Помирението между България и Македония: рано е за еуфория

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министър-председателя на Република Македония Зоран Заев

© Юлия Лазарова

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министър-председателя на Република Македония Зоран ЗаевПосещението на новия македонски премиер Зоран Заев в нашата страна даде основание на политическите анализатори да говорят за позитивна, историческа промяна в отношенията между двете съседни балкански държави. Обективно погледнато, има основания за такива оценки. Езикът на дипломацията е език на жестовете и символите.


Поклонението пред паметника на българския Цар Самуил, което направиха Борисов и Заев, думите на македонския премиер за необходимостта от "затваряне на страницата на национализма" и изчистването на македонските учебници по история от "всичко, което противоречи на новия дух на сътрудничество" между двете държави - това са ясни сигнали, които говорят за стремеж към сближаване. Не трябва да пропускаме и факта, българските патриоти като зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки не само не подложиха на критика, а приветстваха визитата на лидера на Социалдемократическия сбор на Македония /СДСМ/ Заев.


Но преди да бъде подписан договорът за добросъседство (заявката е това да стане в Скопие в началото на август, когато двете страни ще честват заедно Илинден), трябва да бъдат уредени други далеч по-важни въпроси. Те отиват отвъд езика на символите.
На първо място, в чл. 49 от конституцията на Македония от 17 ноември 1991 г. се казва, че:
Република Македония се грижи за положението и правата на членовете на македонския народ в съседните страни, както и емигрантите от Македония, насърчава тяхното културно развитие и укрепва връзките си с тях. Република Македония се грижи за културните, икономическите и социалните права на гражданите на републиката в чужбина.


Тази думи могат да бъдат интерпретирани като даване на зелена светлина или дори насърчаване на намесата на властите в БЮРМ във вътрешните работи на други държави, в това число България. Определени кръгове в Скопие твърдят, че в нашата страна има "македонско малцинство". Очевидно въпросът е политически. По отношение на чл. 49 от македонската конституция притеснения са изказвани не само от България, но и от други балкански държави. В наш интерес е този въпрос да бъде уреден и това да бъде поставено като условие преди подписването на договора.


Второ, спорът за наличието на така наречения "македонски език" остава. Гърция не признава неговото съществуване, а редица български езиковеди смятат, че "македонският" е трета книжовна норма на българския (заедно с българския книжовен език и езика на банатските българи). Когато през 1999 г. премиерите Иван Костов и Любчо Георгиевски подписаха декларация за приятелство и сътрудничество, това стана на езиците на двете държави - български и македонски. Има основания да се твърди, че по този начин българска държава е направила твърде голяма отстъпка към нашата съседка, защото така е признала съществуването на отделен, македонски език. Езиковият спор също трябва да бъде уреден преди да се пристъпи към подписването на договора.


Трето, очаквано стъпките предприети от премиера Заев по отношения на България, бяха оценени много критично от неговите противници в Скопие, които побързаха да го нарекат "предател"). Ако Македония попадне отново в примката на политическата криза, това може ако не да осуети, то да забави прогреса в отношенията между двете държави.


Въпреки посоченото, и София, и Скопие имат траен, дълбок интерес от помирението. Вече 12 години Македония е кандидат за член на НАТО и ЕС. България се разглежда от обикновените македонци като врата към ЕС, над 35 000 от тях са получили българско гражданство. На първо място, България може, както ясно дадоха да се разбере премиерите Борисов и Заев, да лобира за приемането на нашата югозападна съседка в ЕС и НАТО. Разбира се, основната пречка по отношение на влизането на Македония в НАТО остава Атина, която едностранно наложи вето върху кандидатурата на Скопие. В момента индикациите от Гърция обаче също са позитивни. Спорът за името на нашата съседка, която по настояване на Атина носи временното наименование "Бивша Югославска Република Македония" - БЮРМ или FYRM, вероятно може да бъде преодолян.


Приемането на Македония в ЕС на теория ще способства са икономически просперитет на балканската страна, чието население е малко над 2 млн. души. Основният интерес на Скопие тук е насочен към получаването на достъп до апетитните европейски фондове. Остава въпросът обаче дали средствата, получени от Брюксел, няма да потънат като вода, излята в пясъка. Както показва индексът на Transparency International за 2016 г., Македония е силно засегната от метастазите на корупцията в публичния сектор. Страната заема незавидното 90-о място. По предните позиции в ранглистата на Transparency International говорят за "по-чисти" институции, шампион в това отношение е Дания. 75-ото място на България, разбира се, също е индикатор за тревога (нашата страна има по-голям проблем с корупцията не само в сравнение с другите страни в ЕС, но също така Руанда, Намибия, Куба, Буркина Фасо и др., вж. https://www.transparency.org).


Второ, България е един от основните търговски партньори на Македония. Страната ни е на 4-то място по значимост в това отношение след Сърбия, Германия и Гърция. И Скопие, и София биха спечелили от подобряването на инфраструктурата свързваща двете държави - изграждането на магистралата има безспорно стопанско значение.


Трето, политическата стабилност на Македония е ключова за България като съседна държава. Като България, Македония е мултиетническа страна, институционализирала етническия разлом, за да се избегнат кръвопролитията. В нея има редица етнически партии. Около 33% от населението на Македония, в която водещата религия е източното православие, се определят като мюсюлмани (етническите албанци са поне около 25% от населението; турците са около 4%, има около 3% роми и т.н.). Членството на Македония в ЕС и НАТО би дало допълнителни гаранции за устойчивостта и равновесието на политическата система на страната; то би осуетило опитите за намеса и дестабилизация на региона от страна на Русия.


В заключение, политическата ситуация и конфигурацията на националните интереси изглеждат обнадеждаващо за отношенията между България и Македония. Вече се работи по посока на решаването на очертаните по-горе проблеми. Но ясната сметка, която трябва да си дадем, за да останем реалисти и да не попаднем в плен на приповдигната атмосфера и еуфорията от последните дни, е че те продължават да съществуват.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  ''Македонският премиер Зоран Заев ще се учи от нашия опит и грешки в европейската интеграция''
  Интервю.....

  [email protected]
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  ПРЕКРАСНА НОВИНА !!!!
  Русийката и СЪРБОСЛАВИЯ газ пикаят !!!!
  Въпреки неистовите им усилия,
  КОМИНТЕРНОВСКИЯ ФРАНКЕНЩАЙН отива НА БУНИЩЕТО.
  България, Македония и останалите Балкански държави
  ще влязат като съюзници и партньори в НАТО и ЕС
  за ужас на РУСКИТЕ и СРЪБСКИ НАЦИСТИ !!!!

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  КОМИНТЕРНОВСКИЯ ФРАНКЕНЩАЙН отива НА БУНИЩЕТО.
  —цитат от коментар 2 на Hawaii


  И като пиша КОМИНТЕРНОВСКИЯ ФРАНКЕНЩАЙН
  имам предвид само и единствено онази досегашната
  СЪРБОМАНСКА, КОМИНТЕРНОВСКА, АНТИБЪЛГАРСКА Македония.
  Нея вече няма да я има !!!!
  РУСИЙКАТА и СЪРБОСЛАВИЯ НЯМАТ РЕСУРСА и СИЛИТЕ
  ДА Я ВЪЗКРЕСЯТ в СЪРБОМАНСКИЯ Й АНТИБЪЛГАРСКИ ВИД

 4. 4 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Помирение!?!?Македонците много "уважават" България и българите!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 5. 5 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Само да го пазят Заев по-добре, че ще има пак атаки - и вербални и не само.
  Иначе ще тръгнат нещата, нека сега си пореват малко титовските възпитаници.
  Това им остана само...

 6. 6 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Трябва много да се внимава и да се осъзнае, че сега е последния влак за компромиси помежду ни, старите поколения отмират, а новите са откърмени с македонизъм. Ако настояваме, че са българи, само ще ги тласнем към сърбите.

  Но също така не бива да забравяме, че заради тея пусти чукари губим излаз на беломорието, половин добруджа и си докарваме национална катастрофа. Патологичното желание "да си върнем Македония" е в състояние да ни съсипе. Затова - добри съседи и най-близки народи, но до тук.

 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Твърдата македонска кратуна узря, че единствения път към просперитет е членство в ЕС и НАТО. Алтернативата е Расия и Сърбия :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Сигурно има все още хора в тази част на Европа, които нямат възможност да дойдат до София да си извадят Български лични документи. Бойко трябва да разпореди пет мобилни станции за изготвяне на Български документи и да покрият всички хора в тази част от Европа.

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  КОМИНТЕРНОВСКИЯ ФРАНКЕНЩАЙН отива НА БУНИЩЕТО
  —цитат от коментар 2 на Hawaii


  Гошо тарабата се върти в мавзолея. Oh wait....

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  Крайно време е да се подобрят отношенията. Ще останат групи кресливи националисти от двете страни, но нещата трябва да потръгнат и стремежа на Македония към ЕС/парите ще помогне ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Харесва ми как матушка загуби за няколко месеца Черна гора и Македония. Най-накрая ще остане само Сърбия, която също вероломно ще предаде матушка :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Странно, макетата май бяха египтяни, или пакистанци, поне такива теории разиграваха. Сега излиза че използват паралелен български. Да вземат да си изберат идентичност!

  master
 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Просто се чудя на големия интерес към т.н. македонкси въпрос. Тоя въпрос, доколкото разбирам, освен македонските политици, би трябвало да интересува двама-трима души, дето си изкарват хляба ( и не само сухия хлебец:)) от него - дебелака Каракачанов, уж много виден спец, Слави и станалия напоследък доста смеше историк Божидар Димитров.
  Е и някой друг журналист, дипломат и от сорта да речем.
  Без особено да се замислям, мога да кажа, че пред страната има бая по-сериозни проблеми, ама понеже на македонската въдица лесно кълват хора с меко казано не много широк кръгозор, та дъвката става за употреба и както се вижда има кой да я разтяга.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#7] от "EU defender":


  Твърдата македонска кратуна узря, че единствения път към просперитет е членство в ЕС и НАТО. Алтернативата е Расия и Сърбия :)
  —цитат от коментар 7 на EU defender


  Скромното ми мнение съвпада напълно и дай Боже Македония, па и Сърбия да станат членки на съюза и НАТО, нещата на балканите ще добият много нормален вид, а руските въжделение ще станат съвсем химерични.

 15. 15 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Има основания да се твърди, че по този начин българска държава е направила твърде голяма отстъпка към нашата съседка, защото така е признала съществуването на отделен, македонски език"
  Костов не е направил услуга на България, а на Македония. Спомням си един случай с афиширане на македондкия език, който беше направо смехотворен. Празнувахме 50-годишнината от създаване на едно наше ведомство в НДК и бяха поканени представители на много страни. Македонският представител поиска преводач, за да разберем речта му, а сръбският отказа преводач и всички го разбраха. Има нещи много жалко в това, да се правиш на маймуна с цел да докажеш нещо, което не съществува.

 16. 16 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Ние българите нямаме нищо против втора българска държава на Балканите. Само че сърбоманите ще направят всичко възможно това да не се случи - нито да променят името си, нито да поправят историята си. По такъв начин т. наречената Македония в обозримо бъдеще няма да влезе нито НАТО, нито в ЕС.

 17. 17 Профил на Eд
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#6] от "nemeria":

  Единственият изход е Македония в ЕС. Тези които се чувстват българи спокойно ще могат да се преместят в България, тези които са дошли тук само заради паспорта ще могат да се върнат по родните си земи. Общо взето всички ще спечелят от Македония в ЕС, с изключение на Сърбия и Русия.

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6388 Неутрално

  До коментар [#15] от "proza":

  А покойният Киро Глигоров, който е завършил гимназия в Кюстендил, като беше на посещение у нас, в парламента стоеше със слушалки на ушите, за да му превеждат от Български...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на Str8 G
  Str8 G
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Чудесен пример как преминаващи на бързо политици омазват нещата за поколения напред в името на кинти и после другите да му мислят и да им оправят бакиите и народа да тегли...

 20. 20 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4423 Неутрално

  "Помирението между България и Македония: рано е за еуфория"

  Рано е за еуфория , но като чета форума, еуфорията върви с пълна сила.
  Забравяме , че Бойко е в кръвта си сърбоман и вероятно е склонен да направи фатални отстъпки на македонците, които ще използват това за международно легитимиране на антибългарския сърбомакедонизъм. Ако това стане , тежко ни горко. При този супер агресивен антибългарски сърбомакедонизъм, няма да тече процес македонците да познаят историческата истина и постепенно да придобиват българско самосъзнание , а обратно, българите ще ставаме македонци предвид милионите българи в България, които имат корени от македонските земи.
  В нихилистична България антибългарския сърбомакедонизъм съществува с не по-малка сила отколкото в Македония. Сърбоманите и русофилите не са малко. Истинската българщина едва мъжделее не само в Македония , но и в България, която е пълна с безродници.

 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4423 Неутрално

  Просто се чудя на големия интерес към т.н. македонкси въпрос. Тоя въпрос, доколкото разбирам, освен македонските политици, би трябвало да интересува двама-трима души, дето си изкарват хляба ( и не само сухия хлебец:))
  —цитат от коментар 13 на tsvetko_51


  Не разбирам къде го намираш българския "голям" интерес към македонския въпрос.
  Обратното е вярно. В България няма никакъв интерес към съдбата на Македония и на нашите сънародници там.
  По българските медии темата за агресивния антибългарски сърбомакедонизъм въобще не съществува. Не е така в БЮРМ, където ежедневно се пише против България и българите. На македонските клевети и рукатни към българите от наша страна няма никаква реакция. Плюят ни , а ние се правим, че плюнките им са Божа росица, като ги поддържаме в аспирациите им към ЕС и НАТО.
  Българският нихилизъм е достигнал уродливи размери и вече може да се окачестви като мазохизъм.

 22. 22 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "рано е за еуфория"

  Така е - за еуфория наистина е рано. Дано поне се получи нещо като първа малка стъпка за подобряване на отношенията ни с Македония.

 23. 23 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Весело

  Бедни ми бедни Зaев и ти си нaмерил нa кого дa се облегнеш хa -хa -хa

 24. 24 Профил на Тошко Крилатски
  Тошко Крилатски
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Бойко да не подписва нищо освен черно на бяло, че :
  ПЪРВО:Македонска нация и македонски език съществуват официално от 1945 год.по решение на Коминтерна!
  ВТОРО:Цялата история на Македония до 1918 години.е ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ!!
  Забележка: между двете войни Вардарска Македония е поробена от сърбите и подложена на насилствена асимилация, което и до днес ги прави сърбомани!
  ТРЕТО:Илинденското въстание е въстание на българите от поробена все още Македония, което не го прави основополагащ момент в учредяването на нововъзникнала македонска нация.
  Забележка:Ако Илинденското въстание беше успяло и новоосвободените българи бяха сформирали отделна от България държава,това наистина би могло да се приеме за Нова Македония!Така би могло да възникне и Нова Тракия,ако беше успяло по някакъв начин Преображенското въстание?!
  ЧЕТВЪРТО: Македонска държава,призната и от България, съществува от 1991 год.Точка!?
  Забележка:Защо пък Македония да не приеме името НОВА МАКЕДОНИЯ и да си реши спора с Гърция.То и без това си е нововъзникнала държава на новопомакедончени българи!?

 25. 25 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Подобни опити за подобряване на отношенията между двете страни сме имали и в миналото. Видя се какво стана. За съжаление и сега ще стане така. Не съм оптимист. Проблемът не е в България. Подобряването на отношенията зависи от Македония, а тя видно е (реакциите там за посещението на Заев) далеч не е готова да се държи добросъседски. Заев може да говори каквото си иска с нашата баш мутра. Но ще повярвам, че нещата с повардарието могат да потръгнат САМО ако видя как минават едни 6 месеца без груба антибългарска изцепка в Македония. Да не говорим, че изобщо не съм убеден в жизнеспособността на тази клета корумпирана мултиетническа държавица, нито в ползите от нейното приемане в ЕС и НАТО. Македония е абсолютно загубена кауза, исторически и в перспектива и няма никакъв смисъл България да си дава зор по въпроса. Да си се гордеят там с Александър Македонски, да се плюнчат както искат и да ни наричат "бугарски пи*ки" до посиняване, но след като си ги влече да си останат в 19. век и извън ЕС. Проблемът си е ИЗЦЯЛО техен.

 26. 26 Профил на dkolov
  dkolov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Забележка:Защо пък Македония да не приеме името НОВА МАКЕДОНИЯ и да си реши спора с Гърция.То и без това си е нововъзникнала държава на новопомакедончени българи!?
  —цитат от коментар 24 на krilatski


  Харесвам идеята ти за името, но въпроса е дали всички ще го харесат.

  Иначе въпроса дали са Българи или не е малко сложен. Аз бях в Македония преди две години и да ти кажа много добре се оправях с моя Берковски диалект, т.е. спомних си диалекта. Въпроса е че това са гранични региони и чисто исторически хората на Балканите са били скотовъдци.

  Хората в полето са си гледали нивите, но скотовъдците през зимата са разхождали стадата до Македония и Гърция понеже климата е топъл, пък лятото са ги карали в България защото лятото е било прохладно. Просто това са едни хора, които се наричат Турлаци (Да не се бърка с името Турци въпреки че е сходно по някакъв начин - на съвременен език означава балканджии).

  След поредица от война се начертават нови граници и тези хора трябвало да отседнат на мястото на което ги е намерила промяната, защото вече не е могло да се ходят от Българските балкани, до беломорието и македония и наобратно

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Не вярвай на македонците, дори когато ти носят добри новини.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 29. 29 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 711 Любопитно

  Македонизмът не е някакъв спотанен шовинизъм. Той е проектиран като активно Коминтерновско мероприятие на Москва и Белград за разпокъсвне на българския и други Балкански народи чрез възпитаването им във взимно насъскване и омраза, брутално противопоставяне, напакостяване, както и саботиране на всеки опит за добросъседство, взаимоуважение и сътрудничество ! С други думи, той е средство за налагане на изпитаната деструктивна Имперска стратегия РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ ! Сега целта му е да попречи на влизането на Македония в НАТО и Европейския съюз и да я доведе до разпадане !

 30. 30 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Политика към Македония стъпила на "един крак" е абсолютно контрапродуктивна и може само да навреди на позициите на България.

  Без да може да подобрим отношенията с това , което се нарича "ВМРО-ДПМНЕ" нищо няма да стане.

  А защо изпуснахме нещата да стигнат дотук, че да сме на нож с ВМРО-ДМНЕ в която някога членуваха Люпчо и Доста ?

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 31. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  До коментар [#12] от "gigabyte":

  Ти само да видиш какви оакистанци си бяха харесали за цар и царица....
  И у Столипиново няма да намериш такива...

 32. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  До коментар [#13] от "tsvetko_51":

  Нормално е грантаджиите да не се итересувате от македонския въпрос-все пак за него няма грантове...Я да имаше,щаха да се редуват Кака Цонка и Бай Бойкикев всеки ден...

 33. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Последните 25+ години от наша страна имаше многократно опити да зтоплим отношенията със Скопие. Всички до един с еднакъв "успех".
  Може би е дошло време да се попитаме защо?

  I Want To Believe
 34. 34 Профил на pinotgrigio
  pinotgrigio
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#20] от "tacheaux":

  Така е спор няма . Не помня точно кога ги признахме мисля че беше 1990 .От тогава че досега такава омраза от тяхна страна .То как ли не наричаха, татари, и какви ли не епитети по форумите срещу нас , присвояват си историята ни рушат ни паметниците и т.н.. Просто ни мразят яко това е.Никакво лобиране за тези
  селяндури, да си се сговнясват заедно с примитивните сърби. Контра за всяко нещо към което се стремят па да видят кон боб яде ли.

 35. 35 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И аз не съм оптимист. Имам чувството, че по-младите хора се отнасят към българите с по-голяма неприязън, отколкото дори към гърците, макар именно те да ги блокират отвсякъде.
  Но да гледаме позитивно. Визитата на ББ ще сложи край на историческото надцакване - един поглед е достатъчен, за да се убедят, че именно ние сме преки потомци на Чирпанопитека, най-древното разумно същество в Европа.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 36. 36 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Заев се оказа читав политик. Точно такива хора са нужни на Балканите. България обаче трябва да поиска включването на графа "българин" във всички официални преброявания в Македония и да извършва заедно с Евросъюза мониторинг върху случаите на дискриминации, гонения, уволнения и други престъпни сърбомански подходи към хората, декларирали своя български произход и индентичност! Това са двете условия, които София ясно трябва да поиска от Скопие да изпълни, преди да даде благословия за македонското членство в НАТО. За Евросъюза благословията да дойде само ако условията ни се изпълняват и повече няма случаи на преследвания и дискриминация на българите в Македония. Те трябва да имат право на своя партия, както това право албанците си извоюваха.

 37. 37 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Турция -браво !
  Турција jа забрани утрешната Парада на гордоста во Истанбул
  Ваквата одлука на градските власти предизвикаа негодување кај ЛГБТИ-активистите
  Во 2014 година на Парадата на гордоста во Истанбул учествуваа околу 100.000 лица, што истовремено беше еден од најголемите ЛГБТИ собири во една муслиманска држава. Оттогаш турските власти не дозволуваат повторно да се одржи на Парада на гордоста во Турција.

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 38. 38 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Който не иска държавата Македония да влезе в НАТО и ЕС, той натиска бутона на своите марионетки-провокатори от двете страни на границата - такива като Груевски и Божидар Димитров !

 39. 39 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Но също така не бива да забравяме, че заради тея пусти чукари губим излаз на беломорието, половин добруджа и си докарваме национална катастрофа. Патологичното желание "да си върнем Македония" е в състояние да ни съсипе. Затова - добри съседи и най-близки народи, но до тук.
  —цитат от коментар 6 на nemeria


  Така е, но не збравяйте, че това става заради македонската имиграция в България и допускането им до високи постове в държавата. Да не говорим, че ВМРО е държава в държавата и не съществува политик, който да им строши хатъра. Нито една друга общност няма толкова силно лоби, колкото македонските българи.

  CONTADOR GRATUITO!
 40. 40 Профил на pavelski
  pavelski
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не трябва да се прави никакъв компромис по отношение на история, език и конституция, няма да има друга възможност за отпор освен въпроса с влизането в ЕС/НАТО. Аз също съм на мнение, че в името на държавата не трябва да има думата "Македония" (не заради глупавото изказване на проф. Б. Димитров, че Македония бил гръцки район, а точно защото е Български и като език и като население и като територия), да бъде например Реублика Скопие.

 41. 41 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  .... да бъде например Реублика Скопие.
  —цитат от коментар 40 на pavelski


  А знаете ли, как е наричана през средновековието? Долната земя. Холандците например нямат проблем с подобно название.

  CONTADOR GRATUITO!
 42. 42 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  А Гърция какво мисли по въпроса?

 43. 43 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Аз мисля, че близо трийсет години Македония и македонците са използвали България, като ракета носител за всичко. Като път към ЕС, за образование, здравеопазване, търговия, почивка, бизнес и т.н. и т.н. И всичко това е било съпроводено с непрекъснати нападки, обиди и черна неблагодарност. Това ме кара да съм силно скептичен към този внезапен приателски порив. Много би ми се искало да е искрен и плод на някакво отрезвяване и поумняване, но се съмнявам.

 44. 44 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Поредния балон на Борисов. Тоя се изживява като някакъв политик от голям калибър и забрави как преди време направи за срам България с кандидатурата на Кр. Георгиева.
  В Македония си продължават кражбите на българска история. И скоро това няма да спре.
  Друг е въпроса, че скоро няма да дори да започнат преговорите с ЕС. Защото за това е нужно съгласието на всички. А Гърция ще го даде когато БЮРМ приеме име за всеобхватна употреба като в него пред думата Македония има и някаква друга.

 45. 45 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Който не иска държавата Македония да влезе в НАТО и ЕС, той натиска бутона на своите марионетки-провокатори от двете страни на границата - такива като Груевски и Божидар Димитров !
  —цитат от коментар 38 на objective


  А как да влезе ???? Като краде на едро история ли ? Я иди да се скараш на гърците.

 46. 46 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Езиковият спор също трябва да бъде уреден преди да се пристъпи към подписването на договора. "

  Преди всичко трябва да се реши България с КОЯ ДЪРЖАВА ще подписва договор . Дали този договор ще получи легитимация , ако е сключен с държава , която не съществува в правния мир . Защото признаването от няколко държавици името Македония НЕ ДАВА ПРАВО на държава с такова име да членува в ООН ,примерно . Това обаче явно не треможи простите хорица , които добре се разбират . Македония , та Македония ... А абревиатурат БЮРМ що ли означаваше ? А брюкселските зелки се чудят - А бе , да ги приемем с това име , пък после ще видим ... Което си е пар екселанс признание , че това не е и няма да бъде името на евентуално новия член на ЕС . А ни е ще подписваме договор с държава без име .

 47. 47 Профил на Любомир Попалексов
  Любомир Попалексов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да наричаш Република Македония БЮРМ, значи вместо мозък имаш бюрми в главата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK