Националпопулизмът взе държавната етническа и демографска политика

Валери Симеонов

© Цветелина Белутова, Капитал

Валери СимеоновМинистерският съвет е решил Валери Симеонов да бъде председател на Националния съвет по етническите и интеграционните въпроси. "Бил съм секретар на този съвет и знам за какво става дума. Това е гавра с малцинствата. Това написа във "Фейсбук" доц. д-р Михаил Иванов - съветник на президента Желю Желев по етническите въпроси, секретар на Националния съвет по етническите и демографските въпроси към Министерския съвет от 2001 до 2005 г. Той е от авторите на проекта "Нагласи на мюсюлманите в България – 2016" . "Дневник" го потърси за коментар по повод новия пост на Валери Симеонов.


Какво цели ГЕРБ със съгласието си Валери Симеонов да стане заместник-премиер по демографските въпроси, пряко следствие от което е назначаването му на председател на етническия съвет и поемането от него на координацията на политиката за българите в чужбина? Най-вероятно става дума за лекомислени безпринципни коалиционни пазарлъци.


От друга страна, това назначение означава, че крайният националпопулизъм постигна целта си да вземе в своите ръце провеждането на държавната етническа и демографска политика. А ние знаем заявените от националпопулистите и лично от Валери Симеонов програмни намерения.
Помним идеята им ромите да бъдат концентрирани в увеселителни резервати


Помним как той, който вече ръководи демографската политика на правителството, говореше от трибуната на парламента, че някои циганки раждат като разгонени кучки, че имат инстинкти на улични кучки. Помним как блъскаше възрастна туркиня на границата. Помним ролята на така наречените "Обединени патриоти" и на него лично за ограничаването на гласуването в чужбина. Помним за "майтапите" му в "Бухенвалд".


Назначението на Валери Симеонов е позор за управляващата коалиция


Съветът, който той вече оглавява, е за "сътрудничество". Каква политика на сътрудничество с малцинствата той може да провежда, когато е разрушил всичките мостове към тях? Решението на правителството говори за пълно сриване на морала в поведението на политическия елит. Показателно е, че досега освен "Да, България" нито една друга партия не се е обявила срещу това решение (бел.ред. - Междувременно против назначението се изказа лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ).


Пасивно е или най-малкото бавно е в реакцията си и гражданското общество. Единствено правозащитният сайт "Маргиналия" светкавично обяви подписка с искането на оставката на Симеонов.


В тази ситуация трябва всички, които сме за защита на демокрацията в нашата страна, да се обединим срещу настъплението на националпопулизма и срещу безпринципните партизански сделки с него.


ГЕРБ и лично Бойко Борисов многократно са заявявали, че тяхна първостепенна грижа е стабилността в страната. Сега те трябва да докажат тези свои думи. Защото назначението на Симеонов и предоставянето в неговите ръце на етническата политика на държавата е


дестабилизиращ фактор в особено чувствителната област на междуетническите отношения


Очаквам представителите на малцинствата да реагират. Водещи фигури в ромското движение вече прогнозират как от съвета ще се оттеглят редица малцинствени организации, докато Симеонов е негов председател. Доколкото знам, те подготвят своята позиция.


Не по-малко важно е какво ще бъде поведението на другите гражданските организации. Защо се бави Българският хелзинкски комитет?


За ролята на политическите партии вече казах. Сега е време всеки да се определи къде е по отношение на националпопулизма.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  Точно Валери Симеонов е подходящият човек а не разни адепти на циганизацията и турцизацията като Мишо Иванов! Затова и воят от ДПС е голям.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 2. 2 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Шъ поживейм..шъ видим.. Най-вероятно Цецко няма да може да си вземе 200-300 000 гласа от малцинствата следващите избори чрез които гласове вече 8 години Герб са на власт...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2135 Весело

  Защо се бави Българският хелзинкски комитет?

  А така Мишо подсети аверчетата си да се включват в гюрюлтията!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 675 Весело

  Колкото повече вият малцинствата - толкова по-правилно е взетото решение!

  Подпис - електронен ;)
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2049 Весело

  Бойко Борисов няма никаква вина - Вие сте прости и аз съм прост и затова се разбираме - това е мозъчна експлозия и Бойко просто ни го доказва вече в трети мандат.

 6. 6 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1303 Разстроено

  пОскам сАлза...
  Мъка ми е как Далавери ще мачка бхк, циганските организации и такива измислени експерти като горния. Страдам за тях...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3836 Неутрално

  Отдавна живеем в Алиса в огледалният свят.
  След Бибитко премиер всичко вече е възможна!

  klimentm
 8. 8 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Весело


  Съветът, който той вече оглавява, е за "сътрудничество". Каква политика на сътрудничество с малцинствата той може да провежда, когато е разрушил всичките мостове към тях? Решението на правителството говори за пълно сриване на морала в поведението на политическия елит. Показателно е, че досега освен "Да, България" нито една друга партия не се е обявила срещу това решение (бел.ред. - Междувременно против назначението се изказа лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ).

  Що бе, нали чрез общуването с малцинствата и по близкия си контакт с тях Валерката може да си промение мнението и да се научи на нещо? Барем излезе друг човек след това назначение. В интерес на истината, ироничното е, че електората на да българия има далеч по- малко общо и взимане даване с малцинствата от колкото този на ОП.... да не говорим че заради тяхния инат и елитаризъм сега коментираме подобни назначения.

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3836 Весело

  До коментар [#8] от "lol":

  Превъзпитанието на Валер ли е задачата на МС ?! Мислех че е друга?!

  klimentm
 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3836 Весело

  До коментар [#1] от "Julian Mall":

  Мисля че не е Валера най подходящият ами Динко, не знам какво чакат и държат в резерва тоз ценен кадър?!

  klimentm
 11. 11 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Това също е относимо към демографската криза , но не намира място в това издание !

  //www.novini.bg/news/425020-за-три-месеца-брутният-външен-дълг-на-българия-намалява-с-461-2-млн-евро-до-34-181-2-млн-евро.html

 12. 12 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#9] от "klimentm":

  човек се учи докато е жив, пък и трябва да търсим позитивното в това което ни предоставя живота или в този случей българския избирател ...

 13. 13 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Айде пак рев.
  Ми да изберем джасимката и ще сте хепи а?
  Да, ама друг път.
  Само за малцинства се говори в последно време, ми мнозинствата да умират ли?
  Кой им пречи на циганите сега да работят и да си плащат задълженията?
  Сигурно пак Валери Симеонов ги фрустрира и не смогват...

 14. 14 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Какъв е тоя смешен плач?!

  Аз съм сигурна, че Валери Симеонов не би предложил и приложил мерки, каквито аз бих въвела...

  НЕ МОЖЕ малцинствата да се катерят и скачат по главите на всички ни!

  Българинът пати от добрините си!

  Ако се върнем в периода след освобождението на България от турско робство - трябваше още тогава да се направи прочистване из корен.
  Щото какво се оказва - като сме били под турско робство - бунтували сме се против турската власт и исляма. А сега, в свободно време - оставяме ги да виреят и да се разрастват.

  И в по-ново време...

  Цели цигански махали, пълни със самотни майки...

  Каква е тая измислица - самотна майка?! Това дете чрез пъпкуване ли се е пръкнало на този свят? Я малко да се засили родителската отговорност?!...

  Та и сред българите го има това... Живурка си нашата другарка с поредния тъпкач и се води самотна майка, пък бившият и осеменител си вее оная работа да разпръсква семе другаде...

  Какво е това развратно съжителство на "семейни начала"... идиотия пълна...
  Много се обичали, ма видите ли - страх ги било да подпишат... то туй подписването много лошо нещо... Да не говорим, че за срамотите - някои деца израстват пълнолетни, пък в акта за раждане пише баща - неизвестен, та вземат имената на майка си...

  И всички реват на държавата за помощи...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 15. 15 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Не знам какво се радвате на валерката, той няма смислени идеи и план за прилагането им. Освен да повтори по румънски бетонни стени около някоя ромска махала, ама това не решава проблемите.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5327 Неутрално

  Борисов май ще използва оправданието на Станишев за Пеевски. "Или го избираме, или падаме от власт"
  Само че, да си мислил когато правиш коалиция...
  А за нас важи - да сме мислили когато сме гласували,..

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Демографията е безмилостна !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#4] от "СърПичук":

  Внимавай какво си пожелаваш. Не знаеш в какво малцинство можеш да се окажеш.
  Мислещите и свободни хора все още не са малцинство, надявам се. А те протестират срещу този цинизъм на управляващите и унизително отношение към българите.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 19. 19 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 214 Неутрално

  До коментар [#14] от "Другарката Михайловна":

  Нищо общо с темата. Не знам какви самотни майки ви гонят и защо според вас са топ проблем на държавата...

  А Валери председател на Национален съвет по каквото и да е, е просто кофти шега с матряла. Много ни бива в гласуването на избори.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Няма значение , кой какъв е и какви ще ги върши или е вършил. Всичко е договорено, на хората са намерени места, а не обратно.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#15] от "nemeria":

  ''...да повтори по румънски бетонни стени около някоя ромска махала, ''

  В Казанлък си имаме стена около квартала, разговорно наричан ''Бангладеш'' , още от 197х година. Но тя май е главно с декоративни функции - за да се скрие циганията ( ъъъ...или политкоректно да пиша ''ромията''?) на жителите му.... за по-сигугно казанлъчаните от мнозинствен произход, живеещи около това ''живописно'' местенце, са си ''разкрасили'' домовете с решетки и бодлива тел...

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1449 Гневно

  Напълно съм съгласна, едва ли можеше по-неподходящ човек да сложат на този пост.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  Помним идеята им ромите да бъдат концентрирани в увеселителни резервати.
  ==========
  Помним помним.....и други неща помним......!

  Bukalemun
 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3836 Весело

  До коментар [#25] от "Другарката Михайловна":
  Защо не се кандидатираш за заместничка на Валерий, ще сте си лика прилика?!

  klimentm
 28. 28 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Помним идеята им ромите да бъдат концентрирани в увеселителни резервати.==========Помним помним.....и други неща помним......!
  —цитат от коментар 26 на eti mehter


  и ние помним, чоджум, и ние помним Батак и синджирите роби. Не се притеснявай. Ти гледай там Кюрдистан какво става, не се бъркай в Европа където нямаш работа.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 29. 29 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  ... Либерали, сър.

  Либерал е Сорос. Либерал е и Карадайъ. Либерали са в "Да България". Либерали вече са и в съюза на издателите. Либерали са и от ЛГБТ. Затова е този шум. :)

  Прозрачност! Свиквайте с новите реалии...

  Историята на либерализма у нас и на "Фондацията", "новата", Фридрих Науман:
  http://www.fnf-southeasteurope.org/wp-content/uploads/2015/09/FNF-25-Years-Promoting-Freedom-in-Bulgaria.pdf

 30. 30 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Симеонов, както и неговия сол-тъшак, русенският войвода - агент Иван (Каракачанов) са монументални некадърници. Боко им викаше (чувал съм го с ушите си) - капутите. И е прав Боко, тия двамата са пълни капути. Кокото по-високо се качват, толкоз по-добре ще им се види дирника. Допускам, че това е истинската цел на тези назначения. Дано.

 31. 31 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 350 Неутрално

  А кой да оглави интеграцията? Местан ли?

 32. 32 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  В това омразно общество чакай някой от малцинствата да се интегрира.

  Ама иначе един куп самообявители се за гостоприемни и толерантни ганьовци за шегувкат по цял ден за нов възродителен процес, лагери и сапун.

 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#4] от "СърПичук":

  "Колкото повече вият малцинствата "
  Не вият малцинствата, а либертастите "усвоявали" средства с измислени проблеми и програми уж за малцинствата.
  Не съм убеден дали Валери Симионов е най-подходящият, но по-добре "националпопулист" отколкото грантаджийски либертаст, виещ с красиви кухи фрази ... срещу Луната.
  Тоя Мишок Иванов като е такъв експерт да беше се похвалил какви проблеми е решил като суветник и "творец" на програми за интеграция! Дали е увеличил раждаемостта (с опрощаване лихвите по ипотечни кредити на млади, под 40 г., семейства), дали има интегритет с просията на подопечните му "римляни" в Швеция, Франция, Германия и вече в Норвегия, как образоваността се е повишила преследване на парите от ученика.
  Поне да беше споменал какво наследство/работеща програма, към коята Валери Симеонов е длъжен да вземе отношение! Но от празнодумец не може да се очаква някаква отговорност! Дай му само да квичи, иначе няма грантове в копанята.

 34. 34 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#33] от "wanderer":

  слагането на фашисти и национал социалисти не води към нищо добро ,в момента малцинствата са маргинализирани и колкото да са оплювани в този форум ,голяма част от хората от малцинствата правят реално брутния вътрешен продукт ,не познавам вече българи строители или да работят в чистотата на градовете и малките населени места или в селското стопанство ,те са шефовете само ,но не и работещите реално на терен , турците поемат черната работа в строителството навсякъде ,ако не са те ,такова просто няма да има , циганите също в голямата си част работят или в чужбина или пред алото в къщи или пък в чистотата ,не е етично заради няколко неграмотни циганки ,които преживяват с разплождане и вземане на помощи да се обобщава ,а това са не повече от 10 % от етноса , останалите се мъчат да търсят нещо за прехрана и се занимават обикновено с черната работа в много фирми и не е вярно ,че чакат на помощи ,познавам много хора от тях и знам с какво се занимават в един регион с няколко хиляди роми и турци .Това решение на ГЕРБ и патриотите ще им изиграе много лоша шега при всеки следващ избор ,защото бъзикането на етническа основа ще доведе до едно ,консолидиране на малцинствата ,както се очертава в две партии и ако сега успяха да отделят няколко стотин хиляди гласа за Герб и оставиха едната партия навън ,никой няма да им попречи на следващите избори да се изиграе номера на патриотите и етническа партия да е не само в НС ,но и много преди ГЕРБ и ПФ ,които си мислят вече че са вечни ,това е вече лошо за страната ,няма пропорционално разпределение на етносите във властта и партиите ,а има етнизиране на всичко и навсякъде .

 35. 35 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#33] от "wanderer":

  Много сте прав. Вият и то вият на умряло някои хора.
  Този лепкав нещастник Мишо Иванов за десетина години усвои с приятелчетата от разните цигански фондации много милиони, дадени за интегриране на циганите включително от ЕС в т.нар "десетилетие" на включването.
  Както казваха познати "България не случи на атомни физици". Двама са атомните физици , които се набутаха в политиката, и двамата кръгли професионални нули - Мишо Иванов "етническия атом" и Христофор Събев - "Фори светулката" - известен като "атомния поп". И двамата са завършили атомна физика. И двамата несвършили нищо смислено през живота си. И докато този либерален екземпляр - Мишо тихо крадеше "циганските пари", другия се прочу с поредица весели изцепки. Познати разказват, как през 1990 отишъл при свещеник в Подуенската църква и му казал "Отче, дай да отслужим молебен за пострадалите от Чернобил". Свещеникът го напъдил с думите "Абе, идиот на теб кой ти е дал расо ? Молебен се служи за мъртвите, не за живи хора". Ей такива неща с тези объркани атомни мозъци.
  На мен ми е чудно само, защо и "Дневник" вади от прахта този позабравен нещастник , който така и не прочете една книга извън "опорните точки" по малцинствата спуснати му от някъде, извън България .

 36. 36 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#14] от "Другарката Михайловна":

  Докато има кяр да си самотна майка - дотогава ще има и тарикати.
  Едва ли повече от 10% от тези жени реално сами отглеждат децата си.
  Останалите, просто се възползват от законовите разпоредби.
  И яко реват за още "помощи".

 37. 37 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  За съжаление на комунистите вече я няма старата конституция, според която те и само те имали ръководна роля. В България има демокрация и ако българите решат националпопулист да влиза във властта, така и трябва да стане.
  Гласът на българските граждани е по-важен от воят на комунистите.

 38. 38 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Все повече започвам да мисля , че резпределенията на властта са един театър, политически маневри и компромиси, зад които не стои никаква дългосрочна стратегия.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 39. 39 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Боко, четвърти кабинет - ЗАБРАВИ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK