Как 70-годишни социалисти спечелиха 20-годишни студенти

Привърженици на Джеръми Корбин преди речта му на музикалния фестивал Гластънбъри, 24 юни 2017

© Reuters

Привърженици на Джеръми Корбин преди речта му на музикалния фестивал Гластънбъри, 24 юни 2017Преди три години малко хора бяха чували за белокосите Бърни Сандърс и Джеръми Корбин. В момента обаче те са начело на възраждане на политическата левица в САЩ и Великобритания, което до голяма степен се дължи на младите избиратели и особено на тези, които тепърва започват да се интересуват от политика. Как 70-годишните социалисти спечелиха 20-годишните студенти?


Завръщане в бъдещето


Малко преди извънредните избори във Великобритания на 8 юни британският таблоид "Дейли Мейл" нападна Корбин и партията му със заглавието "Платформата на Лейбъристите ще ни завлече обратно в 1970-те." По отношение на икономическата и социалната програма, това не е далеч от истината – предложенията както на Корбин, така и на Сандърс за държавно здравеопазване, държавно-субсидирано висше образование и по-високи данъци за богатите са традиционни идеи на левицата през първата половина на 20-ти век.


Както отбелязва Сара Ленърд за "Ню Йорк Таймс" обаче, през 80-те и 90-те години те изпадат от програмите на левите партии, поели по "Третия път" на Бил Клинтън и Тони Блеър. Постепенно лявото се насочва към центъра, а традиционните му избиратели – работниците и бедните – де факто губят политическа представителност. Сандърс и Корбин обаче остават твърдо на левите си позиции и отпадат от ядрата на модерните леви партии.
Сандърс всъщност се присъедини към Демократическата партия в САЩ едва миналата година заради президентските избори. Преди да стане лидер на Лейбъристката партия във Великобритания, Корбин десетилетия наред беше депутат от лявото крило на партията. В този контекст сегашните им предложения не са нов, революционен път за лявото, а по-скоро завръщане към традициите и предаване на щафетата на социализма на новото поколение, пише Ленърд.Тук е и разковничето – в сегашната действителност младите избиратели са едни от тези, които се чувстват изиграни от капитализма.


Както в САЩ, така и във Великобритания цените на висшето образование и на наемите – двата принципни разхода на студентите – непрекъснато растат. Това кара младите да взимат големи заеми, които след това изплащат с години. Според тях обаче родителите им са израснали другояче – при достъпни цени на жилищата и съществено по-достъпни университети. В очите на много от младите избиратели сегашното положение е резултат от драстичното понижаване на данъците на богатите през последните 40 години. В този контекст откровено социалистическата програма на Сандърс и Корбин е много привлекателна за младите.Не 1989г., а 2008г.


Не по-малко важни са и събитията, оформили света, в който младите избиратели са израснали и живеят. За по-възрастните в САЩ самата дума "социализъм" е табу. Както Адитя Нигам отбелязва за "Уайър," по време на кампанията си Сандърс е атакуван и презиран за това, че се представя за "социалист" - дума, която все още е използвана като обида в американската политическа полемика. За родените на Запад след 1989г. обаче "социализъм" поражда асоциации не с тоталитарния СССР, а с утопичната представа за системата в скандинавските страни.


Икономическата реалност, в която младите за пръв път започват да си търсят работа или да взимат заеми е тази, останала след финансовата криза от 2008. В житейската им памет капитализмът и неговата дерегулация не е това, което отличава свободните САЩ от тоталитарния СССР, а е причината за ниските заплати, малкото работни места и невъзможно високите цени на недвижима собственост. "Много от нас не възхваляват, а се страхуват от капитализма," пише Ленърд.


Всичко това прави много от младите избиратели привърженици на възродените традиционни леви идеи, проповядвани от социалистите ветерани Сандърс и Корбин. В тези платформи те виждат рецептата за икономика, която няма да обслужва само богатите, но и тях – която ще направи в пъти по-достъпно висшето образование, влизането в пазара на труда и намирането на жилище.


Така в социалистическите идеи от първата половина на ХХ век много от избирателите под 30-годишна възраст за пръв път виждат това, което вълнува тях – и за пръв път се чувстват истински представени.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 545 Разстроено

  Това е ЧУМАТА днес!
  Чумата на

  ЛГБТ
  Зелени
  Социалисти/Комунисти
  Леви

  Чума, която води до:

  Повече социални помощи за хора с нисък интелект
  Мигранти от Азия/Африка

  Забранен е завоя на ЛЯВО!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
 2. 2 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Важното е, че в България 20 годишни либерали, громят 70 годишни социалисти!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 568 Неутрално

  На 20г ти е простено са вярваш в подобни глупости.

 4. 4 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Възраждане на социализма.... доста съм отвратен...все едно гримират труп...

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  "В тези платформи те виждат рецептата за икономика, която няма да обслужва само богатите, но и тях .''
  Да не бъркат платформа с реалност. Много хора така се заблудиха, а после излезе съвсем друго.

 6. 6 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  20 годишните - едни са прости, други наивни, колко му е да ги излъжеш със социалистически идеи. Въпреки че всеки път социализма се проваля и е очевидноо несъстоятелна и нежизнеспособна система.

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2268 Весело

  "Завръщане в бъдещето"

  Чудесно!!!
  Путинките обаче да си стоят в гардероба със скелетите.

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4688 Неутрално

  Има един много верен лаф: "Този, който до 25 годишна възраст не е социалист и този, който след 35 годишна възраст продължава да бъде социалист, не е съвсем наред с главата!"

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  "Πoвтapям, зaпишeтe cи – pycoфилcтвoтo и лявaтa идeя нe ca cиaмcĸи близнaци. Днeшнoтo yпpaвлeниe нa Pycия e пo-дяcнo oт гepмaнcĸoтo. Лявoтo днec e нa зaпaд. Фaĸт."

  Копирано от http://m.24chasa.bg/mnenia/article/6140299 © www.24chasa.bg

  Това специално за "левите" путинки, според които "демокрацията ни отне много, но ние ще ви върнем свободата". Как? - С "Манифест за Републиката".

  Клекнала снимка... :)

 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  Това е пряк резултат от пропагандата на левичарството чрез левите медии , които са преобладаващи в информационните агенции на Запад. Прикриват се комунистическите престъпления , не се говори за грандиозния крах на комунизма. Колко му е да заблудиш младите. Затова не веднъж съм казвал, че западното левичарство е по-опасно от ислямския фундаментализъм, защото е обхванало значителни слоеве от западните общества и се бори срещу западната цивилизация подло, с измама, отвътре.

 11. 11 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Ако нещо ще загроби човечеството, то това ще бъде социализмът.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Валери Найденов - "Тези избори счупиха тъпометъра" https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6140299

  Само не позна, че ГЕРБ ще въведе мажоритарните избори. Поне този сезон.

  Колкото по-силно натискат капака на тенджерата, толкова по-бързо ще се уморят. И парата ще избие.

  Спорът е за демокрация или партокрация, като последното у нас значи управление на приватизаторите. ТНТМ-ееца със златните очилца до съветника на О.Дайнов с трите лекарствени кули.

 13. 13 Профил на Кози Крак
  Кози Крак
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Лявото към което тези хора се целят няма много общо с лявото, за което вие си мислите.

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Ако ви попитат кой е най-големият бенефициент на обществени поръчки в строителството, вероятно ще отговорите - групата на Пеевски. Да, ама не е така. Най-големият бенефициент в този сектор е ГБС, бившият Главболгарстрой. ГБС беше приватизирано от червено РМД. Класацията се появи вотново в клуб Z, но не съм си я запазил.
  Та всичкото това също е в резултат на "фейк нюз", или по-точно на селективната подборка на истински новини, гарнирани обилно с пропагандистика.

 15. 15 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Лявото към което тези хора се целят няма много общо с лявото, за което вие си мислите.
  —цитат от коментар 13 на Кози Крак


  Лявото е тъпо и грозно навсякъде, другарю...

  Няма шики-мики.
 16. 16 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  До коментар [#14] от "plebs":

  ГБС - създателя на Цариградското море?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 17. 17 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Просперитета и благоденствието на западните общества доведе и до негативи. За разлика от майките и татковците, които от ранна младост самостоятелно взеха съдбите си в свои ръце, милениълите днес иждивенстват на гърба на мама и тате до 30-35-годишна възраст, пълнят главите си с авангардни идеи от колежи и социални медии и съответно приключват в гюбрето на социализма. Събуждането ще е жестоко. Толкова жестоко, колкото беше за изгубеното поколение на хипитата от 60-те.

 18. 18 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Бърни е типичен социалист, оказа се че с жена му така бъркали в кацата на един университет че фалира! Сега ги разследват за милиони присвоени. След тези хора и трева не никне.

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  До коментар [#14] от "plebs":
  До коментар [#16] от "korc":

  Този ми коментар беше за друга статия - "Как се готвят фалшиви новини".
  Наздравето е виновно. :)

  Наздраве.

 20. 20 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Това е пряк резултат от пропагандата на левичарството чрез левите медии , които са преобладаващи в информационните агенции на Запад. Прикриват се комунистическите престъпления , не се говори за грандиозния крах на комунизма. Колко му е да заблудиш младите. Затова не веднъж съм казвал, че западното левичарство е по-опасно от ислямския фундаментализъм, защото е обхванало значителни слоеве от западните общества и се бори срещу западната цивилизация подло, с измама, отвътре.
  —цитат от коментар 10 на tacheaux

  Точно така. И да допълня: университетите са пълни с професори-левичари, които пълнят главите на студентите с всякакви утопични социалистически идеи и мулти-култи глупости.

 21. 21 Профил на acw59525730
  acw59525730
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#1] от "Вонин":

  Личи си, че ти си високо интелектуален!

 22. 22 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  Социализмът вече е инструмент в ръцете на глобалистите и съставна идеология, възприета от либералите. Прогресивните либерали, които са водещи, са и социалисти. Не е редно да се прехвърля вината на възрастното поколение. Либералните идеолози и глобалисти насадиха социализма сред младото поколение.

 23. 23 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  всеки път социализма се проваля.
  —цитат от коментар 6 на Jumbo Jet


  https://pbs.twimg.com/media/DDeT45qW0AA1W6M.jpg

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 24. 24 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":


  "Има един много верен лаф: "Този, който до 25 годишна възраст не е социалист и този, който след 35 годишна възраст продължава да бъде социалист, не е съвсем наред с главата!""

  "лафа" всъщност е следният:
  "If You Are Not a Liberal at 25, You Have No Heart. If You Are Not a Conservative at 35 You Have No Brain"

  http://quoteinvestigator.com/2014/02/24/heart-head/

  Ама либералите нещо гледам че се ослушват.....

 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Социалистическите партии възседнаха вълната на неолиберлизма, предадоха левите и останаха без избиратели. Сега когтао неолиберлизма рухна нещата само се връщат по местата си. Сандърс бе по-добър от от Тръмп и Хилари, но по-слаб от системата ... за сега. Социализма няма алтернатива и както е казал Маркс : По-напредналите по-напред, а после и останалите. Скандинавците се оказаха първи достигнали соц по едолюционен път, сега е ред на САЩ и Британия,

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на Кози Крак
  Кози Крак
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#24] от "agile":

  "A witty saying proves nothing."
  -Voltaire

 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Въпреки че всеки път социализма се проваля
  —цитат от коментар 6 на Jumbo Jet

  :-) Това другаря Ци Дзинпин ли ти ги каза ?!
  Току що разсмя 2 милиарда души

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#23] от "Bicho Raro":

  БРАВО ! според снимката социализма ще се връща всеки път по силен и по съвършен ! Под ново име и под ново знаме , с други хора , но със същата идея, защото НЯМА "капитализъм със човешко лице" , а ние 1989 искахме "социализъм със човешко лице" ... а еволюцията ВИНАГИ продължава от точката на прекъсване , като се премахнат външните фактори

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  [quote#27:"dark'star"][/quote]

  От тези 2 млрд сигурно около 1000 се смеят останалите ревЪт с крокодилски сълзи заработавайки насъщния за 14-15 часа на ден. Работници с червени потници ( и с на..ани гащи)

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK