Заради пропуски на Кремъл новата руска опозиция става все по-радикална

Заради пропуски на Кремъл новата руска опозиция става все по-радикална

© Anton Vaganov, ReutersВластта добре се е подготвила за полицейски отговор на всевъзможни "оранжеви революции", но ѝ убягват по-сложни процеси, които се случват в обществото. В Деня на Русия в много градове се провежда акция, инициирана от Навални и щаба му. Фактически тя е част от странната предизборна кампания, която води този политик.


Миналия път протестната вълна започна с изборите за Думата през декември 2011 г., продължи до самите президентски избори през март 2012 г., помрачи встъпването в длъжност на Путин (6 май) и продължи, постепенно затихвайки, цяло лято. В това време Навални беше само една от многото публични фигури на протеста, и то не главната.


Много по-важна роля играеха левите, а и голям кръг журналисти, писатели и хуманитарната интелигенция. Общият знаменател на движението беше темата за честните избори, т.е. борбата за представителство. Протестът на практика не достигна до регионите. Дори в Петербург числеността на протестната акция не беше голяма - само в Москва акциите имаха масов характер.


Пропуснати възможности
Ако гледаме на ситуацията, сравнявайки я със световната практика на такива протести, то максимумът, който можеха да получат протестиращите, беше нови избори в парламента. Да си представим, че Кремъл беше избрал друга стратегия и беше тръгнал към протестиращите. Резултатът би бил демонтаж на старата партийна система, който се осъществява от началото на 90-те години., и да се формира парламент с по-високо ниво на представителство.


Нищо не заплашваше системата - протестиращите едва ли биха получили на открити, свободни избори над 10-12%. Както отбелязаха тогава много анализатори, на първите свободни избори партията на властта би получила 30-35%, не по-малко. Комунистите биха съхранили ядрото на електората си. Възможно би било на свободните избори в парламента да влязат десните (в руския смисъл това са монархическите неоимпериалисти), но само в случай че Никита Михалков или например Игор Гиркин биха могли да образуват нова партия с обединителни идеи. Иначе казано, максималният резултат би бил поява на нова партия "на свободния електорат на големите градове" и нейно представителство в парламента.


Разбира се, тези първи свободни избори биха стимулирали реалната политизация и по-нататъшното борба за представителство в парламента и дискусията за това каква партийна система съответства на съвременна Русия. Така към изборите за дума през 2016 г. Москва би могла да се отличи с известни резултати в областта на създаването на съвременната система на представителство. Хипотетично към този момент беше нужно да се започне процес на нова сегментация на партийното поле и преодоляване на наследството на 90-те години.


Кремъл обаче пропусна тази възможност. Вместо това, както е известно, беше избран сценарият на полицейския отговор, т.е. репресии върху участниците в "московския протест" и създаване на мерки, пазещи от протестиращи и в бъдеще. Фундаменталният отговор на "колективния Путин" на протеста през 2011-2012 г.: няма да има никакво реално представителство, нито модернизация на партийната система, Кремъл при никакви обстоятелства няма сам да внедрява елементи на парламентарна република и няма да даде да се премине от неформално, сенчесто, съсловно-корпоративно представителство към политическо. Въпреки че историята знае много примери, в които олигархията се съгласява на това, че освен нея най-големите политически действащи лица се оказват и лидерите на реалните партии, в нашия случай отговорът на управляващата върхушка беше еднозначен: "не".

Заради пропуски на Кремъл новата руска опозиция става все по-радикална

© Tatyana Makeyeva, Reuters


"Народният фронт"


Какво ще се случи в резултат на това сега, след пет години? Атмосферата, в която се откриват щабове на Навални в региона, ясно показва - пропуснатият преход към реформа на партийно-политическото представителство - води към формат "Народен фронт". Навални се обръща към многомилионни аудитории с помощта на мрежите. Всички елементи, които "работят" при него, добре се разпознават в историята на народните фронтове на различни страни.


Антикорупцията (изобличаването на управляващата върхушка), опирането на правото, либералният национализъм (всичко в много "по-лайт" версия, но при предизвикващо отклика на младите в различни региони, които изграждат в себе си нов патриотизъм, несвързан с лоялността към управляващата върхушка), отказ от идеологическа самоидентификация - всичко това ясно показва накъде се движат нещата. Пропуснатият от Кремъл шанс за трети мандат на Путин вече изключва възможността за всякаква друга конфигурация освен дихотомия на "народния фронт против върхушката". По-просто казано, Навални се движи към прибалийския вариант от времената на Горбачов - "Саюдис" (обществено-политическа организация в Литва, ръководила процеса на отделяне от Съветския съюз - бел. ред.). Само една крачка отделя Навални от това - включване в движението на популярни дейци на националната култура, чиято привързаност към "руския патриотизъм" не извиква никакво съмнение у аудиторията.


Последната крачка


Разбира се, че Кремъл добре се е подготвил за полицейския отговор на така наречената "оранжева революция" и ще се опитва веднага с помощта на телевизията и събрания на целия партиен актив в региона да убеди по-голямата част от населението, че Навални е "оранжист" (според терминологията на Кремъл това означава разрушител на Русия на страната на Запада). Но вече се чувства, че тези контингенти от населението няма да "купят" тази идея от Кремъл. Опитът да се припише на Навални статус на "либерал за износ" не се получава.


Обществото е длъжно да разбере накъде отива и да си дава сметка с какви възможности разполага във всеки исторически момент и с какъв риск си има работа. Така нареченият инерционен сценарий за президентските избори през 2018 г. е съвсем очевиден път към "Народен фронт", към непредсказуемо развитие на събитията. Трудно е човек да си представи друг сценарий, който да възникне като резултат от цялата политическа конфигурация на третия мандат на Путин.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4270 Весело

  Русия и ИЗБОРИ ?!?!
  В руската традиция от векове
  се е просмукала ТАТАРО-МОНГОЛСКОТО разбиране
  за тове,че изборите за цар са точно толкова
  парадоксални и противоестествени,
  като ИЗБОРИ ЗА БАЩА И МАЙКА !!!!!
  Това е съвсем,ама съвсем сериозна
  политическа доктрина,възродена от ПУТИНИЗМА
  и ПРОПОВЕДНИЦИТЕ Му.
  Да,ама сега времената са други.
  ГЛАДЪТ И МИЗЕРИЯТА ще си кажат тежката дума в РУСИЯ
  Най-хубавото за ПУТИЗИЗЪМЪ тепърва предстои
  ха-хаааааа

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  "Обществото е длъжно да разбере накъде отива и да си дава сметка с какви възможности разполага във всеки исторически момент и с какъв риск си има работа"

  Обществото трябва не само да разбере, а и да вземе съдбата си в собствените си ръце

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  Някак си НЕЗАБЕЛЯЗАНО ЗА ТУКАШНАТА
  ПУТИНОИДНА ПРЕСА и "медии" мина
  МНОГОЗНАЧИТЕЛНАТА НОВИНА, че
  ПОРОШЕНКО Е ПОДПИСАЛ ЗАКОН
  ЗА ЗАБРАНА НА ЕМБЛЕМАТА НА РУСКИЯ ФАШИЗЪМ
  ГЕОРГИЕВСКАТА ЛЕНТИЧКА

 4. 4 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Дано и в студена расиюшка да дойде Пролет.

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1898 Весело

  .....че Навални е "оранжист" (според терминологията на Кремъл това означава разрушител на Русия на страната на Запада).А в ЕС несъгласните с Путин сме само соросоиди.Е в България към това соросоид - милиционер-комунистите добавят и костомолец или костовист за да изплюят злобата си от сърце.

 7. 7 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Оф, тоя Навални начи... Кво пречи на Вова да досъсипе Рашистан?! Тая грешка на историята трябва да бъде повторно разпадната на части и да се свие до московското блато, от което е изпълзяла да трови света.

 8. 8 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Токова много изписано за човек, който не е никакъв политически фактор в Русия. Разчита на провокации, като се надява по-този начин да вдигне мижавия си рейтинг. Последната провокация бе, че еднолично реши да промени мястото на разрешения му от властите митинг на проспект „Сахаров“, като го премести на улица „Тверская“. И, разбира се, беше арестуван, като показността на ареста бе, предварително осигурена.
  И след всичко това очаква, някой в Русия да го взема на сериозно.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3820 Неутрално

  Днес е ден на протест против корупцията в Русия Навални е арестуван Ехото на Москва съобщава за стотици арестувани в Москва и Петербург

  klimentm
 10. 10 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Единственото реално бъдеще на русия никак не е свързано с Навални. Режимът ще рухне икономически (кога не знам, та не питайте). Понеже в страната няма смислена политическа алтернатива, или поне реална такава, резултата ще е плачевен.
  Това е курса на путя - остави само комунистите и лудите на Жириновски за да може да плаши с алтернативата. Аз или те.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3820 Весело

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Вчера Порошенко цитира знаменитото " Прощай немитая Рассия!"

  klimentm
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Весело

  ами жужето доката се занимава да назначава президенти , да хаква хиларита .... те него го съборили . местен любител на паметници е по успешен от Навални

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#12] от "klimentm":

  Да цитира Лермонтов. Има го в тубата , който иска може да го види.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Добър анализ!
  Независимо от разлиìята в опозиционерите на Путин,целта е една.Путин да НЕ бъде президент никога повече!
  За съжаление масовият руснак винаги е гласувал за батюшката!

 16. 16 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Никакви избори няма да променят руснаците. В затъналата и бедна страна трябва да се промени, лека -полека отношението изобщо към свободата. Там, където продължават да тачат своите сатрапи и да целуват ръката, която ги удря, трудно ще се променят нещата. Това гарнирано с пословичния руски шовинизъм и православно месианство от ленински тип прави задачата почти невъзможна.
  Какво да промени един чекист като Путин? Освен размера на собствената си сметка - нищо друго.
  Още десетилетия ще се лутат в мизерия и безпътица, докато не дойде наистина поколение, дето няма да си спомня за ВСВ и за НКВД.
  Дълъг и мизерен път. А като свърши и нафтата.....

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4326 Неутрално

  Добър анализ. За разлика от Явлински, Каспаров, и останалите елитаристии от опозицията Навални заложи на младите и блогосферата. Изпровокира реакцията на властите със смяната на маршрута на протеста, оттам "несанкционирания" му характер даващ повод за арести които още повече наливат бензин в огъня.

 18. 18 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Между другото - честит ден на Русия!
  За да ме разберете: С днем России поздравляю всех россиян!
  Денят на Русия се празнува по случай разпада на СССР и оставането на руската федерация като единствен държавнотворен елемент. И така ще не ще обявява с декларация от 12.06.1990, че РСФСР вече е отделна самостоятелна държава, РФ.
  ДАЙ БОЖЕ ОЩЕ ТАКИВА ПРАЗНИЦИ!!!
  Например - Ден на Татарстан, Ден на Сибир и т.н.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 19. 19 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Рублата се обезцени двойно, а рейтингът на Путин достигна рекордните 80 % одобрение.
  Единственото обяснение на този абсурд, което ми хрумва, е имитацията на опозиция.
  При нормална опозиция, това би било невъзможно.

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3820 Весело

  До коментар [#8] от "rumata":

  Навални обясни много ясно защо променя мястото на протеста! Фирмите които е трябвало да осигурят озвучаване на митинга са били заплашени от заместника на Собянин и са отказали в последния момент , в такъв случай митинг без озвучаване не може да се проведе! Навални показа всичко това във видео обръщението си снощи!

  klimentm
 21. 21 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4041 Весело

  До коментар [#9] от "klimentm":

  Да, според официалната информация на митинга са участвали само 5000 човека, а 700 са задържаните...
  Обаче уж заради новоизмисления "Ден на Русия" в Москва са се "разхождали" около 2.5 милиона души. С изключение на Навални, когото властите арестували още в дома му сутринта...
  Все по-весело ще става в Москалия!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3820 Весело

  До коментар [#17] от "daskal1":

  Фактически и Каспаров и Хордоковски не живеят в Русия а мнозина възприемат Явлински Греф и останалите като част от истаблишмента призван да подържа някакв що годе имидж на опозиция извън Русия.
  Навални беше лишен от достъп до медиите с малки изключения и създаде свое предаване в Ютуб.

  klimentm
 23. 23 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Толкова е незначим Навални, че днес всички медии в Русия водят онлайн на живо.
  Според властите на протеста в Москва протестиращите с били 1 800 човека, но в друг репортаж властите казват за аестувани 900 човека. Милиционерска логика

 24. 24 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4041 Весело

  До коментар [#12] от "klimentm":
  Един подобен поздрав!!!
  https://www.youtube.com/watch?v=P7LiZZ3df3s&list=PLBWvJvDe5GzK5RR1AL9EEHNlevoeG6yNE

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#8] от "rumata":

  Във фашистката ти родина расия няма място за опозиция.

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5802 Неутрално

  Следва втвърдяване, пълен контрол, побои и убийства на опозиционери и всяване на страх в колебаещите се.
  Путин едно знае (както каза Маша Гесен, н удивително неинтелигентен) едно прилага...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Никой да не закача Путин! Той е нашият човек. Трябва да управлява Русия докато напълно я унищожи!!!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 28. 28 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Това е курса на путя - остави само комунистите и лудите на Жириновски за да може да плаши с алтернативата. Аз или те.
  —цитат от коментар 10 на Цецо


  Абе, това защо ми звучи толкова познато?

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Руската опозиция протестира срещу корупцията и нищо друго! Всичко останало им е наред! И техния Навални ще се окаже назначен опозиционер като българските СДС, ДПС, БЗНС и всички останали в стил "за всеки подходяща партия", но всички те управлявани от едно място - тавариш Решетников и неговите тавариши!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 31. 31 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1754 Весело

  [quote#28:"Един препатил"][/quote]

  Не може да бъде!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 32. 32 Профил на artdaisy
  artdaisy
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Мнозина американци си представят, че Путин е брилянтен стратег, опитен таен агент, превърнал се в популярен лидер. Като човек, прекарал години в изучаване на Путин - както и като една от малцината журналисти, разговаряли с него без предварително договорен сценарий - мога да ви уверя, че той е зле образован, слабо информиран и нелюбопитен мъж, чиято амбиция е изключително непропорционална на разбиранията му за света. Доколкото се интересува от "бизнеса на управлението", най-много го вълнува ролята му на световната сцена и по руската телевизия. Независимо дали участва на среща на върха, пилотира самолет или кара мотопланер с ято сибирски жерави, той на първо място се интересува от спектакъла на властта." Маша Гесен

 33. 33 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  региона да убеди по-голямата част от населението, че Навални е "оранжист" (според терминологията на Кремъл това означава разрушител на Русия на страната на Запада)
  ==========================================================
  Менторите на Навални му предложиха една цинична технология - събира за своите(всъщност на онези, които го наставляват) цели непълнолетни и малолетни. Което е много смешно защото тези объркани деца сами идват заради някаква материална изгода (беше обещал на всеки "задържан" по 10 000 евро), а претендират, че са "борци с корупцията".

 34. 34 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  " Маша Гесен
  —цитат от коментар 32 на artdaisy

  Gessen, a lesbian, helped found the Pink Triangle Campaign and has written extensively on LGBT rights. Described as "Russia's leading LGBT rights activist," she has said that for many years she was "probably the only publicly out gay person in the whole country."
  Няма нужда от превод. Аз лично на ....не вярвам.

 35. 35 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  региона да убеди по-голямата част от населението, че Навални е "оранжист" (според терминологията на Кремъл това означава разрушител на Русия на страната на Запада)==========================================================Менторите на Навални му предложиха една цинична технология - събира за своите(всъщност на онези, които го наставляват) цели непълнолетни и малолетни. Което е много смешно защото тези объркани деца сами идват заради някаква материална изгода (беше обещал на всеки "задържан" по 10 000 евро), а претендират, че са "борци с корупцията".
  —цитат от коментар 33 на Каишков - Системен нарушител


  Ще оставя лъжите ти без внимание, но обясни какъв опозиционер е Навални, след като за него корупцията е единственият сериозен проблем , срещу който да протестират в Русия? В Русия, която не до устата, а до веждите е затънала в ЛАЙНА!!! Военното присъствие на Русия в Украйна, Сирия, Приднестровието, опита за преврат в Черна Гора и Македония, хибридната война срещу запада и какво ли не още, НЕ ПРИТЕСНЯВАТ "опозиционера" Навални !!! За мен "опозиционерът" Навални е твой колега и се отнасяй към него със съответното уважение към такъв.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 36. 36 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Явно Навални има проблем с популярността, след като призова днешният протест вместо на уговореното място да се прехвърли на "Тверская", която днес така или иначе бе пълна с народ заради празника.

 37. 37 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  [quote#34:"Каишков - Системен нарушител"][/quote]

  Ако не си забелязал да те подсетя, коментираме написаното, а не написалият го! Намираш ли разлика м-у двете?

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 38. 38 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  През 19 век в Русия масово учели френски език. После руската войска отишла в Париж да си упражнява произношението.
  През 20 век в СССР масово учели немски език. После съветската армия отишла до Берлин да се поприказват с немците.
  През 21 век в Русия масово учат английски език.

 39. 39 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  През 19 век в Русия масово учели френски език. После руската войска отишла в Париж да си упражнява произношението.През 20 век в СССР масово учели немски език. После съветската армия отишла до Берлин да се поприказват с немците.През 21 век в Русия масово учат английски език.
  —цитат от коментар 38 на ahasver


  Къде са й съюзниците на руската кочина тоя път?

 40. 40 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4041 Неутрално

  До коментар [#33] от "Каишков - Системен нарушител":
  "... тези объркани деца сами идват заради някаква материална изгода (беше обещал на всеки "задържан" по 10 000 евро)..."
  ––––––––––––––––––––
  Партешков, пак пускаш миризливи партенки!
  Ами от началото на годината на митингите на Навални са задържани около 15 000 души общо. По 10 000 на калпак това са си 150 милиона рубли! Откъде толкова пари у Навални, след като го арестуват през ден и му правят ревизия всяка седмица?
  Че посмали Манго, де! Не се научихте да лъжете като хората...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 41. 41 Профил на Eд
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#34] от "Каишков - Системен нарушител":

  Класически похват - не можеш ли да обориш аргументите, компроментирай човека, който стои зад тях ;)

 42. 42 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  През 19 век в Русия масово учели френски език. После руската войска отишла в Париж да си упражнява произношението.През 20 век в СССР масово учели немски език. После съветската армия отишла до Берлин да се поприказват с немците.През 21 век в Русия масово учат английски език.
  —цитат от коментар 38 на ahasver


  Защото в Русия ще дойдат американците!
  Русия вече може да отиде в Сирия или Грузия, но и това и е много, много трудно.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 43. 43 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Минали са 100 години от последната революция в Русия , предстои друга подобна - Руска Пролет

 44. 44 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 506 Неутрално
 45. 45 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4041 Неутрално

  До коментар [#36] от "Virgin":
  "Явно Навални има проблем с популярността..."
  –––––––––––––––
  Май ти имаш проблем с грамотността! А гледал ли си "Кин-дза-дза"?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 46. 46 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4270 Весело

  През 19 век в Русия масово учели френски език. После руската войска отишла в Париж да си упражнява произношението.През 20 век в СССР масово учели немски език. После съветската армия отишла до Берлин да се поприказват с немците.През 21 век в Русия масово учат английски език.
  —цитат от коментар 38 на ahasver


  ......за да дойдат в един хубав ден К И Т А Й Ц И Т Е

 47. 47 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 279 Весело

  Явно Навални има проблем с популярността, след като призова днешният протест вместо на уговореното място да се прехвърли на "Тверская", която днес така или иначе бе пълна с народ заради празника.
  —цитат от коментар 36 на Virgin


  Навални е левичар, няма как да има голяма подкрепа! Максимим 2 % от руснаците, той дори в Москва повече от 10 000 не може да събере под знамената си!

  Друго са десните християн-демократи от партията на Путин!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 48. 48 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4270 Весело

  До коментар [#33] от "Каишков - Системен нарушител":"... тези объркани деца сами идват заради някаква материална изгода (беше обещал на всеки "задържан" по 10 000 евро)..."––––––––––––––––––––Партешков, пак пускаш миризливи партенки!Ами от началото на годината на митингите на Навални са задържани около 15 000 души общо. По 10 000 на калпак това са си 150 милиона рубли! Откъде толкова пари у Навални, след като го арестуват през ден и му правят ревизия всяка седмица?Че посмали Манго, де! Не се научихте да лъжете като хората...
  —цитат от коментар 40 на Депутат 241


  Каишът пише за ЕВРО
  НЕ ЗА РУБЛИ
  150 МИЛИОНА ЕВРО !!!!
  Де,бре,Каишчо.....
  Айде на ЕВЪРЦАТАААААА !!!!
  Задръж ни,ако обичаш....
  Не за 10 000 евро
  За хиляда евро да е,ама ни задръж
  хиииииии

 49. 49 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4270 Весело

  Друго са десните християн-демократи от партията на Путин!
  —цитат от коментар 47 на Кърти Вонегът


  Курти, дарахой....
  Не наричай Путинските НАШИСТИ
  "християн-демократи" каквито НАШИСТИТЕ НЕ СА
  Нито са "християн"
  Нито са "демократи"
  Зер,НАШИСТКИТЕ ТРОЛОВЕ само на "демократи" обиждат по Форумите...

 50. 50 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#34] от "Каишков - Системен нарушител":Класически похват - не можеш ли да обориш аргументите, компроментирай човека, който стои зад тях ;)
  —цитат от коментар 41 на Кози Крак

  А не си ли се замислял, че именно Миша Гесен като бивша рускиня използва този "класически похват"?

 51. 51 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Каишът пише за ЕВРО
  —цитат от коментар 48 на Hawaii

  Навалини ли наричаш Каиша? Щото той ги е обещавал. Магическата валута за либералите,

 52. 52 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 279 Весело

  "Мнозина американци си представят, че Путин е брилянтен стратег, опитен таен агент, превърнал се в популярен лидер. Като човек, прекарал години в изучаване на Путин - както и като една от малцината журналисти, разговаряли с него без предварително договорен сценарий - мога да ви уверя, че той е зле образован, слабо информиран и нелюбопитен мъж, чиято амбиция е изключително непропорционална на разбиранията му за света. Маша Гесен
  —цитат от коментар 32 на artdaisy


  Това да се чува, щото в момента когато световната либерастия почне да го уважава значи е предал Русия!

  Това да се пише, спокоен съм за мира в света!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 53. 53 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  Навалини ли наричаш Каиша? Щото той ги е обещавал. Магическата валута за либералите,
  —цитат от коментар 51 на Каишков - Системен нарушител


  На теб ли ти ги е обещавал,Каиш ?!?!?

  Айде не нам ХИБРИДНИ ЛЪЖИЧКИ

 54. 54 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 279 Весело

  —цитат от коментар 49 на Hawaii


  По-добре се замисли ти какъв си, обиждаш Тръмп, президент на САЩ, скачаш като Матросовец за Навални, руски анархо-левичар, бас държа, че си бивше комуне!

  А с каква електорална подкрепа разполага Навални?

  Не забравяй, че до Навални са руските комунета на Зюганов, хеле ако те излязат на протест сигурно ще ти стане много драго?

  Дето се казва стара лИбов ръжда не фаща, а?

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 55. 55 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#36] от "Virgin":"Явно Навални има проблем с популярността..."–––––––––––––––Май ти имаш проблем с грамотността! А гледал ли си "Кин-дза-дза"?
  —цитат от коментар 45 на Депутат 241

  Когато глупаците се чудят за какво да се хванат, избират да пишат за грамотността.
  Кажи си сега

 56. 56 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3100 Весело

  "мога да ви уверя, че той е зле образован, слабо информиран и нелюбопитен мъж, чиято амбиция е изключително непропорционална на разбиранията му за света. ....
  —цитат от коментар 32 на artdaisy


  Това ми напомня един разказ на Георги Марков за тези от властта. На практика, когато дОгарА е на власт, всички г.золизци му се прекланят какъв велик стратег е. Примерно такива като Дели-Куртев пеят до посиняване какъв кристалниг.з " христиан- демократ е таваришча им в Кремъл. Като падне от власт сякаш всички се сещат какво тъпо говедо е седяло на "престола" на северноазиатската сатрапия и се юрват да целуват калният ботуш (г.з) на следващият бащица забравяки кой са славели най- робски и безропотно само няколко дни преди това....

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 57. 57 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#36] от "Virgin":"Явно Навални има проблем с популярността..."–––––––––––––––Май ти имаш проблем с грамотността! А гледал ли си "Кин-дза-дза"?
  —цитат от коментар 45 на Депутат 241


  Кажи си сега, какво те вълнува?

 58. 58 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Тези т.н. руски опозиционери имат същата мижава социална подкрепа като нашенските нови републиканци, ристовции и прочие социални мутанти.

 59. 59 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Дава...Все по-радикална пара и конденз...

 60. 60 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 279 Весело

  "Народният фронт"

  Какво ще се случи в резултат на това сега, след пет години?
  ___________________________________________

  Да ви кажа честно и след 100 години някакъв Народен фронт няма да дойде на власт! Левичарите по цял свят са така, мечтите са безплатни!

  Ама не ви пречим да си мечтатете, де!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 61. 61 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4671 Неутрално

  До коментар [#38] от "ahasver":

  Руснаците трудно учат чужди езици. И с английският е така. Затова в Москва ще дойдат достатъчно количество добре обучени преподаватели.

  Gunter glieben glauchen globen
 62. 62 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1147 Весело

  Не мога да не се веселя като гледам ватенките как се радват че джуджето путин ще продължи съсипването на най-голямата педер@цийка. Ми да продължава! Колкото повече, толкова повече! Ама ще дойде момент когато зумята ще му стане тясна! И тогава ще настане същинската "веселба"!

  Имало едно време ссср...
 63. 63 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4671 Неутрално
  До коментар [#58] от "von_seeckt":

  Абе социални мутанти, ама не спирате да ги коментирате. Цялата ви позитански бригада сте мобилизирани.

  Gunter glieben glauchen globen
 64. 64 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не мога да не се веселя като гледам ватенките как се радват че джуджето путин ще продължи съсипването на най-голямата педер@цийка. Ми да продължава! Колкото повече, толкова повече! Ама ще дойде момент когато зумята ще му стане тясна! И тогава ще настане същинската "веселба"!
  —цитат от коментар 62 на citoplast


  Господине, вие направо хомофобия сте "отгледали" спрямо братушките?

  Те са славянски народ, с широка душа и са много гостоприемни! 70 години бяха жертви на социални експерименти,едва с президент Путин нещата се нормализираха!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 65. 65 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  Прогнозата ми е,че през до края на века Русия ще стане суровинен и енергиен придатък на Китай. С марионетен президент назначен от китайците. Добре де,попрекалих с последното. Ще има някаква федерация,съюз или империя ако щете,между Китай и Русия. Нещо подобно на Австро-Унгария от 19-ти век. Путин съзнателно или не,тласка Русия натам...

 66. 66 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Хубав анализ от официалната агенция РБК. По ми е интересно какво се е превъзбудил форумният протестариат.

 67. 67 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Весело

  До коментар [#55] от "Virgin":

  https://www.facebook.com/
  ми ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Какво да се очаква от народ, дето дава на диктатора си подкрепа от цели 82 %. Те не искат промяна хората. Стига им това, че са живи.

 69. 69 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1147 Весело

  [quote#64:"Кърти Вонегът"][/quote]

  Нали и аз това пиша. Да си ги "нормализира" колкото си иска! Нека продължава веселбата!

  Имало едно време ссср...
 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  Някак си НЕЗАБЕЛЯЗАНО ЗА ТУКАШНАТАПУТИНОИДНА ПРЕСА и "медии" мина МНОГОЗНАЧИТЕЛНАТА НОВИНА, чеПОРОШЕНКО Е ПОДПИСАЛ ЗАКОНЗА ЗАБРАНА НА ЕМБЛЕМАТА НА РУСКИЯ ФАШИЗЪМГЕОРГИЕВСКАТА ЛЕНТИЧКА
  —цитат от коментар 3 на Hawaii


  Интересно в България носят този знак съвсем нагло и безпрепятствено!
  Видяхме ги когато биеха протестиращите срещу нощните вълци, виждаме ги редовно на сбирките на червените предатели на родината ни.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Обществото е длъжно да разбере накъде отива и да си дава сметка с какви възможности разполага във всеки исторически момент и с какъв риск си има работа"Обществото трябва не само да разбере, а и да вземе съдбата си в собствените си ръце
  —цитат от коментар 2 на neut


  Бихте ли ни дали пример как го правите? Като ленин, френшките реболюцинери(всички спонсорирани от една секта) или имате Швейцарска рецепта, но без швейцарски финанси(идващи от същата секта)? :)

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 72. 72 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Прогнозата ми е,че през до края на века Русия ще стане суровинен и енергиен придатък на Китай. С марионетен президент назначен от китайците. Добре де,попрекалих с последното. Ще има някаква федерация,съюз или империя ако щете,между Китай и Русия. Нещо подобно на Австро-Унгария от 19-ти век. Путин съзнателно или не,тласка Русия натам...
  —цитат от коментар 65 на deaf


  Според мен няма да доживеете да го видите, защото САЩ вече доказаха, че предпоìтат да убият всички пред това да загубят от по-добрите - Хирошима и подобни! Ще спеèлят по-добрите, дори и някой да убие всички. Елементарни сте: " Кой е по-по - най"!Състезание за инфантили!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 73. 73 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Борбата против корупцията е трън в очите на крадливите кремълски джуджета. След кражбите идва демагогията, мракобесието, престъпленията, убийствата. И един ден неминуемо идва възмездието. Кагебистките нищожества ще бъдат смачкани като червеи. Милиардите откраднати долари няма да ги спасят.

 74. 74 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Лоши времена идват, Владимир Дебилович. Младото поколение няма уважение към дребни кагебистки мутрички.

 75. 75 Профил на otis5
  otis5
  Рейтинг: 225 Неутрално

  КОЛКО БЪЛГАРОМРАЗЦИ Т. Е. ПУТИНОФИЛИ ИМА В БЪЛГАРИЯ.ТЕЗИ КОИТО ОЩЕ СЕ УСМИХВАТ РОБСКИ КОГАТО МАЛКОТО ЗЛОБНО ЧОВЕЧЕ ПУТИН ИЗРЕЧЕ АЗБУКАТА Е ДОШЛА ОТ МАКЕДОНСКИТЕ ЗЕМИ.НАГЛИ БЕЗЛИЦЕВИ РОБИ ЦЕЛУВАТ ЗАДНИКА НА БЪЛГАРОМРАЗЕЦА ПУТИН.

 76. 76 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Русия отдавна съм я отписал като страна от която да очаквам нещо добро. Същото и за руският народ.

  Това за което говори /и се надява/ статията са шепа трагично самотни интелигенти. Огромната маса руснаци си иска Цар и го е намерила в лицето на Путин. Ще го хвалят и боготворят докато докара страната до тотална катастрофа, докато озвереят от глад. След което гневът им ще бъде яхнат от поредният демагог /новият Ленин/, ще режат главите на тези на които до вчера са целували краката... и така в кръг.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 77. 77 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  UNITED EUROPEAN UNION

  Заради Корпуция
  опозицията става все по-адекватна.

  Нормално опълчение.

  Свалете вси диктатори
  с "мандати" необятни!

 78. 78 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ++++++++++++
  Както казваше моя съсед бай Паскал,пазача на фабрика "Първи май":
  ...Ъ,взе ми го от устатъ....
  Абсолютно си прав,тия са в цикъл и оправия няма.

 79. 79 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 870 Неутрално

  През 19 век в Русия масово учели френски език. После руската войска отишла в Париж да си упражнява произношението.През 20 век в СССР масово учели немски език. После съветската армия отишла до Берлин да се поприказват с немците.През 21 век в Русия масово учат английски език.
  —цитат от коментар 38 на ahasver


  Тъпо... Това е някъде към 1500-ния подобен "виц" който чувам през последните три години. Дървеняшката руска представа за пропаганда сред масите. По-интересно ми е кой ги разпространява тези бисери на изящната словесност в България.

  Защото си мисля, че докато няма добре дефинирано понятие и достатъчно разработена теория за това, какво представлява съвременната информационна война, и то най-вече в онази й част, в която се атакува директно съзнанието на хората, няма да има и разработени правни норми за съд за държавна измяна в условията на същата тази информационна война. А виж, какво е национално предателство в тези условия, всички вече добре разбираме.

  Малко преди да започнат да раздават на руските крепостни селяни паспорти, позволяващи им да излизат извън колхоза, в който работеха, а това стана през 1984, пропагандата между тях я правеха с частушки. Искаш ли една от тях?

  Пала звездочка с неба
  прямо Рейгана в штаны.
  Будет урожай велик
  не допустим мы войны.

  Тези, които си спомнят какво точно ставаше в този период, ще разберат и какво са се опитвали да направят руските пишман пропагандисти...

 80. 80 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Къде са й съюзниците на руската кочина тоя път?
  —цитат от коментар 39 на Yard


  Аз бих го запитал по-скоро къде се канят да ходят да си го упражняват езика този път - в Англия? В САЩ? В Канада? Защото това са англоговорящи страни. Е, в Канада без Квебек, естествено. Или в Япония? Защото английски днес говорят в целия свят.

  Но въпросът ще е малко абстрактен, защото всички знаем, че английския през 21 век го учат за друго - за да могат сводниците им да изкарват проститутки през границата, и криминалните им престъпници да се присъединяват към вече разпръснатия по целия свят руски криминален контингент. Или за да могат баш-мутрите им на спокойствие да пропиват откраднатите от собствения им народ пари.

 81. 81 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#43] от "Bojidar Vasilev":

  Оптимист. Според мен предстои по-нататъшното й фашизиране. И още по-голямо отдалечаване от цивилизованите народи. Докато дистанцията стане практически непреодолима.

 82. 82 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#44] от "objektivist96":

  Хубава картинка. И хубав текст. "Россиянин в окопе." И докато продължават да се окопават - все по-дълбоко и все по-дълбоко, ще се закопаят съвсем. Имаше го някъде в трактатите, посветени на изкуството на войната, ама... мъча се да си спомня къде, и не мога. Съвършената война -когато някой друг воюва вместо теб, и дори не подозира, че ти си причината, и че за неговите интереси воюваш. Или още по-съвършената - когато някой воюва със сянката си, защото си го накарал да мисли, че му е обявена война. Откъде беше това, по дяволите?

 83. 83 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#46] от "Hawaii":

  Страхотно!+++++++++++++++++++++++++

 84. 84 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Друго са десните християн-демократи от партията на Путин!
  —цитат от коментар 47 на Кърти Вонегът


  За християни - не знам. Не съм по тази част. Ама демократизмът им е колкото на Хитлер и Сталин, взети заедно. Просто още не са се развихрили.

  Кърти, приятелю, мисля си, че съзнателно си избрал ролята на адвокат на дявола - нали си чувал за тази ролева позиция в Съда на Светата Инквизиция, и си я избрал, защото ужасно те кефи!

 85. 85 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3820 Неутрално

  "Ну в общем, я в автозаке. Задержали практически сразу, как только я появился на Пушкинской площади. Меня опознал кто-то из офицеров, и в следующую секунду уже тащили с выкрученными руками в автозак несколько бойцов ОМОН.

  В автозаке я обнаружил провокатора Гошу Тарасевича, известного участием в погромах мемориала Немцова. Его же друзья плеснули Навальному зеленкой в глаза. Подонок попытался напасть на меня исподтишка с кулаками, но я с огромным удовольствием зарядил ему по физиономии с правой. На этом веселье закончилось: вмешались полицейские, провокатор начал скулить, что его здесь убьют, и вскоре его отпустили на свободу.

  Со мной в автозаке 22 человека, в том числе 6 несовершеннолетних. Большинство — студенты. Держатся все бодро. Ни один не боится.
  Россия будет свободной."

  Иля Яшин

  Оригинал Ехото на Москва

  klimentm
 86. 86 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 870 Неутрално

  ......
  —цитат от коментар 55 на Virgin


  Гледай "Кин-дза-дза" Не е до грамотност. За руското светоусещане и руската реалност става дума. Е, в порядъка на една дистопия, ама все пак..

 87. 87 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3820 Неутрално

  Алексея Навального арестовали на 30 суток

  Решение вынесла судья Симоновского суда Москвы Анастасия Лоскутова. Суд признал Навального виновным в повторном нарушении порядка организации массового мероприятия. Во время заседания адвокаты политика сообщили о том, что у них имеется аудиозапись, подтверждающая, что судья помогала полицейским составить протокол правонарушения. Алексей Навальный был задержан в подъезде своего дома. В Москве на Тверской улице были задержаны, по данным портала ОВД-Инфо, 825 человек

  Ехото на Москва

  klimentm
 88. 88 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Колкото повече, толкова повече!
  —цитат от коментар 62 на citoplast


  Това е готино. И ми напомня една история отпреди половин век. Ученическа екскурзия в Троянския манастир. Въвеждат ни в църквата, за да могат после да ни обяснят, колко лошо и страшно нещо е религията. Отпред, в нещо като предверие, двама монаси прелистват - по една книга всеки, и припявят. До тях един монах дреме, с една тояга в ръката, и когато забързат, тропва с нея по пода.

  Вече сме отвънка и чуваме, как братът-доносник обяснява на няколко миряни какво точно е станало. Той самият отишъл при игумена и "ги казал", а игуменът отърчал да види, истина ли е, и ги хванал двамата монаси, как оправяли едновременно някаква отзивчива и всеотдайна булка, а тя пищяла от щастие. И шишето от сливовицата се търкаляло до тях. Та затова ги бил наказал.

  По интересно обаче е какво точно пееха двамата наказани:

  И колкот по го прави,
  толкоз по го прави,
  и колкот по го прави,
  толкоз по го прави,
  и то все повече стааааааава!

 89. 89 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#64:"Кърти Вонегът]"Господине, вие направо хомофобия сте "отгледали" спрямо братушките?[/quote]

  Епа те всичките ли са пийдораси?

 90. 90 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Хубав анализ от официалната агенция РБК. По ми е интересно какво се е превъзбудил форумният протестариат.
  —цитат от коментар 66 на Федоp Венедиктович Езеpский


  Гледат руско порно, от това ще да е.

 91. 91 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 870 Неутрално

  ...
  —цитат от коментар 72 на carwindwrclir


  Ти.... таковата... по рождение ли така, или някаква травма в детството?

 92. 92 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 870 Неутрално

  НАГЛИ БЕЗЛИЦЕВИ РОБИ ЦЕЛУВАТ ЗАДНИКА НА БЪЛГАРОМРАЗЕЦА ПУТИН.
  —цитат от коментар 75 на otis5


  Е, бъди малко по-състрадателен! Нали и те трябва да целуват нещо? Мислиш ли, че жена ще им позволи? Още повече пък по устните?

 93. 93 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 870 Неутрално

  UNITED EUROPEAN UNIONЗаради Корпуция опозицията става все по-адекватна.Нормално опълчение.Свалете вси диктатори с "мандати" необятни!
  —цитат от коментар 77 на dnevnikar


  Много си добър. И толкова странно пишеш, та съм почти сигурен, че си изкарваш една камара минуси, просто защото в бързината братята по форум не са разбрали какво точно им казваш. Което не променя качеството на написаното от теб, разбира се. Адмирации!

 94. 94 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#2] от "neut":

  За кое общество става дума, момък? За тия 2000 души, които в Москва се опитаха да превърнат деня на Русия в ден на"пуснатата кръв"? Или няколкото десетки "навалнисти", събрани в десетина големи руски града? Напъните са естествени - изборите са "на носа", а избираем кандидат опозицията няма. В такива случаи радикализирането на т. нар. опозиция преминава през атентати, бомби или спрейове в очите на полицаите. Н те пък не се хванаха на тая кука, арестуваха незаконно събралите се и всичко утихна. А Морозов си пише ли пише...

 95. 95 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Пише съчинения! Твърди, че опозицията в Русия би събрала не повече от 10-12% от гласовете, но това е крайно малко вероятно. А по този начин Морозов признава, че опозицията няма как дори да влезе във властта. Заради що тогава е тая тупурдия?

 96. 96 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Както навсякъде по света, така и в Раша умните и красивите бягат много преди вятъра и поради липса на друго смучат от пръстите си разни абсурдни конструкции. Очакванията за някаква демократична тръпка у аморфната маса крепостни е абсолютна илюзия. Нещо повече, в случая терминът "народен фронт" е оксиморон.

 97. 97 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Значи, много съм тъп. Задам въпрос и след половин час откривам, че не е имало смисъл да го задавам, защото знам отговора.

  По-нагоре стана дума, че руснаците се канели някъде да си упражняват езика. И се обсъждаше, къде и как точно ще си го упражняват.

  Мина половин час, и изведнъж се сетих, че аз половината отговор на въпроса го знам. В смисъл, че знам какъв е отговорът за половината от тези, които от русия са отишли някъде другаде.

  За женската половина става дума, естествено. Знам къде ще си упражняват езика - в Германия. Знам и върху какво ще си го упражняват. Върху мъжката половина, естествено. Мога и по-точно, ама пак ще ме тривнат.

 98. 98 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#96] от "Lemmy":

  Не познаваш пролетарската класика. При Максим Горки, например, подробно е описано, как работническата класа - калфите и чираците в занаятчийските работилници, се организира да бие "цоцалистите", т.е., хората от партията на другаря Ленин.

 99. 99 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2225 Весело

  До коментар [#98] от "gr52":

  Абцелютно! И дотътрят галерата на Просвещението до руская земля.

  http://art-otkrytie.narod.ru/images/repin2.jpg

 100. 100 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2848 Весело

  До коментар [#5] от "xxxxxxxl":
  "Тея маргинали са като нашто ДСБ..."

  Не надценявай нашто ДСБ

  подпис
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK