Тръмп, който засилва анти-американските настроения по света

Доналд Тръмп

© Carlos Barria, Reuters

Доналд ТръмпВсе по-трудно става да се коментира Тръмп като президент. Каквото и да решиш да анализираш в политиките му, той те е изпреварил с поредна Туитър тирада, която няма как да бъде подмината. Днес медиите в САЩ се занимават главно с туитовете на Тръмп и по-малко с политиките. Още повече управлението на Тръмп се оказва главно шум и почти нищо отвъд шума.


Новият голям скандал надхвърля всичко, изстреляно досега в Туитър. Тръмп, пак лично, спонтанно и непредвидимо изпраща гневен картечен откос към водещите в ЕнБиСи Мика Бжежински (дъщеря на наскоро починалия Збигнев Бжежински) и партньорът й Джо Скарбъроу. В туита се говори за "онази лудата Мика, с ниското IQ", на която, продължава туитът, "лицето още кървеше от фейслифта" (става дума за среща около Нова година). Редица видни републиканци за пръв път открито декларираха, че това е недопустимо за президент. Два-три дни по-късно вместо потушаване и някаква форма на извинение, Тръмп пак посяга към Туитър и казва нещо като "оная Мика, тъпа като гьон".


Републиканските кръгове продължават отчаяно да настояват на разликата между президент-ексцентрик и политическия дневен ред.
При последния скандал дори и някои демократически политици и коментатори правят разграничението и казват, че колкото и трудно да им е това


ще оставят настрана личността на президента и ще се фокусират повече върху политиките на администрацията


Наглед това е разумна позиция, но възможна ли е? Поради особеното положение на САЩ, особено след Втората световна война, такава нагласа не е реалистична. САЩ дават десетилетия наред глобален стандарт за поведения в широк спектър. Той включва интернационализация на американски традиции като защита на правата, свободна търговия, опосредяване и превантивно решаване на конфликти чрез споразумения и институции, интернационализация на върховенство на закона и пр. Тази характерна англо-саксонска програма има съмнителна приложимост, ако зад нея не стои либерална суперсила, в случая САЩ.


Това условие има поне три взаимно свързани измерения. Първо, САЩ в буквален смисъл са военна и икономическа суперсила, която няма аналог в света. Второ, САЩ са либерален играч, който по принцип разбира (но по принцип, с неизбежните изключения), че има интерес да се самограничава, ползвайки ресурсите си превантивно, на първо място за гарантиране на мира, а оттам и търговския обмен, от който самата тя има най-голям интерес. Трето, двете първи условия се комбинират и дават безпрецедентния авторитет, който САЩ имат на международната сцена, главно след 1945 г.


Има ли шанс такава дългосрочна програма да остане незасегната, ако се допусне президентът на САЩ бъде раздвоен на сериозна политика и неприемлива персона? Реалистично ли е светът да приеме, че персоната и политиката са две отделни неща? Шанс за подобно раздвоение няма. Понесените вреди ще трябва да се оправят много години, ако изобщо се оправят.


Тенденцията в последните 5-6 месеца е институцията на президента да се вижда като временно отклонение от приемливото. Но тази палиативна нагласа не помага нито на САЩ нито по-тясно на Републиканската партия. Въпросите за политиките на новата администрация се отместват и на тяхно място застават страховете какво безумие може да случи, ако стилът на личното поведение се пренесе в зоната на сериозните решения, за каквито президентът има пълномощия. Така цялото отговорно наблюдение на президентската институция постепенно преминава от фазата на шок към напрегнато очакване какво предстои да се случи. По този начин не просто персонално Тръмп е неуместен като президент. Той е в много по-сериозна степен политическа заплаха, независимо, че републиканските лидери продължават да отместват във времето повдигането на въпроса за неговата негодност. Неслучайно в последните два-три месеца расте броят на кошмарните сценарии за въвличане на САЩ в абсурдни войни по неконтролиран, спонтанен начин, който отговаря на личното поведението на Тръмп.


Ако невъздържаната и крайно непродуктивна война с медиите се пренесе в друга сфера, например отношенията с Иран, със Северна Корея, дори с Китай, възможно е САЩ да осъмнат един ден с военен конфликт, за който не са предполагали предишния ден. Случаят с войната в Ирак, например, не е такъв. Това е авантюра, но тя има далечни условия, подготвяна е, мотивирана е от лоши, но не подправени или отсъстващи сведения за химически оръжия. Още по време на войната в Залива 1991 г. сериозно се обмисля възможността да бъде свален режима на Саддам Хюсеин. Натежава скептичната позиция и въздържаната доктрина за военна интервенция на Колин Пауъл.


С Тръмп, обаче, САЩ могат да се окажат във война, за която довчера не са подозирали


Този риск от неуместния президент е първостепенен. Той се засилва от факта, че Тръмп няма никакъв успех в политическата сфера, рейтингът му е сринат, войната с медиите го разгражда постепенно като политическа персона. Войната в този случай е възможен изход за един истеризиран и доведен до отчаяна безизходица президент. Този риск трябва много сериозно да влезе в сметките на поддържащите Тръмп републиканци, особено в Сената.


След риска от въвличане на САЩ във война се нареждат няколко не така драматични, но съществени за цялостното състояние на САЩ, вътрешно и външно, ефекта.


В края на юни Изследователския център Пю публикува мащабно изследване, което има пряко отношение към персоната на Тръмп. Оказва се, че като цяло образът на САЩ е пострадал силно в глобален мащаб и влошаването се е добавило към съществуващите анти-американски настроения в различни зони по света. Пет месеца след встъпване в длъжност Тръмп има в световен мащаб показатели, близки до тези на Буш младши в края на мандата му, когато в света се беше установил консенсус, че САЩ тласкат Близкия изток към още кризи и още хаос. Усилването на негативния образ на САЩ по света се отразява на третото условие за съхраняване на международния либерален ред, който е в пряк интерес на САЩ. Традиционно, а особено засилено след 1990 г., САЩ влияят на международните процеси с лостове на т. нар. "мека сила". В основата й лежи осезаемият, но трудно измерим фактор на авторитета на САЩ, който пряко зависи не от трудно разбираемите политики на Конгреса или от сложните решения на Върховния съд, макар те да задават тон и в международен план. Той


зависи пряко от персоната на президента


Утвърждаващият се образ на един невъздържан, налудничав, френетично воюващ с образи по медиите президент поражда нова вълна недоверие към САЩ. Дори утре Тръмп да бъде отстранен, следите ще тежат дълго след него. Самата възможност страната, която се е наложила в света като най-стабилна демокрация, да излъчи по демократичен път нещо сходно на Мусолини, Берлускони или Уго Чавез няма да се разсее бързо. В сферата на образи и внушения демократичните абстракции – процедури, конституционни положения, върховенство на закона и др. нямат много шанс да отместят внушението за безумстващ индивид начело на САЩ. Единствената положителна страна на този ефект е закъснялото осъзнаване в западноевропейските среди, че, както каза Ангела Меркел, Европа трябва да взема съдбата си в свои ръце.


Вътре в самите САЩ внезапен срив на доверие или рейтинг няма, тъй като Тръмп започва с безпрецедентно ниски показатели. Има бавно, вероятно необратимо свиване на електоралната основа. Изследванията показват, че независимите избиратели, на които в крайна сметка Тръмп дължи избирането си, са оттеглили подкрепата си в голяма степен. След тях се очаква най-твърдата подкрепа от средните щати да започне да се разколебава.


Но този процес е бавен предвид социално-антропологическия профил на типа избирател. Тази база е референтната група на Тръмп по най-буквален начин. Тя не просто търпи какво той прави, а очевидно го окуражава, радва му се и го вдъхновява. Това е онази Америка, която самата мрази либералните медии и е склонна, подобно на Тръмп, да каже, че СиЕнЕн и ЕнБиСи правят "боклучарска журналистика". Ако тази база бъде сериозно засегната републиканците в Конгреса ще се почувстват свободни да го атакуват, тъй като той руши собствената им електорална група.


Английският език няма еквивалент на хубавата българска дума "простак" (още по-малко пост-модерната й версия "мутра"). Забележителната звучност и завършеност на образа на откровения простак, която българската дума съобщава директно, не може да се предаде с изрази като "неподходящ" (за поста си), "груб" или "сексист". А ако имаха звучната дума, дали САЩ щяха да инсталират лице като Тръмп на президентския пост?


Текстът е от поредицата "Факторът Тръмп". В нея четете анализи за действията и ефектите от тях на президента на САЩ. Автор е Стефан Попов от "РискМонитор".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Американците искаха такова ШОУ и, го получават. Сигурно много се кефят.

 2. 2 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Анти-американските настроения по света
  започнаха от времето на Джорж-младши.
  При Тръмп анти-американските настроения може само да намалеят.

 3. 3 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Антиамериканските отношения се засилват от десетилетия... Причината е арогантната външна политика на САЩ и позата на световния побойник, която са заели.

 4. 4 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 257 Неутрално
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  няма такива настроения , държавите осъзнаха , че има суверинитет

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  .....войната с медиите го разгражда постепенно като политическа персона."Не само с медиите,той започна война с ФБР,настроенията в републиканската партия не са еднозначни,а ако от разследването на ФБР и прокурор Мюлер се докаже руска намеса на изборите в негова полза - Тръмп повече няма да е президент.И да остане обаче не може да срине имиджа на САЩ на супер сила,не може един човек,пък бил той и президентът да срине институциите,САЩ не зависят от един човек.Честит празник.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Още повече управлението на Тръмп се оказва главно шум и почти нищо отвъд шума."От лъжлив и луд клоун като Тръмпи повече не може да очакваш. :-)
  —цитат от коментар 7 на Иво


  Да бе сделка за 500 милиарда е нищо...

  Хайде стига писахте глупости....

 9. 9 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":


  държавите осъзнаха , че има суверинитет
  —цитат от коментар 5 на дерибеев


  Тръмп не е вечен! Ще посвети, посвети, и ще угасне, и ще спрем да се занимаваме с простотиите му.
  Но относно суверенитете...
  Ами, да си бъдат суверенни! А не в един момент да започнат да пищят!
  "Гладни сме; помогнете!" "Нападат ли; спасете ни!"

  Да разлая троловете!!
 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Любопитно

  "Самата възможност страната, която се е наложила в света като най-стабилна демокрация, да излъчи по демократичен път нещо сходно на Мусолини, Берлускони или Уго Чавез няма да се разсее бързо."

  Не знам защо авторът реши, че САЩ са най-стабилната демокрация в света. Това просто не е вярно. А, относно избирането на Тръмпи - няма демокрация в света в която втория става първи, както се случи на последните президентски избори в САЩ. Причината за това е абсурдната, архаична, несправедлива и недемократична изборна система в тази държава.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nikolay Hadjiminchev":

  Това им остана едничкото нещо, което могат да правят.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":
  —цитат от коментар 9 на lone_wolf


  няма държава която да го е правила . никога . които не са искали помощ биваха подпалени

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Любопитно

  До коментар [#2] от "Dоауnар":

  Започнаха при Буш-мена Младши, утихнаха при Обама, който беше много харесван президент в чужбина особено в Европа и сега тези антиамерикански настроения се завръщат при управлението на Тръмпи!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 264 Разстроено

  Стефан Попов: Второ, САЩ са либерален играч, който по принцип разбира (но по принцип, с неизбежните изключения), че има интерес да се самограничава, ползвайки ресурсите си превантивно, на първо място за гарантиране на мира
  -----------------------------------------------------------------

  Стефчо, това с гарантирането на мира как го измисли бре?

  САЩ от 15 години запалиха поне няколко страни:Афганистан, Ирак, Сирия и Либия!

  НБяма да се учудя ако сте писали така за БКП преди 1989 година, политкоректно и с двойни стандарти!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Любопитно

  До коментар [#8] от "Nikolay Hadjiminchev":

  Сделка с банндити и убийци, да ви имам поводите за радост. Впрочем тази сделка още повече навреди на образа на САЩ в чужбина.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1540 Весело

  Най-интересното относно въпросния туит за Мика е, че всички осъждаха кървенето на гъшия врат от фейслифта, но всички се съгласиха, че тя е с ниско IQ, налудна и тъпа като гьон. С което Тръмп отново се оказа победител.

  Докато бай Стефан чакаше да паднат мандрахулките на коча, полека-лека в небитието отиват либералните медии. Достатъчно е да проследим съдбата на одиозната Мегин Кели...

 17. 17 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 264 Весело

  Световната левичарщина да не си мисли, че Президент Тръмп ще ги остави на мира, вече се сбори с фейк нюзовете в САЩ, скоро ще има настъпление в цял свят!

  Мачкай ги Президент Тръмп, ние сме зад вас!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 18. 18 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 264 Весело

  Още повече управлението на Тръмп се оказва главно шум и почти нищо отвъд шума.
  ----------------------------------------------------

  Тръмп си изпълне поне 50 % от предизборните обещания! Либерастите в САЩ искат да го ограничат, но трябваше да се признаят за победени, Върховният съд на САЩ даде право на Тръмп за декрета.

  Въобще либерастията продължава да мечтае, че Тръмп нищо не бил направил, само шумял! Ха,ха ...

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 19. 19 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 534 Весело

  стефан попов явно сериозно се захванал да пише "журналистическа" книга пълна с прилагателни; нема лошо...

  има две хипотези, или стефан попов е прав, тръмп е недоразумение... простак по чудо /неразбираемо как/ попаднал в овалния кабинет, който е "момент", който великата американска "демокрация "бързо ще поправи, а ние с облекчение ще прочетем в края на книгата този хепиенд / въпроса само е колко дебела ще е тя/, или тръмп, не е просто "фактор", а естествена реакция на американското общество срещу един елит /включително медиен такъв/ който досега никога не е бил под натиск и не е изпускал юздите в такава степен, и предстои дълга борба за презареждане и стефан попов се е захванал с нещо, на което изобщо не подозира края...

  тръмп не е "фактор", а революция - при това най-вече медийна; президентът няма нужда от цялата архитектура от посредници /собственост на едни дето си мислят, че са родени да решават кое е добро, и кое зло/ за да общува с избирателите, последните също нямат нужда от нея за да чуят другите какво те мислят за президента - тъй всеки туйт и пирон в ковчега на безсмислено говорящите глави по телевизията /и които са точно медийни мутри за поръчки/

  разбира се, не е сигурно че тръмп ще успее, но либералната нега по "нормализацията" е розов сън, нямащ нищо общо с реалността; нищо чудно стефан попов да напише многотомник;

  https://pbs.twimg.com/media/DDupELxXcAA-zkt.jpg

  Je suis дани кирилов
 20. 20 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иво":

  Ега ти глупостите на квадрат. Обама, който запали Близкия Изток ли? Войните му даведоха до милионен бежански поток в Европа. Да не говорим за десетките терористични групировки, които създаде и въоръжи, включително подкрепи и въоръжи Ал Кайда, която уж бе отговорна за атентатите от 11.09. Сега при Тръмп има шанс, ако действително промени поне отчасти външната политика на страната си, антиамериканските настроения да поутихнат малко.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Весело

  До коментар [#20] от "Феникс":

  Ako, аз пиша глупости на квадрат, то ти пишеш глупости на трета степен. :-)

  Колкото и грешки да направи Обама по време на своето управление той беше много по-уважаван президент от този шут в момента, ето чети и се образовай:

  http://www.pewglobal.org/2017/06/26/u-s-image-suffers-as-publics-around-world-question-trumps-leadership/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Весело

  До коментар [#21] от "simval":

  Таткин сладък, случайно да ти е минавало през акъла, че няма нито една друга демократична държава по света с подобна абсурдна и несправедлива президентска избирателна система? Твоята псевдодемократична и крайно-дясна имитация на мислене явно не може да осмисли това? :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Весело

  До коментар [#22] от "Феникс":

  И едни и другите са убийци, но едните уж поне се водят демократична държава, която е лидер на демократичния и свободен свят.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тръмп засилва антиамериканските настроения само сред либералните сороски храненици.

  " Днес медиите в САЩ се занимават главно с туитовете на Тръмп и по-малко с политиките. Още повече управлението на Тръмп се оказва главно шум и почти нищо отвъд шума."-край на цитата

  Еврейските медии наистина не се занимават с политиките на Тръмп, а само с руската връзка, клюки и интриги. Затова авторът няма откъде да знае какви са политиките му и с какво Тръмп се занимава. Но истината е, че Тръмп също не иска еврейските медии да се занимават с политиките му. Нека бичат по руската връзка, докато той прокарва антилиберални и антиглобалистки политики! А когато руската връзка се изчерпва, тогава Тръмп им осигурява някаква друга пикантерия, за да дивеят и да не се занимават с това, което в момента се опитва да прокарва. Сега им пусна туитър за Мика и Джо и еврейските медии няколко дни се давиха с този материял, докато Тръмп прокарваше наказателни мерки срещу градовете убежища.

 28. 28 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Неутрално

  На мен ми е по-интересно мнението на Джак Ма с неговата "брутална теория как Америка се обърка през последните 30 години", изказано пред Световния икономически форум: https://goo.gl/U72JTK

  "През последните 30 години Америка е водила 13 войни и е похарчила $14.2 трилиона... без значение колко добра е вашата стратегия, вие би трябвало да харчите пари за собствения си народ - каза Ма. - Парите отиват в Уолстрийт. След това какво стана? 2008 година изтри $19.2 трилиона американски приходи... Какво щеше да стане, ако парите бяха похарчени за Средния Запад в САЩ?"

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 29. 29 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#24] от "Иво":

  До коментар [#21] от "simval":Таткин сладък, случайно да ти е минавало през акъла, че няма нито една друга демократична държава по света с подобна абсурдна и несправедлива президентска избирателна система? ...
  —цитат от коментар 24 на Иво


  Чак да му домилее на човек от наивитет.
  А ти да си забелязъл случайно, че няма нито една друга демократична страна по света дето да може да се доближи до нивото на американците?


  Аз не зареждам в Лукойл.
 30. 30 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  " Тръмп, пак лично, спонтанно и непредвидимо изпраща гневен картечен откос към водещите в ЕнБиСи Мика Бжежински (дъщеря на наскоро починалия Збигнев Бжежински) и партньорът й Джо Скарбъроу. В туита се говори за "онази лудата Мика, с ниското IQ", ..."-край на цитата

  Мика и Джо от една година друго не правят, освен всеки ден да обиждат Тръмп. Няма какъв да не са го наричали. Той само веднъж ги обиди, но много страшно, защото както Тръмп те нарече, такъв ник имаш оттук нататък. И най-страшна беше обидата за Мика Бжежински. И знаете ли защо е страшна? Защото е вярно, че Мика е много проста. Който е гледал предаването им, постоянно Мика се напъва да каже някаква глупаст и Джо я прекъсва, поправя или предотвратява. И това всеки го знае и всеки го вижда. А истината най-много боли.

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Весело

  До коментар [#26] от "Феникс":

  Ми не ги чети тогава, някой да те кара на сила. НЕ ги чети и не отговаряй на моите коментари във форума. Лесно е. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "При последния скандал дори и някои демократически политици и коментатори правят разграничението и казват, че колкото и трудно да им е това ще оставят настрана личността на президента и ще се фокусират повече върху политиките на администрацията
  Наглед това е разумна позиция, но възможна ли е?"-край на цитата

  Не, това не е възможно, защото Тръмп няма да ги остави да му пречат в политиката. Винаги ще намери с какво друго да ги провокира и еврейските медии да се занимават само с глупости, без да осведомяват обществото той какво прави. Това е политиката на Тръмп- мейнстрийм медиите да се занимават само с глупости 24 часа в денонощието, а той да си прокарва спорните политики. Медиите отдавна го знаят това нещо, но не могат да се преборят със самите себе си.Тръмп им е напипал слабото място и вече две години ги работи. Авторитетът на Тръмп по никакъв начин не страда от това, че мейнстрийм медиите ще го псуват 24 часа в денонощието. Но самите медии стават напълно безполезни.

 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Весело

  Чак да му домилее на човек от наивитет.
  А ти да си забелязъл случайно, че няма нито една друга демократична страна по света дето да може да се доближи до нивото на американците?
  —цитат от коментар 29 на simval


  Хаха.... ти наистина си бил забавен понякога!? :-D До кое ниво бе Симвале!? Да не си въобразяваш, че САЩ са най-демократичната страна в света!? НИЩО подобно! САЩ са flawed democracy! Дано можеш да си преведеш сам какво означава това. Най-демократичните държави в света са ЕВРОПЕЙСКИ и по точно тези от Скандинавия! Чети и се образовай:

  http://www.businessinsider.com/economist-intelligence-unit-downgrades-united-states-to-flawed-democracy-2017-1

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Поради особеното положение на САЩ, особено след Втората световна война, такава нагласа не е реалистична. САЩ дават десетилетия наред глобален стандарт за поведения в широк спектър. Той включва интернационализация на американски традиции като защита на правата, свободна търговия, опосредяване и превантивно решаване на конфликти чрез споразумения и институции, интернационализация на върховенство на закона и пр. Тази характерна англо-саксонска програма има съмнителна приложимост, ако зад нея не стои либерална суперсила, в случая САЩ."-край на цитата

  Зад изброените САЩ стои и в момента при Тръмп. Но САЩ не може повече да стои зад тези либерални ценности, които ще ви постна в тази статия. Вижте само картинката за мъжката мода и ще ви стане ясно зад какви ценности САЩ вече не стоят.http://defiantamerica.com/fashion-trend-men-dressing-skirts-dresses-heels/

 35. 35 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Първо, САЩ в буквален смисъл са военна и икономическа суперсила, която няма аналог в света."-край на цитата

  Сегашният министър на отбраната, Ген.Матюс, има прякор за Обама и го е наричал досега само по този начин- "Онзи неизбърсан задник". Приносът на Обама във военното дело е, че вкара феминистките, гейовете и лесбийките, и травеститите в армията. Толкова по военно-либералните въпроси. САЩ не могат да имат едновременно армия и либерализъм. Или едното, или другото! Затова не са либералите тези, които ще изискват нещо от американската армия.

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Любопитно

  Реалистично ли е светът да приеме, че персоната и политиката са две отделни неща? 
  =========
  Защо , проблем ли е ?
  Нали по делата щяхме да ги познаваме ....

  Bukalemun
 37. 37 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Америка е преживяла толкова кризи, ще преживее и Тръмп.

 38. 38 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Второ, САЩ са либерален играч, който по принцип разбира (но по принцип, с неизбежните изключения), че има интерес да се самограничава, ползвайки ресурсите си превантивно, на първо място за гарантиране на мира, а оттам и търговския обмен, от който самата тя има най-голям интерес."-край на цитата

  От какво има интерес САЩ и от какво няма, това е работа на американците, а не на българските дописници. Гарантирайте си го мира сами! САЩ не е длъжен на никого и никой не може да има претенции към САЩ. Тръмв ви каза- плащате и получавате, безплатният обяд свърши. Америка няма да се ограничава заради вас, европейците. Европейците ще си играят на дядо Коледа за неработещите, ще харчат милиарди за посрещане на бежанци, американският данъкоплатец ще стяга колана и ще се гърби с данъци, за да бъде осигурен мира и спокойната търговия на западноевропейските гейове.

 39. 39 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#33] от "Иво":

  За пореден път се убеждавам - безсмислено е.

  ПП. В подобно положение навремето баба ми казваше, "Ти му велиш анта, то - коранта."

  Аз не зареждам в Лукойл.
 40. 40 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Трето, двете първи условия се комбинират и дават безпрецедентния авторитет, който САЩ имат на международната сцена, главно след 1945 г."-край на цитата

  Той и СССР така имаше авторитет, докато хранеше хиляда гладни кокоши дупета и ги снабдяваше с почти безплатни суровини и енергия. На САЩ авторитет пред хрантутници и използвачи не им трябва. САЩ не иска авторитет, иска пари, иска европейците да си плащат консумацията. Като черпиш в кръчмата винаги си авторитетен.

 41. 41 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Има ли шанс такава дългосрочна програма да остане незасегната, ако се допусне президентът на САЩ бъде раздвоен на сериозна политика и неприемлива персона? Реалистично ли е светът да приеме, че персоната и политиката са две отделни неща? Шанс за подобно раздвоение няма. Понесените вреди ще трябва да се оправят много години, ако изобщо се оправят."-край на цитата

  Можем да кажем, че президентът на САЩ е неприемлива персона, ако светът се състоеше само от либерали-глобалисти. Но той не е. Другият въпрос е, че Тръмп изобщо не го интересува какво мисли светът за него. нито избирателите на Тръмг ги интересува. Тръмп хиляди пъти е казвал, че той е президент на САЩ, а не президент на света, но след като медиите не осведомяват за политиките му, няма откъде да го знаете. Откъде накъде някакъв български дописник изисква неща от президент на друга държава? Дали Тръмп е приемлива персона или не, това го решават единствено американските избиратели. Ние в Америка сме много доволни от него.

 42. 42 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Тенденцията в последните 5-6 месеца е институцията на президента да се вижда като временно отклонение от приемливото."-край на цитата

  Отново да повторим, приемливото е това, което иска американският избирател. А той иска точно това, което Тръмп прави. Американският избирател не иска онова, което Обама- /Онзи неизбърсан задник както Матюс го нирича/ правеше досега. На Обама беше отклонение от приемливото.

 43. 43 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Въпросите за политиките на новата администрация се отместват и на тяхно място застават страховете какво безумие може да случи, ако стилът на личното поведение се пренесе в зоната на сериозните решения, за каквито президентът има пълномощия. "-крй на цитата

  Тази плоча я слушахме по време на предизборната кампания, където се пророкуваше, че Тръмп ще натисне ядреното копче, че ще започне веднага Трета световна, че не може да му се довери ядреното куфарче и пр. През тази половин година всички видяха, че Тръмп е изключително предпазлив и колкото и глобалистите да го бутат в някакви военни конфликти, той досега ги избягва, без да уронво достойнствогто на пСАЩ, както меката китка Обама го правеше.

 44. 44 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Така цялото отговорно наблюдение на президентската институция постепенно преминава от фазата на шок към напрегнато очакване какво предстои да се случи. "-край на цитата

  Как го наблюдавате като Тръмп, като мейнстрийм медиите не се заниват с политиките му, а само с пикантерии, клюки и интриги около личността на Тръмп? Наблюдение има само когато се наблюдава политиката на Тръмп, каква политика прокарва в момента. А медиите нямат поглед върху това. За да не се напрягате толкова, ще ви кажа какво предстои да се случи. Нов туит, койте що уплътни седмицата на пресата.

 45. 45 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  " По този начин не просто персонално Тръмп е неуместен като президент. Той е в много по-сериозна степен политическа заплаха, независимо, че републиканските лидери продължават да отместват във времето повдигането на въпроса за неговата негодност. Неслучайно в последните два-три месеца расте броят на кошмарните сценарии за въвличане на САЩ в абсурдни войни по неконтролиран, спонтанен начин, който отговаря на личното поведението на Тръмп."-край на цитата

  Това е то да си български дописник- да разместваш фигурите в световната политика и геополитическите събития да ги разцъкаш като джобен тенис. Расте броят на сценариите, работят ви фантазиите и една от тях е, че някой може да бутне Тръмп.

 46. 46 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Стефчо , Америка не президентите й я правят велика , макар че и измежду тях е имало велики хора................Винаги и днес и утре Америка ще бъде велика заради 180 или 240 милиона работливи , изобретателни , талантливи , а някои от тях и гениални обикновенни американци , които ще бъдат за пример за всички останали по света , близките 600 - 700 години......

 47. 47 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Стефчо , Америка не президентите й я правят велика , макар че и измежду тях е имало велики хора................Винаги и днес и утре Америка ще бъде велика заради 180 или 240 милиона работливи , изобретателни , талантливи , а някои от тях и гениални обикновенни американци , които ще бъдат за пример за всички останали по света , близките 600 - 700 години......

 48. 48 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Ако невъздържаната и крайно непродуктивна война с медиите се пренесе в друга сфера, например отношенията с Иран, със Северна Корея, дори с Китай, възможно е САЩ да осъмнат един ден с военен конфликт, за който не са предполагали предишния ден. "-край на цитата

  И какви са отношенията със Северна Корея, които Тръмп може да изпорти? Политиката на "стратегическо търпение" по думите на Тръмп? Или с Иран? Възможно е един ден САЩ да осъмнат в военен конфликт, макар, че пред осемте години на Обама не е имало един ден без военен конфликт. Но изненадани ще са само онези, които слушат мейнстрим медиите, защото тези медии не ги осведомяват за намеренията на Тръмп и политиките му.

 49. 49 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Крайно време е да спре да го анализира целият свят и да се примирим с факта, че просто човекът не е наред с главата, а и няма много умствен потенциал. Решенията му са произволни и няма никакви задни помисли или по-дълбок план, щото на такива не е и способен.

 50. 50 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "...Тръмп няма никакъв успех в политическата сфера, рейтингът му е сринат, войната с медиите го разгражда постепенно като политическа персона. "-край на цитата

  Тръмп води война с медиите /еврейските медии/ от първия ден на кандидатпрезидентската си кампания и стана президент. Засега само медиите страдат. Тръмп така им срина авторитета, че вече никой не им вярва.

 51. 51 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#35] от "gozambo":

  Гозамбо, за кой Обама става дума? За онзи, когото ти хвалеше, особено по отношение на действията му спрямо генералите:

  "Продължава да се размирисва около генералите. Обама май ще ги сложи на място. Така се бяха разгащили, че Обама заради тях не може да прекрати войните. Харесва им да са на война."

  Или за Обама, когото ти подкрепяше цялостно със същата самоотверженост и революционен плам, както сега го правиш с Тръмп:

  "В днешния вот няма алтернативи. Политиката на Обама и на демократите е в полза на Америка. Републиканската партия няма алтернатива за Америка, тя има само за част от Америка, за богатите. Ако републиканците загубят на тези избори, никога повече няма да видят президентство.
  Моето семейство гласувахме за Обама и му стискаме палци."

  ПС Матис, не Матюс.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 52. 52 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Малее, какво храчене под статията и как разни путинофилисимистични фенчета величаят Тръмп Орангов. Та значи хайлазници харесващи Трумпчук само заощото е по-малкото зло за Путин Дългий ала Фюрер късий. Статията се основава на два необорими факта, че след идването си на власт авторитет на САЩ в световен мащаб е пострадал и второ че Трумпчук вдига повече шум от колкото да провежда политики. Можете ли да оборите тези твърдения с достаттъчно аргументи и доказателства?

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 53. 53 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Утвърждаващият се образ на един невъздържан, налудничав, френетично воюващ с образи по медиите президент поражда нова вълна недоверие към САЩ. "-край на цитата

  Отново фантазии! Тръмп събра 50 мюсюлмански страни и ги обедини срещу Иран и срещу радикалния ислям. Путин се сниши и нищо не чуваме напоследък за него. В Полша го чакат, във Франция Макрон го покани за честванията на еди какво си, всеки ден има срещи с чуждестранни ръководители. Вчера имаше среща с президента на Южна Корея. С кого вече не се е срещал? Натисна и Южна Корея да си плащат за отбраната и за промяна на търговския договор, който според Тръмп е неизгоден за САЩ. И южнокорейците не се притесняват от персоната на Тръмп и какво е писал в туитъра за простата Мика, а се притесняват заради търговските изгоди и облаги, които имаха досега.

 54. 54 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Самата възможност страната, която се е наложила в света като най-стабилна демокрация, да излъчи по демократичен път нещо сходно на Мусолини, Берлускони или Уго Чавез няма да се разсее бързо."-край на цитата

  Същите работи са писани за Рейгън по негово време. Същите сравнения, същите квалификации, обиди, каквито днесе се пишат за Тръмп, от абсолютно същите политически сили. И Рейгън е бил фашист, нацист, идиот, клоун, психично болен, какво ли не.

 55. 55 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "... безумстващ индивид начело на САЩ."-край на цитата

  Четивото тук вече заприличва на комедията на Ярослав Хашек. Спомнете си в Добрия войник Швейк как ескалират дописките!

 56. 56 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 783 Любопитно

  До коментар [#10] от "Иво":

  " А, относно избирането на Тръмпи - няма демокрация в света в която втория става първи, както се случи на последните президентски избори в САЩ. Причината за това е абсурдната, архаична, несправедлива и недемократична изборна система в тази държава.
  —цитат от коментар 10 на Иво

  Иво, същото се случи и когато Буш Младши победи Ал Гор. Но тогава нямаше такъв рев за несправедливостта на системата. А имаха достатъчно време да я променят щом искат. Не го направиха, значи ги устройва.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 57. 57 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Единствената положителна страна на този ефект е закъснялото осъзнаване в западноевропейските среди, че, както каза Ангела Меркел, Европа трябва да взема съдбата си в свои ръце."-край на цитата

  Значи Тръмп отвори очите на Меркел. Хващайте се за това положителното и САЩ не ви трябват повече! Имате си Меркел, забравете за Тръмп и САЩ! Меркел вече е определила съдбата на Европа- нов голям Ливан.

 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Весело

  До коментар [#39] от "simval":

  Да, така е. Безнадежден случай си. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#50] от "gozambo":

  Гозамбовците не им вярват, за сметка на това попиват като гъби всяка лъжа на Тръмп. Това е хитър ход на Тръмп - каквото и да излезе от разследването, гозамбовците ще го отречете.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 60. 60 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Вътре в самите САЩ внезапен срив на доверие или рейтинг няма, тъй като Тръмп започва с безпрецедентно ниски показатели. Има бавно, вероятно необратимо свиване на електоралната основа. Изследванията показват, че независимите избиратели, на които в крайна сметка Тръмп дължи избирането си, са оттеглили подкрепата си в голяма степен. След тях се очаква най-твърдата подкрепа от средните щати да започне да се разколебава."-край на цитата

  Тия анализи ги слушахме през цялата кампания и накрая Тръмп спечели. Слушаме ги и от началото на годината, но онзи ден на извънредните избори за Конгрес спечелипа абсолютно всички републиканци. Всички кампании на демократите бяха заложили на антиТръмп риторика и всички загубиха. Всички избрани републиканци бяха твърди фенове на Тръмп и спечелиха. Едно място поне да бяха спечелили демократите, за да се даде основание на подобни прогнози.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Весело

  Отново фантазии! Тръмп събра 50 мюсюлмански страни и ги обедини срещу Иран и срещу радикалния ислям.
  —цитат от коментар 53 на gozambo


  Само един пълен наивник или абсолютен тръмпист като тебе може да повярва в това което си написал. Първо, тези 50 мюсюлмански държави НЕ се обединиха срещу Иран. Сред тях има близки на Иран държави като Ирак и Ливан. Второ, сред тези държави имаше такива, които бяха там само протоколно. Имам предвид например Казахстан, Киргизстан и разни други подобни, които също имат приятелски отношения с Иран и са близки съюзници с Русия. Трето, много е наивно да вярваш, че видиш ли сега по заповед на Тръмпи двете главни държави спонсори на радикалния ислям в лицето на Катар и КСА ще почнат да се борят срещу това, което те самите създадоха през последните няколко десетки години.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 534 Весело

  тръмп нарече мика бжежински "тъпа като скала", а тя не е тъпа, просто е ... "честна", рядко, изключително "честна" и пряма

  https://www.youtube.com/watch?v=OJ9ce-yMEfc

  https://pbs.twimg.com/media/C5RxYxtUEAA6yO3.jpg

  Je suis дани кирилов
 65. 65 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Но този процес е бавен предвид социално-антропологическия профил на типа избирател. Тази база е референтната група на Тръмп по най-буквален начин. Тя не просто търпи какво той прави, а очевидно го окуражава, радва му се и го вдъхновява. Това е онази Америка, която самата мрази либералните медии и е склонна, подобно на Тръмп, да каже, че СиЕнЕн и ЕнБиСи правят "боклучарска журналистика". Ако тази база бъде сериозно засегната републиканците в Конгреса ще се почувстват свободни да го атакуват, тъй като той руши собствената им електорална група."-край на цитата

  Социално-антропологическия профил на избирателите на Тръмп е- белите американци. Те не само го окуражават, те изискват от него това задължително. Искат край на политическата коректност и свобода на словото. Те са абсолютно убедени, че във въпросните медии не просто журналистиката е боклукчийска, е че това не е журналистика, че това е пропаганда. Белите американци смятат, че въпростине медии не са и медии, а пропагандни централи, които пропагандират ултралиберализма и глобализма. Избирателите на Тръмп мразят еднакво истаблишмънта и на демократите и на досегашните републиканци на власт. МакКейн не е по-малко омразен от Нанси Пелоси. Избирателите на Тръмп искат всички оядени сенатори и конгресмени да бъдат изритани от властта. МакКейн, който получава пари от Сорос, ще има да чака разколебаване базата на Тръмп, за да може да участва в отстраняването му. Никой не може да разколебае базата на Тръмп, защото Тръмп е последният шанс за оцеляване на бялата раса, на американската нация, американската идентичност и християнската цивилизация. И електоратът на Тръмп е безкрайно добре запознат със ситуацията.

 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Любопитно

  Иво, същото се случи и когато Буш Младши победи Ал Гор. Но тогава нямаше такъв рев за несправедливостта на системата. А имаха достатъчно време да я променят щом искат. Не го направиха, значи ги устройва.
  —цитат от коментар 56 на CINZANO - оправете си сайта!  Да, така е. Тогава се случи същото, но НЕ сте прав, че тогава не се вдигна шум заради това. Напротив, тогава също имаше огромно обществено недоволство от това, че Буш стана президент с по-малко получени гласове от Гор. И тогава и след тези последни избори имаше гласове на американци от съдии и конгресмени до много обикновени граждани, които заявиха, че тези система е сбъркана и недемократична и трябва да бъде променена. Докато тази система не се промени винаги ще има недоволство срещу нея в САЩ. Но, както казваш ти, самите американци трябва да си я сменят. Това зависи от тяхното общество и политическа класа.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Чакаме разследването звучи като боен девиз. Чакайте! Но на Тръмп разследването омалява и става история, докато на Обама- "онзи неизбърсан задник" и антуражът му тепърва набира сила. Не е случайно, че Обама половин година вече не смее да се прибере в САЩ.

 70. 70 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ще завърша с това, че в САЩ се гордеем с Тръмп. Само мъжкар като него, простак, дивак, перде може да се пребори с оядения глобалистки елит. Повечето хора не знаят, но отношението на Тръмп към медиите е продиктувано от определена теория, която доказва, че за да се пребори националист, антиглобалист и косерватор за президентския пост, той трябва да разруши напълно доверието в медиите. И който е следил изявите на Тръмп знае, че от първата си реч до последната той последователно и методично разбива доверието в медиите. Няма реч, дори и най-кратката, в която той да не атакува медиите и да не ги прави за посмешище. Той може да се държи просташки с медиите, но отношението му не е продиктувано от негови личностни черти, а от добре обмислена стратегия и тактика за убиване доверието в медиите. И Тръмп постига тази цел, а теорията се доказа на практика- той стана президент. Изключено бе да вземе властта с културно отношение към медиите. Тези медии вече са неспособни да влияят на общественото мнение. Или поне дотолкова, че да имат глас в избора на президент. Тръмп бил нарекъл Мика еди какво си! От това електоратът на Тръмп само се кефи, първо, че е истина, второ, че Мика го заслужава. Електоратът на Тръмп много добре знае, че бащата на Мика е един от архитектите на глобализма и това е основание да я мрази още повече. И преди Тръмп да я нарече така, с месеци електоратът редовно се осведомяваше какво Мика и Джо са изхрачили по Тръмп, всеки ден. На електората отдавна му беше дошло до капака от Мика и Джо. Атаката на Тръмп не е неподготвена, не е инцидентна. И Тръмп я проведе в момент, в който мейнстрим медията бе разколебана относно руската връзка, след разкритията в СиЕнЕн, а на Тръмп му бе необходимо спокойствие за да прокара два закона за нелегалните.

 71. 71 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Весело

  аз съм съм сигурен, че германските зелени и лгбт активистите и тн. се дразят много от туитовете на Тръмп и не могат да спят, но пък йеменските деца и пакистанските сватбари повече се антиамериканизараха от дроновете на Обама и убииствата без съд и присъда на неговата администрация... незнам казуса е сложен и добре че имаме такива титанични интелектуалци като господин Попов да синтезират нещата достатъчно ясно за плебса...

 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Весело

  До коментар [#70] от "gozambo":

  Хахаха... е, най-сетне свърши с величаенето и възхвалата по адрес на твоя идол Тръмпи. Поздравявам те, за всичко което изписа.... беше впечатляващо. Въпреки, че според мен повечето неща дето изписа бяха пълни глупости. Но, всеки има право на свое собствено мнение. :)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Весело

  "Избирателите на Тръмп мразят еднакво истаблишмънта и на демократите и на досегашните републиканци на власт. МакКейн не е по-малко омразен от Нанси Пелоси. Избирателите на Тръмп искат всички оядени сенатори и конгресмени да бъдат изритани от властта. МакКейн, който получава пари от Сорос, ще има да чака разколебаване базата на Тръмп, за да може да участва в отстраняването му.
  —цитат от коментар 65 на gozambo


  Преди няколко дена споменах, че гозамбовците мразят републиканците малко по-малко от демократите. Тръмп не е републиканец, той е един шарлатанин-нагаждач. Бил е демократ, после републиканец, независим, пак демократ, пак републиканец. Единственото, което го интересува, е неговото огромно его. Това разбира се осъзнава много добре от републиканци като Пол Райън и Мич, но те са вързани за него и няма мърдане.
  Твърдото ядро на Тръмп не е толкова голямо - 35-40% от гласувалите за него на първичните избори, т.е. малцинство сред самата му "партия". Но достатъчно, за да не могат републиканците да победят без тях, затова малцинството държите мнозинството за заложник. Все някога ще се хванате за гърлото - гозамбовците против истинските републиканци като примерно даскала. Чакам с интерес.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 77. 77 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Доналд Тръмп не се интересува от така наречените "антиамерикански настроения в света". Спомням си колко самотен и подтиснат бе Джордж Буш, когато цяла Европа (без Англия и Полша) обърнаха гръб на САЩ в Ирак и Афганистан. Никой не се интересува в САЩ от "настроенията срещу САЩ". Особенно от германците, които мразят САЩ поголовно (защото ги разгромиха два пъти, особенно след като Хитлер сам обяви война на САЩ!!!!), а САЩ ги спасиха с плана Маршал и защитата от репарациите 1946. След това и досега ги пазят от Русия. Германците им се отплатиха с омраза ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 78. 78 Профил на Marin Dimitrov Evstatiev
  Marin Dimitrov Evstatiev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Стефан Попов: Второ, САЩ са либерален играч, който по принцип разбира (но по принцип, с неизбежните изключения), че има интерес да се самограничава, ползвайки ресурсите си превантивно, на първо място за гарантиране на мира......Е тук вече излъга тинейджарите и кандидат журналистите...ще им оставиш грешно впечатление и навсявкаде ще им се смеят стефчо....

 79. 79 Профил на Marin Dimitrov Evstatiev
  Marin Dimitrov Evstatiev
  Рейтинг: 213 Неутрално


  Ето го ключа от бараката-''ползвайки ресурсите си превантивно, на първо място за гарантиране на мира, а оттам и търговския обмен, от който самата тя има най-голям интерес''. Забележете драги читатели първо мир и после търговския (печалба) обмен,от който САЩ имат най-голям интерес.Ако някой не схваща да ми пише.......

 80. 80 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#77] от "vxa15365434":

  така е, немците мразят америкосите, макар че именно америкосите ги спасиха от справрдливата разплата на другите европейски народи.

  И сега дъртата нацистка Меркел искала европа сама да се спарвя демек САЩ да не и се бъркат в райха

  само дето България пак попадна в лапите на трайха , а оттам измъкването е винаги катастрофално

 81. 81 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Отлична статия. Напълно споделям мненията на Стефан Попов. Тръмп е просто луд за връзване. Идол на простаците. Вредите които нанесе с инфантилното си и просташко поведение са просто непоправими за много години напред.
  Един Господ знае какви още ще ги натвори.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 82. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Да имаха в САЩ един Радой Ралин, какво ли би написал за Тръмп.

 83. 83 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иво":

  Иран е, колега, знаем. ако не "демокрация", поне "стабилна".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 85. 85 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#84] от "Dimiter Tsvetkov":

  започва да прилича епохата на зрелия социализъм, тръмп постоянно загнива и всеки момент ще бъде импиичнат, само още малко да устискаме!

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 87. 87 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Весело

  До коментар [#86] от "xcheffo":

  Това беше гадно наистина.... недей си мисли такива работи по-добре.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 88. 88 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Авторът е прав. Дръмби нанесе огромни и трудно поправими вреди на САЩ в международно отношение. Хубавото в цялата работа е, че около него има стабилни и здравомислещи хора, които не се страхуват да му опонират при това публично, като ген. Макмастър например.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 89. 89 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Американеца нямаше алтернатива на изборите. При това, средните щати (тези, на които републиканците разчитат!) гласуват дори да е магаре, но републиканец... А в решаващите за избора щати, Тръмп спечели с незначителен процент.
  Американеца няма да се промени, поне лесно. Избирателната система фаворитизира двете най-популятни партии, те няма да я сменят. И като се имя предвид, че големите пари всъщност определят кандидатите им, ще гледаме още недуразомения като Буш и Тръмп. За големите пари е важна сделката със СА, не имиджа на САЩ...

 90. 90 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 257 Неутрално


  Избирателната система фаворитизира двете най-популятни партии, те няма да я сменят. И като се имя предвид, че големите пари всъщност определят кандидатите им, ще гледаме още недуразомения като Буш и Тръмп. За големите пари е важна сделката със СА, не имиджа на САЩ...
  —цитат от коментар 89 на charlesdegaulle


  Умолява се редакцията да препубликува със съгласието на автора това мнение като статия. След което американската редакция може да се оттегли в заслужен (едно)годишен отпуск или до имПИЧмънта (което се случи първо).

 91. 91 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#66] от "Иво":Няма избирателна система ,която да донесе успех на политическите неудачници.Правилата са еднакви за всички и Тръмп спечели по правилата.Чети внимателно какво ти пише Гозамбо.Положил е много труд за да ви покаже как стоят нещата,абстрахирайте си от чувствата и наблегнете на разума и хладнокръвието.И престани да се позоваваш на разни компроментирани медии като ДВ и Гардиън и да цитираш безумия как по света не харесвали Тръмп.Важното е ,че ние в Америка го харесваме.Защо всички дето прогнозирате провала на Тръмп никога не отговаряте на следният въпрос-защо всички избори за допълване на Конгреса и Сената след встъпването на Тръмп в длъжност бяха спечелени от РП?Ами не ви оттърва затова.ДП е на път да се срине до нивото на твоята любимка Джил Стейн дето ги докара до 1-2%.След 8 години безвремие трудно се наместват нещата ,но Тръмп е на прав път.

 92. 92 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 745 Весело

  На стеВан сорошчо май му плаща на кило плю//нка...С тая „статия“ бая е заработил...

 93. 93 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  да отблежем американските емигранти които защитават тръмп под тази статия :)

  значи не е чак толкова недолюбван от малцинствата и то от по- ниската прослойка.

 94. 94 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Тръмп играе за Америка !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 95. 95 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Това е политиката на Тръмп- мейнстрийм медиите да се занимават само с глупости 24 часа в денонощието, а той да си прокарва спорните политики."
  Той някак си ги насъсква като кучета в някаква посока и те лаят по него 24 часа в денонощието. Видно е как някои от тв журналята направо се задъхват от ненавист, когато стане дума за Тръмп. Как ли не го осмиваха, но нищо не постигнаха. Очевидно добре им се плаща за плюенето и циркаджийските им номера.

 96. 96 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Антиамериканските настроения са отпреди Тръмп, много преди това. За няколко месеца откакто е президент, Тръмп нищо не е променил. И не е това, което притеснява Евроатлантика, а страха, че Тръмп ще ги изостави на произвола на съдбата. Всъщност Тръмп е политик и бизнесмен едновременно. Той явно разбира от икономика повече от другите и знае че с двайсет трлн дълг, доларът, който издига Америка на върха, може да я завлече на дъното. И не е въпроса дали, а кога? Той иска да намали разходите и дълга. Затова и не го харесват. Всъщност и на Евроатлантика проблемът е същия. Тя също е толкова на червено, колкото и Америка и може да се срути по същия начин.

 97. 97 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#95] от "proza":...някои от тези журналя
  .....»» Особено Лорънс О'Донел от MSNBS.Той воюва с Тръмп още от времената, когато сегашния президент водеше популярното си тв шоу.
 98. 98 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  секи 4ти км

  Кърти, "време разделно".
  Време е да се самоопределиш.

  Лев или десен?
  Миролюб или войнолюб?
  Назадничав или напредничав?

  До коментар [#17] от "Кърти Вонегът":

  Световната левичарщина да не си мисли, че Президент Тръмп ще ги остави на мира, вече се сбори с фейк нюзовете в САЩ, скоро ще има настъпление в цял свят!

  Мачкай ги Президент Тръмп, ние сме зад вас!

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#95] от "proza":

  Демократите, особено около и в кръга на Килъри, плащат в пари и в натура за всяка плювка срещу Тръмп. Чета и гледам българска телевизия, слушам и гледам американските новини и говоря с хората тук - повечето искат стабилна и работеща икономика, която да им осигури добър живот, като свързват тази опция с работата на Тръмп. А другарят Попов чеше, че стъкмистиката отчита понижаване на рейтинга на САЩ, за което е виновен...Путин, който назначи Тръмп. А трябва да Ви кажа, че ако статистиката сочи ръст на инфлацията /с около 1.5% годишно/, за последните 4 години /през които съм тук/ цените нарастнаха видимо, а услугите се влошиха и това е знак, че икономиката иска нов пдход. Тръмп е готов да го актуализира, но от това ще пострада Европа, контрагентите по промишлените клонове, вносителите в САЩ и т.н., сиреч Тръмп им е виновен. Плиткоумие!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK