Как Катар стана една от най-важните страни за турския бизнес

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

© Associated Press

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.В края на май Международният форум на суверенните фондове обяви, че е одобрил членството на фонда на Турция, създаден набързо миналата година на фона на критики, че изглежда като "паралелен бюджет", създаден, за да се справи с икономическите проблеми. Форумът е световна мрежа от суверенни фондове, обединяваща над 30 държави с общо богатство, управлявано от членуващите организации, над 3 трилиона долара.

Турският суверенен фонд TVF, който управлява активи на стойност около 40 милиарда долара, все още се опитва да се разрасне чрез съвместна работа с други страни. Първият подобен проект е установен с Русия, а за втория е подписан протокол с Катар. Споразумението доведе до информацията през април, че "Чайкур", чаеният гигант, притежаван от държавата и част от активите на TVF, е продаден на катарците. Официалните представители на страната отричат това. Всъщност се предвижда прехвърлянето на "Чайкур" към турско-катарски фонд като част от серия подобни стъпки за изграждане на съвместния проект.


Катар в последно време се очерта като една от най-важните държави за управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР). След като посети Катар през февруари, президентът Реджеп Тайип Ердоган обобщи начина, по който Анкара вижда икономическата полза от двустранните отношения. Като наблегна на факта, че катарските инвестиции в Турция са достигнали 1.2 млрд. долара, Ердоган каза: "Търсим начини да ги увеличим. [Катарците] направиха важна стъпка, като придобиха "Диджитурк" (Digiturk). Както знаете, Катар се превърна и в 50-процентов акционер в BMC (държавна отбранителна компания - бел.ред.). "


"По време на срещата на Турско-катарския върховен стратегически комитет в Трабзон аз заведох емира на Катар на обиколка с хеликоптер. Валеше сняг и когато му показах планините, той попита дали е правен опит за зимен туризъм в района. Предложих да направим там някои общи инвестиции. Катарците имат и две банки в Турция (Финансбанк и АБанк). Също така през 2017 г. ще осъществим заедно проекти от областта на отбранителната индустрия за 2 милиарда."


"Капка в морето"
Според данни на икономическото министерство катарските инвестиции в Турция са около 1.5 милиарда долара. Това е само капка в морето, имайки предвид, че преките инвестиции на Катар в чужбина са близо 53 милиарда долара, докато инвестициите от други държави, направени в страната, възлизат на 36 милиарда долара.


И все пак данните сочат, че катарските инвестиции в Турция са се увеличили от 2013 г. насам. От общо 1.5 млрд., 1.2 млрд. идват от инвестиции от последните четири години. Основните катарски парични потоци включват производителя на пилешко месо Banvit; 50% дял в производителя на бронирани машини BMC, където турски медиен бос, близък до правителството, също е акционер; Финансбанк, АБанк; платената телевизия "Дижитурк"; инвестиции в сектора за недвижими имоти. Все пак, имайки предвид преките чуждестранни инвестиции в Турция, достигащи 141 млрд., и в този аспект делът на Катар остава просто капка в морето.


Краткосрочната цел на ПСР е да привлече повече преки инвестиции от Катар, но и да повиши дела на Турция в по-големи инфраструктурни проекти, които емирството е стартирало в подготовка за световното първенство по футбол през 2022 г.


Турският вицепремиер Мехмет Шимшек, говорейки за дела на Турция в строителния бранш на страната, обясни през ноември: "Турски компании са взели проекти на стойност 13.7 милиарда долара в Катар. Не само на думи, но и на дела Катар оказва силна подкрепа на турски компании, които правят бизнес в страната. Катар е седми в списъка на страните, където турски компании са взели най-голям брой проекти... Основно за изграждане на пътища. Турски фирми участват и в проекти, свързани с изграждане на метро инфраструктура, летища и пристанища. Успехът на нашите компании в проектите на Доха за изграждане на метро и за (промени в) летището са особено впечатляващи. Искам и да подчертая, че сме готови да допринесем по какъвто и да било начин към работата на катарските ни приятели в организацията на световното първенство през 2022 г."


С инвестиционен бюджет от 170 милиарда долара за световното първенство Катар е е доходоносна дестинация за турски компании, много от които се появиха на голямото турско изложение Expo Turkey в Доха през април. Според турския бизнесмен Хакан Курт, организатор на изложението, турски компании са сключили договори на стойност около 13 милиарда в емирството, а има и текущи проекти, чиято стойност достига 7.5 милиарда долара. "Очакваме проектите, взети от турски компании в Катар, да достигнат 15 милиарда или 20 милиарда до 2022 г.," каза Хакан Курт.


От строителство до отбрана


Несъмнено богатството и енергийните ресурси на Катар го превръщат в привлекателен търговски партньор за който и да било регионален или глобален играч, не само за Турция. Малкото емирство, където чужденците са 83% от населението от 2.5 милиона, е с доход на глава от населението 75 000 долара (според данните от началото на годината катарските граждани са едва 313 000, а чуждестранните - 2.3 милиона, част от тях - трудови мигранти - бел.ред.). Това поставя Катар сред най-богатите страни и засилва апетита на всички, жадуващи са бизнес сделки.


Въпреки че катарската икономика сега струва около 156 млрд. долара, около една пета от турската, всеки иска да продава на Катар, да вземе част от разходите му и да примами катарски капитал към страната си. Енергийните ресурси на емирството, 25 трилиона кубични метра природен газ, са третите по големина в света заедно с 25 милиарда барела нефтени резерви. Те са още един стимул за близки връзки с Катар - както сега, така и през бъдещето.


Катар - богато мнозинство в глобалното село - се изправя пред проблема как да защити богатството и потенциала си. Мнозина предлагат отбранителни услуги за емирството и Турция е сред тях.


Колумнистът от "Ал-Монитор" Фехим Таштекин наскоро анализира споразуменията за военно сътрудничество, които Турция е подписала с Катар. Той цитира коментари от турската телевизия "Аваз", канал от държавната мрежа TRT, които отразяват и икономическия аспект на сделките.


Говорейки за най-забележителното от тях, което предвижда разполагане на турски войски в Катар, каналът отбелязва: "Това споразумение е значимо за намиране на нови пазари в турската отбранителна индустрия. Турция и Катар от известно време приемат идентични подходи към кризите в Близкия изток. Споделят една и съща позиция, като подкрепят сирийската опозиция, както и по отношение на кризите в Ирак и Йемен. Споразумението има и друго значение за Катар, защото сунитското правителство в Доха чувства дискомфорт от стопяването на ледовете между САЩ и Иран. Правителството на Доха не смята американските войници в Катар за достатъчно добро средство за военно възпиране, оттук идва и решението на Катар да превъзмогне дефицита си, като работи с Турция."


Материалът на "Ал-Монитор" е публикуван в дните преди кризата в Персийския залив, която доведе до изолирането на Катар от Саудитска Арабия и редица други държави.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3793 Неутрално

  Значи нова ос се създава-Масква-Анкара-Доха

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  . Не само на думи, но и на дела Катар оказва силна подкрепа на турски компании, които правят бизнес в страната. Катар е седми в списъка на страните, където турски компании са взели 
  ==========
  Най съществената част от статията. ...
  А щом и "Чайкур" е влязал в играта , значи нещата са наред.
  Тая мега фирма , никога не играе на риск.

  Bukalemun
 3. 3 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  До коментар [#1] от "Messerschmitt":

  Осите между сатрапиите са от ден до пладне! И винаги свършват по един и същ начин - с война между партньорите...
  п.п. Чудя се само защо Ердоган не е бутнал вече гробницата на Кемал Ататюрк.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  Въпреки че катарската икономика сега струва около 156 млрд. долара, около една пета от турската, всеки иска да продава на Катар, 
  ========
  Иска , понеже в момента Катар е направил капиталовложения в 22 страни , ва стойност 650 милиарда долара ...в близък план , а в по далечен , 1.7 трилиона !
  Иначе казано , който търгува с катарски пари , има финансов обсег в над 20 страни !
  Сега вече се подразбира , как е заплашвала малката държавица , "националната сигурност" на СА .....!

  Bukalemun
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3711 Весело

  Чудя се само защо Ердоган не е бутнал вече гробницата на Кемал Ататюрк.
  ========
  Да не е прост , да го бута !
  Когато един темел е хубав , защо да се руши ?
  Нека се построи нова сграда върху него !
  Така и става.....
  До коментар [#3] от "Депутат 241":

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 425 Неутрално

  . Не само на думи, но и на дела Катар оказва силна подкрепа на турски компании, които правят бизнес в страната. Катар е седми в списъка на страните, където турски компании са взели ==========Най съществената част от статията. ...А щом и "Чайкур" е влязал в играта , значи нещата са наред.Тая мега фирма , никога не играе на риск.
  —цитат от коментар 2 на eti mehter


  Да си играе на риск, да не си играе... в крайна сметка чайкурът вече е катарски
  Въпросът е, кога ще изхвърлят Туркието от НАТО - тази или следващата година?

  I shave with Occam's razor
 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  Наргилето не оставя фасове...

 8. 8 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#6] от "Сахаров":

  Не мисля, че трябва да ги изхвърлят. Никой не е вечен, ще има и пост-ердоганова ера.
  Като изключим религиозните му изцепки, много направи за Турция. Т.е. даде повече, отколкото взе.

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3711 Любопитно

  Въпросът е, кога ще изхвърлят Туркието от НАТО 
  ========
  Въпроса е въобще какво е Нато .
  Ако се разсъждава чрез съотношенията , то Турция трябва да е държавата която трябва да изхвърля други страни от алианса !
  Днес , 90 % от членовете на Нато , фигурират само теоретично !
  Само две три държави вършат черната работа ......
  Една от тях е Турция , и ако тя бъде извадена , практически тоя съюз ще спре да съществува.
  До коментар [#6] от "Сахаров":

  Bukalemun
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3711 Весело

  Не мисля, че трябва да ги изхвърлят.
  =========
  Но има някои мислещи ...... :).......да изхвърлят !
  Колко е полезно понякога когато човек е немислещ.....
  До коментар [#8] от "destino":

  Bukalemun
 11. 11 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#6] от "Сахаров":Не мисля, че трябва да ги изхвърлят. Никой не е вечен, ще има и пост-ердоганова ера.Като изключим религиозните му изцепки, много направи за Турция. Т.е. даде повече, отколкото взе.
  —цитат от коментар 8 на destino


  На мен ми изглежда, като Ердо да се е приготвил да векува... а всички знаем, докъде води винаги това... Турция се пусна по пързалката, дали по собствено желания или я изпързаляха, не знам... но на хоризонта се задават само проблеми - отношенията със САЩ, независимостта на Кюрдистан, войната в Сирия, драмата между чаршафите, романса с Путин... и какво прави Ердо в моментите, в които не обвинява псевдо превратаджията Гюлен за световното положение? Зъби се на Германия, Холандия и Франция... великите сили, които в исторически план винаги са спасявали кожите на Али Реза и Ферхунде

  I shave with Occam's razor
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3711 Весело

  До коментар [#8] от "destino":
  . даде повече, отколкото взе.
  ========
  Но поне го оставя в Анадола , за разлика от пенсилванския псевдо месия който избяга отвъд атлантика с 50 милиарда долара.

  Bukalemun
 13. 13 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  . Не само на думи, но и на дела Катар оказва силна подкрепа на турски компании, които правят бизнес в страната. Катар е седми в списъка на страните, където турски компании са взели ==========Най съществената част от статията. ...А щом и "Чайкур" е влязал в играта , значи нещата са наред.Тая мега фирма , никога не играе на риск.
  —цитат от коментар 2 на eti mehter


  ... пак ли се напъваш :) Катар отдавна е собственост на "Ексон Мобил", а това Кур-какво там беше вашето, са изпросили бизнеса с чистачки и разносвачи на студенЪ бозЪ, че какво друго... ))))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3711 Весело

  До коментар [#11] от "Сахаров":
  На мен ми изглежда, като Ердо да се е приготвил да векува... а всички знаем, докъде води винаги това... Турция се пусна по пързалката, дали по собствено желания или я изпързаляха, не знам.
  ========
  Не знаеш ,но за пързалки говориш ....
  А за човека след Ердоан....няма да е скоро ,но като го видиш , ще разбереш.
  С лупа ще го търсиш Ердоан тогава. ....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Турция е основен катарски канал за спонсориране на тероризъм.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Нека не се забравя факта, че Катар е бивш окръг в Османската Империя.Валията на Катар се е определял от Истанбул с векове...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 18. 18 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Нека не се забравя факта, че Катар е бивш окръг в Османската Империя.Валията на Катар се е определял от Истанбул с векове...
  —цитат от коментар 17 на Galata


  А бе то и Търновския валия също се е назначавал от султана, ама от към 140 години си го избират търновци. Османскат империя от стотина години я няма вече. Или още не си го разбрал?

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 19. 19 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#18] от "axel":

  Е, ти па: ''още ли не си го разбрал?''
  Ама има една приказка:''Свикналия е бетер побеснелия'' Ето ти пример Остров Крит! Ако не си бил, питай билите...Макат и да са минали век и половина още щом слезнеш на острова виждаш мого Османски дири... Хората, нравите им са се запазили, даже ако кажа ''замразили''едва ли ще е приувеличено. Трудно се игнурират близо 5 века съвмвстно жителство!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 20. 20 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#18] от "axel":

  Е, ти па: ''още ли не си го разбрал?''
  Ама има една приказка:''Свикналия е бетер побеснелия'' Ето ти пример Остров Крит! Ако не си бил, питай билите...Макат и да са минали век и половина още щом слезнеш на острова виждаш мого Османски дири... Хората, нравите им са се запазили, даже ако кажа ''замразили''едва ли ще е приувеличено. Трудно се игнурират близо 5 века съвмвстно жителство!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 21. 21 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Значи нова ос се създава-Масква-Анкара-Доха
  —цитат от коментар 1 на Messerschmitt


  Оста на злото.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 22. 22 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1270 Весело

  Двата турски трола, Galata и eti mehter, в действие!
  Хвалете Турция, че стана за срамотите с тоя путиноподобен президент! Приятна работа.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9913 Неутрално

  А в светлината на атаката от Саудитска Арабия става още по-интересно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3711 Весело

  Хвалете Турция, 
  ==========
  Няма нужда.
  Те нещата просто се намистат по местата си ......
  Е го на .....имаш си статия , чити я и си прави заключения !
  До коментар [#22] от "quatro_4x3":

  Bukalemun
 25. 25 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Двата турски трола, Galata и eti mehter, в действие! Хвалете Турция, че стана за срамотите с тоя путиноподобен президент! Приятна работа.
  —цитат от коментар 22 на quatro_4x3


  Чюнкин ако беше друг пак нямаше неуморно да спамиш!

  До коментар [#22] от "quatro_4x3":

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 26. 26 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  Държавите от НАТО са отхвърли предложение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган догодина да приеме следващата годишна среща на върха на пакта в Турция.
  Причината за отказа било нежелание да се повишава международният статус на Анкара.
  САЩ пък няма и сълза да проронят ако Ердо извади турците от НАТО.
  Ако си мислиш, че рекета с бежанците ще мине и в НАТО мнго се обърка.


 27. 27 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 418 Неутрално


  Приятеля ми Ердо прави пореден "мъдър" ход - заедно с Иран подркепя Катар, и застава срещу останалите държави от Близкия Изток.

  Иракските кюрди на своя референдум за независимост тая есен ще имат повече подкрепа, отколкото предполагат.


 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3711 Весело

  Причината за отказа било нежелание да се повишава международният статус на Анкара.
  =========
  Ха ха ха .... :)......не се гасне туй що не гасне !!!
  Нека отказват като млади моми ......ще ги видим докога ....
  До коментар [#26] от "One Hour":

  Bukalemun
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3711 Весело

  застава срещу останалите държави от Близкия Изток.
  ===========
  Хич не е от значение. .....
  Да застанеш на правилната страна , му е майката ......!
  Питай приятеля си .....ще го потвърди .
  До коментар [#27] от "liubo...otdale4":

  Bukalemun
 30. 30 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Турция 5% годишен прираст в икономиката!
  Въпреки войната на сирийската граница, ПКК мършите и т.н.Въпреки, повече от 3.000.000 бежанци, въпреки намалелите туристически приходи...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK