Киро Японеца и паметниците на социализма

Елемент от паметника пред НДК

© Георги Кожухаров

Елемент от паметника пред НДКСъдбата на Монумента "1300 години България" беше окончателно решена - демонтирането му започна тази седмица.

Никога не съм харесвал паметника. Живея близо до него и помня времената, когато започна изграждането му. Социализмът все още внушаваше стабилност, но зад ъгъла надничаше сянката на кризата. Късният Живков беше неспокоен и несигурен. Идеологическият щит се пропукваше. В икономиката се настаняваха авантюризмът и хаосът. Във въздуха се носеха ветровете на промяната. Време беше да се търси спасение в национализма.


На хоризонта изгря звездата на "червената принцеса" Людмила Живкова


С нея дойде идеята за мегаломанските чествания на 1300-годишнината от създаването на българската държава. С нея дойдоха и опитите за търсене на някаква абсурдна симбиоза между националната идея, комунистическата реторика и езотеричните учения на Изтока. Големите строежи от онова време - Народният дворец на културата, Монументът "Знаме на мира", Паметникът "1300 години България", Чинията на Бузлуджа, в по-голяма или по-малка степен носят във философията и естетиката си белезите на онова време. Те му принадлежат, а то е живяно, независимо от оценката на следващите поколения. Те напомнят какво е било, добро или лошо. Все още има хора, които ги харесват - като постижение на социалистическата скулптура и архитектура, като част от културата на града.

И затова - мисля, паметниците трябва да бъдат съхранявани. Те концентрират в образ огромни информационни масиви, които е невъзможно да бъдат разбрани от обикновен човек или група хора по пътя на всекидневната логика. Разрушаването им разрушава в колективната памет на нацията тъканта на историческото време.
Като общество имаме огромен проблем именно с паметта


Дали поради незрялост, или като част от нашата народопсихология, не сме в състояние да дадем обща и конструктивна оценка на миналото, която да помогне да го съхраним в колективната памет и да вървим напред. Особено ако това представлява преодоляване и осмисляне на травмите и грешките, които сме преживели като нация.


Когато държавата демонтира монумента "1300 години България", който преди това остави безотговорно да се разруши, с какво тя ще се различава от Киро Японеца, който постъпи по същия начин с Двойната къща, символ на едно друго, може би по-добро, време. За да се превърнат и двата паметника в печален символ на безкрайния Преход на безвремието и развалата.

Дори и разрушени, паметниците не изчезват


Преди да вдигне във въздуха сградата на Мавзолея на Георги Димитров, Евгений Бакърджиев припомни един от лозунгите на Френската революция: "Тук ще се танцува". Неотдавна минах от там. Никой не танцуваше между унилото кафене и химическите тоалетни, а духът на мумията сякаш още властва над площада. Не се съмнявам, че разрушаването на войнишките паметници, за да бъде освободено място за Монумента "1300 години България", беше престъпление срещу паметта.


Но едно престъпление не се оправя с реваншизъм

При добро архитектурно и скулптурно решение, с подходящ текстов и визуален съпровод, двата паметника могат да се впишат заедно в тъканта на града, така както времената на войните, срещани с упование и завършили с крах, и на социализма, красива утопия с грозен край, пребивават заедно в българската история. Добра или лоша, ние трябва да я приемем такава, каквато е била, защото народ, който живее без общо минало, живее и без общо бъдеще.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Бре?!
  Нормален анализ.
  Доживяхме.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 2. 2 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 985 Разстроено

  Добър текст за размисъл. Германците разрушиха ли всички паметници ли не? Историята се е случила и не може да се върне назад! Историческото съзнание за случилото се е важното, а не разрушаването на паметниците. ИДИЛ и те разрушават паметници. И какво, ще върнат ли историята назад? Няма как да я върнат!

 3. 3 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Този паметник и пространството около него са плод на грандоманските амбиции на една съвършено луда жена Людмила Живкова!

 4. 4 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#2] от "vankata1":

  Дневниците имаха Фридрих щатспалас като това НДК И го разрушиха на секундата!

 5. 5 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 374 Неутрално
 6. 6 Профил на cartmann
  cartmann
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Паметникът е просто грозен, също както и НДК и Люлин и още много грандомански, комунистически, бетонни недомислици. По добре без тях и без спомените за тях

 7. 7 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Най-добре да се разрушат всички паметници по България и навсякъде да се построят само такива на Боко държащ полите на Меркел..:-) Нека сме реалисти..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 8. 8 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 226 Любопитно

  Разрушавай всичко!
  Просто акъла ми не го побира,как в Египет или Италия,още не са последвали светлия български пример!?!?
  Та нима разните му фараони и императори,не са били диктатори и фенове на робството!?
  Ние сме малък, но много находчив народ!Няма да променим Историята,но ще си напишем нова!Всеки паметник,който не се харесва на някаква електорална единица,трябва да бъде разрушен!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 9. 9 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  "Разрушаването им (на паметниците) разрушава в колективната памет на нацията тъканта на историческото време."

  Този паметник никога не е бил част част от тъканта на историческото време. Никога не е бил харесван, винаги е оставал усещането за натрапеност, грандоманщина и бруталност. За естетически качества пък да не говорим.
  Добре, че го махат.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 10. 10 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 320 Неутрално

  МОЧА трябваше да се разкара - не този паметник, който хубав или грозен поне е български.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  на мегаломанско строене да отговорим с комплексарско рушене

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Още един въздухар плаче за петофийника, а че и за мавзолея. Аман от комундери.

  Няма шики-мики.
 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  Паметникът не се разрушава, а се демонтира, и скулптурните релефи ще бъдат преместени и съхранени. Не разбирам защо продължават да упорстват в съпротивата си срещу този ОПАСЕН монумент, за поддръжката не когото се искат много средства, които биха могли да се използват за възстановяване на войнишките паметни плочи. Защо трябва на всяка крачка из цялата ни държава да се сблъскваме с миналото? Който иска да си го припомня, да отиде в специалните музеи, където да се съхраняват тези паметници. Ние искаме да вървим напред и да освободим паметта си поне временно от някои спомени.

 14. 14 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Бре?!Нормален анализ.Доживяхме.
  —цитат от коментар 1 на г-н Саранди Говедаров


  Кво доживяхте комундерите, че не стана ясно???

  Няма шики-мики.
 15. 15 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Всички анти-български паметници инсталирани от руския окупатор да се претопят, а с парите да се издадат обективни учебници по история за да се предпазим в бъдеще от техните нагли домогвания.

  На който му липсват комунистическите лъжи под формата на паметници да скачат с тях да се претопят в едни по-добри хора на оня свят.

  Наглеци

 16. 16 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Най-добре да се разрушат всички паметници по България и навсякъде да се построят само такива на Боко държащ полите на Меркел..:-) Нека сме реалисти..
  —цитат от коментар 7 на ostin22


  Това няма да стане, но пак ще е по-добре от Альоша държащ шмайзер, тавагишч ;)

  Няма шики-мики.
 17. 17 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 330 Неутрално

  От самото начало този паметник не бе възприет като произведение на изкуството.Същото се отнася и за паметника на окупаторите/съветската армия/.А за Бузлуджа - това бе отново грандоманско комунистическо творение,което има известна художествена стойност,защото много архитекти,художници скулптори и други творци бяха ангажирани,изграден е с нашите пари на всички граждани на България и в никакъв случай да не се подарява на комунистите!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лозан Чапаев":

  Този паметник - осмостенния пето..й - сам се разрушава и ще го демонтират защото е опасен. Срам за архитекта, който го е измислил такъв, че да се саморазпадне само за 20-ина години от атмосферните влияния.
  Обаче някои от паметниците са построени здрави. Макар и да са грозни, а някои от тях и зловещи, те са исторически артефакти. Да го кажа направо, в човешките мозъци са грешките за поправяне, не са в паметниците! Не мисля, че издигането на паметници поврежда мозъци, нито че събарянето им поправя мозъци. Болни мозъци издигат болни паметници, не обратното. На здрави мозъци паметниците не им пречат да мислят с главите си. Когато като дете влязох за пръв път в мавзолея с мумията на Георги Димитров, сконфузих се. Но не се надъхах с нищо. Зловещо е да гледаш умрял. И отрезвяващо. Не ми липсва мавзолея, но не мисля, че би давал някаква сила на псевдосоциалистите, ако още си седеше там. По-скоро би бил отрезвяващ. Би им отнел част от възможността да лъжат младежите за онова време.

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2232 Неутрално
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1722 Любопитно

  Статията е игра на думи с цел внушения.

  За разлика от нея, на снимката се вижда реалността - упоен психично болен в усмирителна риза на фона на ръждясали винкели.

  Това ли трябва да стои в центъра на столицата?

 23. 23 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  А като си голям герой защо не протестира по онова време срещу тия мегаломански проекти ? В същото време Илия Минев и др. бяха по затворите. Ти къде беше ? Преподавател в СУ - това означава, че бил напълно лоялен на комунистите. Проверен си до десето коляно и си се оказал комунистически благонадежден. Така че по-кротко сега.

 24. 24 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  [quote#статия:]Разрушаването им разрушава в колективната памет на нацията тъканта на историческото време..[/quote]

  След като живее наблизо, авторът би трябвало да помни войнишките плочи. Каква памет носи за нацията Петохуйника? Освен, че някога е имало една налудна правешка принцеса, една халтураджийска интелигенция, която се е втурвала срещу много пари да излива в бетон прищевките й, и социалистически строители, които в гоненето на срокове са строили така, че докато слагат последната плоча, първата вече е била паднала. Памет носеха войнишките плочи - за подвизите, за смъртта, за победите над нашественика, за единството на нацията, състояща се от българи, евреи, турци, цигани, арменци. Това е памет за нещо конкретно и за истинско историческо време, а не бълнуванията на Людмила Жимкова и халтурата на Старчев.

 25. 25 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  " Неотдавна минах от там. Никой не танцуваше между унилото кафене и химическите тоалетни, а духът на мумията сякаш още властва над площада."
  Ако на автора му липсва мумията и като ходи там му се явява, на мене изобщо не ми липсва този мавзолей, който беше запушил площад "Александър I . А неистовият плач по това грозилище е смешен и жалък. На автора не му ли се виждат сенките на загиналите войници, чиято памет беше поругана?

 26. 26 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лозан Чапаев":Този паметник - осмостенния пето..й - сам се разрушава и ще го демонтират защото е опасен. Срам за архитекта, който го е измислил такъв, че да се саморазпадне само за 20-ина години от атмосферните влияния. Обаче някои от паметниците са построени здрави. Макар и да са грозни, а някои от тях и зловещи, те са исторически артефакти. Да го кажа направо, в човешките мозъци са грешките за поправяне, не са в паметниците! Не мисля, че издигането на паметници поврежда мозъци, нито че събарянето им поправя мозъци. Болни мозъци издигат болни паметници, не обратното. На здрави мозъци паметниците не им пречат да мислят с главите си. Когато като дете влязох за пръв път в мавзолея с мумията на Георги Димитров, сконфузих се. Но не се надъхах с нищо. Зловещо е да гледаш умрял. И отрезвяващо. Не ми липсва мавзолея, но не мисля, че би давал някаква сила на псевдосоциалистите, ако още си седеше там. По-скоро би бил отрезвяващ. Би им отнел част от възможността да лъжат младежите за онова време.
  —цитат от коментар 19 на vankata1


  Не се съмнявам дори за миг,че в България всички разбират от паметници и архитектура!Ние сме малък, но много умен народ.
  Затова и написах:Всеки паметник, който не се харесва на дори и само една електорална единица,трябва да бъде разрушен!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 27. 27 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лозан Чапаев":Този паметник - осмостенния пето..й - сам се разрушава и ще го демонтират защото е опасен. Срам за архитекта, който го е измислил такъв, че да се саморазпадне само за 20-ина години от атмосферните влияния. Обаче някои от паметниците са построени здрави. Макар и да са грозни, а някои от тях и зловещи, те са исторически артефакти. Да го кажа направо, в човешките мозъци са грешките за поправяне, не са в паметниците! Не мисля, че издигането на паметници поврежда мозъци, нито че събарянето им поправя мозъци. Болни мозъци издигат болни паметници, не обратното. На здрави мозъци паметниците не им пречат да мислят с главите си. Когато като дете влязох за пръв път в мавзолея с мумията на Георги Димитров, сконфузих се. Но не се надъхах с нищо. Зловещо е да гледаш умрял. И отрезвяващо. Не ми липсва мавзолея, но не мисля, че би давал някаква сила на псевдосоциалистите, ако още си седеше там. По-скоро би бил отрезвяващ. Би им отнел част от възможността да лъжат младежите за онова време.
  —цитат от коментар 19 на vankata1


  Не се съмнявам дори за миг,че в България всички разбират от паметници и архитектура!Ние сме малък, но много умен народ.
  Затова и написах:Всеки паметник, който не се харесва на дори и само една електорална единица,трябва да бъде разрушен!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Всичко казано щеше да е вярно ако този паметник имаше някаква естетическа стойност. Само че това не е така, от него лъха на мъка, отчаяние, агресия. Също както и от останалите безбройни паметници на партизани, Червената армия и подобни.

  Паметниците са израз на желанието ни да изразим благодарността си към нещо или някой към който сме задължени, обещание да не ги забравим улисани в ежедневието. За какво трябва да сме благодарни на Червената армия или на социализма че да им пазим паметниците? Само 5% от тази огромна енергия която беше изразходвана за запазването им да беше отделена примерно за паметта на тези които същият този социализъм изби в първите си години и сега щяхме да сме осеяни с паметни плочи и паметници на избитите тогава. Ама не, дори и скромни чествания няма да видите, само шепата оцелели помнят и отдават почит.

  Иначе тази отчаяна защита на уж художествените ценности за мен е обяснима. Добре си живееше художествено-творческата интелигенция при Тодор Живков. Купи ги на кило всичките, правеха кариера, хонорари, титли, звания и те го славеха. От цялото ни общество те бяха най-продажните.

  Цялата тази художествена номенклатура окупира върховете и възпроизведе себеподобните си, сега пишат и пищят за да изразят верността си към социалистическите динозаври които все още са началници по върховете. И за да прикрият някак си грехът си. Защото това махане на паметниците точно това оголва, че те нямат художествена стойност и са плод на продажността им.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 29. 29 Профил на Elysium
  Elysium
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лозан Чапаев":

  Как може да се сравняват римската и египетската архитектура със социалистическата?! Това е кощунство.
  "Паметникът" пред НДК трябва да бъде съборен, дори само защото е толкова грозен. Като се замислим после как е възможно една такава грозотия да бъде издигната с подкрепата на държавата, при това на най-високо ниво, веднага в съзнанието изниква една от основните особености на режима - издигането на посредствени, безпардонни, ретроградни и дори абсолютни некадърници, но за сметка на това лоялни на властта и партията хора. Резултатите ги имаме и днес - всяка институция е превзета от администрация, която се оказва по важна от хората, въплъщаващи в себе си идеята за самата институция.

 30. 30 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  Защо писанието, наподобяващо есе на седмокласник, не е подписано?

 31. 31 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ще върнем България в Европа":

  на снимката се вижда реалността - упоен психично болен в усмирителна риза на фона на ръждясали винкели.Това ли трябва да стои в центъра на столицата?
  —цитат от коментар 22 на Ще върнем България в Европа


  Е да - не може да се сравнява със светещия ни Самуил или пък лъскавката статуя на София на метростанция Сердика дето има естетическото внушение на фигурка от ключодържателче

 32. 32 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2323 Любопитно

  Авторът да не е син на станко тодоров?

 33. 33 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Дали поради незрялост, или като част от нашата народопсихология, не сме в състояние да дадем обща и конструктивна оценка на миналото, която да помогне да го съхраним в колективната памет и да вървим напред. Особено ако това представлява преодоляване и осмисляне на травмите и грешките, които сме преживели като нация."

  Много правилно!!!

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  А като си голям герой защо не протестира по онова време срещу тия мегаломански проекти ? В същото време Илия Минев и др. бяха по затворите. Ти къде беше ? Преподавател в СУ - това означава, че бил напълно лоялен на комунистите. Проверен си до десето коляно и си се оказал комунистически благонадежден. Така че по-кротко сега.
  —цитат от коментар 23 на krf54523578


  а да си асистент през какво ли си минал ? а да си прокурор ? прав си разбира се .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  Защо писанието, наподобяващо есе на седмокласник, не е подписано?
  —цитат от коментар 30 на Nimart


  Калин Тодоров

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#30] от "Nimart":

  Подписано е - Калин Тодоров. Нямам представа кой е. :)

  Post tenebras spero lucem
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 39. 39 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лозан Чапаев":Как може да се сравняват римската и египетската архитектура със социалистическата?! Това е кощунство. "Паметникът" пред НДК трябва да бъде съборен, дори само защото е толкова грозен. Като се замислим после как е възможно една такава грозотия да бъде издигната с подкрепата на държавата, при това на най-високо ниво, веднага в съзнанието изниква една от основните особености на режима - издигането на посредствени, безпардонни, ретроградни и дори абсолютни некадърници, но за сметка на това лоялни на властта и партията хора. Резултатите ги имаме и днес - всяка институция е превзета от администрация, която се оказва по важна от хората, въплъщаващи в себе си идеята за самата институция.
  —цитат от коментар 29 на Elysium


  Аз не сравнявам Римската архитектура със Социалистическата!!!
  Социалистическата архитектура в повечето случай е ГРОЗНА!
  НО ТЯ Е ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ!
  Паметниците в България,без значение дали са построени от комунисти,демократи или ексхибиционисти,са ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  Ако някой е построил нещо грозно, трябва ли поколенията да го търпят и харчат пари за поддръжка, само защото е наречено паметник.

 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3595 Весело

  До коментар [#8] от "Лозан Чапаев":

  Да ти имам тъпите сравнения!
  Верно това червените сте мегаломани.
  Къде си тръгнал да сравняваш световноизвестни исторически реликви и артефакти с истуканите на вчерашните селяни, дето като влязоха с калните си цървули в двореца се самообявиха за висше общество и си повярваха бе!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 222 Неутрално

  И какво по-точно ни казва автора?

 44. 44 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лозан Чапаев":Да ти имам тъпите сравнения!Верно това червените сте мегаломани.Къде си тръгнал да сравняваш световноизвестни исторически реликви и артефакти с истуканите на вчерашните селяни, дето като влязоха с калните си цървули в двореца се самообявиха за висше общество и си повярваха бе!?
  —цитат от коментар 42 на Храбър


  Дали е тъп селянин или фин аристократ,какво значение има?
  Паметника грозен или красив, си остава ПАМЕТНИК!
  ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3595 Весело

  ......Социалистическата архитектура в повечето случай е ГРОЗНА! НО ТЯ Е ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ!.......
  —цитат от коментар 39 на Лозан Чапаев


  Всичко хубаво ама хайде името на социалистическата история да не забравяме останалата част от българската история, щото вие червените точно това правехте, правите и сега.
  Разбиха една светиня за славната българска история (мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна войни) и изтупаниха някаква измислица на един слагач на бай Тошо и дъщеричката му.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 226 Неутрално

  [quote#45:"Храбър"][/quote]

  И къде съм написал, че одобрявам това че комунистите са рушили паметници!?!?
  Всъщност.....,те сега пак комунисти рушат паметниците.Ако не се лъжа в България управляват БКП-внуци(ГЕРБ)!?Или греша?

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 47. 47 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Това нещо трябва да бъде разрушено точка. Царе сме да наливаме от пусто в празно и да се занимаваме с несъществени неща.

 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3595 Гневно

  " Неотдавна минах от там. Никой не танцуваше между унилото кафене и химическите тоалетни, а духът на мумията сякаш още властва над площада." Ако на автора му липсва мумията и като ходи там му се явява, на мене изобщо не ми липсва този мавзолей, който беше запушил площад "Александър I . А неистовият плач по това грозилище е смешен и жалък. На автора не му ли се виждат сенките на загиналите войници, чиято памет беше поругана?
  —цитат от коментар 25 на stedim


  Този мавзолей беше още един ярък пример за комунистическата мегаломания и себевлюбеност. Разрушили са нещо толкова красиво и ценно за центъра на София (градината на двореца), за да пльоснат един плац за маршировка и в центъра му една мумия....
  Всеки град, всяка паланка, всяко населено място имаше по един изнасилен..."паметник" я на измислен партизанин, я на БКП (дето ни била водела към фантастичен нов живот ама в необозримото бъдеще). Цяла България бяха изпонасрали (извинявам се за думата ама е точно на място) с тяхната "вечна дружба с КПСС" и неугасващата слава на "борците за народна свобода" дето хич и не я видяхме. Не бяха оставили никъде неосвободено и всепризнателно място из страната.
  Накрая не се посвениха да се изсерат и на свещенния за българската история връх. И там пльоснаха едно петно дето сега цяла свят ни се присмива заради него...

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3595 Гневно

  ...Памет носеха войнишките плочи - за подвизите, за смъртта, за победите над нашественика, за единството на нацията, състояща се от българи, евреи, турци, цигани, арменци. Това е памет за нещо конкретно и за истинско историческо време, а не бълнуванията на Людмила Жимкова и халтурата на Старчев.
  —цитат от коментар 24 на spiegel


  Добре казано!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#18] от "Каишков - Системен нарушител":

  ,, разушаването на паметника на онези които изгонига хитлеристите в България са обаче еманация на паметта и върховна добродетел според либералите. В Ирак първата работа на американските "освободители" беше с танкове да разбиват паметници."

  Какви хитлеристка те гонят пък теб бе.

 51. 51 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Комунистите се опитват да ни приспиват със естетически и културни категории. Този така наречен,, паметник " е носител единствено на бездарието, лошото изпълнение, мегаломанията и социалистическия символизъм. Да се разруши точка.

 52. 52 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Мадарският конник е прекрасен,потресаващ след столетия.Който един път го е видял,никога не може да го забрави!Въпросното нещо се е разрушило за 40 години!Що за майсторлук и художествени способности!?Авторът трябва сам да настоява да го довършат,защото е голям срам за него.Времената на соиалистическите бардове поотминаха!

 53. 53 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Ганьо упорито отказва да се цивилизова, да придобие добър вкус. Иска да си ориенталец и изглежда никога няма да има аспирации към красивото. Нещо грозно и зле построено - напълно достатъчно да се разкара на секундата.

 54. 54 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 226 Любопитно

  Мадарският конник е прекрасен,потресаващ след столетия.Който един път го е видял,никога не може да го забрави!Въпросното нещо се е разрушило за 40 години!Що за майсторлук и художествени способности!?Авторът трябва сам да настоява да го довършат,защото е голям срам за него.Времената на соиалистическите бардове поотминаха!
  —цитат от коментар 52 на rta48522758


  Мадарският конник е отвратителна халтура!Не може да се разбере каква порода е коня,и дали всъщност не е изобразен катър!?

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 55. 55 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Ганьо упорито отказва да се цивилизова, да придобие добър вкус. Иска да си ориенталец и изглежда никога няма да има аспирации към красивото. Нещо грозно и зле построено - напълно достатъчно да се разкара на секундата.
  —цитат от коментар 53 на karatista


  С чук ли требе да се руши,или с удари от карате?

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 56. 56 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#54] от "Лозан Чапаев":

  ,, Мадарският конник е отвратителна халтура!Не може да се разбере каква порода е коня,и дали всъщност не е изобразен катър!?
  Отговор"

  Значи нещото пред ендека не е халтура Мадарския конник е халтура другарю Чапаев а ти дори не знаеш какво е халтура и се пънеш да пишеш.

 57. 57 Профил на Iordanka Strauss
  Iordanka Strauss
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лозан Чапаев":

  Ами паметниците, разрушени от комунистите?Напр., на Сталин?

 58. 58 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1722 Любопитно

  Някой да каже съществото от снимката каква връзка има с България?
  Очите са на 3/4 от лицето, при нормално разположение на 1/2. Липсва чело, заместено е със силно изпъкнали вежди. Лицевочелюстната част е силно подчертана, за сметка на мозъчночерепната. Очите са разположени в една плоскост. Изпъкналите вежди предполагат обитаване на дъждовен район. Очевидно е примат. Разположението на очите и развитата челюст показват, че е стаден хищник.


 59. 59 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 272 Разстроено

  До коментар [#22] от "Ще върнем България в Европа":

  Не - надрусан щастливец. Липсват ви на всички, в това число и на автора, елементарни знания за изкуството. Кажете ли "направено през социализма", смятате, че това тегли една голяма черта върху всичко създадено тогава. Само, че тогава майсторлъка беше с алегории да кажеш забранени неща. Ама вие не ги разбирате тези неща... Поне в интернет да бяхте направили елементарна справка за архитектурата и изкуството в несоциалистическите държави в същия период - щяхте да видите същия стил, който не е социалистически, а световен и се нарича модернизъм.

 60. 60 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 272 Разстроено

  До коментар [#59] от "me13":

  О, свещена простота...

 61. 61 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  +1
  По-хубаво не може да се каже.

 62. 62 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":''от него лъха на мъка, отчаяние, агресия.''

  Това не е случайно - Старчев е рециклирал свои стари произведения, направени по съвсем друг повод и идея.


  http://wptest.nauka.bg/wp-content/uploads/Pametnika-1300-godini-Bulgaria-2012.pdf

 63. 63 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#55] от "Лозан Чапаев":

  не, с Ryanair и WizzAir

 64. 64 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#31] от "lustmord":''Е да - не може да се сравнява със светещия ни Самуил или пък лъскавката статуя на София на метростанция Сердика дето има естетическото внушение на фигурка от ключодържателче''

  Това са двете страни на един и същ Кич - от ''късния'' соц и ''развитата'' ''демокрация''.

 65. 65 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#41] от "Роси":''Ако някой е построил нещо грозно''

  Проблемът е, че не е само грозно, но и некачествено построено и се саморазруши.

 66. 66 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  ''1300 години'' е паметник на социалистическото строителство - в буквален и преносен смисъл.

 67. 67 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#52] от "rta48522758":''Авторът трябва сам да настоява да го довършат,защото е голям срам за него''

  Старчев ще бъде запомнен с най-съкрушителния си творчески провал.

 68. 68 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#59] от "me13":''Поне в интернет да бяхте направили елементарна справка за архитектурата и изкуството в несоциалистическите държави в същия период - щяхте да видите същия стил, който не е социалистически, а световен и се нарича модернизъм.''

  Напълно ясно е, че паметникът е подражателен - във външните белези на теченията в изкуството (например Брутализма), но по същество е сбирщина и рециклаж от разнородни елементи и влияния, включително ''тридеинната спирала'' на Людмила. Но нищо не може да изкупи пълната неадекватност в избора на материалите и изработването му. Самият Старчев си признава някои недостатъци и самият той оприличава дефектната облицовка с баня.


 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  .... Липсват ви на всички, в това число и на автора, елементарни знания за изкуството...
  —цитат от коментар 59 на me13


  Хайде да не обобщаваш....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  ''1300 години'' е паметник на социалистическото строителство - в буквален и преносен смисъл.
  —цитат от коментар 66 на princess_x


  Точно това е най-гадното!
  С претенции е за паметник на 1300 годишната история на България, е всъщност зарът е бил да се възвеличи един период от 40 години.......И то един от най-ретроградните и малоумни периоди!
  Най-вече в това противоречие се изразява нищожеството на претенциите на червените!
  Да не говорим за другото.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#70] от "Храбър":

  И затова е още по-голяма наглостта, с която ни внушават мантрите за ''паметта''.
  За съжаление има доста хора, които са уж интелигентни, но се оставят да бъдат манипулирани с тези лъжи.

 72. 72 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Демонтажът като бягството от отговорност на рецидивиста :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 73. 73 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Весело

  Част от дивотиите на лудата Людмила Живкова - реч пред "интелектуалци" - 1980 г.
  Ето :
  Култури и цивилизации, общества и народи са се раждали, достигали са своя апогей и са загивали, за да отстъпят място на нови, по-прогресивни исторически и културни формации. Но факелът на културата като червена нишка е горял в сърцата на тези различни по време и място култури и цивилизации и обединява в едно духовните усилия и постижения на човечеството. В цивилизацията на ведите или.в епохата на упанишадите, в хармоничната симетрия на Харапа и Мохенджодаро или във ве¬личието, на египетските пирамиди, в легендарния храм на Соломон или я прочистващия огън на Зороастър, в дворците на Персеполис или в слънчевите пирамиди на маите, в културата от подножието на Килиманджаро или в ритуалните маски от долината на река Конго, в изящното изкуство на древните траки или в. красотата на гръцките скулптури, в единството на будистката санхя или математическата космогония на Питагор, в урбанистичното изкуство на древния Рим или в духовния, синтез на Византия, в дръзновението на Кирил и Мето¬дий или в хуманистичния подем на Ренесанса, в героичния епос на Древна Рус или в подвига на Жана д' Арк, в еретичния патос на богомилите или в новата епоха на Реформацията, в устремлението на Парижката комуна или в слънчевата вяра на утопистите, в смелостта на декабристите или в подвига на априлци, в призива на Комунистическия манифест към световния пролетариат или в полета на червени те ескадрони, в манифестацията на трудещите се от Чикаго или в червените знамена на Октомврийската революция - векове след векове, десетилетия след десетилетия, години след години знамената на революцията и културата са водели човечеството напред, огънят на победата е посочвал пътя на подвига, светлината на единството е била звездата на героите, красотата и хармонията са били пределът на устремленията.

  The best way out is always through Robert Frost
 74. 74 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Раб. дело започнахте и с жълтите заглавия на бездария!
  Дерзайте!
  С трици маймуни ловят други ваши...

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 75. 75 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#73] от "Realistka":

  Людмила си е била чисто и просто ПРОСТА.

 76. 76 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 948 Любопитно

  ако има нещо по отвратително от тази безсмислена купчина старо желязо в центъра на столицата ,то това са онези "интелектуалци" които искат да я запазят там за вечни времена ,напук на всякаква логика и здрав разум

 77. 77 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 513 Неутрално

  "Поне в интернет да бяхте направили елементарна справка за архитектурата и изкуството в несоциалистическите държави в същия период - щяхте да видите същия стил, който не е социалистически, а световен и се нарича модернизъм."

  Е,отношението към модернизма също е различно и нееднозначно. :)))
  "История одной картины (Аверченко)"

  "До сих пор при случайных встречах с модернистами я смотрел на них с некоторым страхом: мне казалось, что такой художник-модернист среди разговора или неожиданно укусит меня за плечо, или попросит взаймы.
  Но это странное чувство улетучилось после первого же ближайшего знакомства с таким художником.
  Он оказался человеком крайне миролюбивого характера и джентльменом, хотя и с примесью бесстыдного лганья.
  Я тогда был на одной из картинных выставок, сезон которых теперь в полном разгаре, — и тратил вторые полчаса на созерцание висевшей передо мной странной картины.
  Картина эта не возбуждала во мне веселого настроения... Через все полотно шла желтая полоса, по одну сторону которой были наставлены маленькие закорючки черного цвета. Такие же закорючки, но лилового цвета, приятно разнообразили тон внизу картины. Сбоку висело солнце, которое было бы очень недурным астрономическим светилом, если бы не было односторонним и притом — голубого цвета.
  Первое предположение, которое мелькнуло во мне при взгляде на эту картину, — что предо мной морской вид. Но черные закорючки сверху разрушали это предположение самым безжалостным образом.
  — Э! — сказал я сам себе. — Ловкач художник просто изобразил внутренность нормандской хижины...
  Но одностороннее солнце всем своим видом и положением отрицало эту несложную версию.
  Я попробовал взглянуть на картину в кулак: впечатление сконцентрировалось, и удивительная картина стала еще непонятнее...
  Я пустился на хитрость — крепко зажмурил глаза и потом, поболтав головой, сразу широко открыл их...
  Одностороннее солнце по-прежнему пузырилось выпуклой стороной, и закорючки с утомительной стойкостью висели — каждая на своем месте.
  Около меня вертелся уже минут десять незнакомый молодой господин с зеленоватым лицом и таким широким галстуком, что я должен был все время вежливо от него сторониться. Молодой господин заглядывал мне в лицо, подергивал плечом и вообще выражал живейшее удовольствие по поводу всего его окружающего.
  — Черт возьми! — проворчал я, наконец потеряв терпение. — Хотелось бы мне знать автора этой картины... Я б ему...
  Молодой господин радостно закивал головой:
  — Правда? Вам картина нравится?! Я очень рад, что вы оторваться от нее не можете. Другие ругались, а вы... Позвольте мне пожать вам руку.
  — Кто вы такой? — отрывисто спросил я.
  — Я? Автор этой картины! Какова штучка?!
  — Да-а... Скажите, — сурово обратился я к нему. — Что это такое?
  — Это? Господи боже мой... «Четырнадцатая скрипичная соната Бетховена, опус восемнадцатый». Самая простейшая соната.
  Я еще раз внимательно осмотрел картину,
  — Соната?
  — Соната.
  — Вы говорите, восемнадцатый? — мрачно переспросил я.
  — Да-с, восемнадцатый.
  — Не перепутали ли вы? Не есть ли это пятая соната Бетховена, опус двадцать четвертый?
  Он побледнел.
  — Н-нет... Насколько я помню, это именно четырнадцатая соната.
  Я недоверчиво посмотрел на его зеленое лицо.
  — Объясните мне... Какие бы изменения сделали вы, если бы вам пришлось переделать эту вещь опуса на два выше?.. Или дернуть даже шестую сонату... А? Чего нам с вами, молодой человек, стесняться? Как вы думаете?
  Он заволновался:
  — Так нельзя... Вы вводите в настроение математическое начало... Это продукт моего личного переживания! Подходите к этому как к четырнадцатой сонате.
  Я грустно улыбнулся:
  — К сожалению, мне трудно исполнить ваше предложение... О-очень трудно! Четырнадцатой сонаты я не увижу.
  — Почему?!!
  — Потому что их всего десять. Скрипичных сонат Бетховена, к сожалению, всего десять. Старикашка был преленивым субъектом.
  — Что вы ко мне пристаете?! Значит, эта вещь игралась не на скрипке, а на виолончели!.. Вот и все! На высоких нотах... Я и переживал.
  — Старик как будто задался целью строить вам козни... Виолончельных-то сонат всего шесть им и состряпано.
  Мой собеседник, удрученный, стоял, опустив голову, и отколупывал от статуи кусочки гипса.
  — Не надо портить статуи, — попросил я.
  Он вздохнул.
  У него был такой вид, что я сжалился над заблудившимся импрессионистом.
  — Вы знаете... Пусть это останется между нами. Но при условии, если вы дадите мне слово исправиться и начать вести новую честную жизнь. Вы не будете выставлять таких картин, а я буду помалкивать о вашем этом переживании. Ладно?
  Он сморщил зеленое лицо в гримасу, но обещал.

  Через неделю я увидел на другой выставке новую его картину: «Седьмая фуга Чайковского, оп. 9, изд. Ю. Г. Циммермана».
  Он не сдержал обещания. Я — тоже."

 78. 78 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  не знам какво им става на "дневник", честно казано.

  паметникът трябва да бъде разрушен, защото перверзно паметува един перверзен режим. както и мавзолеят. именно защото в България е невъзможен критичен поглед към историята (подобно на прехода, който не е никакъв преход към демокрация, а е увековечаване на ДС под формата на мутренска политика): или ще стърчат в памет на изродския режим, или ще бъдат "историзирани" от гледната точка на едно сълзливо томление по режима, в каквото, впрочем, се е превърнал "музеят на социализма" в софия. ми да го направят на значки и тениски, като че гевара, като са толкова петимни за "историческа памет".

  да не забравяме също, че на статуите ще им бъде шанс да изживяват втори, посткомунистически ренесанс, в националния исторически музей. там тъжащите по тях, включително и колегите от "дневник", ще имат шанс да обясняват на поколенията какво точно е това.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 79. 79 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3942 Неутрално

  Истуканите на соц миналото служат днес като капища на комунистите които от там възхваляват сладкото за тях минало!
  Теорията че паметниците били нужни като исторически спомен не е вярна за народ от нихилисти каквито сме ние!

  klimentm
 80. 80 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#77] от "objektivist96":

  Благодаря за публикуваното. Но за това грозилище не мога да си променя мнението.

 81. 81 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#2] от "vankata1":Дневниците имаха Фридрих щатспалас като това НДК И го разрушиха на секундата!
  —цитат от коментар 4 на mangiafuoco


  Фридрихщатпаласт съществува все още, но разрушиха Двореца на Републиката, нещо като нашето НДК. Сега на мястото му се възстановява бившият летен дворец на пруските крале, който пък източногерманците доразрушават след войната.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 82. 82 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  До коментар [#35] от "дерибеев": Да видях, той е син на станко тодоров, навремето им бяха раздали ръчни часовници с гравиран подпис на тодор живков...

 83. 83 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#80] от "stedim":
  Разбира се,че е грозилище,как ще си променяте мнението,та той и разказът на Аркадий Аверченко е затова, как разни хитри хора представят щуротиите си за изкуство.И тъй като не съм съгласен с коментара на "те 13" /който съм цитирал в началото/,затова е и разказът на Аверченко. Има и подобен разказ на О,Хенри .

 84. 84 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  http://www.img-share.eu/f/images/389/mnogpetpFkMxGy_sredna.png

  Дневник, да бяхте показали двете фигури на Старчев, "Пиета" и "Леяр" - вероятно "Чугуно-Леяр", които съществуват самостоятелно и след това, са "залепени" на композицията "Минало, настояще, бъдеще".

  Тоест, каква е концепцията на композицията, която Не може да се нарече паметник?
  Как фигурата на "Леяр" се включва и вписва в концепцията на композицията поставена Мястото на "Създателя", който е творец и проектант, а не обикновен изпълнител!?!

  До тук, Това е сергия в центъра на София, на която само Старчев има право да излага творбите си. Все едно, че е единствен талант в България, други няма!
  И този монополно-страрчев концептуализъм се защитава от творци, артисти, и медии!

 85. 85 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Факт е, че дори и да са комунистически всички паметници напомнят за дадено събитие, епоха, случка и т.н. Проблемът с конкретния монумент е, че (поне според мен) не е изграден на правилното място. Може би е нужно да се потърси компромисен вариант и да се измисли нещо ново, което нито ще бъде комунистическо, нито пък ще отнеме паметника от тези, обявили се против събарянето му.

  marinov1018
 86. 86 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":''от него лъха на мъка, отчаяние, агресия.''Това не е случайно - Старчев е рециклирал свои стари произведения, направени по съвсем друг повод и идея.

  http://wptest.nauka.bg/wp-content/uploads/Pametnika-1300-godini-Bulgaria-2012.pdf
  —цитат от коментар 62 на princess_x


  От този PDF се вижда, че не Само концепцията на композицията, но и Темата и е зададена от Людмила Живкова.
  В качеството си на каква задава Тема, и геометрична концепция на композиция - конкретно изпълнение във вид на спирала и начин на подреждане във възходящ ред?

  Какви са постиженията и в изобразителното изкуство на Живкова, изживяваща се по това време като главен прокурор на културата и изкуството?
  Грешката е, че не е направен отворен конкурс. Творците сами могат да решат каква ще е темата, концепцията, реда и начина на реализация.

 87. 87 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  "И затова - мисля, паметниците трябва да бъдат съхранявани. Те концентрират в образ огромни информационни масиви, които е невъзможно да бъдат разбрани от обикновен човек или група хора по пътя на всекидневната логика. Разрушаването им разрушава в колективната памет на нацията тъканта на историческото време."

  Мдаа... обикновен човек не може да схване "огромния информационен масив на социализма" без халтурните образи, а трябва задължително да го направи!

  Призовавам да се върнат всички скулптури на Ленин, Димитров и прочие исторически личности! Статуите им в никакъв случай не трябва да се разрушават, защото така се "разрушава в колективната памет на нацията тъканта на историческото време."Мдам...

  Ама то какво друго да се очаква от сина на Станко Тодоров...

  Айде да се разберем за едно принципно нещо - ТОВА НЕ Е паметник, това е натрапена на жителите на София, купчина бетон с пропагандни претенции.

  Защитниците на това недоразумение са една малка, но изключително гласовита групичка "култур-трегери" начело с онова бездарие Св.Русев, които отчаяно наблюдават как халтурката им отива на боклука, където й е мястото.


  "Все още има хора, които ги харесват - като постижение на социалистическата скулптура и архитектура, като част от културата на града."

  Нима? И колко са тези хора? 15-20? Повече? Ами проблемът е, че тази групичка вече не може да се налага на останалите както в соц времената и затова страда за отминалото време, когато искат, не искат гражданите трябваше да търпят "изкуството" им.

 88. 88 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#21] от "Каишков - Системен нарушител":

  Петракиева, Рейгън освободи цяла Източна Европа от комунизма. И при това без да пукне една пушка. Пък и става дума за едно малко бюстче, не за уродливите ви грандомански паметници на армията- окупатор на страната ни.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 89. 89 Профил на lazar.vasilev
  lazar.vasilev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ''Но едно престъпление не се оправя с реваншизъм'' - така е, оправя се със ефективни присъди. Но, къде ти - това е България, комунистите са недосегаеми и затова не само ударихме дъното, но и продължаме да копаем надолу.

 90. 90 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Поне в статията да беше пояснено какво в момента създава бългалската култура, нещо..
  Рушенето в културата е както форма на протест така и смяна с нещо отразяващо настоящи културни ценности, национални, непреходни.
  Какви са те сега?

 91. 91 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Тъй като съм от Плевен, видях това уродливо творение като ученик, две-три години след като беше построено. Не стига, че почувствах силно натрапчивата грозота на тази инсталация, но и в допълнение една голяма час от плочите в основата бяха изпопадали. Това означава, че и селската интелигенция на комунистическия престъпен режим не си е долюбвала произведението, защото не е инвестирала и стотинка в поддръжката му, а шепа "интелектуалци" желаят запазването му и дори общината да инвестира от нашите пари за възстановяването му.
  Адмирирам общината за отстояването на това решение, но София ще се освободи истински от носталгията към комунизма, когато се демонтира МОЧА. Монументът на Окупационната Червена Армия може да не се разруши, но задължително трябва да се премести в музея. Там да му се кланят петоколонниците под командата на Шаренкова, която те си имат за кремълския пророк ... и джуджето ѝ шепти, шепти ...

 92. 92 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Статията е игра на думи с цел внушения.За разлика от нея, на снимката се вижда реалността - упоен психично болен в усмирителна риза на фона на ръждясали винкели.Това ли трябва да стои в центъра на столицата?
  —цитат от коментар 22 на Ще върнем България в Европа


  +++
  Страхотен коментар. Респект.

 93. 93 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Най-големият кусур на петохуйника беше, че комунистите-терористи поставиха наред с годините 681 и 1981 и годината 1944, когато на върха на руските щикове узурпираха властта в България, избиха де що имаше свястно и на няколко пъти се опитаха да поднесат нещастната ни Родина на тепсия пак на същата руска мечка.
  Така че никаква пощада - разрушаване до кота нула.
  И да се готви МОЧА!

 94. 94 Профил на Ivan Kirov
  Ivan Kirov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Калине, този текст е е едно добро определение на думата булшит.

 95. 95 Профил на доктор Арнó Ебé
  доктор Арнó Ебé
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Петохуйникът бе омразен и грозен, точно както мавзолея, точно както сега противния Самуил с фенерчетата вместо очи. Такива уродливости трябва да се премахват безжалостно от "урбанистичната тъкан" (sic), ако и формално да са част от "националната памет".

 96. 96 Профил на Korneliy Savov
  Korneliy Savov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Добра идея да се оставят всички паметници един до друг,на Старчев и войнишкия паметник! Да ,но последният го няма унищожен от комунистите! Добра идея по принцип е нацията да се обедини! Да,но как да стане след като комунистите не са се извинили и покаяли за престъпленията си? Как да им се даде опрощение след като те всеки ден ни казват,колко са горди с делата си? Как паметниците на комунизма,на гордите и сега комунисти да останат,след като комунизмът в България и в Европа е обявен за престъпен тоталитарен строй приравнен с националсоциализма и фашизма,а няма нито един покаял се нито един виновен за престъпленията на комунистите? Дали отново не ни се надсмиват с : "Е,какво толкова,битият бит,е...ят,е...н,дайте да се прегърнем!" Справедливост и помирение може да има след признаване на престъпния характер на комунизма,и покаяние ,а след това и извинение,
  поискано от комунистите.Едва тогава то може да им бъде дадено и да се загърби миналото! Едва тогава в България може да се говори за наченки на справедливост!

 97. 97 Профил на Sten Varg
  Sten Varg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Комунистите унищожиха българската история под сянката на съветските щикове и я замениха с фалшификат. Сега те и техните наследници реват да се запази този фалшификат и да не се възстанови истинската ни история.
  "Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото" - Оруел.

 98. 98 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  До коментар [#90] от "One Hour":

  Това което се демонтира не е култура!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 99. 99 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 926 Неутрално


  Всичко казано щеше да е вярно ако този паметник имаше някаква естетическа стойност.
  ...
  Иначе тази отчаяна защита на уж художествените ценности за мен е обяснима. Добре си живееше художествено-творческата интелигенция при Тодор Живков. Купи ги на кило всичките, правеха кариера, хонорари, титли, звания и те го славеха. От цялото ни общество те бяха най-продажните.
  —цитат от коментар 28 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?

  Fred, не съм съгласен само с края на постинга ти. Същите тези които тогава си живееха много добре след 1990-та станаха изведнъж най-големите критици на предишната система, която видите ли подтискала творчеството им. Само че изненадващо никой от тях не успя да извади нещо писано по-рано "за чекмеджето" и да го публикува. Дори и след падането на ограниченията не се сещам за появата на нещо особено стойностно от тези същите. В Русия където дисидентите бяха смачквани, затваряни в психиатрични клиники, лишавани от гражданство излязоха невероятни произведения писани през 1950-те, 60-те и укривани от чуждо око до падането на системата.

  А колкото до естетическата стойност на паметника - още когато го построиха в тогавашния ВИАС архитектите му бяха измислили малко по-културно от "пето... " определение и не съм чул от никого положително становище за него. Старчев не се е справил със задачата, явно не му е била много по сърце и не го е ударила музата.

 100. 100 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#87] от "areta":

  Кои са другите най-гласовити и агресивни защитници на "1300 години": Яра (йафонът упорито изписваше името и' "Сяра" ;) ) Бубнова, Лъчезар Бояджиев, Недко Солаков, Кеворк Кеворкян - все отбор юнаци, някои ре"приятели" на ДС, но всички, окопали се на ключови постове на арената на българското изкуство, която не е по-различна от гладиаторска - водят се люти битки, забиват се ножове в гърба, не се подбират средствата, за да се запази кокъла. Някои от тях се позовават на "късния модернизъм", чийто представител бил паметникът. Като оставим настрана факта, че у нас е по-удачно да се говори за ЗАКЪСНЯЛ модернизъм, не съм видяла още мнението на някой истински специалист по българския модернизъм, защото изброените по-горе не са историци по изкуството, а са или художници със спорна слава, или куратори, придобили локална известност, дължаща се главно на преекспониране в тясното ни медийното пространство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK