След обиколката на Тръмп: равновесието е нарушено

Тръмп избутва черногорския премиер на срещата на върха на НАТО

Тръмп избутва черногорския премиер на срещата на върха на НАТО"Тъкмо се връщам от Европа! Голям успех за Америка ! Много труд, но страхотни резултати"
(Тръмп в Туитър)


Доналд Тръмп приключи първата си външно-политическа обиколка. Тя включваше посещения в следния ред: Саудитска Арабия, Израел, Ватикана и Рим, среща на НАТО в Брюксел, среща на Г7 в Сицилия. Изненадата от нея е в това, че големи изненади няма. Ако беше повторила домашното поведение на Тръмп, 9-дневната серия посещения можеше да бъде 9-дневна серия от скандали, както подозираха наблюдатели.


Кои са все пак по-съществените момент в пътешествието на Тръмп и какво показват?
Силна е символиката, която носи изборът на първата страна, която Тръмп посещава и от която започва цялата обиколка. Традиционно американските президенти се насочват първо към Канада, Мексико, или малка страна от Карибския басейн. Може би с намерение да намалят значението на такава визита и да предотвратят свръхинтерпретации те поглеждат първо към съседните страни. Следва посещение в европейска столица, Брюксел, Лондон, някой от солидните съюзници на САЩ. Такова е клишето в последните стотина години.


Всъщност президентите на САЩ пътуват извън страната по-активно от сравнително късен период, може би едва след Втората световна война. Много вероятно е самият Тръмп, който няма особен интерес към международните дела, да си стои повече у дома от своите предшественици. Но все пак първото излизане навън е важно и наблюдавано с интерес.


Тръмп избра да посети първо Саудитдка Арабия


Това е негово право, лично, институционално, политическо, всякакво. Но е и скандал от гледна точка на традиционната американска линия във външната политика, която се придържа, ако не към друго, поне към минимум, дори да е символичен, морален интегритет в отношенията си с останалите страни. Саудитска Арабия е една от най-ретроградните монархически тирании в света. В нея изразът "човешки права" няма абсолютно никакъв смисъл. Саудитското кралство е дълбинен развъдник на тероризъм и поддържа разнообразни тайни връзки с терористични групи по целия свят. Страната е не само родно място на Осама бин Ладен, но и на повечето участници в атентата от 11 септември 2001 година.


И тъкмо това място решава да избере Тръмп, за да изпрати глобално послание за борбата срещу ислямския фундаментализъм, който подхранва най-драстичните развития в съвременния тероризъм. Фактът, че от тази част на света Иванка Тръмп получи обещание за грамаден грант за своята гражданска активност за правата на жените, ако не абсурден, може би е забавен; в самата Саудитска Арабия правата на жените са по-ограничени, отколкото в Западна Европа правата на домашните любимци.


Разбира се, всяко посещение и послание от Саудитска Арабия се възприема като лош знак от традиционните противници на кралството, като Иран, например, с който Тръмп вече има напрегнати отношения. Изобщо избор на една от страните в региона, освен традиционния съюзник Израел, е винаги за сметка на друга, чиито подозрения се покачват автоматически. Накрая, в световния видеоархив ще остане паметния запис на Тръмп, който участва в традиционно церемониално събитие с арабските величия в т. нар. танц със саби, както и други нелепи пози.


В посещението на Тръмп има един символ, на който той лично много държи и очевидно смята за най-съществен. Стана ясно, че Саудитска Арабия сключва със САЩ гигантска сделка за оръжие, може би най-големия пакет сделки в историята на САЩ. Но в какъв смисъл това е съществено, какъв е подтекстът във факта, че оръжейната сделка прави Саудитска Арабия привилегировано място за посещение, а президентът на САЩ дори се завърти в танца със саби остава за допълнителен размисъл.


По-интересна и по-напрегнато очаквана бе появата на Тръмп на срещата на държавните глави на членовете на НАТО


От избирането си до тази среща Тръмп измина дълъг път на промени във възгледа за НАТО, който лансираше в кампанията си и с който трогваше поддръжниците си от Средния запад, които не проумяват нуждата от ангажимент на САЩ със сигурността на Европа.


Той вече не настоява, че НАТО е "излишна", както повтаряше преди изборите. Напротив, започна да казва, че е фен на НАТО. Важно беше, обаче, на среща на най-високо равнище какви фрази ще бъдат употребени, какъв език ще бъде прилаган и какви основни послания ще се излъчат. От тази гледна точка нещата са двойнствени, както трябваше може би да се очаква. Нито са много зле, нито са много окуражаващи.


Фундаменталното положение на НАТО е известният член 5 от Вашингтонския договор от 1947 година, който дефинира смисъла и обхвата на колективната отбрана, т.е. основата на целия Алианс: атака срещу един член на Алианса се третира като атака срещу всички. Очакваше се Тръмп изрично да изтъкне значението, което за САЩ има член 5 и да потвърди, че това значение остава валидно за новата администрация. Той не направи това изявление и предизвика реакция от всякакви посоки. Повечето коментари на обиколката посочиха като изрично най-важен момент въздържанието по този въпрос. Въпреки тази драма, аз бих казал, че това е жестикулация, дори поза. От една страна дали САЩ поддържат НАТО или не е въпрос идентичен на въпроса дали смятат член 5 за валиден; в противен случай, самата НАТО губи смисъл на организация за колективна отбрана. Това са възбудени реторики, които в стила на Тръмп са неизбежни и дори естествени, и не бива да се вземат като израз на политики.


Както става в такива случаи, най-близките до Тръмп официални лица бяха веднага поканени от медиите да пояснят този въпрос. Те казаха, например съветника по национална сигурност Хърбърт МакМастър, че разбира се Тръмп поддържа член 5. Към кратката истерия по този въпрос може да се добави и справката, че САЩ сами се позоваха на член 5 при атаката на 11 септември. В допълнение, член 5 е не само декларация, а начин на организация на Алианса. Под него се нареждат множество мерки за колективна отбрана, които се развиват непрекъснато, независимо дали има състояние на война и атака над един от членовете.


Тръмп обаче повтори една от старите си критики към европейските членове на НАТО: ниските бюджети за отбрана. От 2014 членовете на Алианса официално заявяват, че до няколко години ще започнат да отделят не по-малко от 2% от БВП за отбрана. Това число не е достигнато от голямото мнозинство членове и Тръмп настоятелно повтаря критиките си. Но въпроса има много аспекти, от които два поне са най-съществени.


От една страна, проблемът за приноса към колективната отбрана в рамките на НАТО може да бъде преосмислен. В сметката, която акцентира върху 2% влизат само директните разходи за отбрана. Без да влизам в подробности, тъй като това е голяма тема, ще кажа само, че приносът може да бъде смятан и по алтернативни методологии, които разширяват обхвата му извън директните разходи за отбрана.


От друга страна, не е никак зле, че Тръмп се е фокусирал настойчиво върху този въпрос. Не е зле за самите европейски партньори. Те по инерция продължават да приемат, явно или по-скоро имплицитно, че международната и глобалната сигурност са изключителна отговорност на САЩ.


Така е след войната, така е по време на Студената война, така се смята, без много да се говори по въпроса, и след 1990 година. Дори САЩ да поддържат идеята за своята изключителна роля (на което не бива да се разчита безкрайно), ЕС е длъжен да направи първата голяма стъпка към организиране на свои собствени отбранителни ресурси.


Необходимо е ЕС да развие своя автономна колективна отбрана


Това трябва да стане безотносително политиките на САЩ и изказванията на американските президенти. В това отношение един Тръмп, който заплашва да се оттегли от традиционните ангажименти на САЩ, действа пробуждащо на членовете на ЕС.


В крайна сметка обаче голямата група европейски съюзници на САЩ се срещнаха вкупом с един човек, на когото никога и по никакъв начин няма да имат доверие. Това, че им се вижда като цирков артист, че медиите и в Европа и в САЩ, го подиграват и обявяват за нелеп не помага много. Дори НАТО да си остане на мястото, усещането на всички е, че Европейският континент е изоставен в сферата на сигурността. Дори член 5 да бъде потвърждаван от Конгреса и от екипа на Тръмп, равновесието от двете страни на Атлантика е нарушено по необратим начин.


Текстът е от поредицата "Факторът Тръмп". В нея ще четете анализи за действията и ефектите от тях на президента на САЩ. Нейн автор е Стефан Попов от "РискМонитор".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  Германският външен министър: ТРЪМП ОТСЛАБИ ЗАПАДА!
  http://edition.cnn.com/2017/05/29/europe/angela-merkel-uk-amber-rudd/

  В Москва паметник ще му дигнат - Дональд Косорукий до Юрий Долгорукий.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 440 Неутрално

  По-важно е Меркел какво ще предприеме за Европа

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  За НАТО е прав-2%от БВП трябва да отделя всяка страна членка,записано е и трябва да се изпълнява.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Как беше !!! Всеки матрял си заслужава управляващите го.

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  "Тъкмо се връщам от Европа! Голям успех за Америка ! Много труд, но страхотни резултати" (Тръмп в Туитър)"

  Този луд наистина живее в някакъв свой паралелен свят. Посещението му в ЕС беше трагично! 👎

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иво":

  Просто им каза истината - че всеки трябва да си плаща, а не да чакат само на САЩ.

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иво":

  И не е никакъв ''паралелен'' свят, а РЕАЛНИЯТ свят.
  За американците Украйна е твърде далеч, а и конфликтът е сложен за разбиране. Затова не е чудно, че Тръмп се интересува много повече от Северна Корея, чиито ракетни изпитания непосредствено застрашават американската сигурност. За европейците пък странната севернокорейска империя на Ким Чен Ун е нещо твърде далечно и непонятно.

  [email protected]
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  По-важно е Меркел какво ще предприеме за Европа
  —цитат от коментар 2 на Bojidar Vasilev

  Меркел си чака инструкции от евроатлантическите банкерски кланове!
  Тръмп ще пробута малко мирикански самолети за Германия и всиччко ще е ок.,

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Неутрално

  Нарушаването на "равновесието" на една парадигма в повечето случаи води към прогрес. Добре е самодоволството и на Европа, и на САЩ да бъде поразтърсвано от време на време. Това ще направи и НАТО, и икономическите съюзи на Запада по-рационални и ефективни. Явно беше необходимо едно горчиво лекарство в лицето на Тръмп за да могат, не, за да бъдат принудени повечето европейски лидери да осъзнаят необходимостта от истински интеграционни процеси, от отбраната до икономиката и културата, до идентичността ни в Европа.
  В България се мъчим да "кърпим" като се връщаме към една явно корумпирана система на управление вместо да се погледне конструктивно към правителство и държавна стратегия за развитие в стремително променящите се условия.

 10. 10 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1941 Разстроено

  Всеки един човек може да достигне своя праг на компетентност и да премине отвъд. Т.е. в некомпетентността си.
  Така направи и Тръмп. Той става само за "шоумен".

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 11. 11 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Американски самолети за Германия? Ти нещо си се притеснил. За Юрофайтер чувал ли си?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 12. 12 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Няма необратими неща в политиката. Равновесието от двете страни на Атлантика ще бъде възстановено на качествено ново ниво, когато Европа започне да изпълнява решенията си за 2% военен бюджет.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 13. 13 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2408 Весело

  Поведението на Тръмп, при обиколката си по света, в някои от най важните си срещи, приличаше на "слон в стъкларски магазин"! Тепърва ще се броят "счупените чинии и чаши"!
  Изключителната му деликатност, на бизон от американските прерии, и самочувствието на шериф с ръка на Колта, явно предизвика доста усмивки, учудване и повдигна сериозни въпроси, относно перспективите за външната политика на САЩ, под негово ръководство. Странното "наблягане", върху приоритетното партньорство със камиларите, "продължението" на сделката с оръжие, под формата на заплаха за спиране на издръжката на НАТО, и, като допълнение, арогантност на каубой, вещаят сериозни промени, и като начало, преосмисляне на позициите на взаимноизгодното партньорство в политика и бизнес!
  До къде, и до какво ще доведе, тази политика, предстои да видим!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Всички на снимката са отгледани и откърмени от Хилъри Клинтън. Затова сълзите бяха огромни, а ревът за мама, силен.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 16. 16 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Президент Тръмп беше обиждан от клакьорите на Клинтън по време на предизборната кампания.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 17. 17 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#2] от "Bojidar Vasilev":

  Както обикновено - министър Шойбле ще дои и ограбва европейците.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 18. 18 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Президент Тръмп еднозначно подчерта, че корумпираната европейска върхушка на Хилъри Клинтън около него трябва да се оттегли, за да има шанс за Европа.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 19. 19 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иво":

  Напротив!
  Президент Тръмп с право се отнася с неприязъм и пренебрежение към протежетата на Хилъри Клинтън, която тя инсталира във всички европейски страни с парите на Американския Данъкоплатец.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 20. 20 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  "Тъкмо се връщам от Европа! Голям успех за Америка ! Много труд, но страхотни резултати"

  Този бозав шмекер говори все едно, че е ходил на пикник в Национарния парк "Йелоустоун" когато е имал запек, но природата и климатът са му оказали благотворно въздействие и той се е изходил (облекчил)!!
  Никоя нация не е застрахована от идиоти, но тежко и горко на САЩ и България които се управляват от такива!!!!

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  Тръмп едва ли разбира, че започва един дълъг процес на детрониране на САЩ от господсттващата си позиция десетилетия напред на световната сцена и възходът на ЕС както поиска Меркел.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6388 Неутрално

  До коментар [#11] от "Blood Red Skies":

  Да не забравяме и Торнадо, Мираж, Хериър, Грипен... Някои си мислят, че има само СУ-та, МиГ-ове и Ф-нещо си...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  Между другото поздравления за автора на статията. Хареса ми, особено в частта за КСА. Тази мракобесна държава заслужава винаги да бъде критикувана.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6388 Весело

  Социалният мурзилаж полудя тук...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 25. 25 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Германия с лекота може да преструктурира НАТО в Европа с Европейска армия . Така че без да иска Тръмп прави услуга на Европа карайки я да вземе сигурноста си в свои ръце

 26. 26 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1724 Весело

  До коментар [#2] от "Bojidar Vasilev":

  Меркел ще разработи нова противоракетна отбрана и ще я разположи в Европа вместо американската. Меркел ще построи 1-ви европейски флот и ще пази вместо 6-и флот Средиземноморието. Меркел ще разработи нови свръх-изтребители, за да не се налага Америка да праща Ф-35. Меркел ще изгони от Германия 55-хилядния американски корпус и ще го замени с бежански легион. Най-подире поляците ще бъдат очаровани, когато 4000-ият американски контингент с 250 ейбрамса бъде заменен от Меркел с бригада от вермахта.

 27. 27 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  На горната снимка се вижда как Шмекерът избутва най-безцеремонно Черногореца за да се изтъпани на предна позиция като муха на говно!!!

 28. 28 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 253 Весело

  Президент Тръмп показа еднозначно отношението си и дълбокото си пренебрежение към европейския, безгръбначен слугинаж, корумпиран и отгледан с парите на Американския Данъкоплатец.
  —цитат от коментар 14 на socialen


  Комундер, от техникума за полезни идиоти ли пишеш? Кажи на отговорника да намали дажбите ракия на закуска и спрете само копирали зле преведен от руски текст, с това качество на 'продукцията' работите за КЛАСОВИЯ ВРАГ!

 29. 29 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1532 Весело

  Тръмп е като жена, която след "танц със саби" със съседа си, заявява, че е фен на съпруга си.

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  Германският външен министър: ТРЪМП ОТСЛАБИ ЗАПАДА!
  —цитат от коментар 1 на Norman Granz


  Габриел е напълно прав за това, ще цитирам точно изказването му: "Anyone who accelerates climate change by weakening environmental protection, who sells more weapons in conflict zones and who does not want to politically resolve religious conflicts is putting peace in Europe at risk," Gabriel said."

  И още нещо трябва да се отбележи, всички германски политически лидери и водачи на партии подкрепиха Меркел в нейното изказване, че ЕС не може да разчита вече на САЩ, а по скоро трябва да разчита на собствените си сили. Не само тя като лидер на ХДС, но и лидера на нейната посестримска партия ХСС, от ГСДП също, от Зелените и Левите дори. Тръмп успя да обедини различните германски политически партии срещу себи си.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Този човек, ще разруши всичко, което е било постигнато и градено последните 70г. Може би така и трябва, може и да е за добро, може и да е за лошо, но едно е сигурно - това което разруши за няколко месеца, ще трябва да бъде поправяно много дълго време и вероятно с много кръв.
  За нас трябва да е силен сигнал, че ако не се вземем в ръце и не се стегнем да се обединим и да спрем да се делим, ще има да патим.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  До коментар [#5] от "Иво":Просто им каза истината - че всеки трябва да си плаща, а не да чакат само на САЩ.
  —цитат от коментар 6 на karabastun


  Ще си платят когато те решат. Не знам дали знаеш, но България и Германия смятат да стигнат до тези 2% от своя БВП за отбрана през 2024 г. В момента нашият военен бюджет е някъде към 1,5 % от БВП. Поведението на Тръмпи в Брюксел беше грубо и невъзпитано, все е едно е някаква мутра рекитьор. Така ли трябва да се държат партньори и приятели помежду си! А, най-наглото е, че пак спомена, че едва ли не някои държави даже дължали пари със задна дата на САЩ! Само някой луд може да си помисли, че страните от НАТО ще му дадат пари за минали години. Това е повече от налудничево!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  До коментар [#5] от "Иво":И не е никакъв ''паралелен'' свят, а РЕАЛНИЯТ свят.За американците Украйна е твърде далеч, а и конфликтът е сложен за разбиране. Затова не е чудно, че Тръмп се интересува много повече от Северна Корея, чиито ракетни изпитания непосредствено застрашават американската сигурност. За европейците пък странната севернокорейска империя на Ким Чен Ун е нещо твърде далечно и непонятно.
  —цитат от коментар 7 на karabastun


  Не съм съгласен с теб. Този човек живее в свой измислен свят. Мисли си още, че шеф на своята компания и може само да раздава заповеди, а другите да му се подчиняват безропотно, е сории но няма да я бъде тая.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":
  До коментар [#31] от "traveler1":

  Тръмп ще направи за Америка това, което направи Горбачов за СССР и Америка ще изпадне в състоянието на република Горна Волта, само че с ракети!!!! Това, което си направиш САМ, не може да ти го направи и Дявлът!!!!

 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  До коментар [#19] от "socialen":

  Тоест всички европейски държавни глави в НАТО (плюс Трьодо) са хора на Клинтън!? И са отгледани от Клинтън!? Включително и наш Румба, който също беше там на тази среща!? Така ли мислиш наистина?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  В БИ- САЩ се обръщат към традиционните си съюзници, забравени от Обама по силата на т.н. "арабски пролети". Традиционните съюзници са СА, Оман, Йордания, Египет, ОАЕ, Катар, Кувейт, Пакистан и Израел.

  В НАТО- Войници на САЩ са в невралгичните държави в Прибалтика и Източна Европа. САЩ пазят тези държави , а не Меркел! Корабите на САЩ са в Черно и Балтийско море. Европейските държави ще трябва да отделят повече милиарди за НАТО. Либертофоните страдат, онеже няма да има пари за клетите мигранти и меркелизъм.

  В Югоизточна Азия- главният интерес на САЩ е там- Китай, Ю.Корея, Япония, Тайван, Филипини,Малайзия , Тайланд и Виетнам. В момента бойни кораби на САЩ са пред Северна Корея, а не кораби на МЕРКЕЛ . САЩ защитават Тайван, а не Меркел. Базите в района са на САЩ, не на Германия или Франция.

  Един по- общ поглед над света показва колко е смешен либерасткия брюкселски плач!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 37. 37 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Европейските политици не си изпълняват задълженията към общата отбрана, а плачат че САЩ били ОСЛАБИЛИ света??!!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1441 Весело  CNN: The Clown News Network
  https://www.youtube.com/watch?v=ljQLLZ-uQ6A

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#21] от "penetrating":


  Тръмп едва ли разбира, че започва един дълъг процес на детрониране на САЩ от господсттващата си позиция десетилетия напред на световната сцена и възходът на ЕС както поиска Меркел.
  —цитат от коментар 21 на penetrating


  Какво разбира Тръмп и дали въобще е компетентен като президент е трудно да се каже еднозначно, въпреки че гафовете му минават далеч зад приемливите граници.
  Но по въпроса с детронирането на САЩ, според мен нещата са доста по-сложни.
  Дори и на Тръмп това оттегляне да съвпада с неговите лични цели и заявления като кандидат и вече президент, знаем че няма как това да бъде решено еднолично от него и едва ли ще стане ей така с едно щракване на пръсти.
  Не по-малко важно е и другото, останалата част от съюзниците в НАТО, дали въобще са готови и искат ли подобно оттегляне или предпочитат все пак основните разходи да са за сметка на САЩ.
  В този смисъл темата за детронирането, не е някаква обективно получила се даденост, защото първо към момента това не се е случило и второ, няма ясни признаци, че има такава готовност и дори намерения и от двете страни, имам предвид САЩ и останалите членки на НАТО.
  А ако този процес наистина тръгне, тогава ще се постави под въпрос както спазването на чл.5, таки и въобще съществуването на тази организация и поне за страните от ЕС, ще възникне необходимост от нова форма на колективна сигурност.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Тръмп едва ли разбира, че започва един дълъг процес на детрониране на САЩ от господсттващата си позиция десетилетия напред на световната сцена и възходът на ЕС както поиска Меркел.
  —цитат от коментар 21 на penetrating


  Бре, бре, бре!

  Самолетоносачите на Германия ще патрулират занапред по световните океани и атомните подводници на Германия ще осигуряват световното стратегическо равновесие!

  Боже, Боже...

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3912 Весело

  А ако този процес наистина тръгне, тогава ще се постави под въпрос както спазването на чл.5,
  ========
  Тоя член е само една хартия .....така си и беше винаги.....
  До коментар [#40] от "tsvetko_51":

  Bukalemun
 44. 44 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1441 Весело

  Тръмп едва ли разбира, че
  —цитат от коментар 21 на penetrating


  За сметка на това ти разбираш всичко и всичко ти е ясно, няма тайни за теб, нали? Да се чуди човек, тогава, защо неразбиращият Тръмп е президент на САЩ, а ти - анонимен форумен драскач? Няма справедливост на този свят и това си е... Ако можеше сега ти да си президентът на САЩ, ехееее.... как щеше да ги наредиш световните дела, ама...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 45. 45 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#43] от "eti mehter":

  Айде пробвайте дали е само на хартия де!

  Да не стане така, че да го усетите на ...г@за си!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 46. 46 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#44] от "Bicho Raro":

  "Ако можеше сега ти да си президентът на САЩ, ехееее.... как щеше да ги наредиш световните дела, ама..."

  И аз, и аз искам.....Мелания да ми готви мусака, еееххх...

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  Яаааа, каква хубава статия!
  От знаков автор, по знакова тема, в знакова медия.
  Прочее ... като казах медия ... альоууу, Икономедията, рИдактУритЬе, последното изречение ... "НеЙн автор е ..."? Ама обучавайте си поне за такива най-разпространени грешки селкорите ви да не ги допускат, плз!

  По същество ... като оставим настрана типичната и явно неизбежна каша от прискуняния с клишета и мантри, исконна характеристика на турбелиберята, от която е изтъкана статията, докато я изведе до поантата накрая - явно най-после прогресариатът започва да схваща. Не знам доколко прозрението Попово е базирано и на изказванията в прав текст и на Габриел, и най-вече на Меркел от неделя, където се казва точно това. Меркел си го обяви ... цитирам по памет ... Европа вече не може да разчита да я дундуркат "по дифоут". Край, фини, гитти!
  И така стигаме до стария и тъй познат въпрос: Ъм ся к'о пра'йм?
  Турболиберето и апологет на соросоидната шаячна правда Попов вика:
  Ша пра'им армия! Европейска!
  Ама Попов, ама дрОгарЕ, армията е част и функция на обща доктрина! За себе си, за света и за мястото ни в него. Какво сте се втренчили само в оръжията, т.е. в чистата, голата сила? Макар и да имам донякъде разбиране, че ви липсва пъченето до големия батко с голямата тояга, покрай когото и вие хем да се чувствахте много яки и най-вече победители, нищо, че с принос основно в лакардиите и ръко ... таковата ... ръкоплещенето. За малко да кажа ръкоблудство, че то беше силно застъпено ...
  Та да се върнем към армията. Европейската. Добре.
  Само да попитам - на КОЯ Европа? И КАКВА Европа? На колко скорости?
  И въобще що за претенция да давате тон за песен отново ни рЕдите, след като от цялото прогресариатско поведение и внушение, включително и това писание, лъха тотално отричане на ... новото състояние на света. Отричане от ... обявили се за прогресариат! Които отказват по принцип да приемат и насъскват ударно мат'ряла си, че може да се промени довчерашния свят!
  Вярно, това не е вашият свят, но това поникна у вашата градинка, която вие засявахте, торихте и прекопавахте! Поне си приемете последиците!
  И когато се пъчите пак да е ваша градинката, пак вие да я засявате, торите и прекопавате - започнете с това каква я виждате НОВАТА градинка. Конкретно.
  А не само да рИвете, че СИ искате плодовете. Които сте свикнали да си кльопате на корем от градинката ...

 48. 48 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  Социалният мурзилаж полудя тук...
  —цитат от коментар 24 на Незнайко в Слънчевия град


  Стига бе. Това са новите десни, според чистачката от Барселона.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 49. 49 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#35] от "Иво":

  Да! Разбира се!
  Президентът Генерал Румен Радев е американски възпитаник.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 50. 50 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#28] от "minuva4a":

  Жалко, че го нямаше Плевнелиев. Той е олицетворението.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 51. 51 Профил на ksarax
  ksarax
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Тоя чл.5 дето само го дъвчат е няква ала-бала.
  Хипотетично Китай напада България. Кой вярва, че всички ще скокнат да ни защитават по силата на този член.
  Особено Сащ ще жертват стотици милиарди за да защитят някаква държавица дето не я знаят 95% от населението им. И стадото ще трябва да си купуват гризнати ябълки на 3-а цена.

 52. 52 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#51] от "ksarax":

  Държавата е член на НАТО. Ако САЩ не я защити, ще изчезне респектът към САЩ и всички съюзници в НАТО ще се разбягат. Тоследните, които ще допуснат това нещо са САЩ. Както виждаш Путьо си позволи да нападне Украйна, но не му и хрумва да нападне много по-малки държави като Литва, Латвия и Естония, особено, когато има натовски, войници в тях. Разбира се теоретично всичко е възможно, но стиска ли му на някой да опита. Пък и в 21 век защитата на САЩ и на България е на една ракета разстояние. (или 120 крилати ракети само от двата крайцера на САЩ в Черно море :) )

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 53. 53 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Германия не е ядрена сила и има ограничения при въоражаването си, но същевременно икономически тя стана една от най-развитите страни. САЩ обратно - най-голямата ядрена сила, която изостана икономически/пътища, скоростни влакове, износ.../. Сега Европа остана с една ядрена сила - Франция и трябва да отделя повече пари за въоражение, а САЩ и Англия да насочат усилията си в развитие на икономиката си.

 54. 54 Профил на ksarax
  ksarax
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#52] от "iak":

  Това са голи приказки. Респект и т.н. Всичко е въпрос на пари. Всеки трезво мислещ човек знае какво, че няма да ни защитят в тази хипотетична (нереална разбира се) ситуация.

 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3912 Весело

  Няма няма !
  Търсете си друг поробител вече .....
  До коментар [#45] от "mr. wonderworld.":

  Bukalemun
 56. 56 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Ами крайно време е европейците да не чакат американската си леля да им бърше задника всеки път когато се наакат (справка I и II Св Война). Отдавна трябваше да има европейска армия аналогична на щатската с единен генерален щаб, а не няколко смесени полка формално. А колкото до сделката с чаршафите - много по-добре е да им се даде оръжие сами да се изтрепят сунити и шиити , отколкото да се намесват да ги цивилизоват. А ако има връзка на Осама с правителството в Саудитска арабия ,то трябва да се докаже, а не само ,че бил родом от там. По тази логика трябва едва ли не да изолираме и Австрия ,че е родно място на Хитлер. И още -танц със саби Тръмп може да играе и в Грузия , а хоро може да друсне и в България , което нищо не значи освен любезност към домакините. Изобщо , може да е арогантен, но пък и медиите са не-по малко фриволни и арогантни...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 57. 57 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#54] от "ksarax":

  А Литва Латвия и Естония ще бъдат ли защитени от САЩ ? И в трите държави имапо-малко пари отколкото в България. Ами Полша. Ти не разбираш че има подписан договор. Ако американците го нарушат няма да бъде в тяхна полза. Или айде да помислим още малко. Какво ще направи САЩ, ако руснаците убият техни войници намиращи се в България или Литва.
  На фона на това категоричното ти изказване:

  До коментар [#52] от "iak":Това са голи приказки. Респект и т.н. Всичко е въпрос на пари. Всеки трезво мислещ човек знае какво, че няма да ни защитят в тази хипотетична (нереална разбира се) ситуация.
  —цитат от коментар 54 на ksarax

  звучи най-малкото глупаво.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 58. 58 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  “Но в какъв смисъл това е съществено, какъв е подтекстът във факта, че оръжейната сделка прави Саудитска Арабия привилегировано място за посещение, а президентът на САЩ дори се завърти в танца със саби остава за допълнителен размисъл.”

  Какво чудно има когато знаем отношението на ДабълЮ и Обама към Саудитска Арабия!
  Освен това, веднага след това, Тръмп мина през Израел, което видимо не изненадва г-н Попов, предвид това “коя ръка го храни”!

  I Want To Believe
 59. 59 Профил на ksarax
  ksarax
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#57] от "iak":

  Аз умишлено не дадох в примера си Русия.
  Първо - защото те нямат никаква финансова мощ.
  Второ - разговора директно отива в друга насока.
  Трето - тогава всички ще скокнат.

 60. 60 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#59] от "ksarax":

  1. Не знам защо си мислиш, че като замениш Русия с Китай нещо съществено ще се промени. Все пак говорим за военно нападения, там китайците са доста по-слаби.
  2. Ако някой може да бъде опасност за България и Европа - това е само Русия. всички други опасности са само хипотетични, както ти ги нарече.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 61. 61 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Понеже много петоколонници много се зарадваха от уж 'отеглянето' на САЩ от НАТО, може да ги уверя от името на американското правителство, че а се е появил вмирисан съветски ботуш в Свободна Европа ,а американската армия ще е за 2 час тук в Европа да им скъса задника въпреки всичко. И да напомним ,че без САЩ още 1940 г германската армия щеше да е в Москва и на другия ден в Ленинград. Да, без американските камиони ,влакове суровини, боерприпаси,самолети , танкове ,взривни вещества,консерви и дори подарени долни дълги гащи, Съветската армия през 1940 г беше сбор от дрипльовци подкарани с пистолети на НКВД и дажба водка към фронта. Една година преди това малка Финландия им разказа играта в Зимната война. Ако иска джужето да опита пак шамарите...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 62. 62 Профил на ksarax
  ksarax
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#60] от "iak":

  Нищо не написа сега.
  Описал съм нерална хипотетична ситуация. Без да дава мнение за военна мощ и т.н.
  Нито Литва, нито България ще бъдат защитени в дадения пример.

 63. 63 Профил на ksarax
  ksarax
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#60] от "iak":

  Теб те влече да намесиш Русия в спора, което аз не искам. Описал съм защо не искам, пък и не ме вълнуват.

 64. 64 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#52] от "iak":Това са голи приказки. Респект и т.н. Всичко е въпрос на пари. Всеки трезво мислещ човек знае какво, че няма да ни защитят в тази хипотетична (нереална разбира се) ситуация.
  —цитат от коментар 54 на ksarax


  Последно САЩ и НАТО ще ни защитят ли при руско нападение?При положение че освен натовския договор в България и Литва има американски и натовски войници.
  Или няма да ни защитят само при китайско нападение?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 65. 65 Профил на ksarax
  ksarax
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#64] от "iak":

  Няма смисъл. С такива дето само Русия или САЩ (не правя разлика между поклонниците на двата лагера) им е в устата разговор не става.
  Съ

 66. 66 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Как разбра, аз чий поклонник съм. Изразил съм мнението си, защо това което пишеш не е вярно. Ти ме изкара веднага нечий поклонник?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 67. 67 Профил на Georgi Milev
  Georgi Milev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#53] от "Цветан Тодоров":Германия не е ядрена сила и има ограничения при въоражаването си

  Приятелю,след обединението на двете Германии,Германия няма никакви ограничения във въоръжаването си.Германските конвенционални оръжия са едни от най-добрите в света.Дизеловите им подводници също.Също не мога да си обясня,защо никой не смята Италия като военна сила.Ми те имат 320 000 войска,586 танка,760 самолета и атакуващи хеликоптери,6 подводници и два действащи самолетоносача.

 68. 68 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2681 Любопитно

  Ммдааа, по минусите на ком.6''Просто им каза истината - че всеки трябва да си плаща, а не да чакат само на САЩ.'', гледам, че на форума не му харесва, че Тръмп пак каза: Приятелството си е приятелство, слугинажът – служинаж, ама сиренето е с пари и цената се вдига…
  Форумците явно са за бай Тошовата ''Вечна дружба'' !!!

  [email protected]
 69. 69 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  от "РискМонитор"...

  Викам да погледна какъв е тоз Клуб на Знаещите и оно пише за баш донори Фондация "Америка за България" и Институт "Отворено общество" - Ню Йорк

  Туй интересно ако някой седне да събере колко общо кинти са дали досега всички спонсори и донори за агитпроп и прочие словоблудства , сигурно ше излезнат повече отколкото за магистралите на Баце където толкоз се бие в гърдите.

 70. 70 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#69] от "dosetliv":

  Какво са дали и дават го пише черно на бяло. Виж колко дават руските шпиони на БСП, АБВ и АТАКА и за какво се харчат парите никъде не пише. Най-вероятно тези пари са причината България да няма нито една газова връзка със съседите и да сме 100 % зависими от Кремъл, въпреки че Европа е готова да финансира връзките. Това му е гадното на тайните пари. Защото ако го обявят официално и най-големите русофили ще застанат срещу русия, както беше с кирилицата.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 71. 71 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Не съм съгласен с автора, че доверието в НАТО е непоправимо накърнено.
  В исторически план след ВСВ има не малко примери, в които западното единство е било разклащано. Ще дам пример с фолклендската война - САЩ са били категорично против и несъобразяването на ОК с тях е влошило отношенията, но само временно.
  Като цяло - зададе ли се пукотевица, съюзниците са единни. Европа като територия е от изключителна важност за американската сигурност. Това е географска даденост, която никакъв оранжев посерко не може да промени.
  Иначе САЩ много отдавна се дразнят от едно нещо свързано с ЕС - това е многократно изтъкваната от тях невъзможност с дипломация да се опитат да влияят на европейските решения преди те да бъдат взети, а след като бъдат взети те вече не могат да бъдат променени. Това е описано в една от книгите на Кисинджър.
  Той например твърди, че в много случаите ЕС търси своята идентичност в международния ред самоцелно и демонстративно несъобразяване с американския интерес. Но нищо необратимо в това не виждам. Факт е обаче, че западното единство е разклатено в момента и още когато Тръмп бе избран аз писах тука, че това ще е последица от неговото избиране.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 72. 72 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  До коментар [#40] от "tsvetko_51":

  Не, аз нямах предвид НАТО и чл. 5. Там по-скоро смятам, че Тръмп трудно ще повлияе. Аз имам предвид, че Тръмп става катализатор на процеси за осъзнаване на ЕС като глобална сила в дипломацията, в политиката и военните съюзи. Меркел няма достъп до Съвета за сигурност с право на вето и затова може да действа чрез ЕС. Тя правилно посочва, че ЕС трябва да стане по-самостоятелен за да бъде по-влиятелен, още повече, че пътят на ЕС към решаването на световните кризи е много различен от този на САЩ и според мен по-устойчив.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 73. 73 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#70] от "iak":

  "тези пари са причината България да няма нито една газова връзка със съседите и да сме 100 % зависими от Кремъл"

  Мне, тука са бъркаш. Ако станеме 100% независими от Кремъл, др С.Донч. ше заслабне. Апък той е Добър Олигарх, както научих от тоя честен форум. Даже дава пари на Ицето да се бори с Неправдите. Ти нали не искаш Ицето да се бори с Неправдите гладен?

 74. 74 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Президент Тръмп еднозначно подчерта, че корумпираната европейска върхушка на Хилъри Клинтън около него трябва да се оттегли, за да има шанс за Европа.
  —цитат от коментар 18 на socialen


  Много мъка има в душата ти. :)

 75. 75 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#28:"minuva4a"][/quote]

  :) :)
  С глас се смях.

 76. 76 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#44:"Bicho Raro"][/quote]

  Със всеки свой коментар потвърждавате подписа си. Както казва ваш съмишленик - жалка история.

 77. 77 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#73] от "dosetliv":

  Хахаха!

 78. 78 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#73] от "dosetliv":

  Хахаха!

 79. 79 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#73] от "dosetliv":

  Хахаха!

 80. 80 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  „Германският външен министър: ТРЪМП ОТСЛАБИ ЗАПАДА!“
  Да естествено, така казА CNN, нЕма друг меродавен източник. CNN не пише ли дали Тръмп не е дал рециново масло на запада? А какво пише Die Welt, Bild и даже Spiegel не е важно. Този „външен министър“, който нарича народа си глутница, преди месец стискА ръката на пияндура лавров, премиера на Бавария Хорстсеехофер ходИ лично за трети път в половин година при путев, сичкото щото Тръмп отслаби запада...Ей, аланкоолу разберете го на края, путев не е силен, „запада“ е слаб! Много слаб. И ако трябва да се защитава сам ще му струва огромни усилия, не само в пари. 2% от БВП за отбрана в НАТО сега означават 80 милиарда годишно за Германия, а тя сега дава 20, но 30 за „гостите“ на меркел. „Армията“ и е с въоражение от преди 30 години, от което половината е не годно. За тази „армия“ в момента проблем е каква да е униформата на бременните войнички, къде и колко детски градини да имат, та там да си оставят децата. Какви спални помещения да има за не стандартните...В момента за министърката на отбраната най-важното е да прочисти армията от „десни екстремисти“. Сменят се имената на казарми(напр. Ромел),махат се кътове със снимки, знамена и стари оръжия с историческо за немската армия значение(още от немско-френската война, Първата Световна). Да се стигне до махането на портрета на един от най-добрите немски Канцлери Хелмут Шмид от висшия военен университет в Хамбург защото е в униформа на Вермахта от 1940г. А той е и патрон на университета! И още циркове в „немската армия“ като този, в който един офицер се беше регистрирал като сирийски бежанец, без да знае и дума арабски. И то два пъти. Да не говориме за немските „специални“ служби, които 6 месеца си прехвърляха атентатора от Берлин, знаейки какво готви...Та не напразно някои германци са на мнение, че ако така върви не биха се учудили ако след някоя и друга година путев си провежда 9-то майския парад още един път пред Брандембургската Врата на площад Париж в Берлин...Та Тръмп отслабва запада...Важно е какво пише CNN i WP, а какво става в Европа се съди по това какво казалА меркел(„спасителката на западната цивилизация“ по обама) и как макрон стиснАл ръката на ТРъмп и кой бил на килимчето и кой под него...Е дерзайте товарищи, дано все пак не празнувате 9-ти Май на Pariser Platz в Berlin...

 81. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Не знаем, какво печелим, когато губим. Всичко това може да е полезно за Европа.

 82. 82 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Само аз ли мисля, че настояванията на Тръмп за вдигане на бюджетите за отбрана са много пряко свързани с интересите на лобито на американската военна индустрия, което очаква сериозно прилапване и от това перо - наред с всички други безсмислени кървави войни, които се водят в негов интерес?
  И само аз ли мисля, че е нормално САЩ да поемат основната грижа за "военната сигурност на НАТО", след като са единствената държава от съюза, на чиято територия НИКОГА не се води война, т.е. всички войни са винаги изнесени на чужда територия, и съответно при минималния риск на понесат война "у дома си" е нормално да изнесат по-голямата част от разходите по въоръжаване?

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 84. 84 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Да изясня на автора някои елементарни факти, които той или не познава или умишлено пренебрегва. Първо за "влошените" отношение между Европа (на първо място се визира Германия) и САЩ. Това твърдение би могло да се третира като вярно само, ако приемем, че отношенията между Европа( главно Германия) и САЩ са били много добри преди избора на Тръмп за президент. Тези отношения са много далече от "много добри". Отношенията между Америка и западните им съюзници се сринаха по времето на Буш младши, заради неговата безумна война в Ирак. Тогава и французи и германци изразиха на всички нива несъгласието си и възмущението си от безумието на Буш. Второ, по времето на Обама се очакваше, че отношенията ще се подобрят, но стана точно обратното. По негово време се разбра, че американците тотално подслушват и следят германските лидери и институции. Тогава Меркел отправи какви ли не громящи критики срещу обамова Америка. Засега Тръмп с нито едно свое действие не е ощетил европейците във военно отношение, освен че ги призова да вдигнат военния си бюджет и по този начин да се засили НАТО. Аз лично не съм съгласен много с този призив на Тръм, макар че е разбираем от бизнес гледна точка. Тук става дума за общо 100 млрд долара повече, което обаче не е кой знае колко голямо увеличение в общия бюджет на НАТО, който е около 1 трилион долара (Щатите участват със 75 процента). По-добре би било Тръмп ясно да заяви, че Америка ще продължава да е стожер на западната цивилизация и ще защити военно всеки един член на НАТО в случай на необходимост. Това, обаче е мое мнение и не го налгам на никого.

  Пазете се от доносника vesolr
 85. 85 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  Напълно съгласен! По същество Щатите имат троен ангажимент към Европа - плащат 70% от общите такси в НАТО, строят отбранителна система за своя сметка и продават оръжие на преференциални цени. Разбира се, зад тия директни сметки има индиректни хитрини, но Тръмп не може да позволи на Щатите очевидни и продължаващи дълги години загуби.

 86. 86 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  За достоверността на този пасквил можем да съдим по факта, че в него не е спомената срещата на Тръмп с лидерите на 50 предимно мюсюлмански сунитски държави и организираният съюз, насочен срещу Иран. Танцът със саби бе споменат многократно, но най-важното от престоя в Саудитска Арабия е пропуснато. Какво искате от автор на сороска копаня!
  Защо Тръмп избрал Саудитска Арабия първа? Първо, Тръмп отива първо там, където Обама най-много е насрал работата- в Близкия изток и мюсюлманския свят. Второ, той отива, за да възстанови американското лидерство в Близкия изток, загубено по времето на Обама. И Тръмп се справи блестящо. Затова Нетаняху заяви, че Америка отново води делата в Близкия изток. Между другото, в пасквила и това е пропуснато- посещението в Израел.

 87. 87 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  За НАТО и да я умувате и да не я умувате, трябва да плащате! Тръмп е достатъчно ясен- който не плаща, няма отбрана за него. Безплатният обяд свърши. Щом Европа има пари за бежанци, трябва да намери пари и за отбрана. А това за европейските въоръжени сили, тая работа също я забравете! Първо, това не става лесно и никой няма да даде на Европа нужното време. Второ, Германия след двете световни войни няма право да развива каквито си войски иска. Германия е все още окупирана страна и американските войски не са по покана на германското правителство, а са войски на победителите, окупирали победената страна. На френските въоръжени сили да се разчита е глупост. Кога войната е започнала се познава по това, че французите вече са се предали. Една великобритания има въоръжени сили да бие цяла Западна Европа. Да не говорим за Русия. Западна Европа /Източна я отделям, защото не мисля, че тя ще подкрепи европейските въоръжени сили/ не може да създаде европейски въоръжени сили без американска благословия и помощ, освен някакви бутафорни части.
  Както казах под една друга статия, Тръмп дразни Меркел и я провокира да говори глупости и да поема инициативи, които не може да изпълни. В момента Меркел е инициатор на конфронтацията със САЩ. Това не е добре за ЕС. Тръмп днес веднага реагира- голям търговски дефицит с Германия, плюс германците плащат минимални суми за отбрана- това повече няма да продължава. Икономическа брадва за Германия плюс политически натиск по линия на НАТО. Скоро Меркел ще разбере, че САЩ все пак са босът. Не е Германия.

 88. 88 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  За чл.5 Тръмп все пак уточни, действа за онези, които плащат. Това бе и предизборната му платформа. Ако не плащат и оставят само американските данъкоплатци да се погрижат за средствата за отбрана на Западния свят, само ще се отбраняват. Няма никаква промяна в позицията на Тръмп. Дори когато е говорил, че НАТО е остаряла организация, той уточняваше, че е остаряла, защото не се занимава с тероризма. НАТО включи тероризма в задачите си и се осъвремени. Разбиранията на Тръмп за НАТО не са еволюирали грам. Въпросът е, че сега, когато им казаха на европейците, че трябва да плащат и безплатният обяд е свършил, Меркел и останалите започнаха детски сръдни- на ти куклите, дай си ми парцалите!
  Не забравяйте, Германия няма право на ядрено оръжие. Единствената ядрена държава е Франция, но с остарял и почти негоден ядрен потенциал. Щатите, Русия, Китай отидоха много напред. За какви европейски въоръжени сили става въпрос?

 89. 89 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  До коментар [#84] от "GreenEyes":

  Да изясня някои заблуди които се опитваш да прокараш. Отношенията между Меркел и Обама са отлични и до ден днешен въпреки подслушвания. Между Макрон и Обама също. Виж Тръмп не се радва на подобни добри отношения заради постъпките и заявленията си.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 90. 90 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  До коментар [#88] от "gozambo":

  Гозамбо, НАТО не е голф клуб с членски внос. Изясни си го преди да говориш предизборни кьорфишеци. Би ли пояснил кое му е негодното на френския ядрен арсенал който е от същото време като на останалите държави които си изброил?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 91. 91 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#89] от "vesolr":

  Пак си написал някакви глупости. Значи, обяснявам отново. Обама нареди да се подслушват и шпионират германците, след което Германия реагира гневно и години наред Меркел искаше обяснение от администрацията на Обама за абсолютно неприемливите действия на американския президент. Като резултат, според твоята логика, отношенията между Меркел и Обама били "отлични". Не се учудвам на такава логика, идваща от човек, който винаги се опитва да извърта нещата, който лъже и който не приема чуждото мнение.

  Пазете се от доносника vesolr
 92. 92 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  До коментар [#91] от "GreenEyes":

  Пак говориш глупости. Обяснявам ти за пореден път - разузнавателните служби винаги са събирали информация. И преди Обама и след него. Конкретно за Меркел няма никакви данни, че Обама лично го е наредил. Не се учудвам на такова безпочвено твърдение от човек, който е бос в геополитиката, непрекъснато клевети и се нахвърля с обиди срещу хората с различно мнение.
  Въпреки подслушването, отношенията между САЩ и Германия, и в частност между Обама и Меркел си останаха много по-добри отколкото при Тръмп, дори преди няколко дена старите дружки се видяха отново. Сигурно си го пропуснал покрай приготовленията за барбекюто в понеделник, но аз съм услужлив човек
  https://www.washingtonpost.com/world/europe/merkel-obama-to-attend-podium-discussion-at-berlin-event/2017/05/25/0ec6030a-4126-11e7-b29f-f40ffced2ddb_story.html?utm_term=.d0353cdc640d

  Обама и Меркел са глобалисти (питай анализатора гозамбо), имат сходни идеи за света, и двамата са за Парижкото споразумение, така че едно подслушване не може да ги раздели. Анадънму?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 93. 93 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#92] от "vesolr":

  Вместо да повтаряш лъжи, чети повечко и се опитай да мислиш логично.

  Пазете се от доносника vesolr
 94. 94 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2185 Весело

  До коментар [#93] от "GreenEyes":

  Aз казвам безспорна истина - Меркел и Обама бяха и си остават в отлични отношения, както и имат общи идеи и възгледи. Не може да ме обориш, затова се ограничаваш в празни приказки.
  За логичното мислене се обърни към онзи специалист, който се изцепи, че Сърбия заплаха за Словения в същата или дори по-голяма степен отколкото Русия за България?!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 95. 95 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2137 Весело

  До коментар [#92] от "vesolr":Вместо да повтаряш лъжи, чети повечко и се опитай да мислиш логично.
  —цитат от коментар 93 на GreenEyes


  Ти му поставяш напълно нереални изисквания. Той си ги пердаши едно към гьотере, понеже му звучат добре и смята, че всички трябва да му приемат простотиите ей така - понеже той ги казва.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 96. 96 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  [quote#95:"Тюфлекчия"][/quote]

  Така е, той е под всяка тема за Тръмп и поства страхотни глупости - поне 20-30 на тема. На мен ми е все едно, аз не съм отговорен за безработните и пенсионерите във форума, имат време пишат. Този, обаче, не просто пише, той се закачва за няколко човека (познай каква е била професията му) и не пуска докато на другите не им писне и спрат да коментират.

  Пазете се от доносника vesolr
 97. 97 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2185 Весело

  До коментар [#95] от "Тюфлекчия":


  До коментар [#96] от "GreenEyes":

  Интересни хора сте и двамата. Като нямате аргументи и почвате с персоналните атаки. Приятелството между Меркел и Обама не е от вчера и продължава и в момента. И двамата изповядват едни и същи идеи, и двамата са за единна Европа и бяха против Брекзит, и двамата са глобалисти. Обаче не, на грийнайз му щукнало, че отношенията между Германия и САЩ били лоши и айде, ще умрат на ината си, но защитават незащитимото. При всичките спадове и възходи, двамата останаха с позитивно отношение един към друг и работеха до последно по общите каузи като кризата в Украйна или споразумението на търговия между ЕС и САЩ, например. Сравнете това с простотиите на Тръмп и променения тон, разликите са очевадни.

  Ами добре, на мен ми е все едно, че се излагате с глупавите си тези, които дори не можете да защитите.

  ПС Ако аз бях написал обратното - че Меркел се разбира с Тръмп повече отколкото с Обама, нищо чудно да ми се бяхте нахвърлили и подържали точно обратната теза. От инат или нещо друго - вие си знаете.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 98. 98 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Обаче не, на грийнайз му щукнало, че отношенията между Германия и САЩ били лоши и айде, ще умрат на ината си, но защитават незащитимото.
  —цитат от коментар 97 на vesolr


  Отново яко послъга. Както послъга и в предишните си коментари. Я се върни назад и си прочети собствените проникновения, а именно, че отношенията между Меркел(Германия) и Обама(САЩ) били "отлични". При което аз ти казах, че не биха могли да бъдат "отлични" след като разузнавателните институции на една държава подслушват и шпионират друга при това приятелска държава и това стане публичен факт. Разбирам, че би могло да има подслушвания и шпиониране, но не и между САЩ и Германия, но то стана по времето на Обама, вашият, на левичарите любим вожд. Меркел беше бясна и за това има стотици свидетелства, теб ако те мързи да четеш си е твой проблем, но ти като пенсионер имаш много свободно време и затова ти препоръчвам преди да пишеш да прочетеш и да се подготвиш както трябва.

  Пазете се от доносника vesolr
 99. 99 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Обаче не, на грийнайз му щукнало, че отношенията между Германия и САЩ били лоши и айде, ще умрат на ината си, но защитават незащитимото.
  —цитат от коментар 97 на vesolr


  Отново яко послъга. Както послъга и в предишните си коментари. Я се върни назад и си прочети собствените проникновения, а именно, че отношенията между Меркел(Германия) и Обама(САЩ) били "отлични". При което аз ти казах, че не биха могли да бъдат "отлични" след като разузнавателните институции на една държава подслушват и шпионират друга при това приятелска държава и това стане публичен факт. Разбирам, че би могло да има подслушвания и шпиониране, но не и между САЩ и Германия, но то стана по времето на Обама, вашият, на левичарите любим вожд. Меркел беше бясна и за това има стотици свидетелства, теб ако те мързи да четеш си е твой проблем, но ти като пенсионер имаш много свободно време и затова ти препоръчвам преди да пишеш да прочетеш и да се подготвиш както трябва.

  Пазете се от доносника vesolr
 100. 100 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Обаче не, на грийнайз му щукнало, че отношенията между Германия и САЩ били лоши и айде, ще умрат на ината си, но защитават незащитимото.
  —цитат от коментар 97 на vesolr


  Отново яко послъга. Както послъга и в предишните си коментари. Я се върни назад и си прочети собствените проникновения, а именно, че отношенията между Меркел(Германия) и Обама(САЩ) били "отлични". При което аз ти казах, че не биха могли да бъдат "отлични" след като разузнавателните институции на една държава подслушват и шпионират друга при това приятелска държава и това стане публичен факт. Разбирам, че би могло да има подслушвания и шпиониране, но не и между САЩ и Германия, но то стана по времето на Обама, вашият, на левичарите любим вожд. Меркел беше бясна и за това има стотици свидетелства, теб ако те мързи да четеш си е твой проблем, но ти като пенсионер имаш много свободно време и затова ти препоръчвам преди да пишеш да прочетеш и да се подготвиш както трябва.

  Пазете се от доносника vesolr
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK