият пръв учебник по мислене.
Това е и хипотезата, с която пиша този текст – че в букварите е уловен не само развоят на образователната система на една страна, но и развоят на нейния светоглед, на нейното въображение и, в крайна сметка, на нейната утопия. По-долу ще разгледам пет български буквара, издадени в епохата на т.нар. комунизъм. В тях, струва ми се, са и част от отговорите, свързани с днешното ни отношение към българския свят, в който живеем.


Букварът от 1945 г. – светска писменост, селски свят, оскъдица


Буквар, 1945 г.

© Авторът

Буквар, 1945 г.


В началото на 1945 г. новата комунистическа власт провежда правописна реформа, в следствие на която от езика са "изхвърлени" краесловните ерове, голямата носовка и знакът "ят". Тази промяна обаче цели не само облекчаване на правописа. Тя цели и друго, а именно да превърне азбуката от символ, асоцииран по традиция с религиозната книжнина, в нещо изцяло светско. С един удар са отсечени връзките между съвременната и средновековната култура на България.


Промяната личи добре в образите на Св. св. Кирил и Методий, отпечатани в новите буквари. Все още силно тачени в България – денят на славянската писменост се празнува като най-големия български празник още от Възраждането, – те присъстват върху страниците на буквара, но вече в самия му край. Думата "свети" присъства само веднъж в текста, а всички християнски символи са премахнати. Единственото, напомнящо за религията, е кръстът върху гърдите на Кирил, който обаче е толкова стилизиран, че прилича повече на декоративно бижу.


Въпреки тези промени обаче, това не е желаният работнически свят на комунизма. Светът в първия комунистически буквар е все още предимно селски: свят на традиционните дейности, свързани със земята; свят на домашните животни; свят на традиционните за селото забавления – седянката, ръченицата, хорото; свят на детето, облечено в народна дреха, което, когато играе, тича босо. Под буквата "Ц" четем писмо до баба Цена, в което детето разказва не за друго, а за това кои ниви са засели родителите му.


Свят на селото обаче не означава, както можем да си помислим, свят на изобилие и радост. Напротив, това е може би най-тъжният, минорен буквар в историята на българското образование. Проливен дъжд или продължителна суша – времето в този свят е лошо. Лошо е обаче и социалното време – оскъдицата, която селяните реално преживяват поради държавните наряди, се усеща и върху страниците на първолака. Филка Карамфилка, усмихваща се под буквата "Ф", е красива "кат фиданка във градинка", защото яде само "от фасул чорбица, от картоф яхнийка". Единственото число на "картоф" не е само заради ритъма.


Причината е, разбира се, войната. Тя присъства като ехо – над нивата прелита самолет, някой се връща от фронта, дете е останало сираче. В тези истории все още се усеща реалността на страха и страданието. Те все още са умилителни. Около тях обаче вече покълват първите зърна на типичния за комунизма епос: образите на герои-партизани, славната Червена армия. Усеща се вълната от идеология, която ще залее следващия български буквар.


Букварът от 1953 г. – трансформация на селото, откровена пропаганда на утопията


1953 г.

© Авторът

1953 г.


Това вече изглежда като друг свят. По-дидактичен, по-строг. Когато играе, детето е сериозно. То стои мирно, мие си ръцете, храни се на маса. Вече не е облечено в селска носия, а в градски дрешки. То е пионер, "отговорник за стенното табло"; то е малък възрастен. И като малък възрастен се радва не на пакости, а на това, на което и възрастните – социални придобивки. Под буквата "Ж" Жеко Желев облича новото си кожено палто, защото баща му Желязко Желев, който е кожар, е станал кооператор.


Изобщо, това е светът, в който селото трябва да се превърне във фабрика, а селският човек – в гражданин. Мотивите от селския бит постепенно изчезват или се трансформират. Образите на телета и волове са заменени от тези на камиони и трактори. Появява се телефон, пакетирана в кутии сол (върху кутията се вижда димящ завод), водопровод. Появят се знаците на ускорената индустриализация – под "Я" се налага думата "язовир", а в края на буквара цяла страница разказва за строежа на Димитровград.


Трансформират се и образите на самото общество. Жената вече не е само майка, но и работничка – под "К" Куна кара камион с лук. Съответно бащата е и някакъв партиен функционер – трудът вече се обвързва тясно с администрирането на комунистическата идеология. От жена, която преде и наглежда животните, бабата се е превърнала в заместител на майката – тя е тази, която гледа най-малките деца. Сцена на този нов семеен бит е малката стая в града, в която семейството се е преселило.


Този свят, също като онзи в буквара от 1945 г., е минорен, подтиснат. Което и прави политическата идеология в него още по-натраплива. А тя е навсякъде. Между упражненията по ръкопис, между "Юлка глади" и "Щурецът свири", четем: "Ние обичаме Сталин" и "Фабриките на народа". Между кротките изображения на бита виждаме и откровена пропаганда – димящи заводи, тичащи под червеното знаме войници, огромни дини, отгледани в новото ТКЗС.


Нормалността на живота е примесена безразборно с утопия, българското е станало част от съветското. Там, където са били портретите на светите братя, сега са отпечатани портретите на Ленин, Сталин, Димитров и Червенков. Празникът на буквите е премахнат, заменен с празнуването на Нова година – край елха, от върха на която грее петолъчка. И навсякъде червени знамена. На едно българско в буквара се падат точно 10 червени.


Букварът от 1957 г. – развенчаване на култа и софистициране на идеологията


Прокламираното през 1956 г. т.нар. развенчаване на култа докосва и букварите – Сталин и Червенков отпадат. Букварът, отпечатан през 1957 г., завършва с Ленин, Димитров и елха. Отстранени са и откровените лозунги, както и повечето знамена. Децата са отново повече деца – по-често ритат топка, играят. Усещането е за облекчение, за една картина на света, която е по-близо до живота.


И все пак променена е само фасадата. Отново строеж на язовир, отново Димитровград, отново ударничка. И като стил, и като съдържание след-култовският буквар всъщност повтаря този от времената на култа. Или по-точно казано, култът е някак олекотен, прикрит, насилието е софистицирано. Образите на маршируващи войници липсва, но редът е същият: под "У" децата викат "Ура", марширувайки пред мавзолея на Димитров в София.


Букварът от 1976 г. – слънце, детство и благополучие


Пет години по-рано, през 1971 г., е приета нова конституция, Тодор Живков е достигнал пенсионна възраст, на сцената излиза неговата дъщеря Людмила.


Старостта се е превърнала в детство и мрачният, уморен свят на 50-те и 60-те е като че ли забравен. Букварът блести в жълто, навсякъде греят слънца и летят гълъби. Всички са усмихнати. Всичко "скача" и "припка". Всичко е в светлина – като "новия светъл вагон", с който под буквата "Г" от гарата "мама, татко и аз заминаваме за Москва". Или като милиционера чичо Цветан, който под "Ц" "приветливо се усмихва на децата".


Ясно е откъде идва това усещане за радост – мъчителната трансформация на селото в град изглежда приключена. Животните в буквара вече не са домашни животни, от които зависи прехраната. Няма волове, телета, прасета и кокошки. Тук са животните от зоопарка, от научнопопулярното четиво и приказката. Детето е жител на град. Онази стая, в която неговото семейство се е настанило след преселването в града, вече е апартамент в блок.


Сега пътуването извън познатото не събужда тревога, а точно обратното – радост. Навсякъде символи на пътуването – автобуси, влакове, кораби, ракети. Новата голяма тема е космосът, Юрий Гагарин се появява под буквата "Ю", детето пътува във въображението си до луната. Изобщо – знаци за отваряне навън, към другото, към различното. Българското дете вече се рисува хванато за ръка с негърче и китайче. Това е символиката на бъдещата "Асамблея на мира", която ще кулминира в буквара от 1982 г.


И все пак това отваряне е по-скоро пожелано, отколкото реално. Границите на света, в който може да се движи българчето, са си все същите – тези на славните строежи и Митко Палаузов.


"Най-често българските кораби са гости на великата Съветска страна", четем под буквата "Ф". Е, поне флагът, под който плава изобразеният до "Ф" кораб, е български, а не съветски.


Букварът от 1982 г. – трансформация на чистата идеология в история и забавление


1982 г.

© Авторът

1982 г.


През 1976 г. Кирил и Методий са се завърнали в българския буквар, при това на първа страница. Причината обаче не е някакво отваряне към религията, а опитът на късния социализъм да конструира нова историческа идентичност на българския народ. Двамата братя са върнати в буквара не толкова като създатели на славянската писменост, колкото като важни персонажи в разказа за 1300 годишната история на българската държава.


И изобщо, новият буквар, който излиза след шумната годишнина, чествана през 1981 г., е колкото учебник по писане, толкова и учебник по история. "А" става Аспарух и за пръв път "М" и "мама" са изместени от челното място в детския свят. "О" вече не е "око", а "Орфей". "Ш" става Шипка, а "Ч" – Чавдар войвода. Вниманието на детето е привлечено от гатанки и игрословици, но и от малки табла, представящи историята на българското оръжие (от копието до автомат "Калашников") или българския флаг (до конската опашка и знамето на Райна Княгиня се мъдри и съветското).


Та това е едната тенденция – към историзиране. Тя обаче се свързва с друга – в буквара вече навлиза светът на телевизията и развлекателните програми. Педя Човек е на всяка страница, задаващ загадки. Навсякъде – ребуси, картинки за оцветяване, снимки на марки. Самите исторически герои са като герои на комикси – представени са с някакъв подвиг, както и с различителните им белези. За разлика от всички предишни буквари, които се стремят, така да се каже, към едно чисто възпитаване, този иска и да забавлява.


На фона на тази тенденция към забавление, чистите образи на господстващата идеология стават все по-декоративни. Те вече не говорят, не призовават. Те просто присъстват върху страницата – Ленин, заедно с гербовете на НРБ и СССР, Живков и Брежнев на цяла страница, отпечатана в жълто, стихотворения за Димитър Благоев и партията. Ако някой ги изреже от буквара, това вече няма да бъде комунистическият свят.


Или по-точно, това ще бъде новият комунистически свят – този на пост-комунизма и прехода. На трансформацията на чистата комунистическа утопия в исторически кич и ретроутопия на миналото; на строгостта и сериозността в забавление, развлекателна индустрия и чалга. Възрастните, които ще се сблъскат реално с този свят през 90-те, вече са подготвяни за него от букварите, отпечатани в средата на 70-те и началото на 80-те.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Ами Гоше, що си спрял до 1990!? Ами вече 28 години имаме капитализъм! Айде продължавай! Примерно азбука са буквите подредени по азбучен ред, или какво е егн то Христос! Има и други! Например Д като дрога, К като Криско, или Н като нискотарифна! Но, Гоше, пропуснал си най важното! Уважението към учителя, което сега го няма!

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3195 Весело

  Още от буквара съм ги намразил комунистите с техните - трактористки-мавзолей - червени байряци -сърп и чук - Гошо Дамаджаната и другите символи на комунистическата олигофрения.

 3. 3 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":
  Аз пък мразя капиталистите, щот направиха така че ученик дори и наркоман, да не може да бъде наказан! Предпочитах, дъщеря ми да учи за сърп, сенокос и т.н. вместо да я успокоявам, след всеки наркомански припадък на някой неин съученик в училище!

 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  И аз така,Чикаго,та и досега!

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  буквите , демокрацията и как 28 години борят призрак дето бродел ... борба усвоила милиони и довела закономерно до комични резултати

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4983 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":


  До коментар [#4] от "Cara Mia":

  Кой каквото ще да кудкудяка и политиквитизира факт е, че днес образованието във всичките си аспекти и компоненти е на светлинни години от онова "старото' !!!
  Дори и вие сте негов продукт - личи си по грамотността ви.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1361 Весело

  Време е за ново Букварче, от 2017 година.
  Може да започва така:
  "а" - буквичка много близка на буквичката "Б".
  "Б"- буквичката на Бай ви Бойко Борисов.
  ........Тук се правят упражнения с изречения като: Бате Бойко бори бойко. -Бори бате Бойко бойко!
  "в" - буквичка също много близка на буквичката "Б", но на чак колкото буквичката "Ц".
  и т.н до буквичката "я". Там се правят упражнения с изречения от типа: Я, каква стабилна азбука стана тЯ!

 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Но, Гоше, пропуснал си най важното! Уважението към учителя, което сега го няма!

  Уважение нямаше и преди.
  Гергина Тончева изрече пред Кеворк:
  -Срана в която учителят получава по-малко от милиционера, не е нормална страна!
  Не се напъвай в идеализацията на "светлото" минало!
  Всичко е подготвено за настоящето.

 9. 9 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Срана в която учителят ...
  СтРана, в която...
  До коментар N8!

 10. 10 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 256 Неутрално

  С омраза не става!
  Трябва любов и към лошия, за да го променим!
  Но и само с любов не става!
  Какво още трябва, за да променим хората и да не говорим за политика днес!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4983 Разстроено

  До коментар [#8] от "Alexander97":

  бъркаш уважението с оценката на труда. преди уважение към учителя имаше . и Гергина Тончева бе една от големите учителки на онова време и на онова образование . Сега моделът е Джасим.
  познавам лично и двамата и семействата им и мога много да коментирам но нне му е времето и мястото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4983 Разстроено

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  н-неграмотни

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":
  "бъркаш уважението с оценката на труда."
  Питай финландците, които УВАЖАВАТ учителите изключително много и ЦЕНЯТ труда им подобаващо! Точно поради тази причина за ЕДНО учителско място се явяват на конкурс по 100 кандидата!!! Млад учител започва от 3 000 евра със съответните бонуси впоследствие! Смяташ ли, че е случайна отпуската за ЦЯЛА ГОДИНА след шестата?
  В нашата китна родина много малко са желаещите да бъдат унизени и осъдени на мизерия, работейки една от най-трудните и изхабяващи професии! И пенсионерите, работещи в момента, ще си тръгнат по физиологични причини.
  Кой ще поеме след тях?

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4983 Разстроено

  До коментар [#14] от "Alexander97":

  само потвърждаваш казаното от мен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Нещо такова ли се получава?

  Аз Бойко властя губернията-„Държава“.
  Ех, жалко за идейният Йосиф! Как липсва ми!
  Но, обичният Путин реши: Самичък-такъв управлявам.
  Фактически “ хак-мие“ Цацун. Ченгетата- „шушу-мушу“ щастливи.
  Ем голям - Ем малък, юбрииая, Я!

 17. 17 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#14] от "Alexander97":

  В България учителите никога не са били добре платени. Три поколения имаме в семейството. Нямаш си на представа в каква мизерия в началото на миналия век са откривали училища из Родопите и пограничните райони баба ми и сестрите Й. И все пак ВИНАГИ ЩЕ ИМА УЧИТЕЛИ. И винаги ще има простаци.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Идеология и ограничен кръгозор в първи клас.
  Много ми хареса погледа на автора. Великолепен анализ!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Под игото се издаде на маймуницаа!!!
  А този търси проблема в букварите от комунизма....
  От години се погва този или онзи автор, защото ползвал богат речник и сакън-да не научат нещо ново... Може би защото самите родители имат беден речник и не могат да обяснят на децата си непозната дума. В света на интернет...където всичко е описано и стои на един клик разстояние.
  Добре е всеки да погледне себе си, да си дадете сметка на възпитава и на какво учи децата си, пък после да видим букварите от 1945 до днешния ден, не само до залеза на Живков

  "We're not gonna take it! Anymore."
 20. 20 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "милиционера чичо Цветан" - от 1976 до сега нищо не се е променило.

 21. 21 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#3] от "ban":

  Тя дори и да учи за сърп и чук,пак ще мечтае да отиде там,където ще има право да избира:да учи или да се дрогира.Проблемът не е в сърпа и чука,а в това ,че "преподавателите" останаха същите.Но вече и ти имаш избор-можеш да не им служиш!

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4027 Весело

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Стига с това "старото" бе кмете! До втръсване повтаряш едно и също, колко хубуу било старото и колко лошо е всичко ново! И аз изпитвам носталгия по младоста ама отвори си малко очите!

  klimentm
 23. 23 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Аман с тия митове за страхотното комунистическо образование и интелигентите, които изкарвало.

 24. 24 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Под игото се издаде на маймуницаа!!!А този търси проблема в букварите от комунизма...
  —цитат от коментар 19 на widowmaker Борисов е единствената партия !?!


  Аз не мога да разбера прости ли сте или само тролите за спорта. "Pod igoto" го направиха да се привлече вниманието към писането на шльокавица в Интернет. Целта не е да го четат хората или да някакви конспиративни простотии. Вчера някакви глупаци им се привидяха дългите ръце на Сорос.

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4983 Разстроено

  До коментар [#22] от "klimentm":

  ако можеш малко да си избистриш тезата или и ти си продукт на "новото" образование ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4983 Разстроено

  Аман с тия митове за страхотното комунистическо образование и интелигентите, които изкарвало.
  —цитат от коментар 23 на Yard


  кога в българия е имало комунизъм ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  кога в българия е имало комунизъм ?
  —цитат от коментар 26 на КМЕТ В СЯНКА


  Под комунизъм се разбира селско-руския режим между 44-та и 89-та. Не се прави на по-тъп отколкото си, все пак си обучаван през комунизма.

 28. 28 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "ban":

  Гоше не ви чува, отиде да си вземе парите от еврофинансирането за материала.

  "Въпреки тези промени обаче, това не е желаният работнически свят на комунизма.."

  Гоше не знае, че по онова време в САЩ още негрите са влизали през отделен вход в киното, и е трябвало да отстъпват на бял човек място в рейса.

  В историярта няма ако.... Така е трябвало да стане .... Лошо, добро, .... , това е.

  Някой да потупа Гошето, да не се задави с евросредствата ....


 29. 29 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Ха-ха-ха. Чичо Цветан е милиционер ,чичо Бойко също ..... Просто не е в букварите днес, но реалността е същата (герберокомунистически Фафли, фланелки, лентички, знаменца и въздействие върху съзнанието на простия електорат)

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 30. 30 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Кмете, с буквата Щ нещо не си в час.
  Правилното прилагателно е тщеславен, а не щеславен, както си го написал.
  Да беше написал просто... щуцер??? :)))

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 31. 31 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 460 Гневно

  О, свещенна простотия - „славянска“ та „славянска“ писменост! Колко от вас, юроди ниедни, помислиха, че Климент, Наум, Сава, Ангеларий и Горазд не са някакви селянчета, а високо образовани българи (вишисти), владеещи перфектно български и гръцки за да бъдат преводачи. Обратното не е възможно – няма византийци, владеещи български. Колко от вас помислиха какви материални и финансови усилия е коствало на 8-я Седмочисленик - княз Борис I да осигури десетки хиляди агнешки и ярешки кожи за пергамент? Колко хиляди мъже е освободил от военна служба и данъци за да преписват и после да разпространяват сред народа свещените църковни книги на български? Имал късмет Борис-Михаил, бил е владетел на третата по големина империя в Европа след Византийската и Свещената римска империя – Българската, която скромно наричаме царство, но и днешна България трудно би изпълнила „петилетката“ на Борис I и Симеон Велики.

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4983 Разстроено

  До коментар [#27] от "Yard":

  Не знам ти кога и какво си учил но явно обрАЗОВАНИЕТО ТИ ИЗДИША ТОТАЛНО. Тъжна действителност. Посочи поне един достоверен научен източник, който да потвърди бръщолевениците ти !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4983 Разстроено

  До коментар [#30] от "stephanco":

  приемам. прав си !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4983 Весело

  До коментар [#29] от "Dr_Doolittle":

  постъпило е искане(директива) от най-високо място и вече името МУ го има в учебниците а децата чинно благодарят за "топлите" МУ грижи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4983 Весело

  До коментар [#28] от "potrebitel3":

  той е стипендиант на Отворено Общество.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Ето нов проект за "букварче" ... потресен съм, отврат !
  Това е подарък за всички русофили и комунофили !
  https://clubz.bg/54291-putin_slavqnskata_azbuka_dojde_v_rusiq_ot_makedonskata_zemq

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 37. 37 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Това са имена на разработки на Шесто срещу класовия враг, нали.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 38. 38 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#23] от "Yard":

  Изкарваше, добре форматирани кравароинтелигенти.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Какви ли още чудеса ще дочакаме.

 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4983 Весело

  До коментар [#36] от "роджър":

  не се потвърждава. явно е фейк.
  Георги Гочев

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4983 Весело

  javascript:;
  До коментар [#40] от "КМЕТ В СЯНКА":

  https://ria.ru/politics/20170524/1494983948.html

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4983 Весело

  До коментар [#37] от "abdelhaqq":

  щом казваш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално
 44. 44 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Чака-го, честит празник, бре, момък! Светъл ден на българската просвета и култура /ако я има/. И в тоя ден, първото което написваш тук е нещо за комунистически "мавзолей", с което объркваш единствено и множествено число и изписваш ударението върху "и" като "и". Личи, че си намразил буквара отдавна! Ама "Върви народе възродени..."!!!

 45. 45 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  кому е нужно да се прави анализ на буквари от 1950-та година? знаем,бе знаем че комунизите са гадове.колко още може да се тиражират простотии,колко?

 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4983 Весело

  До коментар [#45] от "pavur":

  следва докторат върху надписите в обществените тоалетни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#24] от "Yard":

  Шльокавицата е първия изстрел по кирилицата! Пристрелка му казват. Проба. Уж на майтап.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  "Още от буквара съм ги намразил комунистите с техните - трактористки-мавзолей - червени байряци -сърп и чук - Гошо Дамаджаната и другите символи на комунистическата олигофрения."

  А бе знам, бе, знам! Всички още от крехката 7-годишна възраст мразеха комунистите и Гошо Дамаджаната. Осъзнато, разбира се. И всички още от 7-годишна възраст мразеха Никола Деянов (Сергей) и Митко Бомбата и искаха да играят Велински.

 50. 50 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Виждам, че под тая статия пак ще има преброяване на тъмносините чугуни.
  Мисля, че основната разлика между симпатизантите на "Да, България" и ДСБ е отношението към Богдан Велински.
  ДСБ-симпатизантите винаги твърдят, че като невръстни деца по време на комунизма искали да играят Велински и никой друг, докато тези на "Да, България" чистосърдечно си признават, че предпочитали или м-р Деянов, или Митко Бомбата.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  ЕДИННА СВЕТОВНА ЕВРОПА

  АЗБУКА БЕЗ ГРАНИЦИ

  пп
  ползват я и странници

 53. 53 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Образованието в България бе на висота докато не бяха отворени границите и не се видя нивото му в сравнение с някои други страни И като тръгнаха колони студенти за Велкобритания и САЩ

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 55. 55 Профил на sevenseas
  sevenseas
  Рейтинг: 397 Весело

  До коментар [#31] от "bozkata":

  Ашколсун!!!

 56. 56 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":
  "преди уважение към учителя имаше"

  Това да идеологизми и фалшификации. Комунизмът смачка учителя и интелигента, направи заплатата му по-малка от тази на работника и милиционера, за да бъде под техния контрол и да не искат хората да стават интелигенти. Разликата в заплатата на учигтеля спрямо тази на работника преди и след 9 септември е поне десетина пъти. Останалото са живковизми и путинизми или с една дума - идеологически измислици.

 57. 57 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#50] от "agile":
  А ти си една мноого ниска топка, която изобщо не разбира за какво се говори в статията.

 58. 58 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#45] от "pavur":
  Анализът на буквара от 1953 година е супер. Да се подмине той означава да се оставят хората, които носят портрети на Сталин, да казват единствената "истина" за онова време.

 59. 59 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Някои колеги тук бъркат уважението със заплащането. В идеалния свят би трябвало да има съответствие между двете, но светът не е идеален.
  Учителите и преди не бяха високоплатени, но това се отнасяше и за повечето професии за които е нужно образование. И един инженер обикновено вземаше по-малко от работник седми разряд, освен ако не е станал директор на предприятието.
  Уважението към учителите обаче го имаше наистина. Дори на най-големите хайванчета между съучениците ми не им е идвало на ум да им се подиграват открито, или даже да не замълчат в час когато им се направи забележка. Да не говорим за пушене в училище, закъснения или направо отсъствия без причина.
  Същественото в случая е, че родителите практически винаги заставаха на страната на учителите, в много случаи и с някои неприемливи сега "педагогически" мерки.
  Разбира се причината не е толкова в политическата система тогава и сега. Мисля че в цял свят напук на все по-широкия достъп до информация върви процес на опростачване на населението.

 60. 60 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#58] от "авторът":

  колко дечурлига в наши дни учат по буквари от 1953-та? колко носят портрети на сталин и нон-стоп ги дават по телевизора във всички сутрешни блокове и вечерни предавания?колко?

 61. 61 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  До коментар [#18] от "penetrating":

  "Много ми хареса погледа на автора. Великолепен анализ!"

  Ако се гледа с такъв едностранчив поглед, отма ще излезе, че Свети Климент Охридски е пръв комунист:
  "Традиционно кирилицата е приписвана на Климент Охридски, а името ѝ – в чест на св. Кирил – Константин Философ, на когото Климент Охридски е ученик. Кирилицата заменя глаголицата, създадена по-рано от Константин Философ-Кирил, съгласно византийската външна политика през IX век с цел славянските народи да не възприемат християнството от Рим."

  От 44 букви в глаголицата, Свети Климент ги орязва на 36 букви и що "комунисти" са минали през главата на Гошето да се стигне до 30-буквения "великолепен анализ" във фокусиране върху омразен за автора период ....по подобие на други автори от този период, но мразили предходния.
  Та "великолепното" седесарско заключение е, че комунизмът се е пръкнал по нашите земи през зимата на 885 – 886 г. , когато Климент, Наум и Ангеларий достигат Белград, който по това време е българско владение.

 62. 62 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  До коментар [#60] от "pavur":

  "колко дечурлига в наши дни учат по буквари от 1953-та? колко носят портрети на сталин и нон-стоп ги дават по телевизора"

  Ако се вярва на тестовете на Менса за отчайващото ниво на демократичното ни образование, не са спирали да си носят букварчетата от 1953 целия медиен мейнстрийм.

 63. 63 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  До коментар [#61] от "wanderer":

  Грешите :)
  Със словесна гаргара, дори и с глаголицата няма да Ви се получи доказателството :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  секи 4ти км

  Таз година - букви.
  Догодина - книги!

  До коментар [#36] от "роджър":

  ... slavqnskata_azbuka_dojde_v_rusiq_ot_makedonskata_zemq

 65. 65 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#59] от "nigel":
  Комунизмът смачка самочувствието на умигтеля и заплатата му по силата на идеологическото недоверие към интелигенцията. Тук ниското заплащане и неуважението са двете страни на една и съща монета.

 66. 66 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#60] от "pavur":
  Тези дечица, които са учили по буквара от 1953, сега носят портретите на Сталин, прекланят се пред паметника ан армията-завоевателка, спират европеизацията на България, даряват на Русия милиарди за нейните геополитически интереси, не плащат милиарди данъци за обработакта на петролни продукти. И вкрайна сметка, защо учим история? Или да учим само славната история на БКП и КПСС?!

 67. 67 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#66] от "авторът":

  авторе, тия дето са учили по буквара от 1953-та са малко нещо поизмрели вече,или нямат сили да се помъкнат на обществено място с портрет на сталин,наричат ги вмирисани дъртаци,отломки от миналото,комуняги,призовават ги да умрат по-бързо,осмиват ги,подиграват им се... не знам къде ги срещаш тия хора,може и некаква форма на мания за преследване от комунисти да е или начална форма на шизофрения,та да виждаш навсякъде сталинисти,обаче напоследък се натрапва мнението,че по-голяма част от населението е ЗА ойро-атлантическо бъдеще,навсякъде се веят байряци със звезди . а,и авторе-демокрацията ми отне седесетата.ей тва не мога да й простя хахахаха

 68. 68 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#67] от "pavur":
  Тези, които са учили по буквала от 1953 г. са 70-годишни активисти, които участват в Антифашисткия съюз (?!), въздишат по социализма и са възпитали "достойни синове на народа" - деца и внуци. Но тук не става само за тяхната физическа роля, а за разкриването на реалните измерения и механизми на тоталитарното общество и тази работа далече не е свършена. Анализа на букварите е един емблематичен момент, който характеризира комунистическото възпитание.

 69. 69 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Чудесна статия! Поздравления! И после кажете, че Цветан не е милиционер....:)

 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  До коментар [#65] от "авторът":

  "Комунизмът смачка самочувствието на умигтеля и заплатата му по силата на идеологическото недоверие към интелигенцията."

  Кажете демокрацията какво направи за 27 години за Учителя! Щото аз виждам простаци псевдо-интелигенти (учили-недоучили като Гошето) смазаха авторитета и малкият авторитет, който беше останал на Учителя - "учиникът бил следвал парите", а учителят "духа супата" и Гошето се пръква с ново оправдание - букварчето от 1953 г. било виновно.

  Или като дърт комунист ще ми обяснявате, че "светлото бъдеще" при социализЪма не се случвало заради турското робство или заради монархо-фашизма (ако трябва да се цоцат пари за активна борба срещу държавата)?

  Все някой друг Ви е срал в гащите на Вас комунистите - я технология, я буквар, в краен случай изказване на Мао Дзедун.

 71. 71 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Аторът на тази статия явно е доста бездарен, понеже 2 месеца след предишното си творение ("Езикът на комунистическия рай") продължава да не намира нови източници на "вдъхновение" и пак си драска за комунистите. Даже повтаря някой пасажи ("От езика се "изхвърлят" краесловните ерове, ят и голямата носовка"). Предполагам ако се разровя в коментарите ще открия циклично повтарящи се тези на едни и същи пациенти. Жалка история

 72. 72 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 259 Неутрално
 73. 73 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  До коментар [#68] от "авторът":

  "Тези, които са учили по буквала от 1953 г. са 70-годишни активисти, които участват в Антифашисткия съюз"

  По това букварче са учили Иван Костов (роден на 23 декември 1949), Стефан Софиянски (роден на 7 ноември 1951 г. ), Стоян Александров (1949).
  А Владимир Левчев (1957), Илиян Василев (1956), Филип Димитров (1955), Красен Станчев (1955), Евгени Михайлов (1954) хващат букварчето от 1957 г., завършващо с Ленин, Димитров и елха.

 74. 74 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#71] от "kondio_savov":
  Интересно нещо сте комунистите: цялата човеша история я представяте като предпоставка за комунизма, но след като сте взели властта не искате да бъдете изучавани от историята. То е ясно защо. За комунистите ще се пише столетия напред, защото такива извратени форми са важни предупреждения за бъдещите поколения, подобно на фашизма.

 75. 75 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#70] от "wanderer":
  Каокто виждате, тези 27 години бешие преход на комунистическата власт в капиталистическа такава. Какво искате да се промени на Учителя от такава система?! Това е продължение на политиката на комунизма спрямо интелигенцията, защото ако учителят е авторите, ще учи децата да различават комунизма от демокрацията, къде се живее по-добре и къде се лъже, че се живее добре, кой политик е популист и кой е полезен за обществото... Такива хора не са нужни на пост-комунистическата власт. Логиката е проста и универсална: където корените на комунизма са по-дълбоки (т.е. където влиянието на Русия е по-силно), там учителят е все в тази позиция.

 76. 76 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#73] от "wanderer":
  Ченгетата от ДС не са учили по това букварче, нали? Гоце, Доган, Вальо Златев, Станишев - те не са го изучавали?! Колкото по добре са го изучавали, толкова по-зле за държавата.

 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  До коментар [#75] от "авторът":

  "Логиката е проста и универсална: където корените на комунизма са по-дълбоки (т.е. където влиянието на Русия е по-силно)"

  Те, корените на комунизма са в Германия (Маркс) и Англия (Енгелс). В Русия просто се пръква едно ГМО в резултат на лошото управление от дворяните и цялото царско войнство.
  Иначе логиката нито е просто, нито универсална. Затова авторитетният учител учи децата да мислят, да разсъждават, да фантазират на различни идеологически предпоставки за да могат да различават престъпленията, прикривани с красиви фрази "братство, равенство и свобода" или само с "бежанци".

 78. 78 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  До коментар [#76] от "авторът":

  "Ченгетата от ДС не са учили по това букварче, нали?" Не, не са учили. Станишев и Пирински определено са учили по чуждо букварче в Херсон и Уашингтон. А тия от ДС, които познавах, са хващани от улицата, умни без букварче, но с провинение, за да са верни като еничари.

 79. 79 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":Стига с това "старото" бе кмете! До втръсване повтаряш едно и също, колко хубуу било старото и колко лошо е всичко ново! И аз изпитвам носталгия по младоста ама отвори си малко очите!
  —цитат от коментар 22 на klimentm


  Ами прав е човекът.... Тогава оная му работа ставаше, а сега виси и се мандахерца като вратовръзката му. Какво му е хубаво на новото?

 80. 80 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Въпрос към всички защитници на учителите-И преди и сега ако не ти стига дипломата за друго ставаш учител.Защо?Колко от вас си спомнят по повече от един или двама читави учители?Същите както полицаите.И съ същата голяма заплата.

 81. 81 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 622 Неутрално

  кога в българия е имало комунизъм ?
  —цитат от коментар 26 на КМЕТ В СЯНКА


  Прав си. Един Сталин не можахме да стигнем, за "генералният секретар на Камбоджанската комунистическа партия другаря Пол Пот" да не говорим. Недостижими висоти!

  А, да... Според официалната идеология ние приключихме до развитото идиотическо общество... До комунизма не достигнахме, защото Горбачов ни предаде. По същото време обаче, когато ВСИЧКИ ние се упражнявахме върху "развития социализъм" в рамките на партийно-политическата учебна година, в се-сере то учениците им учеха, че вече са в комунизма. Една колежка (само веднъж я чуках, честно) ми беше пратила писмо оттам: "Ако това е комунизъма, искам си социализъма". А един бивш партиен секретар, който така и не можа да си намери работа след 1990-та - точно такива кадри не търсели, до смъртта си рева, как империалистическите гадове го върнали с цяла обществено-икономическа формация назад в историята...

  А сега сериозно: думата "комуна" е била много употребявана по време на Средновековието. Средновековните комуни са били устроени точно по начина, по който "класиците на марксизъма и ленинизъма - другарят Карл Маркс и другарят Фридрих Енгелс" са си представяли комунистическото общество. Преставали са да бъдат комуни, когато са искали закрилата на някой феодал срещу друг, по-слаб феодал или срещу разбойници. Така че комунизъм в България е имало .... почвай да виеш... например по време на "турското робство".

  Ако внимателно и с разбиране изчетеш 49-те тома събрани съчинения на Карл Маркс и Фридрих Енгелс (последният е справочник някакъв) но на руски, за да си по-близо до културата и духа на "руските другари" ще установиш нещо странно: цялата идеология на комунизма е една огромна носталгия по феодалното общество. Когато от парите и предприемчивостта зависи значително по-малко, отколкото от мястото, на което господ те е поставил. И когато е имало Партиен секретар, достатъчно могъщ, та ако му се мазниш редовно, да ти решава проблемите.

  Парадоксално, но същата носталгия по феодализма откриваш и когато четеш
  Klages и Baeumler. Само че те се фокусират върху другата половина на Средновековието - военните дружини, хранените хора, които завоюват жизнено пространство за народа си, и ти, който ги водиш, ставаш крал...

  Така че недей за комунизма. Имали сме го. А ако след 1945 не успяха да ни върнат към Средновековието, то е само защото не им остана време. Ама Ким-овете го постигнаха, нали? И сега си имат най-голямото феодално имение.

 82. 82 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 622 Неутрално
  До коментар [#1] от "ban":Гоше не знае, че по онова време в САЩ още негрите са влизали през отделен вход в киното, и е трябвало да отстъпват на бял човек място в рейса.
  —цитат от коментар 28 на potrebitel3


  Е, нямаше начин да не стигнем до това, че комунизмът е бил много хубаво нещо, защото по негово време в Америка са биели негрите. :D :D :D

 83. 83 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 622 Неутрално
 84. 84 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#31] от "bozkata":

  Беше преди доста години. Предната вечер с един приятел - и той студент като мене, бяхме продали "Александър Невски" на някакъв мъртво пиян дойчо - турист, за 100 марки. Даже и нотариален акт му дадохме - някаква, не помня вече каква, много респектабелна фактура. И си седяхме на някаква... пейка ли беше, камък ли, не си спомням вече, пак там, наблизо, та да видим, няма ли да се появи някой друг пиян дойчо, та да я продадем и на него.

  Вместо това се появи някаква руска група - само жени + кагебиста, който ги назирава, + дежурния як и тъп ебач Ванка, воден за всеки случай - ако на някоя от дамите не й провърви със сексуалния туризъм . И понеже някои о т жените ставаха, се намъкнахме подир групата в ... храма, да речем.

  Екскурзоводката обясняваше за Симеон: "Он окончил Высшую Магнаурскую Школу, и ему выдали диплом!"

  Следващото, което си спомням, беше някаква хотелска стая, в която с две дами се наливахме с водка, удряхме във масата някаква риба със странното име "таранка", та да омекнела, и ощастливяхме ту едната, ту другата дама - аз и оня приятел. Лошото е, че се събудихме в съвсем друга стая, със съвсем други две рускини, за които ясният спомен вече ми се губи. Но изглеждаха доволни, де...

 85. 85 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Какви ли още чудеса ще дочакаме.
  —цитат от коментар 39 на Роси


  Нямаш представа колко ме кефиш с постингите си!

 86. 86 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#59] от "nigel":

  Не беше уважение. Беше страх. И не мисля, че бъркаш. Мисля че лъжеш.

 87. 87 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Аторът на тази статия явно е доста бездарен, понеже 2 месеца след предишното си творение ("Езикът на комунистическия рай") продължава да не намира нови източници на "вдъхновение" и пак си драска за комунистите. Даже повтаря някой пасажи ("От езика се "изхвърлят" краесловните ерове, ят и голямата носовка"). Предполагам ако се разровя в коментарите ще открия циклично повтарящи се тези на едни и същи пациенти. Жалка история
  —цитат от коментар 71 на kondio_savov


  Авторът на тази статия изследва темата, която го интересува и върху която смята, че може да каже нещо, което си струва да бъде казано. Ще ми е трудно да ти обясня, какво точно е "изследване" - липсва ти контекст на разбирането, но те моля да приемеш, че не е хубаво човек да бърза с оценките.

 88. 88 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 701 Неутрално

  виж ся герги брадчед..туй дето го пишиш щеше да е ок ако гу беше написал некои твой студент втори курс от нбу ... ти напиши за сегашното...що сега нештата са си все същите само дето леко ама много леко формата е пруменена ... и си направи некоя по свесна снимка че плашиш рибата така

 89. 89 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Същото е и с "а": навсякъде преди и след комунистическия режим асоциирана с "агпарух"

  Евтино , тъпо и бездарно . Като на автори от Америка за България . Спонсора и създателя на фондацията обяснява всичко . Но пъ същество . През 1950 - та в първо отделение не започнахме с А . Започнахме с Я . Защото за нас агнето беше Ягне . А и сега си купуваме ягнета , а не агнета . Децата ми започнаха с А и агнето . Внуците ми започнаха с А и агнето . Виж , до Аспарух не съм стигнал . Но Америка за България стигна . Само и само да се докаже , че букварите през комунизма ??? / ама че историци / не са стрували и децата оставали неграмотни . Затова пък СЛЕД комунизма сял свят разбра , че децата на ДЕМОКРАЦИЯТА са ФУНКЦИОНАЛНО НЕГРАМОТНИ . Явно в резултат на Фондации , създадени от Америка за България . Четвърт век вече в общественото съзнание вън и независимо от разните НПО- та ,се затвърждава факта , че българската нация ИЗПРОСТЯВА . Ами да ипростява . Това , което човек сам си направи , и Господ не може да му направи. Пък и не е фатално. Когато обществото в по- голямата си част е просто , то и общуването в него е просто . Каквото и да е било образованието при " комунизма " , явно е било на високо ниво , щом Америката се е постарала да " спечели " за каузата си "експерти " започнали науката си тъкмо със "Аспарух " и "Сърп ". През комунистическото . .

 90. 90 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dr_Doolittle":Ха-ха-ха. Чичо Цветан е милиционер ,чичо Бойко също .....

  Чичо ти Бойко НИКОГА не е бил милиционер . Нито полицай . Бил е пожарникар . което също е престижна професия . За истинските професионалисти , разбира се .

 91. 91 Профил на Todor Nedkov
  Todor Nedkov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Много добра статия, истински съжалявам, че не е продължена с букварите на прехода.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK