За добрия Берия и добрия Путин

За добрия Берия и добрия Путин

© Associated PressЧе историята е възстановка на дадена епоха и то със средствата на историческата наука, спор няма. Без това да означава подмяна на фактите или пък задължително да води до бутафория.
Театрални възстановки на исторически събития са се правили и се правят къде ли не, включително и у нас. Без тази, общо взето, читалищно-образователна развихреност да предполага пренаписване или фалшифициране на историята. Още по-малко пък подмяната на фактите е правило в кинодокументалистиката, която си е съвсем сериозен исторически и дори изследователски жанр.


Обратното на историческата достоверност е идеологията – имперска, националистическа, расистка, комунистическа или каквато искате друга, която неистово жадува да пренапише миналото с оглед на актуалните си цели, издигайки на всяка крачка все нови и нови "потьомкински села". На интересуващите се от "потьомкинските практики" на фаворита на Екатерина Велика и неговите по-нови последователи препоръчвам да не пропуснат френския проект "Палат Потьомкин" в НХГ, организиран от нашия сънародник Емил Урумов. Още повече, че мотото на проекта е спомен от времето на сталинизма на друг наш именит сънародник – Христо Явашев, познат зад граница като Кристо:


През петдесетте години следвах история на изкуството в София. Единствената връзка с външния свят беше прочутият "Ориент Експрес" и правителството имаше голям интерес хората, които пътуват с влак и разглеждат околността, да добият впечатлението за едно функциониращо селско стопанство. Като студенти по изкуство ние трябваше да ходим в почивните дни в колхозите, за да обясняваме на селяните как да поставят селскостопанските инструменти, превозните средства и купите със сено, така че всичко да е чисто и да изглежда като благосъстояние.
Русия със сигурност е "потьомкинска страна" и то по призвание, щом там имперското и съветското – независимо от кървавата бездна между тях – вече се сливат.


Доказателството за това е и "фестивалът на времената и епохите" в Москва, където в първата половина на юни чрез мащабни исторически възстановки с помощта на русофили от цял свят, ще се пресъздаде какво ли не – от руско-полската война през XVII в., през Кутузов и 1812 г., та до съветските сражения през ХХ в. И то забележете – с помощта на "Русский мир" – организацията, налагаща новото руско имперско съзнание и оглавявана от Вячеслав Никонов, внук на сталинския вожд Вячеслав Молотов.


И като говорим за съветските вождове, да не пропускаме друг един мащабен телевизионен проект, който вече породи скандал в днешна Русия с опита си за реабилитацията на сталинизма. Става дума за телевизионния сериал "Страната на Съветите. Забравените вождове", излъчен от държавния Първи канал и пряко финансиран от Министерството на културата на Руската федерация, с който се прави опит за реабилитация на мрачни исторически персонажи като Феликс Дзерджински, Лаврентий Берия, Вячеслав Молотов и Виктор Абакумов.


Защо обаче цялата историческа мешавица с възстановките и реабилитациите е толкова важна за днешна Русия на Путин? Ще се опитам да го обясня накратко, преди с тази пропаганда да са се заели най-чевръстите български русофили.


Пък и щом Владимир Путин – с любезното съдействие на президента Румен Радев – влиза вече в ролята на "патрон на българската история", може да се окаже, че едни такива обяснения са повече от своевременни.


Така че вниквайте, додето е време, в тънкостите на "доктрината Путин" за историята като политическа идеология.


А тя накратко се свежда до следното:


Путин се стреми да въплъти неоимперското, съвместявайки най-противоположни идеологии. Така например през 2017 г. се навършват 100 години от Октомврийската революция, тоест от болшевишкия преврат, извършен от Ленин и Троцки, който преобръща руската история, а и хода на ХХ в. Въпросът обаче е деликатен. Как символът на новото руско самодържавие, Владимир Владимирович Путин – представян от най-разпалените си млади привърженици ("нашистите") като Владимир II – да благослови честването на едно събитие, разпаднало империята, стъпкало православието и причинило небивали нещастия на руския народ? Трудна задача.От друга страна, самият Путин определено изпитва носталгия по СССР, бидейки съветски човек, а пък и като бивш офицер от КГБ е закърмен в традициите на "желязната гвардия" на ЧК и железния Феликс (Дзерджински).


Видимо е и специфичното отношение на Путин към сталинизма: в речите си той не оправдава ГУЛАГ (което пак би било конфликт с имперското и най-вече с Руската православна църква), но пък изцяло одобрява геополитиката на Сталин. Да не говорим за възторга му от победата на Сталин във Втората световна война – втория кит, върху който стъпва новото руско самодържавие – Победата и противостоянието на Запада. Това Путин не може по никакъв начин да пренебрегне.


Така се стига до невероятна идеологическа "мешавица", която наистина съвместява несъвместимото и е трудна за проследяване в сложните си обрати както от автохтонните привърженици на кремълския властелин, така и от чуждите, включително и българските му поклонници. Накратко: имаме в едно самодържавие, православие и славянофилско антисъветство, примесено с великодържавен сталинизъм и някакъв късносъветски национализъм.


В този смисъл октомври 1917 г. за Путин и новата кремълска идеология е наистина чужда дата. Пролетарският интернационализъм на Ленин и Троцки (да не говорим за Маркс и Енгелс) са чужди на Путиновата "консервативна революция", вместила обаче в себе си 9 май 1945 г. като всеруски прорив в най-новата история.


Когато Путин говори за Ленин, то в негово лице – въпреки "монголоидните черти на татарския визионер" (Е.М.Чоран), той не припознава себе си. Когато говори обаче за Сталин, то в "бащата на народите" Путин с лекота открива себе си.


В него той намира своя собствен портрет, потребен му пред света: на "патриота, дълго и здраво държал кормилото на властта в ръцете си, когото народът боготвори и от когото се боят враговете" (Иван Илин, "За руския управник"). А нали това е целта – "народният президент", президентът на "антизападната антикоректност".


Путин иска да е алтернативата на Запада във време на криза – уютна роля, от която той се стреми да извлече максимални дивиденти.


И той държи най-вече на две неща:


Първо, да изглежда като значим политик, комуто е отредена особена историческа мисия. Затова му е потребна цялата тази теория на евразийството за особената роля на Русия. Затова са и всички тези цитати в речите му от руски мислители. От Николай Данилевски – за да покаже, че Европа, която се разлага, е вечен враг на Русия. От Николай Бердяев – че консерватизмът е противоотровата срещу либерализма. От Иван Илин – че демокрацията в Русия трябва да е винаги друга, "управляема", а не формално-разюздана, както в Европа.


И, второ, той държи да не се забравя откъде идва – от "органите", както казват в Русия, които продължават да "респектират" населението на империята, претендираща да бъде отделна, тоест "руска цивилизация".


Ето го хоризонтът, който задава сложните траектории на днешните държавно-исторически интерпретации в Русия – хем имперски, хем съветски.


Доколкото схемата е черно-бяла и винаги трябва да има демон, днес тази роля определено е отредена на Ленин (в съучастие с Троцки, за което се изтъкват и някои "коренни обяснения", давани къде полугласно, къде по-гласно). И все пак Ленин си остава изложен в Мавзолея, защото е първият, основоположникът на династията от съветските вождове (а първенството в Русия трябва да се зачита).


Със Сталин е доста по-сложно. От една страна, печели "Великата победа", натрива носа на Запада в Студената война – роля, в която Путин охотно разпознава себе си. От друга страна, дадени са милиони жертви, но пък кога ли Русия не е давала жертви, не спира да повтаря днешната пропаганда.


Имало го е "Големият терор" и милионите в ГУЛАГ. Жестоко са пострадали селяните (Бог с тях!) и интелигенцията (така ѝ се пада!). Имало ги е гоненията над Православната църква (от днешната гледна точка – наистина осъдителни).


Но защо пък Сталин да е виновен? Може би, зает с индустриализацията на огромната страна, наистина да не е знаел какво се върши навсякъде?


Виновни всъщност са едни зли хора в кожени куртки, които арестували жертвите си в малките часове на деня и ги измъчвали или разстрелвали в подземията по заповед на някакви "тройки".
Виновни са съответно и ръководителите на наказателните "органи", но не всичките (нали трябва да има ред!). Виновен е Ягода, виновен все пак е Ежов (и "ежовщината) за пролятото море от кръв.
И тук нещо наистина любопитно – новата Путинова идеология тръгна да реабилитира не друг, а Лаврентий Берия, палачът с пенсне, чието име някога е карало да изтръпва от ужас цялото население на СССР.


В това отношение споменатата телевизионна поредица "Съветските вождове" явно играе ролята на идеологически ледоразбивач. Още в самото начало на филма (излъчен през май тази година, има го в Youtube) категорично се заявява:


Цели десетилетия в официалната историография Лаврентий Берия се представяше като една от най-мрачните фигури в цялата история на Русия. Представяха го само като глава на НКВД и организатор на репресиите, макар при него размахът на репресиите да е силно намалял (!). Като стопански ръководител, икономист и даже строител, Берия е практически неизвестен, макар това да са основните сфери на неговата дейност.


Рядко могат да се изрекат толкова неистини само в няколко реда.


Във филма Лаврентий Берия е представен като някакъв "съветски супер-мениджър", а всичко започва и завършва със съветския ядрен проект и атомното оръжие, с което Русия продължава да плаши Запада.


Едва за миг на екрана се мяркат кадри с ядренатата вълна, помитаща наред сгради и техника. И нито дума за това, че ръководителят на ядрения проект Лаврентий Берия (в съгласие със сталинските маршали, сред които и Георгий Жуков) прави изпитания върху нищо неподозиращи реални войскови части, специално прехвърлени на полигона край Семипалатинск, за да се видят реалните поражения от бомбата. Оцелелите гаснат нейде из съветската периферия от лъчева болест. Едва неотдавна в Русия бяха оповестени първите документи за това престъпление, а колко ли по-страшна е истината.


Да не забравяме и за дейността на Лаврентий Берия и неговите палачи в България, за хората на генерал Филатов, които лично измъчват български арестанти или пък учат местните си другари как най-бързо да изтръгват признания (от "Народния съд" до процеса срещу Трайчо Костов). Още повече, че и страната ни плаща "цена" за успеха на Бериевия атомен проект. В спомените на ген. Павел Судоплатов, бивш началник на специалните операции в НКВД и заместник на Берия, четем следното:


Урановата руда от Бухово беше използвана при пускането на първия атомен реактор. Рудата в Судетските планини в Чехословакия се оказа по-некачествена. Добивът на уран се пазеше в тайна от американците и англичаните. На доставките на българския уран, поради по-високото му качество, се отделяше изключително внимание. Димитров лично следеше разработването на находищата. Изпратихме в България над триста минни инженери, които спешно демобилизирахме от армията. Районът на Бухово се охраняваше от вътрешните войски на НКВД. От Бухово получавахме около тон и половина уранова руда седмично.


А какво ли е коствало на българите всичко това? С цената на колко ли незнайни човешки съдби, на какво ново робство е бил добиван този тон и половина уран седмично?


Знае се, че в мина "Бухово" са били изпращани политически затворници и неблагонадеждни войници. Колко ли българи са отдали живота си, за да се сдобие Лаврентий Берия с маршалските си пагони? Все още не знаем. Липсва историческо изследване за човешката цена на урана, с който е била създадена съветската атомна бомба.


Но, както виждаме, Лаврентий Берия е вече "добър".


Той е бил забележителен организатор, крупен стопански ръководител и мениджър на органите. Е, вярно, още в родната си Грузия е участвал лично в изтезанията, но кой ли в съветско време не го е правил. Изнамерени са дори статистики, че по негово време от ГУЛАГ били освободени повече хора, отколкото Ежов е вкарал там. А пък в годините на войната жертвите сред политическите затворници в лагерите били дори по-малко (за което си има обяснение – все някой е трябвало да добива ресурси и да произвежда в тила).


Вярно, пак по негово време и то с активното му участие, са били арестувани, измъчвани и убити режисьора Всеволод Майерхолд, писателя Исак Бабел, публициста Михаил Колцов и хиляди други
Изпълнявал е заповед.


По време на Втората световна война и след нея е "преместил" десетки "малки народи" от Кавказ в централно-азиатските степи или пък в Сибир, милиони са намерили там смъртта си
Изпълнявал е заповед.


Какво означава днес да кажеш, че Берия е крупен функционер на мащабно-престъпна свръхдържава? Не означава нищо.


А и статистиките, следващи амплитудата на Путиновата пропаганда, показват, че мнозинството от хората в днешна Русия мислят по същия начин. По данни на независимия "Левада-център" през последните десет години е нараснал двойно броят на хората, които одобряват дейността на Сталин и неговите репресии, защото приемат, че са били "неизбежни. 36 % от анкетираните пък са готови да оправдаят всякакви човешки жертви, дадени през сталинската епоха, оправдавайки ги с постигнатите резултати. И едва 26 % от днешните руснаци смятат, че Йосиф Висарионович Сталин е бил "държавен престъпник".


Ето какво означава да си успешен "патрон на историята" – роля, която Владимир Владимирович Путин няма нищо против да играе не само в историческите руски земи, а и другаде.


А пък Лаврентий Берия е "добър", просто защото "добър" е и Йосиф Сталин. Както "исторически добър" ще бъде и Владимир Путин.


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"

Ключови думи към статията:

Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1889 Весело

  И, второ, той държи да не се забравя откъде идва – от "органите", както казват в Русия, които продължават да "респектират" населението на империята, претендираща да бъде отделна, тоест "руска цивилизация".Ами успял е вече да респектира"руската цивилизация"80% вече вярват на государя.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Тонито открива пропагндната кампания против посещението на Путя. Колкото и обаче да се мъчи да го представя като универсалното зло с написаното си се опровергава защото Путя наистина се мъчи да съедини несъединимото - Руската империя със СССР и Православието с Исляма и редултатът няма как да не е подобен както и с разпада на СССР. Така че русофобите да са спокойни, Русия не е заплаха за България за разлика от Турция която последователно възражда Османската империя!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  "Изкството на войната" :Тактика без стратегия , не е нищо друго освен шума преди поръжението.

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Има много общи неща между Сталин ,Берия и Путин едното от тях е че убиват хора за да останат на власт .Количеството няма значение , само се надявам Путин да не изпитва това удоволствие което са изпитвали Сталин и Берия когато са убивали противниците си .Защото ще стане страшно когато разбере че времето му изтича , а никой не е вечен .

 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julian Mall":

  Ушанка ще повярвам , че ватата са Православни , когато погребат мумията. Да тогава ще пиемам , че Православието и панславизма са двете овчи кожи ,които прикриват вълчия нрав на РускияТ империализъм.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  И колко "хуманно" янките са унищожили Нагазаки и Хирошима, давайки старт на ядрената гонка за надмощие. Смърди от НАТО пропаганда.

 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julian Mall":
  "Така че русофобите да са спокойни, Русия не е заплаха за България"

  Наистина вече не е заплаха. Казвам вече, защото курс към повишаване разходите за отбраната поема дори и Германия.

  подпис
 9. 9 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 779 Весело

  Когато работите в една държава не вървят, обикновено се набляга на пропагандата. Съвсем като през съветско време, когато "парата на локомотива изтича през свирката".

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Мераците на Путин вече ни ни плашат.
  Дори Украйна не успява да прегази.
  Дори президентът Радев не може да му помогне ефективно.

  подпис
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2888 Весело

  До коментар [#3] от "Julian Mall":
  " Путя наистина се мъчи да съедини несъединимото - Руската империя със СССР и Православието с Исляма"

  Но пък успява да съедини "омраза с невежество и мързел" за да направи русофили.

  подпис
 12. 12 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  И колко "хуманно" янките са унищожили Нагазаки и Хирошима, давайки старт на ядрената гонка за надмощие. Смърди от НАТО пропаганда.
  —цитат от коментар 7 на hasmokar


  Свиквай Ушанка, ако не, бягай в Сибир...

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4392 Неутрално

  "А какво ли е коствало на българите всичко това? С цената на колко ли незнайни човешки съдби, на какво ново робство е бил добиван този тон и половина уран седмично?
  Знае се, че в мина "Бухово" са били изпращани политически затворници и неблагонадеждни войници. Колко ли българи са отдали живота си.."


  Няма ли някой журналист да отдели 1 година от живота си и да направи дълбоко журналистическо разследване!? Броя и имената на хората, които са гинали като мухи, съдби, свидетели, роднини!?

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 14. 14 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Русия днес = СССР - 14 републики - страните от СИВ... Ех, мъко Кремълска,край нямаш ли?

 15. 15 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Някой опитва ли се да разбере китайците - тяхната душевност, манталитет, религия и историческо развитие, въпреки че са 1/3 от населението на Земята?
  Защо тогава се опитваме да направим това с руснаците? Оставете ги да си живеят както си искат/знаят, пък си гледайте живота. Достатъчно е бизнесът да бъде взаимоизгоден! На датчаните пука ли им за руснаците, а ?????

 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2510 Любопитно

  "И, второ, той държи да не се забравя откъде идва – от "органите", както казват в Русия, които продължават да "респектират" населението на империята, претендираща да бъде отделна, тоест "руска цивилизация"."

  Според г-н Николов сигурно е по-добре да се прави на ударен, гузно прескачайки този период от биографията си?
  Путин е офицер от службите с успешна кариера зад граница.
  В Щатите си имат негов аналог, чийто не ссобено умен син изкара два мандата начело на нацията, само че никой на хранилката на фондацията не се е завтекъл да прави анализи на приносът му за "нашата цивилизация". Може би защото тук такова е естеството на "свободната преса "....

  I Want To Believe
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Ако един народ може да извлече поуки от всички си времеви периоди на "величие и упадък, " , значи е много велик. Лоши неща са ставали във всички държави. Зависи къде пада фокусът ? Ако не беше Нелсън Мандела , големи райони от Африка щяха да потънат в кошмара да искат компенсации за робство от Англия ,Холандия ,Белгия , Франция . Ами чернокожите на САЩ, не могат ли да искат компенсации за " робските практики"до 1970 година. Какво да кажем за Латинска Америка и Испания /Португалия . Русия има сложна история с колосални жертви. Ако обществото е в мир със себе си и миналото....предстои и добро бъдеще.
  Нека за РУСОФОБИТЕ пак припомня мислите на Бисмарк:
  -“Даже най-благополучната война няма да доведе до разпад на Русия, която се държи на милионите православни християни. Тези последните, дори да бъдат разделени с международни договори така бързо пак ще се съединят едни с друг в едно, както бързо и цялостно се сливат капките живак. Тази неразрушима държава на руската нация е силна както със своя климат, своите пространства и своята непретенциозност, така и с осъзнатата необходимост от постоянна защита на своите граници“.
  -“ Не бъркайте флегматичността на Русия със слабост. Русите дълго запрягат, но бързо пристигат“.
  - “ Никога не замисляйте нищо против Русия, защото на всяка ваша хитрост, те ще отвърнат със своя непредсказуема глупост“.
  -“ Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднаж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно или въобще да не се играе“.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  До коментар [#18] от "dejmos":

  Значи да се играе често с Руснаците. Ами те не играят честно. Ясен пример от вчера. Претенциите за огромни суми към Украйна , отпаднаха в арбитража на Стокхолм. Поляците получиха първия танкер втечнен газ , като категорично се отказват от Руския енергиен рекет.

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  И все пак нещата не са чак толкова прости. Защо Тони Николов не разказа,че Берия е бил против създаването на ГДР? Бил е на мнение,че Германия трябва да бъде свободна и сама да се оправя. Също така е подал писмено заявление,че СССР желае да стане член на...НАТО. И това заявление се пази и до днес в централата на НАТО. Тези са едни от причините Хрушчов и Жуков да го свалят от власт и екзекутират. Без законен съд (?!) и присъда. Впрочем,убийството на Сталин е било организирано най-вече от Берия.
  Иначе няма спор,че той е бил масов убиец.

 23. 23 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Историята е изключително манипулативна наука, която се използва от политиците, които не могат да създават настояще.

 24. 24 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Историята е изключително манипулативна наука, която се използва от политиците, които не могат да създават настояще.

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  Забравих и друг факт,още на другият ден след като взима властта,Берия издава ПИСМЕНА заповед с която закрива ГУЛаг.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 808 Неутрално

  И все пак нещата не са чак толкова прости. Защо Тони Николов не разказа,че Берия е бил против създаването на ГДР? Бил е на мнение,че Германия трябва да бъде свободна и сама да се оправя. Също така е подал писмено заявление,че СССР желае да стане член на...НАТО. И това заявление се пази и до днес в централата на НАТО. Тези са едни от причините Хрушчов и Жуков да го свалят от власт и екзекутират. Без законен съд (?!) и присъда. Впрочем,убийството на Сталин е било организирано най-вече от Берия. Иначе няма спор,че той е бил масов убиец.
  —цитат от коментар 22 на deaf

  Германия - свободна, но с окупационна американска и британска армия на нейна територия? Това си е чиста горбачовщина, т.е. приказки уж за "свободна Германия", а всъщност в полза на англо -саконците. Сега си мисля как ли екзекутираха българския премиер Стамболийски че сте се загрижил за Берия.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Путин е офицер от службите с успешна кариера зад граница.
  —цитат от коментар 16 на 2.5


  Ами ... не е .

  "Путин никога не е бил разузнавач (intelligence), за какъвто е прието повсеместно да бъде считан. Нещо повече, въобще не можем да смятаме, че е човек от системата на КГБ на СССР. В тази система той е аутсайдер. В края на 80-те години КГБ почти погубва бъдещия президент на Руската федерация, прекъсвайки неговата кариера, скучна като панелна постройка. Политическата кариера на Путин започва при Анатолий Собчак, председател на Ленинградския градски съвет на народните депутати (1990-1991), кмет на Санкт Петербург (1991-1996), яростен противник на всичко съветско, откровен рушител на чекистката машина.

  Путин никога не е служил в разузнаването, той се води към Пето главно управление на КГБ, на което е възложена борбата с различно мислещите и противниците на режима. Основното му задължение в Дрезден е да донася за дейността на съветските командировани и на студентите. (Нашият герой е доносник).
  Разказва се една красива приказка как след падането на Берлинската стена Путин спасява дрезденския Дом на съветската култура от погром и разграбване. Това е измислица. Съветската кариера на 37-годишния майор в КГБ би могла да приключи завинаги, когато през 1980 г. той се сприятелява с гражданина на ГДР, някой си Клаус Цухолд. Двамата заедно пият бира, спортуват, разговарят на различни теми. Но в края на 1989 г. става ясно, че Цухолд е не само агент на ЩАЗИ, но и агент на западногерманската разузнавателна служба (БНД). И той издава на западногерманското разузнаване имената на 15 сътрудници на съветските спецслужби, които научава от самия Путин. Нашият герой се спасява само благодарение на близкия разпад на СССР. Той е отзован от Дрезден и назначен на унизителната длъжност помощник на заместник-ректора на Ленинградския държавен университет Юрий Молчанов."

  Станислав Белковски

  Това са истинските "подвизи" на Великия Вова.

  Който търси, намира ....

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5185 Разстроено

  Робското мислене и нуждата от вожд(бащица) е станало условен рефлекс в Расия.Както и идиотското смесване на религия ,комунизъм и култ към бащицата.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 33. 33 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Хубав анлиз, без пропагандни залитания.
  Ватенки, четете, четете и най-вече мислете (ако можете)...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#27] от "Каишков - Системен нарушител":

  Западна Германия на практика беше свободна страна. Доказателство е Берлинската стена...
  За Стамболийски почти нищо не знам и не ме е срам да си призная. Просто този български лидер не е обект на моите интереси.

 35. 35 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#15] от "Дедо Либен":
  Занимаваме се с руснаците, защото те спъват икономическото ни развитие, корумпират част от нащите политици, манипулират населението и насаждат чалга представи за света, само защото гледат на нас като на тяхна изгубена колония.

 36. 36 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#18] от "dejmos":
  Значи всички народи да се учат от историята си, само руската история да не пипаме, защото Русия е свещена държава, различна от всички други„ Да, така е: тя е различна с това, че винаги е мачкала човека и съседните народи, че е действала като едно цяло само защото всеки, който не е действал така е бил убиван, само защото компенсира неконкурентноспособността си с дейстивя, саботиращи и разстройващи противниците си. Малко и прости неща, които твоят "обективен поглед" пропуска.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 807 Весело

  До коментар [#36] от "авторът":

  Работата е в това, че самите руснаци постоянно изменят историята си според нуждите на поредния Бащица. Нашите русофили сякаш не го забелязват и следват промените като безропотно стадо, та не е чудно, че днес пишат едно, утре друго. Както сега хвалят Путин, утре ще го заклеймяват със същата страст и ще ни убеждават, че никога не са го подкрепяли и винаги са знаели какъв фашист и предател е той ... Само да падне, ще има голямо шоу .

  Колкото до Русия, навремето Османската империя беше болният човек на Европа. Сега Руската империя е болният човек на света.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 39. 39 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Ама тя самата руска история е една огромна ЛЪЖА!
  Това Леденото побоище, Куликовската битка,ами светеца - покровител на рАссия е един предател който е лизал ботушите на хана и е предал страната си - Александър Невски!
  А най-големия храм в България носи името на този "светец"!

 40. 40 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#38] от "captainFill":
  Капитане,
  Не мога да не отбележа точността и важността на преценката ти, която напълно споделям. Навестявай по-често този форум, такива хора са шанса за България.

 41. 41 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  quote#8:"Иван К"]До коментар [#3] от "Julian Mall":"Така че русофобите да са спокойни, Русия не е заплаха за България"Наистина вече не е заплаха. Казвам вече, защото курс към повишаване разходите за отбраната поема дори и Германия.[/quote]

  Грешите. Те няма да воюват С НАС по този начин. С оръжие биха воювали с малки страни, извън всякакви военни съюзи, т. е., с такива, които са беззащитни спрямо тях. По-голям геополитически конфликт не биха рискували. Защото са нация от подлеци.

  В момента строят и изпробват друго оръжие - пред очите ни, а ние не че не го забелязваме, но някак си недооценяваме значението му.

  Петата колона. Възкресяването на идеологията в най-мракобесническите й форми. Наблюдаваме го в момента в собственото си Народно Събрание.

  Грубата, тъпа, но непрекъснато дуднеща, оглупяваща пропаганда. Военни акции само там, където има шанс да са успешни, за да бъде раздуван пак от пропагандата митът за чутовната военна мощ на руснаците.

  Православието. Не случайно Киевската православна църква се опитва да се отдели от Московската патриаршия.

  Подмяна на националния политически елит с техни хора - додон, радев. Повторно вербуване и активиране на партии, които изначално са били създадени от коминтерна. Руската национал-социалистическа партия в България - РНСП в България, с председател Корнелия Нинова. Създаване на нови проруски партии - атака, дпс.

  Нас биха се опитали и да ни купят - малка страна сме. Колкото повече руска собственост в България - толкова по-добре. Издръжка на пропагандистите си - руските мекерета от български произход.

  Но не могат да го направят с големите, силно икономизирани държави. Икономически тъпи са.

  И още веднъж - те възкресяват идеологията като основно оръжие. Това, което братята по форум тук, в "Дневник" правят, противостоейки на внушенията им, е къде-къде по-действено и по-значимо, отколкото немощната българска армия би могла да направи, ако изобщо й се наложи да я направи.

  В МОМЕНТА ВОЙНАТА Я ВОДИМ НИЕ.

 42. 42 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  Тонито открива пропагндната кампания против посещението на Путя. Колкото и обаче да се мъчи да го представя като универсалното зло с написаното си се опровергава защото Путя наистина се мъчи да съедини несъединимото - Руската империя със СССР и Православието с Исляма и редултатът няма как да не е подобен както и с разпада на СССР. Така че русофобите да са спокойни, Русия не е заплаха за България за разлика от Турция която последователно възражда Османската империя!
  —цитат от коментар 3 на Julian Mall


  "Русия не е заплаха за България..."
  Лично Путин ли ти го декларира?

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Големият проблем на Русия и руснаците - погледите вперени в миналото.
  Как да върнат отминалото величие, вместо да търсят начин да построят бъдещата Русия в утрешната действителност.
  А те имат и материалния и човешки ресурс за това...

  Как британците, холандците, испанците и другите колониални сили успяха да приемат настоящето, само една Русия (от скоро такава тенденция и в Турция) се прехласва по безвъзвратно отминали времена..

  И това не е причината дори, а следствието от това да консолидираш подкрепа за вътрешна употреба, за да се задържиш на власт се караш с целия свят...

  Симптоматично е това, че краят на ВСВ в Европа се празнува като Ден на ПОМИРЕНИЕ м/у народите, а в Русия е Ден на победата. Е нали, за да има победител трябва да има и победен, а кой народ иска да бъде наричан победен?

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  "Урановата руда от Бухово беше използвана при пускането на първия атомен реактор. Рудата в Судетските планини в Чехословакия се оказа по-некачествена. Добивът на уран се пазеше в тайна от американците и англичаните. На доставките на българския уран, поради по-високото му качество, се отделяше изключително внимание. Димитров лично следеше разработването на находищата. Изпратихме в България над триста минни инженери, които спешно демобилизирахме от армията. Районът на Бухово се охраняваше от вътрешните войски на НКВД. От Бухово получавахме около тон и половина уранова руда седмично."

  А какво ли е коствало на българите всичко това? С цената на колко ли незнайни човешки съдби, на какво ново робство е бил добиван този тон и половина уран седмично?
  Знае се, че в мина "Бухово" са били изпращани политически затворници и неблагонадеждни войници. Колко ли българи са отдали живота си, за да се сдобие Лаврентий Берия с маршалските си пагони? Все още не знаем. Липсва историческо изследване за човешката цена на урана, с който е била създадена съветската атомна бомба.

  Видно от форума, нищо не може да трогне нашите русофилски безродници. Нито жестокото ограбване на България от Съветска Русия , нито варварското руско комунистическо робство отнело стотици хиляди живота на българи.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Също така е подал писмено заявление,че СССР желае да стане член на...НАТО. И това заявление се пази и до днес в централата на НАТО.
  —цитат от коментар 22 на deaf


  Това, впрочем, е истина. Варшавският договор е създаден като реакция на отказа СССР да бъде приет в НАТО. Само че кой би бил толкова безумен, да приеме в НАТО фашистка държава, покрила половината си територия с концлагери?

 48. 48 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Забравих и друг факт,още на другият ден след като взима властта,Берия издава ПИСМЕНА заповед с която закрива ГУЛаг.
  —цитат от коментар 25 на deaf


  Откровена лъжа. Това, което Берия прави, е да освободи криминалните, а не политическите затворници. Последните ги освобождават по-късно от криминалните. А криминалните в ГУЛАГ са били известни с ненавистта си към политическите - "ние може да сме крадци, убийци, изнасилвачи на деца", ама тези - "они родину передали".

  Започва криминален терор върху цялата страна- много сериозна причина всички да ревнат за нова "желязна ръка". В някакъв вариант - мултиплицирана във всички сфери на обществото ни, тази схема беше приложена и при нас в началото на 90-те.

 49. 49 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 755 Неутрално

  В допълнение ще споделя една теория на руския философ Бердяв. Според него в Русия няма национално и народностно чувство. Там има отделни селски общини, но поради огромните разстояние не е могло да се формира чувството за национална принадлежност. Просто в една европейска страна се случи нещо, то дори през средновековието, то след месеци ще се разбере за това събитие и в другия край на държавата. В Русия поради разстоянията и изолироността на общностите това не се случва. Сега пропагандата се опитва да замести това национално чувство с нещо. На първо място е великата победа през ВСВ. Другото е православието (макар че те са си езичници още, при тях е само показността). Е трябва и малко личности и те са Николай 2 и Сталин. Другото национално чувство което ги сплотява е любовта към водката. Та толкова за руската нация.

 50. 50 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#36] от "авторът":

  Гледай историята колкото си искаш - руска , българска , френска:) Просто се дивя на логиката да гледаш точно ТАМ . Всеки път за всяко нещо. Има империи на класическото средновековие (Саудитска Арабия). Има класическа комунистическа държава , която не се коментира - Китай. Има толкова много дивотии по велики държави . Гледаме едно , употребяваме няколко думи . Комунизъм , Путин , прост и алкохолизиран народ....и още няколко обидни неща
  Има само едно обяснение това "зацепване" . То е платено... Дали върши друга работа ,определено НЕ. Щом този примитивизъм " представящ се за демокрация", можа да отврати всички познати .... сещай се за какво идва дума.

 51. 51 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1241 Разстроено

  " да не се забравя откъде идва – от "органите", а ти си щастлив, Тони, че нашичките са от "мутричките"?! Това, което си заработил, мен ме срамува.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#7] от "hasmokar":

  Вярно е янките са унищожили Хирошима и Нагазаки ,Кореа,Виетнам и т.н.
  Обаче въпреки реките от кръв сега всички драпат да са приятели с тях а с Русия не.
  Според мен има само една причина че янките рано или късно си тръгват а руснаците доброволно никога.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 54. 54 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  [quote#42:"gmbh"][/quote]
  "Русия не е заплаха за България..."
  Лично Путин ли ти го декларира?


  Мисля с главата си и ни съм заслепен от омраза към Русия !
  До коментар [#42] от "gmbh":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 55. 55 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2417 Весело

  До коментар [#3] от "Julian Mall":" Путя наистина се мъчи да съедини несъединимото - Руската империя със СССР и Православието с Исляма"Но пък успява да съедини "омраза с невежество и мързел" за да направи русофили.
  —цитат от коментар 11 на Иван К


  За теб явно Путин е Русия и Русия е Путин!
  До коментар [#11] от "Иван К":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 56. 56 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2417 Весело

  До коментар [#6] от "ka2":

  Надявам се и аз един ден да достигна Вашите интелектуалните висоти и уважение към опонентите си та и Дневник да отличи коментарът ме както е поставил Вашият на първо място сред избраните коментари!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 57. 57 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2417 Любопитно

  "Според мен има само една причина че янките рано или късно си тръгват а руснаците доброволно никога."

  Ами американците на знам да са си тръгнали доброволно от Виетнам. Базите са им по целият свят включително и у нас, а Горбачов изтегли войските от Германия само срещу построяването на жилища за военните в Русия от немците!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 58. 58 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2417 Любопитно

  И още веднъж - те възкресяват идеологията като основно оръжие.

  Ами дори и Тонито те опровергава защото Путя няма идеология. Той както вече писах се опитва да примири непримирими неща а това може да бъде всичко друго но не и идеология. Виж Ердоган е последователен ислямист и затова е опасен за Бълтария!
  До коментар [#41] от "gr52":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 59. 59 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  В една училищна анкета на въпроса какво е "Гулаг" масовият отговор бил "Интернет търсачка" ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#48] от "gr52":

  У нас след 10 ноември също освободиха криминалните затворници и изкараха борците на улицата, за да се потисне частната инициатива и възможността независими бизнесмени да се изправят срещу "Партията-майка."

 62. 62 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#50] от "dejmos":
  Ако не виждаш защо дъвчем Русия, а не Китай например, погледни по колко линии Русия се е намесвала и намесва в развитието ни с една цел - колкото сме по-зле и объркани, толково по-голямо пространство се отткрива за нейното благоденстквия. Ако тя имаше икономиката на САЩ, нямаше да ѝ се налага да спъва икономическото ни развитие, защото щеше да има какво да ни даде и с добра икономика. Но тъй като Русия е слаборазвита държава с богати природни ресурси, ткя може само да ни цака с цените на тези ресурси и оръжията, които единствено произвежда.

 63. 63 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#55] от "Julian Mall":
  "За теб явно Путин е Русия и Русия е Путин!"

  Онази Русия, която не е Путин, не съществува за нашите "русофили".:)

 64. 64 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#58] от "Julian Mall":

  Идеология не в смисъла на това, в какво путя и компания вярват, а в смисъл, с какво промиват мозъците на хората. Процесът на промиване е пропаганда, но това, с което промиват - идеология.

  Идеология не като тоталност, като християнството през Средновековието или "марксистко-ленинската идеология" по време на фашизма в България и СССР, идеология като набор от идеологеми, всяка от които търси място в съзнанието на подходящата група от хора, без адресантът да се притеснява, че всички те си противоречат една на друга.

  Ако си представяш идеологията по образ и подобие на това, което помниш от социдиотическите времена, то подобно нещо днес просто е невъзможно. Освен ако не си ислямист, разбира се. Не си толкова тъп, че вместо да видиш това, което става в момента, да се опитваш да припознаеш модели от миналото, нали?

  Мога и много по-подробно, но трябва да счезвам от тук. Всичко по-горе е по-скоро за подсещане. И - хайде без паралогизми. Интелигентни хора сме, все пак.

 65. 65 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#62] от "авторът":

  Мдааааа ...русо фобията изкача от всичко случващо се в ежедневието. Не виждам нещо светло да е грижовно за " хипотетичното цакане с горива". Нали купувахме от Ислямаса държава през едни фирми на .... милата ни нова класа :) Нали загубихме нарочно едно дело (справка Бивол) ....за да изкараме пари и от осъждане на България. Има ли нещо с което не търгуват сегашните ?

 66. 66 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Този може да си пише каквото си иска за Путин, той има 89% одобрение на руския народ. Така, че драскай си на воля :)

  И да, Путин ще дойде в България.

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 67. 67 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  UNITED EUROPEAN UNION

  Без връзка с темата... може и да има.

  Напоследък в некоя отделна държава Провеликосавецки агитпроп измести османски "Великолепния век", а в Европа спeчели класации, вкл. (почти) 1-во место в Eurovision.
  Нещо повече.

  Македонска територия...
  Македонската история...

  Алфабет на сички дала,
  буква "J"... Интернета...
  и заспала

  До коментар [#42] от "gmbh":

  Русия не е заплаха за България за разлика от Турция
  която последователно възражда Османската империя!
  —цитат от коментар 3 на Julian Mall

  "Русия не е заплаха за България..."
  Лично Путин ли ти го декларира?


 68. 68 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ясно е, че руското управление след революцията им е престъпен античовешки тоталитарен режим, основан на масов терор и убийства в индустриален мащаб, тотална деградация и смазване на човешкия дух и промивка на мозъци.
  Путин засега още не се е "разписал" като Сталин, но причината е, че времената са други, та затова и неговите убийства са по малко.

  По лошото е, че в България руските режими тогава и сега имат поддръжници сред народа. Такъв поддръжник е дори и БСП - партията наследник на местния клон на съветския терористичен режим по онова време.

  Интересното обаче е, че всеки поддръжник на тоталитаризма винаги вижда себе си облагодетелстван от такава ситуация и никога потърпевш :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 69. 69 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1136 Неутрално


  "Има такова време,когато колективната воня се приема за единство на духа."-Фазил Искандер

  " Феликс се изправя от пепелта"
  Ежедневните сведения от полето на мракобесието ,преминават и се възприемат ,вече почти безболезнено.Реакцията към въздигащите се от гробовете си палачи и убийци , от страна на народа ,придобива нов,възторжен обрат.Опипвайки почвата с откриването на няколко паметника на Сталин , властите решиха да отидат по-далече. Днес вече за никого не е новина ,че излизат и се показват филми ,разказващи за "хуманните" чистки на НКВД, затова ,че Берия се е борил с незаконните арести и разстрели,а органите на вътрешните работи са били вежливи,възпитани и честни.Всеки ден мълчанието на обществото ни донася плодовете на пропагандата и работата над умовете на милиони хора.
  Всички ние станахме свидетели ,как петте години лагер на Менделщам станаха "жалки",а самият поет "стар и болен" на 48 години.Как беше оправдан не само неговият арест и присъда,но и самият факт на арестите и незаконните осъждания.Ние не се противопоставихме на новите паметници на палачите,не ни стигнаха силите да реагираме на новото послание на РПЦ за "величието на мениджъра",ние допуснахме икони с вожда,автобуси с образа на палача за 9 май,ние обличаме деца в униформи на НКВД,а по телевизиите ни говорят за измислен от фашистите глад."
  http://bessmertnybarak.ru/article/feliks_vstaet_iz_pepla/

 70. 70 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До коментар [#64] от "gr52":
  Ако конформизмът или опортюнизмът могат да се нарекат идеология то това е идеологията на Путя.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 71. 71 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2417 Любопитно

  До коментар [#55] от "Julian Mall":"За теб явно Путин е Русия и Русия е Путин!"Онази Русия, която не е Путин, не съществува за нашите "русофили".:)
  —цитат от коментар 63 на авторът


  За теб сигурно автентичните русофили сте вие форумните русофоби!?
  До коментар [#63] от "авторът":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 72. 72 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2417 Любопитно

  "Видно от форума, нищо не може да трогне нашите русофилски безродници. Нито жестокото ограбване на България от Съветска Русия , нито варварското руско комунистическо робство отнело стотици хиляди живота на българи."

  Ташко, ти с дружките ти особено се гордеете с това че по времето на ПСВ сме воювали с Русия. Ами след като помагаме по този начин на болшевиките да дойдат на власт защото ако Руската империя беше сред победителите от войната никаква болшевишка революция нямаше да има, няма защо да виете че тези на които помагаме установяват тоталитарен режим в България!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 73. 73 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5063 Неутрално

  ? Оставете ги да си живеят както си искат/знаят, пък си гледайте живота.
  —цитат от коментар 15 на Дедо Либен

  Ние ги оставихме, но те не искат да ни оставят.

  Gunter glieben glauchen globen
 74. 74 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#69] от "objektivist96":
  Адмирации, че го открихте и постнахте.

 75. 75 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6862 Неутрално

  Путин си играе по имперските чувства на руснаците и обидата, че такава страна (толкова богата на ресурси) е всъщност една тръба, срещу приходите от която не става нищо добро. Затова Путин решава да постави револверите на масата и да плаши другите с чучелата на Берия, Сталин и другите сатрапи. Даже не да плаши, а да съсздаде примирение и привикване към отровите, които се впръскват в руснаците вече толкова десетилетия...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Едно е ясно, никога това, което е било добро за руската, съветската и сега пак руската върхушка, не е било добро за България.
  "Георгий Жуков прави изпитания върху нищо неподозиращи реални войскови части, специално прехвърлени на полигона край Семипалатинск, за да се видят реалните поражения от бомбата."
  В своята книга "Тя се казваше Татяна" описва много добре точно това събитие.Десетки войници, с нови парадни униформи, пратени в атомното огнище, без никакви защитни облекла, за да се види ефекта от бомбата. И това , ако не са престъпници.

 77. 77 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Всички беди на нашата изстрадала земя от 140 години идват от Русия или както там се нарича. Дали СССР, РФСР или друга абвиатура няма никакво значение. Великоимперските и националистически амбиции на тази огромна и дива/в голямата си част/ впианчена и мързелива тълпа са носели злини на близки и далечни народи. Но, най-много са патили тези, които са имали нещастието да са им подръка. Поляци, финландци и балтийци се втрисат само като дочуят руска реч. За това и не можем да ги стигнем по стандарт, дори да стоят на едно място. А пословично ''мъдрият'', но доказано ПРОСТ български народ се умилява, подмокря и кефи само при споменаването на думата ''братушка''. Хак му е опашката на цивилизования свят! Подмишка да си ги носят тукашните комуноидо-милиционери,верни руски слуги и ибрикчии, които си избира за да го управляват.

 78. 78 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#74] от "gr52":
  Благодаря Ви,за добрите думи,но те по-скоро са за авторите и сътрудниците на този проект-"Бессмертний барак",които извършват наистина огромна работа,за да не се забрави всичко това, а аз просто съм абониран за този сайт на проекта,и получавам светкавично всичките им материали ,и имам възможността да ги чета,превеждам или поствам. Има и достатъчно други сайтове и проекти,които се стараят и работят,за да не се изтрие от паметта, истината за цялата тази гадост,но те не могат да се сравнят с ужасяващата мощ и възможности на държавната пропагандна машина в Русия.За съжаление.

 79. 79 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#15] от "Дедо Либен":


  " На датчаните пука ли им за руснаците, а ????? "


  Абе, ти изперкал ли си, бе ? Къде е на магарето онова, къде е на бълхата другото ? Датчаните колко са пострадали от Русия-СССР-Русия ?
  Баси тъпоумието !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 80. 80 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2417 Разстроено

  "Нека за РУСОФОБИТЕ пак припомня мислите на Бисмарк:
  -“Даже най-благополучната война няма да доведе до разпад на Русия, която се държи на милионите православни християни. Тези последните, дори да бъдат разделени с международни договори така бързо пак ще се съединят едни с друг в едно, както бързо и цялостно се сливат капките живак. Тази неразрушима държава на руската нация е силна както със своя климат, своите пространства и своята непретенциозност, така и с осъзнатата необходимост от постоянна защита на своите граници“.

  За съжаление тези мисли на Бисмарк се отнасят за Руската империя с която днешната РФ в която се проповядва многонационалност има малко общи неща!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 81. 81 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2417 Любопитно

  "Всички беди на нашата изстрадала земя от 140 години идват от Русия или както там се нарича. Дали СССР, РФСР или друга абвиатура няма никакво значение. "

  За теб сигурно най-голямата ни беда че благодарение на Русия се отскубнахме от Евроатлантическата Османска империя?! Защото цивилизована Европа не би си мръднала пръста за Освобождението ни!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 82. 82 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#81] от "Julian Mall":

  Джулиане, дори при османската империя поданиците и са имали повече права отколкото тези на руско-съветската.

 83. 83 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#76] от "Роси":

  Ами, това си е повтаряна лъжа,

  истината е, че съветските войски влизат в огнището на бомбения удар с протиогази и бронетранспортьори. доколко те са могли да ги опазят не знам

  ама по същото верем има американски филм, как американските войници влизат пеща , без противогази, а после дрехите им ги чистят с метлички - съвсем нормално това си е симано в американските военни хроники, и го има в тубата

 84. 84 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#82] от "Binko Binev":

  До коментар [#81] от "Julian Mall":Джулиане, дори при османската империя поданиците и са имали повече права отколкото тези на руско-съветската.
  —цитат от коментар 82 на Binko Binev

  Интересно мнение. Значи Ботев и Левски мърцина загиват, толкова права имали, явно не са познавали Бинко Бинев да им каже колко са добре под властта на падишаха.

 85. 85 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  Лаврентий Берия (в съгласие със сталинските маршали, сред които и Георгий Жуков) прави изпитания върху нищо неподозиращи реални войскови части, специално прехвърлени на полигона край Семипалатинск, за да се видят реалните поражения от бомбата. Оцелелите гаснат нейде из съветската периферия от лъчева болест.

  Това е така - СССР не е разполагал с Хирошима и Нагасаки за да си изпробва атомното оръжие.

  /не се чете/
 86. 86 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf1":

  тази тема е минно поле,но не с пехотни мини,а с противотанкови. Ако започнеш да се ровиш, сигурно ще се натъкнеш /ако ти позволят/ на близки роднини по високите етажи на власта,полиция че и в армиятана хора охранявали и осигурявали изпълнението на плана. А и на много темата ще се стори безинтересна, интернирани ,работили ...и починали. Нищо интересно!!!!

 87. 87 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До коментар [#82] от "Binko Binev":
  Разбира се да плащат безброй данъци. Между които кръвен данък, джазие за правото да живееш като неверник и даш хакъ затова че турците си търкали зъбите докато са били гощавани от гяурите!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 88. 88 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#87] от "Julian Mall":

  а в Русия цели казашки хутори са унищожавали царските войски - принудително са ги разселвали.
  нагайката яко е играла по гърбовете на руските селяни, дето са ги продавали барабар с имението.
  и това за руснаци и казаци, а за останалите народности да не говорим - Гурко е палач в Полша например. мюсюлманите са ги унищожавали с цели аули и така както българите са бягали към Русия, трака и мюсюлманите са бягали към Османската империя.
  за погромите против евреите да не говорим, същите като кланетата на арменците в Истанбул в 1893 година.

  и едните, и другите не са си поплювали много много.

 89. 89 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#84] от "Каишков - Системен нарушител":

  ако България бе под руска власт, така както например ПОлша е била, то Ботев и Левски шяха да е борят против Русия.

 90. 90 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  "мюсюлманите са ги унищожавали с цели аули и така както българите са бягали към Русия, трака и мюсюлманите са бягали към Османската империя."

  Тези муслими сигурно са си стояли мирно и кротко и са искали само мирно да се молят на Аллах а не са клали неверници и не са ги продавали по робските пазари?
  Политиката на Руската империя спрямо муслимите е била напълно адекватна за разлика от днешната. Оставяли са ги да живеят по законите на шериата като индиянци в резерват но ако са посегнели на православните не са се церемонели много много!
  До коментар [#88] от "Binko Binev":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 91. 91 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4345 Неутрално

  До коментар [#49] от "hunt":

  Бердяев е изключителен познавач на руския характер" Съдбата на Русия" " Руската революция" са прекрасни книги които обясняват много точно защо руснаците са такива каквито са!

  klimentm
 92. 92 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 897 Неутрално

  "Да не говорим за възторга му от победата на Сталин във Втората световна война "
  Да, и? Трябва да заклейми победата във втората световна ли? Демонизацията минава в нов етап и надминава даже отделите "пропаганда и агитация " в комунистическите времена! И подплатено с жълтите коментари си е направо ръководство "как да постигнем обратен ефект". Действайте, Путин може само да ви бъде благодарен!

  Мърфи е оптимист!
 93. 93 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#91] от "klimentm": Бердяев е изключителен познавач на руския характер" Съдбата на Русия" " Руската революция" са прекрасни книги които обясняват много точно защо руснаците са такива каквито са!

  Много уместна забележка правиш, братчед! Радвам се, че си го чел. Между другото Бердяев, който в никакъв случай не може да бъде уличен в симпатии към болшевиките, казва за революцията от 1917-та, така: "И понеже горе нямаше светлина, отдолу нахлу мрак."
  Защото историческата роля на всеки елит е да носи светлина в държавата. Когато този елит забрави това, неминуемо отдолу нахлува мрак. И после започва голямото вайкане и писъци "ама защо стана така.."

  /не се чете/
 94. 94 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4345 Неутрално

  До коментар [#93] от "Тони Шнайдера":

  Изумителна е разликата в творчеството на европейските и руските писатели и философи. Както скоро каза един известен руски критик с малки изключения руската литература е апотеоз на страданието, на мъките човешки и безизходицата. Винаги съм смятал че руската интелигенция има безспорна вина за съдбата на Русия. Прав е Бердяев който казва че Чаадаев е единствения европейски философ всред колегите си.
  Винаги съм бил удивен на различните начини по които описват света Достоевски и Фокнър например.

  klimentm
 95. 95 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  UNITED EUROPEAN UNION

  Датчаните пострадали "косвено".

  Целта на Политбюрото на ЦК на КП на СС на Сталин била завладяване на цяла Европа.
  Затова инициира дипломатически совалки и подписва в Москва 10-годишен пакт с Германия за взаимно ненападение, нападение срещу Полша, подялба на Полша
  по река Висла и въобще на Европа.
  Справка: Освободителните" мисии на Русия/СССР в и около България, от Иван Лилов.

  На 1.9.1939 г Германия напада Полша.
  На 3.9 Англия и Франция са във война с Германия.
  Близо две седмици по-късно СССР разгромява японците в Манджурия.
  На следващия ден СССР нахлува в Полша от изток.
  На 23.9 сталинистки и хитлеристки фашисти маршируват
  день по победы в Брест-Литовск, Полша.

  СССР се пробва срещу Финландия, но не успешно.

  Благодарение на сталинисткия пакт, хитлеристка Германия е спокойна
  за гърба си.
  Следва бързо нахлуване в Холандия, Белгия, Дания?, Норвегия и Франция,
  не непременно в същия ред.

  Париж е превзет, британските съюзници се евакуират от Дюнкерк,
  а половин Франция капитулира и работи за Германия.

  През това време СССР се бори "против фашизма" в СССР,
  като завладява Литва, Латвия и Естония...

  До коментар [#79] от "niksan1":
  До коментар [#15] от "Дедо Либен":

  " На датчаните пука ли им за руснаците, а ????? "

  Абе, ти изперкал ли си, бе ? Къде е на магарето онова, къде е на бълхата другото ? Датчаните колко са пострадали от Русия-СССР-Русия ?

 96. 96 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#94] от "klimentm":Винаги съм бил удивен на различните начини по които описват света Достоевски и Фокнър например.

  Различно светоусещане, братчед. Няма нищо чудно. На едно място Джон Стайнбек сравнява "Война и мир" с книгата на един американски писател, описал Гражданската война в САЩ/забравил съм му името, а сега не ми се рови/ и казва:
  Описанията на нашата Гражданска война, сравнени с "Война и мир" приличат на нескопосани детски рисунки, поставени до платното на велик художник.

  /не се чете/
 97. 97 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  UNITED EUROPEAN UNION

  Ами, не е успял.
  Искал цяла Европа. В резултат: СССР капут.

  Туткал се чак до 29.6.1941 г, докато Полша, Британия, Франция и други
  воювали против нацизма и фашизма още от 3.9.1939 г.

  Не смеел да се покаже вън от СССР (с изключение на съветско посолство в Техеран).

  СССР обявил война на Германия чак след като нарушил мирен договор с
  и нахлул без причина в Царство без цар България.

  Без САЩ, Велика Британия и др. смели правителства и партизани на Алианса
  едва ли би могъл да се добере до Берлин.
  Даже, да оцелее във Великата им междусъюзническа война с хитлеристка Германия.

  До коментар [#92] от "султана глаушева":

  "Да не говорим за възторга му от победата на Сталин във Втората световна война "
  Да, и? Трябва да заклейми победата във втората световна ли?

 98. 98 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  ЕДИНЕН ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

  Остави чукчата антиевангелистки писател да си пише и не се връзвай.
  Историята не признава "ако".

  Христо Ботев, Апостолът Левски и пр. Български Възрожденци
  пет пари не давали за Русия.

  Живота си дали за Свободата на България.
  Поклон!

  До коментар [#89] от "Binko Binev":
  До коментар [#84] от "Каишков - Системен нарушител":

  ако България бе под руска власт, така както например ПОлша е била, то Ботев и Левски шяха да е борят против Русия.

 99. 99 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":Кога Берия е вземал властта?

 100. 100 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#77] от "yorddj":Всички беди на нашата изстрадала земя от 140 години идват от Русия или както там се нарича.
  Турчин ли си?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK