Уроци от Руската революция за Тръмп

Паметник на Ленин на склад, архив

© Николай Дойчинов

Паметник на Ленин на склад, архивСписъкът с четива тези дни е пълен с годишнини и скандали. Тази година книжарниците са завладени от армия книги, посветени на стогодишнината от Руската революция. А на лавиците със скандали не минава и ден без появата на ново тревожно и възмутително разкритие, рушащо репутацията на администрацията на Тръмп.


Могат ли наскоро публикувани книги за болшевишката революция да ни помогнат да разберем свързаните с Русия скандали около президента Тръмп? Ще се изненадате.


Мнозина от съвременните автори разглеждат революцията от 1917 г. като нищо повече от германски заговор. Тази гледна точка днес е особено популярна в самата Русия, където "революция" се приема за мръсна дума. При обяснението на революциите хората рядко се задоволяват с нормалната политическа логика. Променливите исторически събития се интерпретират или като нещо неизбежно, като дело на Бог, или като намеса на външна сила. А след края на комунизма много от популярните исторически книги за Руската революция пренасочват внимание от възхода на масите към шпионските обяснения, според които германците, по думите на Уинстън Чърчил, "превозват Ленин в запечатан вагон като чумен бацил от Швейцария в Русия".
Днес, когато също толкова много хора си обясняват изборната победа на Тръмп като нищо повече от руски заговор, ако успеем да разберем защо германците помагат на болшевиките през 1917 г. и какво следва от това, може би ще успеем да разберем и защо Москва се е изкушила да подкрепи кампанията Тръмп през 2016 г. и какво можем да очакваме.


Аналогията с 1917 г. предполага, че руснаците се намесиха в американската политика, заради омразата си към Хилъри Клинтън, а не защото харесват Доналд Тръмп. Кайзерова Германия със сигурност не е имала никаква симпатия към революционните мечти на Владимир Ленин. Ако неуправляемият болшевик беше германец, властите несъмнено щяха да го тикнат в затвора. Но Ленин е руснак и германското върховно командване съзнава ползите за Германия от революцията в Русия. По същия начин целта на действията на Москва през 2016 г. изглежда е внасяне на безпорядък. Прекомерният акцент върху съществуването на идеологически или други връзки между Кремъл и американския президент изглежда подвеждащо.


Руската история също учи, че за един политик революционер като Ленин основният враг е вътрешният. Както Германия вижда в болшевиките инструмент за постигане на германските военни цели, така и Ленин вижда в Германия инструмент за победата на своята революция. Нещо подобно може би е валидно и за Тръмп. Макар да е малко вероятно президентът лично да е заговорничил с руснаците, той едва ли би възразил, ако други са се възползвали от подкрепата на Русия за неговата победа. Защото освен "Америка на първо място" единственият друг приоритет на Тръмп бе "победата на първо място".


Това ме кара да вярвам, че противно на страховете на голяма част от критиците на Тръмп, дори по време на изборната кампанията президентът съзнателно или несъзнателно да е сътрудничил с Москва, това по никакъв начин не означава, че новата администрация ще бъде приятелски настроена към Русия или ще бъде контролирана от нея. Освен всичко останало, за да могат руснаците да контролират Тръмп, би трябвало президентът да има някакво ниво на самоконтрол, което далеч не е така. По парадоксален начин възможната руска намеса в изборите в САЩ в полза на Тръмп прави сътрудничеството между САЩ и Русия по-малко вероятно. Опасенията на Белия дом да не бъде приет като твърде мек към Москва увеличават неговото нежелание да работи с Русия. И това наистина може да се превърне в главна характеристика на външната политика на президентската администрация.


Демократите следва внимателно да научат друг урок от 1917 г. и да се откажат от мечтите за импийчмънт: дори доказването на възможната руска връзка в изборите няма да делегитимира американския президент. Историята за пристигането в запечатан товарен вагон е била добре известна на руската общественост – Временното правителство дори издава заповед за арест на водача на болшевиките – но това не намалява привлекателността на неговата революция в очите на привържениците му. В атмосфера на радикална политическа поляризация доверието в лидерите се основава не на това кои са те самите, а кои са техните врагове. В очите на много републиканци президентът Тръмп може да има объркан характер, но пък има правилните врагове.
Историята от 1917 г. може да е поучителна и за Кремъл на президента Владимир Путин.


Стратегията на Германия за подпомагане на революционните сили в Русия за постигането на германските геополитически цели не завършва щастливо – революцията в Русия изважда страната от Първата световна война, но това води до разпространение на вируса на революцията из цяла Европа, а в Германия дори до избухването на гражданска война. Русия на Путин е изправена пред подобна опасност. Един наскоро публикуван доклад на приятелски настроен към Кремъл мозъчен тръст, посветен на възхода на технологичния популизъм, допуска, че модерната популистка вълна, която залива западните демокрации, скоро може да достигне и Русия и да се превърне в сериозна заплаха за политическия ред в страната при следващия изборен цикъл.


Иронията на настоящата ситуация е в това, че един век след болшевишката революция съществува опасност Москва да повтори грешката, която прави Германия през 1917 г.: да повярва, че революциите могат да бъдат надежден съюзник за постигане на геополитически резултати. А това, което има опасност да пропуснат американците, е, че настоящата революция във Вашингтон не може да се обясни само с намесата на Русия. Защото причините за нея са преди всичко вътрешни.


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура". Англоезичната му версия е публикувана в The New York Times.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  На снимката май са искали да покажат Ленин на бунището на историята.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5954 Неутрално

  На аФтора ще кажа , че тотално олекна в очите ми и да търси ключа от бараката на друго място. аз знам къде е !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5954 Неутрално

  На аФтора ще кажа , че тотално олекна в очите ми и да търси ключа от бараката на друго място. аз знам къде е !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5337 Любопитно

  Според мен твърде много възможности се преписват на Расия във връзка с американските избори!!На Кремъл целта определено е разбиването на модела на ЕС....засега среща твърд отпор и нулев успех.И затова засилва натиска в/у слабите звена като България.В САЩ могат само да създават шум в системата нищо повече...нямат необходимият ресурс и акъл

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 5. 5 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  "Демократите следва внимателно да научат друг урок от 1917 г. и да се откажат от мечтите за импийчмънт"

  Демократите няма как да мечтаят или да работят за импийчмънт. Те са абсолютна опозиция и нямат мнозинство некъде. Импийчмънт ще се случи по волята на републиканците, които с мнозинството си ще решават какво ще се случва. Демократите само ще допринесат да събирането на 66 % от гласовете, за да бъде извършена самата процедура. Нищо повече - само спомагателна роля в републиканския импийчмънт. Самите демократи не мечтаят и на нищо не се надяват. Те са малцинство, от тях абсолютно нищо не зависи. Дори съм убеден, че тайничко се надяват Тръмп да остане на власт до края на мандата, за да разбие отвътре републиканската партия.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6901 Весело

  Пълни глупости - ако Октомврийската революция не е нищо повече от немска диверсия с пломбиран вагон - значи с една влакова композиция - светът може да се разтури!

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 527 Весело

  абе в руската революция едни други "помагат" много повече от германците, ама не е удобно да се говори за това, щото ще ме изтрият...

  инак, току ми изтрили скромното мнение под хубавото интервю на иво димчев - не разбрах за какво - тук само ще го препоръчам, щото е много хубаво и по нещо ми прилича по дух на написаното от иван кръстев...

  щото стана дума, мисля си - иван кръстев е един същи иво димчев в политическия анализ - разнася славата на страната ни из света - единият ходи по западни гей-сауни и учи западняците да изразяват себе си, другият по други западни заведения и ги учи на революционна логика...

  а онези за които не може да се говори - само се смеят на акъла ни

 8. 8 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#4] от "Messerschmitt":

  Не съм съгласен - видно е, че Тръмп разклати западното единство, градено от речта на Чърчил през 1946 във Фултън до идването на оранжевия папуняк на власт.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  Добра статия на Иван Кръстев. Както винаги. И както всяка добра статия не предполага непременно да се съгласите с автора й.

 10. 10 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 298 Неутрално

  На мен пък ми прави впечатление колко "хлъзгав" в писането е взел да става Иван Кръстев. Явно не е лесно едновременно да пишеш за Ню Йорк Таймс и да си добре приет в Москва. За съжаление от цялото усилие ми се струва, че му олекват тезите.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6901 Любопитно

  До коментар [#8] от "меншевик":

  В качеството си на какъв пък Чърчил е основал западното единство в лекция пред някакви си студенти в някакъв си институт в някакъв си Фултън?

  karabastun1@abv.bg
 12. 12 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Путин, съвсем естествено, поради непознаване на механизмите на демокрацията и липсата на демократичен рефлекс у него, подценява нейните "съпротивителни сили", нейната способност да се "самообновява". Докато диктатурата действа като механизъм, където всяко колелце и болтче има значение за функционирането и отстраняването му води до аварии, то демокрацията е организъм, при който има жизнено важни органи и той е жив, докато те съществуват. Липсата на ръка, или крак го прави организма несъвършен, но остава жизнен.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 13. 13 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":
  В качеството си на лидер на една от страните, изповядващи тези ценности, чиито основи са поставени във епоха, която се нарича Ренесанс, или Възраждане.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 14. 14 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5337 Весело

  До коментар [#8] от "меншевик":

  Отитва се пуяка..да комадва както в собсвените си реалита!Ама не му се получава съвсем.Европейските лидери къде явно ,къде завоалирано показват че просташкият тон само ще влоши нещата.Тръмп няма как на всички да държи тон...колкото и да му се иска.Китай и ЕС са икономическа сила с която ще трябва да се съобрази......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6901 Любопитно

  До коментар [#13] от "bajhuj_2010":

  Какъв лидер - като даже не е министър-председател по това време и е изгубил изборите!
  Чърчил е бил поканен за лектор и да - казал е хубав лаф - ама чак пък да си мислим, че с колежаните там са основали западното единство - ми се струва излишно!

  karabastun1@abv.bg
 16. 16 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 432 Весело

  ... като чумен бацил ...
  —цитат от коментар 0 на Статията

  Днес прогресивният свят гледа на Путин точно по същия начин. :-)
  Необходимо зло, което ще остави Русия фалирала, гладна и изолирана от нормалните държави.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4852 Любопитно

  "Макар да е малко вероятно президентът лично да е заговорничил с руснаците, той едва ли би възразил, ако други са се възползвали от подкрепата на Русия за неговата победа."

  Спомням си ясно, че след като Уикилийкс на няколко пъти пуснаха документи уронващи името на Хилъри и спекулациите, че организацията е инструмент в ръцете на руснаците, която шпионира ДП и Хилъри, на една пресконференция Тръмпи им благодари и призова руснаците още повече да изкарват документи за нея.

  Руската връзка на Тръмпи е ясна, въпросът е дали това ще достатъчно някой ден той да бъде свален от власт (импийчмънт). :)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#14] от "Messerschmitt":

  Въпросът не е в просташкия му тон и малоумните му туитове, които са насочени към неговите избиратели. Проблемът е в неговите външнополитически действия и най-вече бездействия. Меркел не случайно направи такова изказване, тя не е вчерашна, та да се върже само на някакви глупави оранжеви пози.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":

  До коментар [#8] от "меншевик":В качеството си на какъв пък Чърчил е основал западното единство в лекция пред някакви си студенти в някакъв си институт в някакъв си Фултън?
  —цитат от коментар 11 на karabastun


  В качеството си на Чърчил.

 20. 20 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lou":

  За демократите е по-изгодно Тръмп да управлява пълен мандат.

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4852 Любопитно

  До коментар [#6] от "karabastun":

  Е, както се видя дори болшевизма и комунизма не успяха да разтурят светът, така, че подобни идеологии няма шанс за краен успех.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  До коментар [#13] от "bajhuj_2010":Какъв лидер - като даже не е министър-председател !
  —цитат от коментар 15 на karabastun

  Лидер не е длъжност, служба, титла...

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  До коментар [#15] от "karabastun":

  Какъв лидер - като даже не е министър-председател по това време и е изгубил изборите!
  —цитат от коментар 15 на karabastun


  Приятелю "karabastun", обяснявам с думи прости като на разумен човек, за какъвто винаги съм Ви смятал:

  Когато се казвате Уинстън Чърчил ставате лидер преди да сте министър-председател. Защото сте Уинстън Чърчил.
  Когато се казвате Бойко Борисов не ставате за лидер дори и след като три пъти сте министър-председател. Защото сте Бойко Борисов.

 24. 24 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Докога ще се опитва да ни промива мозъците(с помощта на платените клакьори) Другаря Иван Йотов, пълзейки добрал се до канцелариите на Соросоидният Интернационал???!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6901 Неутрално

  До коментар [#23] от "Един препатил":

  Съжалявам!
  В случая изобщо не се заяждам с Чърчил , а с изказаното по-горе мнение, че той бил основал западното единство с колежаните от колежа във Фултън!

  karabastun1@abv.bg
 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  До коментар [#25] от "karabastun":

  Разбирам Ви, приятелю, това изяснява нещата. Надявам се пък Вие въобще да не сте си помислили, че аз се заяждам с Бойко Борисов. Просто се опитвам да поразсъждавам що е това лидер и има ли той почва у нас.

 27. 27 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  "че настоящата революция във Вашингтон не може да се обясни само с намесата на Русия. Защото причините за нея са преди всичко вътрешни."
  След като ни донесе от девет кладенци вода, авторът на статията най-сетне стигна до правилния извод, че причините за всичко случващо се са вътрешни. Лесно е да си измиеш ръцете с Русия и да обясняваш всичко с нейната намеса. По-трудното е да направиш анализ кои процеси доведоха до сегашнотот положение на нещата.

 28. 28 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Иван Кръстев не е българин, той е евроатлантик, служи на чужди господари и си получава парите отвъд Океана. Защо да му вярваме ?
  А и защо го публикувате, това говори за политика на вестника и май не е на добре.

 29. 29 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#23] от "Един препатил":

  "Когато се казвате Бойко Борисов не ставате за лидер дори и след като три пъти сте министър-председател. Защото сте Бойко Борисов. "

  Знаех си, че накрая ще го докараме до Бойко :)
  Той е за комунисти и костовисти нещо като краставицата за Мирчо Кришан.
  Интересно е мнението на Кръстев, но в историята аналогиите не са много продуктивни. Всички събития са с времето и логиката си, и се развиват различно.

 30. 30 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2725 Весело

  “Опасенията на Белия дом да не бъде приет като твърде мек към Москва увеличават неговото нежелание да работи с Русия."

  Кръстев като дивен соросоид изплю камъчето, какъв е сценарият, спуснат от бащицата! От 0-0 ще си пазят статуквото, като в замяна няма да лаят по Доналд, а напротив, ще го изкарат благонадежден по техен браз и подобие!

  I Want To Believe
 31. 31 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Започнах да чета статията, без да погледна кой е авторът и едва към средата, когато усетих миризмата на путинския интерес, реших да погледна кой я е писал. И получих поредното потвърждение, че Иван Кръстев играе само по руската свирка. В случая, върти и суче, за да се престори на обективен, но целта му е една - да внуши, че импийчмънт не може и не трябва да има. Останалото а прах и пепел в очите за маскировка.

 32. 32 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#30] от "2.5":
  Кръстев вече е платен путиноид като теб. Не са ли ти препоръчали да се изказваш вече в негова подкрепа?

 33. 33 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  "ако Октомврийската революция не е нищо повече от немска диверсия с пломбиран вагон"

  Мне, то е било комбина. Юдеят Израел Гелфанд - https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Parvus урежда юдея Бланк (Ленин) със злато от немския цар даможе юдоболшевиците да направят революция в Русия и излязат от войната, като отстъпят земи на Германия.
  От друга страна, група юдеи воглаве с Ротшилд, Шиф и Варбург - http://bit.ly/2qEHGOW , дават $$$ на юдея Лейба Бронштейн (Троцки) да ходи и той да прави революция.

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9484 Неутрално

  Добро упражнение на базата на хипотези :)
  Може би е още по-добро, ако се опитва да ни представи как мислят уснаците по върховете
  Доколко обаче съвпада с реалността, не се наемам да твърдя , но се съмнявам, поради следното:
  Хипотезата за немското влияние е на руснаците на власт и техните медии <-> хипотезата за за влияните на Русия е изборите е на всички без екипа на Тръмп (дори и на руснаците, с недомлъвки)
  Пропуска се ситуацията в света преди 100 години и сега, както и участващите от другата страна. Тогава руския режим е в началото си на демократизиране (след февруарската революция) докато сегашното управление на САЩ (преди избора на Тръмп) е напълно различно. Другите страни също :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9305 Неутрално

  „Историята се повтаря, първо като трагедия, а после като фарс“

 36. 36 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 865 Неутрално

  ``... Тръмп ... има правилните врагове.''

  Тази добре позната причина го избра. Бездарието на пасмината превзела всички нива на държавата, за която пасмина политическата коректност е по-значима от способностите и интелекта на индивида, достигна непоносими нива и мнозинството взе мерки (уж трите милиона в повече за алкохоличката е нагласена работа). Всички други празни приказки, свързни с Русия, са на очевиден трол на руска хранилка и са без значение. Мечтата пък на демократите, републиканците да се обърнат срещу Тръмп и да го импичнат, ще си остане техен сладък сън, защото и най-голямата бъркотоия отсега нататък няма да достигне погрома, който демократите нанесоха на Америка и това хората добре го знаят. В крайна сметка какво постигна анализът на Кръстев -- претопли една манджа и си изкара руските стотинки. Загуба на време.

 37. 37 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 396 Неутрално

  По-важно е менторите на Тръмп кака визия имат , защото Тръмп няма визия за нищо

 38. 38 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  От всички статии на автора личат симпатиите му към популистката вълна,която постепенно затихва.Аналогиите на автора са твърде наивни и повърностни.Ако има няква аналогия между революцията Тръмп и тази на Ленин, че и двете не са донесли и няма да донесат нищо добро за човечеството.

 39. 39 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  От всички статии на автора личат симпатиите му към популистката вълна,която постепенно затихва.Аналогиите на автора са твърде наивни и повърностни.Ако има няква аналогия между революцията Тръмп и тази на Ленин, че и двете не са донесли и няма да донесат нищо добро за човечеството.

 40. 40 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3221 Весело

  Ако се обърнем към алкашкия фолклор можем да определим антрефилето на Йотов като "Бред сивой кобылы".

 41. 41 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Да се прави аналогия между Руската революция от 1917 година и явлението президент Тръмп е доста халтава идея, все едно да сравняваш ябълка с угнила мушмула, ама Кръстев откак е на "демократска" заплата нищо добро като анализ не е написал!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 42. 42 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 989 Неутрално

  „Историята се повтаря, първо като трагедия, а после като фарс“
  —цитат от коментар 35 на Роси


  Аз напоследък си мислех, че се случва обратното - първо имаме виц за шопа, който научил лорда на шопски му работи ("Елате си прибЕрете шопо и фордо"), а сетне като реалност - политиката в САЩ и Англия заприлича на българската.

  Свободата не е за гратисчии.
 43. 43 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  ''...че настоящата революция във Вашингтон не може да се обясни само с намесата на Русия...''

  шсъ сетитити. не кълват пейзаните на бастун,а? мислехте,че като повтаряте до затъпяване ,че ''фалираща,гладна и изостанала русия'',назначава президент в америка и уволнява шефовете на фебере, ше стане неоспорима истина за обществото,май не се случи,а? оня ден се заговори за некъв милиардер,дето стоял зад брекзита и избора на тръмп. и не бил свързан с кремъл май.или викате-чекай,чекай. нощта е млада още. шоуто тепъра предстои.

 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4112 Неутрално

  секи 4ти км

  В Ялта... далеч от Мавзолея.

  Все пак, огромна алчност и смелост e движила Чърчил и Рузвелт за да пропътуват хиляди км, седнат до Сталин и делят света вместе?

  "А след края на комунизма много от популярните исторически книги за Руската революция пренасочват внимание от възхода на масите към шпионските обяснения, според които германците,

  по думите на Уинстън Чърчил, "превозват Ленин в запечатан вагон
  като чумен бацил от Швейцария в Русия".

 45. 45 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Каква революция?

  Мърфи е оптимист!
 46. 46 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 46 Неутрално

  До коментар [#45] от "султана глаушева":

  Майданска! :)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 47. 47 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  Кръстев падаш много ниски с тези нелепи сравнения! Първо Германия е във война и за нея е въпрос на живот и смърт да извади Русия от войната. Второ Ленин не разчита на никакви избори като Тръмп а на въоръжен метеж за чиято подготовка и пропаганда също идват пари от Германия защото няма как една маргинална секта като болшевиките да добие за толкова кратко време влияние в Русия! И най-важното след като се добират веднъж до властта болшевиките не могат да бъдат отстранени за разлика от Тръмп и това прави упражнението на Путя безмислено!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 48. 48 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Германците имат толкова общо с Ленин, колкото комунизмът има общо със свобода.
  Финансирали са Троцки и Ленин, за да изкарат Русия от войната, за да не иска парче от тортата след победата на антантата. Имали са нужда от рашките в началото, докато гемранците са им сритвали задниците, но след като САЩ, насъскани от ционисткото лоби, им осигуряват победата, раша трябва да изчезне.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 49. 50 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1427 Весело

  До коментар [#5] от "Lou":За демократите е по-изгодно Тръмп да управлява пълен мандат.
  —цитат от коментар 20 на Ще върнем България в Европа


  Не е по-изгодно, а по-полезно и много вероятно недостатъчно.... ;)

 50. 51 Профил на blw52524577
  blw52524577
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе иванчо, тебе да не са сбъркали лицето ти с дупе ! Не съм за и не вярвам на никой, може да си приказваш колкото щеш, за мене разликата е че все едно дъвчеш нещо (***)!

 51. 52 Профил на blw52524577
  blw52524577
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ванката е левото мудо на сорос, и щом му се подаде ръчичка почва да бълва глупости а на сорос му е кеф как смуче кинтите ни

 52. 53 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Добър анализ и правилен извод.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK