Конфликтът в Асеновград и границите на българското гето

Гето

© Надежда Чипева, Капитал

ГетоНа сблъсъци като този между българи и роми в Асеновград, обществото, а и държавните институции са ставали свидетели безброй пъти през последните десетилетия. Анализът и изводите, които могат да се направят от случилото се, не са нови.


Проблемът е системен


Той няма да се реши ако продължим да работим на парче и се задоволяваме с това само да потърсим, както обикновено, кой кого е провокирал и кой е започнал пръв; конфликтът няма да бъде усмирен като пратим багери да разрушат незаконните постройки или футболни фенове и рокери, които да скандират и да размахват юмруци.
Ще започна с признание за някои факти.


Да, интеграцията е двустранен процес


В него усилия трябва да полагат и държавата, и малцинствата. Да, по отношение на някои престъпления (кражби, грабежи и др.), броят на извършителите (на 100 хил. души) продължава да бъде значително по-висок при ромите, в сравнение с другите големи етнически групи - българите и турците.


Но, първо, политическите институции в България са демонстрирали многократно, че нямат интерес от интеграцията на ромите, в частност от справянето с т. нар. ромската престъпност (това понятие е използвано манипулативно с пропагандни цели и според мен е некоректно). Точно обратното.


За почти всички политически партии е изгодно
малцинствата да бъдат в гетата


Там, поставени в унизителни, мизерни условия на полуживотинско съществувание, са принудени да продават гласовете си. В частност, популистката радикална десница (НФСБ, ВМРО, "Атака" и др.), която организира шествия, протести и други акции срещу "ромските беззакония", фактически инкасира печалби от наличието на "врагове", срещу които да насъсква обществото.


Институциите по места нерядко си затварят очите за далаверите на ромските барони, защото в замяна последните им осигуряват политическа подкрепа.


В огромната част от случаите
ромите са в състояние на дългово робство


Те са в ръцете на безмилостни лихвари, които от своя страна са под контрола на организираната престъпност. За нея търговията с гласове е изгоден бизнес. Тя е посредникът между партиите и "електората". Парите получавани за ромските гласове обикновено отиват не директно в ръцете на самите избиратели, а служат за опрощаване на незначителна част от огромните им задължения при лихварите. Иронията е в това, че ромските гласове обикновено се продават най-скъпо на предизборното тържище.


Второ, могат да бъдат изказани много критични бележки към работата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. В него продължават да бъдат слабо представени позициите на автентичните ромски организации. Фактът, че начело на този съвет беше поставен вицепремиерът Валери Симеонов, известен с непремерените си, скандални изказвания и поведение спрямо малцинствените етнически общности, не може да бъде определен другояче освен като провокация. На ниво законодателна и изпълнителна власт, като цяло, практически липсват ефективни политически институции-посредници, които да изразяват интересите на ромите.


Трето, понеже ще ме обвинят, че не предлагам решения – ще посоча, както съм го правил и друг път на страниците на "Дневник", че образованието е ключът към интеграцията. Но дали българите, които ставаме все по-малко толерантни към малцинствата, сме готови да признаем, че сегрегацията в училищата и детските градини продължава de facto да съществува?


По повод на конфликта в Асеновград, социалният антрополог Харалан Александров посочи пред БНТ, разликите, които според него има, и трябва да бъдат отчитани, между начина на поведение и функционирането на гетото и света извън него: в гетата няма институционални механизми, които по мирен път да канализират конфликтите, там важи законът на силата и т.н. Ще си позволя да не се съглася. В съвременна България, която мнозина колеги определят като "превзета държава", все повече се стопяват границите между "света в" и "извън" гетото. Тези граници далече не изчезват само в случаите на алкохолно и наркотично опиянение на чуждите туристи по морето, които внезапно захвърлят социално-наложените поведенчески окови и мутират в буйстващи, безконтролни индивиди отключили своето деструктивно подсъзнание.


Ще попитам реторично, какво е доверието, което българите (като "доминиращ" етнос) имаме и можем да имаме на съда, прокуратурата, полицията, парламента и т.н., че ще разреши нашите проблеми, че ще защити нашите законни интереси? Нима само ромите са потърпевши от търговията с гласове или цялото общество страда от нея? Дали по-скоро не е вярно това, че всички, в това число българите, с бездействието си способстваме държавата да се превърне в огромен бантустан? Гето, в което всички етноси са тласкани в една или друга посока благодарение на изпитания от хилядолетия метод на "моркова и тоягата", докато управниците продължават да ни натрапват своите претенции за икономически ръст и успехи – при положение, че сме най-бедната и корумпирана страна в ЕС.


Изводът може да бъде само един и той е категоричен. Докато не се направят истински стъпки в посока към разрешаването на посочените по-горе институционални дефекти и проблеми, междуетническото напрежение и конфликти ще продължат да нарастват.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Любопитно

  Каква интеграция , бе ?
  Милиарди се изсипаха за ''интеграция'' и интеграция ЙОК ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 744 Разстроено

  За почти всички политически партии е изгодно
  малцинствата да бъдат в гетата

  Не за почти всички, а за всички парламентарно представени партии е изгодно това положение.

  Институциите по места нерядко си затварят очите за далаверите на ромските барони, защото в замяна последните им осигуряват политическа подкрепа.

  Институциите винаги си затварят очите.
  Много ми е интересно кой пръв от ромските барони ще се усети, че вместо да продава гласове, може да ги използва за да влезе сам той в НС. Предполагам, че на следващите избори ще има такъв.

 3. 3 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Оранжеви гащеризони, на колене и ... нека интеграцията започне!

 4. 4 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Такава статия се очакваше - оневиняваща циганите и изкарваща ги жертви на обществото, просто едни бедни, потиснати пролетарии.

 5. 5 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  Как точно се интегрират (и какво, аджеба означава този термин) мързеливи мързеливци с мързелашки навици? Хайде да спрат да ги хрантутят и да ги подгонят за престъпленията, които извършват и тогава да си поговорим пак за "интеграция".

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Дрън-дрън. Никой в Света не е успял да ги интегрира, а индийците направо са им били шута.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 277 Неутрално

  С интеграцията не върви. С дезинтеграция дали да не пробваме?

 8. 8 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 395 Неутрално
 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  "Милиардите " / не са толкова/ се изсипаха в ръцете на различни крадливи фондации и изобщо на стигнаха до обикновените цигани. Не защитавам циганската престъпност, но в тези фондации имаше достатъчно крадливи българи.

 10. 10 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Има начини за интеграция.
  Гласуване - образователен ценз.
  Престъпление - съд и затвор.
  Работа - тук ми е трудно.

 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Докато те самите не се опитат да бъдат като другите етноси, няма как да бъде различно.
  Между другото, почти не се сещам някъде интеграцията на циганите да е сполучлива.
  Въпросът е че в страни с малък или нищожен процент цигани, въздействието на последните е по-слабо и не се забелязва толкова.
  И друга разлика: в Западна Европа не ползват каруци.
  Иначе какви гета съм виждал в ОК...

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Проблемът е системен - така е защото държавата не прилага закона с цялата му строгост,изтеглила си е от гетата и циганите се чувстват безнаказани.

 13. 13 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1004 Весело

  требе да се каже направо... по-големата част от българите мразят циганите... при туй ги мразят расистки и ксенофобски, искрено и открито... и това много, ама много трудно може да се промени...
  единствения начин е българия да се отърси от прониналите във всички клонове на властта рушняшки престъпни групировки, да се реформира цялостно в съвременна европейска държава и да се надява... ако дтогаз не е станал некой голем гаф... че неколко десетилетия по-късно българите можеби ще приемат циганите за нормални човешки същества... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#13] от "tucker case":
  Във всеки случай съпротивата срещу ромския терор в бъдеще няма начин да преминава през Закона и Държавата!
  По-скоро може да се появят нелегални организации, които да отговарят на терора с контра-терор.

  [email protected]
 15. 15 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 525 Неутрално

  "Трето, понеже ще ме обвинят, че не предлагам решения – ще посоча, както съм го правил и друг път на страниците на "Дневник", че образованието е ключът към интеграцията. Но дали българите, които ставаме все по-малко толерантни към малцинствата, сме готови да признаем, че сегрегацията в училищата и детските градини продължава de facto да съществува?"
  Ми готови сме да признаем. Да, ставаме все по-малко толерантни. Няма нищо по-естествено след подобни случаи. Обратното би било нелогично и неразумно. И ако някой го очаква е малоумник. Кой би искал децата му да са в една детска градина или училище с циганета , или да работи с циганин или да го назначи на работа , за да бъдат застрашени здравето и живота му от въоръжена с брадви и колове циганска тълпа.

 16. 16 Профил на Костадинка Костадинова
  Костадинка Костадинова
  Рейтинг: 229 Неутрално

  " Да се оправдаваш с друго- е все едно да се миеш с кал". (Виктор Юго). И още ~ "Който затваря училища - отваря затвори". (Виктор Юго). Защо цитирам точно него ли? Сетих се че днес Гугъл му отдава почит. Между другото- нека припомня че Виктор Юго призовава политиците във Франция и тези по целия свят да помогнат на (този беден изстрадал народ). Призивът е отправен през 1876 година. Знаете за какво говоря. Така че- нека и ние почетем паметта му съвместно с Гугъл.

 17. 17 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Има начини за интеграция.Гласуване - образователен ценз.Престъпление - съд и затвор.Работа - тук ми е трудно.
  —цитат от коментар 10 на xmm


  Точно така. И социалните помощи не са пари на ръка, а данъчни отстъпки. Работиш, получаваш, не работиш - йок.

 18. 18 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Интеграция звучи добре,но трябва да има и желание на субектите да се интегрират,а по-вече от видно е,че въпросните субекти под интеграция разбират да им се дават едни пари,а те да безчинстват и да си правят каквото пожелаят.
  Можеш да накараш коня да отиде до реката насила,но не можеш да го накараш насила да пие вода.
  Та това важи и за интеграцията на въпросните...... а роми беше правилната дума,та дневник да не изтрият и това.
  Разбира се тези дето ги интегрираха години наред си останаха такива,че и по-зле,но всички ние платихме сметките,а ако поставим въпроса ставаме по лоши и от дявола.
  Избори ще има и за напред и въпросните субекти са необходими,та не очаквайте нещо в положителна посока,докато не изринем червената мутро-милиционерска мафия от властта и съдебната система.

 19. 19 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Добра статия. Но дори и във форума на Дневник чуваемостта на рациото ,на здравия разум е слаба. За българското общество като цяло пък да не говорим.....

 20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Демографията е безмилостна !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 21. 21 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Докато не започнете да пишете в статиите си 'цигани' вместо 'роми' , никой няма да ги приема като сериозен анализ, а като компромисни, политкоректни, та до страхливи и лицемерни....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 22. 22 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Диагнозата е тежка лечението е неизвестно уви!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 23. 23 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Да свикваме с това в България. Циганите винаги са били гравитиращи около мнозинството. Сега мнозинство няма. Не спазвали закона ! Защо да го спазват ? Имат светъл пример на ГЕРБ. Те навсякъде са "цигани" . Могат да скапят банка,да направят безсмислен строежа на път. Просто се интересуват от тяхното. С какво са по различни от истинските цигани ? Те развалят далекопровод за един - два тона жица!

 24. 24 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#20] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Наблюдаваме днес , в реално време , изчезването на българския етнос. Сблъсъците циганите - българи са само едно от проявленията на таз "смърт" на българите като нация. Българският народ показа своята нежизнеспособност. Той не можа да поддържа собствена държава /подарена му през 1878/ . Днешната пародия на българска държава е изпълнителят на собственото им унищожение. Имат ли българите сили да преодолеят този разпад и да се съхранят на географската карта ? Да останат държавотворен народ на Територията ни ? Отговорът е отрицателен.

  [email protected]
 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#23] от "sporta":


  „Ромите” са бъдещето на България. Искаме, или не искаме. Въпросът не е как да ги победим, а как да се адаптираме към този факт. Трудно е, но не и невъзможно. Ето предложенията:

  1. Разселване на компактните цигански маси в различни кътчета на територията.
  2. Възстановяване на институцията „Трудова повинност”.
  3. Въдворяване на ромските главатари в горепосочената институция.
  4. По-широко отваряне на органите на МВР за подбрани представители на ромския етнос.
  5. Адекватно изпозуваните на обучените кадри. Като ромски еничари.
  6. Интернати за ограмотяване на малките ромчета. Поне на част от тях. Отделно от родителите. Пари за това има – от Европа, разбира се. Те обаче биват окрадени от родните велможи.
  7. И най-важното – толерантност. Со кротце, со благо. И малко кютек, разбира се. Когато се налага. Най-добре – превантивно. И селективно.

  [email protected]
 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#22] от "vxa15365434":

  За съжаление бъдещето предлага цялата страна да стане Гърмен, Катуница и т.н. Намаляването на населението не е толкова страшно, ако всички етнически групи намаляват пропорционално, а не една (циганската) стремително да расте, а българската и турската да намаляват. Надявам се по-възрастните от нас добре помнят колко по-кротки и сговорчиви бяха циганите, особено като ги държиш здраво и наказваш бързо всяко безобразие. Времето на бездушие, безхарактерност и пълно неглижиране водят неминуемо към кървави разправи между етносите в страната, това трябва да го знае всеки, но явно на тези които правят големите пари сега в момента не им пука от това. Те няма да са тук със семействата си за да им се случи нещо. След 20 години ще живеем както през вековете на османско управление - всеки етнос в своята махала, барикадиран, заварден отвсякъде, а в точките на допир с "другите" от "другите" махали ще пламват стълкновения с кръв и жертви! ТОВА Е СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ В КОЕТО МОЕТО ПОКОЛЕНИЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ИЗЖИВЕЕ СТАРИНИТЕ СИ! НАЗДРАВЕ!!!

  [email protected]
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#19] от "thepirineagle":

  А политиците години наред нищо не правят, защото на тях им трябват циганите точно такива – нагли, неграмотни, бедни и мързеливи. Защото само такива хора ще си продадат гласа на изборите за кебапчета, дърва или пари. А гласовете им са важни за влизане в Парламента!!!!

  [email protected]
 28. 28 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#27] от "karabastun":

  Често се различаваме в мненията си ,но тук съм на 100% съгласна с теб. За съжаление си прав....

 29. 29 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Авторът на статията защитава ромите и обвинява само политиците, че държали горките роми в гетото. Донякъде е прав. Партиите имат интерес от ромските гласове. Прав е и че няма воля сред политиците да се справят с проблема.
  Но не можем да отречем факта, споделян тук от много колеги във форума - НИКЪДЕ по света тези компактни гета не са се интегрирали в обществото. Нито във Франция, нито в Испания, нито в Унгария, нито никъде. Гетото изражда само гето. Който иска да избяга от гетото, винаги намира начин. Например Професор Чирков как е станал хирург, а не крадец на желязо? Който иска, може да избяга от гетото - да учи, да чете, да се образова. Който не иска да избяга от гетото и да живее сред лайната - прав му път. Тези деветимата изроди от Асеновград са точно такива отрепки от гетото, които цял живот от престъпност са се изхранвали и друг живот не знаят. Сега ще излежат присъдите си и после пак ще посегнат да ограбят някоя бабичка.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 30. 30 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Имам чуството, че този текст е писан или съгласуван с БХК. Все същите неубедителни констатации, че не е направено достатъчно за интеграцията на циганите. Все същите напъни да се стовари вината върху нетолерантните българи и да се оневиняват горките роми, изпаднали в дългово робство. Все същите призиви за просвещение на една маса която не желае да бъде просвещавана. Банално, господа, много банално и безинтересно.

 31. 31 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Какво българско гето, бе, г-н платен либерал, ясно е че всички гета у нас са ЦИГАНСКИ.

 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  За почти всички политически партии е изгодно малцинствата да бъдат в гетата. Не за почти всички, а за всички парламентарно представени партии е изгодно това положение....
  —цитат от коментар 2 на koko65bg


  Тук за отбелязване е сегмента "парламентарно представени"!
  Сигурно затова са и в парламента.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Имам чуството, че този текст е писан или съгласуван с БХК. Все същите неубедителни констатации, че не е направено достатъчно за интеграцията на циганите. Все същите напъни да се стовари вината върху нетолерантните българи и да се оневиняват горките роми, изпаднали в дългово робство...
  —цитат от коментар 30 на proza


  Въпреки всичко все пак има отделни индивиди от това население, които са работещи активно и проспериращи.
  Отличителна черта за тях е че те не живеят в тези....гета.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  требе да се каже направо... по-големата част от българите мразят циганите... при туй ги мразят расистки и ксенофобски, искрено и открито... и това много, ама много трудно може да се промени...единствения начин е българия да се отърси от прониналите във всички клонове на властта рушняшки престъпни групировки, да се реформира цялостно в съвременна европейска държава и да се надява... ако дтогаз не е станал некой голем гаф... че неколко десетилетия по-късно българите можеби ще приемат циганите за нормални човешки същества... :)
  —цитат от коментар 13 на tucker case


  Глупости на дайрета! Циганите никой не ги забелязва, че са цигани докато не почнат да правят циганските работи! Никой не обича цигански работи около него. Циганин била обидна дума и я смениха с ром. И "ром" стана обидна дума. И с "марсианец" да я сменят, и "марсианец" ще стане обидна дума, защото зад нея стоят цигани! Ще те попитам, защо българите към никой други етнос няма негативно отношение? Даже мога да ти кажа, че хора с афиширащо чужди имена на отговорна работа са със същото уважение както българите и никой даже не се замисля, че не са българи! Ще ти напомня Казасян, Барух, Хампарцумян, Комфорти, Коен, ...мога да изброявам до безкрай! Защо никой не казва на Чирков циганин? Защото по нищо не личи, че е циганин! Докато циганите не искат да се цивилизоват, ще са си цигани! А ксенофобията е от тяхна страна! ТЕ мразят българите, а българите само им отговарят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Гневно

  Този гранто лапач автора що не... Като е толкова умен да върви да преподава в гетото да видя първо, колко циганета ще му идват в класа и второ, какво ще успее да им налее в главите.

  Интеграция та интеграция, видели са такива като автора че от това се печелят проекти и се насиниха да го повтарят след западните си господари. Тази Опорна Точка вече не действа, малоумнико! Самата Меркел ти го каза, мултикултурното общество се ПРОВАЛИ! Невъзможна е интеграцията между толкова различни култури. Тези западни умници които ни дават акъл защо не ги интегрират циганите ни на Запад ами ни ги връщат?

  Единствено социализма успя някак си да ги вкара в правият път циганите. Не да ги интегрира, да ги държи в някакви поносими рамки. И рецептата е проста, бачкане до посиняване. В казармата в Трудови войски, в живота в ниско квалифицирани производства. Ама истинско работене, не размахване на метлите. По 8 часа на ден тежък физически труд да видя след това дали ще му останат сили да прави дивотии.

  И принудително заселване без право да мърда. А който не иска да работи и много надига глава бой в участъка друг път да знае и да мирува. Това е рецептата, не тъпоумните теории на либерастите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#34] от "lz2":

  кога савецкиьо саюз се сгромоляса и фалшивата илюзия, че работническата класа се радва на добър живот изветре кат бобена пръдня, се разбра, че и целото драпанье и трепанье на българите е изфирясало заедно с илюзията...
  през туй време циганите си беха дискриминирани официално от властта на комунистите и благодрение на туй немаха фалшиви илюзии - бедността си е бедност...
  оттам доде омразата, внезапно обеднелите българи намразиха сичко и сички, но най-паче тея на които заприличаха... а в последвалото безвластие и безвремие, далече от царя и бога дискриминираните цигани се видеха свободни да прават квото могат... е, квот можаха направиха... стана така, че българите ги намразиха искрено и от сърце... пък онея им отвърнаха така като само циганин може...
  а циганските работи могат да имат и друг смисъл... операциите на чирков са циганска работа... на папаза маанетата са цигански... и циганката дето ти мете улицата сека сутрин и тя сиганска раоти праи... ма българина смета, че циганите требе да люскат битонь и да лепат плочки по 16 часа на ден... или не...? дефинирай циганска работа, моля...
  предполагам, че некой под циганска работа разбират престъпленията и нарушаването на реда от цигани... ми туй е проблем на властта... мразете си правителството, милицията и общината, дето не се справят, кво са ви виновни циганите... еле па тея дето не вършат престъпления...
  та така...
  според мене единствения шанс е малко толерантност от страна на по-разумния... ако още е... и много, много години време

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 37. 37 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Мнение от един друг форум:
  "Да, нещата трябва да се наричат с истинските им НЕполиткоректи имена и браво на тези, които го правят. Истината е, че циганизацията (демографски) е съзнателна политика със детските и социалните помощи, която държавна политика на практика стимулира и обгрижва експоненциалното и взривно нарастване на чужд и паразитен етнос за сметка на държавнотворческия български етнос. Истната е, че съдебната система съзнателно си затваря очите за всякакви цигански престъпления - убийства, изнасилвания, осакатявания, грабежи, нападения, както и за продажбата на 12 годишни момичета за булки, което си е търговия с роби и плът, за масовото забременяване на млади циганки, на практика деца и раждането в държавни болници, все едно нищо не станало. Това е масова практика, по закона - имало е сексуално отношение с малолетни, по колко случая има образувани происзводства и къде се е стигнало до присъди? Държавта си затваря очите за всякакви цигански контрабанди, нелегална търговия, незаконно строителство, заселване, неплащане на всякакви сметки и данъци; може дълго да се изброява. И какво, трябва да повярваме, че това е случайно? Че има 100 НПО за циганска защита и интеграция ( мисия абсолютно невъзможна), а няма и едно НПО за защита на българите от циганския произвол и престъпност? Че всеки опит да се защити живота, имота и честта на българин или българка от цигански посегателства е обявяван веднага за дискриминация и расизъм?"

 38. 38 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Нисшата класа се състои от хора без капацитет да се изхранват сами. В Европа тя расте в резултат от автоматизацията на производствата и от глобализацията. Но хората в гетата са възпитавани от най-ранна възраст да се превърнат в хора без капацитет да се издържат сами. Това ражда у тях завист, нетолерантност и накрая омраза към останалите. Гетата раждат гето, поради което са напълно вредни. Единственият правилен подход е СПИРАНЕ на всякакви социални помощи за всички. Нарушилите закона да бъдат въдворявани и чрез труд да си изкарват прехраната и плащат охраната. А децата от гетата, за които няма условия за възпитаване и на трудови навици да бъдат извеждани в интернати.

 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Решението на "ромския въпрос" ще бъде дълго и неясно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  "Там, поставени в унизителни, мизерни условия на полуживотинско съществувание, са принудени да продават гласовете си."

  Моля?! Няма ли да престанете да си измисляте?! Поставил ги? Кой ги е поставил? Принудил ги? Кой ги е принудил?

  Спрете да внушавате, че НЯКОЙ ДРУГ е ПРИНУДИЛ циганите да мизерстват!

  Ако ще правите такива твърдения, бъдете така добри да посочите как са "принудени" и от кого. Аман!

 41. 41 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#32] от "Храбър":

  Колко ли цигани са гласували за ПФ?

 42. 42 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Такава статия се очакваше - оневиняваща циганите и изкарваща ги жертви на обществото, просто едни бедни, потиснати пролетарии.
  —цитат от коментар 4 на sophia_gr


  Прочели сте някаква друга статия, или сте жертва на мозъчно увреждане.

 43. 43 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Навремето в САЩ италианците са живеели в гета, също по свои животински закони, и са били символ на престъпност, бедност, ретроградност, и мързел.

  Но от друга страна индианците са все-още пропити нехранимайковци вегетиращи по своите резервати. Въпросът е нашите роми дали са способни на трансформация като сицилианските бастуни, или са по-скоро индианци които завинаги ще си седят по резерватите и ще мрънкат колко са неоправдани.

  Ако е второто--време е за резервати. Ако е първото--време е за функционална стратегия, а не лашкане между балъшките полюси "състрадание и кинти" от една страна, и "бой и стриганье" от другата.

 44. 44 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Интеграцията с моркова не свърши работа. Сега ще ги интегрираме с тоягата.

 45. 45 Профил на pavelski
  pavelski
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Първо няма понятие роми, а цигани. Това не е интеграция, а изливане на пари за да се увеличава броя на циганите. В същото време броя на българите да намалява. Нещата могат да се вкарат в ред за 2-3 месеца, но парите са си пари, изливат се.

 46. 46 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  ...според мене единствения шанс е малко толерантност от страна на по-разумния... ако още е... и много, много години време
  —цитат от коментар 36 на tucker case

  Те така ни убеждаваха за комунизма, да сме потърпели /и поработили/ още малко и ще дойде мечтаното време когато ще работиш колкото искаш /може и хич/ и получаваш всичко което поискаш.

  Ето го иде ни убеждаваха, в 1960г ни казваха че комунизма ще дойде 1980г, в 1980г измислиха че след социализма не идвал комунизма ами развитото социалистическо общество, потърпете още малко. Докато 1989г самият Тодор Живков заяви, че социализмът е едно недоносче.

  Същото сега с либерастията. 20г вече го градят мултикултурното общество, пълен провал, самите западни лидери признаха за този провал. Но получателите на грантове не искат да признаят че самият модел е сбъркан ами упорито ни убеждават, че е правилен, само трябва още малко търпение и повече усилия. Също както пропагандистите на социализма лъжеха до последно. Разбираемо, с това си вадят хляба.

  Напълно отговаряте на определението на Айнщайн за идиот "Човек който упорито повтаря една и съща грешка надявайки се да получи различен резултат".

  И впрочем НЕуважаемият автор на статията да даде обяснението на един простичък факт - защо след като мизерията е генератор на престъпността това се наблюдава ЕДИНСТВЕНО в циганският етнос? Защо всички останали етноси впрягат всичките си сили да се измъкнат от тази мизерия но не посягат към престъпността като средство за това? Освен това да се поразходи по Черноморието, там има цели цигански села изхранващи се с кражби, измами и проституция. Някои от тях имат луксозни къщи каквито малцина обикновени българи могат да си позволят. Защо след като вече са се измъкнали от мизерията те продължават с кражбите и измамите?


  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 47. 47 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 616 Неутрално

  да се реформира цялостно в съвременна европейска държава и да се надява... ако дтогаз не е станал некой голем гаф... че неколко десетилетия по-късно българите можеби ще приемат циганите за нормални човешки същества... :)
  —цитат от коментар 13 на tucker case

  Може би трябва да се убедят циганите да не се разнможават. Защото след няколко десетилетия българите можеби ще приемат за нормален цианския начин на живот

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 48. 48 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 479 Неутрално

  грабежите и кражбите при ромите на 100 хил души са повече от тези при бг-ри и турци, защото за ромите им е икономическо по-изгодно да крадат отколкото да работят. образованието тук няма никакво значение, то е вторично. когато за циганина (и бг-рина и който да е друг) стане икономически по-изгодно да работи вместо да краде, той/тя почва да работи и после се образова за да си продава по-скъпо труда. докато имаме подобие на социална държава и хиляди нпо-та, които гладят по главичките циганите, че били много онеправдани и не трябвало да се трудят, щото ..., ще бъде така. циганина като отиде в сащ, дето никой не му дава даром да папа, почва да работи и да се скъсва от работа. докато не стане тук така, ще си пишем под форумите.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 49. 49 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#25] от "karabastun":

  Няма бъдеще в "ромите". Не става дума за расизъм ,а начин на живот за това население. То живее по своето време и не се интересува от другото. Това е така повече от 800 години. Под думата интеграция ,разбираме да станата българи, испанци ,германци и други ! Не става в никоя държава на ЕС. Те не се увеличават "взривно". Просто живеят тук въпреки забежките и кражбите по ЕС..... Да България умира ,...по скоро "изстива" от периферията към центъра. Рим (София) дори не инкасира навлизането на "варварите" във всички области. България ( общност) не е в състояние да произведе смислен производствен , културен, образователен , здравен продукт . Няма нищо обединяващо в политиците и народа. Няма справедливост, дори и да говорим на един език не се разбираме. Чудо няма да има .....Тези горе до последно ще гледат да "чофнат" нещо и да изчезнат в други страни.

 50. 50 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 101 Неутрално

  По тази тема съм споделил мнението си преди време. На който му е интересно да го прочете. Накраткао - спиране на всякакви помощи, самоизхранване, образованието като естествен, а не наложен път, спазване на законите или мигриране към общества, в които практикуваното сега поведение е естествено.

  http://vevesti.bg/1896/za-romite-da-postavim-truda-v-nachaloto/

 51. 51 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Констатацията, че интеграцията е двустранен процес е вярна. Останалата част от статията е бла-бла и предъвквани по 100 пъти неща.
  Оттук следва, че каквото и да прави държавата и мнозинството няма да има резултат след като малцинството не полага и минимални усилия в тази насока. Разбира се, има изключения и те трябва да се поощряват: стипендии за студентите, специализирани училища за надарените, както и възможности за развитие.
  Личното ми мнение е, че децата трябва да се откъсват от гетото, да се настаняват в общежития, където задължително поне да придобият професия, а най-талантливите да се изпратят да учат в колежи и университети.
  Никакви пари на ръка на "самотни" майки, защото това са изгубени пари. Ако работи и има доходи да си издържа семейството децата остават там, ако не - общежитие.
  Друг начин не виждам.

 52. 52 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 101 Неутрално

  В страната има студена гражданска война... засега. Малка искра трябва, за да стане процесът неуправляем. Една смърт или даже слух за смърт може да качи някого на камион и под гумите да загинат хора. Или да гръмне газова бутилка, натъпкана с пирони. Има повишена честота на инцидентите на етническа основа. Още не са намерени убийците на проф. калоянов (помните ли)? Има опити да се мотивира етническото напрежение и с религиозна нетърпимост. Полит-коректните лакардии вече се възприемат само като бръщалевене на платени клакьори. Наливането на пари в пясъка озлобява тези, които ги плащат. Това ще избие в насилие. Въпрос на време, и то не е чак толкова далечно. Част от мотивите за емиграция се крият именно в този етнически проблем, макар и да не се формулират ясно. Ако на българите пирамидата е обърната и стои на върха си - много малко млади хора и много възрастни, то при циганите е обратно - много млади и малко възрастни. При съответните етнически мотивирани образователни и трудови модели на поведение малкото млади българи учат и емигрират. Така може би правят и интегрираните цигани, Многото млади цигани, обаче, са неграмотни, но искат да ядат. И ще си доставят яденето и пиенето по начин, който познават и който не е в конфликт с ценностите им - кражби, завземане и разрушаване на имоти и инфраструктура, насилие. Вече са формирани ментални анклави. Скоро ще бъдат и реални, в които полицията няма да влиза. Дано не съм прав, но вероятността е малка...

 53. 53 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Дано жалките грошове, които заработва г-н Чолаков, да си заслужават. Защото ми се струва, че гетото е само в мислите му и при тези, с които явно той предпочита да се идентифицира, отколкото със собствения си етнос и предци. Искрено съжалявам за това негово морално падение, но това си е негов, а не мой проблем. Ще добавя, че ако вижда България като едно голямо гето, отговорност носи и самият той с действията или бездействията си. И такива като него.

  Това е един от много редките случаи, когато отварям статия, за да коментирам, и която определено няма да препоръчам.

 54. 54 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#20] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Така е. Демографията е глобален въпрос, който касае всички, вкл. и Гърция. Предвид това, през което предстои да премине южната ни съседка, не бих се изказвал с усещане за превъзходство спрямо северните им съседи, тоест към нас.

 55. 55 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  Честно, не разбрах авторът какво предлага, освен това, че "българите" са виновни и трябва да си посипят главата с пепел?

 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Каква интеграция , бе ?Милиарди се изсипаха за ''интеграция'' и интеграция ЙОК ?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  и ги прибраха евророма и др. подобни.

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Каква интеграция , бе ?Милиарди се изсипаха за ''интеграция'' и интеграция ЙОК ?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  и ги прибраха евророма и др. подобни.

 58. 58 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  Проблемът с циганите в Асеновград е елементарен - турчеят се и са изпаднали под влияние на ИДИЛ. С една дума, проблемът се нарича ислям. Вазов го е описал много добре при помаците, но то е същото: http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=14&WorkID=829&Level=2

 59. 59 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 382 Неутрално

  може ли автора да посочи ЕДНА държава интегрирала циганите?

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 60. 60 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Едно хубаво нещо дойде от ЕС и това е възможността на циганите да се разселят отново из цяла Европа! Халал да им е на евролиберастите.

 61. 61 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#5] от "moriarti":

  !! Да!
  Колкото по-бързо всички извършили престъпления ти осъдят ефективно и бързо - независимо какви са - толкова по-бързо ще започне решаването на проблема
  Хайсе стига с гранде приказки
  Смекчаващи вината обстоятелства не трява да има
  И не - точно обратното на автора на статията- тъкмо кой е започнал и кой е виновен да се установи и да си плати виновния
  И ромите и българите веднага - ама веднага - ще разберат когато деянията им престанат да бъдат безнаказани от полиция и съд

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 624 Гневно

  Мазна, политкоректна статия с много логически пробойни... Жалък "анализатор"-подлизурко, изпълняващ съвестно поръчката...
  ПЪРВО, никой не "Е ПОСТАВИЛ" циганите в тези полуживотински условия, а... ТЕ САМИТЕ. При положение, че си полуграмотен, най-вероятно - хронично безработен - и направиш 7-8 деца... ами, естествено, че се обричаш на МИЗЕРИЯ. И аз - с моята заплата - щях да съм беден, ако имам 8 деца. Разликата между човека и животното е, че първият би трябвало да създава деца с чувството на елементарна социална отговорност към бъдещето им, а вторите ги правят просто по инстинкт...
  ВТОРО, кои са "АВТЕНТИЧНИТЕ ЦИГАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ", ти ли, смешно репортерче, ще ги определиш?
  ТРЕТО, сегрегация в образованието дори да съществува, то все пак продължава да се предлага на циганите НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО (както, впрочем, и медицинската помощ) и опира до тяхното ЖЕЛАНИЕ да изучават децата си с мисъл за бъдещето. Дефицитът в тази посока е ФРАПАНТЕН. Насила хубост не става, казал е народът... Петър Чолаков да си прати децата в училище с циганета и пее химни на толерантността.
  И в този контекст - най-хубавият цитат е... от Азис: "Не можеш да интегрираш онзи, който НЕ ИСКА да се интергрира."
  Финалчето на статийката също е меко, слабо и лигаво... "междуетническото напрежение и конфликти ще продължат да нарастват"? Добър ден! Ще нарастват, и то - в геометрична прогресия, с все по-експлозивен потенциал, докато този огромен социален тумор не избие нанякъде... Защото тумор не се лекува с повече слоеве марля, за да не се вижда. Лекува се със скалпел. Или следва летален изход. За държавата. Пък макар и след 10-15 години.

 65. 65 Профил на Emil Merdzhanov
  Emil Merdzhanov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Няма нужда да се открива топлата вода относно "интеграцията" на циганите след като само до преди 20 год. те си бяха интегрирани. Сега просто трябва да погледне човек как са успели тогава и да се приложи отново.Резултатът е гарантиран.

 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  може ли автора да посочи ЕДНА държава интегрирала циганите?
  —цитат от коментар 59 на KLINGON


  като изключим класиките "циганите на сапун" и др. подобни ти имаш ли някаква идея? (не че Рапон и Сидеров много се вълнуват, но питам ей така?)

 67. 67 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Има начини за интеграция.Гласуване - образователен ценз.Престъпление - съд и затвор.Работа - тук ми е трудно.
  —цитат от коментар 10 на xmm


  Първото - малко трудно, но второто - по-лесно. Т.е. законът да е валиден за всички граждани на РБ! Включително и отнемането на деца (при определени обстоятелства мисля че законът го позволява)

 68. 68 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#64] от "Milko Stoyanov":

  Пич, в цивилизованите държави за АБСОЛЮТНО всички проблеми отговорност носят управляващите. Това, че насъбраните лумпени се заканват на циганите, а не на неадекватните държавни институции показва нивото на българите.
  Нашата държава не зная колко е цивилизована, но управляващите като слушат такива като теб - мед им капе на устата. И уверявам те, но и диващините на нацитата от фен клубовете, и на мангалите са проблем наистина на управляващите. Можем да гадаем дали те не са ги предизвикали?

 69. 69 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#66] от "historama":

  Разбира се, че НЯМА НИТО ЕДНА ДЪРЖАВА НА СВЕТА, НИТО ЕДИН ИКОНОМИЧЕСКИ СТРОЙ, интегрирали циганите! Това е едно от най-простите, аксиоматични, универсално валидни доказателства, че НЕ Е ВИНОВНА конкретната държава (власт, строй, епоха...), а... май САМИТЕ ЦИГАНИ! Неоспорим факт.
  И към него - историческа добавка. Щом циганите ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ се оплакват от неравенство, потисничество и прочие - ЗАЩО ИСТОРИЯТА НЕ ПОЗНАВА ЦИГАНСКА БОРБА ЗА НЕЗАВИСИМОСТ? Претенции за собствена територия, държава, самоуправление? Искания за земеделска земя? Защото... отговорът надзърта под килима... ПАРАЗИТИРАЩАТА ПРОСЛОЙКА НЕ ЖЕЛАЕ НЕЗАВИСИМОСТ И СОБСТВЕНО УПРАВЛЕНИЕ... тя ще се самоизяде моментално. Тя иска само да смуче от работещите и да се оплаква, че е потисната... Това е.

 70. 70 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#29] от "Lou":

  Дори - ако въобще се стигне до присъди - в затвора ще им е готино, щото има легло, течаща вода и хранене три пъти на ден... неща, които едва ли имат гарантирано в копторите си. Затова циганин от затвор не се бои - той дори му е ъпгрейд в битово-санитарните условия.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 744 Неутрално

  За да се реши един проблем трябва анализ, предложение и решение. Тази статия отново спира на първата стъпка - анализа, и то само пак с общи, омръзнали на всички приказки. Народът го е казал: кучето си лае, керванът си върви.

 73. 73 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#3] от "yavooor":

  Да. Половината българи също под ножа, щото не струват повече от ромите. Няма да плащам данъци да хрантутя някой мързелив некадърник, само щото е бял. Да останем 3 милиона и толкоз.

 74. 74 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Любопитно

  До коментар [#52] от "stoil_stoilov":
  "Полит-коректните лакардии вече се възприемат само като бръщалевене на платени клакьори."
  ===========================
  Че те нещо друго ли са?

  Еретик
 75. 75 Профил на Кнб
  Кнб
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Само не разбрах как образованието ще намали данъците на циганите. Те пак ще си останат задлъжнели, нелегално разбира се, и пак царя на гетото ще си ги използва както си иска. Единствено продажната им цена ще им се повиши. Изобщо като се знае че някой ги държи за гушата трябва първо да се озапти този някой и тогава вече другите ще могат да живеят извън гетото, защото ще могат да се освободят от властта му. Задлъжнял човек ще прави това, което му казва царя.

  Трябва да се пресекат всякакви финансирания на престъпната йерархия в гетата. Докато се финансира тази структура на паралелно общество и правосъдие няма да се уреди нищо. И е нужно бързо и ефективно наказание за всяко дребно престъпление. Тогава ще може да има някой който да се отцепи от престъпната структура на гетото. Престъпленията и шантажа е най-сигурния начин да се властва в гетото.

 76. 76 Профил на Кнб
  Кнб
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#73] от "gmranger":

  Като останете 3 милиона ще дойдат тези дето са повече и първо ще оправят тези, които се имат за много умни и богати. Както през 1395. Кой ще те защитава ако няма бедни, които да те защитят? Наемници от южни страни? Ами те ще си вземат територията ти и ще те изритат.

 77. 77 Профил на Кнб
  Кнб
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Та как се интегрираха испаските цигани (казват им цигани не роми или лондончани). Първо помощите минават от директни към данъчни облекчения. И второ деца, които не са гледани добре се пращат в сиропиталища и са осиновявани. И се създават отрасли, в които доминират (вторични суровини и амбулантна продажба на зеленчуци в Испания). Закона се прилага строго към циганите и се премахва севиянския адвокатския картел (имал е монопол по тези дела и всъщност е служел на циганските царе и някои съседни държави). И така за едно поколение раждаемостта пада, започват да работят и жените и вече може да се махат гетата. Е махат се едно по едно, къща по къща като се строи на тяхно място. За 30 години си решават проблема и не го задълбочават и услужняват както в България. Абе статията е как ще ги догоним китайците.

 78. 78 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#69] от "Milko Stoyanov":
  Това не е верно. Проблем може да има, но той има решение, и това решение се дава от управляващи, а не от мен, или от вас. Моето задължение е да спазвам законите и да плащам данъците. Задължението на държавата е да осигурява реда, и спазването на законността със своите институции. как така се получава, че циганите не си пращат децата на училище, а са бенефициенти на всички социални програми? Излиза че тяхното единствено задължение е ДА ГЛАСУВАТ за определения човек на изборите. А ако това не се случи, им изпращат фен клубовете и рокерите.

 79. 79 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Та как се интегрираха испаските цигани (казват им цигани не роми или лондончани). Първо помощите минават от директни към данъчни облекчения. И второ деца, които не са гледани добре се пращат в сиропиталища и са осиновявани. И се създават отрасли, в които доминират (вторични суровини и амбулантна продажба на зеленчуци в Испания). Закона се прилага строго към циганите и се премахва севиянския адвокатския картел (имал е монопол по тези дела и всъщност е служел на циганските царе и някои съседни държави). И така за едно поколение раждаемостта пада, започват да работят и жените и вече може да се махат гетата. Е махат се едно по едно, къща по къща като се строи на тяхно място. За 30 години си решават проблема и не го задълбочават и услужняват както в България. Абе статията е как ще ги догоним китайците.
  —цитат от коментар 77 на knb

  Ей за това става дума. Измъкване на децата от гетото и образоването им. Освен адвокатите и циганските барони трябва по някакъв начин да се неутрализират и защитниците на "правата на човека", които на практика пречат на прилагането на закона (премахване на незаконните коптори в гетата). Въобще по никакъв начин не бива да се допуска струпването на големи маси прииждащи цигани в градовете, записани на един адрес и живеещи в незаконни постройки.

 80. 80 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#77] от "knb":

  Няма защо да бием пътя чак до Испания. Бат Тошо още в средата на 50-те намери чалъм да успокои циганите, като МВР действаше строго но справедливо, намириха им работа по селата в ТКЗС и едно 30 години нямахме праблеми.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 81. 81 Профил на sosy_jopy king
  sosy_jopy king
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Трудът прави човека свободен. 8-ми клас за да гласуваш , тогава и на полицията ще им се развържат ръцете и партиите ще спрат да се интересуват от циганските "права".Трудови войски и спиране на помощите на цялото семейство , ако не си на обекта или на училище.

 82. 82 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Любопитно

  ! Циганите никой не ги забелязва, че са цигани докато не почнат да правят циганските работи! Никой не обича цигански работи около него. Циганин била обидна дума и я смениха с ром. И "ром" стана обидна дума.
  ===========
  Тук ще престъпя думата си за необщуване с теб и ще отговаря , понеже си направил силен коментар !
  Може би България е единствената страна , в която термина циганин , не е толкова етническо колкото социално житейско понятие ! Или иначе казано , не всички цигани са наистина такива. Просто времето ги е направило такова ....
  Термина "циганска работа" , на практика потвърждава тезата ,че всеки , независимо какъв е по етнос може да бъде обявен като циганин ....а по нататък да се асимилира , приемайки определени навици на живот и поведение. По време на Балканските войни , такива процеси се развиват , но стихийно , без да са официално регистрирани и дори забелязани . Тогава е имало внезапно и принудително местене на хора от едно място на друго , а от там и промяна на начина им на живот. ....
  Днес в България , един сериозен процент от тия хора не са такива , но ги нарекли така , с оглед на начина им на живот и избора им на такъв , най вече. .....!
  Изхождайки от това ......за в бъдеще не е изключено и каракачаните (например) , да бъдат обявени за цигани . А колко "цигани" са гръцките цигани в южна България , сами си направете заключенията ! А влашките ?
  Купанарите цигани ли са ? Калайджиите ?
  Днес , може би не , но утре тези им наименования , спокойно могат да отпаднат , обединени в едно единствено ......въпросното !
  А кой знае колко ли българи , решили да не се отделят от каруцата и коня , днес са се асимилирали .....
  До коментар [#34] от "lz2":

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK