Брутализиране. И в България

Снимката е архивна

Снимката е архивнаИсторикът Джордж Мос показа, че тоталитарните режими стават възможни поради брутализирането на общностите във времето на Голямата война. Тогава хората години наред живеят с новините от фронта, с ужаса на окопите и колоните ранени. Навремето дори и детските играчки се милитаризират. А това неусетно подготвя Европа за следващата още по-голяма доза насилие през Втората световна война.


Не се опитвам да морализаторствам: днес нарастването на агресията в медийната среда не ме тревожи заради някаква невъзпитаност на говорителите - тя застрашава самите основи на социалния ред. А световните новини са най-ясният пример.


Агресията маха от екрана
Подивял мюсюлманин излиза на улицата с кухненски нож да отмъщава - примерно за нетърпимите страдания на децата в Алепо. Някакъв еврофашист блъска с буса си молещи се пред джамия в Лондон, за да отмъсти на всички мюсюлмани. Тръмп напада словесно жени, мексиканци и демократи. Някакъв ляв активист стреля по конгресмен и още четирима в борба срещу тръмпизма. Едва обявен Брекзитът, английски националисти започват да обиждат и дори физически да бият поляци. Във Франция ислямофашисти спасяват поруганата от карикатуристи чест на Пророка (мир на праха му). Норвежки ариец избива стотина арийски деца, за да обърне внимание на застрашеността на арийската раса от имигрантите. Християнин пребива с бухалка 17-годишно момиче във Вирджиния на излизане от джамията Да продължавам ли?


Въпросът кой е виновен и кой пръв е започнал, разбира се, има смисъл за историците, но едва ли помага да излезем от спиралата на насилието. В един смисъл първи са бандитите от ИД, в друг – колониалистите, в трети – арабските нашествия, в четвърти – кръстоносците. Въпросът е защо цялата тази драма на идентичностите днес все по-често ни води към насилие вместо към научни конференции? Едно възможно обяснение се крие в медийния пейзаж: подобно на климатичното затопляне, което предизвиква всевъзможни крайности, днес се вдига общата медийна температура и от тревожните аномалии като пропадане на норми се завихрят непознати до днес трансгресивни циклони.


Наместо да успокояват, да лекуват историческите и социални рани, да търсят помирение и прошка, както са повелявали навремето големите религии, елитите днес ги разчоплят и сякаш нарочно обострят страданието. А безброй сайтове, блогове, форуми подпомагат всичко това. Един мюсюлманин трябва да прекара живота си пред все по-въздействащата, все по-мултимедийна гледка на униженията в Палестина, на извличането на Саддам от дупката, да се сблъсква всекидневно онлайн с аргументи за своята непоправима изостаналост. От другата страна ислямофашистите се включиха в брутализацията с рязане на глави, заложници на колене и премазани пешеходци. Показват го и медиите. И на някои им се приисква да вземат един автомат и да стрелят, да стрелят, да стрелят.

Българската бруталност


Подобна сценография на минали страдания радикализира и българския пейзаж. Човек ще каже, че мъките от така нареченото турско робство с времето вместо да отшумяват, стават все по-нетърпими. Същото май се случва и с престъпленията от времето на комунизма, които 28 години така и не успяхме да осъдим, та да обърнем страницата. Ще кажете миналото трябва да се помни, но дали следва да влизаме с него в отношение на мъст, на разчистване на сметки?


Да беше само миналото – щяхме да минем с някоя и друга героична историческа възстановка, да се маскираме, да набием лошите, после да пием бира. Бедата е, че градусът на символна агресия се вдига; през 1990-те на първа линия бяха таблоидите, сега ни брутализират неизброими сайтове, блогове, форуми. Всеки е престъпник до доказване на противното, жените са леки, инвалидите са измамници. Една беда е, че Москов нарича ромите "скотове", а Симеонов - "раждащи кучки", че Марешки или президентската съпруга пускат ехидни хомофобски реплики. Друга, по-голяма беда е, че подобни хора, облечени в медийна власт дават интифа на бай ти Иван, че негов патриотичен дълг е да дискриминира и мрази. Професор по математика заявява, че мюсюлманите са "генетично увредени", според социолог бежанците никога не можели да се интегрират, журналист нарича гражданските активисти "либерасти"...


Наглед незначителни, подобни реплики вдигат вълни от агресия в мрежата, с които вече никой не може да се справи. Вместо да дава пример за овладяност, социалният център подканя: разпасвайте се както ви се иска, бъдете автентични в омразата си.


Кога символното насилие преминава в реално? Това никой не може да предвиди. Онзи на спирката, ритнал възрастната жена, просто бил луд, нещо отключило нервните вериги; охранителите пребили шофьора, защото ги нервирал като им бипнал; Сидеров може би нападнал НАФТИЗ заради заветите на Левски Трансгресивното поведение продава медиен продукт и колкото повече обяснения, дебати, скандали – толкова повече трафик.


Обяснения всякакви. Нека погледнем ставащото от дистанция: в медийния ни кръгозор отдавна няма ден без обида, без клевета, без ритник, без бомба. Едни се свиват отчаяни в черупката си, други се впускат да мерят мускули на медийната сцена. Не знам как може да се овладее нарастващата брутализация - училището се проваля, правото се намесва, когато ефектът на агресията вече е изконсумиран, глобална медийна регулация звучи като научна фантастика.


Остава какво? Да се надяваме този път да не стигнем до най-лошото?


Анализът е публикация на "Дойче веле"

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Ех Дичев Дичев, непоправим си.
  Подивял мюсюлманин.
  Ми не можел да броиш бе?
  Колко атентата направиха, той подивял мюсюлманин.
  Излезе един британец да си отмъщава, айде и той бил един.
  Значи 1:1. Удобно реми за "либералните" ти разбирания.
  И сега това докато го пишеш някой някъде пак си подговя любимото Аллах акбар и съответно бомбено или мачете продължение.
  Ама за теб мачът е свършил вече. И е равен - 1:1.
  Не може да не намесиш и турското робство - т. нареченото.
  Ми Ботев според теб какъв е - сигурно е симулант. Левски също предполагам. Както и тези в Батак - самозапалили са се може би. От скука.
  Лошото е, че така ти е изгодно - така да представяш нещата, не че не знаеш как точно са се случили. Дали има и материално стимулиране - ти си знаеш.
  Не пропусна да изкараш и гейовете жертви, въпреки че срещу тях насилие няма, има медийно насилилие от тяхна страна даже.
  Но това са ви опорните точки, какво друго да кажете.

 2. 2 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Отново наливаме от пусто в празно....и се опитваме да набиваме химерата за либералистичния рай, в който хората са се превърнали в културни хермафродити, забравили са човешката си порода и са заприличали на някакво безформено мекотело. Много агресия имало по света според домораслия ни спец. Кога е нямало, в античността, в средновековието или в модерността с присъщите и тотални войни? И ако няма агресивност ще има ли милосърдие, ако липсва злото, как ще разберем, какво е доброто?

 3. 3 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#2] от "von_seeckt":

  Дичов сигурно ще премахне затворите, ако стане премиер.
  Нема да има нужда от тех, нали ще се обичаме...
  И МВР нема да има, само часове по етика.
  Е може и един коран евентуално, за толерантност.
  И указание за избор на пол може би, за колебаещите се...
  После им викали еди как си.
  Ми ще ви викат...

 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  " Въпросът е защо цялата тази драма на идентичностите днес все по-често ни води към насилие вместо към научни конференции?"

  Ивайло в ред ли си ако си мислиш че ислямизмът се бори с научни конференции? А муслимът с ножа не е подивял заради някакви избити деца в Алепо, а защото си изпълнява религиозният дълг да избива неверниците и да се бори за победата на исляма!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#4] от "Julian Mall":

  Той сигурно си мисли, че ИДИЛ е създаден, защото някой е нападнал арабите.
  А иначе те едни мили и мирни хорица в Близкия Изток.
  А тук в Европата сме едни зверове...

 6. 6 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  Християнин пребива с бухалка 17-годишно момиче във Вирджиния на излизане от джамията. Да продължавам ли?
  ****************************

  Ами да... би трябвало да продължиш и да уточниш, че "християнинът" не е някой бял англосаксонец, а не толкова бял нелегален емигрант от Салвадор на име Darwin Martínez Torres. Дребен, но важен детайл, дето променя цялата случка:
  http://www.alertadigital.com/wp-content/uploads/2017/06/salvadoreno.jpg

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 7. 7 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Агресията е присъща на "нищите духом": на по-простите и по-глупави граждани, които лесно приемат пропагандните клишета. Дали са талибани, ислямисти, леви или десни чугуни, религиозни фундаменталисти - няма голямо значение.

 8. 8 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  Ами НЕ, Дичев! Не е лошо брутализирането. Никак не е лошо...
  Има си виновници за всеобщото влудяване. Има си конкретни виновници! И към тях никак не е лошо да се пристъпи с брутално Възмездие.
  Това е - ЛИПСА на Възмездие за бруталното оплячкасване хората, на държавата им, на нацията им. У нас конкретно. Същото и по света, но другите да си мислят тяхната...
  Ние да си вземем нашето - Възмездие за бруталните боклуци дето поругаха идентичността ни, разделят и разрушават нацията ни, злобно и с наслада се докопаха до училищата ни с "реформи" на закопаването ни, плячкосаха индустрията и я унищожиха, разпределиха си "куфарчетата" и изпариха парите на всички с банкови фалити, настаниха се като "национален бизнес" в олигархичната хватка спрямо гражданите, реализираха се като соросови креатури на слугинажа да мърсуват с мозъците на хората........и за последно прикрили се като гербери-чисти и неопетнени гражданчета за "европейско" незнам си какви си....
  Е как да не е полезно едно такова Брутално Възмездие към тази камарила и синчетата и дъщеричките им, обучени в чужбина с кървавите пари от грабежа....
  ТА нищо лошо в Бруталността.
  Правилната Бруталност!
  !!!
  Ти какво ще кажеш , Дичев?
  !

 9. 9 Профил на saint evlampi
  saint evlampi
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  До коментар [#8] от "AzDebil":

  "Правилната Бруталност"

  Главорезите от идил 'разсъждават' по същия начин. Но това не е изненада - допреди кулите, 'българските' русороби държаха рекорда по избити в атентат.

  Цялата кремълска стратегия е основана да ви радикализира до бяс срещу Българите. Както се вижда - успешно

  chutzpah
 10. 10 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Дичев става все по-разводнен... едва успях да му дочета до края помиите. Следващия път мисля да пропусна това удоволствие. Кофти вкус ми остава след блудкажите.

  Язък дето се води за професор, ако и професорите ни са това ниво, че оценяват действителността според своите единични и силно субективни впечатления... Всъщност нямаше да има нищо лошо ако не го правеше с претенцията за обществено обобщаваща най-висока интелигентска инстанция...

  Боже и на интелекти не случихме - или пълни простаци, или надути с претенциозност балони...

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Поредният опит за плиткоумна манипулация от страна на автора. Нерде рязане на глави, бомбени атентати, убиване на жени с камъни и прочее зверства, характерни за някои държави от близкия изток, които се опитват да пренесат всички тези средновековни порядки в Европа и единичните действия на някой и друг попревъртял гражданин на стария континент. А в България в голямата си част хората са толерантни към всякакви "други", но нямат и желание да бъдат онеправдани заради "другите" в името на някаква политкоректност (Специално за автора - никой нормален човек няма да приеме за нормално за икономически мигрант от Афганистан например да се харчат повече пари, отколкото е пенсията на пенсионер, работил десетилетия за държавата).

  Do or do not. There is no try. Yoda
 13. 13 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#6] от "Bicho Raro":

  "християнинът" не е някой бял англосаксонец
  —цитат от коментар 6 на Bicho Raro


  Англосаксонец същото ли е като ариец?
  Ти имаш ли подпечатана справка, че си такъв?

 14. 14 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#6] от "Bicho Raro":

  При това четох, че бил нелегален мигрант. От тия дето льошия Тръмп не искаше в щатите, ама либерастите (да, либерастите) нададоха вой до небесата, че били недоразбрани кротки агънца. И ся тоя що е представен като лош християнин? Всичко ще извъртят да им пасне на опорките. Пълна отврът.

  Впрочем отврат е и тоя псевдоанализ, нивото дълбае под дъното.

 15. 15 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2568 Гневно

  " училището се проваля, правото се намесва, когато ефектът на агресията вече е изконсумиран, глобална медийна регулация звучи като научна фантастика."
  ================
  Уф, пак някой реши, че трябва да ни се накара и поучи.
  Училището се проваля, защото от 28 години се предполага, че келешът е невинен и виновни са всички останали. След като вчера непълнолетният скинар вилня в едно училище, съобщиха, че директорът давал обяснения в полицията. Я пак? Директорът дава обяснения защо един мамин разглезен готованин е вилнял? Ако го беше шамаросал даскалът по физическо, сега щяха да се пишат знаете какви.......
  Правото се намесвало късно. Ами то винаги така се е намесвало, но се е знаело, че ще ядеш дървото. След като такива като Дичев взеха думата, правото е виновно и когата наказва, и когато не наказва.
  На една областна конференция по проблемите на агресията, юристът каза, че за съжаление, човек се сдобива с права, когато вече е извършил престъпление.
  Ай стига толкоз, това си е нашата работа, да не захващам темата за добрите мюсюлмани, които сме длъжни да храним по европейски, докато точат ятяганите.

  Еретик
 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Време е да идва Пиночет.

 17. 17 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 616 Неутрално

  дичев е най-простия отговор на въпроса как е възможно юлиян вучков да е станал професор

  няма невъзможи неща

  въпросът дали дичевци правят бойко с винетуто възможен като министър председател, или бойко прави дичевци да изглеждат като "анализатори" е въпроса за яйцето или кокошката - взаимно се пораждат и докарват, единият щото е "прост", другите щото са мноооо умни

  единственият у ред е изпадналия в размисли и страсти "професор" вучков съзерцаващ "поканената в студиото" лейди би

 18. 18 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Дичев: "...Остава какво? Да се надяваме този път да не стигнем до най-лошото?"
  Хилядолетия някой, някъде, се е надявал да не се стигне до най-лошото. Хилядолетия надеждите са били опровергавани от действителността - винаги се е стигало до най-лошото. Така че, не надежди, а подготовка да се посрещне заливащото ни цунами от мръсотия. Остава какво? Като начало - дисциплината на сопата!

 19. 19 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Бруталността винаги е била част от човешкото общество. Мирните години след ВСВ и потреса от войната породиха идеята, че е възможно общество, в което агресията, бруталността са укорими и негативни във всичките им аспекти. Е, няма такъв филм, живота коригира нещата. Опита за формиране на такова общество показва тоталната му уязвимост.
  А у нас цирка е друг, тук по-скоро причините са в тоталната аномия, която цари.

 20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  Бруталноста и насилието са основни двигатели на яовешката история.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 21. 21 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Няколко коментиращи са се хванали с все сили да защитават тезата на Дичев. "Дневник" също участва в брутализацията, проваляйки са за пореден път в самопоетото си задължение да осигури цивилизована дискусия. "ОтврЪт," както е казала по-горе една коментаторка.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 22. 22 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Либералите трябва да свикват, времето им отмина и хората все по-често ще ги отхвърлят. Естествено, че ще пищят на умряло, като т.нар.професор Дичев. Та нали той така самоотвержено защитаваше грантовете. Е, ако "професорът" си намери кой да дава грантове, ще стане първи консерватор, ама ...

 23. 23 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Другарю Дичев, за този прекрасен нов свят трябва да благодарим на либералните светли мозъци от последните 10-15 години.

  А, и естествено примерите с терористите в началото на статията са 2:1 в полза на немюсулманите. Разбра се, за всеки истински либерал виновни са само и единствено белите работещи семейни хора, християни по възможност.
  Жалко и патетично.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 24. 24 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1872 Весело

  Направо дичевизиране. Навсякъде.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 25. 25 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  До коментар [#23] от "dgd":

  Много оптимистично си настроен :)
  Съотношението в примерите християни:мюсюлмани е по-зле от твоето предположение - дадох си труд да ги преброя, излизат 3:1 Да се чудиш откъде се пръкнаха тия агресивни и брутални християни?!

  Като погледнеш Уики, се вижда съвсем друго, ама трябва да решим на кого да вярваме на Уикипедия или на Дичев.

 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Ленина

  бля, бля, бля...

  Ако Ти, другарю,

  1. Си сбъркана идентичност
  2. Избива Те към насилие
  3. Страниш от научни конференции

  пак Партията ли Ти е виновна???

  "Въпросът е защо цялата тази драма на идентичностите
  днес все по-често ни води към насилие
  вместо към научни конференции?"

 27. 27 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7824 Неутрално

  "според социолог бежанците никога не можели да се интегрират"

  Дичев, тая мантра я слушаме години наред! Ти като застъпник на толерастията, що не дадеш пример за интегриран мюсюлмански квартал? Не на някой отделен мюсюлманин, а на квартал! В тоя квартал може да има отделни индивиди, които не са интегрирани, но да са отделни индивиди, но квартала като цяло да е интегриран в някое европейско общество. Защото много добре знаеш, че такова чудо няма и няма да има! Защото мюслите веднага се капсулират и радикализират, след като се обособят като общност.Защото не се дошли да се интегрират, а да завладяват! Даже официално го признават в религиозните си проповеди, ама кой да чете! А след като наричаш турското робство "така наречено", те питам: Защо пишеш в Германия за Дойче веле, а не в Истамбул за Хюриет, например?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 28. 28 Профил на Dimiter Tsvetkov
  Dimiter Tsvetkov
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Пак ДВ. Пак турбохейтинг. Пак не се разбира точно какво искат да кажат.

 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4066 Любопитно

  Кога символното насилие преминава в реално? Това никой не може да предвиди. Онзи на спирката, ритнал възрастната жена, просто бил луд...
  ==========
  Всъщност нещата не са толкова променени .....
  .....някой си е ритнал някаква старица .....ами лошо е разбира се ,но винаги са ставали подобни неща !
  Просто медиите са "виновни" !
  Преди 30 гонини бяха едни , сега други. ...
  Миналата година , една медия ми обесняваше как някаква котка се е покатерила на едно дърво и ....половин час не е успяла да слезе от него (?).....!
  Дори ония дето твърдят че обичали животните доста повече от нас обикновените , извикаха и пожарната за да свалят животното. ....
  Е такава ми ти работи......

  Bukalemun
 30. 30 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Браво ,другарю Дичев.Така е-лудият ритна жената на автобусната спирка,защото публични личности са направили"хомофобски"коментари.Сигурно е бил заклет хомофоб и бабката му е заприличала на участник в гей парада.Иначе и през ум нямаше да му мине да ритне старицата.

 31. 31 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Другарю Дичев, за този прекрасен нов свят трябва да благодарим на либералните светли мозъци от последните 10-15 години.А, и естествено примерите с терористите в началото на статията са 2:1 в полза на немюсулманите. Разбра се, за всеки истински либерал виновни са само и единствено белите работещи семейни хора, християни по възможност.Жалко и патетично.
  —цитат от коментар 23 на dgd


  +++++++++++

  Дичев се опитва да внуши, че клетите мюсюлмани са изтрещели, защото лошите богати егоисти от развития свят ги тормозят, и че всъщност техните престъпления са нищо в сравнение с тормоза, на който са изложени в лошия Запад, където са избрали да живеят: "Един мюсюлманин (!) трябва да прекара живота си пред все по-въздействащата, все по-мултимедийна гледка на униженията в Палестина, на извличането на Саддам от дупката, да се сблъсква всекидневно онлайн с аргументи за своята непоправима изостаналост."
  Пропуска факта, че мюсюлманите наистина са изостанали и не приемат законите на светската държава и правата на човека (освен религиозната свобода, която бранят с инструментите на мразената от тях цивилизация). Пропуска, че войната се води именно от тях, че нападенията от мюсюлмани са ежедневие в Европа, докато цитираните от него примери на престъпления от немюсюлмани са изолирани случаи, каквито винаги е имало. Забравил е за заклания свещеник, за закланото семейство полицаи във Франция, за стотиците промушени, заклани, простреляни или взривени жертви на войната, която ислямът и ислямолевичарите водят срещу старомодните работещи и спазващи законите европейци. Пропуска факта, че желаещите да живеят според светските закони мюсюлмани са презирани наравно с работещия бял човек и биват осмивани, заплашвани и низвергвани всеки път, когато съберат кураж да критикуват исляма в сегашното му състояние.
  Докато трае войната, Дичев, няма да спре насилието.

 32. 32 Профил на blockblock
  blockblock
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Дичев, Дичев... какво направи ти на форумния мурзилиат? Такъв жален вой в синхрон не помня от както турците свалиха руския самолет.
  То чак на мен ми дожаля за горките мурзилки. Особено за "разрушената идентичност".
  За съжаление минаха им езическите празници на 9ти май и разни други такива и няма да могат да се утешат с хоругви и петолъчки. Трябва да проверя кога е на путкин рождения ден та да им пратя утешителни подарки някакви.

  съвсем съкрушен отивам да пия кафе и да обмислям как горките музилки да ги изкарам от тази истерия.

 33. 33 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Българи избиха миналата година 71 души, от тях 4 деца, заключени в ТИР.
  Виновни са десните реформи на неолибералите, които поставиха Егоизма, Асоциалността и Простотията в Центъра на Прогреса по тезите на рускинята Зиновеева, позната на българското либертарианско общество като Айн Ранд.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 34. 34 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Капитализмът в неолибералната си, дясна форма, е примитивен, ретроградивен строй, и доведе до тази антихуманна тенденция в целия свят.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4785 Неутрално

  Те (мюсюлманите) първи започнаха!

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
 36. 36 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1645 Любопитно

  Всеки път, когато някой от платените бездарници, на които Дневник предоставя трибуна, изцвъка подобно словесно л@йно се питам, кой по дяволите разполага с чак толкова много излишни пари, че да ги харчи за безгръбначни същества, като това на снимката.

 37. 37 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Всъщност бруталността е само по нашите медии. По другите не те заливат с ежедневната сводка на МВР. По-лесно се управляват хора, които държиш в постоянен страх и стрес.

 38. 38 Профил на blockblock
  blockblock
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Българи избиха миналата година 71 души, от тях 4 деца, заключени в ТИР. Виновни са десните реформи на неолибералите, които поставиха Егоизма, Асоциалността и Простотията в Центъра на Прогреса по тезите на рускинята Зиновеева, позната на българското либертарианско общество като Айн Ранд.
  —цитат от коментар 33 на socialen


  Аз мисля, че Айн Ранд е развила болтовете на Лозанов. Освен това аз съм егоист и не мисля, че е нещо лошо. Социалния живее в наркотична мъгла и блянове по несбъднатия соц където всички ходехме на бригади и не ни плащаха. Не, мерси. Не ме кефите.

 39. 39 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  С малки лекари изключения постовете само потвърждават правилността на тезата на Дичев - за съжаление.

 40. 40 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Лошо било да критикуваме мюсюлманите, че са "непоправимо изостанали". Обаче според Дичев ние българите сме изостанали. Искаме да спрем прогреса, движението на хора към Европа, мултикултуризма, не желаем да бъдем обогатявани културно от мюсюлманите. Пише статии със заглавия от рода на "За какво сме им всъщност на европейците?" (тъй де, мигрантите поне ги обогатяват в културно отношение, а ние само бачкаме, което не е модерно). Диви се защо всъщност сме се били обиждали на военнопрестъпника Путин, като бил прав за кирилицата и македонските земи? Подиграва се на паметника на цар Самуил и на кукерските маски. Постоянно изразява своята нетърпимост към изостаналите си сънародници, а отстоява "правото" на мюсюлманите да се обиждат за някакви събития, станали в напълно непознати за тях държави, и да потискат и унижават жените и децата си, защото такава им била културата.
  Кой всъщност е хейтър, Дичев? Не чувствате ли своята отговорност за поляризирането на нагласите в обществото и за насъскването на едни хора срещу други?

 41. 41 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Дебрутализирането се извършва така:

  http://www.lostbulgaria.com/?p=4241

 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  "Не се опитвам да морализаторствам: днес нарастването на агресията в медийната среда"

  Тогава защо изобщо пишете, г-н Дичев!? Колкото повече простотии бълвате, толкова повече агресия ще се ражда!
  За да не съм голословен, бихте ли дали определения от "научна конференция" за:
  "еврофашист", "ислямофашист"
  Кои са тия религии, дето "търсят помирение и прошка, както са повелявали навремето големите религии" - монетаризма или глобализма!?
  "правото се намесва, когато ефектът на агресията вече е изконсумиран"
  Това как да се разбира - че Законът се изменя за да обслужи престъпника? Защото в нашата българска действителност Законът се изменя за да проди агресия - така беше с реституцията (съдебните разходи надхвърлиха стойността на спорната земя), така беше със Закона за банковата дейност (банките, дето трябваше "свободно" да търгуват, фалираха ... и ограбиха населението), така е и с "езика на омразата" - вкарва се измислен термин в правото и след това се ползва за щяло и нещяло да се "удари" опонента.

 43. 43 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  дичуф е заслужил пасквилмайстор. Дайте да му превеждаме всеки месец по някой лев, та да спре да ни тормози с писмените си отпадъци...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 44. 44 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  Г-н Дичев,браво. Дълбок поклон!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 45. 45 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 659 Разстроено

  Превъзходна статия на Ивайло. Видно от неистовия утаечен вой - ще продължава да бъде актуална и дълго, дълго занапред.
  След което ще има няколкостотин милиона жертви, но естествено множеството утайки по-горе все си мислят че жертвите ще са другите, а не те.
  Носителите на "правилната бруталност".

  Путинофилите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 46. 46 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 421 Любопитно

  До коментар [#5] от "DJTrump":

  А защо е създадена ИДИЛ? Просто за да я има и да тормози християнския свят?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах