НАТО, Русия и провалените надежди

НАТО, Русия и провалените надежди

© ReutersКато човек, посветил години труд и лична енергия на напредъка на отношенията между НАТО и Русия, няма как да съм доволна от състоянието на тази връзка днес.


През 2004, когато започнах работа в отдела за отношения с Русия, в НАТО цареше оптимизъм и увереност, че тежкото наследство от студената война е останало в миналото. Очакването на мнозина – наивно в ретроспекция – беше, че отношенията между НАТО и Русия могат да се развият подобно на тези с Европейския съюз, където доброто партньорство в една област става стимул за сътрудничество по други теми.


Меденият месец


И така с оптимизъм за ново начало НАТО и Русия заработиха заедно в различни области. Например НАТО предостави на Русия иновативна и безопасна технология и инвестира милиони долари за обезвреждане на стари експлозиви в Калининград. В същия дух НАТО предостави на Русия възможност за участие в специализирани учения и технология за подводно спасяване, чрез която седем руски моряци бяха спасени от аварирала подводница край Камчатка през 2005 г.
Сътрудничеството премина границите на Алианса и Русия: работихме заедно по стабилизацията на Афганистан, а в началото на 2014 г. след почти едногодишни и сложни преговори бяхме близо до решение за съвместно евакуиране на химическите оръжия от Сирия.


Разбира се, не всичко беше цветя и рози. Имахме и сериозни разногласия - например относно системата за противоракетна отбрана на НАТО, решение, взето през 2009 г., или по решението на Русия през 2007 г. да спре да прилага Договора за обикновените въоръжени сили в Европа. И въпреки това години наред споделяхме желанието да работим заедно по теми от общ интерес въпреки различията помежду ни с надеждата, че достигане на съгласие по някои въпроси в перспектива би ни помогнало да преодолеем и сериозните ни разногласия. За жалост се случи точно обратното.


Непреодолими различия?


Годините на трудоемки преговори и сериозни инвестиции бяха провалени заради едно решение, взето посред нощ – 22 срещу 23 февруари 2014 г. от 4-5 души (поне според думите на руския президент Владимир Путин, излъчени в този документален филм).


Началото на руската агресия срещу Украйна беше най-драматичния знак, че предпочитанията на Кремъл за това как трябва да бъде организирана международната сигурност се различават значително от вижданията на голямата част от международната общност. Само един пример – в реч пред ООН преди две години президентът Путин призова за ред, базиран на решенията от Ялтенската конференция; едва ли са много европейските държави, които биха приветствали подобна геополитическа уредба днес. Затова не е учудващо, че не само страните - членки на НАТО, но и практически всички страни в Европа, включително и съседите на Русия, отхвърлиха руските предложения за нов договор за сигурност в Европа, който Русия се опитва да наложи едностранно от 2009 г.


И въпреки всичко мнозина продължават да се питат дали все пак не е по-добре да сме по-прагматични – да продължим партньорството с Русия в областите от взаимен интерес и да оставим настрани неудобни теми, като силовото анексиране на Крим в разрез с международното право и продължаващата руска агресия срещу Украйна. В крайна сметка може би с времето партньорството ще помогне да изгладим различията?


Ние в НАТО години наред вярвахме в този подход, но реалността го опроверга. Партньорството ни с Русия беше по-близко и по-изчерпателно, отколкото с която и да било друга държава. Но въпреки нашия ентусиазъм и въпреки ползите за Алианса и за Русия партньорството не успя да надделее над сериозните различия помежду ни.


Причината е, че НАТО е общност, изградена върху споделени ценности и принципи. Няма как просто да ги сложим настрани и се съгласим, че е допустимо Русия да променя едностранно и със сила европейските граници. Граници, които самата Русия беше признала и се беше доброволно задължила да спазва.


Тези принципи са и принципи, под които Русия също се е подписала – например Основополагащия договор за отношенията между НАТО и Русия от 1997 г., Римската декларация от 2002 г., Хартата на ООН, Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г. и Будапещенския меморандум от 1994 г. Какъв партньор е страна, която нарушава договорите си и погазва принципите, които твърди, че споделя?


Днес Русия продължава да нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна и на Грузия и да държи войските си в Транснистрия против волята на молдовското правителство. При това положение как бихме могли са подходим "прагматично" към Русия? След първата насилствена и нелегална промяна на международно утвърдените граници в Европа от края на Втората световна война нито съвестта ни, нито историята биха простили това.


Днес е особено важно да продължаваме да напомняме на Русия, че:


1. Принципите, на които е базирано съвременното международно право, са универсални и винаги надделяват над едностранното военно насилие.
2. Суверенитетът на която и да било държава не може да е относително понятие, което другите уважават само когато ги устройва.
3. Когато някой нарушава задълженията си по международното право, това не може да остане без последствия.


Диалог от силна позиция


При дадените обстоятелства не можем просто да продължаваме прагматично сътрудничество с Русия все едно че нищо не се е случило. Но това не значи, че сме спрели всички връзки с Русия. НАТО нито иска, нито може да изолира Русия с тактики от времето на студената война. Силна и ефикасна отбрана в комбинация с реален диалог: това е пътят, начертан от лидерите на държавите - членки на НАТО, във Варшава миналата година.


И без да сме партньори, има много теми, които можем и трябва да обсъждаме с Русия. Особено в условия на засилено военно присъствие и чести учения е много важно да имаме отворени и изпитани канали за комуникация, включително и между военните, за да можем навреме да отстраняваме недоразумения и да предотвратяваме инциденти. Такъв диалог служи да намалява риска от евентуална ескалация и може да помогне за установяване на по-прозрачни и предсказуеми отношения помежду ни при дадените обстоятелства.


Тук важна роля играе Съветът НАТО - Русия. В 15-те години от създаването си той продължава да служи като платформа за диалог. Сега с Русия имаме дълбоко принципиални разногласия, но също и форум, където можем да ги обсъждаме, както и някои теми от взаимен интерес - например ситуацията в Афганистан. И НАТО, и Русия продължават да ценят този форум, защото дискусиите продължават по взаимно съгласие. Това беше базата за достатъчно конструктивни отношения до 2014, която продължава да има стойност и за двете страни.


Мнението на Радослава Стефанова е публикувано в по-обширен вариант в списание NATO Review. Изданието прави уговорката, че изказаните тези не е задължително да изказват официалната позиция на Алианса.


Съветът НАТО - Русия работи нормално само 6 години


След края на студената война отношенията НАТО - Русия бяха институционализирани през 1991 г. с влизането в Северноатлантическия съвет за сътрудничество и програмата "Партньорство за мир" от 1994 г. Преди 20 години бе подписан Основополагащият акт НАТО - Русия, с който тези отношения придобиха формална основа. Тя бе подсилена през 2002 г. с основаването на Съвета НАТО - Русия като срещи за консултации по актуални въпроси на сигурността и пряко сътрудничество.


Ситуацията се промени с военните действия на руснаците в Грузия през август 2008 г. До пролетта на 2009 г. бяха замразени всякакви срещи в Съвета НАТО - Русия и сътрудничеството в няколко сфери. След това отношенията бяха рестартирани и срещите между двете страни продължаваха, но времето от преди 2008 г. така и не се завърна. Алиансът продължава да призовава Москва да се откаже от признаването за независими държави на отцепилите си райони Абхазия и Южна Осетия. Всички практически съвместни действия в гражданския и отбранителния сектор бяха замразени през април 2014 г. сред анексирането на Крим.


На практика съветът НАТО - Русия просъществува 11 години. Каналите за политически и военни комуникации остават отворени, периодично се провеждат срещи на базата на реципрочност, но това не е новото, което и Запада и Русия очакваха преди едно десетилетие.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  Надежда никога не е имало. Русия няма как да забрави имперските си рефлекси.Просто е давала фалшиви сигнали докато и премине стреса от разпадането на СССР.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Защо толкова вълнения Радослава!?Какво ше прави НАТО без Русия или обратното!?Защото ако са в добри отношения, ше требе да започнат да правят капачки за буркани, в оръжейните цехове!
  Избираш едните за добри и другите за лоши,и играеш!La Vida es un juego!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 646 Неутрално

  С руските управници може да се градят отношения единствено от позиция на силата. Няма договор, който тази алчна и корумпирана върхушка да не е нарушила.

  Navigare Necesse Est
 6. 6 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 267 Неутрално

  С терористи не е преговаря.

 7. 7 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  НАТО започна с голяма лъжа- няма да се разширяваме на Изток. Излиза че НАТО е обещало нещо което е знаело че няма да изпълни. Всички думи след това за "сътрудничество" стават празни приказки.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2049 Разстроено

  Западът отново научи по трудният път че на Расия вяра не трябва да се има.Мечтите за проливи,свери на влияние,империята..глобална сила са все неща които в Кремъл са основа на политиката.Западът винаги е бил враг..в една или друга степен.И колкото повече Расия се превръща в суровинен придатък на същият този Запад толкова по-силно се разпалва противопоставянето на света.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Агресията срещу Украйна е най- тъпото нещо което Раша можеше да измисли за да се закопае сама..щото Украйна не е баш Грузия..
  Ако бяха си запазили добрите взаимоотношения всичко щеше да е различно..ни санкции, ни изолация..
  ..Русия в някакъв съюз с Украйна щяха да са голям фактор... а сега гледат цената на петрола и как пуши Кузя.. ... но нали Г. като искал да накаже някой първо му взимал акъла

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Тези принципи са и принципи, под които Русия също се е подписала – например Основополагащия договор за отношенията между НАТО и Русия от 1997г., Римската декларация от 2002г., Хартата на ООН, Заключителния акт от Хелзинки от 1975г. и Будапещенския меморандум от 1994г. Какъв партньор е страна, която нарушава договорите си и погазва принципите, които твърди, че споделя?Партньор на когото не може да се вярва. Путин призова за ред, базиран на решенията от Ялтенската конференция; едва ли са много европейските държави, които биха приветствали подобна геополитическа уредба днес. Затова не е учудващо, че не само страните членки на НАТО, но и практически всички страни в Европа, включително и съседите на Русия, отхвърлиха руските предложения за нов договор за сигурност в Европа, който Русия се опитва да наложи едностранно от 2009г."Государя си иска стария ред,не може да свикне с новите граници.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  " НАТО е общност, изградена върху споделени ценности и принципи. Няма как просто да ги сложим настрана и се съгласим, че е допустимо Русия да променя едностранно и със сила европейските граници. "
  Русия нищо старо не забравя и нищо ново не научава, това е извода. Иска всички да си затварят очите за нейните безобразия.

 13. 13 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Крайно време е форумните идиоти да разберат, НАТО ще се разширява, докато има страни, желаещи да членуват в него, а не колкото Бащицата им каже...

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  ато човек, посветил години труд и лична енергия на напредъка на отношенията между НАТО и Русия, няма как да съм доволна от състоянието на тази връзка днес.
  _____
  Е каква стана тя???
  Русия какво точно направи???
  Защото за САЩ и дъщерната организация НАТО е ясно!
  Либертокрацията с далновидните си мерки за облагодетелстване подпалиха Афганистан,Ирак , Северна Африка,Украйна и още няколко засегнати от по-малки прокси конфликти!
  При дадените обстоятелства не можем просто да продължават прагматично сътрудничество с Русия все едно че нищо не се е случило. Либертоносците трябва първо дълбоко да се разкаят.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Тая мила стрина забравя един факт. Фори оставяйки настрани , че това им е подарена земя, дори пставяйки настрани, че беше явна провокация едно възможно членство в НАТО на Украйна... нека остане всичко настрани...

  Обаче остава факта, че там хората се самоопределиха. И най съмняващият се , не се съмнява, че там основно живеят хора с руско самосъзнание.
  По същия начин както Косово се самоопределиха преди години. Които де факто са си част от Албания. По същия начин както кюрдите ще се самоопределят скоро.,

  И след като може за едните значи може и за другите. НАТО си изс... тези лай.. и сега се сърдят, като ги черпят със същото лекарство. Те си патят от типичното късогледство и лицемерие на Западната цивилизация

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 16. 16 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 553 Неутрално

  "3. Когато някой нарушава задълженията си по международното право, това не може да остане без последствия."

  Много хубаво. И какви бяха последиците след Транснистрия? Южна Осетия? Абхазия? Защо всички мълчаха като партизанин на разпит докато нещата не ескалираха с Крим? Снишаването "да мине бурята" хич не е българско изобретение.

 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Крайно време е форумните идиоти да разберат, НАТО ще се разширява, докато има страни, желаещи да членуват в него, а не колкото Бащицата им каже...
  —цитат от коментар 13 на bez_ime2
  Хем са идиоти,хем искаш да разберат,че НАТО ще се разширява докато има желаещи.Ами те не,че не могат да разберат,не искат да го разберат.

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Агресията срещу Украйна е най- тъпото нещо което Раша можеше да измисли за да се закопае сама..щото Украйна не е баш Грузия..Ако бяха си запазили добрите взаимоотношения всичко щеше да е различно..ни санкции, ни изолация....Русия в някакъв съюз с Украйна щяха да са голям фактор... а сега гледат цената на петрола и как пуши Кузя.. ... но нали Г. като искал да накаже някой първо му взимал акъла
  —цитат от коментар 10 на lynyrds

  Украйна си е баш като Грузия, просто подхода на руснаците и целите са им съвсем други!
  За Украйна от тази ситуация просто няма полезен ход, от НАТО няма да получат нищо то това си е ясно от самото начало, да не говорим ,че Украйна в някои отношения вече е по-зле от Саудитска Арабия в спазването на човешките права!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Дневник, пускайте анализи на Ноам Чомски и на Кисинджър.

 20. 20 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  До коментар [#18] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Украина не знам коакво няма да получи от НАТО. Но двуглавата кокошка получи враг на западната си граница. Изгуби буфер и сега Мисква е на няколко стотин километра от враждебна територия. мъдро

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#18:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  Оле майко, а Русия много спазва човешките права, особено на мъртвите...
  Колкото повече Украйна се отдалечава от Матушката ви, толкова по-бързо ще се развива...

 22. 22 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#17:"chicago514"][/quote]

  Може би малко ги надценявам...

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  Нашите политици пацифисти са виновни наравно с Путин. Занемаряването на отбраната на НАТО подтикна Путин към агресия. Сега реват, че Путин бил виновен. Не може да бъде виновен един, дълбоко престъпен в душата си политик, ако му даваш напразни надежди, че ще му се размине.
  Нека си припомним каква е целта на наказателното преследване на престъпниците. Целта на затвора не е наказването на престъпника. Целта е да се даде ясен сигнал към следващите престъпници.

  подпис
 25. 25 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ''НАТО''е изградено бърху споделени ценности''и най -накрая, каквото каже САЩ.Как така една държава не възрази на САЩ,ами всички вкупом като овце отидоха в пустинните планини на Афганистан да носят ценности и принципи.Между другото в квартирата на НАТО заплатите са огромни и за да не ги загубят им трябва враг.И аз да вземам 10000 долара на месец цял ден ще плюя по кагото ми каже ГОСПОДАРЯ.

 26. 26 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#18] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Ако Украйна се приближава до Саудитска Арабия то Раша настига Северна Корея..

 27. 27 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  "През 2004, когато започнах работа в отдела за отношения с Русия, в НАТО цареше оптимизъм и увереност, че тежкото наследство от студената война е останало в миналото."

  Ако това е така, в НАТО работят наивни до идиотизъм хора. През 2004 Путлер вече беше завършил втората чеченска война с цялата палитра на военни престъпления, беше отровил хората в московския театър, беше посегнал на гражданските свободи и беше започнал изграждането на днешния тоталитарен режим.

 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#18] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  "За Украйна от тази ситуация просто няма полезен ход, от НАТО няма да получат нищо"

  Това, което получават е достатъчно. Всеки народ трябва да изстрада свободата си. Украйна доказа, че може да спре руските танкове без противотанкови комплекси. Днес вече си произвеждат тези комплекси. Който е бил танкист нека събере кураж да седне в танк и да настъпи срещу тези комплекси.
  Грузия свали 5 руски самолета в една светкавична война. Колко руски самолета полетяха над Украйна през 2014 г и колко руски летци ще полетят днес особено след демонстративните зенитни ракети извършени ТОЧНО В СЪСЕДСТВО С КРИМ.
  Това е искрена миролюбива политика на украинската армия. Показват какво ги чака ако полетят над Украйна и руските генерали разбраха намека.

  подпис
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  Путин ще бъде изгонен със сила от Украйна и от това ще последва дълга пауза в руските претенции за властване върху други народи. Дълга пауза, но без гаранция, че някога отново руснаците няма да тръгнат след някой нов луд.

  подпис
 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  "Причината е, че НАТО е общност, изградена върху споделени ценности и принципи. "
  Доброто НАТО срещу лошата Русия. "Истината е въпрос на гледна точка" За манипулациите обаче няма нито граници, нито пречки. Не бяха Осетия и Абхазия, които нападнаха Грузия, обратно беше. Киевският Майдан не беше инсцениран, организиран и платен от Русия, от Запада беше. И не Русия праща войски и оръжия на границите на НАТО, обратно е. Трудно ще се намери някой, да повярва, че Русия ще напада Полша и балтийските държавици. Имат си поляците зъб на Русия, балтийските викинги също. Имат си грузинци, абхазци и осетинци стара вражда и арменци и азери си имат, а днестърската република е населена с руснаци. Руски са и Крим и Донбас. Защо НАТО се меси? За Сирия госпожата не пише. Инвазията в БИ и Африка е на Запада, но НАТО не е замесено, нали госпожо!

 32. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  Ние имахме късмет, че Путин нападна Украйна преди нашите политици напълно да закрият армията. Преди да са превърнали армията в шоу за забавление на гласоподавателите.

  подпис
 33. 33 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Русия не може или не иска да разбере, че правата й се простират до там, до където се простират правата на съседите й. като краен резултат - Русия ще се обгради отвсякъде с "врагове". И ще се капсулира като Северна Корея.

 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  "Ние имахме късмет, че Путин нападна Украйна...."
  До коментар [#32] от "Иван К":

  Стига бе, ако Путин беше нападнал Украйна, нямаше вече да има такава.

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Русия е автокрвтична империя. Със смяната на императора нещата ще започнат отново...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на Костадинка Костадинова
  Костадинка Костадинова
  Рейтинг: 221 Неутрално

  И студената война не е хубаво нещо, ама нека си остане студена. Другата е опасна. Много опасна.

 37. 37 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#4] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Няма да сътрудничат бе каскет. Не виждаш ли, че писаното слово е в МИНАЛО време.
  Сега има ембарго за империята на злото.

  Ялтенски споразумения му се приискали на ситният фашист.
  Ми не, ембарго каза белият човек и го направи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#36] от "Костадинка Костадинова":

  Новата студена война ще затрие Русия.

  Путлер се готви да повърне Крим. Стана му ясно, че светът няма да забрави за свинщините му. Махне ли окупацията над Крим може и да има смекчаване на санкциите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#34] от "Judjuk":

  А кой нападна Украйна бе мушморок?
  Що има ембарго Путинландия тогава?
  Как може да се правиш на ударен по този въпрос?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 40. 40 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#31] от "Judjuk":

  ...................Защо НАТО се меси? .....................

  Ако НАТО се намеси дефицита на мъже в Русия ще е пет пъти по-голям от този след ВСВойна.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#18] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":"За Украйна от тази ситуация просто няма полезен ход, от НАТО няма да получат нищо"Това, което получават е достатъчно. Всеки народ трябва да изстрада свободата си. Украйна доказа, че може да спре руските танкове без противотанкови комплекси. Днес вече си произвеждат тези комплекси. Който е бил танкист нека събере кураж да седне в танк и да настъпи срещу тези комплекси. Грузия свали 5 руски самолета в една светкавична война. Колко руски самолета полетяха над Украйна през 2014 г и колко руски летци ще полетят днес особено след демонстративните зенитни ракети извършени ТОЧНО В СЪСЕДСТВО С КРИМ.Това е искрена миролюбива политика на украинската армия. Показват какво ги чака ако полетят над Украйна и руските генерали разбраха намека.
  —цитат от коментар 28 на Иван К


  ... интересното е, че украинците се справят с производството на ракети, а рушлямчитата - не :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 42. 42 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#23] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":Кажи ама честно , ти Православен или Правоверен руснак си?
  —цитат от коментар 29 на ka2


  )))... ами правоВОРен е!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 43. 43 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#27] от "spiegel":

  И беше оставил да умрат моряците от Курск. Оцелелите трийсетина млади мъже, които Норвегия можеше да спаси, но Путаран не им разреши.
  Това не му попречи после да плати на същите норвежци да му извадят подводницата, щото Русия няма технологията да го направи и да му я закарат в руско пристанище, но вече с труповете на мъжете.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#31:"Judjuk"]"Причината е, че НАТО е общност, изградена върху споделени ценности и принципи. "Доброто НАТО срещу лошата Русия. "Истината е въпрос на гледна точка" За манипулациите обаче няма нито граници, нито пречки. Не бяха Осетия и Абхазия, които нападнаха Грузия, обратно беше. Киевският Майдан не беше инсцениран, организиран и платен от Русия, от Запада беше. И не Русия праща войски и оръжия на границите на НАТО, обратно е. Трудно ще се намери някой, да повярва, че Русия ще напада Полша и балтийските държавици. Имат си поляците зъб на Русия, балтийските викинги също. Имат си грузинци, абхазци и осетинци стара вражда и арменци и азери си имат, а днестърската република е населена с руснаци. Руски са и Крим и Донбас. Защо НАТО се меси? За Сирия госпожата не пише. Инвазията в БИ и Африка е на Запада, но НАТО не е замесено, нали госпожо![/quote

  ... като сте малко и бедни ще си седите кротко в ъгъла и колкото ви отпусната... това е положението, свиквайте ... пари за вас насетне не се предвиждат ))))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 45. 45 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#38] от "Росен (Путлер капут)":

  Вова се готви да умре на тоя пост и Крим ще бъде върнат само посмъртно.

 46. 46 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Причината е, че НАТО е общност, изградена върху споделени ценности и принципи."
  Но Русия на Путин още не е дораснала до тези принципи, така че сътрудничеството между НАТО и Русия е като разговор между хора, говорещи на различни езици. Езикът на Русия е езикът на силата.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 47. 47 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1526 Весело

  Няма договор, който тази алчна и корумпирана върхушка да не е нарушила.
  —цитат от коментар 5 на Schopenberg


  Пробвай се да цитираш няколко договора, които руснаците са нарушили.
  Може и такива, за които вече са осъдени!
  С фактите не е като с плющенето на тъпотии...

  I Want To Believe
 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  "Путлер се готви да повърне Крим."
  До коментар [#38] от "Росен (Путлер капут)":

  Те си луд Росене. Догодина мостът ще бъде готов. После с ферито до ялта и оттам в Сочи и Кавказ. Кеф!!! Пък ти стой в дупката си. Щото много знаеш. Руснаците сигурно са те регистрирали и няма да те пуснат, ако не дай боже ти се случи и нещо още по-лошо. Ама напълно заслужено.

 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  "А кой нападна Украйна бе мушморок?"
  До коментар [#39] от "Росен (Путлер капут)":

  Обяснил съм в пост34.

 50. 50 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1186 Весело

  До коментар [#48] от "Judjuk":

  Колкото енергийния дето трябваше да им пуснат за миналия дед мароз...

  Имало едно време ссср...
 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  До коментар [#31] от "Judjuk":...................Защо НАТО се меси? .....................Ако НАТО се намеси дефицита на мъже в Русия ще е пет пъти по-голям от този след ВСВойна.
  —цитат от коментар 40 на Росен (Путлер капут)


  По-кротко Росене. Дефицитът може да се окаже тотален за всички. Недей да предизвикваш съдбата. Премиерът Ляпчев е казал "Со кротце, со благо, но и с малко кютек, но само ако се налага".

 52. 52 Профил на Viper_c
  Viper_c
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Има пряка зависимост между мизерията в Русия и стабилността в света.
  Още 10-тина години и нефтът ще бъде полу-забравен, точно като пържолите в суперите на голямата бензиностация. И да, светът ще диша по-леко!

  Комунист и на некролог да го видиш - пак му удари шамар!
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 54 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#25] от "chuggun":
  И аз да вземам 10000 долара на месец цял ден ще плюя по кагото ми каже ГОСПОДАРЯ.

  Ти и за жълти копейки неспираш да плюеш както ти е казал господаря.Видно е от коментара ти.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  [quote#18:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]
  —цитат от коментар 21 на bez_ime2
  Оле майко, а Русия много спазва човешките права, особено на мъртвите... Колкото повече Украйна се отдалечава от Матушката ви, толкова по-бързо ще се развива...[/quote]
  Това от коя летяща мантра на либералните ентусиасти ги преписа това ???
  Украйна от както бе превзета от либертофонската креатура - милиардера Порошенко загуб и всички източни пазари а за западните са съвсем не конкуретни!
  Украйна съвсем го закъсаха ...за да се оправят както и друг съм казвал им трябват 30 години преход и над $1 трлн. безвъзмездна помощ а Петро Порушенко за сега само им продава предприятията за жълти гривни на западни доброжелатели!
  Моля не ставайте смешни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 57. 57 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  До коментар [#28] от "Иван К":
  Стига сте си съчинявали новини бе аланкоолу! Я пак си прочети какво си написал? Те украинските новобранци бяха прегазени и повечето се предадоха без бой на няколко бригади трактористи и миньори в пред пенсионна възраст, какво ли ще не на редовна войска? НАТО няма ангажименти със спасяването на Украйна за сега а тя ще се разпадне и раздели добросъседски.

  До коментар [#18] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":"За Украйна от тази ситуация просто няма полезен ход, от НАТО няма да получат нищо"Това, което получават е достатъчно. Всеки народ трябва да изстрада свободата си. Украйна доказа, че може да спре руските танкове без противотанкови комплекси. Днес вече си произвеждат тези комплекси. Който е бил танкист нека събере кураж да седне в танк и да настъпи срещу тези комплекси. Грузия свали 5 руски самолета в една светкавична война. Колко руски самолета полетяха над Украйна през 2014 г и колко руски летци ще полетят днес особено след демонстративните зенитни ракети извършени ТОЧНО В СЪСЕДСТВО С КРИМ.Това е искрена миролюбива политика на украинската армия. Показват какво ги чака ако полетят над Украйна и руските генерали разбраха намека.
  —цитат от коментар 28 на Иван К


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 58. 58 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Радослава Стефанова съвсем правилно забелязва, че "ние в НАТО години наред вярвахме в този подход, но реалността го опроверга". Факт, който говори сам за себе си. Да вярваш, че една дивашка империя ще се води според "споделените ценности" на Запада е абсурд. Абсурдът доведе до това, че "меката сила", прилагана в последното десетилетие от меките китки в Европа и Щатите доведе до това, че Путлер си разпаса геополитическия пояс, а отгоре на всичкото именно политиката на Запада го превърна в кумир на значителна част утепляци. Единственият начин да се разговаря с Русия е от позиция на смазващо военно превъзходство. Докато авторката не докладва, че НАТО харчи поне 2% за отбрана и разполага с адекватна мощ срещу Русия за принуда чрез заплаха, по-добре да се въздържа от коментари.

 59. 59 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Доста слабичко четиво! Което и не учудва в предвид факта, че отношенията на това ниво и между такива играчи не се уреждат от калинки като Р. Стефанова.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1679 Весело

  ''НАТО''е изградено бърху споделени ценности''и най -накрая, каквото каже САЩ.Как така една държава не възрази на САЩ,ами всички вкупом като овце отидоха в пустинните планини на Афганистан да носят ценности и принципи.Между другото в квартирата на НАТО заплатите са огромни и за да не ги загубят им трябва враг.И аз да вземам 10000 долара на месец цял ден ще плюя по кагото ми каже ГОСПОДАРЯ.
  —цитат от коментар 25 на chuggun

  10 хиляди долара на месец за теб ОГРОМНА заплата ли е?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 62. 62 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1679 Весело

  До коментар [#31] от "Judjuk":...................Защо НАТО се меси? .....................Ако НАТО се намеси дефицита на мъже в Русия ще е пет пъти по-голям от този след ВСВойна.
  —цитат от коментар 40 на Росен (Путлер капут)


  Няма нужда НАТО да се намесва, след като Боярищникът върши по-хубава работа при редукцията на материала.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 63. 63 Профил на veselyak
  veselyak
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#14] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  До коментар [#47] от "2.5":

  авторът е цитирал в статията си договорите нарушени от Русия. Допълнителни обяснения, след препрочитането на статията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK