Неприятни истини за МВР

На един от протестите

© Цветелина Белутова, Капитал

На един от протеститеПолицаите пак протестират и вероятно пак ще получат желаното. Но това няма да промени нищо. Защото проблемът не е в парите, а в недомисления, недодялан и допотопен инструмент на име МВР, пише Ясен Бояджиев за "Дойче веле".

В България често се случва едни и същи събития да се повтарят отново и отново. И всеки път разговорът за тях започва отначало, сякаш нищо не е било. Едни и същи аргументи и контрааргументи се предъвкват до безкрайност, причините неразличимо се размесват със следствията и вместо да се разплете, кълбото от проблеми се затяга още по-здраво. Накрая се взимат решения, които не решават нищо. И така - до следващия път.


Нещо подобно се случва сега и с полицейските протести. Някога те изглеждаха като нечувана екзотика, сега са по-скоро досадна баналност. Миналия път полицаите блокираха София, за да защитят социалните си привилегии. И успяха. Сега запълниха площада пред Народното събрание с искане за по-високи заплати. И рано или късно пак ще успеят. Ако всичко си продължи както досега обаче, следващият протест едва ли ще закъснее много. Защото проблемът не е само в заплатите, пенсиите и униформите на полицаите. Истинският проблем е, че МВР е недомислен, недодялан, допотопен инструмент, който не върши работа. Нещо като стар, крив и тъп нож. Този проблем не може да се реши само с пари.


Много или малко са 660 лева?
Сега полицаите казват, че "ножът е опрял до кокала" и че "първоначална заплата от 660 лева за начинаещ полицай е подигравка". И донякъде са прави - с тези пари наистина е трудно да се храни семейство, особено в големите градове. Да не говорим, че в МВР има и много други служители (например IT специалисти), чиито заплати са изключително неадекватни на фона на доходите на свободния пазар.


Всъщност обаче, казват опонентите, с разните добавки първоначалната заплата скача докъм 900 лева. Освен това - ако те са "подигравка", какво да кажат младите лекари, учители, научни работници? А напрежението, рискът, условията (в студ и пек), пренебрегването на личния живот и семейството? - гласи контрааргументът. Да, казват опонентите, но затова пък за разлика от всички останали вие не плащате осигуровки, получавате 2% за всяка прослужена година, имате 30 дни отпуск и се пенсионирате рано с 20 заплати накуп. А освен това ефектът от работата ви е нищожен - всеки се е сблъсквал с вашето безхаберие и нищонеправене, с проявите на корупция и покровителство на престъпниците, на некадърност и бездушие. Това го има, но не всички са такива, мнозинството работи съвестно, отвръщат полицаите. А освен това - знаете ли какво е да нямаш най-елементарни условия за работа, да ти плащат извънредния труд с отпуск, който не можеш да вземеш, да плащаш от джоба си за униформите, обувките, бензина, тонера и хартията и да си носиш оборудване от вкъщи, за да можеш да работиш?


В този спор всички аргументи са валидни, тъй че 660 лева са и много, и малко. Но някой и друг лев отгоре няма да промени нищо. Рано или късно полицаите (някои заслужено, други - не) ще си получат своите 15-20% и много скоро пак ще открият, че "ножът е опрял до кокала". А МВР ще си остане същият недомислен, недодялан и допотопен инструмент, който не върши работа. Нещо като стар, крив и тъп нож.


Много или малко са 1 милиард лева?


Всяка година в бюджета на държавата се залагат около 1 милиард лева за МВР, като заради непрекъснатия недостиг реалните разходи стигат до 1,2-1,3 милиарда. Някои казват, че това е огромна сума за страна като България и затова исканията за повече са си направо изнудване. Донякъде са прави. По данни на Евростат, в последните 2-3 години България се намира около второто място в ЕС по дял на разходите за сигурност.


Същевременно обаче, като се види за какво се харчат тези 1,2-1,3 милиарда, може да се каже, че те са и страшно малко. Огромната част от тях са за заплати, обезщетения при пенсиониране (споменатите 20 заплати) и осигуровки на служителите. За т.нар. капиталови разходи остават мизерните 1,2% или между 12 и 15 милиона. Което означава, че няма достатъчно пари дори за най-елементарните консумативи, камо ли за модернизация и преоборудване, за да се промени днешното предтехнологично състояние на министерството.


След като сега полицаите си получат своите 15-20%, общата сума ще нарасне със 100-150 милиона. Но дори и милиардът да стане милиард и половина, при тези условия пак нищо няма да се промени. МВР ще си остане същият недомислен, недодялан и допотопен инструмент, който не върши работа. Нещо като стар, крив и тъп нож.


А може ли инак?


Големият въпрос е всъщност този: може ли да се направи така, че този милиард или милиард и 300 милиона лева да стигат за едно министерство, в което много по-малко, но много по-мотивирани и квалифицирани хора с по-високи заплати и модерно оборудване да работят много по-ефективно и да се ползват с много повече обществено доверие? На този въпрос всички дават положителен отговор. Бизнесът, например, тези дни припомни, че България е сред първенците в Европа и света не само по отделяните средства, но и по брой на заетите в сектора на глава от населението. Резултатът обаче си е все така мизерен.


Политиците също дават положителен отговор. "Ножът е опрял до кокала и реформите в МВР са крайно необходими", каза за пореден път поредният управленец. И все обещават "радикална реформа". Когато обаче опитат да я започнат, както стана миналата година, човек се пита дали всъщност умишлено не правят така, че реформата да не успее.

Политиците като полицаите


Всъщност, МВР и политиката все повече си приличат. И това не е никак странно. Тези дни отново се чу, че заради ниското заплащане и другите описани дотук проблеми кандидатите за работа в МВР силно са намалели - при 80 свободни щата в София, например, се явили само шестима кандидати.


По-големият проблем (валиден, впрочем, и за армията) е, че повечето от кандидатите, меко казано, не отговарят на по-строги (а понякога и на най-елементарните) критерии за образованост, интелигентност, психологическа и физическа годност. Така критериите принудително се занижават, което в никакъв случай не помага за подобряване на работата в МВР. Резултатът от този процес силно си личи не само при сблъсък с редови служители, но и при среща с някои от висшите чинове.


В политиката "кандидатите за работа" със сигурност са много повече, но мнозинството също далеч не отговаря на по-строгите критерии. Като че ли действа принципът на отрицателния подбор. И накрая става така, че политиците, пропуснати от партийните филтри и излъчени от храбрите избиратели, с малки изключения "блестят" най-вече с интелектуална семплост, неадекватност и некадърност. Резултатът е видим както в МВР, така и във всяка друга сфера, в която "ножът е опрял до кокала, а реформите са крайно необходими".

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9562 Неутрално

  Този път Ясен Бояджиев е прав, че полицията е неефективна!
  Само, че забравя да напише, че това беше години наред търсеният ефект!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Думата реформа девалвира напълно и не защото думата е лоша, а защото необходимостта от реформи и по-добра ефективност нараства параболично за всички сфери, които са в ръцете на държавата. Медицина, образование, правосъдие, култура, администрация (държавна и общинска), строителен надзор, разните агенции, метрологии, МВнР,военни и разбира се въпросното МВР - навсякъде всички искат повече пари, но броя на заетите се увеличава или остава същия.
  Ерго, вместо по-малко, по-добре заплатени и обезпечени и добре квалифицирани хора, ние хрантутим, колкото за Бог да прости, едни демотивирани, хленчещи и пераменнтно склонни към корупция чиновници и след това се чудим, защо нещата не вървят и прехода ни е безкраен.
  Докато партиите, които идват на власт, могат да разчитат като на единствена възможност да "възнаградят" своите кадри и подръжници, като назначават куцо, кьораво и сакато на държавната хранилка, нещата ще продължават в този дух.
  Затова ние, като техни избиратели е крайно време да ги сложим до стената, та белким се отпушат нещата и тръгнем на оправяне.

 3. 3 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  в МВР има достатъчно умни и способни хора ,да си направят сами реформата ,да си организират сами работата и да си преразпределят бюджета ,така ,че да стига не само за чиновниците ,а и за работещия полицай на първа линия ,реформата трябва да се прави от обикновените полицаи на първа линия ,а не от министерските чиновници или шефовете .

 4. 4 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 959 Неутрално

  "Много или малко са 660 лева?"

  Не съм много сигурен в спомените си от 2006 г., моят най-добър приятел в България искаше да става полицай, и го отхвърлиха, защото е слаб като натура. Полицаите ги търсеха тогава по-едри и дебели. Та така си мисля, ми говореше, за заплата от 550 лв, повече отколкото получаваше тогава, беше се оженил наскоро, щяха да имат и дете, и му трябваха повече пари.

  Ако за 11 година имаме единствено 110 лв увеличение на заплатата, то и си е малко.
  В Германия през 2006 г. полицаите получаваха с всички добавки, вкл. за вреден труд и нощен труд, към 5200 лв. в Баден-Вюртемберг. След това не съм следил повече развитиети на заплащането им, беше заради контакта ми в България.

  Weg damit!
 5. 5 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 716 Разстроено

  Ако се изгонят всички хрантутници безполезни полицаи за един ден и на тяхно място се поставят работещи такива ефектът ще е огромен но това са само мечти за циганска България.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8949 Неутрално

  "политиците, пропуснати от партийните филтри и излъчени от храбрите избиратели, с малки изключения "блестят" най-вече с интелектуална семплост, неадекватност и некадърност."
  И като се има предвид, че ние сме ги избирали излиза, че и ние сме същите семпли и некадърни.

 7. 7 Профил на totodd
  totodd
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#5] от "mentra65":

  С лозунги не става. Едно време е имало по близо десет-двадесет кандидати за едно място и що годе е могло да се подбере читава служител. Четете сега статията колко са кандидатите. Освен това на служителите от МВР им е забранено със закон да започват втора работа. Никой читава гражданин на София не иска да става полицай. Болшинството от полицаите в София са от провинцията и живеят по общежития и по четири-пет души в един апартамент. Е последното не е толкова голям проблем, защото постоянно са на работа и не се засичат.

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  В България често се случва едни и същи събития да се повтарят отново и отново. И всеки път разговорът за тях започва отначало, сякаш нищо не е било."Това е отчайващата истина,за това от България се изнасят по над 50 хиляди българи - годишно.

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1791 Весело

  В политиката "кандидатите за работа" със сигурност са много повече, но мнозинството също далеч не отговаря на по-строгите критерии. Като че ли действа принципът на отрицателния подбор. И накрая става така, че политиците, пропуснати от партийните филтри и излъчени от храбрите избиратели, с малки изключения "блестят" най-вече с интелектуална семплост, неадекватност и некадърност."Браво.Това е политическият ни конструкт.

 10. 10 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  А тези дали протестират:
  https://bivol.bg/policai-mutri.html
  "Полицаи заработват като мутри по морето. Тарифата служителите на МВР да размахват бухалката е 100 лв. на ден."

 11. 11 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Работят 20 години,а нормалните хора-40години-660 стават 1320.Работят 1 ДЕН-ПОЧИВАТ ТРИ 1320 ПО ТРИ -3960 лв начална заплата.20 бруто заплати,почивни станции,рушвети-начална заплата -около 5500 лева за тези мръсници.

 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#4] от "slan777":

  Ами смятай-660 лв основна заплата.Извади 60 лв данък общ доход и добави 120 лв за храна.Става 720 лв нето.Само дето тези 120 лв не влизат в заплатата и при болнични получават много по-малко обезщетение. Както и за пенсия не влизат в осигурителният доход.

 13. 13 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":

  Така е.Познавам доста полицаи и те ми казват, че изобщо никой не им дава отчет как се изразходват парите.Има и един куп излишни структури.Като МВР болница-там работят 920 човека и гълта много пари от бюджета на МВР.А в тази болница надали би се лекувал полицай от провинцията. Освен това там е пълна мизерия.Както и е излишно да има ВУЗ на МВР.3-4 месечен курс е достатъчен.Какво има толкова да се учи 4 години полицейска работа?С практиката се научават.

 14. 14 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  В България, който е некадърен за друго става полицай.

  В България върви смазваща русификация! Чайка - вожд и учител на Цацаров.
 15. 15 Профил на wyp10525976
  wyp10525976
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Не е лошо наистина да заработят като полицай, защото милиционерския манталитет още не се е променил. Който се е сблъскал със системата го е разбрал. Не дай боже да те оберат или друга ситуация .Всичко приключва с " неизвестен извършител".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах