Бесове и институции: Тръмп срещу ФБР

Бесове и институции: Тръмп срещу ФБР

© Yuri Gripas, ReutersСлед изборите във Великобритания коментарите лансираха израз, напомнящ метафората за войните на Пир срещу римляните, за да опишат какво се е случило: Тереза Мей запази поста, но загуби властта; ще остане на поста си, но ще бъде извън властта.


Същата седмица положението, в което се оказа Доналд Тръмп, е доста сходно. Той няма да бъде обвинен във възпрепятстване на правосъдието, но щетите, които понесе от сенатското изслушване на Джеймс Коми, са значителни, както всъщност се очакваше.


Тръмп уволни директора на ФБР Коми на 9 май 2017 година, преди средата на предвидения от Конгреса мандат. Веднага стана ясно, че това е
акт на произвол и разюзданост


каквито федералното правителство рядко си позволява. Няколко дни се получаваха различни и противоречащи си сведения защо президентът е направил тази стъпка. В крайна сметка от всички обяснения остана в обращение едно: Тръмп е разгневен за начина, по който ФБР води и очевидно ще продължава да води разследването на руската връзка в изборите за президент 2016 година.


След като тази версия се установи публично в медиите и в средите на представителните институции, можеше да се очаква, че разследването не само няма да бъде преустановено, но тъкмо обратното - ще се вдигне и на равнище сенатска комисия. Така и стана. Тръмп прави нова, вече обичайна тактическа грешка. За да реши един проблем, той започва да се разпорежда така, сякаш делата на федерацията са вътрешни дела на клана Тръмп.


Вместо да разсее, дори частично, съмненията за собствена роля в руските интервенции, той вдига гигантски, ненужен, изкуствен скандал. Уволнението на Коми е светкавичен жест, който в момента, когато се прави, изглежда на извършителя като окончателно разсичане на възел. Ден след това се разбира, че всъщност е


начало на нова верига събития,
която заплита нови и по-устойчиви възли


Изслушването е гледано от близо 20 милиона американци, несъмнен рекорд за събитие, което тече по стандартна процедура. То веднага се нареди сред най-известните в цялата история на САЩ конгресни изслушвания, каквото са заседанията по "Уотъргейт", довели до оставката на Никсън. Самото вдигане на казуса "Коми" на това ниво на драматична публичност е ненужен акт на самобламиране от страна на Тръмп. Все пак какви са следствията и какво може да се очаква оттук нататък?


Възможно обвинение за възпрепятстване на правосъдие, което е престъпно поведение, стана точка на спор между спорещите страни, републиканците, от една страна, и по-широката либерална среда, включително медии, академия и демократическите кръгове. Но подобно обвинение не произтича от показанията на Коми и не може да бъде повдигнато на тяхна основа. Това е съществен момент, а за кръга около Тръмп - най-същественият, тъй като сътрудниците му получиха шанса да акцентират еднозначно върху него и да претендират за победа и пълно оневиняване на президента. За демократите, обратно, няма съмнение, че става дума за възпрепятстване на правосъдие. Показанията на Коми могат да се четат и по двата начина, което показва, че не са еднозначни и не могат да подкрепят обвинения.


Драмата обаче има други страни и следствия, които стратегически са по-интересни и по-показателни.


Изслушването поражда ситуация на криза


която се изживява масово и придава още по-голяма тежест на разширяващите се съмнения за годността на Тръмп да бъде президент. Смисълът на целия спектакъл трябва да се търси първо в тази посока. Забележителен е самият факт, че поведението на президента става предмет на сенатско изслушване. Това е начало на нов процес, или нова фаза в рушащата се легитимност на Тръмп вътре в САЩ. За седмица директният въпрос "Кой е Тръмп, самият Тръмп?" и подобни на него изместиха изцяло въпросите за приоритетните политики. Това само по себе си е победа за противниците на президента.


Към момента тясната електорална база на Тръмп си остава солидна. Процентът одобрение на президента отново падна с няколко пункта и стигна 34%, отново рекордно ниско. Но изданието "538", което прави собствени изследвания и интегрира множество други, смята, че групата на колебаещите се избиратели, благодарение на които Тръмп (както в повечето оспорвани избори) печели, показва начало на свиване. Промените в тази база, а от нея и в електоралното ядро, са ревностно наблюдавано развитие от страна на републиканците. Съдбата на Тръмп както генерално, така и по определени насоки на политики зависи пряко от тези отношения и ще бъде така поне до края на 2018 година, когато има междинни избори.


Отвъд ефектите върху избирателя изслушването на Коми има и преки институционални следствия. Стана ясно какво прави Тръмп в отношенията си дори с най-високите постове във федералното управление. По сведенията на Коми той е наредил всички от екипа му да напуснат, което е странно за официална среща. В разговора директно казал, че очаква, дори иска "лоялност", повторил думата няколко пъти. Казал колко не му харесва разследването на току-що напусналия Майкъл Флин за прикривани контакти с руски представители. Намекнал, че бъдещето на Коми се решава в момента, макар десетгодишният мандат да прави подобно решаване ирелевантно, освен ако срещу директора няма повдигнато обвинение за сериозни нарушения. И така нататък, един казуистичен шантаж от бизнес портфолиото на Тръмп. Очевидно обект на този шантаж е не само Коми, а целят му екип, оттам и самото ФБР, така е конституирана институцията, такъв е смисълът й. Това Тръмп не може да проумее, но то е ясно както за членовете на сенатската комисия, така и за широката публика.


Пред тази сцена зрителят, подпомогнат от коментарите след приключването й, естествено се пита две неща. Едното засяга възможността за криминално действие, именно възпрепятстване на правосъдие. Другото се отнася до развитието на казуса, какво става оттук нататък. По първия въпрос ще се спори дълго, без да има голям шанс за решение, просто той ще остане спорен. Но това не е никак малко и всъщност пренася въпроса за криминалното действие в по-общия въпрос за по-трайните следствия от изслушването.


Първото следствие има тесен институционален смисъл. Конгресът даде мандат на Робърт Мюлър, бивш директор на ФБР, да провежда независимо разследване на руската връзка. След прослушването на Коми и сведенията, които цяла Америка получи по казуса, разследването придоби неимоверни значения, дори истерични измерения за американската публичност. Един разумен, умерен президент, дори да има основания за тревога във връзка с участия на свои сътрудници, би избегнал тази клопка. Тръмп сам си я създаваше доста време, с характерна упоритост. И очевидно дори за екипа му я заплиташе отвътре, докато се опакова в нея доста плътно.


Разнообразни аспекти на случая някак естествено се събират в един фокус - поведението на Тръмп. Не уволнението само по себе си; не толкова и другите уволнения или неудачни назначения; не и подозираното, но недоказуемо възпрепятстване на правосъдие.


Казусът е фаза в изграждането
на президентския образ като неуместен


В много страни на Европа бързо и без никакъв свян политици и граждани си казаха, че не биха искали да имат подобно бедствие за държавен лидер. Казаха го и през изборите в Холандия, Франция, чрез цялостната нагласа, която Тръмп бързо формира из ЕС. Същият този образ тормози медии и образован елит на САЩ от момента на появата си в президентска кампания, още отпреди две години. Консервативният избирател на Тръмп, който гласува и за републиканци в Конгреса, обаче ще остава още дълго в състояние на вътрешно отричане, че е излъчил този именно президент.


В САЩ обаче за разлика от обществата в Югоизточна Европа или много азиатски региони култът към конституцията и 200-годишните институции е също израз на масовите консервативни нагласи. Фриволната и безотговорна работа на високи равнища на федералната администрация може да бъде образ на онова, срещу което гласуваха множество избиратели на Тръмп, а именно "стила Обама", който им изглежда лековат, несериозен, артистичен, левичарски, в крайна несъответен на строгостта и солидността на основните институции.


След изслушването на Коми публичният спор за образа на Тръмп – кой всъщност е автентичният му образ – се изнася още по-категорично в плоскост, в която той няма интерес да присъства. Един максимално прединституционален персонаж няма високи шансове да спечели тази битка. Обитавайки своята Тръмп организация, Доналд Тръмп може да уволнява всеки и всички, както диктува по-тесният му интерес. Но безумстването из федералните институции наподобява лява революция, която едва ли е мечтаното състояние на средния американец. Благодарение на произвол и невъздържание на президента този същия американец, вчера гласувал за него, сега ще наблюдава по-внимателно и с повишена чувствителност разследванията. Тръмп сам го тласна към това.


В крайна сметка изслушването на Коми помогна на Тръмп да се върне към зоната на кампанията. Той предпочита тази арена, на нея имаше шеметен успех. Но сега срещу него стоят институциите на разследването и разузнаването, а не нискоефективният щаб на Хилъри Клинтън. Ситуацията се усложнява от факта, че комплексът разузнавателни институции беше критикуван многократно от Тръмп и несъмнено е мотивиран да свърши работата си максимално добре. Сюжетът е протяжен, нещата са двусмислени, нищо няма да приключи бързо. Но това е посоката на новата кампания.


Текстът е от поредицата "Факторът Тръмп". В нея ще четете анализи за действията и ефектите от тях на президента на САЩ. Неин автор е Стефан Попов от "РискМонитор".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  Дъмпи Тръмпи да започва ремонта на затворите!
  Че ще му трябва удобна килия за дълго време...
  Или да си оправя отношенията с Чавес...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ахахах, социалистите неолиберали се самообявиха за победители. хахах :-) Чакаме ипийчмънта, до ден два макс. хахах :-)

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално


  Бесове и институции: Тръмп срещу ФБР.Мисия загубена за Тръмп,колкото повече уволнява и назначава,толкова повече ще настройва службата срещу себе си.

 4. 4 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Още от времето на Хувър, всички американски президенти са се съобразявали с ФБР или може би по-точно са се бояли от ФБР. Тръмп е едно изключение - или е много смел или е много глупав.

  FILII MARIS SUMUS
 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Очевидно ще четем много подобни "анализи" по схемата - една лъжа повторена 100 пъти би трябвало да се превърне в истина.
  Шефът на ФБР беше уволнен заради желанието да саботира новата администрация и така да стане част от плана на противниците на Тръмп.

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1746 Неутрално
 7. 7 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Тръмп е поредното доказателство че "И най-умният си е малко прост!".
  Той гледа на"Белия Дом" като филиал на "Тръмп Тауър", но това ще му изяде главата!

  Да разлая троловете!!
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  Дръмб обяви война на:
  1. Медиите
  2. Разузнаването
  3. Съдебната и правоприлагащата система
  4. Най-близките съюзници на САЩ
  5. Високотехнологичните компании
  6. Холивуд

  Дали ще спечели толкова войни на толкова фронтове?

  Съмнявам се.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2442 Весело

  Тръмп плува в море от проблеми ,които сам си създава. Главата му го държи на повърхността. Няма да потъне.

 10. 10 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#2] от "primaxm":

  Кавалски!
  Даже и да започне процедура на импийчмент, само такива като тебе могат да очакват, че ще продължи ден-два! Тя е дългосрочен проект!
  По-добре е както е в момента!Непрекъстато над него да има вдигнат камшик, и той да стои в поза на бито куче! (Както в момента!)
  Ще отречеш ли че Тръмп на практика е блокиран, и прави неща против волята му?
  Вчера санкциите към Русия бяха ожесточени, въпреки волята му!

  Да разлая троловете!!
 11. 11 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3390 Весело

  Искам си оградата с Мексико! Поне седем-метрова. И ток да тече по нея...
  Може и текила!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 12. 12 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Явно не имал достатъчно доверие на Коми.
  А дали е бил прав времето ще покаже.
  Другото са медийни предпочитания.

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  До коментар [#1] от "Депутат 241":

  Чавес не беше ли при всевишния?

 14. 14 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 924 Весело

  Защо ли и трябваше на Мелания Тръмп да се нанася в Белишя дом...

  Имало едно време ссср...
 15. 15 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Но сега срещу него стоят институциите на разследването и разузнаването, а не нискоефективният щаб на Хилъри Клинтън"

  Че кога Тръмп е разбирал от институции? Той и за НАТО си е нямал представа (по негово признание). Неподготвен и самонадеян лаик в дипломацията и международните отношения, ниско интелигентен субект трополящ като носорог. Просташки нахален и безкрупулен....Какво чудно има, че харесва Путин.

 16. 16 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#15] от "gmbh":

  За НАТО не си прав, Тръмпи си изигра картите брилянтно и получи поисканото увеличение като вноски от ЕС. Което за нас пък е набутване естествено. Че е груб и често първиче е така, но пък така може да си позволи да поиска и получи неща, които благовъзпитани люде като Обама няма да могат.
  Не съм фен на никой, ама САЩ засега печели от нахалитета (и наглостта) на Тръмпи.
  Дали ще опъне прекомерно пружината обаче няма как да знаем. Историята затова е интересна...

 17. 17 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "lone_wolf":

  "Даже и да започне процедура на импийчмент, само такива като тебе могат да очакват, че ще продължи ден-два! "

  Ехаа, някой се е разпенил. хахах :-) Не схващате майтапа или не носите на майтап? А ако е третото обяснение, то не говори добре за Вас. :-)
  А санкциите срещу Русия са ми през.... сещате се къде. Само 3-4 човека сте особено загрижени за Русия и постоянно ни я навирате, ни в клин ни в ръкав. На Дефендъра съм казал, но и на Вас явно трябва да кажа. Отидете там, яжте, пийте, оправете някоя руския и спрете да ни занимавате с Русия повече. То голяма любов, голяма омраза. С Русия си лягате с Русия ставате. :-) Няма мнение в което да не я включите. До там сте я докарали, че да ви съжали човек за обсесията. :-)

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  До коментар [#10] от "lone_wolf":

  "Ще отречеш ли че Тръмп на практика е блокиран, и прави неща против волята му?"

  Аз мога да го потвърдя. Чуй това:

  U.S. senators reached an agreement on Monday on legislation imposing new sanctions on Russia, including a provision that would prevent the White House from easing, suspending or ending sanctions without congressional approval.

  Т.е. както и да се мята Дръмби, няма да може да помогне на приятелчетата си в Кремъл.

  Язък за небостъргачите на Куши, така и ще си останат недовършени без рублите от Внешэконбанк. ;-)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "DJTrump":

  Получил поисканото увеличение?
  До този момент е получил - звънци. И мексиканците платиха, нали?

 20. 20 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#19] от "gmbh":

  Ми къде ще идеш бе, като си нямаш армия - ЕС?
  Ще платиш не ами и хоро ще играеш.
  И за моя жалост...

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  До коментар [#4] от "tall_ship":

  Именно това е и страхът пред членовете на Конгреса и Сената - да не се стигне до втори "Хувър". Това беше и смисълът на репликата на Коуми по време на слушането, че Президентът може да уволни Директора на ФБР когато поиска.
  Като цяло репликите тук май са по-задълбочени от статията. Явно г-н Попов пише като компилира текстове, без да има задълбочено разбиране на политиката, принципите и процесите в административно-политическата система на САЩ.

 23. 23 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#20] от "DJTrump":

  Защо да има армия на ЕС. Нали Путин е безобиден, кротък и миролюбив? Не бери толкова грижа за милитаризацията на Европа. Страховете болшевишки си ги мяткай другаде.

 24. 24 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#22] от "daskal1":

  Г-н Даскале, за пръв път чувам, че за да те препечатват в някой сайт, трябвало да имаш задълбочени познания или пък да пишеш на такава основа. :D

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 25. 25 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#23] от "gmbh":

  Стига с тоя Путин. Не е само Путин потенциална опасност. За момента даже не е непосредствена според мен. Може да е и Ердоган, може да е и Иран, Китай, всеки може да бъде. Длъжен си да имаш армия, това е. Има го даже и в стратегическите игри.

 26. 26 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#25] от "DJTrump":

  Защо не споменеш за ракетите СС-23, че да ти стане ясна "военната доктрина"?

 27. 27 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#26] от "gmbh":

  Никога не съм казвал, че САЩ и Русия са били, са или ще бъдат приятели.
  Просто няма как лъвът и тигъра да си хапват даедно от една и съща антилопа.
  В този смисъл е нормално да се дебнат и да не си вярват напълно.
  Важното е, че те знаят, че победата може да бъде с цената на живота им и не искат да се бият. Връзват им се на акъла обаче разни по-дребни животни и скачат на едни други по-едри, което е доста нездравословно.
  За по-дребните...

 28. 28 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Тръмп срещу Америка!Въжеиграч!

 29. 29 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4666 Весело

  До коментар [#17] от "primaxm":

  А, то не било глупост, то било майтап.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 30. 30 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4666 Весело

  До коментар [#24] от "baba_zozolana":

  Ето каква била причината да ти пускат безкрайните галерии.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 31. 31 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#30] от "Alarmstufe: Rot":

  Именно.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Тръмп е най-големият си враг. За негово и на САЩ съжаление той не може да избяга от собственото си аз, от голямото си ефо, от тежкия си характер, от пълното игнориране на правила в институция, различна от фирмата си...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Съгласен съм с анализа и въпреки че не казва нещо ново, много добре е систематизирано "свършеното"от Тръмп и потенциалните последствия за него и републиканците.

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  секи 4ти км

  На 9 май 2014 президентът на РФ празнува День победы в Крим.
  Секи 9 май се случва по нещо.

  Докога?

  пп
  Това е вече преждевременна фантастика:
  кланът Тръмп купил и управлява вътрешните дела на РФ.

  "Тръмп уволни директора на ФБР Коми на 9 май 2017 година,
  преди средата на предвидения от Конгреса мандат. Веднага стана ясно, че това е

  акт на произвол и разюзданост
  каквито федералното правителство рядко си позволява.

  Няколко дни се получаваха различни и противоречащи си сведения защо президентът е направил тази стъпка. В крайна сметка от всички обяснения остана в обращение едно: Тръмп е разгневен за начина, по който ФБР води и очевидно ще продължава да води разследването на руската връзка в изборите за президент 2016 година.

  След като тази версия се установи публично в медиите и в средите на представителните институции, можеше да се очаква, че разследването не само няма да бъде преустановено, но тъкмо обратното - ще се вдигне и на равнище сенатска комисия. Така и стана.

  Тръмп прави нова, вече обичайна тактическа грешка. За да реши един проблем, той започва да се разпорежда така,

  сякаш делата на федерацията са вътрешни дела на клана Тръмп."

 35. 35 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 291 Весело

  Брилянтният стратег Тръмп сега ще вземе да уволни Мюлер и ще се оправи работата.А за следващия директор на ФБР направо може Тръмп да го сложи на изпитателен срок.Президентът да няма българска нишка в родословието?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 36. 36 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Чичко паричко" е голяма работа :-)

 37. 37 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "..... Доналд Тръмп. Подобен риск за стабилността на международната среда не е имало от 1945 година. Подобен президент е заявка за голяма трансформация в следвоенния порядък."
  Цитат от отговорите на същия автор на въпроси на "Дневник" публикувани на 23.122016г.

  Цитат от "анализ" от анализ публикуван в "Дневник" на 26.01.2017г.: -"Още тук проличава високо рисковата неопределеност, пред която Тръмп и компания се готвят да изправят и САЩ и света."
  Има още и още....... подобни цитати от подобни "анализи".
  Авторът очевидно е обсебен от темата "Тръмп", но също така е и последователен в позициите си.
  Глобалният неолиберализъм/ и обслужващите го "свободен" и "независим", медиен слугинаж и дежурните всичколози/, довел планетата до ръба на катастрофата, сън не ги лови след избора на новия президент на САЩ. Републиканец, консерватор, изолационист.
  Ето и един цитат на 86 годишние Джордж Сорос инкасирал на фондовите борси към момента, след избора на Тръмп, 3милиарда долара загуби: -"Той (Тръмп) е за друг вид управление, който противоречи на отвореното общество. Тази форма на управление е по-правилно да наричаме диктатура, а също и мафиотска държава."
  Това, и преди него други публични изказвания на финасовият спекулант и спонсор на "проекти" и различни НПО "общества" и пригласящите му трубадури е индикатор най - малко на две неща:
  1. Паническа нервна реакция и страх от началото на края на господството на неолиберализма стартирало с избора Тръмп за президент, на най - великата демокрация в историята.
  2. Липса на достатъчно класа.
  Което всъщност, е добра новина за "обикновените" хора на планетата Земя.

 38. 38 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 583 Весело

  Помните ли професора познал 6 пъти кой ще стане президент и направил уговорка, че Тръмпи може да го импийчнът? Алън Лихтман, май. От цялото шоу само това ми е интересно, ще познае ли и този път?
  Какво става в главите на американците, само те си знаят , но с този президент удариха в земята Холивуд. Може ли някой да напише и някой да изиграе сценката с изблъскването на черногорския президент , както и безценната Му физиономия след това? Неповторима сценка!
  От статията разбрах, че сериалът ще е дълъг и ще трябват много пуканки.

 39. 39 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тръмп е луд. С Десислава Радева ги различава само, че той е постигнал нещо с помощта на адвокатите си. А тя само е успяла да се омъжи за президента.

 40. 40 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Изисква сериозни "умения" да можеш да напишеш толкова много глупости в една статия и то по толкова необективен начин. Как и по какъв критерии чете ситуациите автора Стефан не знам, но от изявата на Коуми, Тръмп спечели и за милионите гледали това изслушване стана ясно че Тръмп не е бил разследван и че Коуми е страхлив и безхарактерен, другото са пожелателни мисли на автора.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Голям наивник,съветниците също. Намерил срещу кого да се конфронтира. То май не остана някой, с когото да не е.

 42. 42 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Той няма да бъде обвинен във възпрепятстване на правосъдието, но щетите, които понесе от сенатското изслушване на Джеймс Коми, са значителни, както всъщност се очакваше.
  --------------------------------------------

  Щети има,но са за сметката на демократите!

  Много ми е интересно как авторът е изчислил щетите за Тръмп? Ако може да спомене методиката!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 43. 43 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#21] от "Кози Крак":

  "Глупчо, от 5 километра си личи, че само заглавието си мернал и си побързал да се изтропкаш. Айде върни се и чети, че звучиш смешно."

  Моля без обиди. Разбиране на текст се учи в 5-ти клас.
  Първо, в заглавието нищо не се споменава за победа. Прочетете го още веднъж. В началото на статията е с големи букви.
  Второ, цитата с победата беше в анонса са новината, т. е. си е абсолютен опит за внушение, на съвсем невярно според мен твърдение. За това това внушение беше усмято от мен.
  Трето, прилагам цитат от статията, в който явтора ясно казва, че Цоциалистите неолиберали са косвени победители:
  "Това само по себе си е победа за противниците на президента."

  Не знам точно кой точно от двама ни звучи смешно.

 44. 44 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  . Шефът на ФБР беше уволнен заради желанието да саботира новата администрация и така да стане част от плана на противниците на Тръмп.
  —цитат от коментар 5 на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире

  Това е причината за уволнението му. Искаше да докаже, че Тръмп е избран благодарение на руските хакери, а в същност го избраха американските гласоподаватели.

 45. 45 Профил на Eд
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#43] от "primaxm":

  Прочети статията най-сетне и ще ти светне веднага.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Милев
  Милев
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#16] от "DJTrump":

  Какво печелят американците ? В проектобюджета на Тръмп има увеличение на разходите за отбранна. Да не би да мислите, че ние (европейците) ще им дадем пари за това ?

 48. 48 Профил на Милев
  Милев
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#44] от "proza":

  След като е избран чисто от американците, защо не остави Коми да го разледва и да откире едно голямо нищо, а го уволнява ?

 49. 49 Профил на bulgarinut57
  bulgarinut57
  Рейтинг: 374 Неутрално

  James Comey: Trump did not ask me to drop investigation into Russian election meddling !
  “Did anyone ever ask you to stop the Russia investigation?” Intelligence Committee chairman Richard Burr asked Mr Comey.
  "Not to my understanding, no,” Mr Comey replied.
  It was the most direct answer the former FBI director had given to the question since he left office.

  Най-черната дата в хилядолетната ни история е 09.09.1944 година !!!
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 51. 51 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#22] от "daskal1":г-н Попов пише като компилира ...
  Г-н Попов е в множествено число - Попови. Това са два брата-ренегата както пишат Илф и Петров. Дращят на смени от Лондон за да поддържат правилната линия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK