Колко много е много администрация

.

© Асен Тонев

.Анализът е от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Министерски съвет публикува Доклада за състоянието на администрацията през 2016 година. Щатната численост в държавните структури отново е впечатляваща – 132 648 щ. бр. плюс 11 779 щ. бр. в допълнителното щатно разписание. И това при положение, че 35 от всички администрации (общо 559 административни структури, прилагащи Закона за администрацията) не са попълнили информация за числеността си, а данните за 19 администрации са в несъответствие на нормативно установената им. Числеността в МВР е една от тези структури с най-съществени несъответствия, затвърждавайки пълния хаос в организацията и прозрачността на министерството (да припомним, че до 2010 г. никой, дори и министърът, нямаше представа колко са заетите там).
Ако оставим настрана проблемът с непопълнената или недостоверна информация, заетите в администрацията намаляват с около 4-5% спрямо миналата година. Като се има предвид, че от началото на кризата всяка година се залагаше намаление на администрацията и/или разходите за нея с по 10%, тазгодишното намаление съвсем не е достатъчно, а и вероятно е по-малко, заради непълните данни.
Какво друго ни показва доклада:

 • Съществен пример за неефективност и раздута администрация. През 2016 г. общо 26 администрации са изнесли дейности към частния сектор (аутсорсинг), но само в 4 структури това е довело до намаляване на щатната им численост. Миналата година отново имаше подобен пример.


  Повечето консултативни съвети са безсмислени структури, които харчат пари. През 2016 г. съществуват общо 72 консултативни съвета (включително два нови). Те осъществява дейността си като приемат годишни работни програми, но само 5 са публикували програмите си за 2016 година. 29 от съветите пък не са публикували информация за дейността, заседанията, решенията и състава си. В доклада се посочва, че липсата на тази информация "поставя и въпроса доколко същите, в ролята им на постоянно действащи органи на правителството, изпълняват нормативно определените им функции, за които са създадени" и се предлага редуциране на броя им.
  Електронното управление все още е блян. Наблюдава се застой в броя на администрациите, които нямат или не използват информационни системи. 65% от администрациите нямат системи за управление на документи, потоци и съдържание през WEB. 44% от администрациите нямат система за управление на база данни. 16% нямат информационна система за документооборот.


  Все още компютрите от висок клас да съсредоточени в централната администрация, независимо от факта, че основният доставчик на административни услуги са общинските администрации.


  Качеството и обслужването отново остават на заден план. Ето и няколко примера за това: 1) Един от основните приоритети на управляващите в Стратегията за развитие на държавната администрация 2014-2020 г. е именно внедряване на системи за управление на качеството, но през 2016 г. над 30% от структурите нямат такива. 2) Въвеждането на система за измерване удовлетвореността на потребителите пък е една от мерките за подобряване на административното обслужване, но все още над половината от администрациите (56%) не я прилагат. 3) Наредбата за административно обслужване предвижда възможността искания/заявления, жалби и протести, сигнали и предложения да се подават и чрез териториалните звена и поделения на съответната администрация, както и чрез общинските администрации. Все още само 28 централни администрации (от 109 общо) са създали такава възможност чрез техните териториални звена.

Като цяло няма новини.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Електронни услуги, 30% съкращение, двойно увеличение на заплатите и да си плащат осигуровките.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  Въвеждането на система за измерване удовлетвореността на потребителите пък е една от мерките за подобряване на административното обслужване, но все още над половината от администрациите (56%) не я прилагат.
  ____________
  Либертофонската администрация е тежест за данъкоплатците особено тези които не правят нищо и са назначени по линия на баджанаци и шуранайки без образователен ценз!
  Иначе трябва да признаем ,че администрацията е станала по-вежлива.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3488 Весело

  Ще изчакаме поредната - Стратегия за развитие на държавната администрации,която ще е поредната от времето на министъра на държавната администрация - Николай Василев - 2008 година.

 4. 4 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Ние говорим за намаление на администрацията ,пък то комунизма от главите на нашите управници не си е отишъл,

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 5. 5 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Иначе трябва да признаем ,че администрацията е станала по-вежлива.
  —цитат от коментар 2 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи

  Колко да е вежлива при положение че въобще не ти отговаря и реди пасианси!?Наложи ми се справка в областното РЗИ(регионална здравна инспекция).За една седмица общо осем изпратени мейла на две различни пощи.Отговор-ниц.От 3 оставени телефона-двата не се вдигат изобщо,а третия даже не е и актуален номера.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 6. 6 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Тежко социалистическо наследство. Това отроче ще има да си го носим на ръце още един век време.

  CONTADOR GRATUITO!
 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Ще разбера колко много е,или колко намалява,когато:

  1.Предоставя се нова електронна услуга.Тя доведе до съкращаване на Х броя служители.
  2.Това доведе до икономия на Х лв,които ще бъдат пренасочени за.....
  3.И друго подобно инфо.

 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Престани да пишеш тъпотии миличко!
  Тази е същата администрация което мафиотите от БСП/ДПС си назначиха!
  На всички вече стана ясно, че ГЕРБ от една страна и БСП/ДПС от друга просто са двете лица на една и съща мафиоткса организация, заграбила властта не за да подпомага гражданите на тази обрулена страна, а за да си подсигури максимално висока печалба!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Много е тогава, когато администрацията престане да си знае гьола - тя трябва да е в услуга на тези, които й плащат заплатите, а не да им пречи. А започне ли да се изживява като висшестояща, не само, че е много, но е и много вредна!

  Мърфи е оптимист!
 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 780 Неутрално

  "От идеи се страхуват,а пък за отговорност някаква-дума да не става"-Нещо такова беше казал Царят за администрацията ни,когато като премиер му се наложи да се запознае с нея.

 11. 11 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 442 Разстроено

  МинистерскиЯТ съвет!
  Научете го тоя език най-накрая ...!

  http://postclamores.blogspot.com
 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Проблема на държавната администрация е, че половината от нея е съсредоточена в София, естествено с големи заплати и привилегии. Другата половина е пръсната из цяла България, естествено със смешни заплати, но трябва да свърши работата и на софийската администрация...!
  Естесвено, проблема с броя на чиновниците е постоянен. Странното е, че на места с огромно натоварване, хората са малко и със смешно възнаграждение, но изискванията към тях са големи. Обратното, на места с почти никаква работа е пълно с калинки внедрени по партийна линия...!
  Лично аз не мисля, че правителството на ГЕРБ ще има смелост, за да извърши каквато и да било реформа, още по-малко свързана с числеността на администрацията! Бедна ни е фантазията, какви пари се трошат по министерства и агенции в София, за да се осигурява сладкия живот на всякакви партийни номенклатури...! И не виждам индикации, че това скоро може да се промени...!

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  И като допълнение: по света обикновено администрацията не я пипат след избори. Държавата си има логистика и трае с години, за да я овладееш в тънкости. Администраторът не е политическо лице, а експерт. Тук след избори новите уволняват предишните роднини от село и назначават собствените. И те, като напълно некомпетентни, но много усърдни(най-взривоопасната комбинация), си го изкарват на тези, на които трябва да служат. И си остават на мнението, че даващият заплатата им е издигналият се роднина, дето ги е назначил, а не тези, които те така усърдно шиканират!

  Мърфи е оптимист!
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Всеки гледа да си нареди хората. И къде да ги назначи, да не би в частния сектор. Всеки гледа да е чиновник. Вярно заплатата не е голяма, но пък е спокойно.

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  МинистерскиЯТ съвет!Научете го тоя език най-накрая ...!
  —цитат от коментар 11 на nye


  Що не вземеш тоя пълен член да си го завреш там дето слънце не изгрява?! Побъркахте се с тая безсмислица! Плюс това грамотността се е измервала със знание на граматиката, когато народа не се е занимавал с други науки. Сега има съвсем други измерения и граматиката въобще не е мярка за грамотност

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 310 Неутрално

  "до 2010 г. никой, дори и министърът, нямаше представа колко са заетите там"

  Това ми напомня на една случка с Пената - пратил той футболистите на терена и ги подканя: "Айде, излизайте на терена, стига сте седяли по пейките!" Един футболист: "Ама, тренер! Ние сме вече 14 души на терена" Пената: "Aбе ние сега ще играем ли или ще се броим..."

  И нашата администрация така.

  Иначе абусрдът е пълен - как така не се знае на колко души превеждат заплата всеки месец?!?! Нали мюлюционерите като им стане време да се трансформират в сотаджи (за пенсиониране говоря) някой им придвижва служебно документите до НОИ и те само с по един автограф са готови пенсионирани. Счетоводство, ТРЗ, личен състав или там както и да се води звеното не може да не знае бройката на работещите. Просто не е възможно. Значи уж водят някаква статистика за престъпления, а иначе не знаят колко са... смях. Ако наистина никой не знае, да дам и аз едно IBAN-че...

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Причина е обърканото законодателство. За да обслужва перфектно изискванията по тъпите закони е нужна 5 пъти по-голяма администрация. А сегашната няма нито ресурс, нито капацитет да го прави. Строителният контрол например по ЗУТ има толкова много задължения, че предпочита да не прави нищо. А МОСВ контролира едва 10% от субектите, останалите действат "на тъмната страна на Луната". Калпава държава, калпава администрация. "Свободната пазарна икономика" лиши държавата от интерес да се грижи даже за собствените си имоти и те тънат в разруха. За администрацията всъщност има огромно количество работа за вършене, но няма ни интерес, ни стимул, ни даже умисъл за това.

 18. 18 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#13] от "султана глаушева":
  министерствата изграждат администрацията, администрациите- броят, количеството на министерствата

 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  За всеки 5 които излизат в пенсия да се назначават 1 или 2 !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Стратегия или анархия...
  Докато рефрена от песента "Коминизма си отива..." е актуален....не очаквайте промяна от Чоко и Боко(Rainbow 🌈 Warriors)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK