Марк Зукърбърг: Свободата да се провалиш води до най-големите успехи

Абитуриентските балове в България и дипломирането на студентите в САЩ са по едно и също време – в края на месец май. Сред студентите в американските университети има и български младежи, а техните церемонии включват специални приветствия от изявени личности. По традиция "Дневник" подбира една от речите, за да сподели с българската аудитория съветите, отправени към бъдещето на нацията.


Тази година това са думите на Марк Зукърбърг, създателят на "Фейсбук", отправени към абсолвентите от Харвард.


Президенте Фауст, членове на борда на управляващите, преподаватели, алумни, приятели, горди родители, членове на борда на съветниците, абсолвенти на най-великия университет в света.
За мен е чест да съм с вас днес, защото, нека си признаем, вие постигнахте нещо, което аз така и не успях. Ако завърша тази реч, за пръв път ще завърша нещо в Харвард. Поздравления, випуск 2017!


Невероятно е аз да изнасям тази реч, не само защото напуснах университета, но защото технически ние сме от едно поколение. Минахме през този двор в едно и също десетилетие, изучавахме едни и същи идеи, проспахме едни и същи лекции. Може да сме стигнали тук по различни пътища (особено ако идвате от далечната част на кампуса), но днес искам да споделя какво съм научил за нашето поколение и за света, който градим заедно.


Но първо – последните няколко дни ми върнаха много хубави спомени. Кои от вас помнят точно какво са правили, когато са получили имейла, че са приети? Аз играех Civilization, изтичах долу, викнах баща си и, по някаква причина, той реши да запише на видео как отварям имейла. Това видео можеше да стане и много тъжно. Кълна се, че влизането ми в Харвард все още е постижението, от което родителите ми са най-горди.


Ами първата ви лекция? Моята беше "Компютърни науки 121" при невероятния Хари Люис. Бях закъснял, така че навлякох тениска и чак после осъзнах, че съм я сложил наопаки и наобратно и етикетът ѝ стърчи отпред. Не можех да разбера защо никой не иска да си говори с мен, освен един пич Кей Екс Джин, който просто го прие. В крайна сметка работихме по казуса си заедно и сега той управлява голяма част от "Фейсбук".


Ето защо трябва да се държите добре с хората.


Но срещата с Присила е най-хубавият ми спомен от Харвард. Тъкмо бях създал шегаджийския сайт "Фейсмаш" и бордът на съветниците искаше "да ме види". Всички си мислеха, че ще ме изритат. Родителите ми дойдоха да ми помогнат да си събера багажа. Приятелите ми направиха прощално парти, на което Присила се озова случайно, заедно със своя приятелка. Запознахме се на опашка за тоалетната и аз употребих една от най-романтичните фрази на всички времена: "След три дни ще ме изритат, така че трябва скоро да излезем на среща". Всъщност, и вие можете да я използвате.


В крайна сметка не ме изритаха, аз сам се изритах. Започнах да излизам с Присила. И, знаете ли, във филма ("Социалната мрежа" - бел. ред.) изглеждаше, че "Фейсмаш" е бил ключова част от създаването на "Фейсбук". Не беше така. Но без "Фейсмаш" нямаше да се запозная с Присила, а тя е най-важният човек в живота ми, така че може да се каже, че това е било най-важното нещо, което съм създал тук. Всички сме създавали доживотни приятелства тук, някои сме създавали дори семейства. Ето защо съм признателен на това място. Благодаря, Харвард.


Зукърбърг в стаята от общежитието, където е създал "Фейсбук".

© Associated Press

Зукърбърг в стаята от общежитието, където е създал "Фейсбук".


Днес искам да говоря за целта. Но няма да ви изнеса обичайната реч за това как трябва да откриете целта си. Ние сме милениъли (родените от средата на 80-те до началото на 21-ви век - бел. ред.), това го правим инстинктивно. Вместо това ще ви кажа: не е достатъчно да я откриете. Предизвикателството пред нашето поколение е да създадем свят, в който всеки има чувство за кауза.


Една от любимите ми истории е за посещението на Джон Ф. Кенеди в НАСА. Видял чистач, който носел метла, и го питал какво прави. А чистачът казал: "Господин президент, помагам на човека да стъпи на Луната".


Предназначението е усещането, че сме част от нещо по-голямо, че сме необходими, че работим за нещо по-добро в бъдещето.


Предназначението създава истинско щастие.


Завършвате в епоха, в която това е особено важно. По времето на родителите ни целта е идвала от работата, църквата, общността. Но днес технологиите и автоматизацията унищожават много работни места. Общностите са в упадък. Много хора се чувстват откъснати и депресирани, опитвайки се да запълнят една бездна.


При пътуванията си съм срещал деца в институции за непълнолетни престъпници, пристрастени към опиоиди, които казват, че животът им можеше да е различен, ако бяха имали нещо за правене – извънучебна дейност или просто място, на което да идат. Срещал съм работници, които знаят, че старите им длъжности са изчезнали и се опитват да открият мястото си.


За да продължи обществото да се движи напред, нашето поколение е изправено пред предизвикателство: не само да създава нови работни места, а да възроди усещането за цел.


Помня нощта, когато в малкото си общежитие в "Къркланд хаус" създадох "Фейсбук". С Кей Екс отидохме до пицарията Noch's. Помня как му казах, че е вълнуващо да свържа харвардската общност, но някога някой ще свърже целия свят. Дори не ми дойде наум, че това може да сме ние. Ние бяхме просто студенти, нищо не знаехме. Онези огромни технологични компании имаха ресурсите, предположих, че някоя от тях ще го направи. Но идеята ни беше ясна: хората искат да бъдат свързани. Така че ден след ден просто продължавахме напред.


Зная, че много от вас имат подобни истории за промяна, която изглежда толкова очевидна, че сте убедени, че някой друг ще я осъществи. Обаче няма. Вие ще го направите.


Не е достатъчно да имате цел.


Трябва да създадете това усещане у другите, научих го по трудния начин. Никога не съм искал да създавам компания, исках да въздействам. Докато към нас се присъединяваха нови хора, предполагах, че мислят по същия начин, така че не им обясних какво се надявам да изградим. Няколко години по-късно големи фирми поискаха да ни купят. Аз не исках да продавам, исках да видя можем ли да свържем повече хора. Създавахме първия нюзфийд и смятах, че ако го пуснем в ход, ще променим начина, по който изучаваме света.


Почти всички останали искаха да продаваме. Ако нямаш усещане за по-висша цел, това е сбъднатата мечта на стартъпа и тя разцепи компанията. След ожесточен спор един от съветниците каза, че ако не я продам, ще съжалявам цял живот. Отношенията ни бяха толкова обтегнати, че в рамките на една година целият управленски екип си беше отишъл.


Марк Зукърбърг: Свободата да се провалиш води до най-големите успехи

© Reuters


Това бе най-трудният ми момент в ръководството на "Фейсбук". Вярвах в това, което вършехме, но се чувствах самотен. По-лошото е, че сам си бях виновен. Чудех се дали не греша – един самозванец, едно 22-годишно хлапе, което нямаше представа как работи светът.


Сега, толкова години по-късно, разбирам, че светът работи така, ако нямаш усещане за висша цел. От нас зависи да създадем това усещане, така че всички да се движим заедно напред.


Днес искам да говоря за трите начина, по които можем да създадем


свят, в който всеки има чувство за кауза:


като започваме големи и значими проекти заедно; като дадем ново определение за равенство, така че всеки да е свободен да преследва целта си, и като изграждаме общности по света.


Нека започнем с големите и значими проекти. Нашето поколение ще трябва да се справи с автоматизацията, която ще замени десетки милиони работни места. Имаме потенциала заедно да постигнем много повече.


Всяко поколение си има дейност, която го определя. Над 300 000 души са работили, за да изпратят човек на Луната. Включително онзи чистач. Милиони доброволци са имунизирали срещу полиомиелит децата по света. Милиони други изградиха язовира "Хувър" и още велики проекти. Тези проекти не просто дадоха цел на хората; те накараха цялата страна да се гордее, че постига огромни неща.


Сега е наш ред. Сигурно си мислите "Не знам как се строи язовир, нито как да ангажирам милиони хора". Нека ви издам една тайна: в началото никой не знае. Идеите не идват напълно оформени. Те стават все по-ясни, докато работите по тях, просто трябва да започнете. Ако трябваше да знам всичко за свързването на хората преди да започна, никога нямаше да създам "Фейсбук".


Филмите и поп културата грешат.


Опасна лъжа е, че има един момент, в който си казваш "Еврика!".


Тя ни кара да се чувстваме неадекватни. Тя не позволява на хората, които имат наченка на добра идея, да започнат дейност. Знаете ли в какво друго грешат филмите? Никой не пише математически формули по стъкла. Никой не го прави.


Хубаво е да си идеалист, но трябва да си подготвен, че ще те разбират погрешно. Всеки, който работи по голяма идея, ще бъде наричан "луд", дори ако успее. Всеки, който решава сложен проблем, ще бъде обвинен, че не разбира напълно пред какво се изправя, макар да е невъзможно да знаеш всичко предварително. Всеки, който поеме инициативата, ще бъде критикуван, че бърза, защото винаги някой иска да те забави.


Често не правим големи неща, защото толкова много ни е страх от грешките, че решаваме да не правим нищо и да оставим вече съществуващите грешки. Истината е, че каквото и да направим, ще имаме проблеми в бъдеще. Но това не бива да е причина да не започваме изобщо.


Така че какво чакаме? Време е проектите, които ще дефинират нашето поколение, да започнат. Например да спрем климатичните промени, преди да унищожим планетата, и да накараме милиони хора да се включат в производството и инсталирането на слънчеви панели? Или да излекуваме всички болести и да помолим доброволци да следят здравословното си състояние и да споделят гените си? Днес харчим петдесет пъти повече, за да лекуваме болни, отколкото даваме, за да търсим начини хората да не се разболяват. Това е безсмислено. Можем да го поправим. А ако модернизираме демокрацията така, че всеки да гласува онлайн, и персонализираме образованието така, че всеки да можем да учи?


Марк Зукърбърг: Свободата да се провалиш води до най-големите успехи

© Brian Snyder, Reuters


Тези постижения са на ръка разстояние. Нека ги постигнем така, че всеки в обществото да има принос. Нека правим големи неща, не само заради прогреса, а за да създадем цел. Започването на големи значими проекти е първото нещо, което можем да сторим, за да създадем свят, в който всеки има усещане за цел.


Второто е да предефинираме равенството, така че всеки да получи свободата, необходима, за да следва целта си. Голяма част от родителите ни са имали сигурни работни места. Сега всички се предприемачи, независимо дали започваме проекти или си търсим роля. Това е страхотно. Предприемаческата ни култура е причината за прогреса. Предприемаческата култура процъфтява, когато е лесно да се пробват нови идеи.


"Фейсбук" не бе първото нещо, което създадох. Правил съм игри, чат системи, инструменти за учене, музикални плейъри. И не съм само аз. Джей Кей Роулинг е била отхвърляна дванадесет пъти, преди да издадат "Хари Потър". Дори Бийонсе е направила стотици песни, преди да създаде Halo.


Свободата да се провалиш води до най-големите успехи.


В наши дни обаче неравенството на богатствата вреди на всекиго. Когато ти не си свободен да превърнеш идеята си в историческо начинание, ние всички губим. В момента обществото ни е прекалено съсредоточено в това да награждава успеха, но изобщо не действаме достатъчно в посоката всеки да може да опитва много пъти.


Нека си признаем: при положение, че аз си тръгвам оттук и правя милиарди долари за десет години, а милиони студенти не могат да си изплатят заемите, да не говорим да започнат бизнес, значи в системата има проблем.


Една от любимите ми истории е за посещението на Джон Ф. Кенеди в НАСА. Видял чистач, който носел метла, и го питал какво прави. А чистачът казал: "Господин президент, помагам на човека да стъпи на Луната".


Познавам много предприемачи и нито един от тях не се е спрял да започне бизнес, защото може да не спечели достатъчно пари. Но познавам и много хора, които не са преследвали мечтите си, защото не са имали на какво да се опрат при провал.


Знаем, че успехът не се дължи само на добрата идея или на усиления труд. Нужен е и късмет. Ако трябваше да издържам семейството си, вместо да програмирам, ако не знаех, че ще съм окей, дори "Фейсбук" да се провали, нямаше да съм тук днес. Честно казано, всички знаем какви късметлии сме.


Всяко поколение разширява дефиницията за равенство. Предишните са се борили за право на глас и граждански права. Те са имали Новата сделка (Федерални социални програми на президента Франклин Рузвелт, борещи се с последиците от Голямата депресия - бел.ред.) и Великото общество (Инициативите на президента Линдън Джонсън за елиминация на бедността и расовата несправедливост - бел.ред.). Сега е наш ред да дефинираме нов обществен договор за поколението си.


Обществото ни трябва да измерва прогреса не само с икономически показатели като БВП, но и с това колко от нас имат роля, която намират за значима. Трябва да изследваме идеи като универсалния базов доход, така че всеки да има на какво се опре, за да опитва нови неща. Ще сменяме длъжностите си много пъти, така се нуждаем от достъпна грижа за децата и здравеопазване, което не е прикачено към една компания. Всички ще грешим, така че обществото трябва да спре да затваря и стигматизира. С промените на технологиите ще се нуждаем и от общество, съсредоточено върху ученето през целия живот.


Да, да дадеш на всекиго свободата да гони целта си не е безплатно.


Хората като мен трябва да платят.


Много от вас ще печелят добре и вие също би трябвало да го правите. Заради това Присила и аз създадохме Инициативата "Чан Зукърбърг" и посветихме богатството си, за да промотираме равните възможности. Това са ценностите на нашето поколение. Никога не е било под въпрос дали ще го направим, единственият въпрос беше кога.


Милениълите вече са едно от най-благотворително настроените поколения в историята. За една година трима на всеки четирима американци на тази възраст са направили дарение, седем от десет са набирали пари за благотворителност. Но не става въпрос само за пари. Можете да дарите и време. Гарантирам ви, че час или два седмично са достатъчни, за да подадете ръка, да помогнете на някого да разгърне потенциала си.


Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан.

© Associated Press

Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан.


Сигурно си мислите, че това е прекалено много време. Аз мислех така. Присила стана учителка, след като завърши Харвард, и преди да започне да работи в образователната сфера с мен, каза, че аз трябва да преподавам. Оправдавах се, че съм зает, че управлявам компания. Но тя настоя, така че започнах да преподавам предприемачество на прогимназисти от местния Клуб на момичетата и момчетата.


Учех ги как да разработват продукт и да работят по маркетинга, а те ме научиха какво е да те нарочват заради расата ти и задето имаш роднина в затвора. Разказвах им за моите ученически години, а те разказваха, че се надяват някога да стигнат и до колежа. От пет години насам вечерям с тези деца всеки месец. Едно от тях организира първото ни бебешко парти. Догодина те ще идат в колеж. Всички. Всеки ще е пръв в семейството си.


Всеки от нас може да отдели време да помогне някому. Нека дадем на всекиго свободата на гони целта си. Не само защото е правилно, а защото


когато повече хора превръщат мечтите си в нещо велико, печелим всички.


Целта не идва само от работата. Третият начин, по който можем да създадем на всеки усещане за кауза, е като изграждаме общности. Когато нашето поколение казва "всеки", това означава "всеки по света".


Да вдигнат ръце тези, които са от друга държава. Сега да вдигнат ръце хората, които са приятели с тях. Ето за това говорим. Ние сме израснали свързани.


Ако трябваше да издържам семейството си, вместо да програмирам, ако не знаех, че ще съм окей, дори "Фейсбук" да се провали, нямаше да съм тук днес.


Едно проучване за това как се идентифицират милениълите показва, че най-популярният отговор не бе свързан с националност, религия или етнос. Беше "гражданин на света". Това е важно. Всяко поколение разширява кръга на хората, които смята за "едни от нас". За нас това включва целия свят.


Знаем, че пътят на човешката история води дотам, че хората се обединяват във все по-големи общности – от племена до градове и до нации – за да постигнат неща, с които не могат да се справят сами. Знаем, че най-големите ни възможности са глобални – ние можем да бъдем поколението, което ще сложи край на бедността и на болестите. Знаем, че най-големите предизвикателства се нуждаят от глобален ответ – нито една държава не може да се пребори сама с климатичните промени или да предотврати пандемия. Прогресът изисква да се обединим не като градове или нации, а на глобално ниво.


Живеем в нестабилни времена. По света има хора, изоставени от глобализацията. Трудно е да те е грижа за другите, ако не сме доволни от живота си у дома. Има натиск да се обърнем навътре.


Това е борбата на нашето време. Силите на свободата, откритостта и глобалната общност срещу авторитарните сили, изолационизма и национализма. Силите за потока на знания, търговия и имиграция срещу тези, които ще ги забавят.


Това не е битка на нации, а битка на идеи.


Във всяка държава има хора, които са "за" глобалната свързаност, и добри хора, които са против нея. ООН няма да реши това. Решението ще се вземе на местно ниво, когато достатъчен брой от нас имат усещане за цел и стабилност в собствения си живот и могат да отворят и да започнат да се грижат за всички. Най-добрият начин е да започнем да изграждаме местни общности веднага.


Всички дължим усещането си за смисъл на общностите си. Независимо дали са домове, спортни отбори, църкви, хорове – благодарение на тях се чувстваме като част от нещо по-голямо, усещаме, че не сме сами; те ни дават силата да разширим кръгозора си. Ето защо е удивително, че в продължение на десетилетия членството във всякакви подобни групи е спаднало с една четвърт. Това са много хора, които се нуждаят да намерят цел другаде.


Марк Зукърбърг: Свободата да се провалиш води до най-големите успехи

© Reuters


Знам, че можем да възстановим общностите си и да създадем нови, защото много сред вас вече го правят. Познавам се с Агнес Игойе, която завършва днес. Къде си, Агнес? Тя е прекарала детството си между зони на конфликт и трафик на хора в Уганда. Сега обучава хиляди полицаи как да опазват общностите.


Познавам Кайла Оукли и Ниха Джайн, които също завършват днес. Станете. Кайла и Ниха създадоха организация с идеална цел, която свързва хора с хронични болести с хора, които искат да помогнат.


Познавам Давид Разу Азнар, който завършва днес. Давид, стани. Той е бивш общински съветник, който победи и направи Мексико сити първия латиноамерикански град, който прие гей браковете, дори преди Сан Франциско.


Това е и моята история. Студент в общежитие, свързващ общности една по една, който продължава, докато един ден не свържем целия свят.


Промяната започва на местно ниво.


Дори глобалните промени започват скромно, с хора като нас. За нашето поколение борбата дали да се свързваме повече, дали да постигнем най-големите си възможности, се свежда до това: способността да изграждате общности и да създавате свят, в който всеки човек има усещане за цел.


Випуск 2017, вие завършвате висшето си образование в един свят, който се нуждае от цел. От вас зависи да я създадете. Сега сигурно си мислите "Мога ли?"


Помните ли, когато ви казах за учениците ми от Клуба на момчетата и момичетата? Веднъж си говорех с тях за колежа и един от най-добрите ми ученици вдигна ръка и каза, че не е сигурен, че може да влезе, защото няма документи. Не знаеше дали ще му позволят.


Миналата година на рождения му ден го изведох на закуска. Исках да му подаря нещо, така че го попитах какво и той започна да говори за ученици, за чиито живот знае, че е труден. Каза: "Бих искал просто една книга за социалната справедливост".


Бях зашеметен. Ето едно хлапе, които има куп причини да е циник. Не знаеше дали държавата, която нарича "дом", единственият, който познава, ще отнеме мечтата му да иде в колеж. Но не се самосъжаляваше. Дори не мислеше за себе си. Той има чувство за цел и ще поведе други хора към нея.


Показателно е, че не мога да изрека името му, защото не искам да го застраша. Но ако един гимназист, който не знае какво е бъдещето му, може да изиграе своята роля в напредъка на света, тогава ние сме длъжни да направим същото.


Преди да излезете от тези врати за последно, докато седим пред Мемориалната църква, си припомням една молитва – "Ми шебейрах". Казвам я, когато съм изправен пред предизвикателство, пея я на дъщеря си с мисъл за бъдещето ѝ, когато я завивам. "Нека изворът на сила, благословил тези преди нас, ни помогне да намерим смелостта да направим от собствения си живот благословия".


Надявам се да имате смелостта да направите живота си благословия.


Поздравления, випуск 2017! Късмет!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  Ако завърша тази реч, за пръв път ще завърша нещо в Харвард."Е,хайде сега,нали и ти се дипломира вече.Хулен и възхваляван,без никакво съмнение е един от най великите съвременници.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 567 Неутрално

  "Свободата да се провалиш води до най-големите успехи."
  "... А чистачът казал: "Господин президент, помагам на човека да стъпи на Луната"".
  Велики мисли! На велики личности! Свободни!

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Дълга реч за социална справедливост.
  Мисля си за речта на един циник, Стив Джобс, която на времето ми хареса много. Може би ше ми трябва повече време за днешната...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 748 Неутрално
  Крадлив евреин
  —цитат от коментар 2 на usa88


  Преди да ти слагат минуси, човек е по-добре да се поинтересува и ще разбере,че нашия герой е доказано откраднал идеята и части от сорс кода на сайта по който е бил нает да работи и е осъден от американски съд да плати 65 милиона за щети.

  Иначе по темата-речта е доста скучна и изпълнена с модерната политическа коректност....

 6. 6 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Всеки се учи от грешките и провалите си!Инаè Зукърбърг е гений,визионер!

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Весело

  Дядо Марко от България, ако вижда внук си от небето, вероятно се гордее с него.
  Хареса ми вметката с чистача от НАСА!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1878 Любопитно

  лайкнах тая статия от фейса, рекох да я лайкна и тук ... :D

 10. 10 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не харесвам Зукърбърг, но съм съгласен с него, че е важно човек да има цел в живота.

 11. 11 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 796 Весело

  "Зукърбърг коментира, че най-важният урок, който е научил по време на пътуванията си, е как взаимоотношенията ни с другите около нас ни влияят повече, отколкото си мислим."

  На колко години е тоз чуден чиляк? (Знам, че е роден на 14 май 1984 г.)

  http://clubz.bg/54255-mark_zukyrbyrg_ne_vliza_v_politikata_iskal_da_nauchi_poveche_za_horata

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  В речта има азбучни истини за това защо трябва живота ни да има смисъл, за нуждата от по-висша цел, за отношението към света в наше и бъдеще време. Много е трудно, да не каже почти нвъзможно да се проумеят и възприемат тези мисли от хора нвидяли, непътували, не познаващи света. И на 1 място- нямащи желание за това. Личмостта Зукърбърг може да поляризира мненията но едно е ясно- това е човек с гениялни идеи и мисли и .... чувство за хумор и самоирония- нещо характерно за хората които не се страхуват да се погледнат в огледалото...

 14. 14 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Тия техно-грозници постоянно засягат некакви социални тематики, но по цел ден мислят как да спестят от данъци и да направят поредния офшорен фокус за да лишат населението от полагащите им се социални придобивки. Тая т.нар. им благотворителност която уж правят е само ПР за отбиване на номера, в действителност ощетяват бюджетите с милиарди.
  —цитат от коментар 12 на vsf47523483

  Дали пък "тия техно-грозници" лишавайки "населението от полагащите им се социални придобивки" не осигуряват голяма част тези "полагащи се" на населението социални придобивки? За приходите към бюджета би трябвало да отговарят на други хора, може би много красиви. Чиито заплати се осигуряват от същия този бюджет, ощетен с милиарди, но все пак осигурен от "тия техно-грозници".
  "... Всеки е в пълното си право да урежда своите финансови дела така, че да плаща колкото се може по-ниски данъци. Никой не е длъжен да планира печалбите и загубите си по най-изгодния за Министерството на финансите начин. Плащането на по високи данъци не е въпрос на високопатриотичен дълг..."

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Хубава реч. Не е лошо младите хора внимателно да я прочетат.

 16. 16 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#14] от "zhivko6461":

  едо ''техно''балонче се пукна на борсата през 2002-ра,помниш ли? та туй пукване,бамамата на мнозина и доведе до окрупняване на Гугъл и фалит на доста други средни и дребни. така че тия ''техно грозници'',барабар с ония още по-грозни вътрешно и външно дъртаци с по три гуши и пет стомаха са причината по-голямата от населението на земята да живее в абсолютна и относителна мизерия и никога няма да се наслади на фейкбука и багините дето носи.

 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Страхотно е да чета как в страната на заплатаджиите, в която има едва 5% самоосигуряващи се, същите тия заплатаджии ръсят мозък срещу успешен предприемач.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Факт 1 - Марк Зукърбърг е евреин (какъвто е и Рокфелер, Ротшилд и т.н. Богати са да, има достатъчно информация защо и как; не е изненадващо колко хора се издигат от техните кръгове... ).

  Факт 2 - Facebook е уникална инициатива/организация която съвсем безплатно и доброволно събира данни за стотици милиони хора (даже вече в милиардите), групи и организации, формира бази данни за връзките между тях и т.н. (нещо, което американското или което и да било друго правителство няма сили да направи).

  Та нека си спестим величаенето на младежа (гений, визионер и т.н. са доста пресилени за сега)... Гений е Левски, и всички личности, които го възпитаха.

  ПП> Темата за целта е непреходна.

 21. 21 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Голяма реч на Марк. С прости думи е обяснил на младите, че ако искат да постигнат нещо в живота, трябва да работят, са предприемат рискове, да вярват в бъдещето и да не се страхуват от провала. Който се страхува да изпълни тези съвети, да ходи да прави бургери в закусвалня, там кандидатите са много.
  Стана ми интересно, че Марк е преподавал предприемачество на млади хора, които сега влизат в колеж. Това е Голям човек - не защото имал еди-колко си милиарда, а защото иска да предаде на другите знанието как и те да постигнат същото. Преподавал е на младежи, които не могат да си позволят скъпи уроци и нямат спонсори да ги хрантутят. Голяма част от тези ученици скоро ще станат бизнесмени, а някои от тях ще оглавят и Фейсбук. Ха сега погледнете родна България и намерете поне един роден милионер, който да прави подобно нещо. Представете си, че Делян Пеевски преподава предприемачество на деца сираци от сиропиталище. Не се смейте много, че ще ви стане лошо. Ами затова България не е Америка и Цукърбърг не е Пеевски.
  Много смешно ми стана, че тук разни "преуспели клавиатурни предприемачи" плюят по Марк, евреин бил, крадлив бил, грозен бил. Така е. За бедната отрудена комунистическа душа, свикнала да живее с парите на другите, капиталистът и предприемачът са лоши хора и крадци. А богатият е направо дявол! Ех, защо нямаше и в щатите един девети септември, че да му вземат милиардите на тоя колак и да го пратят да чука камъни и копа картофите? Нали това е най-висшата мечта на всеки мързелив комунист?
  Марк Цукърбърг ще остане модел за подражание на милиони млади хора, както са и Мъск, Брансън и други, натрупали парите си с труд, а не са ги наследили от богатия бащичко. От наблюдението ми върху тези хора съм стигнал до извода, че те са успели да се замогнат, мислейки за технологията, бъдещето и свободата на избора, а парите са дошли като резултат от всичко това. За разлика от родния Ганьо, който първо мисли за парите, а после за всичко останало.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 22. 22 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 403 Неутрално


  "Не е достатъчно да имате цел."
  Верно е, не е достатъчно да имаш цел, трябва да ти дадат възможност да я постигнеш. т.е. да реализираш плановете си. На някои такава възможност се дава, на други не, това е положението.

 23. 23 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#21] от "Lou":Няма аудитория нито за Марк нито дори и за твоя коментар: Извинявам се за "дори" защото си си направил труда да обясниш, преведеш посланието в неговата реч. Но за да я разбере някой то той трябва да е отворен към света.. Иначе отдавна съм установил четейки те тук от време на време че споделяме една и съща ценностна система

 24. 24 Профил на Puhon
  Puhon
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Хубава реч, прочетох я на английски и на български. Както някои от съ-форумците пишат, човек трябва да е отворен към света за да се отъждестви с нея. А тези които са били на такова събитие (аз само като публика) знаят колко мотивиращо действа.

 25. 25 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  трахотна реч, а чувство за хумор. Много ми хареса.

  "А ако модернизираме демокрацията така, че всеки да гласува онлайн, и персонализираме образованието така, че всеки да можем да учи?"

  "Всеки от нас може да отдели време да помогне някому. Нека дадем на всекиго свободата на гони целта си. Не само защото е правилно, а защото когато повече хора превръщат мечтите си в нещо велико, печелим всички."


  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 26. 26 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 764 Неутрално

  мдам, трябва да се извиниме ... одее бехме пугледнали само речта на тоя пишлигар и за туй сме написали толкоз пуложителен кументара именно че речта е просто пълен кич.. а сега казваме: вредоносна кичозна реч произнесена от крайно егоистичен самовлюбен вреден клоун . казано с две думи: тъпотия на квадрат .

 27. 27 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 529 Весело

  До коментар [#3] от "zhivko6461

  Сетих се подобен виц.

  Чистачката Маруся се пенсионирала от космодрума "Байконур". Целият персонал се събрал на прощалното тържество:
  - Скъпи колеги! - обърнала се Маруся към хората.
  - Много ми е мъчно, че си тръгвам след 45 години в космонавтиката...

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 28. 28 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  "Надявам се да имате смелостта да направите живота си благословия."

  Думите на Зукърбърг ми допаднаха. Трябва и премерен риск за поемане на отговорност за реализация в живота, и смелост да осъществиш идеята си, като тя е различна от позицията "държ. служител".
  Харесва ми традицията известни личности да отправят послания към абсолвенти. Спомням си страхотната реч със съвети за живота и плажното масло, отправена уж от К. Вонегът към абсолвентите от MIT, а всъщност написана от негова близка приятелка, америк. журналистка. Зад привидно хумористични послания се крият много сериозни мисли и изводи.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 29. 29 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#15] от "Роси":

  Имах възможността да чуя Маргарет Тачър и бившия президент на Мексико Филипе Калдерон. Мисля, че речите им още ги има в нета... Винаги канят хора с поглед към света и с доста опит.
  Марк Зукърбърг не прави изключение, речта му е доста оптимистична!!

 30. 30 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  На мен речта ми хареса. Съгласен съм, че много неща в нея, вероятно са казани премислено и преднамерено - с цел, да се харесат. Но това е неизбежно при публичните речи на публичните личности. Извън това обаче, Зукърбърг поставя много актуални проблеми които тепърва ще търсят своите решения. Той е представител на иновативното младо поколение, за което противопоставянето "комунизъм-антикомунизъм" не съществува и изобщо не го интересува. Човекът говори практично, не робува на идеологеми които отдавна са в гробището на историята. И живеят само в главите на техните форумни оплаквачки. Има много логика във взаимната обвързаност - успехът на един е от полза за всички. Предизвикателството, че новите технолигии "изяждат" работни места и този процес тепърва ще набира скорост са истинският проблем пред съвременната цивилизация. Не се учудвам, че Зукърбърг може да си позволи да бъде донякъде "ляв" - това е привилегия само за богатите. Привилегия до която нашите "десни" не са дорасли и едва ли някога ще дораснат - не само материално, но и интелектуално. Затова му се нервят.

  /не се чете/
 31. 31 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Колко сме ги слушали тези речи и какво? Зукърбърг с милиарди, ние с визия.

 32. 32 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#3] от "zhivko6461Сетих се подобен виц.Чистачката Маруся се пенсионирала от космодрума "Байконур". Целият персонал се събрал на прощалното тържество:- Скъпи колеги! - обърнала се Маруся към хората.- Много ми е мъчно, че си тръгвам след 45 години в космонавтиката...
  —цитат от коментар 27 на Психонавт

  И аз обичам. В тях има доста истина. Както и в твърдението на Маруся. Допринесла е с нещо за космонавтиката. Както и чистачът от НАСА . Имат самочувствие да го заявят. Колкото и малко да е. Без значение дали някои го разбират, признават, приемат. По-лошото е, че в компаниите работят много хора с високо самочувствие и заплати, чийто принос е по-малък от приноса на чичсатчката.

 33. 33 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#32:"zhivko6461"][/quote]
  .... чистачката.
  Извинявам се за грешката!

 34. 34 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#2] от "usa88":

  що бе, колега, кирлив колхозник ли да научи. нещо като Хрушчов, демек.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 35. 35 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Във филма "Social Network" Зукърбърг се присмиваше на партньора си, дето искаше да докара рекламодатели за финансиране на проекта. Когато докара най-перспективния, Зукърбърг демонстративно качи краката на масата и започна да си чопли носа. Той чакаше чичковците, дето вкараха няколко милиарда с щрак и изхвърлиха партньора му, дето имаше 50%, а след милиардите станаха 0.00001%. И така, една фирма с няколко сървъра получи борсова стойност, по-голяма от всичките немски автомобилни фирми, взети заедно - сума сумарум! Заедно с оборудването, ноу-хауто, персонала, пазарите и традициитре. А неговата високотехнологична фирма шашна света с иновацията, наречена "дислайк бутон"! В базите данни на фейса се пази това, дето утре може да те унищожи! Докато си нещастна въшка, дето никого не интересува, не е взривоопасно. Но когато трябва да се изкопае нещо компрометриращо за теб, фейсът е една удобна поляна. Като нещастника с майтапчийската снимка , качена преди десет години, с хитлеристкия поздрав пред восъчната фигура на един наци! "Човек е заченат в грях и роден в поквара. Пътят му минава от смрадливите пелени до вонещия покров". Р.П.Уорън."Цялото кралско войнство". За всекиго можеш да изкопаеш компромат! Е, фейсът ти дава възможност да го изкопаеш бързо и лесно! И за това му е абсурдната борсова цена!

  Мърфи е оптимист!
 36. 36 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#21] от "Lou":Няма аудитория нито за Марк нито дори и за твоя коментар: Извинявам се за "дори" защото си си направил труда да обясниш, преведеш посланието в неговата реч. Но за да я разбере някой то той трябва да е отворен към света.. Иначе отдавна съм установил четейки те тук от време на време че споделяме една и съща ценностна система
  —цитат от коментар 23 на magelan


  Искрени благодарности от мен, колега, че четеш коментарите ми и ги одобряваш. Пиша тук от две години и съвсем доскоро моите коментари малко хора ги четяха, затова фактът, че поне един човек ми чете коментарите, за мен е нещо голямо. Радвам се, че имам още един съмишленик на моите идеи и виждания. Повярвай, не сме много тук, не сме и малко, но в никой друг форум няма да намериш толкова интелигентни хора, с които да комуникираш.

  Относно аудиторията за Марк и моя коментар - има я. Ограничена е, но я има. Уви, такава аудитория няма в прасешките сайтове, които са масово посещавани. В този нашия форум пишат в мнозинството си интелигентни и отворени хора, десни по политически идеи. Който има очи, ще види. Който има уши - ще чуе. По-добре двама интелигентни форумни колеги да прочетат посланието на Марк и да го разберат, отколкото хиляда тролове и простаци да я прочетат в Пик и нищо да не хванат за какво иде реч.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 37. 37 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#36] от "Lou":Не посещавам други сайтове и нямам поглед.Като прочета коментарите под тази статия има наистина много точни но има и отчайващо глупави. Но... това е животът. Главният момент в такива теми в които се коментират смисъла и целите които човек си поставя е какъв мироглед имаш a той зависи от жизненият опит който си (или не си) събрал. Затова моят съвет към по-младите е да пътуват,да видят, да събират,. Имах щастието да имам тази възможност и сега виждам разликата в моето мислене и това на хора не видяли нищо.Но все пак не трябва да сравняваме випускът на Харвард с форума на Дневник все пак :-)))) Лека вечер и надявам се до скоро!

 38. 38 Профил на predator229
  predator229
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#2] от "usa88":

  МА МНОГО СИ ПРОЗДДДДДД

 39. 39 Профил на tintiri
  tintiri
  Рейтинг: 365 Любопитно

  До коментар [#35] от султана глаушева:Споделям мнението за пазарната капитализация.В момента тя е $440 млрд.Една нереално висока стойност,дори на фона на чистата годишна печалба от $ 10млрд. ,която декларират.Нещо повече-за последните 4 год.тази капитализация е нараснала 7 пъти?Трудно ми е да си представя какви активи стоят зад тази компания,за да я оцени пазара толкова високо.
  При случая с нацисткия поздрав снимката е качена сравнително наскоро,а не преди 10г.Най-вероятно е свалена и разпространена от доброжелател,тук не виждам пряко участие на сайта.Нещо подобно би могло да се случи и ако подобна снимка е качена на произволен сайт.Не споря,че се събира и съхранява лична информация,но да се твърди ,че точно в този скандал е замесен сайта е малко спекулативно

 40. 40 Профил на tintiri
  tintiri
  Рейтинг: 365 Любопитно

  До коментар [#35] от султана глаушева:Споделям мнението за пазарната капитализация.В момента тя е $440 млрд.Една нереално висока стойност,дори на фона на чистата годишна печалба от $ 10млрд. ,която декларират.Нещо повече-за последните 4 год.тази капитализация е нараснала 7 пъти?Трудно ми е да си представя какви активи стоят зад тази компания,за да я оцени пазара толкова високо.
  При случая с нацисткия поздрав снимката е качена сравнително наскоро,а не преди 10г.Най-вероятно е свалена и разпространена от доброжелател,тук не виждам пряко участие на сайта.Нещо подобно би могло да се случи и ако подобна снимка е качена на произволен сайт.Не споря,че се събира и съхранява лична информация,но да се твърди ,че точно в този скандал е замесен сайта е малко спекулативно

 41. 41 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Този евреин говори за октомврийска революция 100 години по-късно. Айде направете връзката между общата цел, членуването в организации, отделяне на лично време за обществото, за даване на пари от богати на бедни, как трябвало да има равенство.
  Зукърбърг направо преоткрива комунизма - Ленин No 2!

 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  До коментар [#2] от "usa88":

  За съжаление си!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  До коментар [#27] от "Психонавт":

  Анонсираш точно обратното на това, което М. Зукърбърг се опитва да внуши.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#41] от "damned":Зукърбърг направо преоткрива комунизма - Ленин No 2!

  А каква е алтернативата братчед? Утре любителите на пасти и торти със съдрани джобове да преоткрият "гилотината" и да ви качат на конвейрната лента ли? Или може би разчитате да се саморазправите с тях с помощта на главорези и шнайдери ли? Става. Този номер работи и винаги е работил, но няма 100%-ва сигурност. Това е лошото. Понякога точно Центурионът реже главата на Императора. Ояждането и социалният цинизъм не са донесли нищо добро на никоя цивилизация. Трябва да знаеш кога да натиснеш и кога да отпуснеш юздите, за да не полетиш с коня и с колесницата в пропастта. За това говори Зукърбърг и повярвай ми - прав е. Друг е въпросът, че тази заплаха касае богатите хора като него, а не издуханите форумни "десни", които си броят стотинките за баничка.

  /не се чете/
 45. 45 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Човек е социално същество и като такъв търси общуване с други хора.Затова"Фейсбук"е страхотна идея.Чрез"Фейсбук" открих доста съученици,състуденти и приятели от казармата,с които нямаше как да поддържам връзка.

 46. 46 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Весело

  тоя, захаринчото, не знам за какъв се има, ама да правиш кинти от клюкарник и да се пъчиш с това е доста смехотворно...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 47. 47 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Весело

  Човек е социално същество и като такъв търси общуване с други хора.Затова"Фейсбук"е страхотна идея.Чрез"Фейсбук" открих доста съученици,състуденти и приятели от казармата,с които нямаше как да поддържам връзка.
  —цитат от коментар 45 на mushashi


  дотук добре... ама ни налазиха рекламите... а и личните данни станаха обществени, че и обект на търговия и изнудване.... та, безплатен обяд все така няма... ))))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 48. 48 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#44] от "Тони Шнайдера":

  а форумните леви какво броите... м

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 49. 49 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#47:"o_sando"][/quote]

  Какъв ти е проблема с рекламите-просто ги игнорираш и готово.А и досега не съм бил обект на изнудване-ако ти си бил обект на такова, те съветвам да подадеш жалба в полицията.И да-засега"Фейсбук" е безплатен.Как печели Зукърбърг мен не ме засяга-досега не съм дал и една стотинка затова,че ползвам сайта,а ми е донесъл само ползи.Последната беше ,когато съучениците ни от класа в гимназията се организирахме и събрахме една прилична сума,която помогна за лечението на наш съученик,който беше тежко болен.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#48] от "o_sando": До коментар [#44] от "Тони Шнайдера":
  а форумните леви какво броите... м

  Виж сега батчед, цял живот съм живял на гърба на другите. Винаги някой е работел за мене. И сега е така. Да ме нарече "ляв" може да го направи само пълен левак. Като теб.

  /не се чете/
 52. 52 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#44] от "Тони Шнайдера":
  Принципно може и да си прав, братчед. Може и да ги е хванало шубето богатите. Социалното неравенство не е било толкова сериозно изразено от 80-те години, така че има от какво да ги е страх - не случайно споменава студентските заеми, които са живо робство.
  Обаче пак нямам вяра на богат евреин, дето не може да отдели достатъчно средства за модератори , за да изчисти сайта си от фалшиви новини и самоубийства с лайв стрийминг, пък тръгнал да оправя света и социалното неравенство. Или наистина здраво ги е шубе, или се готвят за нещо по-голямо напомнящо Октомврийската революция - затова и го сравниха с Ленин - само дето живеем в други технологични времена 100 години по-късно и няма да е точно комунизъм...

 53. 53 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  М,да-а. Кои са нашите личности, които държат подобни речи на завършващите ученици и студенти. И как изглеждат те?
  А според определението на Цукърбърг за милениали - хора, които се чувстват граждани на света, то аз съм такъв, макар да съм роден през 1970 -те.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 54. 54 Профил на archd
  archd
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Интересен форум, овце пишат хвалебствия за овчаря си. Но да не обиждаме овцете, не те са във Фейсбук.

 55. 55 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#47:"o_sando"]
  —цитат от коментар 49 на mushashi
  Какъв ти е проблема с рекламите-просто ги игнорираш и готово.А и досега не съм бил обект на изнудване-ако ти си бил обект на такова, те съветвам да подадеш жалба в полицията.И да-засега"Фейсбук" е безплатен.Как печели Зукърбърг мен не ме засяга-досега не съм дал и една стотинка затова,че ползвам сайта,а ми е донесъл само ползи.Последната беше ,когато съучениците ни от класа в гимназията се организирахме и събрахме една прилична сума,която помогна за лечението на наш съученик,който беше тежко болен.[/quote]

  ... КОМУНИСТ... ТОВА Е ТОЛКОЗ ПРОСТО И "ЕПИЧНО"... айде, другари - юруш на "безплатното"... )))))))))))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 56. 56 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#48] от "o_sando": До коментар [#44] от "Тони Шнайдера":а форумните леви какво броите... мВиж сега батчед, цял живот съм живял на гърба на другите. Винаги някой е работел за мене. И сега е така. Да ме нарече "ляв" може да го направи само пълен левак. Като теб.
  —цитат от коментар 51 на Тони Шнайдера


  ... левак си, "братчеТ" и левак ще си пукнеш... тука, в бегето, ЛЕВИТЕ ПЕДАЛИ лежат на гърбовете на останалите от населението... а левак не бих казал... от 30 години и стотинка не съм платил на Левашката ви държава с изключение на ддс за храната в супера, веце-хартишката и таксата за развода... оди си Улево, браТчед, там ти е СУПРЕР-ТОЧНО...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 57. 57 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Във филма "Social Network" Зукърбърг се присмиваше на партньора си, дето искаше да докара рекламодатели за финансиране на проекта. Когато докара най-перспективния, Зукърбърг демонстративно качи краката на масата и започна да си чопли носа. Той чакаше чичковците, дето вкараха няколко милиарда с щрак и изхвърлиха партньора му, дето имаше 50%, а след милиардите станаха 0.00001%. И така, една фирма с няколко сървъра получи борсова стойност, по-голяма от всичките немски автомобилни фирми, взети заедно - сума сумарум! Заедно с оборудването, ноу-хауто, персонала, пазарите и традициитре. А неговата високотехнологична фирма шашна света с иновацията, наречена "дислайк бутон"! В базите данни на фейса се пази това, дето утре може да те унищожи! Докато си нещастна въшка, дето никого не интересува, не е взривоопасно. Но когато трябва да се изкопае нещо компрометриращо за теб, фейсът е една удобна поляна. Като нещастника с майтапчийската снимка , качена преди десет години, с хитлеристкия поздрав пред восъчната фигура на един наци! "Човек е заченат в грях и роден в поквара. Пътят му минава от смрадливите пелени до вонещия покров". Р.П.Уорън."Цялото кралско войнство". За всекиго можеш да изкопаеш компромат! Е, фейсът ти дава възможност да го изкопаеш бързо и лесно! И за това му е абсурдната борсова цена!
  —цитат от коментар 35 на султана глаушева


  ... ама ВКОНТАКТЕ (приобретена Усманом Алиевим Обсолютно законим образом) си е друга работа... там, где вольно дышет Человек!

  )))))))))))))))))))))))))))))))))))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 58. 58 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#46] от "o_sando":

  Той не прави кинти от клюкарник. И това, от което ги прави работи чудесно.

  До коментар [#41] от "damned":
  Всъщност, ако се вложи и малко мисъл, освен автоматични необмислени реакции, ще стане ясно, че идеите му са супер десни. Ама у нас уж всички са десни, само дето я има 100 х човека, дето знаят що е дясно, я не..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 59. 59 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#58:"Darth Plagueis"]До коментар [#46] от "o_sando":Той не прави кинти от клюкарник. И това, от което ги прави работи чудесно.

  ... mdam, точно пък ти ще ми обясниш голата истина кой как и защо... и защо изобщо се обръщаш към мене??? лапай редовно еврейския и ти ще направиш (кинти... пък може и непорочно да забременееш... )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 60. 60 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  ... И така, една фирма с няколко сървъра получи борсова стойност, по-голяма от всичките немски автомобилни фирми, взети заедно - сума сумарум! Заедно с оборудването, ноу-хауто, персонала, пазарите и традициитре. А неговата високотехнологична фирма шашна света с иновацията, наречена "дислайк бутон"! ...
  —цитат от коментар 35 на султана глаушева

  "Елементарно Уотсън" — информацията винаги е била по-скъпа от машините. За инвеститорите в автомобилостроенето, клиентите трябва да имат пари да си купят немски автомобил, ама в света има 2 милиарда, дето карат с по 2 долара на ден и са много далеч от немско возило, докато за "фейсбук", просто ти трябва интернет и стар телефон или стар компютър... В смисъл, хем пазара по-голям заради евтинията, хем дори бедните имат информация за обмен, въпреки че нямат пари нито за кола, нито за гориво за колата (ако се намери кой да им подари кола).

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 61. 61 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  ... Утре любителите на пасти и торти със съдрани джобове да преоткрият "гилотината" и да ви качат на конвейрната лента ли? ... Трябва да знаеш кога да натиснеш и кога да отпуснеш юздите, за да не полетиш с коня и с колесницата в пропастта. ...
  —цитат от коментар 44 на Тони Шнайдера

  Всъщност, ако правиш едно и също (онова дето го правят всеки път безпаричните любители на торти) и очакваш различен резултат — ми няма да ти се получи. Всъщност модела ще се промени заради огромната производителност която предстои. Точно това е причината, днес да се наблюдава огромната разлика между имащи и нямащи. Имащите усещат, че схемата е геометрична прогресия ама населението е само няколко милиарда и ще завият преди системата да се е сринала. В смисъл, ква ти е файдата да имаш милиарди, ако милиарди живеят с по два долара на ден и не могат да си купуват от твоите стоки и услуги? Ей това се опитват да променят свръхбогатите, онези милиарди с едноцифрените доходи да почнат да правят някаква добавена стойност годна за размяна.
  Следващата война ще е за платежоспособните пазари.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 62. 62 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  И аз съм от тези, които харесват речта и независимо дали борсите надценяват или не акциите, човека е успял и което според мен е по-важно не е загубил чувството си за реалност.
  Кой и дали ще намери нещо за себе си в речта, зависи от отделния човек, но да злобеем срещу глобализацията е все едно да злобеем че слънцето изгрява или залязва.
  От как свет светува, глобализацията си върви - какво е търсил Александър Македонски в Индия, римските императори и водачи в Африка и близкия изток, какво е водило Марко Поло или Колумб - ами това си е глобализация в чист вид.
  Нашите първи птички в капитализма, още в турско време, са изнасяли стоки през Дубровник за Европа, а някой днес ще иска да затваря граници, та да може да си прави далаверата с неговите продукти.
  Това се случва и с културата и нейното разпространение, с научните постижения, с новите технологии и няма сила която да ги спре, процеса е обективен.
  Затова идеите в речта са си много добри, който иска и разбира се може, да използва всичките придобовики от глобализацията в полза на тези, които искат, очакват и участват в изграждането на една относително (100% няма никъде:)) по- справедлива общност. Противници, най-вече поради личен интерес, но преобладаващо от глупост е имало, има и ще има, затова нещата ще стават трудно и с флуктуации, ама има ли процес в природата или в обществата, който да се развива линейно, при това само нагоре?

 63. 63 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Свободата да се провалиш,когато зад теб са ЦРУ и цялото еврейско лоби, не съществува.

 64. 64 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Интелигентно копеле!
  Засяга куп важни теми. Нормално за дедуктивната способност, на която учат децата в еврейските семейства от малки. В последствие това се развива в способността да се правят причинно-следствени връзки между процесите, че и да се дирижират същите. И Марк е разбрал, че сме на прага на нов социален ред и нов политически и обществен строй. Всеки естествен обществен строй се е развивал в резултат на научно-техническия прогрес, водил до промяна в икономиката, от там в обществото-социума, а от там и в политиката-управлението, което да отговаря на новите социални нужди, променени от икономическите процеси. Огъня "смила" храната, дава топлина и пъди хищниците, хората започват да се групират по родове и не е нужно да се катерят нощем по дърветата. Някой случайно излива каша от семена на диво жито и се получава хляб, който трае седмиси и е концентрат на хранителни вещества лесно пренасяни на разстояния. Някой одира животно, облича кожата и вече може да ходи в по-студени земи. Някой разтапя странен камък в огъня и прави медно сечиво, после бронзово, след като го смесва с калай. Събирачите и ловците стават земеделци и животновъди, въоръжени с новите сечива, мотики, кирки и лопати, оръжия, от там по-големи добиви на храна. Концентрацията на хранителен ресурс води до увеличаване на населението (и намаляване на стойността на индивида), земята се превръща в ресурс, по евтино става да съдържаш охрана (армия) срещу % от ресурса, отколкото да не опазиш земите си и да загубиш всичко, появяват се "бюджетните" хора, хранениците - армия и администрация.
  Нови методи за земеделие и животновъдство, рало, теглено от опитоменото животно, водят до поредния бум в икономиката, появяват се търговците, започва обмяна на стоки и идеи. Идват нови култури посеви и животни, както и нови технологии. (Аргонафтите донасят маслината и лозата от Грузия и Тракия, както и технологията за добив на злато). Местата хранили по 500 души вече хранят по 50 000! Появява се нуждата от закони и политики за управление. Селцата стават градове. Родовете се превръщат с съюзи от родове и племена. Войните за ресурси (главно земя) водят до обезценяване на човешкия живот и създаването на робството, като евтин икономически ресурс. По-късно технологията и механизацията, ще направи този ресурс много скъп, неизгоден и робството ще умре. Но преди това ще се открие желязото и след това чрез въглеродната добавка - стоманата. Сечивата ще са 100 пъти по здрави и трайни, ще се строи, ще се създаде бетона, ще се докарва вода от стотици километри. Необходимата за целите на администрацията писменост ще се превърне в култура на писаното слово, което ще разпространява знания, идеи, технологии... Постепенно ще се овладява сушата и океана.
  След пърата промяна на обществения стрй - огъня, втората - сечивата/земеделие и животновъдство, третата - робовладелство, ще дойде четвъртата - средновековие, когато още по новите технологии ще позволят феодализиране, а после занаядчийството ще доведе до свободните градове и новите идеи за свобода. Новите технологи за производство - машините (текстилни сувалки) ще създадат манифактурите, парния двигател ще създаде фабриките и новите транспорти за търговия - локолотив и параход, ще дойде капитализма, с или без революции феодализма ще си отиде. Капитализма ще се развие. Така както печатната машина на Гутенберг предоставя библията на масите и започва протестантската революция - началото на капитализма, така новите форми за комуникация от телеграфа-телефона-радиото-тв, та до компютрите и интернета ще направят революция в комуникациите и от там революция в мисленето поради обмяната на идеи и техния анализ. Бум на науките. Нови машини, нови сортове семена, нови химически елементи (не нови, а открити, но после и лабораторно създадени), нов "огън" - барут, въглища нефт, алуминий, пластмаси, ядрената енергия и т.н. Войните вече не ще са за земя, а за полезни изкопаеми. Още по-нови технологии, които свалят цената на стоката буквално до стотинки. Стоките стават достъпни до масата. Лукса на битието на малцината става всеобщ (но на определени места). Образованието става по-достъпно, от където и бума на нови идеи и технологии...
  Някъде по пътя идва и един експеримент, погрешно наричан социализъм, а всъщност държавен капитализъм в две основни форми - болшевизъм и корпоративен фашизъм. И двете се провалят, защото не отразяват естествените процеси.
  Капитализма на няколко пъти променя формата си, но запазва формулата си (капитал, средства за производство, човешки ресурс, стока, клиенти, пари прим - печалба според дефиницията на Маркс, между другото много подценяван, но гениален фолософ, трябва да се изучава паралелно с Адам Смит).
  И така стигаме до днес - пазарен либерализъм, стоки, идеи, хора, капитали, услуги, без граници. Основният ресурс вече е информацията и технологията на нейната обмяна, предоставяне и получаване. (Затова компанията на Марк не е надценена).
  Нови идеи, стремеж за социална справедливост и общодостъпност на всичко. Земяна произвежда повече отколкото може да изхрани, но въпреки това милиони гладуват - липса на реципрочност, малцина много богати и мнозина много бедни. Настъпва шестата технологична революция и четвъртата индустриална такава - роботизацията, машини правят машини, човека отсъства в производствения процес, а скоро може и в творческия. За първи път от 5 века формулата на капитализма се променя, маха се елемента на човешкия ресурс, човека става ненужен. Това означава начало на нов обществен/политически строй.
  Унмите го осъзнават и се опитват да забавят или предотвратят процеса. Затова и Марк говори за безусловния базов доход , като средство - щом те няма във формулата за производство - човешки ресурс, но си необходим за формулата на потребление - клиент, значи или стваш престъпник/маргинал/бунтовник/революционер - за да се нахраниш или се връщаш във формулата по друг начин - с осигурен доход, платен от ресурса на ниската цена на произведеното от машините и високата печалба на собственика на машините (капиталиста), дали ще е с данък върху машините (усетиха се , че не могат да събират данъци от милионите безработни), дали ще е с данък върху оборота + ДДС (ето вкарахме и търговците), ще видим. Другият начин е намаляване на работното време със запазване на надницата. Повече работни места за повече хора и така се осигуряват клиентите на стоките. Кой ще им плаща? Машините, които произвеждат 1000 пъти повече, със същия ресурс, с който са произвеждали хората 1000 пъти по-малко.
  Но това са вариантите за запазване на формулата на капитализма, чрез преразпределяне на благата, път също толкова изкуствен, както и този на фашагите и болшевиките. Има и друг вариант- този на промяната на самата формула - когато работника стане и собственик. Това е пътя на свободното коопериране при производството и услугите, всъщност при всичко. Нищо от средствата за производство няма да е само на един индивид, а на много. Всеки с дял в общата кооперация, която в своята цялост ще е собственик на роботите. Всяка коперация ще произвежда своите продукти и ще ги тъгрува с другите кооперации. С непредването на технологиите, работното време в тях ще е 6,5,4,3 и т.н. часа на ден. Но всеки ще е собственик, всеки ще е господар. Тук пътя е естествен, защото го няма изкуственото справедливо преразпределение на благата с данъци, а имаме естественото справедливо създаване на блага с участие на всички желаещи, без да губим фактора на инициативността и интереса! Който не работи (членува в кооперация с финансов, трудов и творчески ресурс), той и да не яде! (апостол Павел, между другото). Всеки ще учства с гласа си в икономическите решениям който ще е равен на гласа на другите, няма мажоритари и господари. Това пък ще доведе до политическа култура на свободни хора (свободата е преди всичко лична отговорност за взиманите решения) и до пряка демокрация в самоуправлението на общностите, а сдужаването на общностите и до демократичното управление на света.
  Мечти, идеи.... Но от такива мечти сме се развили до днес, защо не и утре?
  Та копелето никак не е глупаво, ама никак.

 65. 65 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#59] от "o_sando":

  Обръщам се към теб в качеството ти на автор на малоумието, което съм цитирал.
  А самият факт, че дори не знаеш какво точно носи парите на еврейчето говори, че да - точно аз съм човекът, който може да ти каже.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 66. 66 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#64] от "anarhochristian":

  Всичко е почти точно, освен че човека става ненужен и че новите технологии ще заменят човека при създаването на стойност. Първо, човека е основния потребител на всичко дето се произвежда било то от природата, с животниска сила, с човеки труд или от роботи дето правят роботи. Накрая винаги стои човека-потребител, и ако той липсва просто цялата схема се обезсмисля, дори и да допуснеш, че терминаторите ще завладеят света.
  Другото дето човека винаги ще създава стойност... елементарно, та нали трябва някак да плати за благата които ползва. Независимо колко евтини и обилни могат да бъдат произведените стоки и услуги (примерно от роботи без човешки труд в някое бъдеще), то човека-потребител ще трябва някак да плати тази минимална цена, иначе защо другия човек ще се главоболи да прави роботи, дето правят роботи, дето произвеждат евтино.
  Това обяснява и защо има възможности за свръх производство и едновременно има огромен свръх-недоимък. Просто тези дето имат нужда от стоките и услугите не могат да създадат добавена стойност за да я разменят с тези дето могат да произвеждат необходимото. Това всъщност е и проблема при бъдеще от вида "робот произвежда робот, който произвежда почти безплатни стоки и услуги" — ефективността на роботите ще е толкова голяма, че хората няма да могат да създават достатъчно добавена стойност за размяна. Според мен, ще има някакъв баланс, при който броя на роботите ще се ограници до наличните потребители, което ще направи роботите все пак достатъчно скъпи за да има място и за създадената от хората добавена стойност. Досега винаги е имало баланс между производство и потребление, независимо че производителността е нараствала експоненциално (от ловци-събирачи, до заводи с високо ниво на автоматизация и роботизация). Просто новата схема за балансиране в обществото ще ни се струва странна, точно както се е струвало странно на робовладелците да оземляват робите, че дори да им плащат за това че работят.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK