Войната, в която преди 50 години Израел разгроми арабите

Войната, в която преди 50 години Израел разгроми арабите

© ReutersВойната, която Израел започна на 5 юни 1967 г. срещу три съседни арабски държави, продължи 6 дни и доведе до разгром на арабите. Победата на Тел Авив доведе до големи човешки и материални жертви, както и до окупирането на обширни територии на въпросните арабски държави и до обезкървяване на военния им потенциал. За арабите тази война завинаги ще остане с името "НАКСА", т.е. поражението.


Причините за войната


Те са както преки, така и косвени:


а/Косвените причини. Израел бе стигнал до извода, че провалът на т.нар. Синайска операция - тройната инвазия от 1956 г. на Великобритания, Франция и Израел срещу Египет, е довела до заплаха за сигурността му. Тази заплаха се открояваше и на трите фронта: превъоръжаването на египетската армия, действията на Сирия срещу израелските заселници, както и активността на Йордания в Западния бряг.
Сред косвените мотиви бяха и решенията на арабската среща на върха от 1964 г. за отклоняване течението на река Йордан към Сирия и Ливан, както и основаването на Организацията за освобождение на Палестина през 1965 г.


б/ Преки причини. Това са преди всичко важните решения, взети в средата на май 1967 г., сред които бе исканите на Египет за изтегляне силите на ООН от Синайския полуостров, началото на съсредоточаването на египетски войски в същия и затварянето от Египет на 22 май с.г. на Тиранския пролив, който позволява достъпа на Израел до Червено море. Последният акт бе разчетен от Тел Авив като декларация на обявяване на война от страна на Кайро.


Вследствие на тези действия Израел пристъпи към непосредствената подготовка на войната срещу арабските си съседи. В началото на юни съветска делегация предупреди Египет, че Израел е съсредоточил своята 11-та дивизия на границите със Сирия. Това на свой ред даде повод Египет да обяви, че ще окаже подкрепа на Сирия.


И така се стигна до веригата от стъпки, довели до войната.


Съотношението на силите


Различните оценки, които се разминават в някои детайли, категорично заключават, че арабските армии на трите фронта са надвишавали по численост и бойна сила арсенала на израелската армия. Същевременно в тях се отбелязва, че основното предимство на Израел се е заключавало в по-добрата подготовка на неговата войска, въоръжена със западно оръжие (произведено в САЩ, Великобритания и Франция. Става дума за уменията за боравене с въпросното оръжие, наличието на достатъчни резервни части и снаряжение, както и превъзходството на Цахал по отношение на организацията, професионализма и командирските умения на офицерския състав. От своя страна, арабските армии, с изключение на йорданската, бяха въоръжени със съветско оръжие.


а/ Започването на военните действия. Израел започва атаката си в 8:45 минути сутринта на 5 юни, съпроводена с тричасови въздушни бомбардировки срещу египетските позиции в Синайския полустров, делтата на Нил, Кайро и долината на реката. В отговор на нападението йорданската авиация започва да бомбардира летището до Кфар Саркан, а сирийската авиация атакува петролната рафинери в Хайфа и базата Маджидо. От своя страна иракските ВВС бомбардираха град Натания на брега на Средиземно море.


Израел отвръща като разширява периметъра на бомбардировките, атакувайки и редица йордански летища, сред които ал-Муфрак и Аман, унищожавайки 22 изтребители, 5 транспортни самолета и два хеликоптера. Тел Авив атакува и Сирия, бомбардирайки ал-Дамир и Дамаск и разрушавайки десетки бойни самолети, както и иракска база на ВВС. Според израелски източници, по такъв начин още през първите часове на войната са били унищожени 416 изтребителя на арабските армии, докато самият Израел е загубил едва 26 изтребителя.


Войната приключва вечерта на 10 юни, а в четири и половина часа на 11 юни е приета резолюция №236 на Съвета за сигурност, която наложи забрана за използване на сила след 10 юни с.г.


Това бе категорична победа за Израе с важни военни, политически и икономически измерения.


Арабите загубиха големи територии, както и човешка и военна сила. Човешките загуби не се свеждат единствено до убитите на бойното поле.


Между 300 и 400 хиляди араби трябваше да изоставят домовете си, намиращи се на Западния бряг и сектора Газа, както и в градовете по Суецкия канал – Порт Саид, Исмаилия и Суец. Така възникна нов палестински бежански поток, който се присъедини към онези, които бяха принудени да напуснат родината си след първото поражение на арабите през 1948 г. Освен това, около 100 хиляди жители на Голанските възвишения бяха принудени да избягат от домовете си и да се приютят във вътрешните територии на Сирия. Нанесено бе и психологическо порежение на арабите, които изгубиха вярата в своята военна мощ и боен дух. Същевременно победата на Тел Авив затвърди славата на Цахал на непобедима армия.


б/Териториалните загуби В резултат на загубата бяха окупирани големи арабски територии, повечето от които и до днес все още не са възстановени на арабските съседи на Израел. Губещи се оказаха Палестина и Сирия, докато Египет, въпреки че си възстанови Синайския полуостров, дълго време нямаше суверенитет над него.


Израел се разшири с 69 347 квадратни километра. За сравнение, завзетите от Тел Авив територии в резултат на войната от 1948 г. бяха около 20 700 квадратни километра. Така териториалното разширяване на израелската държава състави три-четвърти и половина нейната територия към 4 юни 1967 г. Това позволи укрепването на военностратегическата диспозиция на Израел, като му позволи за пръв път от основаването на тази държава да включи в отбранителната си система естстествени географски форпостове като Голанските възвишения, река Йордан и Суецкия канал.


Същото е валидно и за йорданския фронт – Израел окупира Западния бряг, включително Източен Ерусалим с площ 5878 квадратни километра, като по такъв начин границата на Израел с Йордания бе съкратена от 650 на 480 км, в които влизаха и 83.5 км. граница по протежение на Мъртво море. На сирийския фронт Израел окупира 1158 квадратни километра от общо 1860 квадратни километра, съставящи цялата площ на Голанските възвишения. Последните имаха особено голяма стратегическа стойност за Тел Авив, тъй като позволяват надеждна защита срещу атака от равнинните части на вътрешна Сирия.


Всичките тези военностратегически придобивки от юнската война доведоха до нарушаване баланса на силите в трайното противопоставяне между Израел и арабските страни.


Войната доведе до смъртта на 20 хиляди арабски войници и на 800 израелци, както и до ликвидирането на 70-80% от арабския военен потенциал, участвал във военните стълкновения. Същевременно Израел загуби едва 2-5% от своята военна мощ, според израелски оценки.


Палестинските бежанци от Западния бряг и сектора Газа достигнаха 300 000 души, като повечето от тях се приютиха в Йордания. Цели села бяха изтрити от лицето на земята, отпаднаха пречките за колонизирането от страна на Израел на Ерусалим и Западния бряг, които оттогава се намират под окупацията на Тел Авив.


Изтеглянето от Газа


И до днес Израел продължава да окупира големи части от Западния бряг, като същевременно анексира Източен Ерусалим и Голанските възвишения. На практика в резултат на войната Йордания бе лишена от контрола върху Западния бряг. През ноември 1967 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 242, в която се призовава Израел да се изтегли от окупираните през юни с.г. територии.


През 1982 г. Израел се изтегли изцяло от Синайския полуостров по силата на мирното египетско-израелско споразумение. Същевременно секторът Газа остана под израелска военна окупация. Едва впоследствие тогавашният израелски премиер Ариел Шарон разпореди изтеглянето на армията от сектора Газа, с което Израел се освободи от негобите и разгодите по поддържането на окупацията на територии, чиято територия обхваща 360 квадратни километра и чието население възлиза на милион и половина палестинци.


Вследствие решението за едностранно изтегляне на Израел от Газа бяха ликвидирани и 22-те израелски заселнически селища на територията на тази ивица. Израел разреши на палестинците да построят международно летище и морски порт, както и друга инфраструктура.


Вместо да създадат основите на една съвременна държава и да инвестират в подобряване жизнения стандарт на палестинците чрез предоставяне работа на хилядите безработни, палестинските власти под ръководството на покойния лидер на Фатах Ясер Арафат нарушиха споразуменията от Осло, като се обърнаха към Иран с молба за оръжие. В отговор Техеран изпрати кораб, натоварен с оръжие, който бе заловен от Израел още преди да достигне до палестинския бряг. Прибягвайки до ответна репресия, израелските власти разрушиха международното летище и пристанището на Газа и държаха палестинския лидер в течение на няколко месеца заложник в своя дворец.


Според официална статистика на палестинските власти, Израел понастоящем окупира 78% от палестинските територии, възлизащи на 27 000 квадратни километра. Така палестинците трябва да се задоволят с оставащите 15% от своята родина.


През 2014 г. броят на палестинците, обитаващи Западния бряг, състави 599 хиляди души.


Според второто споразумение от Осло, подписано от палестинските представители и от Израел през 1995 г., Западният бряг се поделя на три зони – (а), (b) и (c). Първата съставя 22% от Западния бряг и остава под управлението на палестинските власти, които гарантират нейната сигурност и администрация. Втората зона също включва 22% от територията и аадминистративно е подчинена на палестинските власти, докато Израел е отговорен за поддържане на реда, а третата, включваща 61% от Западния бряг и изцяло администрирана и охранявана от Израел. Това предполага, че Тел Авив дава разрешение за предприемането на различните проекти по развитието на тази зона.


Така, въпреки частичния реванш на арабите във войната от 1973 г., деструктивните последици от Шестдневната война формират и днешната реалност в региона.


Поражението на арабите


По такъв начин Шестдневната война се очертава като голямата катастрофа за арабските страни с трайни военни и демографски измерения. Без да извлекат нужните поуки, арабските лидери продължаваха през всичките години, последвали Мадридския мирен договор от 1991 г., да заблуждават своите народи за реалните причини за катастрофата, поддържайки у тях лъжовните надежди за освобождението на Палестина и на другите окупирани територии. Нещо повече – някои безразсъдни лидери дори призовават към ликвидирането на еврейската държава.


По такъв начин те спестяват на народа си истината, че променената ситуация в международен план изисква реализъм и приемането на компромисни решения, които биха гарантирали на палестинския народ правото на мирно съжителство с Израел.


Допълнителен аргумент е че според неотдавнашно проучване на общественото мнение, над 55% от арабите, които живеят в Израел, се гордеят с израелското си гражданство и с привилегии, от които са лишени техните сънародници не само в арабските държави, в които са се приютили, но и в териториите под контрола на различните палестински организации. Такава е ситуацията в Газа, намираща се под контрола на ислямистката организация "Хамас", която продължава да не признава съществуванието на Израел. По такъв начин се препятства на реализирането на договора от Осло, основаващ се върху принципа "земя срещу мир", т.е. възстановяване границата преди 5 юни 1967 г. срещу признаване от арабите на легалното съществувание на Израел.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Блестящо изпълнена военна операция.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Израел се разшири с 69 347 квадратни километра.
  ___________
  Струва ми се ,че Израел има нужда от ново разширение, което значи ,че скоро арабите пак ще го закъсат!!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Израел се освободи от негобите и разгодите по поддържането на окупацията на територии
  ----
  Днес научих две нови бългаски думи: "негоби" и "разгоди"

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  В Юнската война от 1967г. нямаше нищо изненадващо, тя се очакваше. Спомням си правеха някакви анализи по нашите медии, говореше се че арабските армии са по-многобройни, но и се признаваше, че израелската е по-боеспособна. Тогава за първи път чу за изтребителите "Мираж" - без всякаква конкуренция във въздуха. Говореха се някакви истории, че имало стотици арабски танкисти убити край танковете - били излезли на молитва. Разбира се оттогава нещата много се промениха, даже и по време на Октомврийската война от 1973г. - израелските изтребители излетяха, не срещнаха никого във въздуха, и арабите ги сваляха с някакви нови съветски ракети. Макар че и за тогава не виждам какъв реванш са имали, след като руснаците спасиха Кайро от израелска окупация.

 5. 5 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  На скоро разговарях с бивш капитан на единия от нашите военните кораби. В морско училище в обучението си по военни стратегии са изучавали тази война като блестяща стратегия на евреите. Самото обучение е било лишено от всякакви политически и геополитически елементи. Наистина е била блестяща победа. За разлика от '48 през '67 говорим за истински армии, а не за война със саби и ножове.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3721 Неутрално

  Каша-това е близкия изток.И всичките имат права,Хизбула-Хамаз-шити-сунити-палестинци - кюрди.Израел-СА-Египет-Иран-Ирак-Либия - Йордания,като добавиш и Турция-Русия и САЩ и кашата става още повече.Сега целта е мира в Сирия.После кое ще целта.Мир между Палестина и Израел,нова държава Кюрдистан или и двете едновременно,а войната срещу тероризма ще продължи.Има опасност кашата от близкия изток да залее и други региони.

 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2495 Весело

  Една хубава годишнина от една от големите победи на Цивилизацията над варваризма.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Уточнение - на арабски е ''ал накба'', което се превежда като ''катастрофата, катаклизмът''


  Поздрав

 9. 9 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Интересна статия, макар че самият Мохамед Халаф е палестинец и то започнал като активист в комунистическото крило на ООП. Израел разгрроми не "арабите", а обединените египетско - сирийско- йордански сили. В Сирия среща иракски войски, който спират настъплението на Цахал към Дамаск и това е повод за примирие.

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  Давид и Голиат - втора серия.
  /възхитено/

  Еретик
 11. 11 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Давид и Голиат - втора серия./възхитено/
  —цитат от коментар 10 на Костадин Иванов

  Ако имаш предвид САЩ и Египет - да.

 12. 12 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Организацията, опитът и бойния дух са победили пълчищата!

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 13. 13 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 498 Неутрално
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4797 Любопитно

  "Ариел Шарон разпореди изтеглянето на армията от сектора Газа, с което Израел се освободи от негобите и разгодите по поддържането на окупацията на територии, чиято територия обхваща 360 квадратни километра и чието население възлиза на милион и половина палестинци."

  Палестинците в Газа вече са 2 милиона души. На Западния бряг са 2,5 милиона души, а израелските колонисти и окупатори там са около 500 хиляди души (Западен бряг + Източен Ерусалим).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4797 Любопитно

  Фалафела можеше да напише, че и 60% от израелците не смятат тяхната незаконна окупация за окупация и, че според тях тя не е пречка в едни бъдещи мирни преговори:

  http://www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.793565

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Не ми пука за евреите, не симпатизирам на тяхната кауза, да си сърбат попарата.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 18. 18 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Ето го доказателството, че арабите днес не могат да воюват, затова разчитат само на самоубийци. Страхливци!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 19. 19 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1616 Весело

  В предишната статия много ми хареса как един колега описа събитието:
  "Тресли са ги като питбул кокошка" ахаха😃😄😁😂
  🐓🐕

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 20. 20 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1616 Весело

  А най- комичното е, че простите араби на тази дата честват някаква си мнима "победа" над Израел😂😂😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 21. 21 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3266 Весело

  Бии по ......за да те уважават!Или да им държи влага минимум 100 години!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 22. 22 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До колкото рзбирам от статията думата "война" е употребена неточно - няма обявяване.
  Военна операция ми се струва по подходящо.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 23. 23 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  Общо взето балансирана статия като се има предвид че автора е арабин. Само за намекът че причина за разгрома на арабита било съветската оръжие не мога да се съглася. По същото време виетнамците воюваха достатъчно успешно срещу САЩ със същото съветско оръжие! както се казва на калпава ракета космосът и е крив.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 24. 24 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Е, много произраелска гледна точка. Нещо в противен смисъл да предложите?

 25. 25 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Свалям шапка на евреите, особено за антитерористичната
  им дейност !!!

 26. 26 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Е, много произраелска гледна точка. Нещо в противен смисъл да предложите?
  —цитат от коментар 24 на Симеон


  Авторът е палестинец, каишката си познава кадрите.
  Интересна статия, макар че самият Мохамед Халаф е палестинец и то започнал като активист в комунистическото крило на ООП. Израел разгрроми не "арабите", а обединените египетско - сирийско- йордански сили. В Сирия среща иракски войски, който спират настъплението на Цахал към Дамаск и това е повод за примирие.
  —цитат от коментар 9 на Каишков - Системен нарушител


  Каишка, ник'ви иракски войски не спират Цахал. Който днес на към 60 км' от Дамаск.

  http://www.upi.com/News_Photos/view/upi/16612cd24f7d36121e819b91374a6255/A-Sign-Shows-Distance-To-Damascus-Near-The-Israeli-Syrian-Border-In-Golan-Heights/


  До коментар [#24] от "Симеон":


  До коментар [#9] от "Каишков - Системен нарушител":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 27. 27 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Израел и евреите от 1948 г. насам направиха и правят това, което България не успя през 1912 -1918 г.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 28. 28 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Военно-въздушните победи на Израел са толкова впечатляващи ,че дори в електронна игра с множество преигравния на опитен геймър не може да се постигне този резултат . По време на Ливанския конфликт 1982г израелски F-15 сваля 40 сирийски реактивни изтребители (23броя МиГ-21 "Fishbeds" и 17броя МиГ-23 "Floggers") , както и един сирийски хеликоптер SA.342L Gaselle....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  "Войната доведе до смъртта на 20 хиляди арабски войници и на 800 израелци, както и до ликвидирането на 70-80% от арабския военен потенциал, участвал във военните стълкновения. Същевременно Израел загуби едва 2-5% от своята военна мощ, според израелски оценки.”

  Арабите никога не са ставали за редовна войска.
  Събитията в Сирия от последните години, както и насаденото от Щатите управление в Ирак също го потвърждават. Ако имаха някакъв шанс да се наложат на евреите досега щяха да са го направили. Неприятното е, че разпадът при тях пряко ни касае...

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на Димитър Цветков
  Димитър Цветков
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Израел спечели войните срещу арабите, но изгуби ореола си на "жертва", който му осигури огромно благополучие след ВСВ. И в момента палестинците ги атакуват с демографското оръжие, от което няма спасение.

  Истината няма значение. Смисълът е в коментарите.
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5575 Неутрално

  Добър и безпристрастен тен анализ.
  Поуките остават за читателя :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Е, много произраелска гледна точка. Нещо в противен смисъл да предложите?
  —цитат от коментар 24 на Симеон


  Френд, войната трая само 6 дни, нещата бяха почти светкавични. Алжир реши да изпрати помощ от няколко изтребители Миг 21 (мисля на Сриия), но докато се вземе решението, войната свърши.

 33. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4257 Неутрално

  Интересна статия, макар че самият Мохамед Халаф е палестинец и то започнал като активист в комунистическото крило на ООП.
  —цитат от коментар 9 на Каишков - Системен нарушител


  Лъжеш както обикновено.
  Мохамед Халаф не е палестинец, а иракчанин, избягал в България от политическите репресии на Саддам още преди 25-30 години.

 34. 34 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#30] от "Димитър Цветков":

  И за какво ти е ореол на жертва?Не е ли по-хубаво ореол на победител?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK