Как се отразява общественото неравенство на околната среда

Ветрогенератори във водите около Датския остров Самсо

© Reuters

Ветрогенератори във водите около Датския остров СамсоКупуването на ненужни неща, прекомерното ядене на месо, хабенето на вода и пътуването с коли и самолети. Това са главните неща, с които милиони потребители допринасят за глобалното затопляне и замърсяването на околната среда. И те се случват значително повече в богатите страни, в които има значително обществено неравенство.


Това пише професорът по география в Оксфорд Дани Дорлинг в новата си книга "Ефектът на равенството" (The Equality Effect), част от която беше публикувана в "Гардиън".


Тезата на Дорлинг се основава на изследвания, които показват различни по сила корелации между това колко е "неравна" една страна и колко в нея присъства някой признак на замърсяване на околната среда. Социалното неравенство е изчислено според числеността на принадлежащите към групите на най-богатите 10% и най-бедните 10% в дадената страна. Признаците за замърсяване включват от годишната консумация на месо на глава на населението до средното количество събрани отпадъци.
В изследванията са обхванати 25 богати държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Япония, Канада и други. Изследванията показват, че по повечето показатели за замърсяване водят САЩ, които са и "най-неравната" страна според тях. В страни с най-малко неравенство като Норвегия, Белгия и Япония показателите за замърсяване са далеч по-слабо изразени.


Дорлинг смята, че закономерността между неравенството и замърсяването е ясна, макар и невинаги еднаква. В считаните без големи социални контрасти Дания и Швейцария се забелязва количество събрани отпадъци на глава от населението, подобно на това в САЩ. Дорлинг предполага, че това е по-скоро резултат от по-доброто отчитане в двете европейски страни.


Закономерността между количеството отпадъци на глава (вертикално) и неравенството в страната (хоризонтално)

© Danny Dorling

Закономерността между количеството отпадъци на глава (вертикално) и неравенството в страната (хоризонтално)


Други резултати, които на пръв поглед не се вписват в тази корелация, също имат лесно обяснение, твърди той. Пример за това е голямата консумация на месо в Нова Зеландия и Австралия, обяснена с традициите им за отглеждане на добитък. По-честите самолетни полети в Норвегия и Канада са обяснени с отдалечеността и трудния достъп до населените места.


Според Дорлинг като цяло закономерността е съществена. Той я обяснява с разликата в заплащането. "Ако плащаш на едни хора в много пъти повече, отколкото на други, те започват да третират по-бедните по-зле, с по-малко респект и съчувствие. Когато разликите в заплащането са по-малки, хората осъзнават, че имат много общо помежду си".


Така според него се създават две противоположни култури. В едната човек се интересува само от себе си и от печалбата си, консумира повече "ненужни неща" и не се интересува от последствията за други хора. В другата пък хората осъзнават ползата от общите блага като обществения транспорт и пестенето на вода, консумират по-малко "ненужни вещи" и гледат на последствията като общи.


За Дорлинг е ясно коя култура е по-добра както за околната среда, така и за обществото. Неговото предварително заключение е, че "икономически по-равните страни средно се представят по-добре в широка гама от мерки за опазване на околната среда". "Когато напълно разберем вредата, която неравенството причинява както на околната среда, така и на обществото, ще осъзнаем нуждата за промяна", допълва той.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 478 Неутрално

  То пък една изненада! Естествено, че американската икономика е най-неустойчива и нещадяща околната среда, въпреки че е най-автаркична! От Рейгън насам стават все по-зле - задълбочаването на неравенството там започна с великата трикъл-даун икономика! Хубаво е, че останалият цивилизован свят не върви по същия модел! В тази връзка даже е хубаво, че Тръмп се скара с ЕС, тъкмо ще служи за пример на все по-малко европейци!!!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 2. 2 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1309 Весело

  Явно не само в БАН има хранилкаджии дето просто плякат некви пълни глупости и са 'професори'.

  Тоя пич пет кинта не би могъл да изкара ако не са покрай неква субсидия за некво измислено 'изследване'. Междувременно точно в Щатите големи компании инвестират в рециклиращи технологии и перки и соларки. Ама ядяли бифтеци разбираш ли и Брансън джитка с частен джет докато Карлос продава тако от фургон и оттова 'следва' че са големи замърсители.

  Facing Worlds
 3. 3 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1309 Весело

  До коментар [#1] от "Amot":

  "Естествено, че американската икономика е най-неустойчива и нещадяща околната среда"

  Кое точно е 'естественото'? Фолксваген ги гепиха, че лъготят като ромейци точно в Щатите. В ЕС са бутали рушвет където трябва и са 'екологични'.

  Щатските FDA и разни еко инспекции ако плъзнат в ЕС ще има доживотни присъди

  Facing Worlds
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Така според него се създават две противоположни култури. В едната човек се интересува само от себе си и от печалбата си, консумира повече "ненужни неща" и не се интересува от последствията за други хора.
  ______________
  Стар метод от времето на осмалийте! Грабнатите за ханъми и бели робини заедно с робите и еничарите бързо са забравяли своите културни и семейни ценности!Е същото е е с придобития човешки ресурс от либералната корпокрация като станат мериджей е:
  "Пази боже сляпо да прогледа ... "

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Любопитно

  Ама прав е!😊😊😊
  Нашенските най-онеправдани, всеки грабнал по един верижен трион и унищожава гората!

  Да разлая троловете!!
 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Ей това е псевдо наука пар екселанц. Автора що не даде личен пример и не отиде да развива "ценната" си научна дейност в Куба, Северна Корея или Венецуела - страните, където общественото неравенство е минимално

 7. 7 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 277 Весело

  Споменавайки за двата вида култури се замислих къде попадаме ние.
  Българинът хем обича на думи да се идентифицира с групата ("народът"), хем не обича да осъзнава как собствените му действия и бездействия оказват влияние на групата ("е** им *а*ата на другите, гледай ти да си добре...").

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 8. 8 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1339 Любопитно

  Купуването на ненужни неща, прекомерното ядене на месо, хабенето на вода и пътуването с коли и самолети.
  *************************

  Да, а идеята каква е? Ставаме всички вегани, натуралисти и аскети, дето се задоволяват само с парче хляб, вода, плодове и зеленчуци, имат само два ката дрехи - един за всеки ден и втори за празник, къпят се два пъти в годината и ходят пеша, за да не замърсяват природата?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 9. 9 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1339 Весело

  Изследванията показват, че по повечето показатели за замърсяване водят САЩ, които са и "най-неравната" страна според тях. В страни с най-малко неравенство като Норвегия, Белгия и Япония показателите за замърсяване са далеч по-слабо изразени.
  **************************

  Тоест, когато се установи комунизма и равенството по цял свят, няма да има и замърсяване на природата?

  Абе, Дневник, докога ще препечатвате разни левичари?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1339 Весело

  "Ако плащаш на едни хора в много пъти повече, отколкото на други, те започват да третират по-бедните по-зле, с по-малко респект и съчувствие. Когато разликите в заплащането са по-малки, хората осъзнават, че имат много общо помежду си".
  ******************************

  А, ако им плащаш еднакво, ще се заобичат като братя.
  Ние не минахме ли вече по този път? И видяхме резултата?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Графиката е много показателна!
  Какво количество отпадъци генерират хората в отделните държави и каква голяма разлика има между отделните общества!

  Модератора е неадекватен!
 12. 12 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1309 Весело

  До коментар [#11] от "ivan_":

  "Графиката е много показателна"

  Кое точно е показателното в тази нищонезначеща хвърчаща мацаница? Една маймуна ако я пуснеме да мета дартс нацапан с мастило по парче картон сигурно ще може по-достоверни изводи да се извадят просто щото ще е по-близо до истинска случайност разпределението на попаденията

  Facing Worlds
 13. 13 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#12] от "evlampi":

  Аз съм написал кое смятам за показателно:
  "Какво количество отпадъци генерират хората в отделните държави".

  За маймуните не мога да коментирам, не съм запознат.

  Модератора е неадекватен!
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1545 Гневно

  Има нещо гнило в неговите изчисления. Той отнася броя на хората към щетите върху природата. Тук е заринато кучето. Трябва да се отнасят броят на възрастните хора към щетите върху природата.
  Ето как се изкривяват неговите сметки. Той смята колко щети нанасят примерно 1000 човека, но в тези 1000 човека в Египет има само 200 възрастни и отговорни за поведението си. Останалите 800 са деца.
  В Европа на 1000 човека има 80 възрастни и 20 деца. Следователно неговата оценка греши пет пъти.
  Да не говорим, че днешните 800 деца узначават утрешни 800 възрастни с 4000 деца. А планетата си е същата.
  Да консумираш природа като си удовлетворяваш инстинкта си за раждане на много деца е също толкова егоистично колкото на консумираш тази природа по друг начин.

  подпис
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1545 Гневно

  Има нещо гнило в неговите изчисления. Той отнася броя на хората към щетите върху природата. Тук е заринато кучето. Трябва да се отнасят броят на възрастните хора към щетите върху природата.
  Ето как се изкривяват неговите сметки. Той смята колко щети нанасят примерно 1000 човека, но в тези 1000 човека в Египет има само 200 възрастни и отговорни за поведението си. Останалите 800 са деца.
  В Европа на 1000 човека има 800 възрастни и 200 деца. Следователно неговата оценка греши пет пъти.
  Да не говорим, че днешните 800 деца означават утрешни 800 възрастни с 4000 деца. А планетата си е същата.
  Да консумираш природа като си удовлетворяваш инстинкта си за раждане на много деца е също толкова егоистично колкото на консумираш тази природа по друг начин.

  подпис
 16. 16 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1309 Весело

  До коментар [#13] от "ivan_":

  1. Как се смята наистина точно колко боклук генерира дадена човекоединица?
  2. Колко от тоя боклук наистина е боклук и каква част се рециклира?

  Разбираш ли бате, в основата на научния метод лежат наблюдения, обаче не просто хвърчащи, а генериращи хипотези които правят КОНКРЕТНИ предсказания, които пък предсказания могат да бъдат ТЕСТВАНИ многократно чрез независими опитни постановки и евентуално интегрирани като теории или отхвърлени.

  Тоест, реално нАуката е трудна, не всеки може да изведе спътник и да прибере част от ракетата върху парче ламарина люшкано в океана.

  Къде по-лесно е просто да се размахват некви смешни парцали с две оси и цветни кръгчета генерирани по-зле от случайно и плебса да се диви - въйииии, колко му разбират 'професорите' :)

  Facing Worlds
 17. 17 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#16] от "evlampi":

  Е, смятането на боклука на човек не е като ракетното инжинерство, простичко е:
  Математическо действие деление се нарича:
  1 000 тона боклук събрани за една година от община с 20 000 жители грубо казано означава, че средно всеки жител на тази община генерира на година 50 кг. боклук.
  По същия метод събираш боклука за всички община за една година и населението им и получаваш на ниво държава, използваш същия метод за няколко държави и имаш сравнение, което е достатъчно коректно.

  С оглед на изложението ми въпросът каква част от боклука се рециклира не е интересно.
  Аз подчертавам, че обществото в САЩ сравнено с обществото в Канада генерира два пъти повече боклук, кето смятам за показателно!

  Разбира се винаги можеш да намериш някой аргумент от астрофизиката, как в САЩ може би рециклират с 15% повече от боклука си спрямо Канада, което не зная с какво точно ще повлияе на генерираният боклук, това са отделни неща надявам се да ис даваш сметка.

  Модератора е неадекватен!
 18. 18 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1309 Весело

  До коментар [#17] от "ivan_":

  "Е, смятането на боклука на човек не е като ракетното инжинерство"

  Да, при ракетите дори нищожна грешка води до зрелищен взрив и загуби за много милиони и (недай боже) човешки жертви.

  При графики от тоя род се ползват мижи-да-те-лажем 'методики' и има широко поле за интерпретация и нагаждане без РЕАЛНА фактологична проверка.

  Затова едното е наука, а другото е ала-бала-портокала

  Facing Worlds
 19. 19 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#18] от "evlampi":

  Е, то 350 милиона американци да генерират 2 пъти повече боклук на човек от съседните им канадци сигурен съм, че води до мултимилиардни спестявания на година...

  Виждаш ли защо на света има разделение - едни са инженери и внимават в детайлите за да не избухне ракетата и да загубиш стотина милиона долара, а други са управляващи и внимават в процесите за да не губиш системно стотици милиарди годишно...

  Модератора е неадекватен!
 20. 20 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Откога карането на кола и яденето на месо са признак на богатство? Да се върнем към конските впрагове и да станем всички вегани, за да осигурим опазване на средата. Наистина не виждам никаква зависимост на замърсеността от неравенството, по-скоро има връзка с технологичното развитие на дадената страна. Изводите са плоски, тъпи и лишени от доказателства.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5166 Неутрално

  Прав е, но трябва да избере друга доказателствена част :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 440 Неутрално

  "По същия метод събираш боклука за всички община за една година и населението им и получаваш на ниво държава, използваш същия метод за няколко държави и имаш сравнение, което е достатъчно коректно."

  Това изчисление би могло да се направи само ако съществува РЕАЛНА статистическа информация за ъвпросните данни. В "не толкова развитите" държави/квартали населението също генерира отпадъци, но тяхното количество не влиза в никакви регистри. Например т.нар. незаконни сметища, които все още се срещат и в България и много често са в близост до едни махали с "аморфна етническа структура" :) никога не влизат в тия сметки. Когато започнеш да изчисляваш, изведнъж се оказва, че бедните не замърсяват с отпадъци. Вярно ли е обаче това!? Не, просто не разполагаш с необходимата информация. В кварталите в които има добре организирано сметосъбиране, отпадъците се отчитат. В други квартали, в които сметосъбирането не е толкова... нека го кажем "адекватно", количествата изнесен отпадък е по-малко. Причината е, че една голяма част от отпадъка остава по доловете и поляните наоколо. Ако някой си направи труда да изчисли и този "скрит" отпадък, картинката ще бъде доста по-различна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK