Разривът на арабите с Катар - какво се крие под повърхността

Разривът на арабите с Катар - какво се крие под повърхността

© ReutersБеше въпрос на време напрежението между страните в Залива да ескалира.


Сутринта на 5 юни неочаквани за повечето външни наблюдатели новини разтресоха Персийския залив и вероятно ще се отразят тепърва в целия Близък изток и Северна Африка. Няколко от държавите, формиращи Съвета за сътрудничество в Залива, решиха да скъсат отношения с Катар, обвинявайки Доха в спонсориране на радикални групи и политически движения, застрашаващи националната им сигурност.


Разбира се, това е само на повърхността. Историята е много по-дълбока и нюансирана.
На първо време, не става дума само за скъсване на отношения между Катар и държавите от Съвета за сътрудничество в Залива. На катарски граждани е забранено да посещават емирствата и Саудитска Арабия, а онези, които сега се намират там, им е даден срок от 14 дни да напуснат. Границите са затворени, както и въздушното пространство. Редица компании съобщиха, че ще спрат полетите си от и за Катар, а по сухопътната граница със Саудитска Арабия е наложена блокада.


От всички държави Кувейт и Оман са единствените държави от Съвета за сътрудничество, които все още не са скъсали отношенията си с Катар. Освен страните от Залива Египет, Йемен и Либия от страна на преходното правителство също се присъединяват към изолацията на Катар, което означава, че сблъсъкът вече излезе от границите на Персийския залив и съвсем скоро ще има отражение от регионален характер.


Можем само да предположим какво може да последва.


Така например сблъсъкът е много вероятно да се отрази на терен в Сирия и Либия, тъй като Катар и емирствата подкрепят различни милиции. Турция също ще се принуди да заеме позиция, заради близките си отношения с Катар не само за Близкия изток, но и за Сирия. Анкара и Доха имат и сериозни икономически връзки и обмен на стоки. А ако Близкия изток се разтресе (очакваме и реакцията на Иран), то със сигурност ще има отражение и в съседни райони. Икономически последици със сигурност ще има заради важността на Катар в износа на газ.


В този ред на мисли, ако видите картата на района, блокадата има голямо значение, тъй като Катар зависи от доставките по суша на храна, идващи през Саудитска Арабия. От сутринта цените на хранителни продукти са увеличиха двойно, включително на ориза – една от най-използваните храни в страната. Изолацията на Катар може да се отрази на цените на газта, ако бъде наложена морска блокада. Прави впечатление, че САЩ обмислят от седмици насам да махнат флота си от Катар и да го преместят към някоя друга страна в Залива. Все още не е ясно коя ще е тази държава, но очевидно Вашингтон желае да преразгледа политиките си с Катар предвид сближаването на Доха с Иран.


Трябва да се каже, че конфликтът между Саудитска Арабия, емирствата и Катар тлее от години, но ескалира през последните седмици. За външния наблюдател тези страни представляват една хомогенна цялост с една и съща политика спрямо региона и Близкия изток, но това далеч не е така. Тези държави имат различен поглед за почти всички теми освен Йемен – включително относно подкрепата за въоръжени групи. По този параграф Катар води значително пред емирствата и Саудитска Арабия.


За Катар държавната подкрепа за движения като "Мюсюлмански братя" и "Нусра" в Сирия означава по-голяма сфера на влияние за сметка на силните си съседи. За Саудитска Арабия и емирствата обаче това е сериозен проблем предвид идеологическата и политическа война, която водят от десетилетия с групировки като "Ал Кайда". По време на посещението на Тръмп напрежението се показа наяве с различни изказвания и словесни престрелки между лидерите на държавите от Залива и Катар. Тогава на официалната агенция на Катар се появиха съобщения в подкрепа на Иран, които Катар от своя страна твърди, че са следствие на хакерска атака.


Скандалът достигна връхна точка с изгонването на определени граждани от Саудитска Арабия в Катар и от Катар в Саудитска Арабия, като няколко от големите фамилии, имащи представители и в двете държави, обвиниха Катар в политики срещу тях.


Напрежението се засили допълнително с изтичането на мейли и документи на посланика на емирствата в САЩ, според които емирствата опитват да работят с Израел и САЩ срещу Катар и ограничаването на влиянието му в Близкия изток и Залива.


За съжалението на Катар връзките му с организации като "Нусра" и "Мюсюлмански братя" са доказани, като Катар е единствената държава в Залива, за която има данни за подкрепа на държавно ниво за подобни групи. "Нусра" подобно на "Ислямска държава" е отявлен противник на Саудитска Арабия въпреки религиозната доктрина на Рияд. Още преди няколко дни лидери на "Нусра" изразиха подкрепа за Катар срещу кралството и това не остана незабелязано. Катар е и страната, в която се подслоняват някои от най-видните клирици и лидери на Мюсюлмански братя.


С няколко думи, страните от Залива виждат проблем в опитите на Катар да установи по-добри отношения с Иран, чието влияние в Близкия изток се увеличи благодарение на милициите, които Техеран подкрепя. Също така страните от Залива искат Катар да прекрати отношения с "Хамас", които са подкрепени също от Иран. Именно по тази линия Доха поиска от членове на движението да напуснат страната, но дали това ще стане наистина тепърва ще се види. Катар вече пренасочи голяма част от полетите си през иранска територия, което в очите на страните от Залива е потвърждение на обвиненията, които отправят.


От гледна точка на САЩ вътрешната криза в Залива е нож с две остриета – Рекс Тилерсън направи всичко възможно корпорацията Exxon Mobile да получи достъп до газовите полети на Катар, но в същото време Вашингтон води сериозна политика за изолацията на Иран и неговите съюзници.


За обикновените граждани на Катар и Саудитска Арабия противопоставянето в Залива е лоша новина. Не се знае какви регулации ще има за смесените семейства и техните деца, които са граждани и на двете държави. Не се знае още какво ще се случи с бизнес отношенията, свързани с катарски фирми и личности, базирани в емирствата. И още нещо – все още не знаем как тази регионална криза ще се отрази извън Близкия изток.


Руслан Трад е журналист и анализатор на свободна практика, съосновател на журнала за военни конфликти De Re Militari.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1554 Весело

  Дългата ръка на Тръмп....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  "От всички държави, Кувейт и Оман са единствените държави от Съвета за сътрудничество, които все още не са скъсали отношенията си с Катар. Освен Страните от Залива, Египет, Йемен и Либия от страна на преходното правителство, също се присъединяват към изолацията на Катар, което означава, че сблъсъкът вече излезе от границите на Персийския залив и съвсем скоро ще има отражение от регионален характер."

  Оман най-вероятно няма и да скъса отношенията си с Катар. Тази държава има най-голяма свобода на действие в този ССЗ. Прочетох, че и Малдивите са се присъединили към саудитската коалиция от държави, които късат отношения с Катар.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  “От гледна точка на САЩ, вътрешната криза в Залива е нож с две остриета – Рекс Тилерсън направи всичко възможно корпорацията Exxon Mobile да получи достъп до газовите полети на Катар, но в същото време Вашингтон води сериозна политика за изолацията на Иран и неговите съюзници.”

  “газовите полети” има ли нещо общо с “газовите полета” ?
  Иначе Щатите винаги са се ръководели от “ясни принципи”!

  I Want To Believe
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Любопитно

  За Саудитска Арабия и Емирствата, обаче, това е сериозен проблем, предвид идеологическата и политическа война, която водят от десетилетия с групировки като Ал Кайда.
  =========
  С какво ли аджаба , малка държадица като Катар , застрашава националната сигурност на страни като С . Арабия , например ?
  За Египет е ясно , ОАЕ са под сянката на Рияд .....
  За 3 месеца втори скандал ! Ще трябва да се почака с коментари. ....НО !
  Посещението на Тръмп , разследването на вече отсранения Флин , започналата преди 2 дена военна офанзива за Ракка , отваряне на съдебно дело срещу Гюлен ....и още няколко събития , не могат да са все случайни събития , близки по дати !

  Bukalemun
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Весело

  На катарски граждани е забранено да посещават Емирствата и Саудитска Арабия, 
  =========
  Хе.... :)..... откъде ли идва този внезапен панически страх на колоса СА ?
  И парите ли не помагат вече , уважаеми Шейхове ?
  Ами то се подразбра и от наскорощната сделка (300 милиарда официална цифра) !
  Май май ....показанията на отсранения Флин се оказаха по тежки от ....от тлъстия финансов подарък който поднесохте на Тръмп ! Е.....стига ви толкова ....100 годишно династийно управление ! Изживейте го сега и вие ....онова предателство , през 1912 та година (далечната) , когато изгонихте Османския Валия от Мекка !

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  Освен САЩ до колкото си спомням Франция също има военна база в Катар. А, връзките между Франция и Катар са много приятелски и близки. Интересна ми е позицията на ЕС по този разрив между КСА и Катар.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  А нащите катарци от ГЕРБ на коя камила сега ще се кланят....?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 8. 8 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  А нащите катарци от ГЕРБ на коя камила сега ще се кланят....?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Гнездото на осите нещо зажужа силно.
  Явно се иска преразпределение на сферите на влияние.
  Вероятно огромния ръст на населението в тези държави оказва сериозен натиск върху ресурсите и резултатите не закъсняват.
  Дано конфликтът остане само в рамките на Близкия Изток и по-специално в Арабския полуостров.
  Иначе тежко ни на нас, ще започне нова вълна нашественици.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  До коментар [#4] от "eti mehter":

  Турция каква позиция ще заеме.

 11. 11 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Аллах акбаровците май ще се хващат яко за брадите в името на пророка Мохамед, вярата, джамиите, курана, суните, строфите, маймуните и каквото там още си намерят!

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Любопитно

  Явно се иска преразпределение на сферите на влияние.
  ==========
  Има нещо такова ,но най вече договорите.......
  Просто им идва крайната дата на минало вековните договори !
  Всяка държава си забива все по на дълбоко колчетата , за да не я отвее предстоящата буря !
  До коментар [#9] от "Molossian":

  Bukalemun
 13. 13 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 590 Весело

  Направо ни пуснете опорната точка кой е бял и кой е черен и да почнем да плюем едните и да хвалим другите.

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Любопитно

  До коментар [#10] от "Роси":

  Мълчи се в момента по въпроса.

  Bukalemun
 15. 15 Профил на marginche
  marginche
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Фрапантно некадърен и доста неграмотен превод. Нямате ли редактори там?

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Весело

  пуснете опорната точка 
  =========
  :).......трудна работа .....
  Ще се налага в безтегловност да се разсъждава.....
  До коментар [#13] от "Петър Николов":

  Bukalemun
 17. 17 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 929 Весело

  Фрапантно некадърен и доста неграмотен превод. Нямате ли редактори там?
  —цитат от коментар 15 на marginche


  Ха-ха, какъв превод? Текстът е писан на български, от български журналист.

 18. 18 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#10] от "Роси":

  Прокатарска позиция, вероятно. Все пак не е много сигурно, Ердоган често сменя позициите си.

  Eddie lives... somewhere in time!
 19. 19 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#13] от "Петър Николов":

  Още не е ясно Путин на чия страна е, когато това се изясни, тогава и платените тролове ще налазят.

  Eddie lives... somewhere in time!
 20. 20 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 604 Неутрално

  350 млрд.

  До коментар [#5] от "eti mehter":

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Войната в Сирия е към края си и световните "шефове" полагат почва за нов конфликт.

 23. 23 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 402 Гневно

  Точно от това авторче ли публикувахте анализ по такъв важен проблем ?

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  Има ли значение каква е точната цифа ?
  На теб са ти казали 350 , на закрито са се наговорили за 700 !
  Да не са длъжни да изпеят верното число !
  До коментар [#20] от "aussie":

  Bukalemun
 25. 25 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Поръчкова статия да изкарат Катар лоши.

  Ал Нусра са джихадисти, но местен клон на Ал Кайда в Сирия и не правят атентати в Лондон нито се борят за световен халифат.

  За разлика от ИДИЛ, които се финансират от СА, но за това няма и думичка в статията, само на Катар връзките били доказани, СА целите в бяло.

 26. 26 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#13] от "Петър Николов":Още не е ясно Путин на чия страна е, когато това се изясни, тогава и платените тролове ще налазят.
  —цитат от коментар 19 на tigervi


  Лавров зае неутрална позиция, но може би тайно подкрепят Катар и се надяват на покачване на цените на петрол и газ.

 27. 27 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Тръмп размаха меката сабя в Рият и ей го резултата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  Бърз отзвук от срещата на Тръмп, но ми изглежда повече като театрален, макар и болезнен за обикновените хора...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 515 Весело

  Жалко за това с Катар. Сега Баце при кого ще прави аудиенции незнам.

 32. 32 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Губят гражданската война в Сирия и сега Катар, като основен инвеститор на кланетата там, трябва да бъде налазан, за да останат останалите чаршафи с относително чисти от кръвта дрехи!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 33. 33 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Дано Иран да укрепва в противовес на арабите

 34. 34 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#26] от "abdulhazred":

  Катар купи руски акции - плюс за Русия, спонсорите на джихадистите се карат - още един плюс, а и докато съществува американска база в Катар руснаците нямат големи шансове да влияят там. Затова и Лавров демонстрира неутралитет засега.

  Eddie lives... somewhere in time!
 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  Ал Нусра са джихадисти, но местен клон на Ал Кайда в Сирия
  ==========
  Да да ....а кюрдските PYD , са ангели на мира ....така ли ?
  Вчера , бивш американски външен представител в Дамаск , каза че подпомагането им от американска страна , е глупаво и политически опасно решение .
  До коментар [#25] от "abdulhazred":

  Bukalemun
 36. 36 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 289 Неутрално

  ВРЪТКАНИЦИ, СУЧЕНЕ И КАВГИ С НАДЕЖДА ПОВДИГАНЕ ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА

 37. 37 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Очевидно тези събития се случват след посещението на Тръмп в Саудитска Арабия и след сформирането на съюз между сунитските мюсюлмански държави срещу Иран и срещу ислямския тероризъм. Но тъй като либералната преса не даде гласност на посещението му и народът остана неосведомен. Сега се чудят какво се случва. От либералната преса и Дневник специално знаем само за танца със саби.

 38. 38 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 405 Неутрално

  В тоя район на света няма невинни , невинни са само във въображението на радикалистите защото са на хранилка при чаршафите

 39. 39 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Да казват кои са нашите, та да знаем. Май ще е Саудитска Арабия, защото нали САЩ недолюбват Иран, а демократичният Риад ще се сдобие с оръжие за милиарди долари

 40. 40 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3351 Весело

  До коментар [#13] от "Петър Николов":

  И аз цял ден чета и нищо не разбирам! Кои са нашите, бе?

 41. 41 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 892 Неутрално

  В статията не се споменава нещо важно.
  Ще се повиши цената на петрола и природния газ.
  Тогава изниква въпрос.
  Кой има полза от това?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 42. 42 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1022 Весело

  Направо ни пуснете опорната точка кой е бял и кой е черен и да почнем да плюем едните и да хвалим другите.
  —цитат от коментар 13 на Петър Николов


  Ами то е ясно. Не от написаното, а от пропуснатото. :) Изброяват се греховете на Катар като развъдник на ислямски тероризъм. Дотук добре. Премълчава се всичко на същата тема за саудитите.
  Изводът е пределно ясен. Да не говорим, че оранжевият дъртак сключи оръжейна сделка за стотици милиарди имено с тях. Щото са заклети демократи и нямат нищо общо и никога не са имали с тероризма. Тъй сега се очаква и наш Боко да се пренастрои от катарска вълна. Току виж го видим скоро с чаршаф - да целува ръка. Не на папата. На крал Салман, естествено.

 43. 43 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 289 Весело

  Катар - площ 11 000 кв.км. Население - 450 000. Столица Доха - 300 000. Леле колко страшно изглежда заплахата.

 44. 44 Профил на nlg43523861
  nlg43523861
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "За съжалението на Катар връзките му с организации като "Нусра" и "Мюсюлмански братя" са доказани"

  "Така например сблъсъкът е много вероятно да се отрази на терен в Сирия и Либия, тъй като Катар и емирствата подкрепят различни милиции."

  Отрази се и то много бързо: "Терористите от „Ислямска държава“ са нападнали позициите на „Джебхат ан Нусра“ на границата между Ливан и Сирия"

  http://www.focus-news.net/news/2017/06/04/2401332/tass-teroristite-ot-islyamska-darzhava-sa-napadnali-pozitsiite-na-dzhebhat-an-nusra-na-granitsata-mezhdu-livan-i-siriya.html

 45. 45 Профил на nlg43523861
  nlg43523861
  Рейтинг: 8 Неутрално

  След като е ясно че Катар подкрепя терористични групировки (клонове на Ал Кайда), а Саудитска Арабия и емирствата разпространяват радикален ислям в Европа и по света, то пита се защо Западът не прекрати всекакви взаимоотношения с тия държави, не им наложи санкции, ембарго, не им нанесе въздушни удари и пр.?
  И ако политиците следват лицемерно користни геополит. интереси, напук на всекакви т.нар. "демократични ценности", то къде спи западното гражданско общество? Нали уж има такова чудо в демократичните страни? Или май не?

 46. 46 Профил на KERUX
  KERUX
  Рейтинг: 566 Любопитно

  След тази новина, катарците ми станаха някакси по-симпатични. Щом точно Сатанинска Арабия ги обвинява в подкрепа на тероризъм, значи Катар ги е настъпила по някой мазол. Това е добре!
  Тази криза би тласнала Катар в предгръдките на Иран: нещо, което и Израел, и Турция ще се опитат да предотвратят. Промяна на баланса на силите в Залива, ще измести бойното поле от Сирия, ще доведе до някакъв катарзис в Йемен, не изключвам и директно нападение срещу Катар, организиран от СА и любезно подкрепен от САЩ.
  Американците в момента ползват авиобаза на Катар. Едва ли искат да я загубят, защото е удобна за достъп до Ирак и Иран, в случай на нужда. Но пък и саудитците имат една наблизо в град Дахран, така че катарската база не е жизненонеобходима за САЩ и биха я жертвали.
  Важно е да проследим как Оман ще реагира и чия страна ще заеме, заради стратегичския контрол над Ормузкия проток! Оман подържат топли отношения с Иран и ако бъде привлечена на тяхна страна в евентуалния конфликт, двете страни може да наложат морска блокада над протока. Чичо Сам има сериозна флотилия в региона и няма да се поколебае да я използва, за да гарантира преминаването на петролни танкери, както и да обслужва съюзниците си.

  Смърт за световния ковидизъм!
 47. 47 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Катар отвръща на обвиненията обвинявайки на свой ред ОАЕ в спонсорство на опита за преврат в Турция.

  Eddie lives... somewhere in time!
 48. 48 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  Текстът е писан на български, от български журналист
  —цитат от коментар 17 на morf


  Русланчо журналист?!? Щях да падна от стола от смях.
  Това некадърно и жалко създание може само да едни - да пише по поръчка, в зависимост от къде са грантовете.
  Ако той е журналист, Динко от ямбол е командос.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 49. 49 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  Текстът е писан на български, от български журналист
  —цитат от коментар 17 на morf


  Русланчо журналист?!? Щях да падна от стола от смях.
  Това некадърно и жалко създание може само да едни - да пише по поръчка, в зависимост от къде са грантовете.
  Ако той е журналист, Динко от ямбол е командос.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 50. 50 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  Поръчкова статия да изкарат Катар лоши.Ал Нусра са джихадисти, но местен клон на Ал Кайда в Сирия и не правят атентати в Лондон нито се борят за световен халифат.За разлика от ИДИЛ, които се финансират от СА, но за това няма и думичка в статията, само на Катар връзките били доказани, СА целите в бяло.
  —цитат от коментар 25 на abdulhazred


  Поръчкова. Точно.
  Такива са всички материали от 'журналиста' Трад.
  А като прочетеш глупостите му във Фейсбук - как той не видял в Лондон уплашени хора след атентатите, видял пеещи и танцуващи хора - само така можело да се противопоставим на омразата и терористите :)
  Може да се изпуснеш от смях.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 51. 51 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#15] от "marginche":

  Руслан Трад пише на български...поне на такъв трябва да пише младежът. наистина, доста разпокъсано и журналистическо комюнике, но пък интересно, все пак локално в България няма кой да анализира политически тези неща.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 52. 52 Профил на dgapi
  dgapi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#49] от "dgd":

  За журналиста незнам ,но Дичето небарай, той е нашето второ
  слънце след Боко тиквата,кой ли пази браздата?

  Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно. Уолтър Липман
 53. 53 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 963 Весело

  До коментар [#41] от "simval":

  Как кой? Путин, естествено. Ето защо той игра в американските избори - гледа с 10 хода напред, джуджето му с джудже.

 54. 54 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  "Разривът на арабите с Катар..."
  Това заглавие, на статията, цепи мрака! Катарци какви са, да не би да са туземното население на Патагония?! Или може би там нямат камили?! Май търсят виновен за провала на войната, за разчистването на трасето, през Сирия, в лицето на главния заинтерисован - Катар!

 55. 55 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Катарците си го търсиха, и си го намериха. Тия са най надутите и нагли от всички чаршафаджии.

  chavo64
 56. 56 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#43] от "Приказки под шипковия храст":

  " Катар - площ 11 000 кв.км. Население - 450 000. Столица Доха - 300 000. Леле колко страшно изглежда заплахата."
  И с един от най високите доходи на глава от населението в света!А това са много пари за харчене,Там е заровено кучето.
  Купищата свободни доларе трябва да се изземват по някакъв начин щото ще подкопаят ФРС. Войните са най лесния начин.

 57. 57 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Интересното в случая е, че арабския свят срещу Катар толкова лесно като се обединява, същото не може да го стори срещу явния си враг...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 58. 58 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  До коментар [#41] от "simval":Как кой? Путин, естествено. Ето защо той игра в американските избори - гледа с 10 хода напред, джуджето му с джудже.
  —цитат от коментар 53 на waterfall

  Все пак да не забравяме фактът, че катарски фонд беше в комбина с ВТБ, банката на Путин, при обира на 4млрд долара по схемата на КТБ.
  Те сега ще водят и арбитражно дело и може и още 1-2милиарда да смъкнат, ама пак леко се разминахме защото бяха приготвили черпаците за 20-30млрд от цялата банкова система.
  Оная тайна за вечни стенограма генерал Радев вече я изяде тайно и геройски и нищо няма да се разбере следващите 100г.

 59. 59 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#32] от "Кърти Вонегът":

  Тезата има резон, но мисля, че проблемът е Иран и нарастващата му мощ и влияние. Ер Рияд не може да преглътне това и бързичко събра хорчето, постла килимчетата и всички запяха колко калпави са тия катаржии. А на всички, като дамоклев меч стърчи сабята-дамаскиня на Тръмп!

 60. 60 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  Добре че тези не са единни и в този район всеки мрази всеки,иначе кой знае какво чудо щеше да стане до сега!

  klimentm
 61. 61 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Оф, писна ми от простотии... Проблемът при мен е, че имам полет с Qatar Airways на 9 юли до Сидни през Доха. Надяавам се, че няма да има забавяния и отменени полети.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#34] от "tigervi":

  Предвид преговорите и очакваните инвестициии на Саудитите какво друго да прави Лавров? Катар са основно износители на газ, не на нефт, конфликтът е около ролята на страната в Йемен (май доста малко се пише за касапницата там).

 63. 63 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#61] от "andreas_hofer":

  Вчера летях с Qatar Airways през Доха, няма проблеми по връзките им със страни извън замесените в конфликта комшии

 64. 64 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И с'я къдя ще е светонотУ по футбол през лето 2022?
  И за к'о дигнаа тиа стадиони?

  Остаа ся да пазарят ружие от Тръмпчу за най-малце 400М та да съ съгАси да укрОти СА.


 65. 65 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 458 Неутрално

  От статията разбираме, че:
  - потвърдено е финансирането на Ал Нусра, Мюсюлмански братя и Хизбула от Катар (сигурно и някои други от същия вид). И в някакъв смисъл са играли и със СА и с Иран.
  - другите държави от региона не подкрепят същите "миролюбиви дружества", а нЕкои други; и заради това са се скарали официално с подкрепата на Тръмп; или пък скарването е било част от условията за оръжейната доставка за СА (твърде скоро стана всичко след височайшето посещение).
  - Сирия е място където не само САЩ и Русия си ги мерят.
  - Потвърждава се за пореден път, че няма възстание, "пролет", революция, партизанско движение, политическо движение в размирна държава и т.н. без чужда подкрепа в пари, оръжие и обучение.

 66. 66 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Изплащането на 1 млрд. долара през април т. г. за освобождаване на заложници от кралскатата фамилия е капката която преля чашата:

  Катар заплатил за выкуп похищенных в Ираке членов королевской семьи до 1 миллиарда долларов, пишет газета Financial Times со ссылкой на источники, близкие к ситуации.
  Как сообщают командиры вооруженных группировок и представители правительства в регионе, Доха заплатила за освобождение 26 катарских членов королевской семьи на юге Ирака и "50 боевиков, захваченных джихадистами в Сирии".

  https://ria.ru/world/20170606/1495899276.html

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 67. 67 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Точно от това авторче ли публикувахте анализ по такъв важен проблем ?
  —цитат от коментар 23 на Ивайло


  Тука има истински анализаторски материал :

  https://www.blitz.bg/svyat/diplomaticheskiyat-razriv-s-katar-zashcho-sega-i-koy-bi-spechelil-ot-tova_news518916.html

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#45] от "nlg43523861":

  Точно така си е.... добре казано! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#56] от "jelev_jelqzko":

  Официално Катар се води най-богата държава в света.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 71. 71 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#62] от "daskal1":

  Преговорите със саудитите май са неуспешни, но пряка подкрепа за Катар е неуместна и неизгодна за руснаците.
  Йемен е друга тема, там конфликта е поне от 50 години. Египтяни и саудити и преди са се проваляли там.

  Eddie lives... somewhere in time!
 72. 72 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Проблемът при мен е, че имам полет с Qatar Airways на 9 юли до Сидни през Доха. Надяавам се, че няма да има забавяния и отменени полети.
  —цитат от коментар 61 на andreas_hofer

  Твоите проблеми не ни интересуват.

 73. 73 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Весело

  "Клоуна" Тръмп успя за няколко месеца и с едно посещение в Персийски залив да скара арабите и да ги настрои един срещу друг по начин, по койно никога не са били настройвани!
  Евалата за което!

 74. 74 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3304 Неутрално

  По данни на Файненшъл таймс, причината е, че през април Доха е платил чрез Иран откуп на терористични групировки от около 1 млрд долара, за похитени в Ирак членове на катарсото крелско семейство.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 75. 75 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  "Клоуна" Тръмп успя за няколко месеца и с едно посещение в Персийски залив да скара арабите и да ги настрои един срещу друг по начин, по койно никога не са били настройвани! Евалата за което!
  —цитат от коментар 73 на cristo_n

  Нищо подобно!
  Още преди "клоунът" да размахва смешно сабичката се чу, че на презгъзперестия Салман, помислил се за най-хитрия и мно'о як, бракята арабета му готвят тричане. Поводът бе разгрома на СА в Йемен. Но това беше просто капката, която преля чашата. Или по-правилно - загори кашата. Кашата в т.нар. "Арабски свят".
  Аз лично съм склонен дори май да приема, че онзи запис, който обявиха за повод, наистина е хакерска атака. Не по същество, а като даване на повод. Нито ще е прецедент, нито би било в разрез с манталитета както на арабетата, така и въобще като манталитет, който взе връх в коландренето на световните, хеле пък регионалните разборки в днешни времена.
  От цялата работа засега са сигурни за мен само две неща: че има вече официално пренареждане на коалициите и прокситата им в региона и че ... и това ще е до време. При това за кратко време. Както винаги при арабетата ...

 76. 76 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Нужна е прецизност. Не катарски, а митичен омански фонд беше собственик на Корпоративна търговска банда, пардон, банка.

 77. 77 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#65] от "Minddestruction":

  Мда, взеха така да се каже под сурдинка да ни казват някои неща които явно са се знаели отдавна.
  Е, така е когато правиш мръсни инвестиции в разни "революции", целящи свляне на все пак законно избран президент. Не казва че е най-добрия човек на света, разбира се, но все пак.
  Да не говорим за това за което нашата преса изобщо не ни осведомява - Йемен.
  Там също има заровено куче. А може да се окаже че кучето там е по-голямо и още по-силно мирише.
  Очаквам постепенно и други неща да поизлязат, например за т.нар."бежанска криза".

  Panta rhei....
 78. 78 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Четох някъде за около 1000 войника армия на тази държава !? Що за свръх сили имат тези войници ?? Държави с население над 20 и повече милиона ...се плашат ? Но там е Ал джазира, което си е феноменална медия за "мюсюлманските традиции" !!! Май всичко се чупи през Иран ... и традиционно добрите отношения шиити/сунити :) Искат вероятно да скапят и Ал джазира , защото тя дава премного информация за живота на богатите!

 79. 79 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3886 Неутрално

  До коментар [#67] от "дуле":

  Абе я се разкарай от тук с твоя Блиц бе!
  "Истински анализаторски материал"!
  Глупости!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 80 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3886 Неутрално

  До коментар [#67] от "дуле":

  Че на всичкото от горе и анонимен!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 81. 81 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ивайло":

  ми то в българия няма кой да произведе материали по съвременни политически тематики около близкия изток...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 82. 82 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#81] от "abdelhaqq":

  Има, ама никой не смее да каже КОЙ стои зад тия врътки...Коя държавица дърпа конците...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 83. 83 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#81] от "abdelhaqq":

  Има, ама никой не смее да каже КОЙ стои зад тия врътки...Коя държавица дърпа конците...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 84. 84 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Пети американски флот е там, ще има война само ако чичо Сам каже.

 85. 85 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#82] от "Galata":

  е коя държавица дърпа конците, когато чалмите се карат.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 86. 86 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 627 Весело

  "....цените на хранителни продукти са увеличиха двойно, ..."
  Притесних се за 6i6i, избегА накрай света за по-хубав живот и улучи баш страна в ембарго.
  А Катар щеше да помага на санирането , като инвестира в ББР по думите на Горанов. Аха да си станем близки и кавгите почнаха.
  През 2012г. командоси на САЩ спасиха емира на Катар при опит за преврат , но сега май СА успя да дръпне шалтера. Не се знае колко от договореното с Тръмп ще стане реалност, защото сделката вече се оспорва в сената и водещ е републиканецът Ранд Пол .
  Разбутаха се яко арабеските , но в Доха не са безпомощни:
  "Катар заплашва, че ако го притиснат в ъгъла, да предаде огромната военноморска военна база Ал Udeid на разположение на Русия, пише Postskriptum.Udeid е най-голямата военна база на САЩ и логистика Залива и в целия регион в Близкия изток. Там служи повече от 10 хиляди американски войници."
  Айде , да правим група по посрещане на 6i6i , тия скоро няма да мирясат.

 87. 87 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Танцът със саби ардха, в който се включи и Тръмп при посещението си в СА, обикновено се играе преди война, преди битка.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 88. 88 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#85] от "abdelhaqq":

  Е, хайде сега... :)

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 89. 89 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#85] от "abdelhaqq":

  Е, хайде сега... :)

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 90. 90 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#88] от "Galata":

  е хайде де.

  смешката е, че никой не мисли, че смотаните чалми са толкова смотани, че постоянно се самопрецакват. а то - верно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 91. 91 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#78] от "dejmos":

  Сухопътната им армия е около 11 хил., приблизително една дивизия, но парите им са много.

  Eddie lives... somewhere in time!
 92. 92 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#73] от "cristo_n":

  Да, много добре - перфектен резултат! Да се трепят помежду си, вместо да трепят останалия свят.

 93. 93 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Правят "мечка" по арабски на Катар -истината е някъде там

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Тръмпи и ЦРУ не си поплюват

 96. 96 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Пети американски флот е там, ще има война само ако чичо Сам каже.
  —цитат от коментар 84 на ръмжо
  Докато Пети флот е в Залива война няма да има - корабите са като патки в гьол пред дулата на оръдията от сушата :-) чичо ти може да е сам, ама не е самоубиец

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 97. 97 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#86] от "attitude":
  "Айде , да правим група по посрещане на 6i6i , тия скоро няма да мирясат."
  .........................................
  6i6i не беше ли в Дубай?

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иво":

  ЕС си клати шапката, поне засега. Предполагам, че европците ще почакат Щатите да изяснят позицията на великите демокрации в тоя свят. Тогава и ще разберем как и какво ще отнесе ЕС от тая криза.

 100. 100 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "очакваме и реакцията на Иран"! Ами нали са шиити, какво следва да се очаква?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK