С позицията си за Катар Турция губи приятели в Близкия изток

Среща на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и катарския му колега Халид бин Мохамед ал Атия в Анкара по-рано този месец.

© Handout, Reuters

Среща на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и катарския му колега Халид бин Мохамед ал Атия в Анкара по-рано този месец.Катарската криза може би се очертава като още един пример за подхода "скачай, преди да се огледаш" на Ердоган във външната политика. Да гребеш срещу течението изглежда се превърна в характерна черта на отношенията на Анкара с Близкия изток още от началото на почти мъртвата сега Арабска пролет.


Бившият премиер Ахмет Давутоглу беше ясен за ролята на Турция преди пет години, когато той все още беше външен министър и архитект на много от регионалните провали на Анкара. "Турция е смятана във всички близкоизточни общества днес не само за приятелска и братска страна, но също и за страна, която има властта да поведе нова идея и нов регионален ред", каза той пред парламента през април 2012 г.


Турция обаче не се превърна във водещата сила, която трансформира региона. Днес Анкара е доволна, ако може да защити собствените си интереси в сигурността. Развития, които тя така и не предвиди, я оставиха изправена пред проблеми на повече от един фронт в Близкия изток.
Катарската криза добави ново измерение към тях и ще се наложи дипломатическа изкусност, за да се управлява тя. Вместо да опипа доколко почвата е безопасна и да избегне поставянето на риск на отношенията си с членовете на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, Анкара се съюзи с Доха. Ердоган заяви, че отношението към Катар е "нехуманно" и Анкара прибързано реши да изпрати войски в блокираната страна от Залива в знак на подкрепа. Споразумението, предоставящо на Турция военна база в Катар, всъщност предшества сегашната криза, но ратифицирането му в парламента бе отложено поради технически причини.


Спецулации за турската база в Катар


Моментът, когато правителството реши да ускори одобряването му в парламента обаче, е от огромно значение. Той бе избран непосредствено след блокадата на Катар, което се разглежда като знак на съпротива срещу коалицията начело със Саудитска Арабия. Анкара настоява, че няма връзка между разполагането на турски сили в Катар и спора, който тази страна има със своите съседи. "Напрежението и спорът между страните от Залива няма никаква връзка (с военната база)", каза вицепремиерът Нуман Куртулмуш пред репортери в Анкара на 3 юли.
"Военната база на Турция в Катар не е само за сигурността на Катар, но и за сигурността на целия регион," добави той, изтъквайки, че базата ще остане.


Ердоган отхвърли исканията на Рияд и съюзниците му Катар да затвори турската база, определяйки ги като "незаконни". Визитата на катарския министър на отбраната Халид бин Мохамед ал Атия в Анкара, която се състоя, след като започна прехвърлянето на турски войници в базата в Катар, само наля още масло в спекулациите за намеренията на Анкара.


Решимостта на Турция да задържи военните си в Катар накара Саудитска Арабия и съюзниците й да вдигнат нивото на спешност на искането си за закриване на базата. Това се превърна в една от 13-те точки в списъка с искания, за да бъде премахната блокадата, наложена на Катар. Този въпрос освен това постави Турция и страните от Залива в потенциално противникови позиции и може би е сложило край на желанието на Анкара да разположи войски и в други страни от Залива. Саудитска Арабия вече отхвърли предложението на Турция с мотив, че няма нужда от такава база на територията си.


"Последствия за Катар"


Посланикът на Саудитска Арабия в Турция, Уалид ал Хурайжи изясни позицията си в интервю за арабското издание на "Дейли сабах". "Надявахме се, че Анкара ще остане безпристрастна в името на това да запази добри отношения с всички страни от Залива", каза той в интервюто, забелязано и от саудитските медии. "Когато се съюзи с Доха, Анкара загуби неутралитета си," посочи още той, предупреждавайки, че "докарването на чужди армии от страни от региона и бронирана техника е военна ескалация, чиито последствия ще понесе Катар".


Хурайжи изказа предупреждение, подобно на това, което преди това отправи и външният министър на Бахрейн шейх Халид бен Ахмед бен Мохамед Ал Халифа, който на 25 юни написа в "Туитър", че "изпращането на чужди военни сили с бронирани машини е военна ескалация, за която Катар ще понесе последствията".


Забележките на Халифа противоречат на думите му в Истанбул на 10 юни по време на посещение за обсъждане с Ердоган на кризата с Катар. Тогава той каза, че турската база в Катар цели да защити региона от заплахите, които може да изникнат. Този завой на 180 градуса показва, че коалицията, водена от Саудитска Арабия, е решена да засили натиска над Катар и е ядосана от усилията на Турция да попречи на това.


Общи заплахи?


Докато Доха явно е доволна от силната подкрепа, която получава от Анкара, мнозина в Турция поставят под въпрос мотивите на правителството да изпрати турски войници в Катар в такъв деликатен момент. Пенсионираният посланик Али Туйган казва, че обосновката на Турция да има база в Катар не е била добре обяснена на обществеността. "Ако това е било въпрос единствено на предоставяне на военно обучение на приятелска страна, то защо е нужна база? Ако двете страни са изправени пред "общи" заплахи, то какви са те?", пита Туйган в статия в своя блог Дипломатик йорум (Дипломатически коментар).


Засягайки въпроса за по-непосредствената за Турция криза, Туйган посочи, че играчите в Сирия се подготвят за неизбежното поражение на "Ислямска държава" и се мъчат да заемат изгодни позиции. "На този конретен кръстопът Катар не може да бъде единственият приятел на Анкара в света и Анкара не може да продължи да се ангажира в нови и нови битки", заяви Туйган.


О.р. генерал-майор Армаган Кулоглу каза пред Ал Монитор, че разполагането на бойни сили в Катар в този момент изпраща грешен сигнал на света. "Например, значи ли това, че Турция ще се бори срещу другите страни от Залива в името на Катар?", изтъкна Кулоглу. Тази криза идва в момент, когато Турция придвижва сили и тежка артилерия към сирийската граница. Според публикации в медиите Турция се готви за възможна операция в Сирия, за да ограничи териториалните придобивки край границите си на кюрдските бойци от Отрядите за защита на народа (YPG). Анкара казва, че YPG са терористична организация, чиято мишена е Турция.


Кулоглу заяви, че позицията на Анкара в кризата в Катар е охладила Саудитска Арабия и другите страни от Залива към Турция. По думите му това прави малко вероятно Турция да получи ентусиазирана подкрепа от тези страни, ако премине към нова военна операция в Сирия.


Митхат Ренде, който беше посланик на Турция в Катар от 2007 до 2009 г., заяви, че тази криза е хванала Анкара неподготвена. "Не я очаквахме. Никой от региона не се допита до нас. Решиха да подрежат крилата на Катар и да го вкарат в ред без да ни кажат", каза за Ал Монитор Ренде. "Турция не е смятана за играч. Ако беше така, щяха да поискат от нас да се намесим".


Ренде заяви, че изпращането на военни сили от Турция в Катар в подобен момент е било знак на подкрепа. "Блокадата на Катар е неприемлива и неморална. Поради тази причина заемането от Турция на страната на Катар е разбираемо от морална гледна точка", каза той. "Ясно е, обаче, че турските войници няма да трябва да се бият".
Ренде заяви, че Турция е трябвало да изиграе по-добра роля - например да улесни усилията между Кувейт (който се наложи като принципен посредник в тази криза) и Катар, когато въпросите, които възникват, се нуждаят от допълнителна помощ.


Докато мнозина прогнозират, че разрешаването на тази криза може да отнеме известно време, Турция все пак може да бъде принудена да коригира политиката си, за да я съобрази в по-голяма степен с реалностите на терен. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Мюсюлмански братя пак ще живнат...

 2. 2 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Ех.. а едно време турция имаше мото "Нула проблеми със съседите"... Ама, паднаха маските ..

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Какъв политически гений е Ердоган! Май се постара всички освен Русия да се дистанцират от режима му. Но на него не му пука особено, защото разглежда като далечи по-важни теми осигуряването на наследник в лицето на Зетко.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Ердо е като слон в стъкларски магазин.

 5. 5 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ми къде да си покажат магаретиите диктаторите, освен пред целият свят?! И Джуджи и Ердоганчо се нааквот по един и същи начин. Но ще теглят народите им.

  chavo64
 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  Така е , когато от локален започваш да се правиш на световен играч.

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6128 Неутрално

  Турция трябва да си гледа пантюркистките стратегии за лидерство в тюркоезичните групи от държави. Но нещо все я тегли към арабските земи, а не към Туркменистан...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  От години най-близката арабска държава на Турция е Катар. Както Сирия на Иран например. В този смисъл беше нормално Търция да реагира по този начин в тази ситуация и да покаже своята подкрепа за своите съюзници.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  Значи Ердоган не е толкова умен, за какъвто се представя и иска да изглежда.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  Значи Ердоган не е толкова умен, за какъвто се представя и иска да изглежда.

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  Може пък и да не е прост за колкото си го мислиш....
  До коментар [#10] от "Роси":

  Bukalemun
 12. 12 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Турция трябва да си гледа пантюркистките стратегии за лидерство в тюркоезичните групи от държави.
  —цитат от коментар 7 на Незнайко в Слънчевия град


  Тия мераци приключиха още по времето на Тургут Йозал. Тогава стана ясно,че туркоезичните народи на първо място са лоялни към Русия. С изключение на Азербайджан. А знаете ли какво казват турците по адрес на българите? Българите били забравили, че са турци, пославянчили се.

 13. 13 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Може пък и да не е прост за колкото си го мислиш.... До коментар [#10] от "Роси":
  —цитат от коментар 11 на eti mehter


  Ердоган е ориенталски хитрец ( şark kurnazı ).

 14. 14 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Те тепърва много приятели ще губят..

 15. 15 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Те изгубиха целия прогресивен свят, та едни арабели ли !!!

 16. 16 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Приятелството на турците с арабите от край време е било израз на двуличие и от двете страни.
  Арабите не са забравили османската власт, натрапения им "халифат" на османските султани - от 1517 до 1924. Османската династия не е легитимен халифат, защото не са роднини на Пророка - за разлика от Хашемитите - династията - пазителка на Светите градове - Мекка, Медина и Ал Кудс (Йерусалим) - до 1917, а до 1967 им беше останал само Йерусалим. Това са днес кралете на Йордания.
  Турците, от своя страна, добре знаят, че са били владетели на района до 1918 (формално - и на Египет до 1922). До към 1980 година Турция не е имала възможността да се опитва да играе активна роля в бившите си провинции, но икономическото възмогване през последните 30- 35 години увеличи желанието за политическо влияние. Опитаха различни стратегии - приятелство с Израел - поразвали се след потопения турски кораб край Газа, игри в Сирия - Кюрдите еднакво притесняват Сирия, Ирак, Турция, че и Иран, сега - Катар...

  E PLVRIBVS VNVM
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  Арабите не са забравили османската власт, натрапения им "халифат" на османските султани - от 1517 до 1924. Османската династия не е легитимен халифат, защото не са роднини на Пророка
  ====$$$$
  Но Осман , рода му , приноса му , империята му и благоволението му ....са единствените фактори за да е успял та съществува ,Халифата и до днес !
  Това арабите го знаят прекрасно . Турците пък никога няма да забравят , как йорданския предател на име Шериф Хюсеин , удря нож в гърба на Империята , сключвайки долен съюз с Кралицата .....
  А тя забелязва разединението и прецаква всичките. ...
  Заради това , и до днес арабите са с "пръст в уста" .....!
  Лоното на възмездието тегне над тях и до момента .....както е тръгнало , ще си патят и още .....
  А турците .....те си имат една отколешна традиция ....видят ли някъде нападнат и унизен , се втурват да го защитават .....независимо какви последствия ще има после....
  До коментар [#16] от "PavelCZ":

  Bukalemun
 18. 18 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 425 Весело


  Не е възможно! Приятеля ми Ердо, Слънцето на Анадола, е велик държавник, има само успехи, и е титан на мисълта.


 19. 19 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 425 Весело

  Ех.. а едно време турция имаше мото "Нула проблеми със съседите"... Ама, паднаха маските ..
  —цитат от коментар 2 на Bro


  Туй им беше старото мото, новото е: "Нула съседи с които да нямаме проблеми."

  Анадолския Слънчо Ердо дори не се сеща колко поддръжници ще има Автономен Кюрдистан ...

 20. 20 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 425 Весело

  [quote#13:"half_truth"][/quote] Ердоган е ориенталски хитрец ( şark kurnazı ).


  Анадолска хитра сврака ...

 21. 21 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Погледнете историята. Договорът на Шериф Хюсеин не е с Кралицата. По времето на договора с Британската Империя (1916) кралица Виктория е починала - 1901, а кралица Елизабет II още не е била родена (1926), а до възшествието й на трона остават още над 30 години - 1952.
  Та договорът е сключен с крал Джордж V (1910 - 1936).

  E PLVRIBVS VNVM
 22. 22 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Турция има военнен контингент в Катар!

  Когато трябваше да се поддържат главорезите в Сирия всички бяха в една линия: СА, Катар, Турция, САЩ!

  Нека стане една малка патаклама, за да си пуснат взаимно кръв, белки се отслаби поддръжката за терористите в Сирия!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK