Обикновеният брежневизъм (бележки по гримасите на времето)

Брежнев и Тодор Живков

© Lostbulgaria.com

Брежнев и Тодор ЖивковНапоследък се замислих колко ирационална е историята спрямо случващото се. Със задна дата то ни изглежда абсолютно, непоклатимо, необратимо, че и логически детерминирано. Сякаш "всемирната история на човечеството" (Хегел) е наистина необходимо саморазкритие на някакъв "Световен дух", което пък в интерпретацията на Маркс се свежда до още по-безжалостен икономико-социален детерминизъм: хората и тяхната свобода, произволът и случайността биват премазани абсолютно от стоманените вериги на производителни сили и производствени отношения. Затуй отделната личност изглежда тъй "непотребна" в индивидуалността си; важна и значима е тя само като материал за историята, като бурмичка или гайка в процеса на всеобщия детерминизъм.


Тоталност на мисловните построения, предвещаваща появата на политическите тоталитаризми.


Важно уточнение заради вечно чудещите се откъде ли са дошли масовите убийства през ХХ век. С известното ни дежурно оправдание: идеалите са прекрасни, явно проблемът е бил в осъществяването им. Както и в личностите, разбира се, нагърбили се с тази задача. Въпреки че тъкмо в този смисъл разликата между Ленин и Мусолини или Хитлер и Сталин се размива напълно. Колкото и това да не се нрави на привърженици на единия или на другия тоталитаризъм, на пролетарския или националния социализъм, привилегироващи класата вместо расата или расата вместо класата.
Ала не към големите диктатори, задаващи кървавия хоризонт на отминалото столетие, искам да насоча вниманието ви, за тях и без това е писано много. А към една второразрядна, дори треторазрядна личност в историята на бившия социалистически строй – Леонид Илич Брежнев, чиято стогодишнина от рождението отшумя неотдавна. И даже не към него самия, а към "брежневизма" като феномен – към "застоя на комунистическата система", свързващ се с неговото име, който продължи две десетилетия, като на практика предреши разпада на СССР и съответно – измъкването на Източна Европа от мъртвата хватка на същата тази система.


С какво може да е интересен "брежневизмът" днес? Има ли въобще смисъл да се връщаме към нещо толкова отмряло, за което по-младите едва ли подозират? Има и още как.


Първо, с този режим (и неговите деривати като Тодор Живков) все пак са свързани близо две десетилетия (1964-1982 г.) от живота на активни днес поколения, включително и от моя собствен живот;


Второ, Брежнев е забележителен тъкмо с историческата си посредственост и незабележителност. Той не е нито кървав злодей като Ленин или Сталин, нито перфиден апаратчик като Андропов или ярък волунтарист като Хрушчов, не носи в себе си даже селската хитрост на Живков.


Леонид Брежнев е скучен и посредствен бюрократ, оглавил системата не заради своите качества, а тъкмо поради липсата на такива. Това е "партократ без качества", дал възможност на колелото на комунистическата идеология да продължава да се върти, макар и на празни обороти, докато не се сурне в нищото.


Проблемът при "брежневизма" обаче е, че той налага траен отпечатък върху държавното управление, много по-траен дори, отколкото политиката на "големия терор", който е далеч по-интензивен, но и по-краткотраен. "Брежневизмът" е наистина "голямото време на всесилната бюрокрация" (държавна и партийна), която привиква да се разпорежда безнаказано с всичко и всички, без да носи каквато и да е отговорност.


Ето защо независимо, че "брежневизмът" няма явни привърженици, управленски "подсъзнателно" и като политическа практика той продължава да възпроизвежда следовници. И то не само в бившия СССР, но и в целия бивш социалистически лагер.


Такава е диалектиката на комунистическия режим, където насилието и развалата вървят ръка за ръка. Още повече, че и при Брежнев режимът изобщо не е "вегетариански": смазването на Прага 1968 г., събитията в Полша 1980 г., нахлуването в Афганистан в края на 1979 г., арестите и разправата с инакомислещи и правозащитници са само част от примерите, които трябва да ни накарат да се замислим. Едното не изключва другото, дори го предполага.


И е трудно да се каже кое е определящото. Периодите на "големия терор" са безспорните маркери на комунизма – 20-те години при Ленин, 30-те при Сталин, както и следвоенното време на кървава параноя. От друга страна, рутинното или застойно-корупционно всекидневие на късния комунизъм пък си остава базово определящо. Огледайте се наоколо днес и кажете, с ръка на сърцето, не е ли така.


Корупцията, хранителна среда на "брежневизма", е онова, от което нашият "бивш свят" най-трудно ще се отърси (много по-трудно, отколкото от идеологията или от терора). Тъй като тя, като отровна гъба, продължава да просмуква със соковете си имунните сили на обществото.


Включително заради хората, "взимащи решения" на различни нива в днешното общество.


Замислете се: годините на "брежневизма" – макар и по различен начин и в специфична среда – са времето, в което съзряват Владимир Путин и Александър Лукашенко, Виктор Орбан, Бойко Борисов и Ярослав Качински. Че дори и Ангела Меркел. Навярно и мнозина от читателите на тези редове.


Всеки обаче е преживял тези години по своему. В зависимост от семейната среда, от усета си за добро и зло, за лъжа и истина.


Малцина – подобно на Александър Солженицин и Вацлав Хавел, на Лех Валенса и Андрей Сахаров, на Дьорд Конрад или Желю Желев – и то с цената на огромни усилия са успели да не ги "живеят според лъжата".


Всички други са правили компромиси – по-малки или по-големи. Самият Брежнев е олицетворение на компромиса. Човек без собствено мнение, некадърен и посредствен, изкачил се случайно на върха на комунистическата партокрация. И ако съветският партиен елит е вървял след него, то не е било заради някаква негова изключителност или управленска харизма, а защото така е било изгодно на отделните властови групировки в СССР, поделили си сферите на влияние.


Същото, в една или друга степен, е валидно и за източноевропейските сателити, в това число и за България.


Живков или Хонекер, Хусак или Герек са били съвсем наясно, че тяхното оцеляване на националния връх зависи от личната им преданост към Кремъл, олицетворяван от генералния секретар на КПСС – в случая Л. И. Брежнев. И не са пестели знаците на политическа сервилност, често стигаща до национално унижение.


Така у нас Леонид Брежнев бе възхваляван едва ли не като полубожество, обсипваха го с всевъзможни почести. Той беше три пъти герой на НРБ, носител на три ордена "Георги Димитров", на три медала, носещи пак името на "вожда и учителя" и дори на някакъв специален медал за "100 годишната от освобождението на България от османско робство"(какъвто най-вероятно ще измайсторят догодина и за Владимир Путин).


Целувките "уста в уста" ги пропускам – тук българите просто държат приза, наравно с източногерманците. Но не мога да не разкажа за паметника на Брежнев, издигнат приживе (какъвто комай няма другаде).


Трябва да е било някъде по това време, през лятото на 1981 г., когато част от центъра на София, по-точно градинката около паметника на съветската армия, бе завардена от милиция, пожарна, докараха отнякъде огромни прожектори. Насам-натам хвърчаха трудоваци, работеха багери. Всичко при пълна секретност. Човек би казал, че "народната власт" е решила да прокопае стратегически тунел до обратната страна на земята. На сутринта от любопитство минах оттам и що да видя: срещу днешното иранско посолство бе изникнал грозен паметник на лице с огромни вежди, почти без врат. Надписът информираше, че това е др. Л. И. Брежнев, три пъти герой на НРБ По-късно разбрах, че творбата е дело на скулптора проф. Валентин Старчев (заедно с арх. Богдан Томалевски). Поредният паралел, предполагащ размисъл.


За самия Брежнев какво повече да говорим, там всичко е "безпощадно ясно". Още приживе за него вървяха безброй вицове, ама наистина безпощадни.


Например този: "Някакъв човек пита: "Що за човек е Брежнев?", а друг му отговаря: "Ще разберем след смъртта му".


За неграмотността му се носеха легенди, оказва се никак непреувеличени. Историкът Дмитрий Волкогонов отбелязва в биографията си на Брежнев, че той и до края не се е научил да пише правилно: "Дюсендорф", "Чаушестко", "обезскуражава". В анкетите, които генералният секретар на КПСС и председател на Върховния съвет на СССР попълва, той гордо вписва: "образование: фронтово" (каквото и да означава това).


Начинът, по който говореше, също бе потресаващ: спомням си речите му в България, излъчвани по радиото и телевизията, в които той поздравяваше "бълхарите" и "Бълхария" (нас, де!), които отзвучаваха в пълно мълчание, без някой да смее да гъкне. Това също е част от "брежневизма".


През 1976 г. Брежнев получи удар и явно не бе в състояние да изпълнява функциите си. Смяната му обаче би означавала взрив в системата, така че го задържаха на поста му. Тогава се заговори за "комунистическата геронтокрация".


Един тежко болен човек, трудно разбиращ къде е и какво прави, олицетворяваше един войнствен режим, стремящ се да се наложи над целия свят.


Преводач на Брежнев разказва как е бил инструктиран да действа по време на срещите между Леонид Илич и Джералд Форд. Преди всяка среща човек от КГБ му връчва три разноцветни листчета, на които е написан някакъв текст. И му разяснява следното: "Другарят Брежнев е болен и трудно говори. Затова, ако Форд зададе този въпрос, четете от жълтото листче. Ако зададе този въпрос – от червеното. Ако запита ей това – от синьото листче". Ами ако попита нещо друго? – недоумява преводачът. Тогава, хладно отговаря кагебистът, ще заявите от негово име, че искаме почивка". И това не е анекдот. Така светът се движи от Хелзинкските споразумения към войната в Афганистан, замислена от Брежнев, Андропов, Устинов и другите от Политбюро като кратка военна операция. Нищо сериозно, след което отново ще се раздават ордени.


Тогава вървяха шеги как щели да правят специална операция на Леонид Илич, за да разширят гърдите му, тъй като те вече не побирали съответните ордени и медали: маршалски отличия на победата, медал "Карл Маркс" за изключителен принос в науката и дори Ленинска премия за литература – за автобиографичните му книги, които той едва ли е прочел изцяло.


И тъй като този финал е нещо, което се помни, видимо Владимир Путин – с медийния си образ на непиещ работохолик, спортист, чекист, джудист и летец-изтребител – държи да е всичко друго, но не и "слепка" на маразматичния образ на Брежнев (до който бързо се докара и Борис Елцин).


Путин иска да е "новият Андропов", но енергичен и изпълнен със сили (защото всемогъщият шеф на КГБ също пое властта като полутруп и премина в отвъдното след 9 месеца).


Проблемът му обаче е, че "андроповизмът" е също част от системата на "брежневизма". Огледален образ на същото онова време, когато в атмосферата на "умерен страх" (различен от ленинския и сталинския терор) Русия заживя като "ресурсна икономика" за сметка на природните си дадености, които все пак не са безкрайни: без качествени производства, с непомерно раздут военно-промишлен комплекс и огромна армия, която винаги търси война. Така Брежнев нахлу в Афганистан, а Путин – в Донбас, след което дойде ред и на Сирия.


Приликата не е само в детайлите. Вярно, при Брежнев "съветската империя" бе повече съветска (с червени знамена и комунистическа идеология). При Путин тя е повече "империя" (с царски декор и клерикална идеология).


Рисковите фактори са също сходни. Международно ембарго (след нахлуването в Афганистан при Брежнев и завземането на Крим при Путин); падащи цени на петрола; потискане на инакомислещите; превръщане на службите за сигурност във втори център на властта, паралелен на държавната администрация.


Първият западен биограф на Брежнев – Джон Дорнбърг – пише през 1974 г. следното: "Борбата да стигне върха и да остане там горе – това е жизнената история на Леонид Илич Брежнев".


Това, общо взето, е и жизнената история на Владимир Путин, само финалът е неизвестен.


По-важно в случая, пак повтарям, е епохата, чийто горчив привкус все още се помни от мнозина. Онова, което съм склонен да нарека "обикновен брежневизъм". По подобие на наименованието, което режисьорът Михаил Ром дава на един свой етапен филм от средата на 60-те години – "Обикновен фашизъм". В него, с гласа си и на фона на кинохрониките, режисьорът описва всекидневието в Третия Райх: "как с масата трябва да се обръщаме като с жена" или "как те заповядват, а ние изпълняваме".


Подобно на едноименната книга на Желю Желев, навремето и филмът на Михаил Ром смущаваше – заради паралелите с действителността, които всеки зрител нямаше как да не направи. Алюзиите бяха и все още са очевидни.


Както при "обикновения брежневизъм".


Не само като памет (и паметници), но и като развала и недостойнство.


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Носталгията в България е точно по савецкия брежневизъм.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  ОВПУТЯВАНЕТО,

  Това е Брежневизмът

  повторен вече като ФАРС

  Краят на СССРусия, за разлика
  от края на СССР вече ще включва
  ДЕ СЪВЕТИЗАЦИЯ
  ДЕ КаГеБиЗАЦИЯ
  ЛУСТРАЦИЯ
  ДЕПУТИНИЗАЦИЯ
  ДЕНАЦИФИКАЦИЯ

 4. 4 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 733 Неутрално

  След експериментите на Хрушчов, съветската номенклатура имаше нужда от спокойствие и си избра др. Брежнев!

 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4346 Весело

  Тони Николов е скучен и посредствен автор, който пише в Дневник не заради своите качества, а именно поради липсата на такива............Кофти, нали, особено когато човекът не може да се защити.
  —цитат от коментар 2 на Каишков - Системен нарушител


  Което за лицето е ляво,
  за гъза е дясно
  и обратното.......
  Лао Дзъ го е казал преди много години.
  Така и Тони Николов
  За тиражиращите флашки
  може да е скучен и посредствен.
  За останалите, обаче не е.....

 6. 6 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 863 Любопитно

  До коментар [#2] от "Каишков - Системен нарушител":

  Хайде бе Петракиева!
  Напиши нещо подобно, в което да обориш автора!
  Иначе е като кудкудякане от кокошарника!
  Хайде!

  Да разлая троловете!!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#2] от "Каишков - Системен нарушител":Хайде бе Петракиева!Напиши нещо подобно, в което да обориш автора!Иначе е като кудкудякане от кокошарника!Хайде!
  —цитат от коментар 6 на lone_wolf

  Николов с какво оборва нещо? Само обидни квалификации и предпоставени тези. Либерални. Искай нещо от него, той е автор.

 9. 9 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Спомените за блатото! нахлуването в Чехословакия, натискът над Полша, окупацията на Афганистан, ... смрад!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Убитата от режима на Путин Анна Политковская наричаше Путин Акакий Акакиевич точно заради неговата посредственост. А за последните години на Брежнев си спомням руския виц: "ТАСС е упълномощена да заяви, че след продължително и тежко заболяване и без да дойде в съзнание генералният секретар на ЦК на КПСС Леонид Илич Брежнев продължи да изпълнява държавническите си задължения.

  А за паметника на Брежнев не знаех, че е на Старчев. Този паметник изчезна тихомълком към 1985 - с началото на перестройката и снишаването на бай Тошо. Интересно защото тогава мастития творец не протестира и не съди БКП?

 11. 11 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 986 Весело

  тва прасе брежнев подир сички други простотии дето е направил, най-накрая зе че умре и ми разсипа имиджа шибанякът му със шибаняк... бех 4-5 клас и много исках да ми купят едно синьо яке... обаче като отидохме да ми го купуват, щот брежнев умрел 2-3 дена преди туй, сичките цветни якета беха изчезнали и имаше само черни и тъмнокафеви... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  Авторът е объркал мястото на паметника. Беше в градината наистина но не срещу посолството с почти срещу ул.Аксаков.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  има и друга голяма грешка, което ме кара да мисля щото николов послъгва. Паметникът не е описан правилно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  "Преводач на Брежнев разказва как е бил инструктиран да действа по време на срещите между Леонид Илич и Джералд Форд. "

  Ако Брежнев е бил посредствен, то какъв според авторът е Джералд Форд?
  Че и на негово име американците кръстиха най-модерния си самолетоносач?!
  :-)

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  Трябва да е било някъде по това време, през лятото на 1981 г., когато част от центъра на София, по-точно градинката около паметника на съветската армия, бе завардена от милиция, пожарна, докараха отнякъде огромни прожектори. Насам-натам хвърчаха трудоваци, работеха багери. Всичко при пълна секретност. Човек би казал, че "народната власт" е решила да прокопае стратегически тунел до обратната страна на земята. На сутринта от любопитство минах оттам и що да видя: срещу днешното иранско посолство бе изникнал грозен паметник на лице с огромни вежди, почти без врат.

  евтина НЕистина николов. много евтина !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Брежневизмът е златното време на руския социалистически експеримент. Всичкото, което се генерира и събра, благодарение на държавническия гений на Сталин бе изплюскано по времето на Брежнев. Закономерно след него дойде разпада при Горбачов.

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3695 Любопитно

  За самия Брежнев какво повече да говорим, там всичко е "безпощадно ясно". Още приживе за него вървяха безброй вицове, ама наистина безпощадни.
  Например този: "Някакъв човек пита: "Що за човек е Брежнев?", а друг му отговаря: "Ще разберем след смъртта му".
  =============
  Тони Николов , или не знае достатъчно добре кой е Брежнев , или го е подценил за едното удоволствие. ....
  Леонид Илич е основоположник на една по дългопланова соц перспектива. ...
  Това ,че не е достатъчно шумен и написан в историята , не означава, че е гребел на място ! Брежнев е абсолютен рекордьор по произнасяне на една единствена дума , и благодарение на това , той дори спечели и доста западни симпатии. Особено в началото и края на всяка своя реч , думичката 《мир,》 бе незаменима подправка от менюто на словестния му ритуал ! Дори и на преклонна възраст , принудителните паузи в речите му , се изчакваха от тогавашната аудитория със уважение и още нещо ....! С две думи ....умееше да привлича погледите , дори когато скуката на говорещия оратор изпълваше цялата зала ....
  А бе Брежнев си беше майстора на бавния , банален , но нужен монолог , кънтящ във всяко комсомолско ухо ....нужния аудио децибел за всеки труженик на светлото бъдеще .....
  И все пак .....статията не показва някои неща ....касаещи дори и текущата политика !
  Кризата в Сирия например. ... със спокойствие може да се каже , че тя е made in Брежнев !!!
  Епохалната идеологическа любов между Брежнев и Хафез Асад ....незабравимите целувки и прегръдки между двамата ....клетвата във вярност и т.н......са препъни камъните в действията на Путин относно погледа му към днешен Дамаск.....
  Вова е просто принуден да удържа на минали братски обещания и клетви , и в същото време да върти своята игра в БИ !

  Bukalemun
 18. 18 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 858 Неутрално

  По-късно разбрах, че творбата е дело на скулптора проф. Валентин Старчев (заедно с арх. Богдан Томалевски). Поредният паралел, предполагащ размисъл."

  Тожни Николов отново заработва от Америка за България . Поръчката е тематична - Валентин Старчев и Богдан Томалевски 1300 години България , изгорял кран , протестираща опозиция И едно име - Брежнев , за да завърши темата . Сценарии , достоен за турски или индийски сериали .С осигурени американски хонорари . Тони , Тониии , скоро и професурата ще си купиш по същия начин . .

 19. 19 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Брежневизмът е златното време на руския социалистически експеримент. Всичкото, което се генерира и събра, благодарение на държавническия гений на Сталин бе изплюскано по времето на Брежнев. Закономерно след него дойде разпада при Горбачов.
  —цитат от коментар 16 на von_seeckt


  И какво беше събрал твоя идол - Сталин, освен безкрайни гробища?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  с непомерно раздут военно-промишлен комплекс и огромна армия, която винаги търси война
  =================================================
  Ами САЩ със 700 милиарда долара годишен военен бюджет, 700 военни бази в цял свят и агресия срещу Ирак, Афганистан, Гренада, Сирия, Югославия, Либия и окупационни войски в Германия, Япония и Южна Корея ? Тони Николов не е чувал?

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Няма справедливост! Съвременникът на Брежнев, Рейгън, който също не знаеше много на кой свет е и оставяше администрацията си да управлява вместо него беше обявен за победител в студената война и мениджърски гений. Спомням си как, в началото на 90-те, когато бях студент, преподавателят по мениджмънт ни разказваше за някакъв експеримент в голяма корпорация, не си спомням вече коя, в нея бяха пратили принудително в отпуск висшия мениджмънт и след това оставили само ония, на които отделите работели безпроблемно в тяхно отсъствие. А брежневизмът е останал жив дълго след кончината на рейгъномиката, ето и в статията така пише: "Русия заживя като "ресурсна икономика" за сметка на природните си дадености, които все пак не са безкрайни: без качествени производства, с непомерно раздут военно-промишлен комплекс и огромна армия, която винаги търси война. Така Брежнев нахлу в Афганистан, а Путин – в Донбас, след което дойде ред и на Сирия."

  Между другото, предполагам, че Брежнев е бил по-жизнен в годините, когато е правена горната снимка. Ето го през 82-ра
  http://smartnews.ru/photostream/1742.html?photo_id=15 #gallery

  А, не знам какво значи фронтово образование, ама Брежнев си е бил съвсем истински инженер-металург, дипломиран преди да започне да се занимава с политика, щото така е влязъл в нея. Взели са го в казармата след дипломирането, като висшист са го направили комсомолски секретар, след това е започнал работа по специалността си, по време на голямата чистка през 37-ма Сталин почистил всички по-стари инженери и Брежнев се оказал с най-голям управленски опит, заради казармата, та го направили директор, после явно се е справял с ръководството на комбината, за да продължи нагоре. Та не е бил и толкова необразован.

 24. 24 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 582 Неутрално

  По инициатива на Брежнев е написана книгата "Малката земя", където той е бил по време на войната като политкомисар. Става дума за някаква малка територия около Новоросийск, където шепа войни от 18-та армия се бият с немците. Помня добре колко приказваха за тая книга на др.Брежнев комклакьорите. Излезе един виц тип радио Ереван:
  -Какво виждат космонавтите като излетят в космоса?
  Виждат как голямата Земя се върти около Малката...

 25. 25 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  И какво излиза, всички руски (съветски) ръководители са много велики, а Русия СССР) си остава най-бедната страна в Европа, независимо кой я управлява... Не е лошо ушанките да обърнат внимание на този факт...

 26. 26 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3079 Весело

  Няма справедливост! Съвременникът на Брежнев, Рейгън, който също не знаеше много на кой свет е и оставяше администрацията си да управлява вместо него беше обявен за победител в студената война и мениджърски гений. ....
  —цитат от коментар 23 на usero


  Аре, по- полека със сравненията. Роналд Рейгън беше велик оратор, а другарат ви Брежнев изглеждаше малоуен дори когато четеше написан текст.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 27. 27 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":Тони Николов , или не знае достатъчно добре кой е Брежнев , или го е подценил за едното удоволствие. ....

  Е, когато подценяването носи добри хонорари , няма как да не се изпитва собствено удоволствие .

 28. 28 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3079 Весело

  За ораторските способности на Брежнев вдно време имаше виц:

  Леонид Илич Брежнев застава на трибуната на поредния партиен конгрес да чете реч. Вади листа и започва:
  - Ох, хо, хо, ох, ох, хо…
  Отзад го бутат:
  - Другарю Брежнев, обърнете листа! От тая страна играхме на кръстчета и кръгове.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 29. 29 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#25] от "bez_ime2":И какво излиза, всички руски (съветски) ръководители са много велики, а Русия СССР) си остава най-бедната страна в Европа

  Много неща не можеш да разбереш , защото сравняваш несравними неща - Русия и СССР. 300 млн жители със 150 млн .

 30. 30 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3079 Любопитно

  Много неща не можеш да разбереш , защото сравняваш несравними неща - Русия и СССР. 300 млн жители със 150 млн .
  —цитат от коментар 29 на papyre


  И какво е различното, 300 милиона скота сравнени със 150? Само цифрата е различна.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 31. 31 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 458 Неутрално

  брежнев е украинец, там не се произнася твърдо "г", а - "х" с придихание (поне в източна украйна, откъдето е той). и е нормално за него да каже "болх'ария" - не е обида, той просто няма как да произнесе "болГария".

  за повечето други неща в статията съм съгласен.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 32. 32 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  ОВПУТЯВАНЕТО,Това е Брежневизмътповторен вече като ФАРСКраят на СССРусия, за разликаот края на СССР вече ще включваДЕ СЪВЕТИЗАЦИЯДЕ КаГеБиЗАЦИЯЛУСТРАЦИЯДЕПУТИНИЗАЦИЯДЕНАЦИФИКАЦИЯ
  —цитат от коментар 3 на Hawaii


  ДаХавайзация :)

 33. 33 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 808 Весело

  Брежнев недолюбвал румънския лидер Чаушеску:

  - Възрастен човек, недоумявал Леонид Илич, а досега не се е научил да се целува.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  - 5 август 1963 г. Московски договор за частична забрана на ядрените опити в атмосферата, космическото пространство и под водата между Съединените щати, Съветския съюз и Великобритания.

  - 1 юли 1968 г. В Лондон, Вашингтон и Москва е подписан Договор за неразпространение на ядрените оръжия.

  - 10 април 1972 г. Конвенция за биологичните оръжия /"забрана върху разработването, производството и складирането на бактериологични оръжия"/.

  - 26 май 1972 г. Договор САЛТ-1, ограничаващ до 1977 г. междуконтиненталните ракетни системи.

  - 3 юли 1974 г. Договор, определящ прага за забрана на подземните ядрени опити.

  - 1 август 1975 г. Споразумение за сигурност и сътрудничество в Европа - 35 държави от Източна и Западна Европа плюс Съединените щати и Канада подписват Заключителния акт от Хелзинки, който дефинира принципите на мирното съвместно съществуване в Европа.

  - 18 юни 1979 г. САЛТ-2. Във Виена е подписан вторият съветско-американски договор за ограничаване до 1985 г. на ядрените носители /американският Конгрес не го ратифицира/.

  Искам николов да коментира горните политически действия на Брежнев. Това са историческите факти а не неистинските писания на несвидетели на някои исторически събития.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#25] от "bez_ime2":И какво излиза, всички руски (съветски) ръководители са много велики, а Русия СССР) си остава най-бедната страна в Европа Много неща не можеш да разбереш , защото сравняваш несравними неща - Русия и СССР. 300 млн жители със 150 млн .
  —цитат от коментар 29 на papyre


  Добре, че се намериха разбирачи като теб да ми обясняват... За по-тъп аргумент не мога да се сетя...

 38. 38 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Ти да видиш,дребните и комплексирани възпитаници и преподаватели по комунистическа маркс-ленинска философия да раздават оценки и квалификации от последна инстанция на големи световни лидери - даже без да са ги виждали на живо Така както преди не много отдавна ги възхвалявахаБезценно
  —цитат от коментар 35 на ПРОРОК ИЛИЯ


  Само ти имаш право да го оценяваш, защото си го посрещал на летището,така ли? Тъпичко, другарю, много тъпичко...

 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  До коментар [#38] от "bez_ime2":

  коментирай фактите в пост 36. не хитрей на дребно по ГЕРБаджийски.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Хрущщов показа, че всеки глупак може да управлява ссср. Брежнев доказа, че не всеки глупак може да е начело на ссср.
  След 100г.-Леонид Брежнев е партиен функционер от епохата на Солженицин.

 41. 41 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 603 Неутрално

  В интересът на истината, убедете се сами в сравнение с провалият се Никсън, "от Илич до Илич", "автор" на безсмърната максима-"Икономиката трябва да бъде икономична" изглежда поне на долният клип раздвижен.
  https://www.youtube.com/watch?v=2KQSZXK9Dss

 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Няма как да не се впечатлим от дружината, която се хвърли като на фронта в "Малая земя" и славослови Брежнев, след като дори по онова време, не си спомням да съм чул добра дума за него - толкова видими бяха липсата на каквито и да е качества.
  Но да се говори за Сталин като някакъв виден водач, който видиш ли бил докарал СССР до не знам какви си икономически висоти, които после били изразходени, пропиляни или не знам какво от следващите, сред които е и въпросния Брежнев, съвсем на нищо не прилича.
  Факт е, че руската икономика според хора които разбират от тази тематика има две устойчиви състояния - предкризисна и откровено кризисна и всичко минава за сметка на мужиците, които от своя страна, къде поради волско/скотско търпение, къде поради замъгления от алкохола акъл си го отнасят, както и от страх пред трепресивния апарат (едно от малкото добре работещи неща) си траят и на моменти дори демонстрират мазохистично удоволствие.
  И в есето на Николов и в живота се вижда, че посредствени хора управляват Русия, нещо което не е необичайно и за много други страни по целия свят.
  Тънкия момент е вида на държавното устройство, който в едни случаи, както е в Русия позволява тази посредственост и некадърност да объркват живота на всички и други страни, тези които наричаме нормални, където тази посредственост не пречи на инициативните хора да си гледат бизнеса.
  И понеже все пак коментираме в България, а не на Луната, това което може да си изведем като извод е, да правим всичко възможно, нашата страна да се движи в посока към нормалните, а не жертвите на посредствеността - сценарий, който съвсем не ни отминал, за съжаление.

 43. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Брех..., каква дълбочина на мисълта имало под забрадката, пардон... тюрбана...! :)
  Ако, вместо Брежнев пишеш Ердоган, пак ще се получи. Универсална си! :)

  Бивш tww09306483.
 44. 44 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Какавото било, било...минало е. Кофтито е, че Европа в момента е точно в „брежневски застой“... и няма изгледи скоро да излезне от него.

 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  До коментар [#44] от "joro4900":

  сега застоя ще го дигитализираме и ще стане модерен и "атрактивен"

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  секи 4ти км

  Изгонили Зоологическата градина...
  монтиралили Скулптурен паметник,
  но изчезнал...

  И Старчев не протестира?

  "На сутринта от любопитство минах оттам и що да видя:
  срещу днешното иранско посолство бе изникнал грозен паметник на лице с огромни вежди, почти без врат. Надписът информираше, че това е др. Л. И. Брежнев, три пъти герой на НРБ

  По-късно разбрах, че творбата е дело на скулптора проф. Валентин Старчев (заедно с арх. Богдан Томалевски). Поредният паралел, предполагащ размисъл."

 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  А за паметника на Брежнев не знаех, че е на Старчев. Този паметник изчезна тихомълком към 1985 - с началото на перестройката и снишаването на бай Тошо. Интересно защото тогава мастития творец не протестира и не съди БКП?
  —цитат от коментар 10 на spiegel


  И аз не знаех. Само това е достатъчно да характеризира Старчев, който освен като пълен некадърник като скулптор окончателно се характеризира и като номенклатурен слуга. Впрочем те двете неща винаги вървят заедно и е лесно обяснимо, некадърниците нямат друг начин да пълзят нагоре освен номенклатурният.

  Имам молба към Дневник да намерят някоя снимка на паметника на Брежнев от Старчев и да я публикуват, надявам се поне това да затвори устата на неудържимите почитатели на Старчев и на бездарният му пето...к пред НДК.

  А към авторът имам упрек, недостатъчно добре е разгледал вторият етап, след като некадърника заеме висшите партийни постове. Защото тогава възниква завладяването на цялата "вертикала на властта", насаждането на всички управленски позиции от долу до самият връх на бездарници, нейното възпроизводство. Което е изключително опасно защото и след премахването на изкукуригалият Главен тези хора остават и възпроизвеждат отново и отново Системата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  Да ме извини модераторът но обърках статията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3723 Весело

  Другаря Брежнев бе изключително комична фигура облечена в безгранична власт. След него дойдоха други " зомбита" като другарите Черненко и другаря Андропв, просто ком. системата произвеждаше подобни живи мъртъвци на конвейр . Мисля средната въздраст в Политбюро бе 70 години

  klimentm
 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  До коментар [#50] от "klimentm":

  повече бяха. 70 е една нормална възраст за подобни длъжности.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3723 Весело

  До коментар [#39] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Фактите са че СССР не можеше да издържи надпреварата със САЩ във въоръжаването, не сварваше вече да " кове мечове от плуговете" и че саветските дечица пишеха на болхарските си друзя " посьлай мне жвачку"
  Освен това срещу СССР имаше санкции във вида на закона Джейсън - Ваник който едва скоро отмениха.

  klimentm
 53. 53 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  До коментар [#52] от "klimentm":

  тази надпревара им изяде главите. като го казах през 1983 г. това и някои други неща като глобализъм щяха да ме изядат с парцалите едни куки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 54. 54 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 225 Весело

  Сталин е велик, мчи как!

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Пореден страхотен текст на Тони Николов, закономерно предизвикал уртикария сред форумните комунисти.

  Това с листчетата - зелено, синьо, жълто - е УНИКУМ! Излиза, че години наред тоталитарната кремълска власт, държала в робство половин континент и заплашвала света с ядрен апокалипсис, е произтичала от един ЗЕЛЕНЧУК в състояние на БУДНА КОМА.

  А Хонекеровци, Гусаковци, Янош Кадаровци и такива като правешкия цървул го мляскаха в устата и му вдигаха пометници - зер, и тяхната власт черпеше "легитимност" от същия шзточник...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Хубав език, грамотно написано, ама ЗАЩО?

 57. 57 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  От гениалността на Брежнев до ножки Буша.

 58. 58 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#47] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  http://socbg.com/wp-content/uploads/2016/03/tn_20150826_165850-768x906.jpg

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 59. 59 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Виц от ония времена: Заседание на Политбюро. Влиза представител на службите и призовава - "Който може - да стане. Ще внасят генералния".

  И още нещо, договорът от 1963 не е по времето на Брежнев. Брежнев е от октомври 1964, когато изхвърлиха Хрушчов.

  Бъдете здрави!

 60. 60 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#21] от "Каишков - Системен нарушител":

  САЩ може да има 700 млрд. .военен бюджет.Щото БВП-от е леекинко по-голям от тоя на Русия.Точно по времето на Брежнев САЩ са отделяли за космическата си програма годишно,колкото американците са давали за цигари-джобни парички.Можеш ли да кажеш същото за СССР?!Тогава 60% от БВП на СССР са отивали за за военни разходи.Такива разходи все едно е непрекъснато във война...

 61. 61 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#23] от "usero":

  Е,сега-Рейгън не знаел на кой свят е?!Че то толкова ли лесно било да се срине СССР,че куцо и сакато да го срине?!Автогол си вкарвате...

 62. 62 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 996 Весело

  До коментар [#29] от "papyre":

  По нрвероятната ти логика Лихтенщайн ще да са адски бедни,защото са няколко дрсетки хиляди....

 63. 63 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 996 Весело

  До коментар [#50] от "klimentm":

  Ами смятатйте-Горбачов застава начело,защото бил най-млад- само към стедата на 50-те.Те като в младежкото БСП....

 64. 64 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 996 Весело

  До коментар [#51] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ееех,добре е Путин да доживее поне до възрасттана Авраам,а?Че без него за къде сте?!

 65. 65 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Весело

  До коментар [#64] от "yanne":

  това е твой проблем.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 66. 66 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Напоследък се засилиха сравненията със соца, явно има нужда, иначе как да обяснят на народа последното място на България в ЕС по доходи!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 67. 67 Профил на block
  block
  Рейтинг: 912 Неутрално

  ох помня за веждите на Брежнев - били мустаците на Сталин но на по високо равнище.
  а иначе сега смятам за весело как се заредиха една след друга катафалките по Червения площад. А тогава ми се струваше отегчително и досадно, ех млад и глупав съм бил :)

 68. 68 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  брежнев е украинец, там не се произнася твърдо "г", а - "х" с придихание (поне в източна украйна, откъдето е той). и е нормално за него да каже "болх'ария" - не е обида, той просто няма как да произнесе "болГария".за повечето други неща в статията съм съгласен.
  —цитат от коментар 31 на 彼得。斯托亚诺夫


  Навремето като го слушахме си мислехме че наистина човечецът си има проблеми с правилното изговаряне на думите но наистина в Източна Украйна говорят по този начин. Дали това прави руснаците там украинци е друг въпрос.

  Тонито е пропуснал знаменития цитат на Льонята за социалистическият интернационализъм пример за който били отношенията между България и СССР!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 69. 69 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  "Рисковите фактори са също сходни. Международно ембарго (след нахлуването в Афганистан при Брежнев и завземането на Крим при Путин)"

  Всъщност живият труп Брежнев игра повече от рисково в Афганистан за разлика от уж суперагентът Путя който язди гол до кръста и свири на пиано но се оказа страхливец и не посмя да вкара войските в Украйна, а се задоволи само с Крим.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 70. 70 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  "Подобно на едноименната книга на Желю Желев, навремето и филмът на Михаил Ром смущаваше – заради паралелите с действителността, които всеки зрител нямаше как да не направи. Алюзиите бяха и все още са очевидни."

  Филмът е абсолютно партийно-пропогандно заклеймяване на фашизма и по нищо не се отличава от който и да е филм на тази тема по това време иначе щеше да е забранен.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 71. 71 Профил на Мухарем Сербезовски‏
  Мухарем Сербезовски‏
  Рейтинг: 231 Весело

  Кортежът на Брежнев влиза в кръгово с паметник на Ломоносов. „На кого е паметникът ?“, пита Брежнев. „На Ломоносов, другарю Брежнев.“ „Този, дето беше измислил ракетите ?“ „Не, другарю Брежнев, ракетите ги е измислил Циолковски.“ Кортежът излиза от кръговото, а Брежнев си мисли: „Чудна работа ... Единия измислил ракетите, а те на другия направили паметник ...“

 72. 72 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Така изчезна и камъкът на Графа до Нотариата, който обозначаваше мястото, където щяха да поставят паметник на Джон Ленън. Една вечер приятел, който живееше наоколо, ми спомена покрай другото, че паметникът на Брежнев вчера изчезнал, та отидохме специално да го видим това чудо на чудесата. Даже не знаех, че Брежнев се уредил с паметник. Беше останало само малкото триъгълно пространство постлано с гранитни плочи и бордюр, малка територийка, по диагонал от ъгловото кафене на ``Аксаков'' и ``Толбухин'', т.е., малко по към университета от Иранското посолство, след храм-паметника на Батенберг, от другата страна булеварда.

  Тони Николов с талант е описал нещата така, както бяха за обикновения човек като мен. Усещането ми за Брежнев беше като за някакъв пореден бездарник, турен там някъде нависоко от някакви напълно необясними исторически непременности, много далеч от каквото и да било в живота ми. Даже и за скука не може да става дума.

  Сега, интернетът създава чувство за някаква фалшива близост до брежневците, елисаветитевтори, макаронците и меркелите, но истината е, че ние, малките хора, все така си живеем в съвсем друга вселена от вселената, която дърпа конците на историята и вятърът ѝ ни вее ту насам, ту натам. Който ще ме напада за това, което току-що казах, да се позамисли малко. На това. на факта, че ние сме на другото, малкото планетче, подхвърляно от ветровете на времето, разчитат гьобелсови манипулатори като CNN, MSNBC и NYTimes, така злостно нападащи един Тръмп и злъчта им ще се лее безспир целите 8 години на мандата му. Кметът тук изреди цял поменик от наистина впечатляващи неща над които е огрявал Брежнев, но и те едва ли могат да му се припишат лично. Това са били някакви техни си съглашения между дълбоките държави в държавите САЩ и СССР, за които ние и тогава, и днес, а и в бъдеще ще знаем точно едно нищо. Историята не тича при нас, малките хора, да ни докладва за намеренията си.

  Ние обаче все пак чувстваме едно нещо, а то е, че тези две дълбоки държави изразяват две донякъде различни виждания за света. Едното е laissez-faire (особен вид свобода), докато другото е тотален социален похлупак и мракобесие. Освободили се от мракобесието на брежневизма като символ на мрачната дълбока държава на потисничеството, днес по-чувствителните продължават да страдат от игото на разюздания либерализъм, под формата на постмодернизъм обагрен с най-противни елементи като, да речем, културалният марсизъм. Загубил играта при едните, при брежневистите, сега, преобразен, тормози другите. Просто няма отърване.

  Ако има обаче надежда, то тя лежи, парадоксално, в обществото на laissez-faire. Казвам, парадоксално, защото и при едното, и при другото общество, висшето интелектулно потисничество си беше практически същото. И едното, и другото, си приемаха в еднаква степен, въпреки всички останали фундаментални различия, наприемер абсурдът, който е пробутан като физика на XX век. Имаше борба в биологията. Спомнете си Лисенко, спомнете си Евгениката (но не и самият Дарвинизъм, любен и от двете системи.) Обаче т.нар. физика на XX век се приемаше и от двете системи, а точно нейният абсурд е онова, което даде ``научната '' обосновка на всичко най-противно, окупирало академичната мисъл даже в социалните науки и даде простор на нечувани практически социални извращения.

  Лавината се свлича и няма спиране. Обществото е развратено вече до point of no return (само погледнете съпротивата срещу премахването на Obamacare, кражба, припозната от милионите като нещо, което им принадлежи, а им го отнемат). Стигна се дотам, че като противоотрова се осъществиха немислими парадокси като феноменът Тръмп. Алтернативата просто помиташе всичко без остатък. Доколко обаче тази сляпа сила, противопоставила се на идеологическия разгул, ще схване за какво иде реч, та да помогне да се изтръгне споменатият корен на злото, предстои да се види. Успехът, колкото и късно да е за всичко останало, би предотвратил до голяма степен даже привидно отдалечени проблеми от сорта на интелектуалната редукция, причинена от неизбежните демографски деформации, резултат на опустошителни либерални политики. Такъв успех би бил едно ново начало, невиждано вероятно от векове.

 73. 73 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Що касае личността на Брежнев, в общи линии е вярно. Пълен тъпанар! Също и тато, и Хонекер, и цялата трупа. Е,и? Те ли управляваха? Че те нямаха интелектуален потенциал и курник да управляват! Е, това е болката. Никой не пише как действа паричната система в едно общество. Който я държи, в него хляба, в него и ножа! И това не е нито Брежнев, нито Кенеди и Никсън, тези са куклите отпред! Който знае, не пише. А който не знае, се упражнява в словестни еквилибристики за сламени фигури, дето се усмихват от плакатите (или гледат свирепо) и от които нищо, ама абсолютно нищо не зависи! Роб, който знае, че е роб, е половин роб! Е, аз го знам, ама не знам кой точно ми е господарят!

  Мърфи е оптимист!
 74. 74 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Спомням си това време.Бях истински щастлива,когато радиото започне да пуска само траурни мелодии виещи на умряло.Българите се радвахме-значи поредни съветски лидер си е отишъл.Бяха серия-Брежнев,Андропов Черненко един след друг.Тогава разбрахме ,че полубогът-съветски ръководител е просто един болен старец и има надежда за падането на комунизма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK