За Оливър Стоун и "полезните идиоти"

Путин, интервюиран от Стоун

© http://www.kremlin.ru/

Путин, интервюиран от СтоунИма нещо гротескно в повторенията в историята. Те свидетелстват, че хората всъщност рядко рефлектират върху нейните уроци и очевидно живеят в собствено историческото време по-малко, отколкото сме склонни да смятаме.


Помислих си за това през изтеклата седмица, в която различни (включително наши) медии ни занимаваха с четиричасовия (епичен) филм на известния американски режисьор Оливър Стоун, в който той разговаря надълго и нашироко с руския диктатор Владимир Путин. Разговаря с респект и с до неприличност неприкрита симпатия.


И ето: аз не можах да не си спомня за нездравия интерес на поне няколко десетки западноевропейски леви интелектуалци, които през 20-те и началото на 30-те години посещават СССР и след това обилно осведомяват обществеността в своите страни колко всъщност "свободно" и "ентусиазирано" живеят хората в страната на комунизма. Каква "мощ на човешката енергия", какъв спонтанен изблик на "народен талант" са споходили тази необятна територия на нечувания социален експеримент на болшевизма. Свидетелствата им имат за основна цел да разсеят мрачните "митове" на "закостенялата буржоазна идеология", да обрисуват "автентичните" образи на комунистическите вождове, които "ретроградите и реакционерите" в собствените им държави клеймят като диктатори и убийци, докато те са всъщност "крайно интересни" хора на "дръзките идеи" и полета на социалното въображение. Всички тези леви клакьори на болшевишкия "рай", които сериозно се изживяват не като клакьори, а като "дисиденти" в своята среда, още Владимир Илич Ленин със свойствената си откровена циничност определя като "полезни идиоти". С последното съществително "вождът" без никакъв срам иска да каже, че си дава ясна сметка, как тези хора не са разбрали нищо от истински извършваното в СССР, че са по най-успешен начин излъгани от своите домакини и даже – в това най-вече е "идиотизмът" им – изглежда съвсем искрено са пожелали да бъдат излъгани, имали са потребността да се излъжат сами. А "полезни" са били те разбира се с това, че с авторитета си там, на Запад, са придавали легитимност на суровата действителност на "класовата борба", в която се знае, че комунизмът не може да победи без кръв и репресии.
Не знам дали Путин би определил в себе си Оливър Стоун по същия начин като "вожда на световния пролетариат", но от публикациите на разговорите му с режисьора си личи, че той чудесно си дава сметка за хипнотизиращото въздействие, което оказва върху него, а също и за ползата, която може да извлече за международния си "имидж" от този благоразположен американец. Защото в "произведението" на Оливър Стоун, автократът – цялата биография на който е биография на тесногръд чиновник и кагебист – постепенно се превръща в интригуващ "широко скроен" човек, чието положение на "най-могъщия човек на планетата" никак не му е попречило да има свой "оригинален" и "човешки" поглед върху: руската и световната история, междучовешките отношения, семейството, религията, литературата и изкуството. Точно както навремето "полезните идиоти" са превърнали злия семинарист Й. В. Сталин в "загадъчен азиат" с богат и интригуващ вътрешен живот. Ето как в "произведението" на Оливър Стоун ние можем да чуем удивително нахални твърдения на "автократа" Путин, които обаче, положени в контекста на интригуващите разговори с "човека" Путин, вече престават да бодат така силно съвестта ни.


Склонни сме да отминем например, защитата на "историческата фигура" на Сталин, който, според Путин, бил "противоречива личност", която е незаслужено демонизирана – личност, казва той, с каквато разполагат и други национални истории, но съвсем не ги осъждат, както се постъпва с Йосиф Висарионович. Например Оливър Кромуел бил за Англия аналогична на Сталин за Русия фигура, но в Англия никой не го представял като толкова черен. След това чуваме, че в днешна Русия Православието така бурно се "възродило", защото заело мястото на вакуума, образуван от слязлата от сцената комунистическа идеология – тоест чуваме едно фактическо приравняване на Православието към държавна идеология със задължителен характер. Чуваме по-нататък – в отговор на въпрос за това, води ли действително съвременна Русия хибридна и кибервойна със страните на Запада – заявлението на Путин, че Америка обявява за територии, в които има "свои интереси" практически всички места по земното кълбо, а когато Русия заяви нещо подобно за определена страна, това се посрещало на нож. Тоест фактически не отрича руска намеса в страните от Запада, само че я представя като заслужен отговор на пан-империализма на САЩ.


Ще кажа направо: за мен най-унизителното в отношението на Оливър Стоун към Путин е тази странна (по същество, ще се осмеля да кажа, дълбоко немъжествена) тяга към "загадъчната сила" на диктатора. Защото, за разлика от убедените левичари от 20-те година на ХХ в., Оливър Стоун дори не е убеден идеологически привърженик на руския национал-авторитаризъм. Той не е нито "сакралист", нито "консерватор", нито "етатист". Той е чисто и просто омагьосан от силата. Той е от хората, с политико-мазохистичен комплекс, имащи нужда да почувстват и "интериоризират" загадката на един господар на несвободата, които по същество вършат днес същата работа като "полезните идиоти" на Ленин от първата половина на ХХ в. Защото в техните "опуси" диктатурата престава да е зло – тя става "загадка". Диктатурата престава да е нещо възмутително – тя става "мазохистично-привличащ" – любовен – страх. Тя е компенсираща "унинието" от свободата (не предлагаща "остри усещания") привлекателност на опасната природна стихия.


А може би – ще си позволя тази психологическа хипотеза – тук има и някакво малодушно желание да се освободиш от страховете си, като се помъчиш да "нормализираш" плашещото те в световен мащаб. Защото да разговаряш с Путин на една ръка разстояние не може да не успокоява. От такава близост дори онзи, който може да изпрати убийци на своите политически противници на другия край на планетата и да нареди "сриването" на киберсистемите на могъщи европейски страни, е все пак "човечен" – виждаш ръста му, чуваш гласа му – всичко е в рамките на "човешкото"


Та той не бил така "демоничен". Да, да – ще го кажа с увереност – измамна е "близката перспектива" към диктатурата. От дистанцията на собствената ти демократична страна новините от Русия, където олигарх с милиарден капитал може да се озове за един ден в Сибир, лидерът на опозицията да бъде убит в центъра на столицата, а само за денонощие в Москва и Петербург да бъдат арестувани за участие мирен митинг над 1000 души, ти изглеждат така чудовищни, че започваш да си представяш тази страна като опасно минно поле. И по парадокс можеш да пожелаеш да го видиш отблизо.


И ето – понеже си очаквал едва ли не гигантска затворническа колония, виждайки "колко чисти са им улиците", че, ха – "те имали молове и супермаркети, заредени както в западните столици", ха, "те ходят на два крака", "те пият кафе и ядат в ресторанти", ти изведнъж се самоуспокояваш. Не, ти си се лъгал, теб са те лъгали!


Това е, казвам, измамата на "близката перспектива" към диктатурата. Понеже нещата, които тя върши са действително чудовищни – често невместими за нормалната мисъл, стряскащи с размаха и силата на произвола си – ти си изпълнен с особена тревога към този плашещ топос на планетата. И имаш две възможности – да се боиш от него от своя свободен и далечен дом, или – ако си достатъчно богат и известен като Оливър Стоун – да отидеш там, на място и да видиш това безпокоящо те битие с очите си. И тъкмо тогава падаш в измамата. Защото диктатурата не ходи на главата си, не крещи денонощно по високоговорители, не стреля с автомат иззад всеки ъгъл.


Външно, пейзажът й (особено, ако е режисиран като витрина за света) не нито необичаен, нито стряскащ. И ти се успокояваш: о, значи и тук хората говорят, отиват на работа, връщат се по домовете си. Не е, както изглеждаше отдалеч. Значи и няма диктатура. Значи, всичко е нормално, не е страшно. А и Путин – о, та той има ръце, костюм, може би малки ходила на краката, може би някаква бенка там някъде. От близка дистанция той си е съвсем човек! И значи чудовището е само в медиите, само в "нашата пропаганда". Няма страшно! Завръщаш се – като Оливър Стоун – и го заявяваш на висок глас, чувствайки се дори "дисидент" сред "своите". Какво заявяваш обаче? Че няма диктатура? Или че тя не прилича на твоите фантазии за нея? Но за това, че не прилича на твоите фантазии си си виновен ти, който си ги имал. Защо трябва да отмъщаваш на собствената си глупост като проповядваш (вече) на цял свят, че "там всичко е нормално"?
Знаете ли, уважаеми Оливър-Стоуновци и "оливър-стоунчета", че тъкмо затова диктатурите (и диктаторите) ви канят да ги видите от "близка дистанция" и дори ви разрешават да поживеете за седмица-две при тях. За да се получи точно този ефект: "ха, та то не било така, както ни казваха (както си мислехме)". И да си отидете успокоени и готови да успокоявате света.


А през това време да арестуват спокойно Навални (в наши дни), да застрелват Немцов (вчера), да разстрелват набедените "врагове" от т. нар. "Промпартия", "кулаците", "шпионите", "ляво-(и дясно-)ревизионистите", "ционистите", "сепаратистите", "басмачите" и т. н. и т. н. (през 20-те години на ХХ в.). Изобщо да се възползват от "полезната ви идиотия" (по В. И. Ленин).


Тексът е публикуван в портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (289)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Филмът за Путин на Оливър Стоун е в интернет.
  Дали ще го пуснат наши телевизии – може би…
  Но ви препоръчвам да го гледате – без субтитри или превод от ''полезни идиоти''…

  [email protected]
 3. 3 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Парите не миришат , преди получаваха пари от СССР и убежденията им бяха леви , тогава имаха по голяма подкрепа по света защото уж били загрижени за "обикновеният човек" .Сега защитават диктатори и олигарси и им е много по трудно да обясняват поведението си , но винаги се намират хора които се продават и във България е пълно с такива .

 4. 4 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Как ли се коментира записа който Путин пуска на ОС на телефона си? Като опит за измама или колко некомпетентен може да бъде един диктатор!Модус Операндил

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Филмът за Путин на Оливър Стоун е в интернет. Дали ще го пуснат наши телевизии – може би… Но ви препоръчвам да го гледате – без субтитри или превод от ''полезни идиоти''…
  —цитат от коментар 2 на karabastun

  Трябва да има ясно уточнение ,че либералната пропаганда се води буреносно от баш "полезните идиоти" .
  Иначе то е ясно ,че по времето на Сталин е имало следи от диктатура особено през 1934 – 1938 г Даже е имало ужасна чистка в НКВД които сега добрили са или лоши? По същото време в САЩ вероятно са били толерантни с негрите и те са се возели заедно с белите във влакове,кораби и автобуси като са ги допускали на висши ръководни постове в държавата и армията! ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Затова са велика демокрация САЩ,защото сега нито ще изгонят,нито ще затворят,нито ще му забранят да прави филми защото е направил такъв филм.А какво е отношението от свободния свят към Путин се вижда от санкциите които му налага.

 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Стоун има влечение към такива като Сталин, Хитлер, Чавес, Кастро, така че е обяснимо и влечението към Путлер, но тук може да има не само психологическия момент и идиотът да е бил полезен не само на диктатора, но и на себе си.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Георги Камов
  Георги Камов
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  "от публикациите на разговорите му с режисьора си личи" = Калин Янакиев коментира с много подробности нещо, без да го е гледал. Моля, следващият път помолете Янко Терзиев да направи ревю на филма, той поне ги гледа.

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  Авторът правилно отбелязва колко вредна е близката перспектива. Например повечето нацистки вождове са имали сплотени семейства. Със същият успех може и за тях да се стъпкмят подобни улилителни буламачи. Разликата е само в това, че нацизмът е унищожен със сила а комунизмът още не.

  подпис
 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Интересно как авторът на този материал би интервюирал Путин

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Калин Янакиев явно не може да приеме, че може да съществуват и различни гледни точки. Уж се пише за демократ, а все "единствената, правилна" линия го влече. Всеки нормален и разсъждаващ човек, опитващ се да влезе в дълбочина по една или друга тема, просто е длъжен да се запознае с всички гледни точки и тогава да преценява. За Калин по презумция нещата са ясни - Путин е лош, Оливър Стоун още повече. Явно не е разбрал, че сме 2017, не сме в петдесете на 20 век.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  или как Стоун стана врага с партиен билет . едно към едно .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 524 Неутрално

  най-хубавият филм на Стоун е оня за убийците, който си беше прослава на престъпния начин на живот; това е нещо като втора част на оня филм

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 15. 15 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 333 Неутрално

  ...Иначе то е ясно ,че по времето на Сталин е имало следи от диктатура особено през 1934 – 1938 г Даже е имало ужасна чистка в НКВД ...

  Ето как се непериха комунистическине миндили....следи от диктатура...това за милиони убити...
  .. затова комунист ли е - без милост, не заради малоумието- малоумни много а заради лъжите които са гротескни и извънчовешки...

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4033 Неутрално

  СССР въпреки своята непригодност, съществува 70 години благодарение на "полезните идиоти" на Запад, които го поддържаха и му помагаха всячески: икономически, политически, финансово, морално , военно. Но тогава комунистическата идеология помагаше да се множат "полезните идиоти" , повярвали в светлото бъдеще на безкласовото общество. След сгромолясването на комунизма и разпада на СССР западните левичари, които се борят срещу западната цивилизация, не са намерили успешен заместител на комунистическата закваска. Има опити с налагане на "политкоректността", която да защитава, не , а да дава предимства на социални малцинства. Политкоректността не е безобидна и е много опасна, но тя не може да замени цяла една вредна идеология , каквато е комунистическата.
  Мисля , че в днешно време полезният идиотизъм не може да стане толкова масов, както е било на Запад по съветско време. Полезни идиоти като Стоун ще са единици. Освен това не съм съвсем убеден доколко Стоун е полезен идиот или рубладжия. Понякога поведението на рубладжиите лъже. От друга страна многото пари също размътват съзнанието и те карат да изглеждаш полезен идиот.

 17. 17 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 524 Неутрално

  а ако някой не гледа на путин като на убиец и главатар на мафия от убийци, с такъв не може да се говори, защото му липсват базови морални представи

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 18. 18 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 785 Весело

  До коментар [#12] от "vladivlad":

  Дали? Има и такава гледна точка:
  http://nauka.offnews.bg/news/Skeptik_3/Ne-niamate-pravo-na-mnenie_28.html #

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2394 Весело

  До коментар [#4] от "ka2":
  Имаш предвид записът, дето уж руски вертолети бомбят ИДИЛ, пък се оказва, че е акция на американците срещу талибаните в Авганистан?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2599 Весело

  До коментар [#6] от "chicago514":

  за щастие е така , въпреки видимото желание на "автора" Стоун да бъде забранен и пратен в каторга .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#12] от "vladivlad":

  Различни гледни точки могат да съществуват, да, но само в свободният свят. Не и в самите диктатури, ако все още не сте рабрали. България беше такава диктатура преди време, благодарение на предшественика на днешната Русия, сега същата тази Русия е отново(за пореден път) е диктаторска държава, която изобщо не приема другата гледна точка - примери включително в статията, бол.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2394 Весело

  По същото време в САЩ вероятно са били толерантни с негрите и те са се возели заедно с белите във влакове,кораби и автобуси като са ги допускали на висши ръководни постове в държавата и армията! ?
  —цитат от коментар 5 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи

  Само толкоз? А не са ли ги и биели?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 24. 24 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 281 Неутрално

  или как Стоун стана врага с партиен билет . едно към едно .
  —цитат от коментар 13 на дерибеев


  Какъв партиен билет има О. Стоун, ако не е тайна?

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  Оливър Стоун е до такава степен дискредитиран с хвалебствията си по адрес на доказани тирани и психопати, че не вярвам накой в Америка да му се върже на пропагандата.

  Путин успя да отвори очите на американците, че Русия е най-големият враг на Америка. Както бе писал един уважаван колега в друга тема, Путин нанесе щети на международния образ на Русия, които поколения ще трябва да преодоляват.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#18] от "captainFill":

  Ти да не искаш да кажеш, че мнението на Янакиев е единствено компетентно по темата???

  Do or do not. There is no try. Yoda
 28. 28 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 785 Весело

  До коментар [#6] от "chicago514":за щастие е така , въпреки видимото желание на "автора" Стоун да бъде забранен и пратен в каторга .
  —цитат от коментар 20 на дерибеев


  Дерибеев, не Калин Янакиев праща хората в каторга. Диктатори като твоят любимец Путин пращат хората в каторга. Разни като Оливър Стоун пък го хвалят и наричат това "различна гледна точка". Бих искал да чуя гледната им точка, ако попаднат самите те в каторгата.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Cool-комунизмът: защо интелектуалците обичат диктатори
  Смъртта на кубинския дикатор Фидел Кастро вдъхна нов живот на добрата стара традиция, в която западните левичарски елити милват ботуша на червената тирания.
  Големият пай от колективната либерална излагация отиде при премиера на Канада Джъстин Трюдо, който вече цяла седмица е гаврен в социалните мрежи, след като изложи страната си с възхвала на Кастро.
  В сянката на Трюдо останаха безброй мелодраматични припадъци по личността и режима на Кастро, инициирани от членовете на най-големия му фенклуб - левите западни интелектуалци, затлъстели в комфортния капитализъм, които не са преживели нито миг живот в тоталитарна рамка.
  Преподаватели по социални и хуманитарни науки в САЩ, Канада и Западна Европа, виждат в образа на Фидел фолклорен герой и смел противник на прогнилата западна система, в която процъфтяват такива подривни постижения на покварата като достатъчно храна за всички, свободно слово и частна инициатива, права за малцинства и възможност за пълноценна реализация на човешкия потенциал.
  В Куба такива глупости няма.
  Западните интелектуалци винаги са си падали по комунистически диктатори.
  Циничният ореол около покойния Кастро е само пример за тази патология. Историята на мислителите на XX век до голяма степен е и история на умни и талантливи хора, които решават да фетишизират най-смъртоносната форма на тоталитаризъм в човешката история.
  Особено грозна е любовната история на европейския елит със Сталин.
  Джордж Оруел пръв вижда сигналите за превръщането на СССР в империя на злото и предупреждава всички с „Животинска ферма" и „1984", но в началото никой не иска да го чуе. Дори след като става ясно, че Сталин най-вероятно избива милиони невинни граждани, утопистите, които са целували нозете му от дистанция, продължават да копаят моралното дъно.
  Френският философ, автор и общественик Жан Пол-Сартр остава сталинист до последно. За него идеите и ценностите на СССР трябва да надделеят в битка с разваленото буржоазно общество. Сартр стига дотам да призовава към насилие срещу враговете на сталинизма.
  Британският театрален мастодонт Питър Устинов е друг виден почитател на диктатора, срещнал толкова топъл прием из социалните вертикали на Запада. В артистичните среди Устинов дели своята страст по Сталин с художника Пабло Пикасо, поета Пабло Неруда и холивудския сценарист Далтън Тръмбо, който миналата година бе героизиран от американската филмова индустрия в биографичната драма „Тръмбо".
  Големият майстор на прозата Греъм Грийн също е флиртувал открито с идеята за Сталин като велик и важен лидер, като носител на добро и справедливост.
  Но най-печално известният сталинист сред представителите на Западния елит може би си остава легендарният автор Джордж Бърнард Шоу, който публично е защитавал масовите убийства и чистките на съветския режим, като през цялото време е смятал, че горните слоеве на комунистическия елит в Москва са съставени от най-превъзходните и качествени хора на планетата.
  Шоу става тъжната персонификация на ленинисткия термин за „полезните идиоти".
  През 30-те Сталин и СССР са „добрите" според двата най-известни и важни либерални вестника - „Ню Йорк Таймс" в САЩ и „Гардиън" във Великобритания. Левите бастиони на печата публикуват статии, в които Империята на злото всъщност е описана като прогресивна, човеколюбива система и ценна алтернатива на капиталистическия Запад.
  Фетишът по червени диктатори продължава през десетилетията с Мао, Пол Пот, Хо Ши Мин, Кастро и Чавес, обичани в различна степен. С апологети като Жозе Сарамаго, Хемингуей, Норман Мейлър и половин Холивуд, Кастро се открояваше като най-силната страст на съсловието.
  През обожанието си към тези деспоти прослойката на привилегированите успява да канализира своята мазохистична омраза към Запада и западната култура. Всеки враг на САЩ и Европа е техен приятел, но особено ценни са марксистките доктрини. Именно те дават алиби на интелектуалците да изглеждат състрадателни и загрижени за Малкия човек, да се пласират публично като анти-елитарни и анти-буржоазни романтични революционери.
  За тях важи в пълна степен репликата на Джордж Оруел, че „някои идеи са толкова глупави и абсурдни, че само интелектуалци могат да вярват в тях".
  Икономистът Томас Соуел им посвети цяла книга - „Вулгарната гордот на интелектуалците". В нея той описва как е възможно толкова много талантливи и умни хора да се объркат така свирепо в политически план.
  Възбудата от екстремно лява тирания сред артисти, академици и автори в Западния свят продължава. Техният морален банкрут, тяхната неспособност да обяснят събитията днес, се случват на фона на възхода на другата крайност - тази в дясно."

 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#4] от "ka2":

  "Как ли се коментира записа който Путин пуска на ОС на телефона си? "

  Аз го коментирах вече. Има четири възможни обяснения:
  1. В руския генщаб не могат да различат американски хеликоптер от руски и талибани от ИДИЛ;
  2. В руския генщаб са знаели, че това е американски хеликоптер, но са разчитали, че Путин нищо не разбира и могат да го преметнат;
  3. И в руския генщаб, и Путин са знаели, че хеликоптерът е американски, но са разчитали, че Оливър Стоун е идиот и могат да го излъжат;
  4. Всички участници в комедията са знаели истината, но Оливър Стоун за пари би нарекъл американски хеликоптер руски и Афганистан - Сирия.

  Откъдето и да го погледнеш - вони на гнила капуста с боярищник.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 785 Весело

  До коментар [#18] от "captainFill":Ти да не искаш да кажеш, че мнението на Янакиев е единствено компетентно по темата???
  —цитат от коментар 27 на vladivlad


  Искам да те накарам да се замислиш, когато говориш за "различните гледни точки", но явно не успявам.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 881 Весело

  Западът гъмжи от "полезни идиоти" от двата вида - едните обичат Путин и Кастро, а другите - мултикултурализма, 68-те пола и "клетите бежанци". Оливър Стоун е от първите, Калин Янакиев - от вторите.
  Общото между тях са две неща: 1) мразят се взаимно; 2) идиоти са........

  Знанието е сила, информацията - власт
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Левите интелектуалши винаги са преживявали благодарение на парите на диктаторите, п отова сиприличат с леките жени...

 38. 38 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Калин Янакиев:
  И ето: АЗ НЕ МОЖАХ ДА НЕ СИ СПОМНЯ за нездравия интерес на поне няколко десетки западноевропейски леви интелектуалци, които през 20-те и началото на 30-те години посещават СССР и след това обилно осведомяват обществеността . . . . .
  - = - = - = - = -
  Всеки има право на мнение и различен поглед върху събитията !
  И това му е хубавото на демокрацията!
  И това подтиква прогреса !
  Ама ми е любопитно, на мен дъртия шоп,
  Калин Янакиев кога е роден,
  та се описва като ПРЯК СВИДЕТЕЛ на събития от преди близо век назад ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Великолепен режисьор, но наистина "полезен идиот". Филмът му може да се изучава от тайните служби и ще се учи наизуст от троловете, но едва ли ще получи славата на другите му филни

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Тези дни Президента Макрон казва следното за Путин :
  - Путин не иска Европа да е слаба ,
  а иска Русия да е велика !
  - = - = -
  По заобиколен начин,
  с френска деликатност каза,
  че Путин е грандоман !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Не му е за първи път на Оливър Стоун да прави крайно противоречиви филми. Цялата му филмография е изтъкана от спорни точно от морална гледна точка творби. Но от устата на никому неизвестен пършивец да чуваме яростни присъди от последна инстанция за едно световно културно явление като Стоун е гротескно.

 43. 43 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#30] от "objektivist96":

  Всичко е вярно... но времето го промени...към момента левите идеи особено социалистическите са притоплен труп...не притежават никаква актуалност и интерес за хората и то по целия свят..
  особено социализма- не само се дискредитира, но и не може да предложи никаква идеологическа или идейна основа която да има някакво влияние...останаха някъде при Кастро и оттогава нищо... идеологията им е архаична и не могат да измислят как да я пригодят към съвремието.
  .. това е страшният им проблем.. светът е завладян от нови влияния и се движи в друга посока..
  затова и по - хитрите комунета се пребоядисаха на разни патриоти ,неофашисти националисти и прочие...само нашите начело с Корнелия са тъпи и упорити.

 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Весело

  Интересно как авторът на този материал би интервюирал Путин
  —цитат от коментар 11 на neut


  От какъв зор да го интервюира?
  Какво ново или интересно би могъл да каже едни неотменен служител на мракобесната КГБ?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1963 Весело

  До коментар [#15] от "lynyrds":

  Можеше да каже: "Намек за терор.....".....
  Или новата опорка : "Несправедливо оклеветения и демонизиран Сталин"......

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#43] от "lynyrds":

  Отлично мнение!
  Казва на червените оплаквачки право в очите колко глупави и безперспективни са техните напъни!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Но от устата на никому неизвестен пършивец да чуваме яростни присъди от последна инстанция за едно световно културно явление като Стоун е гротескно.
  —цитат от коментар 42 на Lemmy


  Хайде, хайде!
  Чак пък световно културно явление!
  Това че се харесва на левите, поради очевидната му склонност да толерира тяхната никому ненужна идеология (дори те самите вече не вярват в нея), не го прави световно явление.
  Колкото до жалкият ти опит да обиждаш, той демонстрира по-скоро безсилие!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Ол. Стоун не е чак такъв глупак, просто е взел едни 5 рубли за това интервю. Въпросът е, защо му е на Путин да се харесва на Запада. Явно олигарсите го притискат за блокираните си сметки и имущество, та търси начин за стопляне на отношенията.

 49. 49 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  Има нещо гротескно в повторенията в историята...

  Мдаам, Калине, ъхъм, Янакиев.
  Каква гротеска!
  Макарти прогони Чарли Чаплин от Америка, а ти ... плюеш и виеш срещу Оливър Стоун.
  Ех, другарю ... Барем да се беше фанАл за чука, да изчукаш нещо материално, я пейка, я оградка покрай млада фиданка, та да остане след тебе. А не само една гола, злободневна, (от злоба), гротеска ...

 50. 50 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 785 Весело

  Не му е за първи път на Оливър Стоун да прави крайно противоречиви филми. Цялата му филмография е изтъкана от спорни точно от морална гледна точка творби. Но от устата на никому неизвестен пършивец да чуваме яростни присъди от последна инстанция за едно световно културно явление като Стоун е гротескно.
  —цитат от коментар 42 на Lemmy


  В очите на Всемогъщия Бог едва ли има особена разлика между "неизвестния пършивец" Калин Янакиев и "световното културно явление" Оливър Стоун. А в очите на хората те имат точно толкова значение, колкото самите те им придават. След много години никой няма да ги помни, а за Путин вероятно ще бъдат отделени ред-два.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 51. 51 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#30] от "objektivist96":

  +++++++++++++++++++

  Страхотен материал. Изобщо, харесва ми почти всичко на "Големият Лебовски", човека умее да пише и обикновено е много точен в анализите си. Дневник би трябвало да препечатат неговият материал, много по-качествен е от този, на Янакиев.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 52. 52 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  ''най-унизителното в отношението на Оливър Стоун към Путин е тази странна (по същество, ще се осмеля да кажа, дълбоко немъжествена) тяга към "загадъчната сила" на диктатора.''

  Ами, така е, Калине, повечето диктатори са станали диктатори благодарение именно на тази необяснима ''загадачна сила''. Има безброй свидетелства за хипнотичното въздействие на Хитлер, например. Върху мъже и жени, които са го боготворели и са слушали в захлас речите му, хипнотизирани от погледа му. Някои хора имат харизма, а други нямат; това е положението. Трагичното е, че често тази харизма се използва за разрушителни цели.

 53. 53 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3189 Весело

  Възприех написаното като "Анти Дюринг". Дюринг не го бяхме чели, даже го нямаше, а Антито се изучаваше.
  Няма да изтърпя 4-часов филм, който иглежда като интервю, но и инструкциите как да го гледам не бих спазил.

  Еретик
 54. 54 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#11] от "neut":''Интересно как авторът на този материал би интервюирал Путин''

  Ха,ха, Путин с кагебейската си закалка ще разкаже играта на Калин. Въобще не би било интересно, защото са в различни категории. Путин наскоро направи за смях една американска журналистическа ''звезда'', та един с калин ли ще се затрудни.

  За съжаление, за да се разобличи диктаторът Путин е необходим един противник от най-висока класа, който да е критически настроен, а не симпатизант като Стоун.

 55. 55 Профил на general_patton
  general_patton
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Оливър Стоун е доказан комунист-болшевик от има няма 30 години. Не виждам защо Янакиев е толкова изненадан от интервютата му с Путин. За мен те са продължение на ултра левичарската му линия, която е още от края на 80те някъде.

 56. 56 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Весело

  Възприех написаното като "Анти Дюринг". Дюринг не го бяхме чели, даже го нямаше, а Антито се изучаваше. Няма да изтърпя 4-часов филм, който иглежда като интервю, но и инструкциите как да го гледам не бих спазил.
  —цитат от коментар 53 на Костадин Иванов

  Ама вие бива ли така да неглижирате труда Янакиев, мола ви са!!!!
  И не сте разбрали!
  Калин не ви дава инструкции как да го гледате, а как да не го гледате!
  И "конспект", според който да не го гледате, но да скачате по познатата схема "Не читал, но осуждаю!"
  Язък, язък му за труда на Янакиев, шо думички е цръцнал, що плам е вложил. Пък вий ...

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Винаги е имало полезни идиоти. И от двете страни. Много хора 'искат' да бъдат излъгани, както левундери, така и десни, при това искрено вярват в заблужденията си. И се сърдят, ако някой им каже че това са глупости, при това вредни глупости, които съзнателно пречат да се анализира реалността.

  Калин Янакиев много добре е схванал същността на полезните идиоти, кофтито е, че хората виждат само чуждите идиоти, собствените не ги забелязват и даже се възмущават, ако им ги посочиш.

 59. 59 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Както винаги..пропагандата на първо място!Демагогия усъвършенствана 80 години.За наивници...и безполезни русороби!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 60. 60 Профил на artdaisy
  artdaisy
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Мнозина американци си представят, че Путин е брилянтен стратег, опитен таен агент, превърнал се в популярен лидер. Като човек, прекарал години в изучаване на Путин - както и като една от малцината журналисти, разговаряли с него без предварително договорен сценарий - мога да ви уверя, че той е зле образован, слабо информиран и нелюбопитен мъж, чиято амбиция е изключително непропорционална на разбиранията му за света. Доколкото се интересува от "бизнеса на управлението", най-много го вълнува ролята му на световната сцена и по руската телевизия. Независимо дали участва на среща на върха, пилотира самолет или кара мотопланер с ято сибирски жерави, той на първо място се интересува от спектакъла на властта." Маша Гесен

  Само факти...
  След разпадането на ссср, случайно попаднах в компания с човек работил в българската космическа програма на БАН и той разказа любопитни неща за руските военни и космически дела – два космодрума с по 24 стартови рампи!!! (понеже американският сенат е стиснат, на Кейп Канаверал са само две рампи!?!); по закон от сталинско време два военни обекта не могат да са на по-малко разстояние от 35 (тридесет и пет – видимият хоризонт) км; инсталациите за разлагане на водата са пак на 35 км (течният кислород и водород текат по триконтурни тръби – външните са запълнени с течен хелий и течен азот!!! (при хамериканците – на 800 м от рампите – сенатът не дава мангизи) електроцентралата е пак на 35 км от инсталациите; ходил човекат и в затворен град отвъд Урал в който живеят учените, инжинерите, работниците на военен завод, и в самия завод, „закопан“ на 400 м !!! под земята в гранитен блок; до цеховете се стига с метро. Защо на 400 м под земята – защото американските шпионски спътници могат да засекат 1/10 градуса по-висока температура на земната повърхност... Лошите американци помагат на закъсалата за поръчки руска военна промишленост след разпадането на империята – пращат чертежи и руските военни заводи бачкат по американски поръчки... Не е вярно че руснаците нямат върхови технологии – имат, но руската държава е нефункционална!!! В т.н.„ див запад“ новите технологии веднага се впрягат и в граждански производства – в Русия всичко е държавна тайна!?!? През 1987 г във Военната болница ми „зашиха“ механична клапа в сърцето, но не беше руска, а американска – титан, перлит, карбон, тефлонова тъкан – материали от тогавашните върхови космически технологии...
  Събраха руснаците чужди експерти, пред които да отворят черните кутии на сваления от турците самолет и млъкнаха като насрани – вместо специално разработеният руски чип, вътре се оказали китайски ефтинджос електронни компоненти..., платките като сдъвкани – пълна простотия, рожба на руския „капитализъм“...

  Посол РФ в Израиле: Если террористы совершают теракты в интересах России, то мы не будем считать их террористами

  „Русия няма и никога не е имала някаква особено роля!
  Не трябва да търсим никаква национална идея за Русия – това емираж.
  Живот с национална идея ще доведе в началото до ограничения, след това ще възникне нетърпимодст към друга раса, към друг народ, към друга религия. Нетърпимостта обезателно ще доведе до терор. Не трябва да връщаме Русия към каквато и да е единна идеология, защото единната идеология рано или късно ще доведе Русия да фашизъм.“
  Акад. Дмитрий Лихачов

 61. 61 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 925 Неутрално

  ...Иначе то е ясно ,че по времето на Сталин е имало следи от диктатура особено през 1934 – 1938 г Даже е имало ужасна чистка в НКВД ...Ето как се непериха комунистическине миндили....следи от диктатура...това за милиони убити..... затова комунист ли е - без милост, не заради малоумието- малоумни много а заради лъжите които са гротескни и извънчовешки...
  —цитат от коментар 15 на lynyrds


  Едно време са пропагандата е казвала,че сред виновните може да пострадат и невинни,но това е оправдано.Сега казват,че са репресирани и изроди и това оправдава репресиите.Наистина Зиновиев,Каменев,Троцки,Ягода,Ежов и подобни са си заслужили всичко,което им се е случило.Както и Рьом и избитите през Ноща на дългите ножове нацистки боклуци.И това че са избивани и изроди по никакъв начин не оправдава убийствата и съсипването на живота на десетки милиони

 62. 62 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  голямото име на Оливър Стоун, както и неговата благосклонност към наблюдавания от него обект, дава шанс Путин да се отпусне и на воля да се представи пред широкота публика, което едва ли би направил пред други филмаджии.

  Например най-сполучливият документален филм за Ходорковски е от младия франкфуртски режисьор Кирил Туши, който 5 год. е обикалял цял свят да интирвюра всякакви хора, свързани със съдбата на Ходорковски.
  В началото никой не е искал да говори с Кирил, защото ходорковските приятели и роднини са го смятали за агент на властта, а враговете - за агент на Ходорковски, казвайки му: "Глупави германецо, върви си у дома!"

 63. 63 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 845 Весело

  ха ха ,един световно НЕизвестен и абсолютно НЕполезен идиот ,с болшивишки манталитет ,се опитва да уязви един световно признат ,СВОБОДЕН гражданин и творец

 64. 64 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1140 Весело

  До коментар [#35] от "pag":

  именно! :)

 65. 65 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#8:"citoplast"][/quote]

  Е какво е това сега--ако някой гледа целия филм значи е фен на Путин?
  Предполагам документалните филми за Хитлер и Мусолини се гледат само от хитлеристи и мусолиновувателствуващи елементи?

 66. 66 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3866 Неутрално

  До коментар [#52] от "princess_x":

  Ако е така както казваш Тодор от Правец също би трябвало да притежава забележителни качества защото управлява страната повече от 30 години . Това нарежда ли го до Юлий Цезар или Октавиан Август?! Едва ли.
  Путин беше обикновен офицер от КГБ , сетне дълго време носеше куфарчето на Собчак диктаторите не са одарени с изключителни качества, диктатурата ги прави да изглеждат такива. Феноменът не е нов, всичко това вече е ставало и то пред очите ни.

  klimentm
 67. 67 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Като говорим за "полезните идиоти" в България, аз на първо място се сещам именно за автора на въпросната статия, Калин Янакиев. Той стана "полезния идиот" на Бойко Борисов, след като зае страната на П. Москов за колаборация на ДСБ с ГЕРБ и Б.Борисов. О. Стоун е световноизветен режисьор и е направол документален филм за Путин, и толкова. Дали ни харесва цялата тази история или не, е друг въпрос. Докато при Янакиев нещата са безкрайно ясни - зае категорично страната на банкянската мутра. "Полезният идиот" Янакиев вика "дръжте полезните идиоти".

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Уилям Оливър Стоун (на английски: William Oliver Stone) е американски режисьор, сценарист и продуцент, носител на награди „Еми“ и „БАФТА“, три награди „Оскар“ и пет награди „Златен глобус“, номиниран е за награда „Грами“.[1] От 1996 г. има звезда на Холивудската алея на славата.[2] Известни филми режисирани от него са „Взвод“, „Роден на четвърти юли“, „Дъ Дорс“, „Убийци по рождение“, „Обратен завой“, „Александър“ и други.

  Та така.
  От една страна имаме световно известен режисьор - който описва човек с когото лично се е срещал има-няма 10-тина пъти.
  От друга страна имаме господин Калин Янакиев, който не знам да е постигнал нещо, но който се опитва да оспирва мнението на първия, без обаче да се е срещал с въпросния г-н Путин, но за когото явно е чувал и (вероятно) чел разни неща.....

  Не, наистина - яко сравнение се получи.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 70. 70 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#69] от "г-н Саранди Говедаров":

  "От друга страна имаме господин Калин Янакиев, който не знам да е постигнал нещо, но който се опитва да оспирва мнението на първия, без обаче да се е срещал с въпросния г-н Путин, но за когото явно е чувал и (вероятно) чел разни неща....."

  От трета, имаме един производител/търговец на зеленчуци, който...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 71. 71 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 845 Неутрално

  при Янакиев нещата са безкрайно ясни - зае категорично страната на банкянската мутра. "Полезният идиот" Янакиев вика "дръжте полезните идиоти".
  —цитат от коментар 67 на agile


  +++++ ТОчНО

 72. 72 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#55] от "general_patton":

  "Не виждам защо Янакиев е толкова изненадан от интервютата му с Путин. За мен те са продължение на ултра левичарската му линия, която е още от края на 80те някъде."

  Забавното е, че според защитниците на Путин той е всичко друго, но не и комунист.

  Интересно защо всички комунисти - от носителя на Оскари Оливър Стоун през Курнелка Нинова до бай Таню Безработния - са му такива ревностни фенове.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 73. 73 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3866 Весело

  Вили Мюнценберг се счита за бащата на класическата идеологическа пропаганда,от него е черпал опит Гьобелс,наричан още "Червения милионер" оказал изключителни услуги на болшевишкия режим и Сталин, организатор на протестите срещу Лайпциския процес,баща на много 'полезни идиоти".Нищо ново под слънцето!

  klimentm
 74. 74 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ... затова комунист ли е - без милост, не заради малоумието- малоумни много а заради лъжите които са гротескни и извънчовешки...
  —цитат от коментар 15 на lynyrds


  СЪщото важи и за антикомунистите, които са комунисти с обратен знак - още по-малоумни и лъжливи !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 75. 75 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Добре е без субтитри,да не излезе като русия24,дето вкарват нови реплики в устата на тези,които уж интервюират....

 76. 76 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Калин Янакиев явно не може да приеме, че може да съществуват и различни гледни точки. Уж се пише за демократ, а все "единствената, правилна" линия го влече. Всеки нормален и разсъждаващ човек, опитващ се да влезе в дълбочина по една или друга тема, просто е длъжен да се запознае с всички гледни точки и тогава да преценява. За Калин по презумция нещата са ясни - Путин е лош, Оливър Стоун още повече. Явно не е разбрал, че сме 2017, не сме в петдесете на 20 век.
  —цитат от коментар 12 на vladivlad


  Калин Янакиев е явление в бг обществения живот, иначе само тъпоумна тв като БТВ може да измисли нещо като, че истината е въпрос на гледни точки, явно са те уцелили в десетката може би имаш стабилен бекграунд в някоя медийна корпорация или си учил някоя напредничèва наука в пернишкия университет, ще ти препоръчàм да прочетеш книгите на Янакиев и тогава да говориш за гледнит точки и да даваш съвети на човек, който е низмеримо по-виско от теб

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 77. 77 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Забавното е, че според защитниците на Путин той е всичко друго, но не и комунист.
  —цитат от коментар 72 на Norman Granz

  Защо мислите че Путин е комунист?

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 78. 78 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 551 Неутрално

  От трета, имаме един производител/търговец на зеленчуци, който...
  До коментар [#70] от "Norman Granz":

  Което не е задължително вярно, но това е Интернет - всеки може да се представи за всякакъв.

  От четвърта страна имаме един добър човечец, който пише по поръчка в някакъв интернет-форум. Което няма нужда да бъде доказвано на хората, прекарали поне няколко месеца във въпросния форум. И за което не е необходимо кой-знае каква фантазия да си направим изводи за доста неща - професионални качества, ниво на заплащане на "труда", продължителност на "работното време".....и т.н.....

  Я, я - я раздуй - кога пак ще летиш до САЩ и ще спиш в десетзвезден хотел - с топла вода и даже безплатен интернет в лобито 😊

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 79. 79 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#76] от "Stavrogin":

  "... само тъпоумна тв като БТВ може да измисли нещо като, че истината е въпрос на гледни точки..."

  Това е изключително перфидна позиция.

  Някой каже, че е лошо да се вкарват хора в концлагер, да се дават за храна на свинете, да се скача по главата на Райко Алексиев, да се убиват журналисти и т.н., и веднага някой друг се обажда:

  Има и друга гледна точка по въпроса (т.е. всичко гореизброено не е чак толкоз лошо)...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 80. 80 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#26] от "Norman Granz":

  Много анализатори смятат,че този пропаганден филм не е таргетиран за западняците,а за руснаците емигрирали назапад.Явно дори при тях неосъветската пропаганда минава трудно.

 81. 81 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 947 Весело

  [quote#8:"citoplast"]
  —цитат от коментар 65 на patilanskomeze
  Е какво е това сега--ако някой гледа целия филм значи е фен на Путин?Предполагам документалните филми за Хитлер и Мусолини се гледат само от хитлеристи и мусолиновувателствуващи елементи?[/quote]

  Не, просто в един филм след като има лъжа (дори да е само една), ами гледай си го! Няма лошо! Но не ми излизай с футболни агитки и неща преди 70-80 г.!!!

  Имало едно време ссср...
 82. 82 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3866 Весело

  Достатъчно е да си спомним фалшивото видео което Путин показа на Стоун и представи като акция на руснаците срещу ислямистите в Сирия!
  Както се казва коментарите са излишни,филма е учебникарски пример за идеологическа пропаганда с най висок ранг! Мислех че подобни похвати отдавна са вече в миналото но очевидно 28 те Памфиловци и Зоя Космодемянска ще оживеят отново!

  klimentm
 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3866 Весело

  До коментар [#80] от "yanne":

  Повярвай ми,руснаците които живеят на запад не се нуждаят от подобен филм,те подържат Путин и политиката му априори ,което много добре говори за "руския чип".

  klimentm
 84. 84 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Любопитно

  местният кроманьонец пак се е напънал нещо да каже по темата. и е казал поредната баналност, която може да я видим във всеки втори пост в дневник: за полезните идиоти. Това не е кой знае колко орегинално вече. Предъвкана тема. Типичен демократичен-опозиционерски ялов опит.

  Освен това интервюиращият О.С. беше доста заядлив на моменти. Само че като непознаващ хамериканската политика Янакиев няма как да знае това. Понеже е видял и моментите в които доста пресилено му лъска имиджа като това със CEO-то. Направо се опита да го вдигне Путин до нечувани западни бизнес висоти. И на други места се мазнеше, но си имаше откровени и доста подмолни заяжданици, и макар уж прекомерния марксистки имидж на целия му помощен състав, дизайна на интрото и въобще, както и левичарския устрем да го пробута на по-левите американци, с каквито е пълно в САЩ, противно на това, в което повечето десни вярват у нас, 4тата част според мен откровено си се стреми да представи Путин като един "отиващ си диктатор", макар че на самият Путин изглежда изобщо не му пукаше за това, понеже явно не си прави такива планове, като тези на О.С.

  Не знам аз по същото време гледах и документален филм за френския философ Дерида, и накак си ми се наложи тази двойна съпоставка - очевидно на Путин му липсва хуманния и изпълнен с човешка доброта поглед на Дерида (който странно защо си е създал по-различен имидж, действително леко демоничен сред интелектуалците, а филмът показа нещо съвсем различно), Путин потропваше с пръсти, нервно, по стола. Примерно за разлика от Дерида, при който интересното беше това, което казва, защото е философ, при Путин като че ли беше по-интересно това, което не казва или премълчава. И все пак компилирането на такива документални филми има по-скоро за цел да означи нещо което е по-скоро в залеза си, ако не и нещо, което е преминало. Съответно парадоксално от дясно и от ляво това се схваща по-скоро като опит за означаване на "разбирането за диктатура" като отминало. Не знам според мен да си направиш такъв документален филм е доста глупаво, от една страна, но от друга явно Путин страда от степен на самовлюбеност, която не му позволява друго освен ... да прави такива интервюта.

  Но като цяло наистина филмът има ефект на дестресиране по темата. И все пак по-горният материал според мен не заслужава публикуване в Култура. Много е посредствено някак. Не говори за никакъв четивен или на кино-критиката опит, а за празно дърдорене, филмът все пак си заслужава доста повече да се гледа, отколкото да се четат неуспешните опити на Янакиев за коментар върху него. Макар че освен Янакиев и на запад се опитаха с някои статии, които дори и да имат някои интересни наблюдения не са кой знае какво.

 85. 85 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#80] от "yanne":

  +Много анализатори смятат,че този пропаганден филм не е таргетиран за западняците,а за руснаците емигрирали назапад. Явно дори при тях неосъветската пропаганда минава трудно."

  Руснаците са бамбашка народ.

  Типичният руснак иска да живее на Запад и да прилича на западняк. Същевременно не дава на никого да каже лоша дума за Путин, Сталин и т.н.

  Разправял съм тук за моята някогашна съседка-рускиня, която живее в България от 90-те години, но говори с мъка български, примесен с руски думи, и пре всяка възможност хвали Путин - колко бил направил за Русия, как я вдигнал от колене, бля-бля...

  Самата тя не е стъпвала в Русия пред зялото време, откакто живее в България. Ходи до Турция, до Италия, Испания, но ... в Русия не ще.

  Преди време я срещнах в един ресторант с някаква приятелка, също рускиня, и ме поканиха на масата си. Разбира се, стана дума за Русия, Украйна, Крим - и двете повтарят в несвяст официалната руска линия, че Крим е руски, "референдумът" бил валиден и т.н.

  След това отново почнаха да хвалят Москва - какъв красив град бил, колко чист, колко скъп, луксозен и т.н., като подтекстът беше: вие тук в София се водите граждани, ама това град ли е?!

  Аз, разбира се, не издържах, и я запитах: Е, добре, след като в Москва е толкова хубаво, защо не се върнеш там?

  А тя: Да не съм луда...

  :-D :-D :-D :-D

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 86. 86 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#79] от "Norman Granz":

  Комунисткият призив към 'множественост на мненията' и 'търпимост към другомислието' са като мюсюлманските: траят, докато не дойдат на власт.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 87. 87 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#86] от "abdelhaqq":

  "Комунисткият призив към 'множественост на мненията' и 'търпимост към другомислието' са като мюсюлманските: траят, докато не дойдат на власт."

  И после вземат, че изколят всички инакомислещи.

  Много добро сравнение!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 88. 88 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 281 Неутрално

  [quote#77:"ХАРИ"][/quote]

  Ако знаеш какво означава думата "комуниззъм" няма да задаваш подобни въпроси...

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  "....филм на известния американски режисьор Оливър Стоун, в който той разговаря надълго и нашироко с руския диктатор Владимир Путин."

  Е ми сега, този още в началото се легитимира. Путин не е президент на Русия, а диктатор. По-нататък ясно какво ще пише. Не си струва да се чете. Ще го четат само предубедените като автора. И ще си плюят в устите до втръсване. И каква е ползата от всичко това? Ако някой плаща, той какъв ефект чака? Абе хора, не разбрахте ли, че Гьобелсов тип пропаганда вече не върви. И не защото хората са поумнели, как ли пък не? А защото сега има много източници на информация и хората не се лъжат лесно.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 92. 92 Профил на Dan Jidkov
  Dan Jidkov
  Рейтинг: 5 Весело

  Този Янакие явно не е "полезен" , а просто голям идиот :) интересно е гледаш и слушаш как планктонът се "опълчва и бори" срещу китовете в историята на човечеството. Планктон - Прост многоклетъчен с няколко нервни клетки, зачатък на елементарна мозъчна дейност и неспособност за независимо насочено движение микро организъм :)

 93. 93 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 583 Неутрално

  официалната руска линия, че Крим е руски, "референдумът" бил валиден
  —цитат от коментар 85 на Norman Granz

  Ами разбира се че Крим е руски! Какъв друг може да е?

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 94. 94 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Аз, разбира се, не издържах, и я запитах: Е, добре, след като в Москва е толкова хубаво, защо не се върнеш там?А тя: Да не съм луда...
  —цитат от коментар 85 на Norman Granz

  Навярно има някакви причини да не се върне в Москва.(Може, например да няма там удобно жилище и т.н.) Това си е нейна работа. Москва наистина е велик град, световна столица. А това "Да не съм луда" си си го прибавил ти, нали?.

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 95. 95 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3866 Весело

  До коментар [#84] от "bette":

  Путин отдавна вече не е Човек а Божество,и изобщо не се шегувам като го казвам!
  От 2012 до ден днешен трансформацията му в Божествения Астрал е завършена!

  klimentm
 96. 96 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3866 Весело

  До коментар [#94] от "ХАРИ":

  Говориш глупости,Москва не е велик град,Велик Град е Родния на Путин Петербург!

  klimentm
 97. 97 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#94] от "ХАРИ":Говориш глупости,Москва не е велик град,Велик Град е Родния на Путин Петербург!
  —цитат от коментар 96 на klimentm


  Ами да! И Петербург е велик град. Дори за Ню Йорк може да се каже че е велик град.

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 98. 98 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#96] от "klimentm":

  "Родния на Путин Петербург!"

  Който в подходящ момент ще бъде преименуван Путинград. ;-)

  Или може би не - както се знае, Путин е безсмъртен...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 99. 99 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3866 Весело

  До коментар [#98] от "Norman Granz":

  Всичко е пуснато вече в ход,организирани са екскурзии с екскурзовод за посещение на местата където малкият все още Володя е играл и израстнал,младежа който е посещавал курса по карате на петербургските бандити и мутри и където е изучавал жаргона на тези прекрасни, хора използван от него срещу Мегън Кели!

  klimentm
 100. 100 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#99] от "klimentm":

  "... местата където малкият все още Володя е играл и израстнал..."

  ... улицата, по която - залитайки - е носил куфара на Анатолий Собчак...
  http://english.gordonua.com/img/forall/users/24/2452/jpg_132.jpg

  :-D :-D :-D :-D :-D

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK