А какво е красив паметник?

Винсент Ван Гог, "Чифт стари обуща", маслени бои на платно, Музей на Ван Гог в Амстердам

© Интернет

Винсент Ван Гог, "Чифт стари обуща", маслени бои на платно, Музей на Ван Гог в Амстердам3 юли 2017 г. Огромен кран в дъждовната сутрин до паметника "1300 години България" на Валентин Старчев пред НДК - след малко започват да свалят металните релефи от порутената конструкция, за да ги запазят. Кадърът във фотоапаратите на случайните минувачи е монументален и красив - на фона на натежалото от облаци небе, сред пелените на дъжда: без претенция за "идейна, историческа и естетическа стойност". Общината по-късно ще съобщи, че демонтажът е започнал без да известяват за старта, тъй като не искали "да придават тържественост" на случая. Да - така пишеше - "тържественост". Да, тази дума е минала през ума на някого...


Четири причини бяха най-често посочвани досега в полза на разрушаването:


- Съмнителна идейна, историческа и естетическа стойност
Достатъчно ли е това да бъде разрушен, ако въобще е вярно? Идейната и историческата стойност на паметника на съветската армия (ПСА) не е съмнителна, а е чисто невярна, просто лъжа е, но той няма да бъде разрушен по тази причина. Невярна е, защото съветската армия не е освобождавала България от никого, за да изразява българският народ конкретна признателност, както е написано на паметника. За естетическата стойност на ПСА приемам, че е съмнителна, но само толкоз - отнасям се с уважение към имената на скулпторите, които са участвали в изпълнението на проекта, сред тях и Васка Емануилова. И да отбележа - не смятам, че трябва да бъде разрушен, можело е да бъде преместен.


- Заради паметника "1300 години България" е унищожен друг


Не е вярно. Тази легенда е удобна, за да придаде на разрушаването идея, че възстановява справедливостта на историята, без да си дават сметка възстановителите, че са като две капки вода с разрушителите от отречените времена. Мемориалните плочи в памет на 1-ви и 6-ти пехотен полк от войните за национално обединение не бяха на мястото на паметника "1300 години България", а до сградата на НДК, съвсем малко вляво в посока към ул. "Фритьоф Нансен". Това означава, че военният мемориал "1912 - 1918" можеше да бъде възстановен и без разрушаването на паметника "1300 години България" - моля да бъдем точни. И тъкмо повод да попитам - кога най-сетне паметните плочи от черен гранит с имената на загиналите войници и офицери в двете Балкански войни и в Първата световна ще бъдат върнати на мястото им?


- Паметникът е порутен


Абсолютно вярно. Всичко се руши. Включително паметниците. После вземаме за аргумент, че е порутен - благодарение на нашето безхаберие Лицемерието е благородно.


- Паметникът е грозен


А сега де! Ей тука май е заровено кучето. Това грозилище ли било паметник, вика народът, а общинската власт с още по-благородно лицемерие се кълне във вездесъщия вкус за красиво и грозно: какъв по-мощен аргумент - народът не харесва паметника, защото е грозен. А какво е красив паметник?...


Всъщност ни предстои европредседателство и затова не търпи отлагане премахване на грозното в пространството около НДК. (Паралелно с незаличимото разкрасяване от корупционните скандали около същото НДК.)


Разрушението няма и никога не е имало нужда от съдържателни аргументи


Четирите причини за разрушаването и особено страстното им отстояване не могат да заличат усещането за вече изживяни исторически периоди на "обновление". Разрушаванията не могат да бъдат различни, затова и най-изтънчените им пропагандисти звучат като онези отпреди 70 години...


А паметникът на съветската армия няма да бъде разрушен, нито дори преместен, по причини, които нямат общо с български дебати за историческа, идейна, естетическа и друга стойност. А защото една голяма държава /от великите/ не е съгласна. Паметникът "1300 години България" ще бъде разрушен, защото никоя велика сила не се интересува от него.


И това е най-грозното усещане от това разрушение...

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6889 Неутрално

  Верният път за съдбата и на двата паметника (1300 години и съветска армия) преминаваше през местен референдум. За втория паметник още не е късно

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Поскам салза.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Разрушаването има смисъл, ако на неговото място се сложи нещо стойностно, а не поредното барче с наливна бира.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Паметникът не е грозен, просто е проектиран така и с такива материали и в такива мащаби, че е невъзможно да бъде поддържан. Опасен е при това положение и за преминаващите под и около него.
  Колкото за ПСА - има такъв момент, Русия ще скочи, ако тръгнем да го махаме и ще се опита да настрои обществото против членство в ЕС. Въпросът е дали си струва в този момент. Нещото е с немалки размери и според мен не може да бъде преместено, освен в някой склад . Мястото, на което ПСА е в момента, не е предвидено за нещо конкретно в момента и си е просто една хубава градинка.
  Личното ми мнение е, че ПСА може да продължи да живее.
  Не за дълго, но все още...

 5. 5 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 993 Весело

  седя на бара и си пия лимонада... лельо :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Не може човек да не приеме част от аргументите на автора, дори повечето, но погледнато от друга страна, защо нещо, което пък трудно може да бъде наречено нити хубаво и красиво, нито дава някаква историческа препратка и си остава нещо неясно и неразбираемо може би с изключение на автора и няколко негови близки, трябва не само да стърчи, ами да се влагат средства и да се поддържа, понеже конструкцията му е такава, за да не излезе име на разрушители.
  Ами да хванат французите и да си разрушат моста на Сена, за да възстановят Бастилията - в това ще има повече исторически смисъл, ама хората някак си преживяват нейната липса.
  За ПСА, т.е. МОЧА няма какво и да се говори - има решение, което не се изпълнява вече години наред.
  Да се направи един градски референдум - мисля че резултата от него ще бъде еднозначен.

 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1259 Любопитно

  А паметникът на съветската армия няма да бъде разрушен, нито дори преместен, по причини, които нямат общо с български дебати за историческа, идейна, естетическа и друга стойност. А защото една голяма държава /от великите/ не е съгласна.

  Добро утро, г-жо Владимирова. Хубаво е, че между пристъпите на wishful thinking от време на време забелязвате и реалността.
  Аз лично смятам, че МОЧА е единствено израз на благодарността на БКП към Сталин задето им е подарил властта в страната, но съм наясно, че в настоящата реалност още доста време ще стърчи точно на това място.

  Слава Богу, никоя велика държава не държи паметника "1300 години България" да остане там, където е в момента, това го решаваме суверенно ние, българските граждани. Относно естетическата му стойност гражданите се изказаха веднага след като беше "сътворен" - като го нарекоха "осмокрилия петохуйник". Никой друг паметник не е бил удостояван с такова звучно прозвище.
  Да ви прилича на наименование на "красив паметник"?

  Знанието е сила, информацията - власт
 8. 8 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Просто красив е субективно понятие..

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7451 Любопитно

  Всеки, който е възприел евроатлантическите ценности знае какво е красив паметник!!!
  Както най-добрият индианец е мъртвият индианец, така и най-красивият български паметник е събореният български паметник !!!!

  karabastun1@abv.bg
 10. 10 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Мемориалните плочи в памет на 1-ви и 6-ти пехотен полк от войните за национално обединение не бяха на мястото на паметника "1300 години България", а до сградата на НДК, съвсем малко вляво в посока към ул. "Фритьоф Нансен".
  —цитат от коментар 0 на статийката на петя


  Владимирова лъже най-нагло. Мястото на Мемориала беше ТОЧНО на мястото на осмокрилия пето..... Това е установено с налагане на карти на София от 40-те години и Гугъл мапс с паметника.
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209194157840306&set=p.10209194157840306&type=3&theater
  И двете неща се намират на пресечката на линиите на улиците Гургулят и Христо Белчев.
  Дали на Петя и поръчителите ѝ им харесва осмокрилия или не - това си е тяхна работа. Но да се лъже за местоположението вече е наглост.

 11. 11 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Браво Петя!
  Точна както винаги!

 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#10] от "aralambi":

  Абсолютно прав сте за паметните плочи и лъва!Помня ги защото живея в квартала откакто съм се родил преди 70 години !Гътаха ги без да се замислят и без да се допипат до когото и да било!Петя Владимирова я нямаше да се разпореди,а думата на Людмила беше закон!
  Нима беше грозен паметникът на Сталин в морската градина на град Сталит та изчезна за една нощ,заедно с други свои "събратя"в цяла българия????
  Сещам се и за един друг паметник на авиатора в София,който също беше унищожен от комунистите много преди 1989 г.защото бил на "фашистки"летец!
  Нека другарката,макар и "праволинеен "журналист не ми се прави "по католик от папата "!

 13. 13 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  "- Заради паметника "1300 години България" е унищожен друг. - Не е вярно."

  Не е вярно, че не е вярно. От тези стари снимки, едната въздушна, с елементарно съпоставяне с картата в Гугъл, се вижда съвсем ясно, че Мемориалът на Първи и Шести полк лежи на оста на Гургулят и е на продължението на Христо Белчев. Точно на мястото, на което - все още - е Петохуйникът.
  http://www.lostbulgaria.com/pic2/4113.jpg
  http://infobulgaria.info/uploads/news/images/pred %20ndk.jpg

  А след като това не е вярно, олеква и всичко останало.

 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1169 Неутрално
 15. 15 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Защо толкова интелигентни хора се впуснаха по пързалката на големите защитници на тази грозотия? Грозотия е, да. И най-важното - не е паметник, а 'част от ансамбъл', както обичат да се изразяват защитниците му. Ансамбъл във възхвала на един корумпиран и обявен от българското Народно събрание за престъпен режим. С тези 'ансамбли' се официализира прехода от социализъм към националилистически социализъм и извършването на престъпления като т.нар. Възродителен процес, с цел замазването на фалитите и неизбежната смърт на този режим. И тази грозотия беше като черешка на тортата на подигравките с цяла България по това време.

 16. 16 Профил на paralelepiped
  paralelepiped
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Смешен плач на очевидно неадекватна лелка.
  Дано от общината удържат на това лицемерие и рекет от шепа феодални мозъци.

 17. 17 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Очаквано Петя защитава паметника. Като всеки комуноид ;). Скрита зад нам какви си аргументи, айде холан...

 18. 18 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "- Заради паметника "1300 години България" е унищожен друг

  Не е вярно. Тази легенда е удобна, за да придаде на разрушаването идея, че възстановява справедливостта на историята, без да си дават сметка възстановителите, че са като две капки вода с разрушителите от отречените времена."

  Гадно е да се лъже така нагло, другарке Владимировна!!!

 19. 19 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  Петя, на българския комунизъм останаха да му стърчат само паметниците-тотеми на кремълския слугинаж, много от другите "наследства" рухнаха сами. Само виж клозетната чиния на Бузлуджа, или безбройните заводи построени с кредити от гнилия Запад, за които татовизма си приписва заслуги, обаче ние плащаме сметката. Така че, хайде да не си говорим за красоти и грозотии, защото нещата са пределно ясни и без да намесваме естетически критерии. Този текст много ми напомня внушението, че 9 септември 1944 година е заварил България като една голя поляна, на която тепърва е трябвало всичко да се строи. Внушение толкова вярно, колкото и същото внушение, което прави султан Тиква - че едва ли не през 2009 е поел една България в руини, и че историята започва от него.

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3369 Неутрално

  за пореден път "статия" в стил СНН , уви без проявената наскоро хигиена от СНН

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Мдам, свършиха болтовете, та П.В. решила да се пробва като радетел на архитектурно-скулптурно-синекурно-соцкултурното ни наследство.
  Дали ще използва същите аргументи, когато рано или късно започнем сериозно да обсъждаме съдбата на МОЧА?
  И естествено неособено уважаемта П.В. е пропуснала да отчете , че от ден първи та до ден днешен защитаваното от нея "нещо " е известно в цялата страна като многоъгълен многохуйник ( да обобощя различните използвани бройки на ъглите и половите органи )

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 22. 22 Профил на paralelepiped
  paralelepiped
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Защо ли Дневник не публикуваха едно по-различно мнение тези дни?

 23. 23 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 264 Гневно

  Бравопетя,
  Стига лъга!
  Мемориалните плочи НЕ БЯХА до сградата на НДК, съвсем малко вляво в посока към ул. "Фритьоф Нансен", а бяха точно в района където още се издига този апотеоз на монументалната халтура - седмоъгълния петох...ник! Има снимков материал достъпен е в интернет. Направи си труда да използваш търсачката, гледай и сравнявай.
  С останалите ти лъжи няма да се занимавам, те могат да минат за "лично виждане", но това по-горе е факт. Лесен за установяване и отдавна доказан.
  Прочее, седмоъгълният трябва да бъде разрушен! Заради арогантността, с която бе издигнат, заради разрушаването на нещо много по-ценно и исторически, и художествено (което ще бъде възстановено за ужас на комундета и дърти левичаро-либералки, които се мислят за десни), заради "пластиките", които бяха взети от несполучливи отливки на Старчев, правени за други цели, заради безобразно некадърното му изпълнение, довело до това да започне да се руши броени месеци след откриването му, заради това, че няма акт 16 - още през 1985 г. е отменен, и накрая - заради нахалството, с което защитавате това уродливо рушащо се съоръжение и го величаете като паметник.

 24. 24 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1093 Разстроено

  До коментар [#1] от "neut":

  +++! Само дето се съмнявам, че референдума ще каже "Да, съборете (преместете) го"...
  Много пари ще се разиграят!!

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4888 Неутрално

  Заключението е вярно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Верният път за съдбата и на двата паметника (1300 години и съветска армия) преминаваше през местен референдум. За втория паметник още не е късно
  —цитат от коментар 1 на neut

  То и членството в НАТО и ЕС минаваше през референдум ама никой не ни пита. Сега за някакъв си паметник как ли не.

 28. 28 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  Обущарю, не над глезените!

  Драга дУругарко Петя Владимировна, моля ви (настоятелно) да се фокусирате върху това да творите злобни пасквили, оплюващи ГЕРБ, Б.Б. и Цв.Цв. и разнасящи ухание на развала и тревожност, а НЕ да се опитвате да тълкувате изкуството. Вие сте просто журналистка и вашия потенциал не е свързан по никакъв начин нито с фантазия, нито с интелектуално съзидание. Не искам да ви обидя, а да се опитам да ви внуша, че "всяка жаба ТРЯБВА да си знае гьола" . Иначе се получават подобни странни графомански "изцепки", които само рушат пиедестала ви (а той е здрав и гранитен). Празнодумието на журналистите български е всеизвестно, но дори и вие трябва да имате някаква мяра. До глезените...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 29. 29 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#22] от "паралепипед":

  Все по-често се питам какво се случва, че тази Прокопи-медия толкова отявлено разкрива своята "пролетарско-селска" същност. Навремето същото направи и радио "Дарик". Преди години се преструваха на десни и демократични, но в един момент захвърлиха маските, собственикът им лъсна като "едно дърто ДС ченге" и предаванията си им станаха "ала Волгин", че и татък. Май нещо подобно виждаме и тук - нов, дизайн, нов имидж, лица без маски... Кремъл натюр.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 30. 30 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Красив паметник? На Адам Мицкевич в Лвов, Украина.

 31. 31 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  "А паметникът на съветската армия няма да бъде разрушен, нито дори преместен, по причини, които нямат общо с български дебати за историческа, идейна, естетическа и друга стойност. А защото една голяма държава /от великите/ не е съгласна"

  Премахването на моча ще е сигнал, че България не само формално е свободна от руско робство. Всъщност нямаше ли решение за премахване на този тотем на руското робство? 'великата' държава дали е съгласна няма никакво значение.

  Use your Illusion
 32. 32 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Ще вляза в ролята на детето от гениалната проказка "Новите дрехи на царя". И ще кажа: не ми харесват произведенията на Валентин Старчев. Нещо повече, не ми харесват и произведенията на Любомир Далчев. Който иска да ме заклейми, нека внимателно се загледа в паметника на Климент Охридски при СУ и честно каже дали му харесва. Я се разходете и покрай скулпторите около СХГ. Само една ми харесва, другото ме отблъсква.

 33. 33 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  паметника "1300 години България"
  ......................
  Какво щ€ рече това?
  България може би я има като държава с това име от идването на хан Аспарух,
  НО
  Българите сме си тука, по тая земля,
  от 6-5 век пр.Хр.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 34. 34 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#28] от "moriarti":

  Вие сте просто журналистка
  ---------------
  Хайде да не обиждаме журналистите, доколкото са останали такива.
  П.В. просто е.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 35. 35 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#8] от "aqua_blue":

  Че е субективно е субективно, ама главата на Нефертити и Давид на Микеланджело всички ги харесват.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 36. 36 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#31] от "evlampi":

  На друго място, по същия повод написах:
  Решение за демонтажа имаме, но мъж с топки, на който му стиска да го изпълни, нямаме.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 37. 37 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Смешен плач на очевидно неадекватна лелка.Дано от общината удържат на това лицемерие и рекет от шепа феодални мозъци.
  —цитат от коментар 16 на паралепипед


  Людмилаживковчетата си защитават младостта , както става с всичките му там "всестранноразвити личности" като другарката , тяхното "изкуство" е истинското изкуство , те знаят и те разбират , само тяхното важи , комунета...

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 38. 38 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#35] от "simval":
  Че е субективно е субективно, ама главата на Нефертити и Давид на Микеланджело всички ги харесват.
  ...........
  Да, както и огнените жирафи на Дали, кубичните изверги на Пикасо или лулата на Мегре.
  Въпросът тук е, че тзи скрап не е оригинален.
  А да изобразиш една държава чрез композиция, това си е предизвикателство.
  !Мариана!, която е символ на Франция, поне има цици!
  Германия, малки цици, но пък широк, плодотворен таз, нали така.
  Каква България е тази изродщина изскочила отпод накривената ушанка на соц лакей???
  Ач?
  Таките поне са имали големи фалоси, тази железария е транссексуално недоразумение -
  хем без гениталии, хем без гърди, само с едно голямо дупе, от което ни гледа 55 г социалистичеко робство.
  Да дойде Ачо с флекса.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 39. 39 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Този път не съм съгласна с Петя Владимирова. Пъметникът е грозен и това се видя още в момента, в който се появи там - досега не съм срещала нити един човек, който да го хареса, освен създателите му, може би.
  И най-правилното е да се махне. Най-после!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 40. 40 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 454 Разстроено

  Този път не съм съгласна с Петя Владимирова
  —цитат от коментар 39 на Cassi


  Само "този път"?
  Прегледай се! Веднага!

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 41. 41 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Паметникът е грозен и е най-хубаво.да.се разката, за да направим на негово място един красив паркинг. Така ще възродим „Кравай” като център на културата ;)

 42. 42 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 285 Гневно

  "- Заради паметника "1300 години България" е унищожен друг

  Не е вярно. Тази легенда е удобна, за да придаде на разрушаването идея, че възстановява справедливостта на историята, без да си дават сметка възстановителите, че са като две капки вода с разрушителите от отречените времена. Мемориалните плочи в памет на 1-ви и 6-ти пехотен полк от войните за национално обединение не бяха на мястото на паметника "1300 години България", а до сградата на НДК, съвсем малко вляво в посока към ул. "Фритьоф Нансен". "

  Лъжете най-нагло!

  https://www.facebook.com/orlin.valtchev/videos/10209891948114749/

  Което, между другото, не е учудващо за някой защитатващ червена кауза!

 43. 43 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 285 Гневно

  И утре Петя Владимирова пак ще пише анализи за съдебната система. Дневник, обяснете ми как да й вярвам, а и на вас като медия, после?! Защо трябва да удряте по този начин по собствения си авторитет?

  ... В западни медии съм виждал да правят корекции по материали след публикуването им. Можете да измиете част от срама, ако прихванете тази практика.

 44. 44 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#23] от "stoyaniva":

  ++++++++++++++++++++++++++

 45. 45 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#15] от "Handy":

  +++++++++++++++++++++++

 46. 46 Профил на Mario Sarafoff
  Mario Sarafoff
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мястото на разрушените мемориални плочи е точно там където е "паметника".Дневник свалете нелепата статия на младото розово моме.Да разчиташ,че читателите ти са родени след 13 конгрес на БКП е наивно.Помним и плочите и откритата естрада с анфитеатрални пейки встрани от тях и езерцето още по-встрани щото си пускахме малки лодки правени от нас в него...

 47. 47 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#46] от "Mario Sarafoff":

  Хе, хе, какво ти ''младо и розово моме''! По-скоро старо и сбръчкано бабе, което обаче има много избирателна памет:

  https://www.facebook.com/PravosadieZaVseki/videos/490098974522486/?fallback=1

 48. 48 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 715 Весело

  Просто красив е субективно понятие..
  —цитат от коментар 8 на aqua_blue

  По вкус и цвет товаришчи ньет...,
  казало прасето и заровило муцуна в помията :)

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 49. 49 Профил на Irina Ta Ta
  Irina Ta Ta
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Още при монтирането му, паметникът ме порази със зловещината си. Може би мястото му е на границата с Турция - да плаши мигрантите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK