Моят избор да говоря

Съдия Антоанета Аргирова от Административния съд - София-град

© Анелия Николова

Съдия Антоанета Аргирова от Административния съд - София-градОптимизъм изразиха юристи в дискусия по "Дарик" радио по повод приключилия избор на съдийската квота за Висшия съдебен съвет (ВСС). "Дневник" публикува със съкращения мнението на Антоанета Аргирова, съдия в Софийския административен съд, за значението на независимостта на съда за върховенството на закона, без което не могат да настъпят промени в живота на хората, и за това колко е важно да се изразяват ясни и принципни позиции във ВСС. Заглавието и акцентите са на "Дневник".


Съдията е и гражданин. Аз съм съдия, но съм и член на обществото и ми се струва, че хората не са наясно защо е важна независимостта на съдебната власт и защо тя трябва да се отстоява. Хората остават с впечатлението, че там по върховете на съдебната власт се карат за нещо като "стани да седна на стола ти" или искат по-високи заплати.

А в самата система се е установило схващане, че ако съдията изрази позиция, ако аз изразя ясно позиция по важен въпрос, може би ще понеса негативи. Но това, което бих понесла, е много по-малко значимо в сравнение със злото, което можем да понесем като хора и граждани и в сравнение с цената, която ще платят децата ни, ако мълчим. Докато няма категорично върховенство на закона, ние ще продължим да бъдем бедни и ще има корупция.


Само един пример - хората трябва да разберат, че пред очите ни се случи огромна кражба на милиарди левове в КТБ. Това показа, че институциите, които е следвало да упражняват надзор и контрол, не са си вършили работата. Оттогава минаха три години. Възниква въпросът - институцията, която трябва да организира търсенето на отговорността за станалото, защо не се справя? Определено това е проблем на прокуратурата.
Казано на човешки език - съдиите не ловят престъпници, не се самосезират, не пишат и не внасят обвинителни актове. А когато има проблем, или, както е казал Айнщайн, да продължиш да правиш по един и същи начин нещо и да очакваш различен резултат, това е лудост. Очевидно има проблем в прокуратурата, както и в цялата съдебна система.


За съжаление цената се плаща от хората, които са най-зле, които са най-бедни


От хората, които трябва да избират дали да си купят лекарства, или храна - говоря за възрастните хора.

Много дълго ние, административните съдии, мълчахме. Може би затова не ни разпознават колегите от общите съдилища като хора, които имат позиция. Но моят избор да говоря не се дължи толкова на това, че съм съдия. Говоря преди всичко като гражданин, а не като човек с експертиза в областта на правосъдието. Защото, ако родителите на нашето поколение платиха тази жестока цена - да избират между кисело мляко и лекарство и да не могат физически да оцеляват без подкрепата на децата си, то моето поколение ще плати още по-висока цена, ако продължи да бездейства. Цената ще бъде и нашата самота. Ще се озовем пред дилемата дали да си купим лекарство, или да пестим пари за самолетен билет -


за да можем веднъж в годината да видим децата си, които ще бъдат заминали


някъде по света. Така че много е важно за мен и като гражданин, и като съдия хората да разберат защо е необходима тази съдебна реформа. Без върховенство на закона, а то не е възможно без независимост на съда, ние ще продължим да стоим където сме сега. Така че, не мога да приема твърденията, че реформата е приключила.


Проблемът го има, той е виден за всички. Колкото една структура е по-вертикална, колкото повече власт е съсредоточена на върха на пирамидата, без да се дължи обяснение за използването на тази власт - а властта на главния прокурор, каквато е разписана, е наистина неограничена, това е проблем и за законността, и за контрола, който следва да бъде осъществяван. Всички внушения, че главният прокурор е в аналогично положение с другите "двама големи" (председателите на ВКС и ВАС - бел. ред), са неверни. И не само защото двамата председатели нямат никакви функции по обвинението, а защото нито един от тях няма правомощието да издава задължителни разпореждания на съдиите.


Моят избор да говоря е, за да опитам да обясня на хората защо е важна за тях промяната,


която наричаме реформа. Че тя не е важна за кариерното израстване на някой конкретен съдия или за заплатата му. Реформата е важна за страната ни - ние всички сме граждани на страната ни и всички искаме нещата да вървят по-добре. Това че непрекъснато ни плашат, че понеже сме малка страна и сме били между две големи сили-империи, които се борят за влияние, е отклоняване на вниманието от основния проблем: за върховенството на закона, без което никакъв напредък в никоя област не може да бъде постигнат.


Говоря с ясното съзнание, че принадлежа към професионална система, която е консервативна и в която не се приема добре моят избор. Показаха го изборите за професионалната квота на Висшия съдебен съвет. Това обяснява защо колегите, които се бяха заявили като ясно реформаторски настроени, като че ли не можаха да акумулират необходимата подкрепа. Но аз гласувах за петима от избраните и се отнасям с доверие към всичките шестима. И продължавам да твърдя, че съм умерен оптимист -


дано само парламентът не неутрализира доброто постижение на свободната воля на съдиите


И се надявам, дано хората са разбрали защо е важно върховенството на правото, заради което се прави реформата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nikolay Pishiev
  Nikolay Pishiev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Съдия с достойнство и големи топки.

 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1067 Разстроено

  Но аз гласувах за петима от избраните и се отнасям с доверие към всичките шестима. И продължавам да твърдя, че съм умерен оптимист -
  дано само парламентът не неутрализира доброто постижение на свободната воля на съдиите

  А аз въобще не съм оптимист. На български ,,политици" не може да се разчита. Всъщност предложенията на ,,Обединените идиоти", опс, патриоти показват какво можем да очакваме.

 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3432 Разстроено

  Глас в пустиня! Матряла нехае и регулярно си гласува за мутри! Ако наистина искахме нормална държава отдавна щяхме да я имаме! 30 години са показателни, за това камшика и Т- 2 !

  klimentm
 4. 4 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "koko65bg":

  Прав си Коко. Но все пак почнахме да ги „чистим“.
  Онези от СДС и ДСБ вече не са в НС.
  На ДаБГ не им достигна малко (но все пак им е за първи път).
  Дано успеят от ДаБГ в следващия Парламент.

 5. 5 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Всичко това, което председателят на ВКС го казва в прав текст, тази жена успява да го изкаже деликатно, но също толкова категорично. Няма как да бъде упрекната и уязвена. Тя мисли чрез съдбата на родителите за съдбата на децата си. И затова е неуязвима. Саморазвиващи се болтове за тази болка няма открити, няма открити. Открила е билката за тази обществена болка - да говори, да назовава нещата с истинските им имена. Тя събира сили в себе си да застане пред обществото с името си, с лицето си. И не се притеснява, че ще я стъпчат. Това е съдия с характер.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4107 Неутрално

  Има надежда, с такива съдии...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Браво! Респект и дълбок поклон.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 8. 8 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dоауnар":

  Ох, майко герберчета недоклатени...Кой управляваше последните десет години бе? Да не би от Марс да сте дошли? Кой е тоя супер интелигентен с поглед на възвишен тракторист, дето си слагаше свои хора по СГС и ВАС? Кой - завършил ВИФ и милиционер от кариерата, дето разбира от правосъдие колкото прасе от събиране и изваждане?
  Вие сте най-наглите електорални единици, по нагли от затъпелия електорат на комунистите.
  ДСБ ви виновно ..аре ходи се скрийй, наглеци.💨💨

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Колкото една структура е по-вертикална, колкото повече власт е съсредоточена на върха на пирамидата, без да се дължи обяснение за използването на тази власт - а властта на главния прокурор..."

  Един вика "мърдай"
  "Например в Румъния, никой не може да се меси в разследването. Нито президентът, нито министър-председателя, нито дори министърът на правосъдието или главният прокурор не могат да кажат на един прокурор дали да започне разследване, кога да се произнесе с решение, кога да прекрати едно разследване." - http://borkor.government.bg/bg/pubs/3/365

  друг вика "не мърдай"
  "„Идеята на Лозан Панов“ прокуратурата да бъде изведена от съдебната власт и да й се предостави статут на независима институция, вън от изпълнителната власт, не е нито нова, нито екзотична – в теоретичен и в прагматичен план. Такава прокуратура завари Конституцията от 1991 г. и към онзи момент тя си вършеше работата многократно по-добре от настоящата." -http://www.mediapool.bg/za-myastoto-na-glupostta-i-na-prokuraturata-news265240.html

  демек
  Член 134
  (1) Главният прокурор се избира за срок от пет години/от НС/. Той може да бъде отзован и преди изтичането на този срок.
  {2) Останалите прокурори се назначават и уволняват от главния прокурор и са подчинени на него.
  http://www.parliament.bg/bg/19

  Последно???

 10. 10 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Такива съдии са изключения!

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  Има надежда, но за съжаление честните и достойните са малцинство в ръководството на ВСС в момента! Много ми се ще това да се промени! Необходимо е да се намери и механизъм за търсене на отговорност от всеки прокурор (включително и главния) за действия или бездействие, несъвместими със закона! Включително и за нескопосани обвинителни актове!

 12. 12 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Важно е да се търсят и намират за интервюта в позитивните медии, все повече магистрати, още по-добре съдии, например като г-жа а Аргирова, за да обясняват ясно и разбираемо "тъмната материя" на съдопроизводството и необходимостта от съдебна реформа.
  Обясненията трябва да бъдат интересни не само за хора, които бездруго се интересуват, но и за ония който могат да се разбират само с някой Прост, или онези които се интересуват само от собствения си напредък...

 13. 13 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Повече тaкивa хорa от прaвосъднaтa систвмa трябвaт, които не се стрaхувaт дa говорят.
  Брaво!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 14. 14 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Повече тaкивa хорa от прaвосъднaтa систвмa трябвaт, които не се стрaхувaт дa говорят.
  Брaво!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 15. 15 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Повече тaкивa хорa от прaвосъднaтa систвмa трябвaт, които не се стрaхувaт дa говорят.
  Брaво!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 16. 16 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 281 Неутрално

  И какво говори госпожата?
  Главният прокурор е виновен, а на Панов са му развили винтовете..
  Развили са му фантазията!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7286 Неутрално

  "дано само парламентът не неутрализира доброто постижение на свободната воля на съдиите"
  Със сигурност ще го направи. Но поздравления на г-жа Аргирова за смелостта. Повече такива съдии трябват на България.

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  До коментар [#16] от "sokrat41":

  Четохте ли статията? Панов споменат ли е там?

 19. 19 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Чест и почитания, госпожо Аргирова! Можем само да се гордеем със съдии и граждани с такива публична позиция!

  Статията и изказването, са абсолютно точни! Съвсем професионален коментар за прокуратурата, главния прокурор и провала за милиарди „КТБ”! Съвсем ясна и нормална гражданска позиция!

  Дано повече хора разберем, че няма какво да губим, до стената сме! Или ще променим системата от безконтролна прокуратура, милиционерщина, корупция и далавери, натиск, Или тази система ще изгони децата ни и ще умори родителите ни! Средно положение няма.

 20. 20 Профил на blag009
  blag009
  Рейтинг: 213 Разстроено

  Можеш ли да реформираш НЕЩО, след като в "къщичката ти" по израза на бивш Гл.Секретар на МВР нещо не Е в ред?
  Та става ДУМА за съдебните заседатели ?
  Като изключа , НЯКОИ най-общи приказки в ЗСВ, за НАС и то неща от време оно … май най … АМА най - важното е да съм прилично облечен и … до тук !?
  1.Ама не дай боже по време на съдебно заседание да имаш ВЪПРОС ???
  2.Или пък предварително да прочетеш ДЕЛОТО … ужас как ТАКА … ГЛЕДАЙ слушай и се ориентир вай ???
  Ама от едното заседание по „делото” до следващото има няма 2-3 месеца … ОРИЕНТИР ВАЙ се ?!
  3.Ама това, че ти се пишка(с извинение) оправяй се КЕНЕФА е за служители, ти КОЙ си бе !?
  4.Имаш час за заседание … ОТИВАШ иии НЕ ДАЙ боже да има закъснение в графика … умираш прав ! Информация … смешки … 
  5.По принцип времето за подписи след заседание на протоколите НЕ СЕ зачита(става след няколко дни) !?
  Но другаря Ленин е казал „Всеки труд е възмезден”!
  ИИИ т.н.
  Но как да обясня, че съм човек с някакви постижения в живота. Живял съм честно и почтено, ЗАРАДИ което , дори и по квотен партиен принцип да СЪМ избран, ИМАМ качества.
  В краен случай стигаме до парадокса :
  а) Имало е СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ и преди освобождението НИ от турско робство. Справка делото против Левски!?
  б)Не искам, А И Е смешно тепърва като пенсионер да СТАВАМ псевдоЮРИСТ !
  На тия години ако не си знам местото и КВО мога… жалко за МЕН.
  в) Да не кажа .. но 90 % , че и кусур са така наречените „кокошарски истории” … белким за две години и кусур различавам … нещата.В краен случай НАКРАЯ се иска от мен „виновен” ли е човека или не , СПОРЕД моя ЛИЧЕН житейски опит. Хей имам три деца и малко или много съм минал школата на МАНИПУЛАЦИЯТА от тяхна страна !?
  Стигам до заключение от СТРАНА на ръководството на СЪДА и тук там от произволното тълкуване на 1-2 съди относно моите права(все пак съм работил за тия години с минимум 15-18 съдии), се губи наистина она граждански контрол който НИЕ съдебните заседатели ТРЯБВА да упражняваме!
  Но трябва , ясни права и задължения !
  Благовест Илиев
  ПП. Като изключа „шубето” на ръководството от НАЙ-ВИСОК ранг, а имено Народното Събрание Висшият Съдебен Съвет и надолу по линията, СЕ прекланям пред професионализма на съдиите !
  Например:
  Работих 23 год. в „Топлофикация” – София . Преди това 10 год. в АЕЦ”Козлодуй”, бил съм ДОБЪР бачкатор(не много добър и отличен), имал СЪМ уважението на колегите и шефовете … НООО всички плюят и се оплакват от „Топлофикацията” и шубето от АЕЦ-а.
  Е,ПИТАМ с какво Блаже(Благовест Илиев) е виновен ???
  Както е в рекламата "ВСИЧКО Е В МИКСА" !
  И накрая завършвам с мисълта на един МОЙ форумен приятел ЧОСИЧ :
  „Кой разбрал, разбрал … всеки с камертона си” !
  Беше ми приятно .
  Кибик Блаже

 21. 21 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Смела жена

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Съдебната система е резултат а не причина дори да дойде Исус от Назарет за главен прокурор все едно, държава не ще има!
  Напомням фундаменталните особенности на демократичното общество - свободни избори, свободни пазарни отношения, свободна преса, независимост на властите!
  Нито едно от изброените не съществува на Територията

  klimentm
 23. 23 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Абсолютно права е съдия Аргирова, че "че хората не са наясно" и "остават с впечатлението, че там по върховете на съдебната власт се карат за нещо като "стани да седна на стола ти" или искат по-високи заплати". Това е така, защото хората добиват своите впечатления от съдебните актове на съдиите, а не от публичните им мнения по политически въпроси, където обикновено публиката вижда пристрастия. Достатъчно е хората да прочетат веднъж за готвенто освобождаване на "Наглите" и за съжаление петното полепва по всички черни тоги. А примери такива с лопата да ги ринеш.

  От друга страна, т.нар. гражданска позиция, разбира се е легитимна, но именно поради надпартийния, неполитически статут на магистратите и техния функционален имунитет, винаги остават съмнения за мотивите. От гледна точка на ефективността в борбата срещу прокурора, много по-добре е тя да се води от банките на парламента, от журналисти в медиите и от обикновени протестър-активисти.

  Защото в противен случай сядането на два стола довежда до твърдение, че цената платена от предишното поколение при комунизма била нищо в сравнение с цената, плащана от днешните мъченици на демокрацията. Е-ееех!

 24. 24 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Нещата, които госпожата казва за прокуратурата, са верни !
  Но от Л. Панов тръгна ЛЪЖАТА, че само прокуратурата е виновна за всичко в съдебната система, а това наистина е ЛЪЖА !
  Нима прокуратурата участва в гражданските и търговски дела ???
  Нима там няма безкрайно протакане, неграмотност и корупция ???
  Хора, съдът с нищо не е по-добър от прокуратурата !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 25. 25 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#24] от "роджър":
  Апропо, сега видях това ... прокуратурата ли е виновна ???!!!
  https://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/skandalt-ne-stikhva-lozan-panov-yade-i-pie-ss-stroitel-razsledvan-za-falshifikatsii-snimki_news522448.html
  Цацата ли е на тези снимки, или ? ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 26. 26 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#24] от "роджър":
  „Нима прокуратурата участва в гражданските и търговски дела ???
  Нима там няма безкрайно протакане, неграмотност и корупция ???
  Хора, съдът с нищо не е по-добър от прокуратурата”

  Напротив, повечето търговски и граждански дела се решават бързо и професионално от съда! Разбира се, има и по-бавни дела, но такива вече са малцинство! Интересното е, че административни дела също се решават бързо, въпреки участието на прокуратурата в някои от тях. Причината е, че по административни дела прокурори дават становище и протест (жалба), но прокуратурата няма монопол върху събиране на доказателства и върху сезиране на съда, както е при наказателни дела.

  Съдът си върши съвсем нормално работата, вярно има и корумпирани и неподготвени съдии, но те са малцинство!

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  То и ние хората трябва да се интересуваме, а не да чакаме ( както май сме свикнали) някой да ни го "каже".Съгласен съм с мнението на съди Аргирова и не съм уверен, че парламента няма да заличи влиянието на съдийската квота ( за съжаление) но все пак предстои да видим.
  Честно казано трудно ми се вярва, че може да бъдат намерени по противни фигури от Ясен Тодоров, Димитър Узунов и вероятно още 2-3 човека, но всичко е възможно, особено докато главен прокурор е Цацаров.

 28. 28 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Мога само да изразя възхищение и уважение към тази жена. Всичко е казано точно, ясно и по човешки.
  За съжаление може би тя е от малкото случайно промъкнали се в системата. Дано не съм права.

 29. 29 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#24] от "роджър":„Нима прокуратурата участва в гражданските и търговски дела ???Нима там няма безкрайно протакане, неграмотност и корупция ???Хора, съдът с нищо не е по-добър от прокуратурата”Напротив, повечето търговски и граждански дела се решават бързо и професионално от съда! Разбира се, има и по-бавни дела, но такива вече са малцинство! Интересното е, че административни дела също се решават бързо, въпреки участието на прокуратурата в някои от тях. Причината е, че по административни дела прокурори дават становище и протест (жалба), но прокуратурата няма монопол върху събиране на доказателства и върху сезиране на съда, както е при наказателни дела. Съдът си върши съвсем нормално работата, вярно има и корумпирани и неподготвени съдии, но те са малцинство!
  —цитат от коментар 26 на iceman_bg

  Ти сериозно ли ? Знаеш ли, че в София едно гражданско дело трае средно 3 години ?
  Че ВКС се произнася по допустимостта на касационна жалба след 7-8 месеца, и ако допусне касация, делото е след още 7-8 месеца ?
  И като отмени решението на Апелативния съд и върне делото за ново разглеждане на СГС, драмата започва отначало ?
  Точно тия дни Калоян Топалов издаде една скандална заповед за достъпа на адвокатите до делата, и се държи супер арогантно, щото е голям "началник" ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5373 Неутрално

  Прочистването на редиците трябва да стане навсякъде. Прочистването от корумпирани и некадърни магистрати става чрез ВСС. Затова статуквото брани със зъби и нокти позициите си във ВСС.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4628 Неутрално

  Съдиите са и граждани. И то такива, които са се клели в Конституцията.
  Чл. 155. Всеки съдия при първоначално встъпване в длъжност полага следната клетва: "Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя тайната на съвещанието, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се!".
  И затова ВСЕКИ съдия е ДЛЪЖЕН безпристрастно, обективно и справедливо да изрази мнението си за ролята и мястото на цацаратурата за съществуването на организираната престъпност, корупцията по високите етажи и мафиотизирането на държавата.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 32. 32 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4628 Неутрално

  До коментар [#25] от "роджър":
  Апропо, сега видях това ... прокуратурата ли е виновна ???!!
  ––––––––––––––––––––––
  Че кой друг освен прокуратурата има интерес от 2006 до днес да "разследва" някакви строители, да няма обвинителен акт и да вади разни снимки без правна стойност?
  А какво търси Цацаров в работно време в офиса на Гергов?
  Или няма да отговаряме на въпроси, а ще обвиняваме другите, че и те са маскари?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 33. 33 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Глас в пустиня! Матряла нехае и регулярно си гласува за мутри! Ако наистина искахме нормална държава отдавна щяхме да я имаме! 30 години са показателни, за това камшика и Т- 2 !
  —цитат от коментар 3 на klimentm


  Едно си знае баба едно си бае.
  Аз съм доволна от административния съд. Работи.
  Някой опитвал ли е?

 34. 34 Профил на blag009
  blag009
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Е, някой да БЕШЕ обърнал внимание на МОЕТО писане под № 20 ???
  Иначе ВСИЧКИ сме за съдебна реформа ? Майтап бе Уили ! :)
  Като човек и съдебен заседател за 2 г. и там 3-4 месеца съм категоричен:
  -Докогато МОЕТО достйнство и възможност за работа, НЕ бъде законово установено, може , ООО КАК може да си чешаме езиците "ЩО Е СЪДЕБНА РЕФОРМА И ИМА ЛИ ПОЧВА У НАС" .
  -Но затова трябва дискусия и ТО с нас съдебните заседатели. Другото е "Мижи очи да се ЛАЖЕМЕ".
  - И както казва ЧОСИЧ "всеки с камертгона си"
  Кибик Блаже

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK