Какво ни отне ЕС (според БАН)

Какво ни отне ЕС (според БАН)

© Надежда Чипева"Дневник" препечатва текста от портал "Култура".


Институтът по икономика на БАН излезе с аналитичен доклад[1] за ползите от членството на България в ЕС, който бързо се превърна в тема на интензивно обсъждане из социалните мрежи. Зад комичните детайли като пропадането на българския износ на пишещи машини след 1988 г., обаче прозират и аргументи, които трябва да бъдат разгледани сериозно. От една страна докладът съдържа бойки констатации за ползите от еврочленството:
Темпът и радикализмът на реформите в България, като член на ЕС, са по-високи, отколкото извън Общността[2] (sic!) България нямаше, а и сега няма, разумна алтернатива на интеграцията в ЕС. Няма алтернатива и на ускореното догонващо развитие. Успешното догонващо развитие на България е възможно в рамките на Общността (sic!). При условие, че тя бъде реформирана радикално.


Ако се прочете внимателно, обаче, докладът оставя впечатлението, че ползите са спорни и страни извън ЕС като Турция се развиват по-добре:
Сравнителният анализ между развитието на новите страни-членки от Източна Европа и нечленуващата в общността Турция не може да разкрие убедителни икономически предимства в полза на страните от Съюза.
Накрая докладът излиза с предложение за радикална промяна на ЕС, чиято посока е въвеждането на протекционистични мерки за определени индустрии и селскостопански производства в страни с под 70% от средния БВП на ЕС.


Общата картина, която докладът рисува, е на срив на производството и потреблението в България в сравнение с 1988 г. Твърди се, че от средно развита индустриално-аграрна държава сме се превърнали в нещо друго – по-лошо.
Тези аргументи имат чуваемост в някои среди – особено в левицата. Посоката на разсъждение е ясна – ЕС ни е отнел светлото индустриално бъдеще и ни е превърнал в колония, в която да си продава продуктите. Ergo, трябва да му се озъбим и да си защитаваме нашите продукти, пък били те и пишещи машини.


Макар и да има силно политическо послание, докладът представлява научен провал, защото между основните му тези и приведените аргументи няма връзка:
1. Картината на производствено-износен успех на България през 1988 г. е невярна. Истината е, че сме произвеждали на загуба и с всеки мотокар и електротелфер сме трупали дълг, който след 1989 г. става необслужваем;
2. Сривът на производството през 1989 г. не е свързан с ЕС, а с разпадането на СИВ и отказът на СССР да приема (некачествена) продукция или пък да покрива дълговете ни, позволявайки ни да реекспортираме нефт или други "конвертируеми" продукти;
3. По БВП днес България вече е задминала митичната 1988 г. Следователно все трябва да произвеждаме нещо, за да постигнем такъв резултат. От доклада на БАН е ясно, че днес не произвеждаме електрокари и стругове, но не е ясно какво все пак се произвежда в страната. Говори се само за стоки с ниска степен на преработка и печалба – но дори и да е така, очевидно произвеждаме много такива стоки, за да излезе сметката с БВП;
4. Основен дефект на доклада е, че няма ясна методология, която да открои ефектите от членството на ЕС върху българската икономика. Не е ясно какво се дължи на ЕС и какво на историческото ни наследство, на грешки на правителства, на световната икономическа криза от 2008 г. и т.н. А има и силно идеологизирани твърдения, които хвърлят вината за собствени грешки върху международното положение. Пример: Под натиска на международните финансови институции (главно МВФ), в България беше приложен модел на ускорена приватизация, която по-късно се превърна в сърцевина на уродливия преход към пазарно стопанство. Бързата и масирана приватизация, при тогавашните условия, не можеше да бъде друга освен несправедлива и в някои случаи престъпна. Все пак Полша извърши точно шокова либерализация и приватизация и днес е икономическият шампион на региона. За разлика от нея България забави приватизацията чак до 1997 г., когато вече държавните активи бяха обезценени заради ефекта на модела "вход-изход" (Мултигруп), както и от фалита на банковата система и хиперинфлацията по времето на Виденов. (Но да отдадем това леко залитане в доклада на опита на основния му автор – професор Ангелов – като икономически съветник на Жан Виденов.)


Производствените успехи на Соц-а


За да се изгради розовата картина на миналото от 1988 г., докладът използва единственият възможен начин – изброяване на произведеното в този период в бройки. Мотокари, електротелфери, пишещи машини, компютри, компоти и т.н. Много хора си спомнят и самите продукти, както и вицовете за тях. Японците купували нашите мотокари като суровина и от един правили три например. Но ако оставим шегите настрана, докладът не засяга основният проблем на модела на СИВ – титаничното му технологично изоставане и неконкурентоспособност спрямо Запада. Българските електрокари са били или много евтини (на свободния пазар), или сме ги разменяли за съветски булдозери или немски "Трабанти". В най-добрия случай СССР ни е давал за тях да реекспортираме петрол и горива, чрез което сме се сдобивали и с твърда валута. Разбира се, имало е и успешни производства – оръжие например. И за него сме вземали истински пари (или петрол от арабския свят). И с тези пари, както и със заеми, сме купували машини от Запад и сме отваряли нови заводи. С които обаче отново сме имали проблеми при реализацията на продукцията им. Така този "индустриален бум" довежда до натрупването на доста сериозен външен дълг, който към 1990 г. бихме могли да върнем само с помощ от СССР и СИВ. С поетапното им разпадане България, популярно казано, "фалира". Какво значение имат бройките произведена продукция, ако те не са водили до устойчивост, ефективност и печалба за страната, а всъщност са я тласкали към фалит?


Какво се случи през 90-те?


Разпадането на СИВ е шок за всички държави-членки, но България пострада много повече, отколкото Централна Европа. Към средата на 90-те Полша, Чехия и Унгария вече бяха провели нужните реформи (включително либерализация и приватизация) и бяха стъпили уверено по пътя на възстановяването си. България пък избра да изчака, а през това време находчиви бизнесмени (повечето свързани с бившите служби), успяха да приватизират печалбите на държавните предприятия и да национализират загубите им. В един момент покойният Илия Павлов бе и един от най-богатите хора в Източна Европа. За този "преход" не е виновен МВФ, а организации с други абревиатури. Вярно е, че югоембаргото и географското положение на страната ни поставиха в по-неизгодна ситуация, но основната причина за провала беше управленски.


Започване на възстановяването и членството в ЕС


Добра дума за правителството на Костов в доклада, разбира се, няма. Това не само е лош стил, но показва и идеологическата заслепеност дори във водещи научни институти. Това, което доведе до успех Централна Европа, започна да се прави у нас през 1997 г. И въпреки хиперинфлацията и срутването на банковата система, България успя да "хване" европейския влак. Всъщност най-успешният период на България е предприсъединителният, защото той съвпадна и с глобален икономически подем. Правилната (като цяло) икономическа политика на правителствата на Костов, Сакскобургготски и Станишев и дисциплиниращото влияние на ЕС доведоха до доста бързо и значимо икономическо израстване на България. Този сериозен ефект на ЕС не е отчетен в доклада.


Бедност и неравенство


Много място в доклада се отделя на ситуацията с растежа на доходите, нивата на бедността и неравенството в България.


Доходите ни са около 2 пъти по-ниски от нивата, на които трябва да са при нашата производителност. БВП на човек от населението у нас е 47% от това в ЕС, а средните ни доходи – 20% от техните.
Това са важни въпроси и по тях може да се дискутира, но пряка връзка между еврочленството и тях няма. Единственото, което може да се каже, е че икономическият растеж, който безспорно сме реализирали, ни дава възможност по-добре да се справим с тези проблеми. Бедността безспорно спада, а неравенството е нараснало, но все пак сме под 38%, което ни прави определено европейска страна (САЩ, Мексико, Турция имат по-високи стойности – над 40%).
Но най-важното е, че в ЕС няма единен модел за справяне с тези проблеми и държавите-членки сами определят своята политика. Ако нашата политика е неудачна, това не е ефект от еврочленството. Ако ЕС ни диктува всички политики, тогава пък сигурно щяхме да скочим в защита на суверенитета си.


Сравнението с другите


Докладът показва, че по много показатели сме в "златната среда" на новите държави-членки, но определено не сме най-бързо догонващата нова страна-членка.


През 2006 г. България има около 35% БВП на човек от населението от средното за ЕС-25, а през 2015 г. – 47% от ЕС-28 или повишение с 12 пр.п. В Словакия повишението за същия период и към същите бази е било 16 пр.п., в Румъния и Полша – по 18 пр.п., в Литва – 21 пр.п. и в Турция – 23 пр.п. Макар и с някои условности, това е признак за по-ускорено догонващо развитие в тези страни, в сравнение с България.


По темпове на догонване явно сме на опашката. Докладът правилно отбелязва, че за това сами сме си виновни, но не изброява провалите ни. Няма да намерите проблемът с корупцията и липсата на независима съдебна система, която обезкуражава инвестициите в икономиката. Стигнахме дотам чужди посланици да брулят "гнили ябълки" сред магистратурата: при такава реклама нито чужд, нито местен инвеститор (освен ако не е правилно свързан) биха имали дългосрочни планове.


Радикалната промяна на ЕС (според БАН)


И уж сами сме си виновни за провалите, а пък решението e радикална промяна на ЕС. И то с въвеждане на протекционизъм за слабите икономики (т.е. за нас):


Сега плащаме цената на ниската ни конкурентоспособност на Общия европейски пазар и на крайно неблагоприятната структура на експортната листа, в която на практика липсват стоки с висока степен на преработка и висока добавена стойност. Не е възможно нашите наскоро създадени, едва прохождащи, неопитни, неконкурентоспособни компании с 5-10-15-годишна производствена история, да се конкурират успешно с компаниите от Западна Европа с 50-100 и повече годишен стопански опит, с модерни технологии, висококвалифициран и дисциплиниран персонал, развита разпределителна мрежа, усвоени отдавна пазари, престижно име и традиции. Вместо сближаване по конкурентоспособност, сега протича още по-голямо икономическо дистанциране между страните-членки на ЕС. Страни като България нямат шансове на този общ пазар в обозримото бъдеще
Неизбежно е и създаването на вътрешнообщностна система за протекция на по-слабите икономики на страните-членки от конкурентния натиск на икономиките на по-силните страни- членки
Правителствата на по-слабо развитите страни-членки на ЕС, след консултации първо помежду си, а след това с Европейската комисия, трябва да имат правото да обявяват защитни мерки по време на икономическото прохождане на важни нови или особено важни налични продукти, като определят и хоризонта на тяхното действие
Разрешаване на временна държавна помощ за запазване на изключително важни за страната структуроопределящи компании, изпаднали в тежко финансово положение по обективни причини


За тази визия за ЕС може да се кажат само две неща. Първо, тя издава гигантско неразбиране за това какво е ЕС. Това не е Съвет за икономическа взаимопомощ, а политически проект за интегрирано и солидарно икономическо пространство с четири основни свободи. БАН всъщност иска възстановяването на СИВ и специални преференциални мерки за някои от членовете. То и сега ги има, но под формата на кохезионна политика, която не спира движението на хора, пари, стоки и услуги. БАН вместо това иска мерки, които парцелират общия пазар и най-вероятно ще доведат до такава икономическа ефективност, каквато имаше и в СИВ. Второ, предложенията са носталгични и целят възстановяването на планово-регулирано стопанство, в което ЕК определя коя страна какви защитени производства развива, фиксира квоти за мотокари, компоти и т.н.


Ако другите нови държави-членки успяват да догонват останалите и без такива мерки, защо тогава те са необходими? Специално за България? И къде по света подобна политика е довела до траен икономически успех, че БАН да я препоръчва на един от най-успешните икономически проекти в световната история?


Доклад и политика


Въпреки че докладът е уж за ползите от еврочленството и за безалтернативността му, към своя край той започва да изпълнява друга задача. Той цели да отвори дебат за евентуалното излизане на България от ЕС. Една от най-важните препоръки на БАН към ЕС е следната:
първостепенните и най-важни решения по фундаментални за страните проблеми трябва да вземат гражданите на съответната държава, чрез информирани национални или регионални референдуми, например за членство в ЕС, НАТО, СТО или тяхното напускане, присъединяване към Евроазиатския съюз, Споразумение за международна търговия и инвестиции между ЕС и САЩ, СЕТА, Балансиране между финансова и социална стабилност, Наказателна отговорност при персонални и колективни управленски решения, Допустими граници на прилагане на принципите на мултикултурализма в страните-членки, Допустими граници на имиграция от Африка, Азия и други световни региони към Европа, Принципи на демографската политика, Опазване на околната среда и на световния климат, и т.н.


В този контекст докладът очевидно дава и доста "аргументи" на тези, които биха били за излизането на България от ЕС: в него ще намерят достатъчно графики за "колапс на производство и износ", нарастване на неравенство и т.н. Кампанията за евентуален Булекзит едва ли би отчела, че между тези проблеми и еврочленството няма пряка връзка, а ако има, то тя е по-скоро в създаването на условия за преодоляването им. Екзитърите най-вероятно биха цитирали доклада на БАН като авторитетен източник.


Така че макар и писан на пишеща машина, докладът не е безобиден.
_____________________________________
[1] https://www.iki.bas.bg/files/Doklad_2017_bg.pdf
[2] Европейската общност (ЕО) съществува до 2009 г (влизането в сила на Лисабонския договор). Европейският съюз е създаден през 1993 г. с Маастрихтския договор и днес той вече инкорпорира напълно EO.

Ключови думи към статията:

Коментари (180)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  Нямаме друг път.Това че сме бедни в ЕС не ни е виновна нито демокрацията,нито ЕС.

 2. 2 Профил на hamiltonf1
  hamiltonf1
  Рейтинг: 3501 Весело

  Анализ от БАН!? Моля!? От хора, които са с 30-40-год. "Соц-кариера"!?
  Какви пари са получили за този "аналитичен" доклад?
  Само това като прочетеш: "....неконкурентоспособни компании с 5-10-15-годишна производствена история, да се конкурират успешно с компаниите от Западна Европа с 50-100 и повече годишен стопански опит..",
  забравяйки, че в момента непрекъснато се създават успешни компании на 1, 2 - 5 годишни, и са в размер, с пъти по-голям от 50- и сто-годишни фирми...

 3. 3 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2689 Любопитно

  Нима това е написано от БАН

  тел 032 644 150
 4. 4 Профил на yoceto
  yoceto
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Дянков хубаво рече, че са феодални старци...

 5. 5 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Да, сигурно и милиардите от членски внос досега никак не са допринесли ... Тия грешни пари, ако бяха вложени в инфраструктурата например, най-малкото щяхме да имаме най-хубавите пътища в цяла Европа.
  Но фактите са си факти - парите отиват за да членуваме в ЕС, от който ползите са доста очевидни.
  Да. ЕС не ни е виновен, че сме бедни, но със 100% сигурност и не спомага да отлепим от дъното.

 6. 6 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 634 Весело

  Май приказката за БАНските старци ще излезе вярва.

  chavo64
 7. 7 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Този анализ е правен от синодалните старци на БАН с червени чугунени глави!
  Изобщо не може да послужи за нещо полезно!
  Хора,живеем в пазарна икономика!

 8. 8 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Добре тогава. Да се закрива БАН, пък ако се появят научни проблеми ще се обръщаме към Смилов.

  Всеки може да прави литературен анализ на чужди доклади, ама хайде Смилов да напише един доклад сам че да го видим.

 9. 9 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2689 Гневно

  Този велик автор да беше дошъл да го разведа из Кремиковци и Стомана Перник още в началото на 1990 г. Тогава направих частна фирма и започнах да работя по договори с двата металургични завод. Това бяха гордостта на социалистическа България. Аз работих с тях до 1997 и състоянието не се промени. Няма как да забравя счупените прозорци закрити с шпертплат и скъсаните дрехи на работниците - строители на социализма. Любопитно е, че през периода 1980 1990 често ходех и в БАН, но там не видях прозорци с шпертплат.

  тел 032 644 150
 10. 10 Профил на saint evlampi
  saint evlampi
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  В момента в България тече 'бавен' кремълски преврат. Всички русороби на всички нива са активирани и под маската на 'загриженост за народа' и заиграване с фейкове представяни като 'факти' (като глупостите за 'великото индустриално развитие' на България по руско робство) се цели отбиване на България от изстрадания ѝ път към Свобода и Просперитет и лашкането ѝ обратно в орбитата на съветската мизерия.

  За кремъл е въпрос на чест и България е достатъчно малка за да могат да финансират това. За лазещите руски слуги формално с Българско гражданство е екзистенциален - тея освен доносници и надзиратели не могат да са успешни по никъв друг начин

  chutzpah
 11. 11 Профил на hamiltonf1
  hamiltonf1
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  Анализ на търговията в Соц-а: Да, произвежда ли сме и изнасяли, но много некачествена стока: електрокари, при които след някой друг месец почват проблемите, Правец - от 10, "заработват" 3, и т.н. Насреща сме получавали обаче стока, която е също некачествена -
  Москвич, Лада, Трабант, машинно-оборудване, трактори, комбайни, нефт... Та, такава беше търговията в СИВ - изнасяш почти брак, внасяш почти брак.
  Освен алкохол и цигари, за други качествени стоки аз не се сещам.

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Докато тия старци комунисти са в БАН, там няма да има нормално развитие на наука.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2689 Весело

  До коментар [#10] от "evlampi":
  "В момента в България тече 'бавен' кремълски преврат."

  Тече ама там от където идва водата вече свърши.

  тел 032 644 150
 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  След като прочетох, че автор е и "професор" Ангелов, спрях да чета. Трябва да си мазохист, за да четеш такива доклади, особено когато ти е ясно какво и как сме произвеждали в миналото.

 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":Да, сигурно и милиардите от членски внос досега никак не са допринесли ... Тия грешни пари, ако бяха вложени в инфраструктурата например, най-малкото щяхме да имаме най-хубавите пътища в цяла Европа.Но фактите са си факти - парите отиват за да членуваме в ЕС, от който ползите са доста очевидни.Да. ЕС не ни е виновен, че сме бедни, но със 100% сигурност и не спомага да отлепим от дъното.
  —цитат от коментар 5 на Taiga
  По време на 8-годишното членство на България в ЕС, държавата е внесла в бюджета на общността 6.2 млрд. лева, а е получила 20.9 млрд. Средствата са предоставени по европейски кохезионни и структурни фондове, по Програмата за подпомагане изпълнението на Шенгенското споразумение, по земеделския фонд за развитие на селските райони и рибарството и други."Това са официални данни на ЕВРОСТАТ за 2015 година.Това е истината.Другото са болшевишки бръщолевения.Това,че постоянно ни глобяват за нещо си и ни се налага да връщаме пари,това,че не успяваме да усвоим всички милиарди поради нисък административен капацитет и това,че в България се краде от Еврофондовете.Не е виновна демокрацията и правилата на ЕС.


 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7422 Неутрално

  Няма място за връщане назад, въпреки грешките на прехода

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1346 Весело

  Феодални старци пишат хибридни анализи на пишещи машини в строг савецки стил.

 18. 18 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2689 Весело

  Като пътувате па магистралата от София за Бургас някъде около 30 км след Пловдив в ляво малко на високо ще видите един бисер на социализма. Това е най-голямата стоманолеярна в СИВ. По-точно аха аха да стане стоманолеярна и все не ставаше. Сега е перфектен декор да снимаш филми на ужасите. Като я видите по магистралата сами ще решите за какъв декор става. Реално би трябвало да става и за декор на социализма ама автори като този от БАН или не пътуват по магистралата или се страхуват да погледнат.

  тел 032 644 150
 19. 19 Профил на Messerschmitt
  Messerschmitt
  Рейтинг: 4080 Разстроено

  Доклада да го прочетат плачещите по социАлизъма!И второ:даже на по-простите става ясно че само с ЕС няма да станем равни..трябва и ние да си помогнем!като изринем боклучците ит службите,оправим съд.си ситема и прекъснем пипалата на Кремълската мафия.Завинаги!!!

  До истината се достига с познание!
 20. 20 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2689 Весело

  В България аз съм виждал като ученик италиански трактори по на 40 години. Къде са запазени мотокарите на професора! Дали сме ги изнесли всички, та при нас няма и един за мостра.

  тел 032 644 150
 21. 21 Профил на hamiltonf1
  hamiltonf1
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  И във фалит не сме били през 1988 год., според едно мнение:
  " Какво означава фалит? Означава да имаш дългове, които са повече от активите ти. Нашият дълг, дори по най-лоши статистики, е 12 милиарда долара. Само БТК през 1996 г. е оценена на 4 милиарда. Оферта за 1 милиард има за 25%. Поради глупост (социалистическа) - непродадена. В АЕЦ има 6 блока. Колко струва 1 блок днес? €4 млрд. Ако броим тогава по 1 млрд. да са стрували, това са 6 милиарда. Колко струват само жиците за тока? Цялата страна е в кабели, ток има във всяка паланка? Колко струва язовир "Искър". Колко струва дори само държавно-общинския поземлен фонд?
  Колко струват 4 ТЕЦ-а само в София? Колко струва Юнион-Мениер? Колко струва Лукойл-Нефтохим, Соди-Девня.
  Дори с много малък процент пазарна приватизация този дълг се изплащаше без никакъв проблем. През 1989 г. България е имала текущ "ликвиден" проблем. Липса на наличност. А не е "фалирала...."

 22. 22 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#12] от "EU defender":
  "Докато тия старци комунисти са в БАН, там няма да има нормално развитие на наука."

  Не се притеснявай. Науката не зависи от никаква държавна политика. Тези приказки, че държавата трябвало да храни учените са измислени от хора дето са си запазили името учени. Хората, които наистина правят наука нямат нужда от държава. Бизнесът сам намира учените. Това се нарича култура на инвестирането. При нас бизнеса инвестира в бензиностанции и хотели.
  После се жалват, че фармацефтичните компании печелели по много. Естествено, че ще печелят - те рискуват и печелят. Не може да спечелиш от кръчма колкото от нов вид медикамент.

  тел 032 644 150
 23. 23 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2364 Любопитно

  EС не е СИВ. Интересно ми е авторите кога и къде са завършили образованието си.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 24. 24 Профил на hamiltonf1
  hamiltonf1
  Рейтинг: 3501 Весело

  До коментар [#9] от "Иван К":

  Според теб - ти на пазарни цени ли купуваше горещовалцувани стомани!?

 25. 25 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Кампанията за евентуален Булекзит едва ли би отчела, че между тези проблеми и еврочленството няма пряка връзка
  ======================================================
  Как точно Дневник и портал (без)Култура ще аргументират това твърдение? Или щом те го изнасят важи като истина от поледна инстанция?

 26. 26 Профил на saint evlampi
  saint evlampi
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иван К":

  "Тече ама там от където идва водата вече свърши"

  Точно това е по-скоро повод за притеснение - путлер последните мангизи със сигурност ще ги хвърли за мизерии където може

  chutzpah
 27. 27 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#24] от "hamiltonf1":
  "Според теб - ти на пазарни цени ли купуваше горещовалцувани стомани!?"

  Не знам какви са били цените, защото се занимавах с компютърните им системи. Знам само че не ми плащаха редовно и накрая останах сам във фирмата си. Мизерията беше тотална.

  тел 032 644 150
 28. 28 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  По времето на тоша, имаше само един завод, дето беше на сметка - този за гамаглуболин. Всичко останало в индустрията беше на дотации. С две думи - без настояще и бъдеще. А и след като НС обяви, че няма да има тъй наречения "равен старт" в приватизацията, целия "преход" стана ясен.
  Сега ЕС дотира доста производства и основни изисквания. Особено в провинцията. Докато си стъпим на краката. И основната цел е дребния бизнес. Който е двигателя на обществото. Алтернатива няма.

 29. 29 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 495 Любопитно

  ''Ако другите нови държави-членки успяват да догонват останалите и без такива мерки, защо тогава те са необходими? Специално за България?'' - отговорът на този въпрос би разкрил много не само за структурата на българската икономика, но и на българската народопсихология. Няма как да не ми напомни на масираната ПР-акция на едни политици и магистрати със съмнителна репутация за отмяна на мониторинга в съдебната система - мониторингът, видите ли, специално в България не работел и не постигал целите си, а нито дума за блатото в съдебната система и модела #Кой...

  #Оставка на #Кой!!

  Поздрав

 30. 30 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Това е напълно невярно сравнение на Бвп за 2006-та с 35% от средното за Ес и 2015та 47%.. Просто защото през 2006-та средното е било без мижавите данни от България и Румъния.. Ако се сравняват наистина съпоставими данни от след 2007-ма не сме мръднали и грам в догонването..през целият период сме между 43 и 47% от средното за Ес.. Едно загубено десетилетие!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 31. 31 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#26] от "evlampi":
  "Точно това е по-скоро повод за притеснение - путлер последните мангизи със сигурност ще ги хвърли за мизерии където може"

  Няма да ги хвърли. Не мога да ти дам доказателство, но цялостното ми наблюдение върху руската икономика и индустрия ми напомня изцяло на нашите металурзи. От такава пропаст никоя икономика не може да излезе. Както някога в Кремиковци така и сега в цяла Русия сега не ремонтират оборудването си. Че не ремонтират пътищата си лесно се вижда, но драмата са заводите. Когато няма пари за ремонти започва канибализъм - едни машини се разглобяват за части за да поправят други.
  Путин вече няма пространство за бабаитски постъпки за да се перчи на запада.

  тел 032 644 150
 32. 32 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1346 Весело

  Баняджийските учЕни са пропуснали заглавието на творбата си :

  Ave Путин, morituri te salutant

 33. 33 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2685 Любопитно

  "От доклада на БАН е ясно, че днес не произвеждаме електрокари и стругове, но не е ясно какво все пак се произвежда в страната" - не е ясно, защото уж имаме цел, уж ни подкрепиха към нея, но нищо не се случва от наша страна, поне малко от малко да се отблагодарим на ЕС за приемането ни. Общо взето - произвеждаме невероятни казуси, които в "нормалните" страни не могат да разберат, не защото БГ политиците не им ги обясняват, а заради безсмислеността им - нито в синхрон с ЕС развитие, нито на която и да е скорост, от "припознатите", нито като традиционно, българско, нито като в крак със съвременната икономика. Е, разни колцентрове движат БВП, но пък докога ли ще можем да "задоволяваме" изискванията за евтин труд на "инвеститорите".

  Коментиране на анализираното, вече...
 34. 34 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  Икономическата политика на ЕС също има елементи на социализъм - държавата преразпределя много повече пари не само от САЩ но и от Южна Корея от Сингапур и т.н. Аз донякъде оправдавам социалната политика на ЕС, но тази политика няма как да бъде ефективна. Капитализмът се движи от справедлива конкуренция а не от социална справедливост. Но обществото има нужда от всичко и от богатство и от солидарност.

  тел 032 644 150
 35. 35 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#14] от "stedim":

  Проф.Ангелов е един изкуфял комунист, който навремето ни убеждаваше ,че като вдигат цените ,ни вдигат жизненото равнище.

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 3540 Неутрално

  Прав бе Дянков за БАНските старци! Доклад на академия на науките, написан на пишеща машина!? WTF? Иван Ангелов е много далеч от икономика! Видяхме го като съветник на Виденов и ментор на Гумин Речев!

 37. 37 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 720 Весело

  Аз бих искал да задам само един въпрос на феодалните старци написали тази глупост как става така, че през последните няколко години текущата сметка на България е силно положителна, въпреки че имаме дефицит по търговското салдо? Само на този въпрос да ми отговорят и няма нужда повече да анализираме икономиката...

  А честно казано, в един сериозен икономически анализ никога не можеш да видиш неща като "уродлив", "несправедлив", "престъпен" и тн.. Абсолютно невъзможно е нещо такова да бъде публикувано в сериозен икономически журнал, даже никой не би го чел..

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3980 Любопитно

  Каквото и да си говорим ползите са в пъти повече от негативите!А тези "научни гении" от БАН няма какво да ги коментираме,защото е пълна загуба на време.

 39. 39 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#33] от "ЗаНи3А":
  "разни колцентрове движат БВП, но пък докога ли ще можем да "задоволяваме" изискванията за евтин труд на "инвеститорите".

  Ние сме новаци в пазарното общество. Някога новаците ги наричаха чираци. Докога ли ще се храним с кол-центрове. Просто е, докато гледайки как го правят другите се научим и някой сред нас от чираци ще станат майстори.
  Точно тук е интригата - само някой сред нас ще успеят. Другите ще си останат чираци на успелите.

  тел 032 644 150
 40. 40 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#38] от "bat_plamen":
  "А тези "научни гении" от БАН няма какво да ги коментираме,защото е пълна загуба на време."

  За жалост не е само загуба на време. Губим и пари за заплати и за отопление и...

  тел 032 644 150
 41. 41 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Погледнах авторския колектив. Ами "Чл. кор. проф. д.ик.н. Иван Ангелов" е един от авторите. Консултантът на Жан Виденов. Да продължавам ли?

  Всю свою историю эта Россия барахтается в дерьме и при этом желает потопить в нем весь мир.
 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  хората гласуват на терминалите на летищата. А също така и чрез раждаемостта.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иван К":

  Не си прав. Като цяло имат много кеш. Поне достатъчно, ако е нужно да се "купи" населението за булекзит. Бай Ганьо ще се продаде за копейки, или още по-лошо, от любов към братушките.

  Но едно е сигурно, засега сме нужни на рашъните вътре в ЕС и НАТО.

 44. 44 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 448 Неутрално

  ЕС не ни е отнел нищо ! Просто ние НЯМА какво да предложиме защото любимия СОЦ на някои превърна една страна с модерна за времето си икономика в блато за вишисти чакащи пенсия . В територия пълна с високомерни ялови мениджъри и алчни фирмаджии , готови на всичко за да могат да парадират с висок стандарт по молове и кръчми

 45. 45 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#41] от "bajhuj_2010":
  "Погледнах авторския колектив. Ами "Чл. кор. проф. д.ик.н. Иван Ангелов"

  Обърнете внимание на научната степен "д.ик.н". От много години вече такава степен няма. Значи той не е имал капацитет да защити отново.

  тел 032 644 150
 46. 46 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 606 Неутрално

  От сенилни, феодални, вмирисани на мухъл, нафталин и пръст, соц-старчоци толкова! И се накефих, дето докладът бил писан на пишеща машина-това казва повече от хиляда думи за автора му!

  Дневник трият мненията критикуващи неграмотното им писане! Няма да дам на Икономедиа 39лв/месец за статии с правописни, граматически и смислови грешки!
 47. 47 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Ей комунетата още 80 години ще плачат за 'пастата' за зъби Меричлери и какъв колосален износ и успех сме имали при безкритичните рубашки. А още при соца (1988) на студентите по медицина и стоматология се даваше като пример на лекции колко абразивна е и как уврежда емайла на зъбите на децата. Естествено лекция без знанието и съгласието на партийния секретар на Медицинска Академия....
  Никаква конкурентосспособност не е имала НРБ тогава. Просто произвеждаш боклуци и в замяна получаваш други бокуци от братските страни от СИВ. А ние си купувахме пасти за зъби от Кореком....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Весело

  България нямаше, а и сега няма, разумна алтернатива на интеграцията в ЕС. 
  =========
  И за напред ще е така по простата причина, че на практика това е невъзможно.
  Да те интегрира отделна личност е трудно до невъзможност , та какво ли е оттанало за цяла държава ......! Лъгаха хората цели 10 години , без да им кажат ,че ЕС е клуб хора чиито предшественици са били колонизатори и робовладелци. .....
  Истината е елементарна ,но се замазва с всевъзможни инвестиции и капиталовожения , преименувани на красивата думичка .....евро фондове !

  Bukalemun
 49. 49 Профил на Тони Шнайдера
  Тони Шнайдера
  Рейтинг: 1999 Весело

  До коментар [#35] от "hodounski": До коментар [#14] от "stedim":
  Проф.Ангелов е един изкуфял комунист, който навремето ни убеждаваше ,че като вдигат цените ,ни вдигат жизненото равнище.

  Виж сега братчедке,/радвам се да те видя/, но недей да подценяваш изкуфелия комунист проф. Ангелов. Ако се замислиш ще видиш, че е прав. Ако повишим цените на стоките двойно, приемайки еврото/както се каним/, в първия момент това няма да доведе до повишаване на стандарта. Народът български по стар навик ще се сгъне, ще започне да вари супа от тапетите си в хола и да затваря буркани с кренвирши и репички. Но ако вдигнем цените четворно, този народ ще скочи и ще тръгне да си търси правата чрез "извън законни" споразумения с цялата държавна власт. Която ще не ще, ще бъде принудена да му повиши освен цените и стандарта. Ще стане нещо като след думите на Мария Антоанета - тогава дори и бедните французи започнаха да ядат пасти.

  Три пъти го режа и все е късо.
 50. 50 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  До коментар [#4] от "yoceto":

  Така рече,ама тук костовистите се скъсаха да го плюят.Иначе докладът е пълен боклук.Но и тази статия е същото и се опитва да рекламира Костов.А точно той даде огромноте държавни активи на днешните олигарси,като почнем от Прокопиев,минем през Красимир Дачев, та стигнем до такива като Радосвет Радев или Баневи.

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#47] от "Dr_Doolittle":

  за децата имаше паста Мечо докторче. и сега пастите за възрастни и за деца са различни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#50] от "yanne":

  ++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 53. 53 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 3540 Неутрално

  До коментар [#50] от "yanne":

  Забравихте Сорос! И той е виновен, не е само Костов! А ние, като народ, нямаме никаква вина, че допускаме да няма виновни и за масовата приватизация (направена не от Костов), и за Белене, и за КТБ! Малко оставаше да се примирим и с Пеевски - шеф на ДАНС!

 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Весело

  Този анализ е правен от синодалните старци на БАН с червени чугунени глави!
  Изобщо не може да послужи за нещо полезно!
  =============
  Хе ...... :).....твоя воля !
  Но не забравяй , това са последната генерация хора , успели да видят всички страни от живота .......
  След тях ще се появят модерни и корумпирани драскачи , усетили че е най добре да ти пишат неща , хубави и приятни за ухото .....за да им купуваш четивата !
  След като тия старци умрат , лоши и тревожни статии няма да има....
  До коментар [#7] от "Cara Mia":

  Bukalemun
 55. 55 Профил на xkz38522096
  xkz38522096
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Само като видях кой е автор на доклада.... няма смисъл се чете...

 56. 56 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 315 Неутрално

  И на тези боклуци дават по 100 000 000 лева на година.Сложете още толкова за БНР Ти БНТ,40000000 БТА,Това са 250 000 000 лв на година.Умножете го по 28 години-това са 7 млрд.лева-ето ви всички пътища ,спортни салони и т.н.

 57. 57 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#54] от "eti mehter":

  Тия Старци са актуални като Москвич с тип-троник и централно заключване , времето отдавна им е изтекло и не подлежът на ъпгрейт . Нямат посока на мислене от партията

 58. 58 Профил на npj45368855
  npj45368855
  Рейтинг: 140 Гневно

  Този така-наречен "аналитичен икономически доклад", а фактически политически фарс, е срам за БАН. Той показва ясно необходимостта да се закрие това комунистическа гнездо, "Институт за икономически изследвания", БАН. Закриването му трябва да стане чрез атестация, като се проверят научните приноси (брой публикации в международни научни списания с импакт-фактор и брой цитати по тях) на 20-те "професори" и 17-те "доценти" в Института. Правя това предложение в качеството си на професор по физикохимия от БАН с 135 публикации в международни научни списания (с импакт-фактор) и над 1000 цитата по тях (от чуждестранни учени).

 59. 59 Профил на hamiltonf1
  hamiltonf1
  Рейтинг: 3501 Весело

  До коментар [#48] от "eti mehter":

  Интересно, в Турция на какво Ви учат: в капиталистическото общество ли сте, в делиорманско общество, или общество, в което имаш бизнес -фамилен, акционерен, многомилионен, и изведнъж, въпреки десетки години зор, експроприираме в полза на близки на Реджеп.... Или, дори да си без фирмен бизнес, работещ на добра позиция, вече внимаваш какво коментираш, публикуваш, изказваш мнение, оглеждаш се, съмняваш се и в приятели, роднини...

 60. 60 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 863 Весело

  До коментар [#14] от "stedim":

  Мисля, че и бай Таньо има сериозен принос в доклада.😆

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 61. 61 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 863 Весело

  До коментар [#14] от "stedim":

  Мисля, че и бай Таньо има сериозен принос в доклада.😆

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 62. 62 Профил на Тони Шнайдера
  Тони Шнайдера
  Рейтинг: 1999 Весело

  До коментар [#55] от "xkz38522096":Само като видях кой е автор на доклада.... няма смисъл се чете...

  Братчед, ти си като кучето на Павлов - светне ти червената лампичка и започваш да лаеш. Светне ти синя и започваш да въртиш опашка. Та чак и демонстрираш това публично - с гордост. Аз също не харесвам Даниел Смилов. Но точно такива автори които не харесвам ги чета с най-голям интерес. Дръж умните хора близо, а глупаците още по-близо. Няма да сбъркаш.

  Три пъти го режа и все е късо.
 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  Държавата в която живея е по капиталистическа от всички страни в ЕС , взети заедно . У нас еврофондове няма . Което си заработиш , това си получаваш .
  Бедния си е беден или по собствено желание или от недостатък на житейски капацитет. Има бол кредити които можеш да вземеш от банки ....часни или държавни , в зависимост от условията. ....
  А статията е доста интересна. ...
  До коментар [#59] от "hamiltonf1":

  Bukalemun
 64. 64 Профил на hamiltonf1
  hamiltonf1
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  До коментар [#63] от "eti mehter":

  Няма да влизам в подробности, че без еврофондове, турската икономика е почти изцяло зависима от европейската, а за евроинвестиции - да не говорим. Но, Ети, не отговори на последните въпроси...

 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Весело

  съмняваш се и в приятели, роднини...
  =========
  Хе.....това не съм го дочел ......
  До коментар [#59] от "hamiltonf1":

  Bukalemun
 66. 66 Профил на hamiltonf1
  hamiltonf1
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  До коментар [#65] от "eti mehter":

  До там ще ви докарат, ако още не са...

 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Весело

  Не знам.
  При мен е май точно обратното. ...
  До коментар [#66] от "hamiltonf1":

  Bukalemun
 68. 68 Профил на hamiltonf1
  hamiltonf1
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  До коментар [#67] от "eti mehter":

  Дано! Ако имаш път към Бургас - обади се, интересно ще ми е разговора. Все пак, въпреки интересите ми в история и археологията, в Турция не съм ходил и няма да стъпя.

 69. 69 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  А БАНските пъпърдаци не са ли забелязали нещо много важно - покупателната сила на изработените сега пари? И че произведените у нас продукти са почти на същото равнище на реципрочни от другите страни - електроуреди, велосипеди, вина, дрехи. И ако нямаше работеща икономика, София щеше ли да се задъхва от автомобили?
  За мен БАН е ВРЕДНА ИНСТИТУЦИЯ!

 70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2464 Весело

  До коментар [#57] от "Bojidar Vasilev":

  https://www.autoscout24.bg/objawi/moskvich-others-402- %D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BD-%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%BE%D0%B2-290567112

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 71. 71 Профил на Тони Шнайдера
  Тони Шнайдера
  Рейтинг: 1999 Весело

  До коментар [#63] от "eti mehter":Държавата в която живея е по капиталистическа от всички страни в ЕС , взети заедно . У нас еврофондове няма . Което си заработиш , това си получаваш .

  Винаги съм харесвал вашата система, братчед. Едно време здраво заработвахте и стигнахте чак до Виена. После се кротнахте, но след като набрахте сили стигнахте дори по-далеч - до Германия. И в момента държите там една армия от 1 милион и 500 00 хиляди правоверни. Не ми се мисли какво щеше да стане на Рейн, ако тези турци бяха дошли там с ятагана, а не с гастарбайтерското си куфарче, с риза и с четка за зъби. Велики сте! Единственият който може да ви задържи в Турция е Ердоган. И засега доста успешно го прави.

  Три пъти го режа и все е късо.
 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  Единственият който може да ви задържи в Турция е Ердоган. И засега доста успешно го прави.
  =======
  Така е братчет.....
  Ако не беше така , до сега да бяха го махнали или очистили отдавна.
  До коментар [#71] от "Тони Шнайдера":

  Bukalemun
 73. 73 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Видях, че е Смилов и .... се отказах да го чета....

 74. 74 Профил на Antoaneta Ardashes
  Antoaneta Ardashes
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Как да се казват неща,за които сте твърдо убедени,че са били и че са в настоящия момент.Когато си в кухнята успяваш да разпознаеш истинския аромат на яденето от
  подправките и набухвателите, а у нас има и от двете в изобилие.Но когато прочета нещо, което с дадените цифри не е обвързано с основното ястие,му казвам майната и не се занимавам с него. Яденето става само за изхвърляне или за храна на прасетата. Ще цитирам по памет:" Не хвърляй бисерите пред свинете,защото ще ги затрият, а и теб ще разкъсат".

 75. 75 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Професор, доктор на ик. науки, че и член. кор. - бля-бля-бля.
  По-време на промените бях студент и с очите си видях, как доценти и професори по научен комунизъм, максизъм, политикономика, история на БКП и т.н. , светкавично се преквалифицираха в специалисти по пазарна икономика. Кога прочетоха дебелите книги - така и не разбрах. И този е от същите.

 76. 76 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 739 Любопитно

  Добре тогава. Да се закрива БАН, пък ако се появят научни проблеми ще се обръщаме към Смилов.Всеки може да прави литературен анализ на чужди доклади, ама хайде Смилов да напише един доклад сам че да го видим.
  —цитат от коментар 8 на john_3volta


  Кой точно "научен проблем" са решили от БАН?

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 77. 77 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Докладът колкото и да е глупав , не е безобиден, защото е подготовка за Булзит. Когато започне кампания за излизане на България от ЕС и НАТО, както е запланувано в института на Решетников ,той ще се използва като аргумент.
  За съжаление всичко това се върши с наши пари, парите на българските данъкоплатци , защото БАН е бюджетна организация, останала от социалистическо време , която отдавна трябваше да се закрие.

 78. 78 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1964 Весело

  "Истината е, че сме произвеждали на загуба и с всеки мотокар и електротелфер сме трупали дълг, който след 1989 г. става необслужваем;"

  Не само това! Дъмпинговите цени на тези изделия (изцяло в загуба за България) позволяваха например на немците да ги купуват само заради оловото и други цветни метали, използвани в производството им- те излизаха по-евтини, отколкото прякото им производство. Но затова пък тато можеше да се тупа в гърдите: нация техническа-нация комунистическа!
  ПС Изумен съм, че в БАН още виреят такива уникално тъпи , зомбирани до мозъка на изкривените си кости динозаври на комунизма.

 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  Този доклад показва по категоричен начин "ползата"от съществуването на БАН и особено на Институтът по икономика. Разни набедени учени от съветско време, които явно нищо не разбират от пазарна икономика, седнали да пишат анализи.

 80. 80 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Дъмпинговите цени на тези изделия (изцяло в загуба за България) позволяваха например на немците да ги купуват само заради оловото и други цветни метали, използвани в производството им- те излизаха по-евтини, отколкото прякото им производство. Но затова пък тато можеше да се тупа в гърдите: нация техническа-нация комунистическа!...
  —цитат от коментар 78 на Дон Кихот


  Точно. Аз не можех да си представя- колко тъпи ще да са тези японци, които правят цветен телевизор (виждал съм такива в домове на параходчии), който скрива в ъгъла на най- малкото си джобче нашите сандъци (направни от дърво- буквално), а не могат да произведат... мотокар! И се налага да го внасят от хиляди мили...

  После разбрах що ги внасяли. Колко унизително- у нас работи цял завод, прави "готово издекие", което изостаналите японци купуват, и претапят веднага. И- за капак- излиза им изгодно.

  Не били японците тъпи. Едни други били...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 81. 81 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Да напомня на изкукалите "феодални старци" (сега думите на Дянков ми звучат като комплимент), какво представляваше "електронизацията" на България.
  Имаше един член на политбюро (мисля,че името беше Григор Стоичков), който беше оказал честта на софийското село Горна Малина да се пръкне именно там. Та същият , за да увековечи името си, реши да построи там завод за електроника. Опустошиха няколко десетки хектара плодородна земя, изградиха еднна бетонна грабница. Напълниха я със старо оборудване, изпаднало от технологичните центрове на Европа и решиха да произвеждат. Да, ама там някой трябва да работи. Тогава събраха селяните и им казаха, че са нация техническа- повече няма да произвеждат зърно, плодове и зеленчуци, месо и мляко, а ще стават техничари. И като започна едно... Краят беше блестящ- никому ненужни некачествени, нисконадеждни и неконкурентноспособни изделия (задавих се, като написах тази дума) и запустели , обраснали с храсти и плевели бивши ниви, полусъборени хамбари и обори, ръждясала, неизползваема селскостопанска техника, за която преди това също бяха хвърлени милиони и милиарди.
  Това беше красивата картинка, която аз лично наблюдавах точно през лятото на 89-та година. И това беше навсякъде- богатството на България- плодородната, уникално красива и запазена през вековете девствена земя на България се унищожаваше най-безогледно в името на кухи лозунги. Не ми се говори за азотноторовите и другите химически заводи, които унищожаваха не само земята, но и хората.

 82. 82 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Предлагам на всеки, който твърди, че по времето на соц-а е имало икономика и индустрия да прочете трети том от "Историята на външният дълг на България 1878-1990":
  http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_publication/pub_np_research_03_bg.pdf
  Тритомникът е писан от истински икономисти (не като банските старци) - научни кадри не на БАН, а на БНБ. Интересно е! Пробвайте, няма да съжалявате!

 83. 83 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Ето какво се знае за великия БАНски старец проф. д-р чл. кор ик."н. Иван Ангелов... Човекът с черен пояс по икономика...

  Издал е "more than 200 research publications, of which 14 books, in Bulgarian, English, Russian, French, German, Japanese, Spanish, Arabic, Turkish, and Serbo - Croatian.

  https://www.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No216.htm

  https://www.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/publications.htm

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 84. 84 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Малко е закъснял Смилов с прозренията си. Когато Дянков твърдеше, че БАН трябва да бъде закрита, повечето интиликтуалци като Даниелчето надигнаха възмутени гласове. Е, сега къде сме? Пак там. БАН наистина трябва да бъде редуцирана до метеорология, мерки и теглилки и някоя и друга обсерватория. Останалото трябва да се измете и т.нар. учЕни да си получават на спокойствие пенсиите без да представляват държавно-финансирана псевдонаука. Ужасното е, че в 2017 все още върви в обръщение великият метод на леене с противоналягане... Още по-ужасно е, че напоследък еврофондове подхранват геронтократската българска наука.

 85. 85 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  До коментар [#83] от "ISTORIK":

  Ама ти сериозно ли!? Архитектът на Виденовата икономическа катастрофа Иван Ангелов? Чукундурът освен всичко се оказа и доносник на Държавна сигурност.

 86. 86 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4790 Неутрално

  До коментар [#82] от "petyo9":

  Много полезен линк,благодаря!

  klimentm
 87. 87 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 368 Весело

  абе къде е тукашния "бан"аджия дето само знае да плюе и да говори глупости.
  що не се хвърли на амбразурата и да ни припомни за миналите невероятни успехи на милата ни соц. татковина???
  ма го нема, щото нема такова нещо!!!

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на hrx24524395
  hrx24524395
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Либерастите не допускат дори дебати за ползите от членството! Те са радикализирани евроатлантици и дори да се стопим до 3 млн население пак ще вият като линейки само да споменеш думата дебат или референдум.

 90. 90 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  "Така че макар и писан на пишеща машина, докладът не е безобиден."
  Не виждам какво може да се очаква от хора, използвали пишеща машина през 2017 година.
  За тях явно времето е спряло през 80-те години.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 91. 91 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 744 Гневно

  Из писмо/статия на проф. Ангелов до Президента на Русия Вл. Путин :

  ".... Обращаюсь к Вам с единственным намерением быть полезным, так как я друг России и все, что происходит в России и вокруг России меня интересует и глубоко беспокоит...."

  Всеки има право на политически пристрастия, разбира се. Но когато тези пристрастия се включат в научни творби, тогава творбите стават политически пасквили. И от учен, професор, доктор и академик, даже, авторът им се превръща в поредния политически пропагандист.
  Жалко - беше добричък учен на фона на тогавашното безличие. Нещо по-лошо - въпросният Доклад излиза от името на Икономическия институт на БАН.
  И което доказва старата теза, че институтът в сегашния състав просто трябва да се закрие.

  Поздрави
 92. 92 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 664 Разстроено

  Свършиха се икономистите, че се налага дежурният графоман Смилов (Тони Николов явно почива този уикенд) да "анализира" икономически доклад на някакви соцдинозаври.

  Дневник, имате претенции да сте сериозен вестник за политика и икономика, но с подобна публикация профанизирате дебата за "икономическият преход" до нивото на "оная гад Костов продаде Балкан за един долар."

  #killwhitey
 93. 93 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Ето какво се знае за великия БАНски старец проф. д-р чл. кор ик."н. Иван Ангелов... Човекът с черен пояс по икономика... Издал е "more than 200 research publications, of which 14 books, in Bulgarian, English, Russian, French, German, Japanese, Spanish, Arabic, Turkish, and Serbo - Croatian.https://www.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No216.htm https://www.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/publications.htm
  —цитат от коментар 83 на ISTORIK

  Трудовете на Тодор Живков също бяха преведени с наши пари), и здавани ч чужбина (с наши пари), и предлагани в чужбина разбира се че никой не е купувал).
  Та и Иван Ангелов.

 94. 94 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Някои роптаят за вноската (данъка), който плащаме на Брюксел (ЕК).
  Аз пък роптая за данъците, които от област Варна отиват в София, и чакаме за някакви трохи от вторичното преразпределение. Дали не е време областите да проучат правните проблеми по отделянето от Р. Б., и присъединяването към други държави от ЕС?

 95. 95 Профил на chernomorski
  chernomorski
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Този доклад ме кара с усмивка да си спомня за "синодалните старци" в БАН, както очевидно много точно ги е определил тогавашния финансов министър С.Дянков.
  Тази порция хранителен идеологизъм ще обслужи проруските среди у нас, но трябва да отвори очите и на истинските демократи и умните управленци и нас. За себе си ползвам този документ да сведение, но го слагам в кошчето като "Боклук".

 96. 96 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  БЪЛГАРИЯ по онова време, бе станала за кашмер и подигравки с некачествената си продукция, която бе приемана само в СССР поради тамошните хронини липси, подобни на българските, но много по-мащабни.

  АНОМАЛНИЯТ И ХРОНИЧЕН ДЕФИЦИТ, ДОРИ И НА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ И ВСИЧКО НЕКАЧЕСТВЕНО ПРОИЗВЕЖДАНО В МАЛКИ СЕРИИ С ПОСТОЯНИ ДЕФЕКТИ И НЕГОДНОСТ, НИ ДОКАРА ХА ПРОЗВИЩЕТО НА ЯПОНСКИ ЕЗИК "НЯМА-НЯМА".

  Тък за да се стри се изправяха старите криви пирони и те се събираха в кофи, които специално отделени от работа изправяха с тесла по цял ден.

 97. 97 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 272 Весело

  Смеете се на Чл.кор проф д.ик.н Ангелов, ама кой направи бълзгарите милионери? Той. Кога заплатите са достигали милиони? Когато той съветваше Виденов. Кога хората са били толкова задружни и сплотени? Пак при Виденов.

  Пък сега - средната заплата я има 1000 лв., я не, хората се дърлят един друг, няма консенсус, няма нищо. Това ни отне ЕС - милионите и единодушието.

 98. 98 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  "През 2006 г. България има около 35% БВП на човек от населението от средното за ЕС-25, а през 2015 г. – 47% от ЕС-28 или повишение с 12 пр.п."
  Нека не се забравя ,че през 2007 г в ЕС влезе освен нас и Румъния,а през 2013г Хърватска.Две държави,които имат доста по-нисък БВП на човек от населението спрямо първите 15 държави в ЕС.А и нашият БВП ,който е най-нисък влиза в средната стойност.Ако се вземе предвид съотношението само с 25-е държави през 2006г може да се окаже,че нямаме растеж или той е минимален.
  С това не казвам,че влизането в ЕС е лошо,а че просто сме пропуснали огромни възможности заради некадърно и корумпирано управление.

 99. 99 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  ....Дневник, имате претенции да сте сериозен вестник за политика и икономика, но с подобна публикация профанизирате дебата за "икономическият преход" до нивото на "оная гад Костов продаде Балкан за един долар."
  —цитат от коментар 92 на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT

  същите соцдинозаври подготвят доклад (и затова получават тлъсти хонорари) за икономическата целесъобразност от АЕЦ Белене. Въпреки че вече е известна себестойността на 1 мегаватчас - 79 долара, и цената на която ще се продава в региона - 48 долара. Разликата няма да е на сметката нито на Рапон, нито на синодалните пъпърдаци.

 100. 100 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Направих си труда да изчисля средният БВП на човек от населението на първите 25 държави от ЕС,без този на Румъния,България и Хърватска.И той е 32750 долара средно на човек от населението през 2015г по данни на Световната банка.А нашият е бил 7000 долара на човек от населението.Това прави 21 процента от средното за тези държави.Ако действително 2006г нашият БВП на човек от населението е бил 35 процента от средното за ЕС,то ние не само не сме наваксали,но сме изгубили 14 процента.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах