България за уседнали

България за уседнали

© Красимир ЮскеселиевСега пък уседналите първолаци щели да бъдат приемани с предимство. Преди това бяха кандидатите за забавачката. Пет години уседналост поиска Тереза Мей за европейците на острова; нашите се разсърдиха и тя даде на заден, но връзката между социални помощи и уседналост е вече съвсем естествена и в страни като Германия. Пък и у нас, кой би отпуснал социални помощи без чакане на новодошлите, например социалните номади, както наричат ромите? За да стигнем до изборното законодателство, където вече съвсем открито национал-популистите използват принципа на уседналост, за да лишават от изборни права сънародниците ни от чужбина.


Войната между номади и уседнали тече от времето на неолита. Уседналите изглеждат непобедими, докато отнякъде се вземат хуни, българи или монголи, които ги помитат, за да уседнат на свой ред. Последното действие на тази битка се състоя през последните трийсетина години, времето на тържествуващата глобализация. Номадите този път не идваха с лъкове. От една страна това бяха високоплатени мениджъри, инвеститори, експерти и туристи, които държавите се мъчеха да прикоткат, от друга – мигранти, бежанци, просяци, които пък се чудеха как да отблъснат.


И едните, и другите спечелиха омразата на глобалния уседнал гражданин. Те просто играят по различни правила. Уседналите строят, садят, култивират; номадите решават проблемите си като яхват конете. За едните важно е постоянството, за другите – готовността да поема риск. Тук няма добри и лоши, човечеството е изградено в борбата между двата принципа.


Искаме туристи, но тайно ги мразим


През последните години глобалните номади едва ли не загубиха властта си над планетата. Стана друго: загуби чара си утопията на глобализма - замести я идилията на уседналостта. Трепетът пред новото и неизвестното беше заменен с умилението от родното, познатото, сигурното. Умора, застаряване, усещане за глобални неравенства – разни обяснения. В малка страна като България това ражда силен когнитивен дисонанс. Хем искаме инвеститори, хем смятаме, че ни експлоатират. Надяваме се на туристи, но тайно ги мразим. Искаме да сме многобройна нация, но завиждаме на онези в чужбина.
За жалост автохтонната тема в съвременния свят вече не минава, ако изключим привилегиите на индианците в резерватите, които май само г-н Симеонов ни желае искрено. Не си представям как някой ще заяви, че като потомък на траките има право с предимство да отвори казино. И тук се появява компромисният термин "уседналост".


В него някак естествено се запазват привилегиите на онзи, който се е наредил първи на опашката. Всеки може да уседне, ако почака. Така при соца чакаха за жителство в големите градове като метяха улиците и работеха в Кремиковци. Така експлоатират мигрантите в индустриалния свят днес. Уседналите (седналите първи!) смятат естествено да получават рентата от положението си, а който иска по-добър живот - ще слугува.


Не знам дали е добре децата да се записват на принципа уседналост. Ще има ред, но пък богатите деца живеят в квартали с добри училища. А има и уседнали деца в гетото, нали така? Добре, за малките близостта е удобство, но не е само до тях. Университетите почнаха да разчитат на местни студенти, основен мотив е да си близо до къщи и що за висше образование е това, аз не знам.


Откъде-накъде някой в Австралия ще ми решава съдбата?


Въпросът е защо у нас така се радикализира сблъсъкът номади - уседнали. През 90-те години на миналия век БСП, а сега пък национал-популистите се боят, че емигрантите няма да гласуват за тях. Въпросът обаче не е в незначителния брой гласове, които някой ще спечели или изгуби, а в идеологизирането на темата. Едните: откъде-накъде някой в Австралия ще ми решава съдбата? Другите: онези в чужбина живеят при демокрация, само те ще ни оправят.

Или вземете добавките за трудов стаж - един вид "бонус уседналост". Старият кадър, който от години е лоялен на предприятието, разбира се допринася с опит. От друга страна младият, дошъл отдалеч, има енергия и амбиция, а външният му поглед може е неоценим коректив. Не е въпросът в парите, а в идеологията: неолибералните икономисти не искат да приемат, че седейки дълго на една работа, човек постепенно следва да добие определени права. Обратното мислят онези бюрократи, които се пазят от нови хора, които ще им разплискат блатото. За да стигнем до драмата с архи-номадите – чужденците, на които българите под никаква форма не признават дори правото да усядат. Пак идеология отвъд всякакъв здрав разум.


Има нужда и от двете


Очевидно трябва да има политики за подкрепа и на мобилността, и на лоялността към мястото. И на амбициозния младеж, отишъл да учи в големия град, и на фермера, останал с козите си на село. Но защо темата у нас се превърна в барикада, която така непримиримо разделя партии, етноси, та дори поколения? Дали не защото самите алтернативи са радикализирани до крайност: усядане в безметежната родна провинция, където нищо не се случва или номадски скок в нищото, където вече няма България? Хайде да успокоим малко тази дилема, тя отдавна не е вече така драматична.


"Дневник" препубликува текста на Ивайло Дичев от "Дойче веле" .


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 481 Неутрално

  "Така при соца чакаха за жителство в големите градове като метяха улиците и работеха в Кремиковци. Така експлоатират мигрантите в индустриалния свят днес"

  Брей да му се не види, развитите страни черпят опит от нас

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Принципът на уседналост е справедлив в повечето случаи. Той не трябва да се възприема като "закрепостяване". Мобилността също е елемент от икономическото развитие. За съжаление у нас всичко това е абсолютно на тъмно. Трябва да може да се преместиш да живееш и работиш, където ти е изгодно. Това е мобилност. Но за да ти се признае уседналост, отношение към някое населено място, трябва да има система за бърза регистрация н новото местоживеене. Смятам, че над 50% от населението в България е неоткриваемо както по т.н. постоянен адрес, така и по настоящ адрес. Основната вина е в нормите и в работата на МВР. Така наречените "квартални отговорници" би трябвало да познават хората, живеещи в техния район. Така ще е ефикасна и борбата с престъпността и тероризма.

 3. 3 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 640 Неутрално

  В най-скоро време критериите за уседналост тук в България ще удоволетворяват само циганите и руснаците.

 4. 4 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Да де , ама в статията се говори за принос към обществото от уседналостта и съответно привилегии от това. .

  Т,е , според приноса и привилегиите.
  Все си мислим за престъпност и разрушаване на общество , не за градеж на общество. Те престъпленията на приходящите винаги са подпомогнати от уседналите.

 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Поредните либерастки напъни на индивида на снимката.

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Съвсем сериозно един добронамерен съвет. Оставете национализма, расизма и провинциалните предрасъдъци и търсете начини да интегрирате ромите в обществото. По ред причини техният относителен дял в населението ще расте и един прекрасен ден ще надмине 50%. Изхождайте от тезата, че няма изначално лоши нации или индивиди. Всеки е податлив на влияние, стига да се прилага правилната тактика. А който и да било друг етнос да беше подложен да такива гонения и дискриминация и той щеше така да се капсулира и да отказва да се интегрира. Ромската интеграция ще е трудна и дълга, но при правилна държавна политика - не и невъзможна.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  за щастие писането на "статии" не е обвързано с уседналост ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#6] от "leon555":

  Ромска интеграция - това е невъзможно. Тук всички грешат като мислят, че е възможно това. По времето на социализма се държаха нормално, което не значи, че са били интегрирани. А се държаха нормално по две причини - първо, страх от властта, която не си поплюваше във всякакъв смисъл, и второ, имаха работа. Колко са работели и крадели от работните места е друг въпрос, но все пак имаха доходи. Поначало това племе няма трудови навици, мързеливи са, чакат наготово и никога няма да се интегрират. Трябва генерално да се реши въпроса с тяхната раждаемост. Просто да не им дават помощи за повече от две деца и др. като спиране на вода, ток и т.н. при неплащане. Може и за други мерки да се помисли.
  Българската нация трябва да бъде спасена и в тази насока трябва да са усилията.

 9. 9 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#8] от "krf54523578":

  Господине, при комунизма и ние, българите, се държахме "нормално" по същата причина. От страх пред репресивния апарат на държавата. Само че този страх генерира обида и омраза на индивида към държавата. Която омраза може да се прояви по хиляди начини. Конкретно в ромския случай отказът от интеграция е именно такъв външен израз на обидата, а оттам и на омразата към държавата. Че дори и чисти етнически българи са обидени на държавата си. Да си кажем истината. И все пак страни на запад от Калотина са постигнали известни малки успехи в интеграцият на техните си роми. Но все отнякъде трябва да се започне, нали? Държавата следва да си влезе във функциите и да дава помощи за деца само при условие, че те ходят на училище например и съответно да отема от родителите онези деца, които не ходят. И други такива политики, които са изцяло в компетенциите на властта. И след няколко поколения ромите ще са една идея по-интегрирани от сега. Но вие започнете да мислите отсега. Защото делът на българския етнос необратимо ще намалява.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Не е ли нормално родителите да искат детето да учи в най-близкото училище, вместо да го разхождат един час сутрин до другия край на града, след като в близкото училище учи дете , което живее в друг квартал.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#8] от "krf54523578":

  прав си от-до и си посочил кога , как и защо са се държали нормално . ми можело значи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  Аз бях "уседнал' в първите тридесет години от живота си до степен че не бях подавал носът си навън от родното си село,по причини които днес вече полека се забравят.
  После в един ден вратата към света се отвори, видяхме един друг свят пълен с чудеса и външно много по различен от нашият .
  "Уседналият" живот за обществото означава деградация и бавна смърт,никое общество затворено в себе си не е просперирало, а тъкмо обратното каквото и да говорят днешните апологети на ценностите от миналото еволюцията и живота са нищо друго освен промяна.

  klimentm
 13. 13 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#8] от "krf54523578":

  Въобще, целият процес на ромска интеграция ще бъде един тест за зрялост и интелигентност както за политиците, така и за българското общество като цяло. За българския етнос като цяло. Нещо отвътре ми подсказва, че този тест няма да бъде издържан. Отново. И както много други тестове. Но последствията този път ще са само за вас.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Весело

  До коментар [#12] от "klimentm":

  Във вашето село е имало техникум за багеристи? Голямо село трябва да е било :-)

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Весело

  И накрая професор Ивайло Дичев направи откритието: "Истината е по средата, имаме нужда и от мобилност, и от уседналост."
  Замирам тръпнещ в очакване на следващото му откритие :-)

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  До коментар [#6] от "leon555":


  Провинциалните предрасъдаци са резултат точно от тази уседналост и тъпа вяра че "От Искъро по дълбоко нема" ,цигани има по цялото земно кълбо но разпасаноста на нашите в България е резултат на това че всички, от президента,цялата политическа върхушка, до последния полицай на улицата смятат закона за лукова глава а държавата средство чрез което можеш да се обогатиш.

  klimentm
 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3905 Весело

  До коментар [#14] от "daskal1":

  Ами даскале това беше малък градец който малко се отличаваше по нещо от голямо село.
  В това почти патриархално общество всички знаеха всичко,почти като в дюкана на Хаджи Ахил!
  Някъде скоро мярнах из нашата преса че ЕС - това е София и донякъде Пловдив а в останалите региони и градове на страната царят порядките от соца. Това днес в 21 век ,какво остава за онези времена когато телефона и телевизора бяха все още рядкост и знаехме какво става в къщата на комшията но не и как е в съседния град?!

  klimentm
 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Весело

  До коментар [#17] от "klimentm":
  Ами почти като в Ню Йорк :-). Както се шегуват в Брайтън Бийч "Когато е за награда от някакъв конкурс, то е талантливото еврейско момче, а когато е за беля - "един руски бандит"!"
  Аз лично имам високо мнение за хората завършили средно образование в провинциални градове, имаха солидна подготовка донякъде поради отсъстващи "отвличащи фактори".

 19. 19 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#6] от "leon555":

  Ромите няма да стигнат 50% от населението никога. Виждаш напрежението как периодично ескалира, а сега са 5%. Чашата ще прелее много преди петдесетия процент. Говориш за интеграция и казваш, че някъде на запад били постигнали известен напредък - ок, но там са много, много по-малко.

  Такива големи групи хора никога в историята не са били интегрирани в обществото, както примерно Германия няма да успее да интегрира близо два милиона мигранти, които прие за изключително кратко време. Според някои може и да съм песимист, но за мен единствения реалистичен сценарий е ескалиране на напрежението до точката на кипене. Какво следва е ясно, а как завършва - не е.

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  "Не знам дали е добре децата да се записват на принципа уседналост. Ще има ред, но пък богатите деца живеят в квартали с добри училища. А има и уседнали деца в гетото, нали така? Добре, за малките близостта е удобство, но не е само до тях. Университетите почнаха да разчитат на местни студенти, основен мотив е да си близо до къщи и що за висше образование е това, аз не знам."

  Нямам представа кой университет разчита на уседналост, но това най-вероятно трябва да е такъв, в който преподава авторът!
  Читавите университети едва ли разчитат на уседналост.
  "Номадството" и "уседналостта" са две страни на една монета.
  Такава е човешката природа.

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Любопитно

  Ромска интеграция - това е невъзможно. Тук всички грешат като мислят, че е възможно това. 
  =========
  Тя самата интеграция е мисия невъзможна !
  В някои си форми , тя е антихуманна.....нарушаващи елементарни човешки права.
  Какво е да си интегриран .....да не си това което си !
  Страничните ефекти от интеграция , винаги са били болезнени и предизвикващи кризи .
  ......" на бъдеш или да не бъдеш , това е въпроса" ..... проумели са го още преди векове.
  До коментар [#8] от "krf54523578":

  Bukalemun
 22. 22 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Чак такова противопоставяне между уседнали и номади както истерично ни го представя културологът-антрополог просто няма. Но нали в такива вопли се въплъщава професорската впечатлителност, която от мравката създава слон.

 23. 23 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#8] от "krf54523578":

  Пълни глупости! При правилна политика, ако не второто, то третото поколение ще имат отлични трудови навици (или поне колкото нашите, което пак не е много). Ама политиците не искат умни, здрави, мислещи и независими роми, както не искат и умни, здрави, мислещи и независими българи, просто защото тези няма да гласуват за тях! И за да не бъда съвсем извън темата - вероятно има достатъчно западни практики, които да вземем за пример при проблема с уседналостта, не е нужно да откриваме и огъня и топлата вода.

 24. 24 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#19] от "nemeria":

  До коментар [#6] от "leon555":Ромите няма да стигнат 50% от населението никога. Виждаш напрежението как периодично ескалира, а сега са 5%. Чашата ще прелее много преди петдесетия процент.
  —цитат от коментар 19 на nemeria


  И косовските албанци бяха 10% от населението през 1945 г. и 90% през 90-те години. Та и българските роми не са се усетили - не са станали 90%. В определен смисъл аз се учудвам, че те все още не прибягват до крайни методи на отмъщение за дискриминацията, на която са подложени. Например бомбени атентати като арабите. Може би, защото не са в състояние да направят бомба в домашни условия. но рано или късно ще се намери технически грамотен ром, който е достатъчно озлобен, за да направи такава бомба.
  Ромската интеграция е огледалото, в което етническите българи в България би следвало да видят и собствените си пороци - закостенялост, нецивилизованост, невъзприемчивост към новото, невъзможност или отказ да се видят световните тенденции и да се нагодиш към тях. В България се смята, че светът трябва да се нагоди към нас. Знам, че нито ще се погледнете в това огледало, нито пък ще видите нещо в отражението. Аз не знам какви са тия лъвове в герба. Какво лъвско има у българите? Герб на българската държава би трябвало да бъде един стилизиран мост и отгоре му едно магаре. Градските легенди приписват ината само на шопите. А истината е, че това е национална черта на всички българи.
  Приятелката ми е латиноамериканка. Ако я доведа в България и тя не си отваря устата да абла на испански, като нищо може да я вземат за циганка. Но мен това трябва ли да ме притеснява? Тя и като човек е по-добра, и в леглото я бива много повече от българската кучка, с която си загубих толкова време от живота.
  Накратко, бъдещето принадлежи на мургавелковците и на чернилките. Ако в България не се проумее и не се нагодите към тази реалност, след време може да останете силно изненадани като сърбите.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 25. 25 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#24] от "leon555":

  Албанците бяха компактно разположени в една област, която се откъсна поради глупостта на сърбите, макар че ако сега имаха два милиона албанци, щяха да са им изяли главите, така че може и късмет да се извадили, че се отърваха от Косово. Албанците не са цигани, нито като култура, нито като стремежи.

  На каква толкова дискриминация са подложени според теб ромите? Имаше преди време статия за десет успешни и високобразовани български роми и те отрекоха да са чувствали такава. Отиваш в някаква собствена фантастика, където "льошите" българи насила са изолирали "клетите" роми.

  По тоя повод можеш ти да вдигнеш едно огледала към себе си и да видиш дали оттам няма да те погледне един поглед, изпълнен със себеомраза като чета невероятните изводи как от един неприятен опит с българска жена и положитен с латина едва ли не вадиш заключението, че българите или в частност българките били по-лоши от латиносите - при теб самия няма идея за равенство между хората, ти ги делиш на добри и лоши по етнически признак.

  А на кого принадлежи бъдещето е спорно, "мургавелковците и чернилките" както ги обобщаваш все още не са двигателя на технологичния и идеен възход на човечеството, та да твърдиш така смело, че бъдещето било тяхно. От локален проблем скочи на глобално ниво, разхвърляни и несвързани разсъждания.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK