Как Доналд Тръмп предефинира Запада

Доналд Тръмп

© Associated Press

Доналд ТръмпВ един стар анекдот от времето на студената война се разказва за два влака, които едновременно навлизат на Централната гара във Варшава – единият е тръгналият на Запад, експрес "Москва-Париж", а другият е влакът от Париж, движещ се в обратна посока. Французин си подава главата от пътуващия на изток влак и си мисли: "Господи, Москва е толкова сива, колкото очаквах". А руснакът от пътуващия на Запад влак се оглежда и възкликва: "Ah, que c’est beau, Paris!" ("Ах, колко е хубаво в Париж").


За този виц ми напомниха коментарите за речта на президента Тръмп, произнесена миналата седмица във Варшава. Тези, които се притесняваха, че американският президент ще се възползва от случая, за да атакува либерализма и да притисне Германия, останаха с впечатлението, че той направи точно това, макар и по много по-премерен от очакваното начин. А онези, които се надяваха, че президентът ще потвърди американската подкрепа за Европа, също бяха обнадеждени от неговите думи. Но както в случая с двамата мъже от влака и двете мнения се оказват погрешни.


Във Варшава Доналд Тръмп заяви смело: "Основният въпрос на нашето време е дали Западът има волята да оцелее". Казвайки това, той демонстрира новооткритото от неговата администрация желание да съхрани американските алианси от епохата след студената война, макар цената да е предефиниране на самото понятие за Запад.
В разгара на студената война Западът означаваше т.нар. свободен свят – либералният демократичен ред. Днес той представлява по-скоро културна, отколкото политическа концепция. Но за разлика от XIX век, когато "бремето на белия човек" обозначаваше и гордостта от своето място, днес надделяват "страховете на белия човек".


След изчитането на речта на президента Тръмп във Варшава човек може да си представи как бъдещите историци, докато се ровят в президентската библиотека на Тръмп, откриват две кратки, недатирани частни мнения, адресирани до 45-ия президент. Автор на едното е Стивън Банън, неговият главен политически съветник, а на другото – Х. Р. Макмастър, неговият съветник по националната сигурност. И двете мнения насърчават президента да произнесе голяма реч в Европа, но предлагат две напълно различни слова.


В този въображаем сценарий Банън призовава президента да предизвика желанието на европейците да продължат да живеят под отслабващия гнет на политическата коректност. "Накарайте ги да осъзнаят, че Западът е под обсада, че е застрашен от радикалния ислям и че ако иска да оцелее, трябва да се върне колкото се може повече към своята християнска идентичност. Кажете на европейците, че имаме нужда от Бог, ако те все още помнят какво е Бог".


По-нататък Банън продължава: "Накарайте ги да осъзнаят, че либералните безсмислици, които надделяха по време на студената война, днес ни правят слаби и уязвими в един свят, наситен с терористи и имигранти. Нито свободната преса, нито старомодното разделение на властите могат да ни предпазят в днешния свят. Дори европейските лидери да не ви разберат, европейските народи ще ви чуят".


В своята бележка Банън предлага на своя началник като идеално място за изнасянето на тази историческа реч Париж – малко след като Марин льо Пен бъде избрана за президент на Франция. "Сигурен съм, че ще успее", настоява Банън. "Само един терористичен акт дели французите от това да я изберат".


Второто мнение, написано от Х. Р. Макмастър, трудно би могло да бъде по-различно по своя тон и стил. "Американското лидерство в света и нашата собствена сигурност зависят от способността ни да съхраним нашите алианси след студената война", настоява той. Позовавайки се на наскоро излязлата книга на Якуб Дж. Грижел и А. Уес Мичъл, посветена на международните отношения и озаглавена "Неспокойната граница: надигащи се противници, уязвими съюзници и кризата на американската сила", той настоява, че във време, когато американското лидерство е изложено на предизвикателството на надигащите се сили, главната опасност е в това противниците на Америка да се опитат да тестват стабилността на алианса, като дестабилизират малките и средни американски съюзници в периферията на съюза.


"Изправени сме пред двойно предизвикателство", изтъква Макмастър. "Трябва не само да съхраним НАТО, трябва да направим така, че по-малките ни съюзници да инвестират в своята сигурност и да се борят за своята свобода, също както поляците, които се бориха смело по време на Варшавското въстание от 1944 г. Но съюзниците ни трябва да са уверени, че ние стоим зад тях, защото в противен случай могат да се изкушат да сключат сделки с Русия или с друга ревизионистка сила."


Х. Р. Макмастър съветва президента Тръмп да произнесе своята епохална реч във Варшава или в балтийските държави, като наблегне на непоклатимата американска привързаност към член 5 от договора за НАТО, който задължава страните членки към колективна отбрана. Той също така изтъква значението на тази реч за американско-руските отношения: "Г-н президент, ако искате да постигнете успех в първата ви среща с Владимир Путин, най-добре е първо да посетите Полша. Както единствен папата има право да раздава индулгенции, така и когато става дума за Русия, единствено поляците могат да ви разрешат да правите бизнес с Путин".


Накрая, президентът Тръмп произнася и двете въображаеми речи – обединени в една. И това проработи. Централна Европа оцени президентската реч високо. В тази реч отекват реалните страхове на тези общества, травмирани от бежанската криза и от също толкова реалната опасност за Европейски съюз на две скорости. (Иронията е в това, че поляците възприемат идеята за планета, застрашена от терористи и мигранти, макар че от десетилетия насам на територията на Полша не се е случил нито един терористичен акт и в страната почти няма бежанци).


Онова, което прави впечатление в речта на Тръмп не е нито неговият често цитиран нелиберализъм, а дълбокият му песимизъм за бъдещето на Запада. Той бе избран с обещанието да възстанови американския триумфализъм, ала сега изглежда по-скоро обзет от страха от поражение. Обещава на своите слушатели не "победа" на Запада, обещава им, че Западът никога няма да бъде пречупен. В този смисъл това бе една много полска реч. Повече от всеки друг, поляците имат съзнание за собствената си история, изпълнена с благородни и героични загуби, а не със славни победи.


Ала докато президентът Тръмп е прав, че живеем в опасен свят и че гражданите трябва да са готови да определят начина на живот, който искат да водят, то изграждането на една нова идентичност на Запада около идеята за крепост, поставена под обсада, е доста рисковано начинание. Америка и Европа могат да се окажат в позицията на човек, който дотолкова се страхува от смъртта, че накрая решава да се самоубие.


Англоезична версия на статията е публикувана в "Ню Йорк таймс". "Дневник" я препечатва от портала "Култура"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Глупости на търкалета. Тръмп не знае какво да прави та други му пишат сценарии.
  Не става с крепости. Трябва инвазия.. Всяка империя почва да загнива когато спре да се разширява и завладява/по Тойнбни/.

 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Гледам Тур дьо Франс, китните селца, зеленината, подредеността, цялата тая красота и си мисля "Мда, нищо чудно, че циганоидите са тръгнали към Европа. Тук има огромни богатства за плячкосване."

  Въпросът е дали ще им позволим.

  Лицемеркел акбар!
 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#1] от "lynyrds":

  Напротив.
  Чувал/а ли си термина "отграждане на елита"?

  Лицемеркел акбар!
 4. 4 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 799 Неутрално

  все си мисля, че Тръмп е следствие, не причина. последният Велик Президент беше второстепенен актьор през по голямата част от живота си, но въпреки това, като Президент - Железен мъж, когато се налагаше и Комуникатор, когато трябваше. Бушовците, Клинтън, Обама, Тръмп - уж негови отрочета, така и не намериха кое, къде и как.

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Доналд Тръмп ще предефинира запада на кукуво лято. Някакъв си му там бомбал предефинира запада рийш?!? Само Кремъл може да предефинира най разни понятия, и то само пред собствената им публика

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3932 Весело

  Кажете на европейците, че имаме нужда от Бог, ако те все още помнят какво е Бог".
  =========
  Тая фраза е паднала като косъм в чорбата на всички евро атеисти и други подобни

  Bukalemun
 7. 7 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#3] от "БМЗ":

  Кое напротив бе .ти чувал ли си за Тойнбни.

 8. 8 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  "нова идентичност на Запада около идеята за крепост, поставена под обсада"

  Винаги се възхищавам от Кръстев, но речта на Тръмп ми прилича на речта на Чърчил, с която създаде понятието желязна завеса.
  Тръмп не извоювал огромният авторитет на Чърчил, но днес вярвам на Тръмп

  тел 032 644 150
 9. 9 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Всички беди на европейците от последните 50 години идват от недостиг на воля да защитят своята Европа и своето просвещение.

  тел 032 644 150
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10178 Неутрално

  Нова идентичност за Европа е необходима. Европа не е същата Европа отпреди 10 години...

 11. 11 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  До коментар [#1] от "lynyrds":

  Китайската империя не е завладявала нищо в продилжение на 1100 години и не са имали проблем,Японската империя също,Източната румска империя не е завладявала нищо почти 1000 години.Ако се погледне реално в италианските градове качеството на живот не е било по лошо от това в Римската империя.Във владенията на Хабсбургите стщо.От друга страна в Свещенната римска ипмперия,както и Британската до към 19 век ,да не говорим за руската живота е бил доста мозерен.Белгия ,Холандия и Франция дърпат в качеството на живот след като престават да бъдат империи

 12. 12 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иван К":

  Не се сещам за беди в Европа през последните 50 години,само худави неща:освобождаването на Съветския блок оъ комунизма,разпадането на СССР,еволюцията на Европейската икономоческа общност до Европейска общност и сега в Европейски съюз,няколко разширения на Европейската икономоческа общност, Европейска общност и Европейски съюз,както и на НАТО
  Има проблеми последно време като Брексит и мигрантската криза,но не и беди,

 13. 13 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Доста смешно би било да се смята, че в президентската библиотека на Тръмп ще има такива сложни материали. Там ще има само една папка, състояща се от комикс "Мики Маус" с патока Доналд отпред и издание на "Плейбой" от декември 2017 г. Защо? Защото с комикса Тръмп ще тренира своята О-уста и ще чете единственото разбираемо нещо за него - детски комикси. А еротичното списание - там си го знаем дъртия развратник. Това е философията на Тръмп за цялото му президентство - физиономии, театър, глупави речи и големи комиксови гафове. Както и вечната философия да бъркаме под полите на жените.
  Колкото до визията на Тръмп за Европа - той нито има умствен потенциал, нито капацитет да измисли такава. Тръмп играе на дребно "ден година храни". Първо беше против Европа, сега е за Европа. После пас против Европа и за Льо пен, сега е пак "за". Същото и за НАТО, Брексит, Русия, Турция, СА и Катар. Той изобщо не изградил една постоянна визия и да я прокрамира. Днес подкрепя СА, утре пък защитава Катар, после прави сделка с Русия, но на следващия ден е твърд противни на руския и катарски съюзник Иран. Ден за ден. Едно време комедиантът Лойд Бриджис играеше ролята на президента в една от култовите пародии през 80те години. Ей, уникален образ беше, предизвикваше смях още с появяването си на екран. Но образът на Бриджис ряпа да яде през този клоун Тръмп. Сякаш всички пародийни образи на американския президент все по тромпета са правени.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах