Стенограмата "КТБ" Vs Моделът "КТБ"

КТБ СГРАДА НА БАНКА

© Надежда Чипева, Капитал

КТБ СГРАДА НА БАНКАСтенограмата "КТБ" вече е публична (виж тук). Без да влизаме в дискусията трябва или не подобен документ да се публикува, няколко неща си заслужава да се отбележат. Първо, защото стенограмата е 100 страници и най-вероятно повечето хора никога няма да се захванат да я четат. Второ, защото голяма част от коментиращите просто изказват своето мнение за казуса "КТБ", без реално да коментират стенограмата. Трето, защото има много политическо говорене, което изкривява картината. Ето няколко сбити наблюдения върху пълния текст:


- Стенограмата "КТБ" всъщност не е за КТБ. Хронологията е такава: 1) на 20 юни 2014 г. (петък) КТБ е поставена под специален надзор и на практика банката затваря; 2) в седмицата след това има банкова паника, която създава ликвидни затруднения и на друга голяма банка; 3) на 29 юни 2014 г. (неделя) се провежда тази среща при президента, като се търси решение на създалата се паника. КТБ е водеща тема, но фокусът е какво да се направи, така че банките да отворят нормално в понеделник;


- Срещата е политическа, технически детайли почти липсват. Огромната част от дискусията лъкатуши между търсенето на вина/отговорни и опита да се постигне съгласие между основните политически партии да говорят в един тон след срещата. Дори в изложението на управителя на БНБ (Иван Искров) трудно се намират някакви данни, които така или иначе не са известни. От гледна точка на икономистите, изследователската стойност на стенограмата е ниска;
- Един от малкото детайли, които правят впечатление, е, че от изтеглените 890 млн. лв. от банките на 27 юни 2014 г. (петък), само 25% са били "в свръх в други банки", тоест 1/4 от парите са се озовали в друга банка, а 3/4 са излезли от банковата система. Това още веднъж подчертава важността на тази и други срещи в рамките на уикенда - да се предотврати системна криза. Това трудно може да стане при липса на политически консенсус и правителство пред оставка;


- За да се осъзнае напълно характерът на тази среща е важно да споменем следното - може би най-важният ход в рамките на тази прословута неделя (29 юни 2014 г.) е задействането на схемата за ликвидна подкрепа в размер на 3,3 млрд. лв. и скоростното одобрение на тази схема от Европейската комисия. Такова одобрение е нужно, тъй като това е форма на държавна помощ. Тази схема по никакъв начин не се коментира на въпросната среща. Тя е дело на съвместната работа на БНБ и Министерство на финансите. На срещата при президента просто се дава политическа подкрепа за действията на институциите, които не се коментират в детайли;


- Критиките не са за модела "КТБ", а само за допускането на паниката. Всъщност това е може би най-важният извод от стенограмата. Всички критики към управляващите са фокусирани за действия и бездействия през последните няколко седмици, които в крайна сметка са довели до затварянето на КТБ и последвалата паника. Моделът "КТБ", така както е описан (виж тук) от самия Цветан Василев - обвързаност с политически партии (някой са на срещата при президента) и използване на банката за политическо инженерство (последното също е на масата), медийна пропаганда и финансиране на свързани предприятия не се подлага на дебат. Не защото не е известен, а защото основните политически партии всъщност имат допирни точки с този модел;


- Присъстващите на срещата вярват, че КТБ ще отвори. Огромен фокус е поставен върху датата 21 юли 2014 г., тъй като БНБ вече има публична позиция, според която КТБ ще отвори за клиенти на 21 юли сутринта. Оформя се консенсус в дните след това да се подаде и оставката на правителството. В крайна сметка КТБ не отвори на 21 юли, а оставката на правителството се случи на 23 юли 2014 г.


Това накратко са някои наблюдения върху стенограмата "КТБ". Може да се обобщи, че по отношение на нагласите спрямо КТБ по времето на тази среща на практика се разви най-лошият сценарий - фалит на банката и огромна дупка. Въпреки това, банковата система не преживя нови драми. Репликата на президента Росен Плевнелиев, че ако КТБ не отвори на 21 юли, както са обещали от БНБ, то ситуацията ще е драматична и "иначе сме мъртви" всъщност не се оправда - икономиката и банковата система преживяха КТБ сравнително добре. Моделът "КТБ" обаче, като форма на задкулисие, което обединява почти всички политически лидери на тази среща, продължава да води до опортюнизъм и политическа нестабилност и до днес.


Статията е публикувана в бюлетина на Института за пазарна икономика


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 687 Неутрално

  "Моделът "КТБ" - обвързаност с политически партии (някой са на срещата при президента) и използуване на банката за медийна пропаганда и финансиране на свързани предприятия не се подлага на дебат. Не защото не е известен, а защото основните политически партии всъщност имат допирни точки с този модел;"

  Преведено на български това означава, "Ние, (събралите се тук, при президента, "умни" глави ), така разбираме бизнеса.
  Не като съревнование между равноправни фирми, а като обръчи от фирми, напапкани от нас за да ни снасят."

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  ако това беше станало в Китай ,вече щеше да има много избесени от участниците в тези срещи и мероприятия по фалиране и разграбване на тази банка

 3. 3 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Тоест КТБ бе плод на политически инженеринг на задкулисието, любезно поддържан от участието на партии и правителства. Виновни всички, някои повече, осъдени няма. Мълчат, като риби пускайки фишеци от стенограми на сбирки доказващи че участниците искат един крещящ случай на престъпление от кражба, корупция и предателство костващ сигурността на страната да бъде заметен под дебилия килим на държавното обвинение и ресорните институции.

 4. 4 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2323 Любопитно

  "Оформя се консенсус в дните след това да се подаде и оставката на правителството. В крайна сметка КТБ не отвори на 21 юли, а оставката на правителството се случи на 23 юли 2014 г."

  Истинският въпрос е дали така оформилият се консенсус не се е случил доста по-назад във времето. Преди изобщо да разтресат КТБ?

  I Want To Believe
 5. 5 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Да, стенограмата не съдържа особени откровения. Липсва анализ на ситуацията и на модела КТБ. Затова пък както обикновено нарцисите се държат като нарциси без да им пука за националните интереси. Какво толкова секретно имаше в цялата седянка, така и не стана ясно.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 500 Неутрално

  "Моделът "КТБ" обаче, като форма на задкулисие, което обединява почти всички политически лидери на тази среща, продължава да води до опортюнизъм и политическа нестабилност и до днес."

  Ограбиха ни за пореден път

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2205 Неутрално


  Крадци, мошеници и ДС-слуги, замитат всичко под килима с помоща на СПЕЦИАЛНО наетата за целта английска фирма, регистрирана само няколко дни преди това и то регистрирана САМО за да замаже следите и парите на КТБ !
  Виновни и осъдени няма, защото " няма " престъпление ! Много добре си спомням, че Цацаров вместо да започне коренно разследване, да открие следите на престъпниците и парите ... свика " консилиум за " оздравяване " ( !!! ) на КТБ ... ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 8. 8 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  "Моделът "КТБ" обаче, като форма на задкулисие, което обединява почти всички политически лидери на тази среща, продължава да води до опортюнизъм и политическа нестабилност и до днес."Ограбиха ни за пореден път
  —цитат от коментар 6 на neut  Ограбването беше възможно, защото когато бяха ограбени парите на хората и държавата през 1995-1996 години, също НЯМАШЕ виновни и осъдени, както и за КТБ . Дано не съм лош пророк, но след 2-3 години може да се очаква ново изгърмяване на някоя банка . Защо мисля така ? Защото няма никаква реакция от мат'реяла . В която и да е цивилизована страна, след тези пладнешки обири, на улиците щяха да излезнат стотици хиляди граждани и ДА ЗАЩИТЯТ себе си и държавата, но не и в България !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Крадци, мошеници и ДС-слуги, замитат всичко под килима с помоща на СПЕЦИАЛНО наетата за целта английска фирма, ...
  —цитат от коментар 7 на niksan1


  До коментар [#7] от "niksan1":

  Тц, следите ги замете "специалния надзор", който действително се оказа много специален:
  "Всеки, който има някакви познания по банкова дейност, запознат е с нашето законодателство в тази област и е отделил време, за да следи това, което се случи с КТБ през 2014 г., би проявил интерес не само към въпросния доклад, а и към това, което трябваше да направят квесторите в периода от месец август до месец ноември 2014 г. и което им беше възложено и от закона, и от УС на БНБ. След като сме решили, че е време да сме прозрачни и да спазваме законите нека да се публикуват следните документи:
  - Заверен /подписан/ от регистрирани одитори годишен финансов отчет на КТБ за 2014 г.;
  - Наредбата за оценка на активи в КТБ, одобрена от квесторите и предоставена на консултантите – трите фирми, предложили преоценки за 4.2 млрд. лв.;
  - Докладът на тези три фирми за извършеното от тях в изпълнение на консултантските им договори;
  - Списък на фирми и лица, които към началото на 2014 г. са имали кредитни договори;
  - Доклад от квесторите до БНБ относно размера на загубата и определената капиталова адекватност – изисквания към квесторите съгласно решение на УС на БНБ от 31. 07. 2014 г.;
  ...
  Заслужава да се отбележи, че в Закона за кредитните институции, частта за специалния надзор е със заглавие ”Специален надзор при риск от неплатежоспособност”. Това название, както и съдържанието на разпоредбите от чл. 103 до чл. 115 показват, че в тази част от закона законодателят е предвидел многобройни действия, чието извършване трябва да оздрави банката и да предотврати риска от неплатежоспособност. Следователно банка, която е поставена в специален надзор не е неплатежоспособна. За съжаление, това разбиране на съдържанието на ЗКИ, както и на смисъла на поставянето под специален надзор, не се познаваше и разбираше от повечето говорещи по медиите. Не беше трудно да се установи, че те не се интересуваха и не познаваха закона, но очевидно се ръководеха от нещо друго, защото от първия ден на сагата КТБ повтаряха, че тя трябва да бъде ликвидирана."

  "Проф. Христина Вучева: За КТБ, стенограмите и други неща" - http://www.bgnes.com/bez-filtyr/bez-filtyr/4513024/

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Проф. Христина Вучева: За КТБ, стенограмите и други неща" - Един професионален и задълбочен анализ, ярко контрастиращ на горното писание.

  "Отзвукът в медиите на това, което нарекохме „начало” е съзвучен с видимите външни събития, но и значително разводнен от това, че на 19.06 започва атака и срещу друга банка. Тази атака продължава около два-три дни. Тя е прекратена бързо по начина, който се прави във всички страни през последните повече от петдесет години. Оказана бе веднага и навреме ликвидна подкрепа от страна на държавната власт. Предоставиха около 1.2 млрд. лв., след което опашките пред тази нова жертва на слухове изчезват. Странното е, че и до днес, няма нито едно писание или коментар как бързо се възвръща доверието, когато мерките са адекватни на ситуацията. Една от причините за това вероятно е в закъснялото обяснение на БНБ, съдържащо се в споменатия доклад от октомври 2014 г. пред 43-ия парламент, че когато на 22.06 БНБ обещава, че ще отвори КТБ след месец тя е имала уверенията на министър Чобанов, че КТБ ще отвори на 21.07 като държавна банка. Тази информация от октомври 2014 г. за това, че акционерите ще бъдат отстранени, ако я имаше в съобщението от 22.06.2014 г. вероятно случващото се през следващите месеци би имало друго развитие. Остава въпросът и до днес кой се отказа и защо от това решение. Трябва да се отбележи, че то има два варианта: първият от месец юни - да се национализира банката; вторият от 14 юли 2014 г. предложен специален закон за преструктуриране на КТБ. Който и да е от двата подхода, ако е бил въведен, би спестил загубите на ФГВБ в размер на 3.7 млрд. лв.; загубите на тези с влогове над гарантирания размер, но и не би било възможно да се появят новите кредитни милионери, обсебили кредити за около 4 млрд. лв. Това е възможният отговор на постоянно задавания въпрос – къде са парите от КТБ. Отговорът е - в тези, които са взели кредитите...."

 11. 11 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#6] от "neut":

  "Ограбиха ни за пореден път"

  Не само ни ограбиха, малко ни е.
  Погледни само колко човека са се изказали под статията.
  Ако беше статия за Слави, Бербатов или Стоичков, тук щяха да се леят сълзи, хълцания, щяхме да се разделим на два отбора и да се хванем гуша за гуша. 200 и кусур вопъла щяха да се запишат.
  Почти по 600 евра на всека жива душа у нас смъкнаха бандитите и ... все едно нищо. Свиркаме си.
  Още ще ни грабят.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#11] от "simval":

  Ами малко хора влизат,малко коментари.
  Толкова глетав стана сайта,трябва да чакаш куп време,за да влезеш.
  А за КТБ какво да се каже ОЩЕ?!

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Сега излиза, че от самото начало, тази стенограма е била предназначена за публиката. Важните неща са се решавали на друго място и вероятно без стенограма.

 14. 14 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Най-важното в тази среща не е направено,да се иска обяснение от Главния прокурор и ДАНС,защо влезнаха с взлом в КТБ,а на по-късен етап Главният прокурор да докладва,какво е установил от иззетите документи от КТБ. Той и до сега не е изслушван нито в президентството нито в Народното събрание по темата КТБ,а той през опредилени периоди трябва да дава отчет в НС,както прави правителството всяка седмица,защото сме Парламентарна Република...

 15. 15 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#13] от "Роси": Сега излиза, че от самото начало, тази стенограма е била предназначена за публиката. Важните неща са се решавали на друго място и вероятно без стенограма.

  На мен точно това ми е най-смешното - че маса народ очаква да научи "истината" от тези стенограми. А истината не я знаят и над половината от участниците там. Задкулисието е тънка работа, братчеди. Всеки който се е занимавал с машинации, ще ме разбере. Двама играчи винаги се познават отлично, дори да не са се запознавали лично. Всеки един знае похватите и стила на другия. Когато се срещнат на тях не им е нужно да говорят и да уточняват подробностите по някоя съвместна далавера - за това си има низшестоящи изпълнители, като счетоводители, адвокати, експерти, прокурори, полицаи, политици и пр. Когато планират нещо съвместно, двамата се срещат на някое случайно място
  -Дали ще вали утре - пита единият
  - Ами не знам - отговаря другият - Може да вали, но може и да не вали
  -Надявам се да не вали - казва първият
  - И аз ще се радвам ако не вали - съгласява се вторият
  А това означава, че са си стиснали ръцете без да го правят видимо. Сто агента под прикритие да има около тях, няма да вдянат нищо от разговора им. И сто стенограми да се публикуват - обществото пак ще е на тъмно. Защото обществото се състои от предимно честни, но за съжаление непростимо наивни хора. Задкулисният играч не е по-прост от следствените служби - иначе нямаше да излиза от затвора. Мисълта му е много по-ловка и по-бърза от тази и на най-обиграния адвокат. Задкулисният играч е класа. Може да дебел, кльощав, плешив, къдрокос - това няма значение. Той е хищник с неутолим апетит. Колкото повече има, толкова повече иска. И това го побърква - бавно но сигурно. Задкулисните играчи не трябва да бъдат шпионирани и разследвани. Не трябва да им се конфискува имуществото и не трябва да се правят нескопосани опити да бъдат вкарани в затвора. Това последното няма как да се случи. Но обществото може да направи нещо друго - да пресече каналите които захранват сенчестия бизнес. Това е смърт за всеки мафиот. Защото мафиотът останал без приходи и нови постъпления, дори и да не иска се превръща в честен гражданин.

  /не се чете/
 16. 16 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#12] от "xmm":

  " ... А за КТБ какво да се каже ОЩЕ?!"

  Нищо няма нужда да се казва, трябва да се действува.
  Да има осъдени бандити.
  Та Пеевски, Искров и Цацаров , в сговор, срутиха банката пред очите ни.
  Те си свиркат, а ние само свиваме рамене.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Стенограмата фиксира, свраките, събрали се да грачат над още топлия труп на банката кого да нарочат за виновен и да си изчистят името, а междувременно да спечелят време за потулване на откраднатите пари...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK