Цяла България Трън гледаше

Района на Трън

© Сдружение Трън

Района на ТрънКакво ли не сме виждали, но това – референдум в община с 5 000 жители да бъде национална новина дни наред, това не бяхме го виждали. Има си причина, обаче, "България цяла" Трън да гледаше. В този казус са заровени фундаментални въпроси на нашето общо живеене на прословутите 111 000 квадратни километра.


Референдумът, неговите резултати и реакциите след него ни казват особено важни неща за положението в две ключови сфери на нашия живот: поведението на властта и реакцията на хората; както и – представите за развитие, които носят в главите си хора, на които разчитаме да чертаят пътищата на това развитие.


Политиката – т.е. как е конструирана, разпределена и функционира властта – е по-важна от икономиката (нищо, че Маркс и неговите днешни либертариански следовници твърдят обратното); да започнем с нея.
Референдумът в Трън постави два категорични рекорда: 60 на сто гласуваха; от които – 94 на сто за едната представена алтернатива (против златодобив). За разлика от друг път, тези резултати са такива, че са напълно невъзможни обичайните критики от типа:


а/ "в крайна сметка за това гласува малцинство от населението";


б/ "тия са купени от еди-кой";


в/ "тия са уплашени и/или манипулирани от соросоидните зелени рекетьори, тоже известни като октоподи, дето през живота си на жълтите павета една слива не са засадили, ама инак искат народът да е беден, за да са богати руснаците/американците/арабите".


Този път "народът" се произнесе по категоричен начин


И именно тази категоричност води до въпроса: Защо? Поради какви причини стана тази безпрецедентна мобилизация?


От години разни "жълтопаветници" като мен, които "никога не са хващали мотика" пишем: институциите на държавата и особено – контролните, не работят за общото благо, в интерес на гражданството. А работят в интерес на частни интереси, когато тези интереси са подплатени с добри пари или със здрави приятелства във властта. Пише в закона, например, че върху дюни не може да се строи. Ако обаче имаш пари или връзки – строиш си. А контролните институции запяват в хор: "Дюните не са дюни, а пясъчни навявания; бетонът не е бетон, а бетонообразно покритие. Всичко е перфектно."


Когато създадените от хората общи институции започнат да слугуват на частни интереси, реакцията на хората (създали институциите) може да бъде: или да склонят глава пред силните на деня, казвайки си "оправия няма, кой съм аз, че да им противореча?"; или – да постъпят според теорията на обществения договор. А именно – да си вземат обратно властта, която са делегирали на институциите. Да се оправят директно.


Години наред обикновените хора не се намесваха в тези драми. От тяхно име срещу произвола на институциите се изправяха НПО и партията "Зелените". Изглеждаше, че хората са склонили глава и само от време на време хвърлят по едно око към спектакъла "зелените срещу властта"; имаше и такива местни, които за да се натегнат на силните на деня, посягаха да бият зелените, пазещи тяхната природа. Така постъпват истински покорните народи, като например руският или беларуският.


Само че – и това също го пишем от години – българският народ не е като руския; само изглежда, че е. Тъй като у нас сме имали само 45 години феодализъм (1944-1989) – за разлика от руснаците, които го имат вече 450 години – на някакъв етап натискът отгоре предизвиква отпор отдолу.


Вече сме в този етап. Дори най-обикновените хора разбраха, какво значи, че институциите не работят в интерес на хората: че всеки момент някой може да ти дойде в дома и да си вземе, каквото му хареса – природа, въздух, вода, собственост. И тези най-обикновени хора проимаха онова гражданско поведение, което е закодирано в концепцията за обществения договор:


отнемат власт от институциите и я връщат в свои ръце


Преди години се започна с действия, породени от отчаянието. През 2005 година, например, селата Миндя, Капиново и Мерданя вдигнаха бунт срещу опита на околните градове да стоварват по около 300 000 тона боклук в река Веселина. Продължава и днес бунтът на жителите на село Ъглен против местната кариера. Казусът "Трън" обаче показва демократично израстване: хората намират начини, чрез референдум, да се изправят срещу силните на деня, преди работата да е изтървана до такава степен, че само бунтът да остане като наличен инструмент на политическо поведение.


Категоричният резултат от референдума в Трън бе и реакция на обида


На трънчани им писна всякакви костюмирани индивиди пренебрежително да им обясняват, колко са прости, та отказват да приемат благодетел, който е решил да им дава препитание, защото е добър човек. Трънчани започнаха да гледат лошо, когато костюмарите им събориха първия сериозен опит за референдум през март. И съвършено освирепяха (не ви препоръчвам, между другото, да се изправяте на пътя на съвършено освирепял трънчанин), когато шефката на Районна здравна инспекция-Перник им съобщи, че който говори за наличието на уран в златодобивната жила, той трябва да стане клиент на прокуратурата.


Представете си го. Лелята, на която плащате с данъците си, за да ви пази здравето, изведнъж започва да ви заплашва с прокурор, когато изразите тревога за здравето си? Ето тази високомерна наглост на властимащите направи така, че в дните преди референдума цяло трънско да бе потопено в атмосферата на някакво идващо всенародно въстание.


Освен легитимна реакция на нарушения обществен договор, референдумът в Трън се оказа и легитимно упражнение по пряка демокрация.


Напоследък сме свидетели, как референдумите на национално ниво са нож с две остриета. Това е така, защото гласуващите в тях не си представят, непосредствено и релефно, какви последствия ще има за техния всекидневен живот техният вот. И гласуват по всякакви причини, несвързани с поставения въпрос: партийни ентусиазми; запалянковщина; да "накажат" властта и пр.


За разлика от националните, въпросите, поставяни на местни референдуми, са такива, че всички веднага си представят реалните последствия за техния реален живот, на едно или друго решение. Затова алтернативите в местния референдум се обсъждат от цялата общност в продължение на месеци, докато хората не стигнат до някакво съгласие – класическо упражнение по демокрация.


Тъй като референдумът е по-ефективен инструмент от отчаяния бунт,


в близко бъдеще следва да очакваме все повече местни референдуми
и все по-малко местни бунтове


Това е добре, защото по този начин хората, оттеглящи властта, която са делегирали на корумпираните институции на властта, започват да упражняват властта директно, но все пак – минавайки през демократични процедури.


Барикадите са красиво и вдъхновяващо нещо, но не могат да бъдат нормален демократичен инструмент. По-добре за всички е "всеобщата веселба" да минава по каналите на демокрацията.


Това – за политическата страна на референдума в Трън. На този фон другият любопитен елемент – представите, които водещи икономисти и пр. носят в главите си – е направо забавен. Дори – смешен по начина, по който са смешни английските комикси за момчета от типа на Dennis The Menace.


Всички до един капацитети в областта на икономиката от седмици ни обясняват едно и също: за да има развитие, всички трябва да сме във фабрика, завод или мина. Като изключение – може и да сме персонал на ски писта или голф игрище. Само така може да не сме бедни и неразвити. Който не иска да избира между тези алтернативи на развитие и благоденствие, той е (разбира се) комунист. Самите капацитети, предполага се, ще са ни директорите на фабриките, мините и голф-игрищата. Няма да се потят наравно с нас, а ще въртят синджирчета.


Спомням си как, по време на бунта в Миндя, секретарят на Община Горна Оряховица (радетел за сметището в моята селска река) ми съобщи (аз бях, разбира се, онзи комунист, който не искаше сметище в реката си): "Вие, Дайнов, сте неумит селянин, застанал с вила в ръка на пътя на нАучно-техническия напредък..."


Ако техническият напредък – това е да превърнеш река в боклучарник – мерси казвам аз на този напредък. Правете си го във вашата река. Ние си правим Миндя Рок Фест.


По същия начин различни костюмирани типове обясняват на хората в Пирин и Рила, че за тяхното собствено развитие планината им задължително трябва да бъде одрана; на хората покрай морето - че за тяхното собствено благоденствие всичко трябва да бъде залято с бетон; а на трънчани – че ако искат да са богати, незабавно трябва да превърнат планините си в сипеи, а реките – в отходни канавки, пълни с тежки метали. А, и да дишат уран (чакам прокурор незабавно...).


Но да се върнем на икономистите. Фабрика, завод, мина или – слугуване на богатите... Да ви звучи познато? В тази каша от Дикенс, Юго и Маркс прозира фрапантната неспособност на нашите стопански корифеи да разберат, че 21-ви век не е 19-ти. "Кафявата" икономика свърши. Нямаме нужда от АЕЦ-ове, защото си слагаме фотоволтаици на покривите. Нямаме нужда от шистов газ, защото ерата на енергията, изтръгвана от утробата на земята, приключва. И да, знаем, че ако си одерем планините – няма да имаме нито вода, нито въздух.


Оттук насетне, още тия дни, нейде


по тъмна доба ще бъдат събрани две работни групи


Едната, на златотърсачите в Трън, ще планира как да събори референдума в съда. Другата, на висшата власт и нейните богати приятели, ще кани външни експерти да й обяснят, как да стане така, че в бъдеще да няма общински референдуми.


И двете тия групи е добре да прочетат, какво казах по-горе по темата "съвършено освирепели трънчани" – че не е добре човек да им се изправя на пътя. И да си дадат сметка, че когато се втурнат да правят така, че казусът "Трън" никога повече да не се повтори – че тогава всички българи ще се превърнат в съвършено освирепели трънчани.


Цяла България Трън гледаше; и цяла България усвои доста полезни за себе си уроци.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Прави са трънчнье, у трънско се ражда жито као дренки!
  Они нема да разрешат да им копают земюту.

 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  И цяла България трябва да е готова сега да защити волята на трънчани, защото всички държавни власти ще направят всичко възможно да я стъпчат и да покажат, че не хората, а парите решават.

 3. 3 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Дано наистина успеят да се преборят , все пак 93 % заявиха , че искат чиста природа и устойчиво развитие на Трън.

 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2014 Гневно

  Вече започнаха да обясняват как у нас няма да дойдат инвеститори.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  Хората от Трън си казаха думата,сега да видим инвеститора с какви връзки разполага.

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2726 Разстроено

  "поведението на властта и реакцията на хората" - разминаванията са вече 28 години, че преди това поне нещата бяха по-притъпени, а въпреки гласността и демократичното мислене, все едни нееднозначни тълкувания, едни витиевати оправдания, едни увещания за загриженост на властта към хората. Разминавания, но времето не е наше вече, че страни, които уж бяха далеч по-недемократични, вече са на една и съща "скорост" с тези, към които уж се стремим.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Не може 5000 човека да решават дали икономиката да се развива или не в дадена посока.Дори не визирам златодобива.Защо досега трънàни не развиха екотуризъм по ждрелото на река Ерма,например.

 9. 9 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  На някой може и да не му харесва, но това е демокрацията. Специалистите може да мислят, че за развитието на икономиката е правилно друго решение, но къде е границата между платения съвет и експертното мнение е трудно определима. Като се появят достатъчно овластени, загрижени за благото на обществото хора тогава може и да се възстанови доверието

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Браво на Трън!
  Разбира се, браво и на Миндя :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Не може 5000 човека да решават дали икономиката да се развива или не в дадена посока.Дори не визирам златодобива.Защо досега трънàни не развиха екотуризъм по ждрелото на река Ерма,например.
  —цитат от коментар 8 на Cara Mia


  Трябва да могат!
  Когато става въпрос за земята върху която живеят - стопаните са те, а не държавата.
  Ако закона казва друго - трябва да се промени закона.

 12. 12 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Не може 5000 човека да решават дали икономиката да се развива или не в дадена посока.Дори не визирам златодобива.Защо досега трънàни не развиха екотуризъм по ждрелото на река Ерма,например.
  —цитат от коментар 8 на Cara Mia


  Може. И го направиха.

  А и за каква икономика говорите? Тук става дума за няколко мутри от кръга на Борисов-Пеевски-Цацаров които да съсипят природата та те да се нагушат... Дори и да бяха направили мина, гарантирам, че нито заплати щях да бъдат изплатени, нито щеше да има безопасни условия за труд. Та нали наскоро прекратиха концесията на една такава мина защото заплатите не бяха изплащани със месеци.

  Друг тип икономика ще изградят там, който не разрушава природата и не трови водата.

 13. 13 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#8] от "Cara Mia":

  Може, когато става въпрос за собствения им град/дом.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 14. 14 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#8] от "Cara Mia":

  Може, когато става въпрос за собствения им град/дом.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 15. 15 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Земята си е тяхна.
  Ще я развиват както си искат.
  И когато решат, че са готови.
  Чистите места в БеГе-то свършват. Ще дойде времето и на Трънско.
  Без злато може, както е било досега.
  Без чиста вода, земя и въздух е кофти.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 16. 16 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Хората от Трън си казаха думата,сега да видим инвеститора с какви връзки разполага.
  —цитат от коментар 6 на chicago514

  Сега настава мъка, понеже някой някъде по веригата може да се наложи на върне взетите и вече похарчени "комисионни" (разбитай рушвети).
  За съжаление няма да се учудя ако свинските черва са толкова оплетени че погазването на волята на хората ще се случи въпреки всичко.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 17. 17 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Интересно ми е къде са дузината анти коментиращи от старията от вчера вечерта, изглежда днес не са привикани на амбразурата да обиждат жителите на Трън.

  Сега по темата-намерих малко информация от предварителните еколигични оценки за въздействие , това е пример от статия от миналата година:

  - добивът се предвижда да бъде открит с взривове на скални маси всяка седмица в продължение на 15 години, като максималното количество взривно вещество за една седмица е 9900 кг за единия от рудниците и 7900 кг за другите два

  -дълготрайни и необратими промени във функциите и структурата на ландшафта. Той ще бъде изцяло антропогенизиран с функции на промишлен ландшафт. Ще се появят нови релефни форми (котловини, насипища и пр.)

  -растителността ще бъде „пряко и трайно унищожена в рамките на 1900 дка в участък „Трън юг“ и 200 дка в „Трън север“, където ще се разположат открити и подземни рудници, промишлена площадка, насипища, хвостохранилища,

  -безопасното разстояние при взривно-пробивните дейности е 400 м, а къщите на някои от хората са на 150-200 м от обектите. Махала Глоговичка в землището на с. Ерул например е на 150 м от открит рудник на подучастък „Злата“

  Цитатите са от статия на Д-р Петър Кърджилов, на който му се чете целия материал,да порови в нета.

 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Браво и от мен за трънчани! Натискът към тях остава, но накрая народът ще си каже думата наистина категорично - веднъж завинаги!

 19. 19 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 369 Неутрално
  Може. И го направиха.
  —цитат от коментар 12 на theduloclan


  И какво точно направиха?


  Земята си е тяхна.Ще я развиват както си искат.И когато решат, че са готови.Чистите места в БеГе-то свършват. Ще дойде времето и на Трънско.Без злато може, както е било досега.Без чиста вода, земя и въздух е кофти.
  —цитат от коментар 15 на г-н Саранди Говедаров

  А подземните богатства са изключителна държавна собственост и обект на концесията е именно добив на полезни изкопаеми.А пък общината не може да откаже да издаде разрешения и да одобри планове по законосъобразно направени искания. Ако ще и 20 референдума да има. Може да звучи зле, но положението е такова.

 20. 20 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Доволен съм, че Трън победи в референдума. Трънчани излязоха интелигентни хора. Не позволиха на онези да ги излъжат с някакви заплати от 2000 лв и други фантазии. Както пише Дайнов, трънчани бяха бесни, че цяла година костюмари им спъват правото на си кажат думата. Вокс попули, вокс дей. Народът на Трън каза думата си.
  Подкрепям трънчани, защото и моят роден град Бургас беше пред същата опасност. Преди години задунайското правителство на Станишев заедно с московския поклонник Гоце натресоха на града проекта Бургас-Александруполис.
  Нефтът трябваше да се пренася от от пристигащите кораби чрез мека връзка съм брега в открито море без обезопасителни средства. А бургаският залив е затворен - каквото падне в морето, до броени часове е на брега. Само един теч на средно голям кораб щеше да предизвика екологична катастрофа. Всички градове от залива скочиха срещу проекта - от Царево до Обзор. Назначи се местен референдум. Естествено, властите започнаха кампания сред местните комунисти и пенсионери да не гласуват, че то "всичко било решено".
  На референсума 90+% гласуваха против, но активността беше само около 45 %. Комунистите не признаха референдума - нямало активност. И продължиха проекта, който така или иначе беше спрян след 2009 г., защото щеше да носи някакви си 30-35 млн. долара печалба на България, а гърците и руснаците щяха да взимат големия пай, докато ние съсипваме нашия бряг с нефтените отрови.
  Тогава, преди референдума, по една национална телевизия правиха интервюта в цяла България за или против тръбопровода. Направи ми впечатление, че един чичак от Монтана беше твърдо убеден, че тръба трябва да има! Направо полудях пред телевизора - какво го интересуваше чичакът от Монтана дали в далечен Бургас трябва да има тръба или не? Защо не си я построи тая тръба в неговия си двор, че тръгнал за Бургас да говори?
  Днес трънчани казаха НЕ и трябва да ги подкрепим в избора им.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  До коментар [#13] от "Морски":

  Купили са си град? Ей богу.
  Дебилно решение на хората в Трън. Сами са си виновни. Както и инвеститора, впрочем.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Имаме журналист проумял как може да се използва легендата за "великата демокрация", която още Чърчил заклейми като: "идиотщина". Практикувайте я на село, а важните въпроси оставете на знаещите и можещите. :) Ако можете да решите и проблемите на селяните "демократично", или поне да се вслушвате в тях, вместо някои да се мислят за недосагаеми във властта, може и да се получи нещо. :)

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 24. 24 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Доволен съм, че Трън победи в референдума. Трънчани излязоха интелигентни хора. Не позволиха на онези да ги излъжат с някакви заплати от 2000 лв и други фантазии. Както пише Дайнов, трънчани бяха бесни, че цяла година костюмари им спъват правото на си кажат думата. Вокс попули, вокс дей. Народът на Трън каза думата си. Подкрепям трънчани, защото и моят роден град Бургас беше пред същата опасност. Преди години задунайското правителство на Станишев заедно с московския поклонник Гоце натресоха на града проекта Бургас-Александруполис. Нефтът трябваше да се пренася от от пристигащите кораби чрез мека връзка съм брега в открито море без обезопасителни средства. А бургаският залив е затворен - каквото падне в морето, до броени часове е на брега. Само един теч на средно голям кораб щеше да предизвика екологична катастрофа. Всички градове от залива скочиха срещу проекта - от Царево до Обзор. Назначи се местен референдум. Естествено, властите започнаха кампания сред местните комунисти и пенсионери да не гласуват, че то "всичко било решено". На референсума 90+% гласуваха против, но активността беше само около 45 %. Комунистите не признаха референдума - нямало активност. И продължиха проекта, който така или иначе беше спрян след 2009 г., защото щеше да носи някакви си 30-35 млн. долара печалба на България, а гърците и руснаците щяха да взимат големия пай, докато ние съсипваме нашия бряг с нефтените отрови. Тогава, преди референдума, по една национална телевизия правиха интервюта в цяла България за или против тръбопровода. Направи ми впечатление, че един чичак от Монтана беше твърдо убеден, че тръба трябва да има! Направо полудях пред телевизора - какво го интересуваше чичакът от Монтана дали в далечен Бургас трябва да има тръба или не? Защо не си я построи тая тръба в неговия си двор, че тръгнал за Бургас да говори? Днес трънчани казаха НЕ и трябва да ги подкрепим в избора им.
  —цитат от коментар 20 на Lou  Доволен съм, че Трън победи в референдума. Трънчани излязоха интелигентни хора. Не позволиха на онези да ги излъжат с някакви заплати от 2000 лв и други фантазии. Както пише Дайнов, трънчани бяха бесни, че цяла година костюмари им спъват правото на си кажат думата. Вокс попули, вокс дей. Народът на Трън каза думата си. Подкрепям трънчани, защото и моят роден град Бургас беше пред същата опасност. Преди години задунайското правителство на Станишев заедно с московския поклонник Гоце натресоха на града проекта Бургас-Александруполис. Нефтът трябваше да се пренася от от пристигащите кораби чрез мека връзка съм брега в открито море без обезопасителни средства. А бургаският залив е затворен - каквото падне в морето, до броени часове е на брега. Само един теч на средно голям кораб щеше да предизвика екологична катастрофа. Всички градове от залива скочиха срещу проекта - от Царево до Обзор. Назначи се местен референдум. Естествено, властите започнаха кампания сред местните комунисти и пенсионери да не гласуват, че то "всичко било решено". На референсума 90+% гласуваха против, но активността беше само около 45 %. Комунистите не признаха референдума - нямало активност. И продължиха проекта, който така или иначе беше спрян след 2009 г., защото щеше да носи някакви си 30-35 млн. долара печалба на България, а гърците и руснаците щяха да взимат големия пай, докато ние съсипваме нашия бряг с нефтените отрови. Тогава, преди референдума, по една национална телевизия правиха интервюта в цяла България за или против тръбопровода. Направи ми впечатление, че един чичак от Монтана беше твърдо убеден, че тръба трябва да има! Направо полудях пред телевизора - какво го интересуваше чичакът от Монтана дали в далечен Бургас трябва да има тръба или не? Защо не си я построи тая тръба в неговия си двор, че тръгнал за Бургас да говори? Днес трънчани казаха НЕ и трябва да ги подкрепим в избора им.
  —цитат от коментар 20 на Lou


  Екологична катастрофа може да предизвика всеки с пари и достатъчно мозък. А че България като държава не може да спечели нищо от СССР е ясно, защото те още си мислят , че България е част от СССР, и парите отиват при техни хора, които считат българите за идиоти. Дали може да спечели от съюз с други подобни предстои да видим.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  " всички българи ще се превърнат в съвършено освирепели трънчани."
  Кога ще стане това, кога. Когато вече няма да има смисъл ли.

 26. 26 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Трябва да могат!
  Когато става въпрос за земята върху която живеят - стопаните са те, а не държавата.
  Ако закона казва друго - трябва да се промени закона.
  —цитат от коментар 11 на atmanpg

  Земята е едно, а подземните богатства - друго. Закона казва, концесионерът по концесия за добив не става собственик на земята и може да се споразумее със собственика, ев. да се учреди право на ползване в негова полза. Но ако не се постигне разбирателство между концесионера и собственика на земята, то собственика прави искане до министъра на енергетиката, който взема решение и чрез областния управител земята се отчуждава принудително. А собственика получава равностойно обезщетение.
  Това казва закона и е справедлив, защото се търси защита на интереса на цялото общество, а не само на езна локална общност . Защото утре община Забий клечка ще проведе референдум, с който примерно няма да искат на тяхна територия да се добиват стратегически важни суровини или такива, които са важни за цели отрасли в икономиката или пък няма да искат да минава ЖП линия, щото кокошките не носят от шума.
  За промяната на законите си има друго място и ред, не става по общините.

 27. 27 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ... по щастливо стечение на обстоятелства, вотът в Трън е комай пърият НЕманипулиран вот! Айде, Трънци!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 28. 28 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Гневно

  " всички българи ще се превърнат в съвършено освирепели трънчани."Кога ще стане това, кога. Когато вече няма да има смисъл ли.
  —цитат от коментар 25 на Роси


  ... я пак, че не стана ясно какво точно казахте... !

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 29. 29 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Гневно

  До коментар [#24] от "carwindwrclir":

  https://www.youtube.com/watch?v=UZ4LV0iVmEU

  :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 30. 30 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Браво на трънчани, че се показа ангажирани с бъдещето на общината си. Аз обаче не разбирам такива, като Дайнов. Възхищава се на жителите на една мъничка община, а не признава гласа на 2 509 864 българи, които гласуваха със ЗА на въпроса ЗА или ПРОТИВ мажоритарни избори. Оставаме настрани дали този избор е разумен, аз самия не подкрепих референдума, но цялото това отвратително лицемерие ми идва в повече.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#31] от "o_sando":

  Само това ли успя да измислиш? Едва ли си даваш сметка, колко си жалък. А тези глупости е най- добре да ги говориш на тъпото лице, което те гледа всеки път, когато погледнеш в огледалото. Нещастник!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Гневно

  Вече започнаха да обясняват как у нас няма да дойдат инвеститори.
  —цитат от коментар 4 на stedim


  ... че какво по-хубаво от това...:)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Дайнов си проси един местен референдум в Банско, с въпрос „Да се построи ли втори лифт или не?”' и ще запее друга песен, точно обратната на тази, колко са вредни референдумите. Цялата му работа е такава.
  И не ме разбирайте криво - радвам се на Трънчани. :)

 37. 37 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Гневно

  Хората от Трън си казаха думата,сега да видим инвеститора с какви връзки разполага.
  —цитат от коментар 6 на chicago514


  що бе, да не си заложил при "букитата".... то, простотията и до Хамериката, май, се тръмъпосва... нищо лично, просто бизнес... ега се убинесмените, та и се ненайдете!...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 38. 38 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 762 Неутрално

  в близко бъдеще следва да очакваме все повече местни референдуми
  и все по-малко местни бунтове

  Референдумите трябва да са местни, обаче бунтът трябва да е национален.

 39. 39 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 762 Неутрално

  в близко бъдеще следва да очакваме все повече местни референдуми
  и все по-малко местни бунтове

  Референдумите трябва да са местни, обаче бунтът трябва да е национален.

 40. 40 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 369 Неутрално

  то собственика прави искане до министъра на енергетиката, който взема решение и чрез областния управител земята се отчуждава принудително
  —цитат от коментар 26 на disorg


  Техн. грешка - "собственика" да се чете "концесионерът".

 41. 41 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Хората от Трън си казаха думата,сега да видим инвеститора с какви връзки разполага.
  —цитат от коментар 6 на chicago514


  Не е нужно да разполага с връзки, стига всичко да му е изрядно от законова гледна точка.

 42. 42 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трън заседна в лакомото гърло на задкулисието. То разпна ненаситна паст да погълне една от перлите в короната на българската природа и се ободе… Задкулисни ентусиасти вече имат не само трън в гърлото, а и обица на ухото. Зевзеците твърдят, че по-скоро приличало на звънче на муцуната… Трън даде урок на „преуспелите бизнесмени“, че тайната пътечка през пробойните на закона с торбата пари за подкупи вече не води до заветната цел, а до големия срам. В бъдеще българската поговорка „парен каша духа“ ще стане правило за правене на бизнес в европейска България.
  Сега са много важни следващите стъпки на Асарел-Медет/Евромакс сървисиз, ярко осветена от прожекторите на обществения интерес, като вече наблюдатели на „аферата Трънско злато“ има по целия свят. Фирмата рискува със зле обмислени действия, противоречащи на Европейските ценности и норми, да последва съдбата на наетите от нея злощастни чалга-лобисти и искусни стъкмисти Каролев, Рашев и Богданов, които станаха нарицателно за калпаво застъпничество в България. Сега и на тях им боде в гърлата и можем само да очакваме покачване на стандартите за качество и в техния бранш, защото срама, който берат в момента е голям. Ако Асарел-Медет е уважаваща себе си фирма и осъзнава, колко важно е от тук нататък пред българското общество да има имидж на съвестен инвеститор, то тя ще ни покаже, че може и достойно да губи и ще зачете мнението на трънските хора. Всичко друго би работило срещу нея и мобилизира гражданското общество за отпор и протест.
  Сега относно крокодилските сълзи, че видите ли, гоним чуждите инвеститори. Първо не виждам нищо лошо злато за 2,5 мрд. U$ да остане актив на българската държавата, един вид държавен резерв в недрата на Руй и Ерулската планина, вместо да бъде оставено на частници да го изнесат срещу мизерни отчисления, които дори няма да покрият щетите, които златодобивът ще нанесе на инфраструктурата в Трънския край. А иначе тезата, че гоним инвеститори, е демагогия и роболепие по примера на Благой Рагин, който ни съветваше да си траем, когато шведите ни ритат по главите - щели сме иначе да изгоним чуждите туристи… Не, ние приветстваме всяка инвестиция, която отговаря на установената бизнес-етика, на международните норми и не е в разрез с Европейските ценности. Заплануваната инвестиция на Евромакс сървисиз за съжаление не е такава.
  Трънчани, видите ли, чиито мъдрост и инстинкт за самосъхранение им подсказаха да отхвърлят златодобива, вече биват хулени от чалга-лобисти като простаци, не способни да вникнат в „истината“ за света, че той е нищо повече от материален ламтеж. Е, и по този въпрос Трън даде ценен урок на (без)мозъчните тръстове и на безгръбначните стожери на изродената алчност. Да господа, има житейски смисъл, има щастие извън менгемето на материалното умопомрачение. Знам, не разбирате, но елата в Трънско, отворете си сетивата и може скоро да говорим на един език. Ще осъзнаете, че сте повече от машина за печелене на пари. Ще откриете спасителна човещина вътре в себе си, която самите Вие сте обрекли на доживотен затвор и на която така и никога не сте дръзнали да отключите килията. Със сигурност ще се доближите до радостта от простичкото щастие.
  Именно в това е моето голямо притеснение. „Аферата Трънско злато“ и сагата около Трънския референдум, направиха на Трън такава грандиозна реклама, че досега сравнително слабо познатия Трънски край влезе като тема за разговор във всяко българско семейство. Нека сега лобистите на Евромакс сървисиз, размахващи дипломи по икономика, кажат, колко десетки милиони рекламен бюджет щяха да са нужни на Трън, за да постигне такова ниво на разпознаваемост и актуалност в съзнанието на потребителите? Моето притеснение е, че прекалено много интереси ще се насочат сега към Трън и не всички ще бъдат само за негово добро. Да се надяваме, че фатални грешки на други български градчета, които затриха автентичния им образ, ще бъдат избегнати. Така или иначе, домогванията за злато на Евромакс сървисиз направиха на Трън такава реклама, че можем спокойно да говорим вече за пограничния град като за УТВЪРДЕН БРЕНД. За тази услуга градът не е извадил и една стотинка…
  Ние, трънчани, хората с трънски корени и всички почтени хора в държавата и по целия свят обещаваме да сме неотменно до Трън, когато е в беда и да го пазим от зли погледи. Гордеем се, че сме трънчани, дъщери и синове на юнашко племе!

 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Хаха, в статията официално потвърждават това което отдавна твърдя.
  Цитат: "Маркс и неговите днешни либертариански следовници"!

  Не случайно ги наричам ултралевичари либерастите, все пак навремето бяха включили в програмата и съм държал 4 изпита по маркс-комунистическата идеология, лесно я разпознавам под каквито и ще маски да се крие.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  в близко бъдеще следва да очакваме все повече местни референдумии все по-малко местни бунтовеРеферендумите трябва да са местни, обаче бунтът трябва да е национален.
  —цитат от коментар 39 на koko65bg


  Който сее вятър, какво жъне? :)

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 45. 45 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Най-странното обаче е, че дори в дясна медия като Дневник, откровено наивното решение на трънчани се одобрява. Нищо, че е нелогично, незаконно, няма никакъв смисъл в него, хората се радват, щото е прецакан някой голям.

  Ей богу..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 46. 46 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Най-странното обаче е, че дори в дясна медия като Дневник, откровено наивното решение на трънчани се одобрява. Нищо, че е нелогично, незаконно, няма никакъв смисъл в него, хората се радват, щото е прецакан някой голям.Ей богу..
  —цитат от коментар 45 на Darth Plagueis


  Батков ти ли си? На хората им писна от мишки с пари. Каквото си посяхте...............................!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 47. 47 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#43] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Бъркаш либерали и либертарианци.

 48. 48 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  До коментар [#46] от "carwindwrclir":

  Не знам кои сме ние и какво общо има с Батков, ма нейсе. За посяването си прав. Едни хора си посяха бедност.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1817 Весело

  Дайнов си проси един местен референдум в Банско, с въпрос „Да се построи ли втори лифт или не?”' и ще запее друга песен, точно обратната на тази, колко са вредни референдумите. Цялата му работа е такава.И не ме разбирайте криво - радвам се на Трънчани. :)
  —цитат от коментар 36 на Федоp Венедиктович Езеpский


  Добра идея! Интересно ми е каква песен ще запеят тогава тези които сега непрекъснато повтарят "Глас народен глас Божи". Може би тогава ще е "Гласът на дявола"? И ще трябва да направим едно райониране, къде гласът на народа е божи и къде на дявола :)

  Иначе имам свежа идея, в Трън да им подават ток само от екологичните ВЕИ-та. Никакви такива Марица Изток която невероятно съсипва земята. Нито АЕЦ Козлодуй с радиоактивните и отпадъци, сега за микрограми се вихри истерия а там са с тонове. Ток само от фотоволтаици и вятър. На съответната цена /десетина пъти по-скъпо/ и когато го има, защото те слънцето и вятъра ги има когато си поискат.

  Добре ще е да се забрани в община Трън и използването на моторни превозни средства, те самите а и производството на горивото им също невероятно замърсяват. Като ще развиваме биоземеделие всичко трябва да ни е еко. А ние ще постоим отстрани да видим какво ще се получи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  „преди работата да е изтървана до такава степен, че само бунтът да остане като наличен инструмент на политическо поведение.“ Ако задкулисната пъклена завера за институционално утвърждаване на плановете за радиоактивни мини наистина се случва, ако здравето на трънчани и тяхното природно богатство бъдат пожертвани за частния интерес на „Евромакс сървисиз“, бунтът срещу „КОЙ“ от 2013 г. ще се стори на сегашните управляващи като представление в Софийския балет… Когато те грози разруха и няма какво да губиш, гаржданският договор губи своята сила, а на …"съвършено освирепели трънчани" – … не е добре човек да им се изправя на пътя. И да си дадат сметка, че когато се втурнат да правят така, че казусът "Трън" никога повече да не се повтори – че тогава всички българи ще се превърнат в съвършено освирепели трънчани.“…
  „Цяла България Трън гледаше; и цяла България усвои доста полезни за себе си уроци.“ Сега правителството трябва да покаже, че е научило своя урок и ще работи за доброто на хората, които са го избрали и за тези, които не са го избрали, за хората на България. Надяваме се - поднешния пример на президента – то да не ни посрами и предизвика на бунт чрез нелепа правна еквилибристика и нравствен нихилизъм. АКО ИНСТИТУЦИЯ ПРАВИ ПРОСТИТУЦИЯ СТАВА Р Е В О Л Ю Ц И Я!

 51. 51 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#49] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Отговора е повече от ясен. Когато резултатите им отърват псевдолибералите са във възторг от мъдрия народен глас. Когато вота не съвпада с техния, то тогава простия материал не бива да гласува и гласа вече не е народен, и не е божи.

 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1817 Весело

  До коментар [#43] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?": Бъркаш либерали и либертарианци.
  —цитат от коментар 47 на fec32306340


  Хич не ги бъркам. Либертарианците са просто либерали които са решили, че няма защо повече да се крият. От едно и също дърво са плодове.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#43] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?": Бъркаш либерали и либертарианци.
  —цитат от коментар 47 на fec32306340


  Даже и за да си свободен човек(от либерта -свобода) се изисква някакво ниво на развитие, иначе си загубен в тази джунгла от политически и икономически хищници! Вижте им гербовете, те явно се мислят с "лъвове" или други животни, .......................................Да сте видели човек на герб? На тях не им пука за хората, те си мислят, че са над тях и в това им е трагедията. Все пак лъвовете са по-благородни хищници от хората, но между нас да си остане! :)

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 54. 54 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#49] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":Отговора е повече от ясен. Когато резултатите им отърват псевдолибералите са във възторг от мъдрия народен глас. Когато вота не съвпада с техния, то тогава простия материал не бива да гласува и гласа вече не е народен, и не е божи.
  —цитат от коментар 51 на zle_platen_trol


  Така е, те са за референдумите когато дават желаният от тях резултат. Когато дават нежелан резултат /примерно мажоритарни избори/ веднага обръщат плочата и почват да пеят, че народът нямал достатъчно информация и знания да решава такива важни въпроси. Естествено ако референдума беше решил да няма мажоритарни избори щяха да подскачат от радост и викат колко велик и мъдър е българина.

  Наистина гаднярско нещо са либерастите, никаква чест и достойнство няма в тях, затова не ги обичам. Абе какво ли очаквам от гей-коректни... То народът ни е дал по-точно име за такива ама ще го изтрият.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 55. 55 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  Трънчани ще открият предсрочно сезонът за лов на диви свине и недай си Боже някой да им заприлича на глиган.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  А в софето ще има ли референдум за небостъргачите около витоша?
  Софенци, повечето кметове са аджамии, ама вашия през носа ви ще излезе!

 57. 57 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Информирани, активни и инициативни. Откъде да си "вземем" такива граждани? Нямам бърз/ лесен отговор. Само знам, че трябва да имаш нещо, което си заслужил и ти е важно да го защитиш (и имаш възможност).

  Никола Йорданов
 58. 58 Профил на stargazer77
  stargazer77
  Рейтинг: 8 Неутрално

  айде по-леко с еуфорията за будните трънчани, щото ако не бяха купили братята роми в неделя нямаше нито да минат 40 процента нито да имат такова голямо мнозинство. нали ги видях на т. нар. митинг в петък. на сцената 10 човека, пред нея още 30. това са будните "трънчани" които между другото живеят и работят в софия щото в трън е много хубаво и перспективно. я помислете малко как така активността за 2 часа скочи от 10 на 35 % а? с будното гражданско общество от циганската махала на трън :) истината е че в трън става каквото каже кметът николов. ако той не беше пратил братчедите да гласуват референдумът заминаваше на кино

 59. 59 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#29] от "o_sando":

  Трай си бе, ще те изкарат фашист!... 😁

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 60. 60 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Напълно подкрепям трънчани в случая. Просто не може да има нормален и честен човек, който да не ги подкрепи.
  Но тук по едно щастливо стечение на обстоятелствата просто имаме съвпадение на здравия разум с гласа народен. Все още е рано да генерализираме за България, че винаги или често това ще се случва и в други подобни случаи.
  Защото ей сега отивам да гласувам да се нулират данъците и да се закрие НАП (примерно).

 61. 61 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#8] от "Cara Mia":

  може, може. както може 6 милиона да живеят като добитък и да обясняват как са ограбени от Ран-Ът, Сорос и Кончита Вурст

  Birds of a feather flock together.
 62. 62 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 892 Разстроено

  Проспериращият Трън, ще стане още по-проспериращ. Упс, къде са ми кавичките. Десния дневник, няма ли да се преименува на вестник Дума?

 63. 63 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  Доста спорни изводи от едно много съмнително мероприятие!

  klimentm
 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Весело

  Да очакваме ли че скоро Трън ще стане Баден Баден на Балканите?!

  klimentm
 65. 65 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Да, бе, браво на Трънчане,. Виж к'ви са оправни.
  Ма дайте да обсъждаме. От една страна се крещи - индустрията загива, селското стопанства така, туризма онака. Българите нямат работя и бягат - я от селата, я от българия.
  От друга - всеки завод (и мега-супер екологичния) вреди на нещо. Всяка писта/плаж/нива дори. Вредят - на въздух, вода, почва, тревички, дървета, охлюви, костенурки и пр.
  К'во да правим? Да строим - ама не в моето село/град. Или да пазим каквото ни е останало девствено? И да пищим, че нямало работа и децата ни бягали - в чужбинските заводи.
  Защо подкрепящите Трън не дават отговор - в България да се строи ли или не. Всъщност - това е въпроса - изчистен от конкретиката .
  Пак казвам (то се знае, ама пуста политика) - всяка забита в земята лопата вреди на нещо.
  Е?????

  Поздрави
 66. 66 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Който ще пътува по пътя от Пловдив за Асеновград да се наслади на един хубав завод, КЦМ се нарича!Братовчедите ми имат работа,но и олово в кръвта.Децата в околните села ,може би,също!Години ще минат,преди словосъчетанието български инвеститор да престане да е мръсна дума.

 67. 67 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Браво на трънчани, ама като гледах нахалния инвеститор вероятно ще има шум на пари

 68. 68 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#8] от "Cara Mia":

  Ами може.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 69. 69 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1071 Неутрално
 70. 70 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  До коментар [#65] от "Starec":

  Отговорът е, че трябва да се залага на устойчивите технологии, производства и развитие.
  Защото всичко останало в природата в един даден момент, колкото и далечен в бъдещето, ще свърш - ще се изчерпят залежите от петрол, газ, въглища, метали. И тогава какво? Истината е, че т.н. инвеститори мислят само водени от носа си - виждат не по-далече от него и се интересуват от собствените си моментални печалби. След тях - потоп.

 71. 71 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  ''По същия начин различни костюмирани типове обясняват на хората в Пирин и Рила, че за тяхното собствено развитие планината им задължително трябва да бъде одрана; на хората покрай морето - че за тяхното собствено благоденствие всичко трябва да бъде залято с бетон; а на трънчани – че ако искат да са богати, незабавно трябва да превърнат планините си в сипеи, а реките – в отходни канавки, пълни с тежки метали. А, и да дишат уран (чакам прокурор незабавно...).

  Но да се върнем на икономистите. Фабрика, завод, мина или – слугуване на богатите... Да ви звучи познато? В тази каша от Дикенс, Юго и Маркс прозира фрапантната неспособност на нашите стопански корифеи да разберат, че 21-ви век не е 19-ти. "Кафявата" икономика свърши. Нямаме нужда от АЕЦ-ове, защото си слагаме фотоволтаици на покривите. Нямаме нужда от шистов газ, защото ерата на енергията, изтръгвана от утробата на земята, приключва. И да, знаем, че ако си одерем планините – няма да имаме нито вода, нито въздух.''

  Това е.

 72. 72 Профил на migo6
  migo6
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Земята си е тяхна.Ще я развиват както си искат.И когато решат, че са готови.Чистите места в БеГе-то свършват. Ще дойде времето и на Трънско.Без злато може, както е било досега.Без чиста вода, земя и въздух е кофти.
  —цитат от коментар 15 на г-н Саранди Говедаров


  Какво значи"ЗЕМЯТА СИ Е ТЯХНА"Защо група арогантни така наречени"екозащитници"
  искат да си правят простотиите по Черноморието.
  ПРИКАНВАМ КМЕТА НА БЯЛА ДА ПОИСКА РЕФЕРЕНДУМ ЗА "КАРА ДЕРЕ"ИМАТ ЛИ ПРАВО НЯКАКВИ ДОШЛИ ОТ ДРУГИЯ КРАЙ НА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ НАСТАНЯВАТ ВУРХУ СОБСТВЕНИ ЗЕМИ НА ХОРАТА ОТ ЧЕРНОМОРИЕТО.ИМАЛИ ПРАВО НЯКОЙ ДА ЗАБРАНЯВА ДА СТРОЯ ВЪРХУ СОБСТВЕНИЯ СИ ИМОТ???

 73. 73 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело


  До коментар [#65] от "Starec":Българите нямат работя и бягат - я от селата, я от българия.

  Бягат защото им е толкова акъла. Всеки иска да иде някъде на готово и да "се оправи" за нула време. Ама не става. Знаеш ли колко нови технологии с висока добавена стойност чукат на вратата на 21-ви век, братчед? Стотици. Но ние кьоравите не можем да ги видим. Винаги ще се радваме на автомобила, но сърцето ще ни тегли към каруцата.


  /не се чете/
 74. 74 Профил на smarf
  smarf
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Цела България трънчани гледа как трънье че ручат.

 75. 75 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 694 Неутрално

  реакцията на властта доказва еднозначно, че тлъстата Българска Мафия са Канибали и изключително прости
  само едно нещо трябва да се прави с подземните богатства - да се изкопаят, и те ще се изкопаят по един или друг начин, иначе ще има война за тях, обаче за да се изкопаят без война трябва така да се изкопаят, че да няма негативни последствия, а това в условията на поголовна корупция е изключително трудно

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 76. 76 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Не може 5000 човека да решават дали икономиката да се развива или не в дадена посока.Дори не визирам златодобива.Защо досега трънàни не развиха екотуризъм по ждрелото на река Ерма,например.
  —цитат от коментар 8 на Cara Mia


  така казва и Тръмп: Пукнете всички, аз ще горя боклуци до край!

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 77. 77 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 694 Неутрално

  никой да не се заблуждава, че държавата ще спечели пукнат грош от това злато - всичко ще отиде в някоя офшорка както винаги - ни данъци, ни заплати ще плаща офшорката, както в повечето мини

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 78. 78 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#6] от "chicago51
  Не пука на инвеститора, като не го искат ще иде другаде.

 79. 79 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#26] от "disorg":

  Да, ама гледай колко минуса са ти насвяткали :)
  Ако, беше написал същото за Банско щеше да получиш само плюсове. :)))
  Затова си имаме Баце, а не институции - щото той е прост и ние сме прости!

 80. 80 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 907 Неутрално

  България може би по нещастно стечение на обстоятелствата да не имала феодализъм, само турски бейове, и три синджира роби, но имаме мафиотски дирижирана анархия. Само да сравним устройството на градове и селата си с това на цилизования европейски свят: няма прави улици, няма норматив за етажността на сградите, няма никакъв порядък на улиците, парковете и цялата инфраструктура. У нас ПАРИЦА Е ЦАРИЦА, АКО ЩЕ ПАРИЦАТА ДА ИЗЛИЗА ОТ ДЖОБА НА МАФИОЗА! Затова сме на първо място по броя на казината на глава от населението, по раздаването на необезпечени "бързи" кредити на неплатежоспособни младежи, по броя на заложните къщи и битовите кражби, на хаоса в движението по пътищата и броя на катастрофите, по абсолютно грабителските, ощетяващи целия народ договори за "КОНЦЕСИЯ"!!! Концесия, от която нито един българин или трънчанин в частност, няма да види и стотинка! Що ли не си е.м.!

 81. 81 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Напълно подкрепям трънчани в случая. Просто не може да има нормален и честен човек, който да не ги подкрепи.Но тук по едно щастливо стечение на обстоятелствата просто имаме съвпадение на здравия разум с гласа народен. /.../(примерно).
  —цитат от коментар 60 на Мондиана


  Добре казано.
  Затова пряка демокрация трябва да има като вариант на ниво село/малък град--защото това е функционално, а на ниво население от милиони хора и икономика от милиарди долари, и външна политика--волята на народа трябва да се филтрира от представители--"представителна демокрация".

  Въпрос на размер и сложност, общо-взето. Всички да се съберат и да решат нещо за своето село е едно, а да очакваш от същите хора да разбират адекватно нюансите на държавно, континентално, и глобално ниво, е вече съвсем друга бира.

 82. 82 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Напълно подкрепям трънчани в случая. Просто не може да има нормален и честен човек, който да не ги подкрепи.Но тук по едно щастливо стечение на обстоятелствата просто имаме съвпадение на здравия разум с гласа народен. /.../(примерно).
  —цитат от коментар 60 на Мондиана


  Добре казано.
  Затова пряка демокрация трябва да има като вариант на ниво село/малък град--защото това е функционално, а на ниво население от милиони хора и икономика от милиарди долари, и външна политика--волята на народа трябва да се филтрира от представители--"представителна демокрация".

  Въпрос на размер и сложност, общо-взето. Всички да се съберат и да решат нещо за своето село е едно, а да очакваш от същите хора да разбират адекватно нюансите на държавно, континентално, и глобално ниво, е вече съвсем друга бира.

 83. 83 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Напълно подкрепям трънчани в случая. Просто не може да има нормален и честен човек, който да не ги подкрепи.Но тук по едно щастливо стечение на обстоятелствата просто имаме съвпадение на здравия разум с гласа народен. /.../(примерно).
  —цитат от коментар 60 на Мондиана


  Добре казано.
  Затова пряка демокрация трябва да има като вариант на ниво село/малък град--защото това е функционално, а на ниво население от милиони хора и икономика от милиарди долари, и външна политика--волята на народа трябва да се филтрира от представители--"представителна демокрация".

  Въпрос на размер и сложност, общо-взето. Всички да се съберат и да решат нещо за своето село е едно, а да очакваш от същите хора да разбират адекватно нюансите на държавно, континентално, и глобално ниво, е вече съвсем друга бира.

 84. 84 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Проспериращият Трън, ще стане още по-проспериращ. Упс, къде са ми кавичките. Десния дневник, няма ли да се преименува на вестник Дума?
  —цитат от коментар 62 на bobix

  Невник мноого отдавна не е десен, още по-малко форума ... обаче отворих сайта на общината в частта бюджет и се оказва, че минимум половината им бюджет се субсидира от републиканския бюджет /отделно програми на ЕС/, а приходите им от туризъм са 1000 лв годишно ;)
  Та "гордите" трънчани не искат бизнес, ама искат друг да им плаща сметката ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 85. 85 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Добре, че трънчани са виновни, че няма приходи от туризъм! За да има туризъм трябва инфраструктура и план за развитието му. Но на българските чукундури най-лесното им е да копаят, щото за това не се иска акъл. А и на доста хора представата им за дясно е доста объркана.

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 86. 86 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#84:"роджър"][/quote]

  Казвате трънчани са горди в кавички, защото живеят от бюджета.
  Звучите обаче, може би греша, като колега който би отхвърлил това като "нямащо нищо общо" ако някой по същия начин започне да гъбарка "гордите и ставащи от колене" поляци и унгарци. Или съответно алабамци и мисисипианци.

 87. 87 Профил на veselyak
  veselyak
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#72] от "migo6":


  [quote#72:"migo6"][/quote]

  Изказването е неподготвено. Та в случая, кмета на Бяла, както и главният архетект са в основата на корупцията. Земята там отдавна не е на местните. Плажът и прилежащата територията са държавна собственост.

 88. 88 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 523 Неутрално

  КЦП край Пловдив беше построен по сАвецки проекти,със *високотехнологична сАвецка* техника с една единствена цел - да се даде препитание на помаците от Родопите.Земята беше отровена не толкова от оловото,колкото от КАДМИЯ,той за съжаление е в пъти по-фатален за живота.
  Както се случва при кАмунизма залежите от руда се оказаха малки,рудниците са изчерпани и закрити почти всички.
  Но нали викаха и скандираха по митингите.......

 89. 89 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Най-странното обаче е, че дори в дясна медия като Дневник, откровено наивното решение на трънчани се одобрява. Нищо, че е нелогично, незаконно, няма никакъв смисъл в него, хората се радват, щото е прецакан някой голям.Ей богу..
  —цитат от коментар 45 на Darth Plagueis


  хехехех, абе май решението на трънчани май не се одобрява само от......хора, дето живеят в София ??? Що ти не се преселиш в Трън да цицаш от тия реки от мед и масло дето биха потекли, ти и децата ти ???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK