ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Националпопулизмът взе държавната етническа и демографска политика

Валери Симеонов

© Цветелина Белутова, Капитал

Валери СимеоновМинистерският съвет е решил Валери Симеонов да бъде председател на Националния съвет по етническите и интеграционните въпроси. "Бил съм секретар на този съвет и знам за какво става дума. Това е гавра с малцинствата. Това написа във "Фейсбук" доц. д-р Михаил Иванов - съветник на президента Желю Желев по етническите въпроси, секретар на Националния съвет по етническите и демографските въпроси към Министерския съвет от 2001 до 2005 г. Той е от авторите на проекта "Нагласи на мюсюлманите в България – 2016" . "Дневник" го потърси за коментар по повод новия пост на Валери Симеонов.


Какво цели ГЕРБ със съгласието си Валери Симеонов да стане заместник-премиер по демографските въпроси, пряко следствие от което е назначаването му на председател на етническия съвет и поемането от него на координацията на политиката за българите в чужбина? Най-вероятно става дума за лекомислени безпринципни коалиционни пазарлъци.


От друга страна, това назначение означава, че крайният националпопулизъм постигна целта си да вземе в своите ръце провеждането на държавната етническа и демографска политика. А ние знаем заявените от националпопулистите и лично от Валери Симеонов програмни намерения.
Помним идеята им ромите да бъдат концентрирани в увеселителни резервати


Помним как той, който вече ръководи демографската политика на правителството, говореше от трибуната на парламента, че някои циганки раждат като разгонени кучки, че имат инстинкти на улични кучки. Помним как блъскаше възрастна туркиня на границата. Помним ролята на така наречените "Обединени патриоти" и на него лично за ограничаването на гласуването в чужбина. Помним за "майтапите" му в "Бухенвалд".


Назначението на Валери Симеонов е позор за управляващата коалиция


Съветът, който той вече оглавява, е за "сътрудничество". Каква политика на сътрудничество с малцинствата той може да провежда, когато е разрушил всичките мостове към тях? Решението на правителството говори за пълно сриване на морала в поведението на политическия елит. Показателно е, че досега освен "Да, България" нито една друга партия не се е обявила срещу това решение (бел.ред. - Междувременно против назначението се изказа лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ).


Пасивно е или най-малкото бавно е в реакцията си и гражданското общество. Единствено правозащитният сайт "Маргиналия" светкавично обяви подписка с искането на оставката на Симеонов.


В тази ситуация трябва всички, които сме за защита на демокрацията в нашата страна, да се обединим срещу настъплението на националпопулизма и срещу безпринципните партизански сделки с него.


ГЕРБ и лично Бойко Борисов многократно са заявявали, че тяхна първостепенна грижа е стабилността в страната. Сега те трябва да докажат тези свои думи. Защото назначението на Симеонов и предоставянето в неговите ръце на етническата политика на държавата е


дестабилизиращ фактор в особено чувствителната област на междуетническите отношения


Очаквам представителите на малцинствата да реагират. Водещи фигури в ромското движение вече прогнозират как от съвета ще се оттеглят редица малцинствени организации, докато Симеонов е негов председател. Доколкото знам, те подготвят своята позиция.


Не по-малко важно е какво ще бъде поведението на другите гражданските организации. Защо се бави Българският хелзинкски комитет?


За ролята на политическите партии вече казах. Сега е време всеки да се определи къде е по отношение на националпопулизма.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK