Ще се возим ли в мерцедеса на избирателните системи

Ангела Меркел. Общите избори в Германия са през септмври

© Reuters

Ангела Меркел. Общите избори в Германия са през септмвриПрез миналите няколко месеца всички станахме специалисти по изборни системи. Едни депутати, които сега гледат парламента откъм външната страна, лягаха и ставаха в телевизора с твърдения, че предлаганата с референдума система е като в Джибути. Това е велика глупост, но и вие едва ли знаете как се избират в Джибути. Тези дни друг депутат от Видинската изборна школа изреди десетина държави от Азия и Африка, които имали мажоритарни системи, но така ги омеси, че и техните ЦИК няма да го разберат. На всичкото отгоре важни хора от важна партия си играят на "тука има – тука нема" – в три следобед подкрепят, а в девет вечерта не подкрепят мажоритарната система. Те така могат да танцуват танго и по всяка система.


Това говорене на едро може да е добро за политически внушения, но е безполезно за разбирането на каквато и да е изборна система.


Помните ли Валери Петров, с лека парафраза – депутатът "дон Педро дрънка щедро на едро, а щом питаш го: де си? Той е все по конгреси."
Както много анализатори казаха, предлаганата мажоритарна система няма да мине в парламента и


ще се върви към смесена система


която хем да удовлетвори искането за голяма мажоритарност, хем да запази високата представителност на пропорционалното гласуване и да не се консумират негативите на 100% мажоритарно гласуване дори и по-меката система, гласувана на референдума.


Подобна е системата в Германия. Въпросът е дали тя е изцяло приложима у нас и дали нейното адаптиране няма да премахне добрите й характеристики.


Основните стълбове на германски "мерцедес" на избирателните системи са два:


- Пълно пропорционално представителство на политическите партии и коалиции в парламента.
- Много силна директна персонализация на депутатското тяло.


Как се постига това?


Запомнете, уважаеми читатели, числата 598, 299 и 5. Първото е броят на мандатите в Бундестага на хартия, второто е броят на депутатите, избирани в едномандатни избирателни окръзи (ЕИО) и е точно 50% от 598. И третото число - 5, е границата за влизане в немския парламент. От тези числа само 299 е твърдо и не се променя в процеса на изборите.


Избирателят има два гласа, събрани в една бюлетина


Тя е разделена с вертикална линия на две части. В лявата част са написани имена на кандидати (Хензел, Гретел Гюнтер, Мюлер, Ахмед, Юсуф, Фатима и т. н. ), а в дясната имената и абревиатурите на политическите партии. Срещу всяко име в лявата част е абревиатурата на партията, която го е издигнала, а под името е написана професията на кандидата. Може да има и независими кандидати. С тази част на бюлетината (с имената на хора) избирателят дава единия си глас за конкретен човек-кандидат от тези 299 мажоритарно избрани депутати и те заемат т. нар. директни мандати. Системата тук е М1 или обикновено мнозинство в един тур – който вземе най-много гласове - взема мандата. Втори тур няма. Каквото и да става по-нататък в изборната математика, избраните не могат да бъдат мръднати с топ от тези директни мандати. Затова ви казах да запомните числото 299.


Бюлетината

© Дневник

Бюлетината


Втората част на бюлетината е за вторият глас, който притежава немският избирател. Там под абревиатурата на партията с дребни буквички са написани имена на кандидатите от партийната листа. Дали са всички имена не мога да ви кажа. Тази част прилича на нашите бюлетини преди да се въведе преференциалното гласуване.


ВНИМАНИЕ!


Това е по-важният глас. С него се определя коя партия колко процента ще вземе в парламента. Тоест, точно както е в сегашния български парламент. Така се постига търсената широка представителност на обществените интереси в законодателния орган. Партийните листи в тази част на пропорционалното гласуване са твърди. Няма преференции и др. глезотии. Партиите са ви дали да си избирате личности, сега няма да се бъркате в подредбата на партийните любимци. Ако някой не ви харесва, щото е ходил да измъчва дядовци или пък щото е мома с държавен апартамент като многодетна майка няма значение - не може да го мръднете с преференция. Или го вкарвате в парламента, или гласувате за друга партия и вкарвате нейните любимци. Това са същите твърди листи като по кодекса Фидосова.


За съжаление и в Германия е възможно партиите да издигат един кандидат и в мажоритарната компонента на системата, и в пропорционалната. Така гарантират влизането на ценните си експерти и партийните любимци, за които стана въпрос по-горе.


До тук добре - 299 директни мандати са вече заети. Как тогава се постига пропорционалност, ако някоя партия вече има повече директни мандати, отколкото процента е спечелила от втория глас за пропорционалния компонент? Нали вече избраните не могат с топ да ги мръднат. Какво става, ако партията има по-малко мандати, а по-голям процент представителство?


Няма проблем, както се казва.


Нали ви казах, че числото 598 е колкото е броят на депутатите само на хартия.


Германският парламент всъщност е разтегателен


Не може да е по-малък, но може теоретично да се разтегне до 800 човека.


Тези партии, които имат повече директни мандати от мажоритарния глас на избирателя, отколкото процента са спечелили от пропорционалния му глас, не получават мандати от пропорционалното разпределение. Те имат т. нар. надмандати. Кандидатите в пропорционалната листа на тези партии духат супата, както се изразяваше един футболист.


Пример: - партия Х е спечелила 6% от пропорционалното гласуване и е логично да има 36 депутати. Да де, ама ако тя вече има 40 мажоритарно заети директни мандати (4 "надмандата"), то всички тези 40 депутати си остават вътре, а партията не получава мандати за пропорционалната си листа.


Другите партии обаче, които имат голям процент пропорционално представителство, но имат по-малко директни мандати ("подмандати"), получават допълнителни мандати за партийните си листи, с които да достигнат спечеления процент от пропорционалния глас. Тези мандати се наричат "изравнителни" мандати. Те изравняват общия брой мандати на партията с постигнатия процент от пропорционалния вот (вторият глас на избирателя).


Пример: партия У печели 40% пропорционално представителство и на нея се полагат 239 мандата в парламента. Да де, но тя има само 100 мандата от мажоритарния глас на избирателя (17%). Няма проблем – партията получава още 139 мандата (23%), които се заемат от кандидатите в партийните листи от многомандатните райони. Как се разпределят тези мандати по многомандатните райони е сложно за обяснение.


Има и една черешка на тортата.


Нали ви казах да запомните числото 5


Това в проценти е границата за влизане в парламента. У нас тя е 4%. В братска Германия и това не е сигурна бариера. Всяка партия, която не е достигнала 5% при пропорционалното гласуване (вторият глас), но е спечелила поне 3 директни мандата в мажоритарното гласуване (първият глас) има право да вкара кандидати от пропорционалните си листи.


Пример: - Партия Z достига само 4% от пропорционалното гласуване (вторият глас) и при 5% бариера се очаква нейните кандидати от листата да охлаждат супата и да гледат Бундестага откъм улицата. Да, ама не. Партията Z е спечелила 3 директни мандата и вкарва в Бундестага още 21 депутати, за да достигне 4% представителство от 24 избраници. Така, през 2004 г. ако не ме лъже паметта, Партията на демократическия социализъм на хер Грегор Гизи влезе в Бундестага с прилична група от 30 депутати. Тя имаше 4 директни мандата в Берлин и 4.4% в пропорционалния вот. Това облагодетелства малките регионални партии със силни позиции в определени райони. В това число с етнически базиран вот.


Как се справят избирателите?


На първо време са разбрали, че не са длъжни да дават и двата си гласа за една и съща партия.


Пример: Да кажем, избирателят Мохамед Юсуф много харесва мажоритарната кандидатка на "Да, Германия", щото протестира за съдебна реформа, иска интернет гласуване и приема фереджетата на обществени места. В същото време много харесва и програмата на партия "ОПГ" (Обединени Патриоти за Германия). Тя му обещава спиране на имиграцията, която отнема на Юсуф работата или му намалява надницата. Обещава му да изгради Великата стена. На изборите Юсуф гласува с първия си глас за любимата си кандидатка, а с втория за листата на любимата си партия "ОПГ". Така в Парламента влизат политически опоненти, качеството на законодателството се подобрява и Юсуф е доволен. Разбира се, Юсуф може да гласува за кандидатите на една и съща партия и с двата си гласа. По 50 евро на глас - 100 евро. Кой ти ги дава? Шега бе. Шегичка. Майтап. Такова нещо няма даже и в България.


Именно това право на избирателя да си раздвоява избора кара конституционния съд да обяви тази практика за нечестна. Тогава партиите се договарят за компенсациите в мандати, които онези с "подмандати" да получат от партийни листи, за да се запази процентното съотношение, което са постигнали от пропорционалния вот. Както е описано по-горе. Така Бундестагът става разтегателен с непредвиден размер.


Това е накратко описанието на германския електорален "мерцедес". Поради посочените по-горе особености сегашният Бундестаг има 622 депутати, но може да бъде и с 800, както са изчислили изборни експерти. Нали ви казах, че там депутатите са 598 само на книга. И след всеки избор ремонтират пленарната зала.


Как се оправя избирателят в тази система?


Могат ли българските избиратели да се возят на немския изборен "Мерцедес"?


Не могат. Най-много да го докараме до возило - трета ръка. Българският парламент не е разтегателен. Евентуалното адаптиране на системата ще я осакати и ще я направи още по-неразбираема не само за баба Иванка, но за много доктори на науките. Ще я разбира само един професор и аз дори му знам името. Но няколко социолози горещо ще я подкрепят. И тях ги знам поименно.


Какво мисля аз. Не, че има голямо значение, но все пак имам свобода на мненията и словото.


Мажоритарният компонент на тази система се реализира в един тур с обикновено мнозинство. Така може да има изключително ниска представителност. От 10 кандидати да влезе този с 11%, а 8 с по 10% и 1 с 9% да останат извън парламента. Опасността да влязат популярни "кухи лейки" и екстремисти е голяма. В този смисъл за мен лично е по-добре тази част да се реализира по предложената в референдума система М2, която дава "втори акъл" на избирателя, вдига представителността до над 50% и елиминира екстремисткия вот от първия тур чрез преговори за подкрепа.


Проблем за мен са и твърдите партийни листи в пропорционалния компонент. Партиите сега са малки групи от силно мотивирани активисти и не е логично дори да се допуска те да предлагат партийни листи, по които избирателите не могат да изразят предпочитание. Вижте анализите на "Отворен Парламент" за приходите на партиите за 2012 г. ГЕРБ имат от членски внос само 64000 лева. По 10 лева примерно да са плащали членовете на година – това са 6400 члена на партията. По тази логика БСП са направо кожодери. Те имат от членски внос 10140000 лева (над 1 милион). Делено пак на 10 лева това прави партия с над 100 000 члена. (http://43.openparliament.net/position/view-200).


Ако гледаме приходите на партиите, регистрирани в ЦИК за 2017 г. то става ясно, че партиите са събрали от членски внос "огромната" сума от 3 474 лева – всичките заедно! Три хиляди и четиристотин лева, не се шегувам! Пак делим на 10 лева, за да видим колко партийни члена са това. Получава се, че във всички регистрирани в ЦИК партии има само 347 члена, които са си платили членски внос от 10 лева. (http://43.openparliament.net/position/view-200). Другото е от други източници, а най-много от субсидията или иначе казано от нашите данъци – 4 675 552 лева и 81 стотинки.


Тези данни подкрепят моята теза, че партиите са просто едни разширени предизборни щабове без що-годе значима членска маса. Следователно е напълно нормално ние като избиратели да искаме драстично разширяване на възможността да пренареждаме листите даже и в смесена система, която става все по-вероятна. Писахме подробно за това.


Поставянето на изборната бариера в зависимост от спечелените директни мандати дава възможност на малки партии с разпознаваеми мажоритарни кандидати да намерят по-голямо представителство в парламента. Как това може да стане при фиксирания брой депутати на българския парламент, питайте някой друг.


И в заключение: каквато и математика да извадят от ръкава изборните шамани няма да има полза, докато разни семпли хорица с микрофони ни питат познавате ли си депутата?


Ако започнат да питат "Пречи ли ви някой да си познавате депутата", ще има надежда.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Няма да се возим, а ще ни извозват.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Депутат, само по местоживеене. За народен представител трябва да бъде издиган само човек живеещ постоянно в дадена област. Такива дето живеят на едно място пък се кандидатират от съвсем друго НЕ.

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1730 Весело

  Камъчето, изплюто накрая се казва "разпознаваеми лица от малки партии" и ние му знаем името на лицето. Да добавим: трябва да ходи бръснато щото електората го взима за джихадист.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Ще се возим ли в мерцедеса на избирателните системи
  ___________-
  Тази статия е типичен пример как може да се съчиняват стотици безсмислени новини на ден!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5844 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Кое е безмисленото? Че обяснява как се постига хем мажоритарно гласуване хем запазване на пропорционално представителство в парламента?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Предпочитам английския "Ролс-Ройс" - мажоритарна система в един тур. Е, от мен да мине - може и в два тура...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 8. 8 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 420 Неутрално

  А пък Корнелия се опитва да ни представи изгнила Лада за Мерцедес.

 9. 9 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Глупавите, но упорити опити да се наложи сурогата "преференциално" гласуване пред оригинала - мажоритарен вот - продължават.
  Що се дърпате толкова не мога да разбера, ей на , дава ви се шанс да преборите ГЕРБ.
  Наприемер чета наскоро, че Красимир Вълчев се бил писал русофил. Ами хайде да видим ако се падне в моя избирателен район колко ли гласа ще вземе мажоритарно....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 10. 10 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Генерал Шарл дьо Гол е видял и немската и английската и избрал най- доброто - мажоритарна в два тура.

 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":
  Правилно. Подкрепям. Какво е туй разпищолване всеки да се кандидатира откъдето му скимне. Я в тоя дух немедленно да се отмени отмяната на жителството . И на ергенския данък. И студентите 3 години по държавно разпределение.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Добър материал, няма да си кривя душата. Дори грубите закачки с партия ОПГ и подобни съм готов да подмина. Но материалът е закъснял много във времето. Времето му беше когато по инициатива на Плевнелиев можеше да има референдум за “Подкрепяте ли част от депутатите да се избират мажоритарно?“. Дори при 100% положителни отговори дупетатите щяха да си запазят правото да вземат решението по същество. След втория референдум това ще стане много по-трудно и няма да подмине оценките за нагло поведение.
  Резултатите от ключовото гласуване в парламента за повече мажоритарност може да откриете в табличен вид в края на http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/reformatorite-se-podigraha-s-570-hil-grazhdani-podkrepili-referenduma-51425
  Абстрахирайте се от мнението на Иван Сотиров и вижте числата. За мързеливите ще си направя труда да ги "сдъвча" малко: Гласували общо 193. От тях ЗА – 90, в това число ГЕРБ изцяло. Против и въздържали се – 103, от тях от РБ – 11. Видно е, че ако РБ бяха подкрепили Плевнелиев, щяхме да гласуваме за повече мажоритарност, а до референдума на Слави нямаше да се стигне. Видна е и незаинтересоваността на РБ, защото от група от 23 гласуват само 12.

 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  Благодаря на автора за ясното и изчерпателно обяснение на германската избирателна система. От което става ясно, че тя не е приложима в България. От тук пък следва изводът, че настоящата ни не съвсем пропорционална система с 31 многомандатни избирателни района и преференции в подреждането на листите си е най-добрата за нашата страна. Стига избирателите да знаят за какво гласуват. Както и при всяка друга избирателна система.

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Много точни разсъждения за ролята на втория тур при мажоритарни избори. Адмирации. Тогава гласувалите не за фаворитите избират по-малкото зло. Показателни са както резултатите от този избор, така и броя на отказалите се да участват в него.

  Ако махнем прангите на конституцията ни пък, по-удачно ми се струва да мислим за "свиващ" се парламент, а не за "разширяващ" се. Може да се реализира много лесно като "не подкрепям никого" се допусне като "партия", симпатизантите на която са представени от празни банки в дупетатската част от парламента.

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Депутат, само по местоживеене. За народен представител трябва да бъде издиган само човек живеещ постоянно в дадена област. Такива дето живеят на едно място пък се кандидатират от съвсем друго НЕ.
  —цитат от коментар 2 на 442

  До коментар [#2] от "442":

  Хайде по-меко: Заедно с професията в мажоритарния списък да се пише и района по местоживеене. Това, което искате ще си дойде от самосебе си. Няма нужда да се въвежда като норма. Но посоката на коментара ви е вярна. +

 16. 16 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Освен че, човек трябва да може да избира, трябва да има какво и да избере. Инак Бай Мангал и на Мерцедес да го качиш, все си остава същия.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  Немската система е чудесна за приложение в България с няколко малки корекции, които ще засилят мажоритарния елемент. Вдига се прагът на 5% и се свалят броят на депутатите. Така българските цифри стават 100/200/5

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  "Ако започнат да питат "Пречи ли ви някой да си познавате депутата", ще има надежда."

  ДА, пречи ми "някой" да си познавам депутата, защото по сегашния регламент гласуващите в чужбина не знаят как и къде се разпределя гласа им.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 19. 19 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Всичкия тоя шум около избирателната система е глупав и безсмислен. На фона на законодателната, съдебна и т.н. система, е като на прасе звънче. Ще увиваме кравешки екскременти в целофан.

  Birds of a feather flock together.
 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "pag":

  А от кого зависи дали ще го извозят или той ще ги вози?

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Какво пречи, когато гласуваме, ако е мажоритарно, да не избираме "вносните" хора, а ако е пропорционално, да пренаредим листата и да го изпъдим.
  А ако нагло са напълнили листата с парашутисти, защо ще гласуваме за точно тази партия.
  Искам да кажа, че не системата а ние сме хората, които могат и според мен трябва да правим избора - както впрочем си е по конзтитуция:).

 22. 22 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  При липса на контрол, справедливост, правосъдие, при наличие на огромна корупция, ще си изберем кой да ни "оправи". Патетично.

  Birds of a feather flock together.
 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#9] от "qwertqwert":

  Не знам как е с глупавите, но не разбирам умните, които си мислят или по-скоро се надяват и разчитат на разни модели избирателни кодекси, а не им минава през акъла по-лесното - бъдете активни, мислете и гласувайте - може да се окаже че не системата пречи ( нещо като с кривата ракета и космоса:)).

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#10] от "dorn":

  Не е лошо, само че сме го закъсали и си нямаме генерал Де Гол , та по този начин може и вероятно ще бетонираме разни псевдо- или почти- генерали...дето и така си ги знаем и НЕ харесваме.

 25. 25 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Има доказателсвта, че избирателната система е най-малкия проблем.
  В развитите страни, има всякакви системи има и монархии и в страните от третия свят има всякакви системи. Очевидно най-малко зависи от системата :)

  Birds of a feather flock together.
 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#13] от "Един препатил":

  Това е истината, от нас, избирателите зависи всичко, но виждате, дори в този форум 70 и повее %-ти, разчитат на системата, като че ли една каквато и да е система, ще смени избирателите и глупаците, платените, страхливите и подобни както се вижда от вече миналите избори, изведнъж ще станат други хора:).

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#16] от "gianni":


  Освен че, човек трябва да може да избира, трябва да има какво и да избере. Инак Бай Мангал и на Мерцедес да го качиш, все си остава същия.
  —цитат от коментар 16 на gianni


  Разумно и предлагам, да се кандидатираме ние от форума дето от 100км ни личи колко ги разбираме тези работи, та да "подобрим" състава на НС.

 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#17] от "penetrating":

  Общо взето съм съгласен и аз, катпо освен на всичко друго разчитам, че на купувачите на гласове и обикновените глупаци ще им стане трудно да гласуват и така тяхното влияние рязко ще намалее.
  Една добавка, защо да не са 50/100/5, все ми се струва че и така ще свършат работа, а и няма да се наложи голямото и според мен вредно раздробяване на над 200 района.

 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Мерцедес, BMW, какво значение има, ако книжките са взети в рушвет в ДАИ ?

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#26] от "tsvetko_51":

  Да, така е. И причина за това е, че от една страна голяма част от гласовитите привърженици на мажоритарната система не познават настоящата пропорционална система и никога не са използвали възможностите, които тя им дава. Както няма да използват и тези на мажоритарната. А от друга страна, че не са разбрали две неща:
  Първо, че мажоритарни са кандидатите, а не те, избирателите. И по някакво странна заблуда си мислят, че те ще бъдат единственият гласоподавател, който ще избира своя кандидат.
  Второ, по напълно непонятни причини те си въобразяват, че "малките групи от силно мотивирани активисти" които сега редят партийните листи ще им дойдат на крака с блага ракия да ги попитат точно тях кого ще благоволят да посочат за кандидат в техния избирателен район.

 31. 31 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 426 Весело

  Тази ситема ни требе! Дори малко по-усложнена... Гаранция за 99% депутати на Герб. Нито Баце, нито Цецка ще я проумеят, но пък Цвък ще прави изборите.

 32. 32 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#2] от "442":

  Съгласен. по местоживеене, мажоритарна в един тур и без право да се кандидатира от друг избирателен район, ако е опитал в един. Бонус с огромна полза ще е и право на само 2 последователни мандата. Избори на всеки 2 години за половината депутатски места.

 33. 33 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Само не разбрах кое и е лошото на класическата пропорционална система с нулев праг за преференции!?Но нали сега един манипулатор излезе с гръмките фрази и стадото с ампутирани мозъци с телешки възторг побегна след него.По същия начин по който бягаше и преди 15год. след оня с 800те дена,а и след бая други.С тоя "умен" матриял-такава демокрация ни чака.Едно 90% от българите са толкоз тъпи че не бих им поверил да ми прекопаят лехата с лука в градината,а вие сте им дали права да определят съдбините на държава.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 34. 34 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Няма да е лошо политиците да слезнат малко от висините на трибуната на НС и да се отърсят от патетичните словоблудства които държат от нея.Да слезнат малко сред народните низини.На кой ги даваш тия изб.права?На кифлата с 1нервна клетка между ушите чието основно занимание е да прави селфита и муцунки и да събира лайкове във ФБ?Или на батката дет знае само да върти гуми с на тате колата и да се тъпче с химии?Или на старчоците които колкот пъти си отворят устата винаги започват с "А при бай Тошо беше по-хубаво,искаме си соца".Или може би на милиона тъмнокожи дет ходят на избори с клечките?Както се кацзваше в един хубав бг-филм-"Хайде стига сме си играли на абстрактен хуманизъм!".Едно 90% от народонаселението на страната заслужава не избирателни права,а БЪРЗА ЕВТАНАЗИЯ!!!

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 35. 35 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#23] от "tsvetko_51":
  При едни мажоритарни избори вероятността някой да отиде на предизборно мероприятие е много по-висока. За мен примерно да питам Красимир Вълчев или Георг Спартански що е то русофилство и има ли то почва в ГЕРБ- респективно в Реформаториския блок (светла му памет...).........................................
  При пропорционални народа гледа кво казва Баце, кУрнелка, за следващите избори Учиндолския , кво пише в Дневник , Блиц и Шоу и дотам.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Германската система ми харесва. Нашата с преференцията имаше същата функция.

 37. 37 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1602 Весело

  Ако и на този "Мерцедес" му се развиват болтовете, не го ща.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 38. 38 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  Проблемът ни не е в избирателната ни система, той е в хората които гласуват, независимо по коя система. Идеална изб. система не е измислена, въпреки туй някои държави са добре а други като нас - зле.

  klimentm
 39. 39 Профил на Реалист
  Реалист
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Една малка корекция - "изравнителните" мандати се въведоха, за да се гарантира пълната пропорционалност на крайния резултат, а не защото КС е сметнал, че възможността за различно гласуване на избирателя е нечестна. Напротив, възможността двата гласа на един избирател да се подадат за различни кандидати/партии е едно от големите предимства на германската система и то няма пряка връзка с получаването на "надмандати". Повече мандати от пропорционалния резултат на една партия може да се получат благодарение на мажоритарния избор в едномандатния район, а това няма връзка с гласуването за партийните листи. За да има пълна пропорционалност обаче (каквото е изискването на германската конституция според тълкуванието на техния КС), трябва да се компенсира ефекта от получените "надмандати" спрямо мандатите на партиите, които са получили точно толкова, колкото е техният пропорционален резултат. Именно затова от последните избори през 2013 г. се въведоха "изравнителните" мандати. С тях разпределението на депутатите точно отговаря на резултата, получен от партийната листа.

 40. 40 Профил на Реалист
  Реалист
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Най-големият проблем пред въвеждането на германската система у нас не е променливия брой на депутатите, т.е. наличието на "надмандати" и "изравнителни" мандати. Може да се ползва системата в Шотландия, която е почти идентична с германската, но там броят на депутатите е фиксиран, както е и при нас.

  Наличието на 2 гласа е голямо предимство за Германия, но при нас ще се превърне в голям недостатък. Защо? Защото нашите партии няма да пропуснат възможността "да измамят" системата. Двата гласа работят, ако партиите са честни и издигат своите кандидати в едномандатните райони от свое име. Ако обаче, мажоритарните кандидати на партиите изведнъж станат представители на друга партия или дори са независими, тогава смесената компенсираща система спира да работи! Партиите-хитреци ще си вкарат своите "независими" мажоритарни кандидати, но това няма да намали пропорционалните мандати на тази партия! Точно така се получи в братска Италия - големите партии регистрираха измамни листи, които уж бяха на друга коалиция, и така водещата партия с 30 % от гласовете получи 60 % от депутатите.

  Опитът с "германската" система в Италия безславно се провали и бе отменен.

  Така че, ако се въвежда смесена компенсираща система в БГ, то избирателят трябва да има само 1 глас (както е и сега), който подава за конкретна личност (независим или представител на партия). Всъщност точно такава е била и оригиналната германска система - първите избори за Бундестаг 1949 г. са провеждани така. По-късно въвеждат двата гласа - това работи в Германия, в Шотландия и Уелс, но НЕ работи в Италия, Румъния и 100 % сигурно и в България.

  Германската система, но с 1 глас, и в момента се прилага на изборите в провинция Баден-Вюртемберг. Между-другото, това е най-богатата провинция във ФРГ...

 41. 41 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  "Ще се возим ли в мерцедеса на избирателните системи"
  ===================
  Не.

  Еретик
 42. 42 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 636 Разстроено

  Не щем Мерцедеси, че много им се развиват болтовете напоследък...

  "We're not gonna take it! Anymore."
 43. 43 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#14] от "plebs":

  Идеята с празни банки в Парламента е добра и отдавна съм я предлагал. Само няколко уточнения. Бюлетина "не подкрепям никого" се включва в общия процент и определя брой празни депутатски банки. Това ще има най-малко две ползи. Първо, ще мотивира партиите да се харесат на избирателите за да гласуват за тях и да се борят за висока избирателна активност, а не да работят за тезата "всички са маскари", която демотивира избирателите и те гласуват "не подкрепям никого". Второ празните банки не струват на данакоплатеца нищо, а не като сега хем се водят депутати, хем вземат заплати и други облаги, хем банките пак празни. И още нещо, според мен трябва да има и "негативна преференция" (съзнавам, че термина преференция не е точен) При което във втора колонка като германските бюлетини да се гласува отрицателно против една личност от партийните листи на друга партия. Мисля, че тогава Пеевски или Волен например, ще видят парламента през крив макарон.

 44. 44 Профил на Andrey Siderov
  Andrey Siderov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "Един препатил":

  Има логика в това, което казваш, но не може да се отрече и следното: Все пак партиите малко от малко ще се замислят кого да посочат в едномандатен район с пряка елиминация... Пример - Цецка Цачева, която беше изхвърлена с преференцията... При сегашната система това няма особено значение, защото не оказва влияние върху общия брой депутати на парнията - просто влиза следващия кукер в листата. При мажоритарен избор обаче, където цецка щеше да загуби мандата за Герб, не съм убеден, че биха я издигнали... При всичките условности, все пак мисля, че поне основните партии биха се стремили да търсят малко по-читави кандидати... Друг е въпроса, дали най-читавите въобще биха се навили да се занимават с подобен цирк...

 45. 45 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#44] от "Andrey Siderov":

  Извинявайте, може да се отрече и аз ще го направя. Въобще не се надявайте, че партиите ще му мислят много кого да посочат за свои кандидати в едномандатните райони. Ще мислят много повече кого къде да посочат и с каква комбина да го вкарат. Нали не си представяте която и да било партия да каже на свой дългогодишен функционер: "Чупарата, не ставаш, няма да те номинираме, ти си бита карта". Няма да го направят за да не си цепят партията. Мислите, ли че има и един единствен едномандатен район, който би избрал Цветан Цветанов? И в ГЕРБ не мислят. Ама нали не си представяте да не бъде номиниран? Ще го сложат дори и да са сигурни, че ще загуби. А и примерът с Цецка Цачева не е показателен. Тя беше отстранена от "ефекта 15/15" - т.е. купените цигански гласове. Той и Цветан Цветанов беше отстранен в Благоевград по същия начин. Което с известна доза на чувство за хумор може да се разглежда и като още едно преимущество на преференцията. За това колко много в ГЕРБ държат на Цецка Цачева, колкото и пъти да не бъде избрана най-добре говори фактът, че я направиха министър на правосъдието.

 46. 46 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 96 Неутрално

  За мен би било интересно ако някой коментира предложената от БСП смесена система. На първо четене аз намирам три големи недостатъка. Първият: - премахване на възможността за преференциални гласуване в пропорционалната компонента. Вторият - едновременно издигане в мажоритарен и пропорционален изборен район. И то при условие, че мажоритарния вот е в един тур, а листите са твърди(без преференция). Тези двата проблема в съчетание не са добро решение. Компромис може да има, само ако има преференция. Иначе мажоритарния кандидат, който води и листа, като стане министър освобождава две места за партийни послушковци от задните места в листата, и то без избирателят да има възможност да ги преподреди. И третият проблем е предложението гласовете на неизбран кандидато от мажоритарния изб. район да се прехвърлят з листата на същата партия в многомандатния район. Това е пряко нарушение на основен стандарт - един човек и един глас. Предлага се на практика част от избирателите да гласуват с два гласа за пропорционалната листа на партията. Това деформира пропорционалността при разпределение на мандатите и ощетява партиите, които са решили да не издигат мажоритарни кандидати. Тези тънки сметки не трябва да минават незабелязано.

 47. 47 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#46] от "stoil_stoilov":

  Напълно сте прав в забележките си. Имам само едно възражение - проектът на БСП не трябва въобще да бъде обсъждан. Първо защото такава избирателна система никой не е предлагал, а още по-малко за нея някой е гласувал на референдума. И второ - каквото и да предложи БСП то човек и без да го чете в подробностите може да бъде сигурен, че е някаква комунистическа уйдурма. Както Вие правилно забелязвате в конкретния случай.

 48. 48 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 784 Неутрално

  На тези избори гласуваха под 50% от имащите право на глас избиратели. Това е проблем, както на легитимността на управлението така и на опозицията. За да има по - пълна представителност на гражданите, чиста пропорционална система с преференции без ограничения, бариерата за влизане в НС трябва да е 3 а не 4%. А когато, участвалите в гласуването граждани са по - малко от 50 +1%, от имащите право/а не противоконституционото "задължение/ на глас , изборите се обявяват за невалидни и се провеждант нови. Докато т. нар. български политиците се научат, че за да бъдат избрани трябва да уважават тези, които ги избират.

 49. 49 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Има подобрен български мерцедес:

  http://www.politika.bg/article?id=51244

  Известен е поне от 10 години.

  В петък (30.06.2017) от 14:00 часа в Парк-хотел "Москва" ще се обсъждат 1) мерцедесът и 2) системата, предложена от БСП.

  Бъдете здрави!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK