Владимир Градев: Посещението на президента за 24 май във Ватикана - поредица от гафове

Проф. Градев

© Портал

Проф. ГрадевПроф. Владимир Градев преподава теория на религията в специалност културология на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и философия на религията в Нов български университет. Основните му изследователски интереси са в областта на философия на религията, съвременната философия, културологията и политическите науки. От 2001 до 2006 г. е посланик на България при Светия престол и Малтийския орден. Автор е на книгите "Силите на субекта", "Опит върху философията на Мишел Фуко" (1999), "Прекъсването на пътя" (2000), "Политика и спасение" (2005), "Между абсолютното тайнство и нищото" (2007), "Това не е религия" (2013), "Излизания"(2015).


"Дневник" препечатва интервюто с него на Тони Николов, публикувано в портала "Култура" под заглавие "Да не превръщаме делото на светите братя в псевдоморфоза", с малки съкращения.


Честването на 24 май тази година породи скандал, което не би трябвало да се случва тъкмо на тази дата. Става дума за официалното посещение на българска делегация във Ватикана. Откъде дойде проблемът според вас, вие имате опит като посланик при Св. престол и Малтийския орден?

- Действително е жалко, защото тази година, която е петнадесета от посещението на св. Йоан Павел II в България, трябваше да бъде едно от запомнящите се посещения. Не трябва да забравяме, че първото посещение на папа в България се състоя тъкмо в периода 23-26 май, и то като поклонение по стъпките на светите братя Кирил и Методий. Така със своето посещение папа Йоан Павел II легитимира пред целия свят българския принос и българската роля за съхраняването и разпространението на делото на светите братя. Още повече той винаги подчертаваше, че е дошъл в отговор на постоянните български делегации в Рим за 24 май: те започват още през 1968 г. при папа Павел VI. Накратко, можеше и трябваше да използваме тази традиция с цялата нейна богата символика и голямо културно и духовно значение. Не на последно място, това посещение трябваше да бъде и значимо, защото беше първото представително посещение на нашия президент в чужбина и той трябваше да се възползва от тази чудесна възможност.
Но този път изникна проблем и причината е вероятно в държавата. Президентът на републиката организира визитата, откъде дойде грешката?


- Проблемът, разбира се, е в този от държавата, който осъществява посещението и неговото отношение към него. Ако не влага на първо място духовно, както и символично и историческо значение, а го свежда до един формален акт – да отиде в Рим, за да се снима с папата, като води със себе си със същата цел още няколко "големци" от правителството и парламента, то естествено нищо няма да се получи. Струва ми се, че оттам най-вече дойде проблемът. Та вижте самия състав на делегацията. Няма, разбира се, никакви ограничения от страна на Ватикана. Всички опити на президентството да прехвърли проблема от болната глава на здравата бяха, разбира се, смешни и жалки. Знаем и от дипломатическия протокол, а и просто от здравия разум, че отсрещната страна не казва и не може да каже на президента кого той да включи в своята делегация. По принцип Светият престол изпраща една ориентировъчна нота, в която подканя делегациите да включат значими личности за държавата и обществото. И толкова. Това се прави, защото мнозина, не само от България, желаят снимки с папата, та ръководителите на делегациите да не се изкушават да водят със себе си рода до девето коляно.


Защо обаче този път бяха изключени тъкмо представителите на духовенството, тоест на православната и на католическата църква?


- Предполагам, че поради незаинтересованост от страна на президента и на неговите сътрудници как да подготвят това посещение на високо равнище. Факт е, че им е за първи път. Това, разбира се, не ги оправдава. От Ватикана имат едно изискване: броят на делегацията да не надвишава десет души, тъй като десет са столовете в папската библиотека, където се посрещат делегациите. Мога да кажа от собствения ми болезнен опит, че обикновено преди посещението започва жестоко настояване с кого и как тази делегация да бъде разширена до 14, 16 или 18 души. И това е една от основните грижи и неприятности, когато трябва да се организира това посещение. Винаги са правили опити да включат директори на дирекции, началници на кабинети, пресаташета. Имало е дори случаи, когато премиери и други отговорни лица са искали да влезе и началникът на охраната им. Нормално, всеки иска да се снима с папата. Но тази година, може би като бивш военен, г-н президентът е решил да бъде стриктен и е казал – щом е казано 10, 10 души, няма да се излагаме. И най-вероятно, не мога да гадая, когато са се появили, както винаги, двама високопоставени кандидат-делегати в повече, било той, било някой от неговите сътрудници (но той естествено носи отговорността) е решил да махне духовниците като най-лесно. Нали църквата е отделена от държавата, пък си има и собствени канали.


Жалкото и тъжното този път е, че в делегацията, която представляваше българския народ в Рим, бяха включени лица със спорна репутация като г-н Марешки. Това, че някой е депутат или заместник-председател на Народното събрание, не го прави сам по себе си достоен да представлява българската духовност и култура. Г-н Марешки е сложил огромна своя снимка в цял ръст на голямата сграда на Централната поща във Варна, която той е купил. Сигурно това е най-голямата снимка, която някой си е поставял в България, може би сега ще се възползва от този повод, за да сложи и своя снимка с папата. С една дума, отговорността за състава на тази делегация е изцяло на президентството. Ето в предишни години г-н президентът Плевнелиев беше включил в своята делегация например проф. Цочо Бояджиев. Така трябва да се постъпва. В тази делегация трябва да се включват известни хора на културата, на изкуството, на науката, изтъкнати учители. Съвсем не е казано, че българската култура трябва да се представя само и единствено от политиците.


Наред с всичко това основна задача на делегацията е да представя българския народ по възможно най-достойния начин в Рим. Това не става само и единствено с едно влизане в затворените пространства на Ватикана, с една снимка с папата и толкоз. Тези посещения би трябвало да бъдат използвани за популяризиране на българския принос за запазване делото на Св. св. Кирил и Методий, за отправяне на силни послания. Това става с целенасочена работа и добра програма. На първо място, храмът "Сан Клементе", където е погребан св. Кирил, който е и причина за посещението, трябва да се превърне в максимално българско място. А тази година дори не видяхме снимка от посещение в храма "Сан Клементе" и поклонение на гроба.


Да изясним това: защо тази година нямаше поклонение в храма "Сан Клементе", нали по замисъл това е поклонение пред мощите и делото на светите братя?


- Да, това трябва да е първата и основна задача и цел на тази делегация. Но тази година за първи път не видяхме такова посещение. Също така трябва да има поклонение и в базиликата "Санта Мария Маджоре". Тъжно и жалко за мен е, че на 15-ата годишнина от посещението на папа Йоан Павел II в България не бе положено и едно цвете на неговия гроб в базиликата "Св. Петър", както направи миналата година президентът Плевнелиев. Не беше посетен и българският паметник в градините на Ватикана. Нямаше никаква съпътстваща програма, а може и трябва да използваме тези посещения не за разходка до Рим, а за популяризиране на българската култура. Да има например изложба, да има концерт, да има научна конференция, а не просто едно формално посещение. Всяка година би трябвало да се прави нещо различно, инак няма защо да се учудваме, че някой изземва нашия празник.


А какво е обяснението за подобно рязко съкращаване на програмата?


- Аз нямам никакъв достъп до президента. Нашите управници са винаги свръхзаети с особено важни дела, но те не владеят един от действително важните инструменти на властта, особено, когато става дума за президентската институция, а именно способността чрез символи да се съхранява традицията, да се отправят силни и ясни послания, които да се запомнят не само в България, но да направят впечатление и на Ватикана, и на по-широката римска и световна общественост. Мисля, че ще е от голямо значение, ако това неуспешно посещение, цялата тази поредица от гафове ни послужат като урок за догодина, когато ще се навършат 50 години от началото на тези посещения и когато България ще председателства Европейския съюз. Трябва да се възползваме от факта, че папа Йоан Павел II, който дойде в България за 24 май по стъпките на светите братя Кирил и Методий, ги провъзгласи за покровители на Европа.


Появиха се публикации, че посещението на българската делегация във Ватикана е било съкратено след думи на Западноевропейския митрополит Антоний, с които той упреква държавата в опит да отстрани църквата от делото на светите братя.


- Очевидно имаше обида от страна на митрополит Антоний, това ясно се видя. Може би след неговата остра реакция е имало и засягане от страна на президентството. Ала това са дребнавости, субективни емоции, които трябва да останат на съвсем заден план поради голямата отговорност, която имат и БПЦ, и Светият синод, и президентството. Не бива да се правим на обидени деца. Случилото се би трябвало да бъде повод за митрополит Антоний и за целия синод, както и за българския патриарх, да преразгледат своето отношение към делото на светите братя Кирил и Методий, към обгрижването на паметта на нашите светци. През последните години БПЦ демонстрира рязко охлаждане в отношенията си с католическата църква. Светият синод не изпрати български архиереи на Всеправославния събор на остров Крит и съвсем официално бе заявено, че причината за това е текстът за отношението на Православната църква към останалия християнски свят. Становището на Светия синод все още може да се прочете на сайта на българската патриаршия, в него стои обяснението, че е недопустимо католическата църква да бъде наречена църква.


Но пак на сайта на Българската патриаршия може да се прочете изявлението на митрополит Антоний, че така се влошават отношенията на БПЦ с Римокатолическата църква.


- Естествено, че когато говорят за католическата църква, няма как другояче да я нарекат освен църква. Ако не е църква, идва въпросът защо взимат от нея храмове, защо искат да се срещат с нейни представители. За митрополит Антоний и БПЦ в случая шапката на държавата беше много удобна, защото не ги ангажира с нищо: те са част от делегацията, влизат и заявяват своето достойнство, на което държат. Но същевременно е налице тъжният факт, че БПЦ не отдава истинска духовна почит към делото на Св. св. Кирил и Методий. Досега български патриарх не се е поклонил нито на гроба на св. Кирил, нито, доколкото знам, на гроба на св. Методий във Велехрад. Негово светейшество патриарх Неофит като митрополит е ходил няколко пъти в Рим, но като патриарх – не. Българската патриаршия не трябва да чака първо руският патриарх да отиде да се поклони на гроба на св. Кирил, за да го последва скоро след това и българският. Не трябва да бъдем вечно втори. Инак съвсем скоро някой от тези ловки и изобретателни руски историци ще докаже, че още когато св. св. Кирил и Методий са били в Херсон, тоест в днешен Крим, те са занесли азбуката там, а оттам тя е отишла право в Русия и това е било първото кръщение.


Вече има такива версии.


- Естествено, но ще ме учуди, ако скоро Путин не реши това да стане официалната версия, а линията Москва – Крим – Рим да се превърне в добре дошла за сегашната руска политика историческа ос. Затова не трябва да чакаме руския патриарх да ни изпревари, което с тези темпове и с това отношение на БПЦ е напълно възможно. Българската православна църква носи отговорност за едно активно присъствие, за едно активно честване не само на 24 май, но и на 11 май, както и на 14 февруари – успението на св. Кирил. Същото отношение трябва да имаме и към паметта на св. Методий и неговото успение на 6 април, защото всички, особено новите славянски държави, се възползват от това дело и от тази памет, за да създадат своята историческа памет и традиция. В това няма нищо лошо, това е естествено, няма защо да се сърдим и да казваме: "А, не, ние сме първи", само защото през 1852 г. Найден Геров е възродил този празник и това честване. Не трябва, разбира се, да го забравяме. Винаги трябва да казваме, че честването на 11/24 май започва, и то не случайно, именно в България.


За да има смисъл честването на празника, неговият смисъл трябва да е ясен най-напред на самите нас. А ние, както показва и това посещение в Рим, все повече го превръщаме в псевдоморфоза, ако използвам един технически термин, въведен от Шпенглер. Псевдоморфозата е изпразването на едно събитие от собственото му съдържание, превръщането му в празна черупка – формално посещение в Рим, снимка с папата. Това позволява събитието да се изпълва с чужди нему съдържания, да започнат да го изземат други страни.


Тук стигаме до Владимир Путин и нашумялата му фраза, че славянската писменост е дошла от македонските земи.


- Както винаги, фразите на Путин са лукави. Македонците биха могли да използват тази фраза за легитимиране на техните претенции към Солун, откъдето идват братята Кирил и Методий. Щом Крим е свързан с историята на Русия и това го прави руски, тогава и Солун е свързан с историята на Македония.


При това руският президент съвсем съзнателно пренебрегна българската история и произнесе тази фраза пред своя македонски колега. След това, както вече споменах, в Москва навярно ще забравят "македонските земи" и ще започнат да твърдят, че са получили писмеността директно от пребиваването на светите братя в Херсон, ще си създадат нови легенди, които служат не на историческата истина, а на определени политически цели. Трябва обаче не да влизаме в полемика с Путин, а казаното от него да бъде за нас ясен сигнал за неговото реално отношение към България и Балканите, както и да прозвучи като камбана и да ни събуди, защото забравихме нашия, при това най-български празник. Забравихме неговото значение, нехаем за символния капитал, който можем да извлечем от него в Европа. Големият проблем днес е, че ние не честваме истински празника дори в България. Та какво се прави: едно формално шествие с формални слова от президентството до Народната библиотека. Училищата са затворени. Празникът става само празен от учебни занятия ден. Трябва да е ден на буквите и на учениците, но вместо тях виждаме единствено абитуриентите, които празнуват с клаксони, скъпи коли, чалга и тоалети. Тоест празнуват онези, които се радват не че са ученици, а че са свършили да бъдат ученици. Това именно викат по улиците.


Ала празникът всъщност е празник на първолаците, на тези, които са научили буквите, празник е на учителите, на тези които са ги научили на тях. Този ден е празник на българския учител, той трябва да възвърне своето самочувствие. Трябва да се намерят формите и начините този празник да бъде всенароден. Една от фаталните грешки, разбира се, бе направена при приемането на конституцията – този ден трябваше да се превърне в национален празник, защото това е уникалното, което ние имаме.


Затова е много важно да кажем как този празник може да се изпълни със съдържание. Какво може да направи България, за да възвърне ролята си и да придаде нов смисъл на празника на светите братя Кирил и Методий?


- Що се отнася до празнуването в България, ние просто трябва да отворим дебата. За да се върне всенародното празнуване, трябва да се проведе широк обществен дебат и той да не се води само около 24 май. И аз се надявам с нашия разговор да започнем този дебат, в който да се включи гражданското общество. То, заедно с училищата и държавата по места, трябва да изпълни празника със съдържание. Аз съм изгубил доверие в държавата, която нарежда отгоре. Надеждата ми е по-скоро в самото общество, в различните неправителствени организации и дружества, в училищата по места, които да не чакат да им се спусне нещо, а да започнат своите инициативи, така както е направил навремето Найден Геров в Пловдив. Но, пак казвам, трябва да започне дебат.


А в Рим ситуацията е много по-проста и проблемът много по-лесно решим. Ние имаме добре база и традиция, но тя трябва да се използва, за да се изпълни празникът с реално съдържание. Ето, ние нямаме Кирило-Методиевски институт в Рим. Когато аз бях посланик при Св. престол, предложих, наред с поставянето на български паметник в градините на Ватикана и предоставянето на храм за БПЦ, да бъде създаден и Кирило-Методиевски институт. Мислех, че това ще е най-лесното, а то се оказа поне за мен невъзможно. Имаше незаинтересованост не само от държавата, но и българските академични институции, което за мен бе най-тъжното и неразбираемото.


Когато говорих с папа Йоан Павел II по повод неговото предстоящо посещение в България, той каза: "Rosa bulgara, rosa mistica." Ние можем да свържем 24 май с празника на българската роза, което ще направи впечатление. Може да направим изложба в "Санта Мария Маджоре", може да направим изложби, концерти, конференции в други храмове и зали. Може да посещаваме не само гроба на св. Кирил, но да помислим и за всички други знакови места за България като гроба на Парчевич или площада на името на Асен Пейков, един от големите не само български, но и италиански, европейски скулптори на ХХ век. Защо имаме културен център и академия "Борис Христов" в Рим? Имаме всички тези институции и всички тези възможности, а какво се получава – едно нищо. Когато бях посланик във Ватикана, предложих във връзка с годишнината от посещението на папа Йоан Павел II да направим концерт на българските гласове в Сикстинската капела. Щом заговорех във външно министерство за тези неща – рози и концерти – там ги възприемаха като моя приумица, едва ли не като нещо налудно. Общо взето, чиновниците във външно министерство не желаят да излизат от протокола. А нещата не трябва да са формални. Хората, които отиват на посещение в Рим, трябва да са свързани с наследството на св. св. Кирил и Методий.


...Както казах, ние нямаме институт в Рим, няма обединение на кирило-методиевистиката, която трябва да мисли за такива издания. Другият голям въпрос е, че нашата кирило-методиевистика трябва да излезе от тясната си и строга академичност. Нейното призвание би трябвало да бъде и в това резултатите от изследванията да стигат до широката общественост. Това е дългът на всеки учен, особено на тези, които работят в сферата на културното и духовното наследство. Затворени в своята наука, нашите кирило-методиевисти не общуват с широката общественост, нямат послания към нея, не популяризират онова, което знаят и което съответно биха могли да претворят в хубави издания.


Затова нека нашият разговор бъде един призив да възкресим делото на св. св. Кирил и Методий. Традицията съществува само ако е жива, ако не се превръща в мъртва черупка, в псевдоморфоза, както казах. Честването на празника трябва да ни обединява – всички учени, духовници, учители, ученици, народ. Така както е било през Възраждането, за да стане празникът наистина всенароден. Ако продължаваме в същия дух, съвсем скоро ще забравим какъв празник е и е бил 24 май, а младите поколения ще го свързват единствено с абитуриентските балове.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5129 Неутрално

  Грешки на растежа. Важното е да се учиш и да не повтаряш едни и същи грешки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 432 Любопитно

  Защо, президента да не би да е подарил 200 килограмово кичозно яйце на папата?

 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Ние БЪЛГАРИТЕ сме имали държава стотици години преди Кирил и Методий да се родят. Най- вероятно сме имали държава и преди Христос да се роди. Какво да говорим за римските папи.

  What if God was one of us
  Just a slob like one of us
  Just a stranger on the bus
  Trying to make His way home?

  Just trying to make His way home
  Like a holy rolling stone
  Back up to Heaven all alone
  Just trying to make His way home
  Nobody calling on the phone
  Except for the pope maybe in Rome

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4704 Неутрално

  Страхотно интервю! Няма ли кой да ги слуша, да се съветва, консултира с такива хора в България!? За да не се стига както до много гафове на президента само за едно посещение, така и до:
  "Жалкото и тъжното този път е, че в делегацията, която представляваше българския народ в Рим, бяха включени лица със спорна репутация като г-н Марешки. Това, че някой е депутат или заместник-председател на Народното събрание, не го прави сам по себе си достоен да представлява българската духовност и култура. Г-н Марешки е сложил огромна своя снимка в цял ръст на голямата сграда на Централната поща във Варна, която той е купил. Сигурно това е най-голямата снимка, която някой си е поставял в България, може би сега ще се възползва от този повод, за да сложи и своя снимка с папата. С една дума, отговорността за състава на тази делегация е изцяло на президентството..."

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 5. 5 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Делегацията на атеистите и деградацията.
  Комунисти сър!

  Не ни се сърдете.

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3170 Весело

  До коментар [#3] от "Beyond":

  Тази държава основана през 681г. не е ли НОВА България? Или наричаме една държава нова или древна когато ни е изгодно?

 7. 7 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 874 Неутрално

  "този ден [24 май] трябваше да се превърне в национален празник, защото това е уникалното, което ние имаме"

  Напълно съм съгласен! Винаги съм го смятал за най-българският празник.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  Ясно е, че когато начело на държавата стоят хомо совиетикуси, а начело на църквата - брадати атеисти, търгаши и грешници, подобни дивотии от гаф се превръщат в норма, в протокол.

  Съпоставката между тоя бездуховен фатмак и Плевнелиев е потресаваща.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Целия този изсмукан от пръстите "скандал" едва ли е забелязан от някой извън заинтересованите да измислят скандали около президента. Това което ми направи впечатление около посещението при папата за 24-ти май беше, че то не беше на 24-ти май, а 1-2 дни по-късно, което си го обясних с посещението на Тръмп на 24-ти. Даже докато гледах репортажи за американската визита и нито дума за българската баш на 24.05. си помислих че направо тази година няма да има заради американския президент. Сега да упрекнем ли папата и Ватикана, че пренебрегва една дългогодишна традиция и отношенията с България заради силните на деня? И как пък по българските медии не чух една дума като обяснение защо аудиенцията не беше на 24-ти, ако е било заради явно по-важното за Ватикана посещение на президента на САЩ да го кажат, няма нищо срамно, все пак никой не се надява Бълрагия да е преди САЩ в приоритетите на Ватикана. Иначе измисления скандал кой трябвало и кой не трябвало да е в делегацията го отразиха надълго и широко, пък че за една бройка можеше да няма делегация при Папата за пръв път от близо половин век заради Голямия брат явно не е важно...

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8289 Неутрално

  Така е , като избираш за президент военен, който е свикнал да командва и му натресеш и неадекватни съветници. Ще се излага не само той, но и България.

 11. 11 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Посещението на президента при папата за, но не и на 24 май във Ватикана - поредица от "графове"?!

  Когато не си подготвен за едно посещение или се допитваш до хора, които биха ти дали добри съвети или просто не отиваш на "разходка" с графове, за да се хвалиш после, че папата те е погалил по ....?!!!

 12. 12 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4015 Неутрално

  Истината в това инервю показва тоталната парвенющина и опростачване на управляващите ни.Начело с тотално незнаещият офицер др.РадеФ.За когото тези неща са просто.....изпълнение на заповед за посещение.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 13. 13 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Най-голямата отговорност, за мен, носят Шефа на протокола на Президента, и "елементите", базирани в посолството ни там, вклюително и заместника на интервюирания господин Градев. Президентът, също носи вина, заради избора на некадърни или некомпетентни служители, които, след като не са наясно със задълженията и компетенциите си, които трябва да притежават, можеха поне да попитат!
  В интервюто е направен паралел с апрезидента Плевнелиев, което за мен е некоректно. Защо, г-н Тони Николов, се е фокусирал в компетентността им, а не в тази същата "компетентност", на "воинствата" около тях? Те трябва да знаят "тънкостите" на протокола, а не Президента, който и да е той! За лица, като Марешки, мисля че не е само той, парвенюта с байганьовски манталитет, просто не си струва да се говори, повечето ни, политически "елит" е такъв!
  Но в едно са абсолютно прави, че паметта на светите братя, е национално богатство трябва да се шибнат през ръцете, всички посягащи към нея осквернители!

 14. 14 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 217 Весело

  трябваше москалският президент да включи Путин и руският посланик в самалета !и без това радев е послушник на Масква

  Долу рушистите и фашистите
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Ами толкова си може Радев и той си е избрал хората в президенството, дето трябва да му помагат в подобни случаи.
  Ама като има проблем, на кой първо да угоди, на Корни ли, на Решетников ли и завалията да не засегне никой от главните "спонсори' набута хора като т.н. пловдивски професор, дето никой не го знае и разни подобни умници, та такива ще са му "запомнящи" посещенията.

 16. 16 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В монархиите, престолонаследника се подготвя цял живот за дейността си като държавен глава. Не може всеки селянин да свърши същата работа със същия успех, просто защото, по стечение на обстоятелствата е спечелил избори.
  А иначе, не съм монархист, но трябва да се вглеждаме в добрите практики.

 17. 17 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 513 Неутрално

  А защо Тони Николов е премълчал въпроса "Какво е свършил за това посещение Кирил Топалов (сегашният посланик във Ватикана)? Какво изобщо прави там?

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  ''Да изясним това: защо тази година нямаше поклонение в храма "Сан Клементе", нали по замисъл това е поклонение пред мощите и делото на светите братя?

  - Да, това трябва да е първата и основна задача и цел на тази делегация. Но тази година за първи път не видяхме такова посещение. Също така трябва да има поклонение и в базиликата "Санта Мария Маджоре". Тъжно и жалко за мен е, че на 15-ата годишнина от посещението на папа Йоан Павел II в България не бе положено и едно цвете на неговия гроб в базиликата "Св. Петър", както направи миналата година президентът Плевнелиев. Не беше посетен и българският паметник в градините на Ватикана. Нямаше никаква съпътстваща програма, а може и трябва да използваме тези посещения не за разходка до Рим, а за популяризиране на българската култура. ''

  Какво повече може да се добави!!

 19. 19 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 690 Весело

  До коментар [#12] от "Messerschmitt":
  „Истината в това инервю показва тоталната парвенющина и опростачване на управляващите ни.“
  Само на „управляващите“ ли? Или и на тези, които ги избират?

 20. 20 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1771 Гневно

  Гафовете около това посещение събират в едно цялата същност и ''философия'' на нашите управляващи, начело с президентИНА, а именно - пълна парвенющина, провинциална суетност и простотия; липса на всякакво достойнство и цялостност; тотална бутафория! Те са в политиката с ЕДИНСТВЕНАТА цел за себеизтъкване и облажване от държавната софра и както вече писах, гледат на държавните си постове като ваучери за безплатни, но луксозни пътувания, при които да се срещат със световно известни и влиятелни личности.
  Затова байганьовците и байганките от ''делегацията'' при Франческо не са и помислили да отидат на поклонение в Сан Клементе или в С. Мария Маджоре! Та нали е трябвало да си понапазаруват - в Рим са били все пак!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Защо обаче този път бяха изключени тъкмо представителите на духовенството, тоест на православната и на католическата църква?"

  Защото според българската конституция църквата е отделена от държавата. Папата, освен религиозен водач на католиците по света, е и държавен глава на Ватикана. Българският държавен глава отива на посещение при държавния глава на Ватикана. За какъв чеп трябва да има православни попове в българската държаво-правителствена делегация?

 23. 23 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#22] от "agile":

  Радев ги смаза на изборите и сега търсят под вола теле. Не им се връзвай.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10511 Неутрално

  Дребни душички създават мижава държава.
  Браво на посланик Градев!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 269 Весело

  предложих, наред с поставянето на български паметник в градините на Ватикана и предоставянето на храм за БПЦ, да бъде създаден и Кирило-Методиевски институт. Мислех, че това ще е най-лесното, а то се оказа поне за мен невъзможно. Имаше незаинтересованост не само от държавата, но и българските академични институции, което за мен бе най-тъжното и неразбираемото.
  -------------------------------------

  Ха,ха, господинът предлага, ама кой да плаща, разбрах, че му се иска едно топло местенце в "предложения от него институт", ама няма как да стане!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 27. 27 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Като си толкова принципен защо самия ти не се поучиш и д спреш да създаваш спам?
  или си по природа садо-мазо?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 28. 28 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Съпоставката между тоя бездуховен фатмак и Плевнелиев е потресаваща.
  —цитат от коментар 8 на Norman Granz


  Ами "духовният" Плевнелиев да се беше явил на изборите, за да го видим колко гласа щеше да спечели!
  :D

 29. 29 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#28] от "Virgin":

  Да, ама какво яйце снесе, пардон, отнесе във Ватикана! Шашна ги! Къртиха вратата за да може да мине.

 30. 30 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  не харесвам Владо Градев, твърде "френски", твърде разлят, някак твърде..."нецърковен" може би трябва да кажа. но истината е, че като посланик във Ватикана си е бил на мястото. и тук наистина стои въпросът какво е сторил сегашният посланик - ако по времето на мандата на Градев той е бил човекът, който - както го представя интервюто - е "буферирирал" между властта в България и Ватикана, за да осигури адекватен формат на делегацията, къде е бил сегашният посланик. а че Градев мрази комунетата, съответно питае неприязън към сегашния президент, е ясно. както е ясно, че и нашенското шапкарско комуне не е свикнал на функцията си. нещо като да му нахлузят друга шапка.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 31. 31 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#23] от "krf54523578":''Радев ги смаза на изборите и сега търсят под вола теле. ''

  Добро е оприличаването на Радев с вол - послушен, издържа на товарене и безопасен. ;)

 32. 32 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#22] от "agile":

  съжалявам, но според конституцията има едно вероизповедание, чийто статус е гарантиран. четете я. и при посещение от този тип да бъдат изключени - колкото и да са ми неприятни - е гаф.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 33. 33 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Владимир Градев е напълно прав: България трябва постоянно да рекламира и популяризира културата си по света. Страни с по-малко население от нас--Исландия, Дания, Норвегия, че дори и Словения (покрай Жижек най вече)--го правят много по-успешно. Но трябва визия за тази работа. Жалко (макар и неизненадващо), че президентът Радев е пропуснал шанса този път.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 34. 34 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1982 Весело

  До коментар [#15] от "tsvetko_51":"та такива ще са му "запомнящи" посещенията."

  Да де, къде по-запомнящи са "великденските яйца", нали?!

 35. 35 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#33] от "7777":

  ааа...жижек. таман тия години го бях изличил от съзнанието си.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 36. 36 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#33] от "7777":ааа...жижек. таман тия години го бях изличил от съзнанието си.
  —цитат от коментар 35 на abdelhaqq


  Ти - да. Но западният свят - не. Мисля си, че не е зле да те познават с някой като Жижек, колкото и да е противоречив. Нас ни знаят със Стоичков. Стоичков безспорно е талант в областта си, но де да ни познаваха и с някой като Жижек. Или с литературата ни - както познават исландците.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 37. 37 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3049 Любопитно

  До коментар [#21] от "krf54523578":

  Само това ли успя да измислиш?

  Gunter glieben glauchen globen
 38. 38 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3049 Любопитно

  До коментар [#26] от "Кърти Вонегът":

  Нищо не си разбрал, Щуцер, както обикновено.

  Gunter glieben glauchen globen
 39. 39 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 337 Неутрално
 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#30] от "abdelhaqq":
  Не съм запознат с подробностите на тази визита и общо взето виждам линията на пренебрегнатия експерт в духа на "абе ако аз ви бях организирал посещението колко по-добре щеше да бъде", но Градев има право за спецификата на отделните елементи в програмата като експониране на България, а не на отделния властващ чиновник и свитата му.

 41. 41 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#7] от "Калник":

  +++++++++++++++
  В просвещението са нашето минало, настояще и бъдеще.

 42. 42 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 269 Весело

  Тоя Градев бил доста глупав и заядлив. Явно са го отбили от копанята и сега плюе наляво и надясно.
  —цитат от коментар 21 на krf54523578


  И аз така мисля, само с професорско място в София не се живее.

  На българинът му дай да критикува, при това никога не вижда гредите в своята нива, но виж сламките в чуждата веднага ги открива!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5129 Неутрално

  До коментар [#27] от "Captain Shakespeare":

  някакъв конкретен пример ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  [quote#28:"Virgin"][/quote]
  "...Ами "духовният" Плевнелиев да се беше явил на изборите, за да го видим колко гласа щеше да спечели!..."

  А не е ли тъжно пич, че на финала бяха фатмака и тетката?
  И че следващия път ще бъдат Каракачана и Марешки? А защо не някой беззъб римлянин от Факултето?

 45. 45 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Прекрасно интервю! Заглавието за съжаление поставя акцента върху издънките на селския фатмак-путинолюб. В интервюто се казват много по-важни неща, които си заслужава да бъдат осмислени от всеки българин.

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  Х 0000 2017

  Организирана атеистична свинщина...
  Не са били просто "гафове".

  В контекст на:

  Християнска Европейска и пр. Цивилизация
  Църкви Православни, Римокатолическа и прочее
  Св. Кирил и Методий
  Християнска и прочее просвета
  Българска православна църква
  Българска държавност
  Българска просвета и култура (24 май)
  ...

  Конституцията на Република България е изрична за
  "православно вероизповедание" като традиционно...
  пропускайки "християнско".

  Поредно савецко скандално безбожно мероприятие във Ватикана
  а ла агент тройной Димитров изолира Българската православна църква!

  Екскурзия на "набожни" държавни държанки... за чужда сметка.

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Грешки на растежа...

 47. 47 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#20] от "princess_x":

  Четеш ми мислите! И си безупречна повече отвсякога!

 48. 48 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  Президентът е един много просто устроен човек. Заведе Деса и Марешки, представител на църквата нямаше.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 49. 49 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#40] от "daskal1":

  и аз мисля, че има нотка на "а ако ме бяха питали!"...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 50. 50 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#32] от "abdelhaqq":

  "съжалявам, но според конституцията има едно вероизповедание, чийто статус е гарантиран. четете я. "

  Ами чета я, и в нея се говори за традиционна религия и нищо повече.
  Чл. 13.
  (2) Религиозните институции са отделени от държавата.
  (3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.

  И е съвсем ясно, че религиозните институции са отделени ит държавата. Нямат никаква работа поповете, имамите и равините в държавно-правителствените делегации. Никаква работа нямат и постоянно да присъстват по откривания на строителни обекти, молове, пътища и пр., каквато практика чикундурестия български премиер се опитва да налага.

 51. 51 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#50] от "agile":

  да, и след като е "традиционно" вероизповедание (впрочем, формулировка, която аз самият не виждам защо фигурира въобще в една светска държава), е нормално също така "традиционно" да бъдат поканени шапкарите от Синода. въпрос на вкус и на разбиране на порядките в собствената държава.

  בני אתה אני היום ילדתיך
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK