Бузлуджа. Чинията. Паметта

На Бузлуджа, 2013 г.

© Красимир Юскеселиев

На Бузлуджа, 2013 г.
Климатът е мотор на историята, твърди известният френски историк Еманюел льо Роа Ладюри. Сигурно е така. Но, ей Богу, за мен си остава загадка защо всяка година – особено с настъпването на жегите – у нас се разразява и по един взрив в колективната памет на нацията, свързан с комунистическото минало.


Че топлината рязко повишава кръвната захар, спор няма – медицински факт. Ала при нашенските социалисти, изглежда, че проблемът е двоен – веднъж по физиологически, веднъж по идеологически причини (включително заради знамената, пропити със символиката на кръвта, но най-вече поради непреработеното комунистическо минало).


Впрочем връзката между комунистическата идеология и кръвната захар не е някаква собствено моя налудничава фантазия. Само припомням, че в началото на ХХ в. футуристът Филипо Томазо Маринети пише стихотворението "Сърцето ми е от червена захар", замислено да се превърне в химн на световния социализъм. Творбата се рецитира по соцвечеринки из цял свят, включително в България, но не щеш ли след края на Първата световна война споменатият Маринети заедно с друг виден италиански социалист – Бенито Мусолини (главен редактор на левия партиен официоз "Аванти"), тръгват да полагат основите на друг един тоталитарен проект – на фашизма в световен мащаб, което пък е друга тема, също не за пренебрегване.
Но да не се отклоняваме и нека се върнем към нашата комунистическа ябълка на раздора, отново разпалила страстите това лято: какво да се прави с чинията на Бузлуджа, този мегаломански бетонен монумент, издигнат през 1981 г. в прослава на БКП?


По логиката на закона отговорът е ясен: от 1992 г. паметникът е одържавен по закона за конфискация на имуществото на БКП и други тоталитарни организации.


В този смисъл решението на правителството "Борисов 1" от 30 септември 2011 г. да прехвърли тоталитарния паметник на Бузлуджа (бетонния поднос и колоната) за безвъзмездно ползване от БСП е абсолютно незаконно и морално недопустимо.


Незаконно е, защото безвъзмездното прехвърляне на държавна собственост е забранено от закона.


А е неморално, защото то – с лека ръка (дори заради едната задявка) – подменя моралното осъждане на БКП и на престъпленията, които тази партия е извършила през периода 1944-1989 г., бидейки партия-държава, като така обезсилва един от малкото лустрационни тестове в българското законодателство.


Да, Корнелия Нинова и кадрите на нейната партия-правоприемница навярно искат да си възвърнат контрола над чинията на Бузлуджа – безвъзмездно или на концесия за 10 години. За какво им е е друг прелюбопитен въпрос, над който е интересно да се поразмишлява.


Но нека сега опитаме да си представим сходна ситуация в Европа – например в Австрия или Германия. Какво би станало, ако партия или организация, заявяваща идейно родство с НСДАП (национал-социалистическата партия на Хитлер), поиска да стопанисва например:
а) рушащата се родна къща на фюрера в Браунау ан Им;
б) отломките в горите край Нюрнберг на стадиона с 400 000 места, който според проекта на Алберт Шпеер би трябвало да се превърне в една от емблемите на Третия райх.
Просто е немислимо.


И отговорите са предварително известни.


Австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка миналата година заяви, че "най-чистото решение" за родната къща на Хитлер е тя да бъде съборена. Вътрешното министерство на Австрия плаща наем за нея от 1972 г., за да не бъде експлоатирана тя за "идеологически цели", помествайки вътре център за социални грижи, който се е изнесъл през 2011 г. и т.н.
Никой обаче не преотстъпва родния дом на Хитлер на негови идейни наследници, които да го стопанисват "като исторически паметник за обществото и като партиен символ" (по формулата на Корнелия Нинова).


Същото в пълна степен е валидно и за гигантския стадион в околностите на Нюрнберг - тази гордост на Алберт Шпеер. Никой няма право там да възкресява нацизма, да прожектира филмите на Лени Рифенщал или да свиква сбирки на групи, изповядващи една заклеймена от историята идеология.


У нас обаче е друго.


БСП иска да си върне чинията (или подноса и колоната с петолъчка) на бетонирания старопланински връх не само за да сплоти редиците си, а и в името на един реванш спрямо историята. Дори е готова с тази цел да изнамери пари или пък разчита да изтръска еврофондовете с един подобен проект.


За да бъда разбран добре, искам да формулирам тезата си съвсем ясно:


НЛО-то от бетон, кацнало на Бузлуджа, е съвършеният музей на безумието и идиотщината на комунистическия режим в България.


Но при едно условие: като паметник за краха на една идеология и нейните престъпления (обновен и съдържащ съответната експозиция с богат видеоматериал и гидове на различни езици).


Недопустимо е една одържавена собственост, и то на този заветен старопланински връх да се експлоатира в интересите на една носталгична по комунизма партия, която да възкресява там тоталитарни митологеми, съсипали живота на стотици хиляди българи, пропагандирайки ги сред деца и ученици. Представете си примерно върволицата от училищни автобуси, пресрещнати от екскурзоводи на БСП, които разучават на Бузлуджа с децата следните стихчета на Асен Босев:
После доведе
в усоите твои
дядо Благоев
безстрашна дружина.
И като птица
из нея излитна
родната Партия –
майчица мила.
Това би било срам и позор за България.


Паметникът би могъл да се съхрани като исторически монумент, ако бъде отдаден не на БСП, а поверен примерно на околните общини (Габрово и Казанлък вече проявиха интерес), под егидата на Министерство на културата, като експозицията бъде разработена от водещи изследователи в историята на комунизма. Тогава вече ще има смисъл да се търси негово финансиране, включително и с европейски средства, както и от включването му в обиколките на туроператорите.


Монументът на Бузлуджа, пак повтарям, има смисъл само като носител на болезнената памет за комунизма, а не като символ на идеологическата или историческата подмяна, която и без това цари на това място.
Ето за какво иде реч.


На 2 август 1891 г. (20 юли по стар стил) на връх Бузлуджа се изкачват двайсетина представители на социалистически дружинки от Търново, Габрово, Дряново, Казанлък, Стара Загора (двама-трима се разсейват в последния момент). Тогава, както е добре известно, под председателството на Димитър Благоев се провежда учредително събрание на Българската социалдемократическа партия (БСДП).


Работата е там, че въпросните дружинки се възползват от честванията, посветени на годишнината от гибелта на Хаджи Димитър и неговите 26 четници, загинали на 18-19 юли 1868 г. Причината била, че при управлението на Стамболов имало доста строг закон за публични политически прояви.


Така или иначе фактът е налице – след 1944 г. на този връх се извършва една огромна историческа подмяна. Подвигът на Хаджи Димитър и неговите събратя, обезсмъртен в най-известната балада в българската литература, постепенно помръква под наченките на едно партийно-тоталитарно строителство. А връх Хаджи Димитър (както е истинското наименование на това място), лобно място на истински герои за националното освобождение, продължава да тъне в забрава заради бетонирането на това място на една идеология.


Извинете, но кое от случилото се на 20 юли (2 август) е по-значимо с оглед на българската история: саможертвата на едни поборници на българското Възраждане или раздумката на малка групичка хора с леви убеждения, решили да се сдружат под сенките на партиен принцип? Ботевата балада "Хаджи Димитър" или изображенията на Маркс, Енгелс, Ленин и на ламята на световния капитализъм, прободена право в сърцето с червеното знаме върху една от мозайките? За дълбоко съжаление на днешните български социалисти ликовете на Тодор Живков и на Людмила Живкова са безвъзвратно унищожени, но пък при нужда биха могли да бъдат заместени с мозайки на Владимир Путин или Корнелия Нинова (Тодор Живков също е бил изобразен на соцмонумента приживе).


Седем години след седянката на върха, председателствана от Димитър Благоев, по-точно през 1898 г., там се изкачват дейци на българското освобождение. Правото да държи тържествена реч е предоставено на Иван Кършовски, който през сълзи се обръща към множеството с думите:
Бузлуджа е новата българска Света гора. Докато за това има спомен, докато потомци изкачват върха със спомен за саможертвата от 1868 г., това ще е доказателство, че България още не е умряла, че българският народ още съществува, че старовременният юнашки дух и неустоимата храброст още не са изчезнали из сърцето на съвременния българин.


Да би знаел клетият народен поборник и другар на Хаджи Димитър какви речи някой ден ще се държат от този старопланински връх и чия памет ще се чества там. Могло ли е и през ум да му мине на него, видял с очите си освободена България, че вместо баладата на Ботев вместо:
Настане вечер – месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее, –
Балканът пее хайдушка песен!
оттук ще звучат псевдостихове като тези на Димитър Методиев от "Песен за генералната линия":
Над Старопланинската верига –
като петел,
червен и бухлат –
Слънцето кукурига.
И свети – през граници и разстояния –
твоето име,
твойто
червено сияние!
Съпоставката е зашеметяваща. Показателна за споровете, които водим и продължаваме да водим и днес. За паметта, която ни вдъхва живец, и за безпаметството, в което, волно или неволно, тънем.


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  Отличен текст. Ще си го архивирам. Браво на Дневник , че го публикува.
  За съжаление у нас истинска декомунизация не е извършена. Комунизмът бавно и полека се реставрира. Така е, когато тази човеконенавистна идеология не беше отречена, а комунистическите престъпления не бяха международно осъдени.

 2. 2 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 925 Весело

  Розови левичари се жалват, че червени левичари правели пропаганда.
  Забавно.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Много вярно. Тъкмо това е проблемът - че с клозетната чиния решетниковците ще прославят тоталитаризма и заличават паметта за поборниците за свобода. Същото правят с Петохуйника, построен върху паметните плочи на загиналите за България българи, турци, евреи. Същото е с капището на съветския мародер, където ходят да бият чела. С тази омраза към българската свобода и страст да фалшифицират историята скоро те ще поискат бул. Васил Левски да си "върне" името на шефа на съветските окупатори ген. Толбухин.

 4. 4 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  Царят взе Мусала,
  комунистите - Бузлуджа,
  Марешки -легарствата,
  Боко - пожизнено властта,
  а на нас остана кора от банана!!!!

 5. 5 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#3] от "spiegel":

  точно така. това нещо трябва да бъде съборено, като онова пред НДК. и като самото НДК, мен ако питат. за да не може никой да възкресява със сантиментална нотка мракобесието на комунизма.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 6. 6 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Точно така, това може да бъде само монумент на престъпленията и разрухата причинена от бкп и ссср!
  Отличен текст, най-накрая някой да изкаже това най-логично нещо!

 7. 7 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Авторът - сигурен съм, че има и противоположни примери на предоставените от Вас, но не ми е работа да търся, нито имам време. Иначе примери много - държавна собственост се преобразува в общинска и от там се продава/заменя или нещо друго неморално. А този паметник със сигурност може да стане нещо хубаво и полезно, но държавата, за съжаление, няма капацитета да го направи...

 8. 8 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 594 Весело

  Аз пък имам чисто икономическа причина да им бъде върнат "паметника" - реставрацията му и съответно подръжката на тази купчина бетон ще бъде невероятно скъпа. Стига да не им се дават държавни и европейски средства аз съм ок с това... :D

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Паметника на Бузлуджа е символ на величието постигнато от НРБ с труда на нашите баби и дядовци, майки и бащи, от нас самите в епоха на достойнство и благоденствие за всеки.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Абсолютно нищо против нямам цоциалистите да си вземат чинията.
  Дори ще им опростя левчето, което доброволно дарих по нареждане на класната и което мама и тате ми дадоха със скърцане на зъби, щото и те така доброволно бяха дарили пък по 5 лева по нареждане на директора и профсъюза.
  Ако не еднопосочно пътуване до Проксима Кентавър, пожелавам им поне интернационален камундяшки туризъм да развъртят , ще има бизнес в региона.
  САмо едно едно малко желанийце имам - в подножието да се сложи една малка уведомителна табелка.
  50х50 метра някъде, с еднометрови букви, та да се виждат от Позитано:
  "БКП взе решение Държавата да построи този паметник във възхвала на БКП с Държавни средства и задължително доброзорни дарения от Народа".

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  А и отеделно Николов реагира първосигнално - разбираемо за уманитарий.
  Всъщност по-интересното е друго - Откъде БСП като цяло и Мадам Лъжа в частност ще вземе необходимите средства за възстановяването на това "нещо". А сумата едва ли ще е по-малка от 10-на милиона лева.
  Откъде после ще имата пари за данъцит (които трябва да скочат съобразно ионвестираното, т.е. грубо 200 000 лева годишно) и за поддръжката му. Щото ако някой дрОгар си мисли, че ще потекат едни корейски, руски, сръбски и прочии камундяшки тълпи да му се възхищават и да ръсят $$$ на изпроводяк....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Аааа, и още нещо .Отсега да е ясно, че евентуални камундяшки сметки за няколко хотелчета около чинията са БЕЗ кръчмаря. Преспиване - в Казанлък.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Баламурници, шиткат ви вниманието към Бай Тошо за да проспите безобразията на планирания преход към олигархична държава.
  ОПГ-то си реализира проекта:
  1. Приватизация на финансовия капитал чрез входно изходна икономика, обилно кредитиране на умишлено фалирани държавни предприятия, както и избран отбор кредитни милионери. Това до 97-ма.
  2. Национализация на загубите през банковите фалити и превръщане на "национално отговорния капитал" в икономическа власт - приватизацията. Паралелно с това развития "охранителен бизнес" върши една от основните си задачи - охранява родните финансови барони от нежеланата конкуренция на "гнилия западен капитализъм".
  3. Залагане на основните механизми на поддържане на бъдещата олигархия - създаването на НЗОК, въвеждането на ДЗПО-то и т.н. Доразграбване на останалото държавно основно през заменки. Въвеждане на "граждански организации" като фактор във властта, забравяйки да прогледнат, че за ръководствата на тези "граждански организации" никой не е гласувал. Така за председател на БЛС примерно за десетки години се намърдва Илко Семерджиев и ДС сянката му - Стефан Сираков. В последствие се оказва, че двамата са масони в една ложа с Петко Сертов - каре в зелено в http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=410&aid=9767

  Честито ви поскомунистическо "гражданско" общество.

 14. 14 Профил на hybrid
  hybrid
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Трагикомедията на една сган!
  Родени от червеното знаме, ламтяли за парите на другите...подменяха всяка истина с лъжа..Докато тъй се овъртолиха, че днес воюват сами срещу себе си-щото хем са цоциалисти, хем капиталисти!

 15. 15 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 594 Весело

  Паметника на Бузлуджа е символ на величието постигнато от НРБ
  —цитат от коментар 9 на dark'star


  Нямаш представа колко си прав :D

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 17. 17 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Авторът е откачил от жегите,защото не можах да разбера какво общо има ''чинията'' с живота на фюрера.Когато онази власт е решила да прави паметници,никой гъг не може да каже,а сега писачи и драскачи като автора много.Както е казал народа, на умряло куче нож вади,само и само и само да вземе пари и да се пише бабаит.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Много точно! БСП се опитва да реанимира стари, позабравени времена и да измие ретроградния си образ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#10:"qwertqwert"]Абсолютно нищо против нямам цоциалистите да си вземат чинията.Дори ще им опростя левчето, което доброволно дарих по нареждане на класната и което мама и тате ми дадоха със скърцане на зъби, щото и те така доброволно бяха дарили пък по 5 лева по нареждане на директора и профсъюза.
  Събираха пари от всички ученици и беше задължително. Още пазя марката - удостоверение че съм платил, която бях задължен да купя като дете. Затова, моля да не твърдят че са построили тази идиотщина с партиен членски внос.
  Колкото до чинията - тя е уникален паметник на комунистическото безумие и е добре да остане, пък дали ще се руши ми е все едно.

 20. 20 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Паметника на Бузлуджа е символ на величието постигнато от НРБ с труда на нашите баби и дядовци, майки и бащи, от нас самите в епоха на достойнство и благоденствие за всеки.
  —цитат от коментар 9 на dark'star


  Дали така мислят стотиците хиляди българи, усетили на гърба си комунистическото "благоденствие и достйнство"?

 21. 21 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Страхотен текст. Въпросът е соц. партия ли е БСП ил просто разчита на гласовете на хора, които тъгуват по отминалата младост? .Социалисти ли са Първанов, Гергов, Шаренкова или едното "С" служи за повод да придобиват всичко построено преди '89 г. и като повод за усвояване на пари, чрез фирми на ДПС. БСП винаги са в ролята девствена старица.
  С потурчването на циганското население се отваря врата към още една контролирана група избиратели и още много пари, които управляващите ГЕРБ отпускат заради "Стабилността".
  Комунистически режим в демократична рамка. Контролиран Хаос.

 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Ако си вземат - чинията- трябва да изпишат пред входа на мраморен блок със златни букви цитати от автобиографии които трябваше задължително да бъдат написани за да хванат дикиш пред партийния секретар:
  -родителите му били неграмотни, но природно интелигентни..."
  -"... израстнал в мизерия и немотия..."
  -"... произхожда от малоимотно градско семейство на служещи с прогресивни разбирания..."
  -Това във времената когато комунистите са гледали на образованието и културата като дребнобуржоазни предразсъдъци
  -Ако си вземат чинията ще изпишат ли имената на избитите без съд и присъда от тяхната партия - духовници-военни -учители - хора на изкуството и обикновени българи които видите ли не са били съгласни с така наречената работническо - селска власт.

 23. 23 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Ще се усетят ли родните медиатори най-сетне да наричат върха с истинското му име - "Хаджи Димитър" Или пак каканижене - "Бузлуджа", "Бузлуджа"... Да се помни булзлуджанския "конгрес". И да се забравят самодивите на Ботев, целунали "юнак с дълбока на гърди рана", а да се напомни, че трябва да целуват ликовете на Т. Живков, Г.Димитров, Маркс, Енгелс и Ленин? АВторът добре се е спрял на чудовищната гавра с паметта на героя.

 24. 24 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Браво на Тони Николов.
  Това действително е зашеметяващо:

  "Над Старопланинската верига –
  като петел,
  червен и бухлат –
  Слънцето кукурига."

  Как да се обърнем сега към Корнелия и сие.
  Освен с "Кукуригуууу!!!
  Или пак да се върнем към Ботев и жегите.Там поне слънцето не кукурига.

  "Лежи юнакът, а на небето,
  слънцето спряло, сърдито пече,
  жетварка пее нейде в полето ,
  а кръвта още по силно тече."


 25. 25 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#9] от "dark'star":

  Паметника на Бузлуджа е символ на величието постигнато от НРБ с труда на нашите баби и дядовци, майки и бащи, от нас самите в епоха на достойнство и благоденствие за всеки.
  —цитат от коментар 9 на dark'star

  Бай Таньо, още тодарживковските поети са ти отговорили.
  "Над Старопланинската верига –
  като петел,
  червен и бухлат –
  Слънцето кукурига."

 26. 26 Профил на block
  block
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Паметника на Бузлуджа е символ на величието постигнато от НРБ с труда на нашите баби и дядовци, майки и бащи, от нас самите в епоха на достойнство и благоденствие за всеки.
  —цитат от коментар 9 на dark'star


  така като чета какво си написал си мисля, че чинията на бузлуджа е твоят символ - празен бетонен идол. куха черупка от някакво умряло животно бучната на брулен от ветровете баир без ясно и конкретно предназначение. фашизмът и комунизмът са едно и също нещо - само униформите им са различни. децата си ги уча и знаят, че соца е епоха на голям срам и страдания за България и че комунистите са курви и че трябва да се пазят от тях, да пазят собствеността си и родината си пък ако ще и с малко по твърди мерки.

 27. 27 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Тази продънена отвсякъде бетонна чиния трябва да
  я взривят барабар със червените вождове вътре !!!

 28. 28 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Тази продънена отвсякъде бетонна чиния трябва да
  я взривят барабар със червените вождове вътре !!!

 29. 29 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5075 Неутрално

  Много хубава статия за престъпната комунистическа партия, която трябваше да забранят и другите преименували се на социалисти.

 30. 30 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  ламтяли за парите на другите...
  —цитат от коментар 14 на hybrid


  Не знам как се ламти за парите на другите, когато няма частна инициатива и всичко е държавно... Виж, сега има доста по-голямо класово неравенство и повече бедни от преди. Но те бедните сами са си виновни, нали?

 31. 31 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Не разбирам смисълът на написаното ?? Нещо се е случило/построило в "най -гадната българска епоха". Така мрели ,така ги ровели (казваше баба ми) Българската история често са се случвали "гадни неща", от създаването та до днес ... Та досега за тази "чиния нищо". Когато мафиота поиска да я подари на БСП , медиите пак се кефиха:) Как той умно го забил .... Добре де да не я дават на БСП - дя я продават , да намерят решение за това нещо!?? Ако решат да го взривяват, това ..също е решение. Някой трябва да поеме отговорност и реши. Иначе........ това "идеологическо клатене" е толкова "остаряло времево", че чак смешно . Писано е за 1997 година... Добра би била логическа конструкция на тема , а ...какво правим с това или с такива неща? Къде по лесно е обаче да " говорим за таласъми", сигурно се плаща ?? Има нещо много перверзно да стоиш в дебат от 20 години !! Всяка инициатива ( политическа и икономическа ) извън мутренската се обявява за комунистическа. Нали Дневник направи и Ивайло Пенчев комунист :)) Иначе другото е да затворим очи и: Настоящето е прекрасно ; Хората се обичат и има хармония ; България има прекрасни села и много деца ; обществото е справедливо ....така :)

 32. 32 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#22] от "chicago514":

  които трябваше задължително да бъдат написани за да хванат дикиш пред партийния секретар:
  ---------------------------------
  Ами добре е да се напишат.
  И да се сравнят с думите на оня младЕж -кандидат за председател на ДСБ , произхождащ от постоянно репресирано семейство, дето само при управлението на Иван Костов живеело добре.
  Или пък как Георги Марков мотивира предлагането на Джеров Джуниър за ВСС - бил син на репресиран.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 33. 33 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Прехвърлянето на чинията към БСП ще причини поредните вреди и кражби.
  1. Съществува сериозно лоби, съставено от архитекти, Бански старци и политици, които ще поискат реставрацията да стане с държавни или от еврофондовете средства. Това ще се случи на всяка цена, освен ако гражданството не се възпротиви на всяка цена. Последното е малко вероятно, защото между двата лагера има сериозна група от добронамерени идиоти, които смятат, че от тази работа може да има и полза.
  2. Наивните твърдения на младата архитектка, че щяло да струва само 2.5 млн. е лъжа. Консервацията може и да излезе толкова и то с кански мъки, но реставрацията отива много по-нагоре. Това създава поредните условия за крадене и злоупотреба. А тя говори и за създаване на Музей на националната памет. Нищо, което е свързано по някакъв начин с комунизма не може да се нарича "национално". Това са хора, които отричат държавата и нацията. Предатели на своите. За самите архитекти, нищо добро не може да се каже - човек, който е готов за пари в стар център, сред паметници на културата, да плекне някой стъклен буркан и да ни убеждава, колко е хубаво заслужава само ритници.
  3. Дори и консервирането на чинията да се случи (т.е. да няма риск някой млад 70-годишен социалист да загине от бетонен къс, паднал от тавана, докато удря чело в пода), паметникът ще стане особено зловещо сборище на носталгици по престъпленията на режима и техните издънки. Престъпните режими трябва да бъдат запомнени именно като такива, а не да се реабилитират отчасти или напълно, щото видите ли и тогава са живели хора.
  Затова най-доброто решение е паметникът да се огради, да няма допуск до него и да се остави да си падне сам. Дами и г-да иновативните архитекти могат да научат много неща и от обратния процес на конструирането. Този на естествената деконструкция.

  CONTADOR GRATUITO!
 34. 34 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3199 Гневно

  Комплексарският комунистически символ е всичко друго но не и паметник!Това е апотеоз на едноклетъчно зачената простотия!С имена Пеко,Мако,Дако..Цоло....Цола все хора произлезли ит най-нисшата прослойка на селячеството.Умствено ограничени индивиди с уклон към показване .Е на такива днес се кланят гласуващите за БКП тата

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 35. 35 Профил на Бо
  Бо
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Бузлуджа е златен шанс да се раздвижи чуждестранния туристически поток към Казънлък и Стара Планина. Интерес определено има:
  https://www.tripadvisor.de/Attraction_Review-g2546905-d3557725-Reviews-Buzludzha_Monument-Kazanluk_Stara_Zagora_Province.html
  http://www.bcd-urbex.com/buzludzha-communist-headquarters-monument-bulgaria/
  http://www.abandonedberlin.com/2013/11/buzludzha-abandoned-communist-hq.html

  Нацисткият театър в Хайделберг е непокътнат и е в топ 10 на забележителностите:
  https://www.tripadvisor.de/Attraction_Review-g187286-d241593-Reviews-Thingstatte-Heidelberg_Baden_Wurttemberg.html

 36. 36 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Интелектуалните упражнения на дежурните всичколози по темата запачнаха. Вниманието и енергията на публиката се разфокусират в най - различни посоки, само и само, "матряла" люпещ семки и цъкащ с език пред "телевизора"заливан със скандал след скандал, възможно по рядко да си задава въпроса, защо гражданите на държава - членка на НАТО и ЕС са най - бедните в ЦЯЛА Европа, и по качество на живота успешно се конкурират с този в доста африкански държави. Със сигурност не е заради ".......болезнената памет за комунизма"
  Авторът, който освен очевидно интелигентен, е и образован човек/получил образованието си при този "комунизъм"/, със сигурност знае, че такъв по тези географски ширини никога не е съществувал. Съществуваше селски държавен капитализъм обут с потури и цървули и облечен с фрак и папионка. А на главата с каскет. От едро каре.
  Колкото до грамадата железобетон, за която става дума, това дори не е и подобие на изкуство. Тя просто трябва да бъде премахната до последното парче от мозайките, от сърцето на Балкана. Най - малкото за това, защото е опасна за хората/социалистите/ посещаващи това място един път в годината.

 37. 37 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#11] от "qwertqwert":

  "първосигнално", демек напълно безопасно идеологически и правилно партийно, реагират обикновено не-"уманитарийте". това много си личи по соц-школовката, която след прехода превръща катедрата по "научен атеизъм" във "философия" в противовес на "история на философията". защото именно "уманитаристиката" (явно сте техничар, или възпитаник на ПУЦ) произвежда ценност. и затова комунетата толкова се грижеха да се възпитават "правилните ценности" в "уманитаристиките".

  е, вече мина онова време. може да четем и пишем каквото си искаме. кофти, а.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 38. 38 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#36] от "subaru":

  и аз съм получил голяма част от образованието си при "комунизма". но не и ценностите му. дори и децата ми го знаят. т.е. да цалувам ръка на комундерската образователна система ли?

  בני אתה אני היום ילדתיך
 39. 39 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#30] от "Лео":

  не е "държавно", а е на избрани другари, които се маскират за "държавното".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 40. 40 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#9] от "dark'star":

  сложих минус, но ме разсмя тази откровена идиотия :D

  בני אתה אני היום ילדתיך
 41. 41 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#6] от "bastaa":

  не зная дали е "най-накрая", но със сигурност си струва да се пише по въпроса.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  "Бузлуджа е новата българска Света гора. Докато за това има спомен, докато потомци изкачват върха със спомен за саможертвата от 1868 г., това ще е доказателство, че България още не е умряла, че българският народ още съществува, че старовременният юнашки дух и неустоимата храброст още не са изчезнали из сърцето на съвременния българин.''
  Амин!

 43. 43 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#36] от "subaru":

  Заключението в последния абзац ми допадна много. По-горната част от текста обаче ми напомня пак на "що биете негрите". Българите живеят днес много по-добре от соца. Точно онзи социализъм с неговия вечен дефицит, достигащ комични измерения (помните ли дефицита за бирени капачки, например?), с опашките за всичко, ангарията по бригадите, безнаказаността на кварталните хулигански банди, отказването на хората от селското стопанство в името на реализирането на големия социалистически проект, където всички трябваше да станем миньори и аргати в металургичните комплекси и още, и още... Ако това ще е цената да имаш три дебели самуна и буца сирене, и Лили Иванова 24 часа, то не мерси. По-добре да "бием негрите".

  CONTADOR GRATUITO!
 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Всъщност..., както някой наскоро попита, на какво точно е паметник, паметника на Бузлуджа...??! За мен, предполагам и не само, това е паметник на комунистическата глупост!
  Мисля си, че няма да е много скъпо, цялата тази безсмислица да се натроши на чакъл и с чакъла да се направи някой път в района... И веднъж за винаги, да се сложи край на това безумие!
  Върха заслужава, един скромен паметник на Хаджи Димитър и неговите четници...!

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 488 Весело

  Паметника на Бузлуджа е символ на величието постигнато от НРБ с труда на нашите баби и дядовци, майки и бащи, от нас самите в епоха на достойнство и благоденствие за всеки.
  —цитат от коментар 9 на dark'star

  :)))):))))))))))))))))))))):))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  Вярно е ,че е много горещо,но все някакъв водоем,язовир,езеро,река, трябва да има наоколо...Иди,скачай във водата и стой там,докато се охладиш бе,човече,недей така....

 46. 46 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  "Паметникът би могъл да се съхрани като исторически монумент, ако бъде отдаден не на БСП, а поверен примерно на околните общини (Габрово и Казанлък вече проявиха интерес)"
  Тонито хвърчи из облаците и търси под вола теле. С високопарни слова и философски знания. Но там няма ни телета, ни волове. Монументът и в момента е собственост на Старозагорска област. Днешна Стара Загора няма нито ресурса, нито мощностите да ремонтира онова, което предишната Стара Загора построи. За 28 години държавата толкова изпосталя, че не може и да мисли за ремонт и стопанисване на паметника. Обектът е руина, покривната конструкция е напълно изгнила. Не си струва от него да се прави политика. Ама Тони може, той всичко може.

 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Любопитно

  До коментар [#7] от "Лео":
  До коментар [#9] от "dark'star":

  Да ви питам вас двамцата!
  Вие първо българи ли сте или първо сте комунисти?
  Чия памет трябва да се сложи на първо място?
  Тази за Хаджи Димитър и четата му или тази за комунистическата химера, която освен другото се оказа и всеядна ламя?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Любопитно

  ... Обектът е руина, покривната конструкция е напълно изгнила. Не си струва от него да се прави политика...
  —цитат от коментар 46 на Judjuk


  За какво и е тогава на БСП?
  Какво общо има една политическа партия с тази "руина"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 49 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Есть чиния-есть проблема, ньет чиния-ньет проблема. Просто като войнишка рядка боб чорба, семпло по Сталинска рецепта, нъл тъй каскети?!
  Поредна дъвка хвърлена на матряла, за да я джвака посред лято-част от фалшивия дабат БСП-ГЕРП, двете страни на ДС/БКП мафията. Аре нема нужда.
  От друга страна се явява и най-големия Кенеф в нашата Галактика, дори и в Мада Раша едва ли си имат такъв. Един ден като се гътне Главното Джодже може родните Задунайци да му я направят мавзолей. Тогава да видите що Холивудска продукция ще се снима там, все и някоя рубла ще може и да артише за форумния Чогуноариат.

  Поздрави от Генерала от планинската му резиденция и нездраве с една тънка Рецина.

 50. 50 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  "За какво и е тогава на БСП?"
  До коментар [#48] от "Храбър":

  Не съм бил, не съм и няма да съм член или симпатизант на предишна и сегашни комунистически партии. Защо им е на БСП монумента, те трябва да кажат. Преди време го бяха взели и не го стопанисваха. Вероятно са разбрали, че по въпроса държавата е напълно непричом и ще се опитат да привлекат някакви субекти и ресурси. Аз лично не съм убеден, че ще стане. Освен разрухата, там няма и ток, вода и каквото и да е, освен паркинги и благоустрояване.

 51. 51 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Друго си е да го дадат на СДС да го гръмнат. За това ги бива. Гръмнаха цяла синя идея, с един паметник ли ще се церемонят!

  Мърфи е оптимист!
 52. 52 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Бат Бойко вместо да вършипростотии, може да поиска комунягите да сиплащат за фашистките им събори на Бузлиджа!

 53. 53 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#9] от "dark'star":

  Баща ми е отказал за си взема заплатата когато са му удържали от нея без негово съгласие пари за изграждане на чинията на Бузлужа. За разните други самооблагания да не говорим. То през Османското владичество не са правили такива работи с християнското население.

 54. 54 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#43] от "г-н Думанов"
  Абсолютно съгласен съм с Вас. Могат да се добавят и хиляди други примери. Не зная, защо сте останали с впечатление, че при мен има някаква носталгия по "соца". Не няма. Просто когато някои елементарно спекулират, с "комунизма", след като максимално са се ползвали от облагите му, внушавайки че са били борци срещу него/а такива индивиди около нас колкото искате/, тази нечистоплътност, която се вижда от самолет, не ми е по вкуса. Толкова са много/борците/, че най - нормалното нещо е непредубедения човек да си зададе въпроса - как тогава въпреки тяхната "борба", този социален експеримент просъществува близо половин век. Това е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK