Имате хубав бизнес, "Мерцедес". Защо ви е необходимо...

Сотир Цацаров

© Цветелина Белутова, Капитал

Сотир ЦацаровВзех заглавието от саркастичен статус във "Фейсбук" по повод вчерашното постановление на военния прокурор, в което заключението гласи: "Отказвам да образувам досъдебно производство по преписка (за изпадалите и разхлабени болтове на автомобила "Мерцедес" на НСО, возещ Лозан Панов - бел. ред.), тъй като деянието не съставлява престъпление."


За да има престъпление, трябва да има човешка намеса - била тя грешка или умисъл. Ако прокуратурата признае, че има такава, тоест ако възприеме тезата на експерта на представляващата "Мерцедес" в България фирма "Силвър стар", когото е попитала, то тогава ще е длъжна да образува досъдебно производство. Но тъй като прокуратурата не иска, тя просто отрязва първата част от изречението на експерта (за човешка грешка или умисъл) и взема само втората част - за неравностите по пътя.


Защо прокуратурата не иска да разследва?
Моят отговор: не й е необходимо да установява никаква обективна истина, без знамение за кого удобна или неудобна - достатъчно е в ефира да се разнасят внушения и да бъде разкатаван в едни "медии" всеки, когото главният прокурор смята за опонент: за какво му е разследване, работата ще я свърши "медийната империя" на Пеевски.


Но не е важно какво мисля аз. Постановлението на прокуратурата само по себе си е коментар на несъстоятелността на нейните действия по случая - военният прокурор е натворил такива логически несъобразности, че изяде хляба на коментаторите.


Каквато и да е причината да откаже да разследва,


прокуратурата се зачеркна като орган за законност


Тя слага край на илюзиите: няма значение, че денонощно по ефира се леят и ще се леят съобщенията на "Прокуратурата на Република България" за нейните активни действия срещу лица с имунитет и висши държавни служители, а говорителят й ще дава всекидневните си брифинги (ако всичките й действия са като в казуса с болтовете, присъди няма да постигне).


И ако утре сутринта, когато премиерът Бойко Борисов ще седне в студиото на "Нова телевизия" за интервю, ако той отново препрати народа към прокуратурата, като "единствено компетентния орган да си свърши работата..." и тъй нататък - по клишето, някой трябва най-сетне


да обясни на Борисов в прав текст: че той само си мисли, че управлява държава


Не управлява и кочина (според езика на улицата), дори и в кочината има ред. А е фигурант, който само по временна договореност със задкулисието се вози в автомобили със затегнати болтове на (предните) гуми.


Същото се отнася и за президента Радев, на чието подчинение е НСО, чийто началник - с дългогодишна полицейска практика впрочем, тоест знаещ как се разкриват нарушения и престъпления - мълчи и се крие.


Държава в която председател на Върховен съд - без значение дали се казва Панов, Иванов или Цацаров, и без значение дали го харесваме или не, се отказва от държавната служба за охрана, защото не се смята в безопасност, а прокуратурата отказва да установи дали причините са основателни, е сюрреалистично сборище от случайници на сцената, което се управлява от онези зад-сцената.


Оттук нататък прокуратурата, каквото и да говори, ще е само в оправдателно-нападателен режим


Друго щеше да е, ако главният прокурор можеше да се обърне и към собственика на "Мерцедес - Даймлер" по повод възражението на техния експерт със същите думи като към българския издател Сашо Дончев - "Имате хубав бизнес, защо ви е необходимо... (да поддържате партия "Да, България"), както припомни зевзекът във "Фейсбук".
Думи, които впрочем досега г-н Цацаров нито е потвърдил, нито е отрекъл.


Оттук нататък - след отказа за разследване на изпадалите болтове на мерцедеса на НСО, главният прокурор е само в оправдателно-нападателен режим - каквото и да говори, колкото и гладко да се изразява, които и медии да обвинява. На ход е Борисов. Ако не се случи нещо драстично, което да запрати вниманието на народа в друга посока.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK