Големият въпрос, заровен в малкия референдум в Трън

Големият въпрос, заровен в малкия референдум в Трън

© Сдружение ТрънБроени часове преди провеждането на референдума в Община Трън, насрочен за 11 юни, градусът на напрежението се покачва до степен, очаквана за национална кауза, и несъответстваща на регионален казус в слабо населена погранична община.


Според открито писмо до медиите на Българската минно-геоложка камара (БМГК), например: "България е правова държава. Тя се управлява според законите на страната и не бива да допускаме


чрез местни референдуми да се намират вратички в правовия ред
или да се поставят пречки пред упражняването на закона".


В правовия ред обаче има и Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, който беше надлежно спазен при определянето на дата и формулирането на въпроса за предстоящото допитване. Изглежда, този факт е достатъчно притеснителен, за да предизвика редица обжалвания, както на първата насрочена за местен референдум дата (26 март), така и на сегашната. Настоящите обжалвания, обаче, останаха без подкрепа в Административния съд – Перник. Имайки предвид обжалването пред Върховния административен съд и пороя от мнения, тълкуващи местните референдуми като нарушения на правовия ред, лесно стигаме до заключението, че ако референдумът в Трън е успешен, той ще бъде атакуван в съда.


Големият въпрос, заровен в малкия референдум в Трън е, дали обикновените граждани трябва да имат правото да застават на пътя на големите интереси.


Последната седмица е особено наситена на събития около предстоящия референдум, на който жителите на общината ще отговорят на въпроса: "Против ли сте община Трън, чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?"


Преди няколко дни, на 4 юни, малко преди полунощ на фейсбук-страницата на "Евромакс Сървисиз" ЕООД - проект Трън, изненадващо се появи информацията, че


инвестиционното предложение на компанията
е претърпяло редица промени


От приложената към съобщението информация, доверчивият читател би останал с впечатлението, че инвеститорът се вслушва във всяко притеснение на местната общност и, за да работи в мир с нея, е готов дори да добива на очевидна загуба.


От новото предложение, разпратено през миналата седмица до съответните институции и заинтересовани страни, става ясно, че: "Евромакс Сървисиз" се отказва от т. нар. "Участък Север" в района на връх Руй (под закрилата на "Натура 2000"); вече се предвижда "само едно хвостохранилище с променено местоположение", което "ще се ползва в хода на 23 години експоатация на находището", т.е. според новия план, отровното езеро няма да е над главите на жителите на с. Глоговица, а над с. Велиново; освен това, след няколко месечни настоятелни твърдения (вкл. на Министерство на икономиката и Българска минно-геоложка камара), че в района уран няма, в новото задание за ДОВОС (Доклад за оценка въздействието върху околната среда) четем, че ще бъде


"изяснен въпросът за съдъжанието на уран
и други естествени радиоактивни елементи в района"


Особено интересни са два въпроса, на които е трудно да се даде разумен отговор:


- Защо загриженият инвеститор не популяризира направените отстъпки пред местната общност?


- И защо, въпреки че от години поддържа информационен център в гр. Трън, не регистрира инициативен комитет, защитаващ позицията му на предстоящия референдум?


Вместо това, в медии със спорен авторитет се разпространяват клевети за едниствения регистриран инициативен комитет, който отстоява гласуването с "Да" на зададения с референдума въпрос. В тези публикации, хора като мен, чийто имена са изредени в публично решение на страницата на ОИК-Трън и които имат корени и собственост в общината, са описани като външни нашественици, мислещи злото на местните и изпълняващи подмолни, макар и неясни, поръчки. В същото време, в ромската махала на гр. Трън от няколко дни се разхождат напълно непознати групи хора, които агитират в подкрепа на златодобива.


Вероятно същите хора разпространяват и


анонимни агитационни материали,
целящи да всеят съмнения и раздори


Преди няколко дни, през нощта, по улиците на гр. Трън бяха разпилени листовки, призоваващи трънчани да се събудят преди да бъдат залети от бежански потоп. Същата вечер, обаче, над града се изля истински потоп и дори листовките, които оцеляха, бяха трудни за разчитане. Според местните зевзеци проливните дъждове през последните дни са очевидна намеса от покровителя на трънския край, Архангел Михаил.


Дъждовна събда сполетя и разлепените през изминалата нощ плакати. На тях, заедно с логото на инициативен комитет "България за трънско" и лицата на четирима общински съветници, противници на добива, се мъдри надпис: "душманите на трънско". Тъй като в този случай има открита злоупотреба с името на единствения регистриран инициативен комитет, резултатът е сигнал за набеждаване към районната прокуратура.


Така, вместо да сме свидетели на публичен диспут между две гледни точки, наблюдаваме подмолни действия и крамоли, изискващи вниманието на прокуратурата. Равнопоставеният публичен дебат не се състои, поради нежеланието на привържениците на златодобива да приемат референдумите като легитимна форма на волеизявление на гражданите.


От опита на други местни референдуми знаем следното – преминалите през тях граждани стават по-силни. Придобиват самочувствието и отговорността, че техният глас е важен, че те определят бъдещето на място където живеят. Разбират, че от тях зависи много и започват да изискват повече.


Кой сред управляващите днес, в политиката и икономиката, иска това да се случи?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  Особено интересни са два въпроса, на които е трудно да се даде разумен отговор:

  - Защо загриженият инвеститор не популяризира направените отстъпки пред местната общност?

  - И защо, въпреки че от години поддържа информационен център в гр. Трън, не регистрира инициативен комитет, защитаващ позицията му на предстоящия референдум?Ами хората си дават много разумен отговор-Защо искат нещо да ни прецакат,както винаги.И така ще разсъждават щом усещат,че нещо не както трябва и нещо се крие от тях или не се казва цялата истина.

 2. 2 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Естествено че волятан хората живеещи и плащащи данъци в района могат да определят дали може някой честен "инвеститор" да ги отрови.

  Common sense !
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5383 Неутрално

  Инвеститор, който работи на маса със задкулисието, а не сред гражданите не заслужава доверие за твърденията и обещанията си ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Чиста природа за Трън!

 5. 5 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Общинският съвет на град ФРАНКФУРТ НА МАЙН подкрепя Трънският референдум и се обявява срещу унищожаването на тамошната природа и замърсяването й с радиация“

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=125110274738375&set=a.125111701404899.1073741827.100017182091993&type=3&theater

  Успех на трънчани, успех на техния референдум!

 6. 6 Профил на fugu
  fugu
  Рейтинг: 8 Неутрално
 7. 7 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вижте опасността за Трън в действие: https://greentech.bg/archives/38767

  Спасението на Трънско е национална кауза и касае всеки един от нас, за да не те застигне утре същата беда!

 8. 8 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето едно изявление, което до голяма степен показва гледната точка на хората в района: "Господа управляващи, не си слагайте грях на душата, не подлагайте Трънско на ураново мъченичество! Виждате какви фатални заплахи за здравето на българските граждани произтичат от мини с наличие на уран. Здравето на трънчани, техният реално съществуващ поминък и величествената, непокътната природа, която са наследили от предците си, са по-важни от изкушенията за печалба! Трънският човек разбира, че опасните мини на „Евромакс сървисиз“ не вещаят благоденствие и по-висок стандарт, а насилствен прелом в хармоничното и устойчиво развитие на района, в който живее, изкарва прехраната и отглежда децата си. Стратегическият план за развитие на община Трън предвижда: “ПОСТИГАНЕ НА УСТОЙЧИВ ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ, РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА И ПЪЛНОЦЕННО ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕ НА НАЛИЧНИТЕ ПРИРОДНИ БОГАТСТВА ЧРЕЗ СЪЗДАВАНЕТО НА НОВИ, СЪВРЕМЕННИ И ЕКОЛОГИЧНО СЪОБРАЗЕНИ ПРОИЗВОДСТВА; СТИМУЛИРАНЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСКАТА АКТИВНОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО И НАСЪРЧАВАНЕ СЪЗДАВАНЕТО НА МИКРО И МАЛКИ ПРЕДПРИЯТИЯ И САМОНАЕМАНЕТО; ГАРАНТИРАНЕ НА ВИСОКО КАЧЕСТВО НА ЖИВОТА, И СЪЩЕВРЕМЕННО СЪХРАНЯВАНЕ НА ВЕЛИЧЕСТВЕНАТА И КРАСИВА, УНИКАЛНА ПРИРОДА И ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО НА ТРЪН” Разрешение от страна на държавата за откриване на мините прави всичко това невъзможно.
  Традиционният поминък на хората, граден от поколения в хармония и благодарение на природата, рухва. Замърсяването на въздуха и почвите прави отговорно земеделие невъзможно, та дори да не е по еко-стандарт. Всяко семейство в Трънско има зеленчукова градина и овошки. Замърсяването с прахови частици, съдържащи уран, няма ли да направи продукцията негодна за консумация? А когато уранът проникне в подпочвените води? Виждаме какви непреодолими проблеми имат други общини в България, наследени от мини, работили преди десетилетия. И до ден днешен хората там пият опасна за здравето вода!
  Не разбирам, как неповторимо красивата планина Руй, която е ЧАСТР ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ЕКО-МРЕЖА НАТУРА 2000, а следователно е зона, забранена за промишлена дейност, може да бъде надупчена с взривове? Ще ви даде ли съвестта да затриете тази девствена природа и унищожите цялото й биоразнообразие? Подобен атентат срещу околната среда, недопустим в цивилизована Европа, би обезсмислил и зачеващия екотуризъм в Трънско. ▪
  А какво би се случило с пътната инфраструктура, която с много мъка и помощ от еврофондовете се позакрепи? Тя не е проектирана да издържа многотонните камиони, натоварени с руда, и ще бъде опропастена. Щетите за общината и държавата ще са в пъти по-големи от скромната такса, която „Евромакс сървисиз“ ще дължи. Всеки български данъкоплатец ще плаща чрез данъците си за частния интерес на инвеститора.
  Господа, Вие сте българи и богатството на тази уникална природа е и Ваше! Радвайте му се, черпете от енергията на неговата красота, но, моля Ви, не го унищожавайте! "

 9. 9 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Хората много добре знаят колко мръсотия ще остане и работните места няма изобщо да компенсират щетите, а инвеститорите сигурно са бесни, че въпреки рушветите нещата може и да не станат.

 10. 10 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Хората много добре знаят колко мръсотия ще остане и работните места няма изобщо да компенсират щетите,
  —цитат от коментар 9 на Боян Дуков


  Само питам, без да се заяждам. Откъде знаят? Тези в ромската махала и селскостопанските работници по-големи специалисти ли са от Българската минно-геоложка камара и професорите от Минногеоложкия университет?

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Тук мненията е ясно на чия страна са, за мен обаче основния въпрос е как да се решават такъв тип проблеми и не за друго, а защото утре, след реферндума, ако спечели каузата на инвеститора, какво ще правим.
  Да не забравяме, че Трън и региона са от неразвитите места, където за хората почти няма възможност да си намерят работа и е напълно възможно, не малко от тях, тези които разчитат този инвестиционен проект да им даде възможност за реализация.
  Съзнателно не разглеждам екологичната страна на въпроса, а просто питам, какво ще стане ако референдума каже да на проекта или тогава ще почнем да отричаме резултата и да търсим възможност този резултат да бъде променен - как не е ясно.

 12. 12 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Чиста природа за Трън!
  —цитат от коментар 4 на Nimart


  То хубаво "чиста природа", ама защо "чистия" район се обезлюдява и трънчани, особено младите, драпат да дойдат в мръсна София?

 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#12] от "marker":

  Кво толкова сте захапали това обезлюдяване, команяги? В шепата земя България има 250 и курур градове и 5500 !!! селища. Кому са нужни и защо трябва за 100-200 работни места за 20-30 години да унижощаваме и обезлюдяваме за вечни времена малкото по-чисти като екология места? МИНИТЕ НЕ СА ИКОНОМИКА, особено у нас, а отрова и мафиотска печелба. България има нужда от няколко модерни градове и зони, с икономика и инфраструктура, а другото трябва да се пази, защото е единственото останало ценно нещо в тая кочина е ПРИРОДАТА. Трън трябва да е кауза на само за трънчани.

  Срамно е, че един холандец, живеещ от много години в България, е направил НАЙ-ХУБАВИЯ ФИЛМ СРЕЩУ ТАЗИ ПОРЕДЕН МАФИОТСКИ ГЕНОДИЦ - https://www.youtube.com/watch?v=Qn6HM11HYkQ

 14. 14 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Споделям страховете на трънчани и смятам, че от разработването на тази мина ще има много повече вреди, а районът няма да "процъфти" с новия миньорски поминък.
  Също смятам, че жителите имат право да влияят на управлението на общината им.

 15. 15 Профил на Буни Камик
  Буни Камик
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Спасението на Трън от ураново унищожение е национална кауза: https://tripsjournal.com/valna-ot-podkrepa-za-opazvaneto-na-transkata-priroda

 16. 16 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дундурук":

  Абе дундурук, първо се научи да пишеш грамотно и после изливай лозунги и мантри.
  Май не ти е удобно да отговориш на въпроса, защо хората от чистия Трънски район идват да живеят в мръсна София. Нищо, въпросът ми е риторичен.
  Второ, ти помниш ли какво си написал, защото в следващото изречение си противоречиш. В първото си изречение не ти пука за обезлюдяването, а във второто твърдиш обратното.
  Тезата "мините не са икономика" е детински смешна и показва пълна икономическа некомпетентност. Равити държави като Германия, Франция, Швеция Англия и много други сигурно я карат без добив на полезни изкопаеми! Що ли не организираш протест за закриване на МГУ, като така за какво са ни инженери по минно дело и геология.
  А за трънския референдум ще ти кажа, не може с местен референдум да се решават въпроси от общодържавен интерес. Защото по същата логика утре в Банско може да направят референдум за изграждане на втори и трети лифт и познай какъв ще е резултатът.
  Като казваш холандец, ще ти дам някои факти за Холандия за да разбереш, че и те правят грешки, но не си режат главата. Най-голямото находище на природен газ в Западна Европа се намира в Грьонинген Холандия. От много години там се изтеглят огромни количества природен газ за вътрешния пазар и за експорт. Поради зверската експлоатация напоследък се получава слягане на земята и микроземетръси. Има къщи, в които са се появили пукнатини. Местните власти съдят добивното предприятие, но не спират добива на газ, само са го намалили. Давам този пример само за да покажа, че решението никога не е в крайностите - никакъв добив или безогледна експлоатация и най-малкото съм защитник на замърсяване на околната среда. Защото ако изгориш кожуха заради бълхите, а зимата умреш от студ, не е по-добрия вариант.
  И талибански изцепки от сорта никаква икономика в името на чиста природа, могат да доведат само до това, след години да има дива природа със запустяли порутени къщи, между които се разхождат подивели кучета и котки. Ако това ти е мечтата за бъдеща България, моята не е.

 17. 17 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До "маркер", по-добре познат на нашата публика като Владимир Каролев

  Владо, пак си в изстъпление. Успокой се бе човек, стига с твоя порнографски лобизъм и чалга-снобизъм. Владо, Владо, Трън не е стадо! Ето това не го съобразихте вие и с Боян Рашев плямпахте такива каламбури, че станахте нарицателно за некадърен лобизъм в държавата. Знам голям срам е. И нервната ти криза разбирам от къде идва. А всъщност мисли трезво: и вълкът сит - и агнето цяло. Ти си си взел хонорарчено и Бог е отредил да не допринасяш за съсипията на Трънско. Така да се каже, личният ти провал е големият трънски Хепи Енд!

 18. 18 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#17] от "Крали Марко":

  Ех Марко, защо ли не ме изненадва, че толкова магарешки се изцепваш! Това, че ме бъркаш с Каролев си е изцяло в стила ти. Измисляш нещо, пишеш го и сам си вярващ. Е така без аргументи, само с гола емоция. То и предишното ти писание е същото. Дори не знаеш, че "Евромакс сървисис" нямат никакви мини в Трънско. Виж: http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2014/04/28/2289955_euromax_prodade_zlatniia_si_proekt_krai_trun/
  Цитираш Стратегическия план за развитие на община Трън ( с главни букви) и явно не усещаш, че са като копие от тезиси на конгрес на БКП. Добри пожелания, но са си само пожелания. Един план е план в истинския смисъл на думата, ако освен цели е разписал и начин, средства и срокове за постигането им. Другото е бла-бла. Впрочем и в този, тъй наречен план е записано:" Пълноценно оползотворяване на наличните природни богатства", разбира се при спазване на екологичните норми. А ти си против!
  Абе що ли си губя времето да споря с фанатик. Ти дори не знаеш, че традиционния поминък в Трънско от незапомнени времена е точно добив на злато, та пишеш глупости от сорта "Традиционният поминък на хората, граден от поколения в хармония и благодарение на природата, рухва" А със "зачеващ екотуризъм" и "позакрепена" пътна инфраструктура направо изби рибата. Или изобщо не си стъпвал в района, или лъжеш себе си и опитваш да заблуждаваш околните. Единствено външни инвестиции могат да съживят района.
  И последно, що не отидеш в Панагюрище да развиваш апокалиптичните си фантазии и да плашиш хората с Асарел-Медет, защото това е фирмата с концесията за добив на злато и сребро в Трънско. Най-много да изядеш един бой. Но и това не е страшно, защото ще те лекуват в най-модерната болница в България, построена точно от Асарел-Медет в Панагюрище.

 19. 19 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Успех на хората в Трън, дано се преборите!

 20. 20 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#18] от "marker":

  От какво почина директорът на Асарел-Медет преди почти месец? Помогна ли му най-модерната му болница?

 21. 21 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дундурук":

  не те ли е срам, тъпак!

  До коментар [#18] от "marker":От какво почина директорът на Асарел-Медет преди почти месец? Помогна ли му най-модерната му болница?
  —цитат от коментар 20 на Дундурук


  Ти за мен си Мики Маус!
 22. 22 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Трънчани да решават, референдумите са много удачни инструменти, ако искаме да имаме някакво подобие на демокрация.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK