Защо петата колона влезе в българо-македонските отношения?

Премиерът Бойко Борисов и министър-председателят на Македония Зоран Заев

© Юлия Лазарова

Премиерът Бойко Борисов и министър-председателят на Македония Зоран ЗаевНе е никак странно, че Москва и Белград активираха до максимум своите пети колони в София и в Скопие в навечерието на 2 август – датата на договореното от премиерите Борисов и Заев съвместно честване на Илинден и планираното подписване на договор за добросъседство между двете страни. Изолацията на Македония от нейните съседи е основна регионална политическа цел на Белград с цел да не се допусне интеграция на Скопие в НАТО и ЕС преди приемането на Сърбия за член на ЕС (Белград засега отказва членство в НАТО).


В продължение на четвърт век поддържането на изолацията на Скопие бе лесно предвид няколко обстоятелства.


Първо, твърдият бойкот на Атина за признаване на македонската държавност поради проблема с името на републиката и – в по-широк план – поради спора за античното културно наследство, който Скопие при управлението на Груевски доведе до ключов проблем на македонската идентичност. Бойкотът на името и оттам – на членството на Македония в НАТО и ЕС не пречат на Атина да поддържа максимално активни икономически отношения със Скопие и да контролира лъвски дялове от стопанството на малката република. Но този бойкот поддържа македонската уязвимост в регионален и международен план, което е в интерес на стария тандем Атина – Белград.
На второ място, регионалната и международна изолация на Скопие се обезпечава от външно спокойните, но вътрешно напрегнати отношения на Македония с двете съседни албански държави, които всячески подкрепят ескалацията на етническите претенции на албанската общност в северозападна Македония и предизвикват различни по сила и характер кризисни процеси в крехката македонска държавност. Кризата от 2001 г., която доведе до Охридския договор и практическата кантонизация на Македония бе предизвикана от метежа на местното – македонско крило на Армията за освобождение на Косово: военна структура с претенции за националноосвободително движение, но функционираща като криминално-мафиотска мрежа. Всяко разклащане на политическото статукво в Скопие се използва от албанския фактор в Тирана и Прищина за по-нататъшно автономизиране в посока откъсване на албанците в Македония. Последният прецедент на подобна открита арогантност бе лансирането от албанския премиер Еди Рама на т.нар. "Тиранска платформа" на македонските албански партии за нарастваща албанска хегемония върху македонската държава. С това свое поведение албанският фактор на Балканите пряко подпомага стратегията на Белград – и както ще видим, на Москва – за криза и изолация на Македония на Балканите.


Трето, хроничната нестабилност и изолация на Скопие се поддържат от хегемонното присъствие на сръбските разузнавателни, политически и стопански фактори на територията на самата република Македония. Сръбската популярна култура притежава хегемония в македонския публичен живот, а поредица от македонски политици – включително досегашния премиер Груевски – имат дълга лична история на служба в полза на Белград. Всички тези инструменти на влияние върху вътрешнополитическия живот на Македония съхраняват нейния прото колониален статут по отношение на Сърбия. Един от ключовите инструменти на сръбската политика в Македония е системната и непрекъсната анти българска кампания, която се води от медии, академици, политици и още дълъг списък хранени хора на Удба.


Тук е време да споменем четвъртото обстоятелство за системната изолация на Македония в контекста на балканския регион. Комбинацията между плиткоумен "национализъм" и успешна агентурна дейност на руската пета колона в България поддържа буен огъня на враждебността към "сърбоманите и македонистите" оттакък Гюешево. Липсата на опитен и интелигентен български национален елит доведе до дългосрочното пропиляване на множество възможности за необратимо сближаване и стабилизиране на отношенията между София и Скопие.


Ако някой полуидиот в Скопие рече, че Самуил, Братя Миладинови и Гоце Делчев са македонци, поне трима малоумници в София се считат за длъжни да го наругаят и да потвърдят очевидното – че въпросните исторически фигури са българи. Много често е важно не толкова какво казваш, а как го казваш. Тези престрелки на мутри с интелектуални претенции от двете страни на границата на практика дават достатъчно храна на пропагандни източници – в Атина, Белград и самата Македония – които съществуват за да поддържат мита за българската опасност спрямо Македония. Днес към дежурните по македонска тема в София се присъединиха и мощни подкрепления – цялата агентура на руската пета колона в България.


Русия в продължение на доста време пазеше предпазлива дистанция спрямо регионалния ребус около Македония. Днес Кремъл смени доста рязко своите позиции. Като започнем от азбуката, дошла от "македонските земи", като минем през пряката подкрепа за властта на клана Груевски и като стигнем до изявленията в българския парламент за това, че Македония е българо-сръбски проблем и никакъв договор между София и Скопие не бива да се подписва.


Защо Путин изкара цялата артилерия? Просто защото Македония е ключов шанс на Москва да дестабилизира Балканите и да осуети развитието на евроатлантическата интеграция на региона. Кремъл разчиташе на Черна гора, известна с ентусиазираното си русофилство от 19 век насам. Но Подгорица обърна гръб на Москва и влезе в НАТО – може би защото през последните 15 години черногорците видяха за пръв път на живо доста руснаци – което повлия смущаващо на русофилството им


Ако Македония реши проблема с името и влезе в НАТО – подобно на своите съседи – единствената надежда на Путин остава република Сръбска в Босна и Херцеговина. Самата Сърбия вече заяви чрез своя премиер, че евроинтеграцията има приоритет пред връзките с Русия.


През следващите дни и седмици ще наблюдаваме все по-пряката и очевидна връзка между анти македонски изказвания в София и руските пари и пропагандни мрежи, функциониращи с нарастваща упоритост в България. Играта, както се казва, е ва банк. Същото ще се случва и в Скопие – антибългаризмът ще стигне до кресчсндо и руско-удбашките кръгове ще се постараят силно за това.


На България е необходима стратегия на перспектива и разум в подобряването на отношенията с Македония. Преди всичко, ние нямаме драматичен залог за да бързаме в тези отношения. Необходимо ни е да осигурим спокойна среда за двустранно сътрудничество – първоначално в "негорещи" направления – железница, магистрала, стопанско сътрудничество, инвестиции.


Политиката на идентичност може да почака и да бъде придвижвана с разум, спокойствие и яснота по един основен въпрос – Македония е друга държава, която носи отговорността за своето поведение и идентичност, но нашата история няма кой да я вземе. Тя вече се е случила. Това не означава, че трябва да премълчаваме безобразия, случващи се в Скопие. Но трябва да ги посрещаме спокойно – със самочувствието на нация, която има време да разреши своите наследени проблеми, ако бъде успешна в основните посоки на своето развитие. Най-малкото – да не позволяваме на кремълските хибридчици да ни водят за носа и да режисират поредна балканска свада с великодържавни задни мисли. Македония вече не бива да бъде емоция за нас, българите. Македония е част от нашето разумно и прагматично построено бъдеще в региона на Балканите.


"Дневник" препечатва анализа на политолога Огнян Минчев от блога му с неговото разрешение.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Путин и Сърбия действат в тандем за защита на едно от последните си защитни валове на Балканите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "черногорците видяха за пръв път на живо доста руснаци – което повлия смущаващо на русофилството им"
  Точно в целта! Едно е да четеш Достоевски, друго да се сблъскаш с тъпия арогантен нагъл безочлив полуграмотно надменен татуиран Родя и пияната му Сонечка.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 3. 3 Профил на yorkipe
  yorkipe
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ние ще се рязберем с македонците , щом вече толкова млади хора от там идват да учат и работят тук и не мърдат на запад, а остават в България.

 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  Няма по вдъхновяващ начало за ден от "съображения" на преподавател по комунизъм. Преди САЩ бяха лошите , сега е обратното. Плиткоумна пропаганда от примитивен вид преди , плиткоумна пропаганда и сега. След такива писания хората още повече харесваха САЩ преди , а сега още повече Русия. Тези руски пари все са винаги фокус. По всички техни анализи с алкохолици , лоша икономика , липса на елементарни жизнени условия - държава Русия не трябваше да има ,какво остава за руски пари. Как не се вижда ,че "болните държави" на Балканите са двете български държави ( едната не се смята за българска ). Външните сили са нещо друго ....

 5. 5 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Между многото фактори, един и най-съществен за самите македонци, не е осветен достатъчно - албанското малцинство. Освен всякакви пети колони, руско, гръцко и сръбско влияние, най-големият проблем на Македония е пълното етническо разделение. За кого е Диснилендът в Скопие и особено в албанската част? Приписването на българска история и спорът с гърците за името Македония са повърхностни проблеми. Липсата на етническа и културна интеграция на Западните Балкани е много сериозен въпрос, с непреодолимо минало и минимален шанс за решение в обозримо бъдеще.

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  Мястото на Македония е в НАТО и ЕС.
  НЯМА МАКЕДОНЕЦ,който да иска Македония да е в ЕВРАЗИЙСКИЯ СОЮЗ.
  СЪРБОМАНИТЕ и РУБЛАДЖИИТЕ нямат ресурса
  да обърнат НЕОБРАТИМОТО БЪДЕЩО ЧЛЕНСТВО
  на МАКЕДОНИЯ в НАТО и ЕС

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  да не позволяваме на кремълските хибридчици да ни водят за носа и да режисират поредна балканска свада с великодържавни задни мисли. Македония вече не бива да бъде емоция за нас, българите. Македония е част от нашето разумно и прагматично построено бъдеще в региона на Балканите.
  -----------------------------------------------------------------------------------------------

  Точно в десетката !!!!
  Това казва всичко !
  Респект, господин Минчев !

 8. 8 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 259 Весело

  Агресора от северна азия може само да краде и руши. Нямам съмнения, че следват организирани от тях терористични актове в региона с цел да се внесе смут и раздор в добросъседските отношения.

  Огорчението им е голямо, но унижението го засенчва в пъти. След загубата на Черна Гора им дойде вповече презрителното отношение на Сърбия, които в прав текст им казаха че не държат на руското "приятелство".

 9. 9 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  Страхотно! Браво на господин Огнян Минчев! Нещата трябва да се изричат ясно и да бъдат назовавани с истинските им имена. Руснаците не могат и не желаят да спрат да се държат като господари спрямо останалите народи. Това комплексарско чувство за малоценност (която е напълно реална) отвращава нормалните хора. Ако видиш тълпа пияни фанатици, които крещят, пищят и се държат нагло, очаквайки сервилно да ги харесват околните... значи си видял руска група нейде. Дори английските дрогирани тинейджъри са по-сдържани в "забавленията" си.

  Докога руската имперска дипломация ще се меси тук и там? И докога тукашните псета - комуноидните предатели ще лаят на руски и ще целуват калния сапог?!?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 10. 10 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Много добър анализ. Дори и най заблудените в Македония искат да живеят н Европа.

  chavo64
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Политиката на идентичност може да почака и да бъде придвижвана с разум, спокойствие и яснота по един основен въпрос – Македония е друга държава, която носи отговорността за своето поведение и идентичност,нашата история няма кой да я вземе. Тя вече се е случила.
  ================================================================
  Той и Георги Михайлович Димитров вечè се е слуìлоа такива да ги разправя. Какво не му харесвахте. Интересно къде се е случила нашата история -- сигурно в АОНСУ към ЦК на БКП където се е случило да работи Минчев.

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  а разбира се това е ценност
  "Председателят на македонския парламент Талат Джафери днес започна обръщението си на албански, а по-късно от кабинета до медиите бяха изпратени съобщения на албански и македонски за срещите му с чужди дипломати . Джафери предизвика напрежение още в първия си работен ден като председател на парламента. Веднага след като влезе в кабинета той постави на бюрото си албанското национално знаме."
  " асистент в катедра „Научен комунизъм“" безработен няма

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Правилно, да внимават в картинката. Ние не бързаме.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Браво Минчев! Разкри пъклените планове на Путя да дестабилизира Балканите като засили руското влияние в супердържавите Черна гора и Македония като компенсация за излизането на Украйна от Руска орбита.
  А колкото до плиткоумният ни национализъм ти сигурно си почитател на социалистическият интернационализъм от времето на Димитров който в името на добрите отношения с Югославия насилствено принуждаваше българите в Пиринско да се пишат македонци!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Еееей скъсаха на бат. Вальо джобовете и само прахОляк. Явно Москва вече е почнала да вЕрва на сълзи.

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6424 Неутрално

  До коментар [#4] от "dejmos":

  Болните държави на Балканите са Гърция и Босна. Едната заради гигантския си дълг, а другата заради етническото разделение. България е болна само в главите на мурзилажа.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Като чета Минчев оставам с впечатление, че не е попадал на жив македонец.
  В обозримо бъдеще много трудно ще изгладим различията си с тях - поне такива са моите впечатления. Не споделям ентусиазма от приемането на македонците в НАТО и ЕС. Какво точно очакваме да се промени за нас от членството на Македония в ЕС? Без да споменаваме, че сърбите със сигурност ще са по-напред в покриване на критериите за членство в ЕС...

  I Want To Believe
 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Много разумен, добър анали. За Македония да свикнем да мислим спокойно и най-вече с поглед в бъдещето. Русия ще продължава да използва нашите потоколонници, но това са новите реалности, хибридна война в действие.

  "Македония вече не бива да бъде емоция за нас, българите. Македония е част от нашето разумно и прагматично построено бъдеще в региона на Балканите."

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  Какво точно очакваме да се промени за нас от членството на Македония в ЕС? .
  —цитат от коментар 19 на 2.5


  Ще се променят и то много неща ЗА РУСИЯ И СЪРБИЯ.
  Ще се променят много неща за СЪРБОМАНИТЕ и РУБЛАДЖИИТЕ в Скопие.
  Ще се види,че този разгул на антибългаризма
  е ИЗКУСТВЕНО ПРИВНЕСЕН от СЪРБИЯ и РУСИЯ
  и че реалностите са точно обратните.
  В смисъл - на ниво обикновените македонци и българи
  не съществува омраза и нетърпимост.
  Това стане ли, отпаднат ли изкуствено прокараните
  от Коминтерна ГРАНИЦИ между България и Македония
  всичко ще си дойде на мястото !!!

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Според мен анализа на Минчев е много добър, кратък и изяснява причините за дългите преговори на Македония ( а и на Сърбия) за стартиране на процедурата за членство в ЕС и както се вижда основната и коренна причина са интересите на Русия на Балканите, според които колкото повече напрежение и спорове между нашите държави, толкова по-добре за тях - руския вариант на "разделяй и вкладей":).
  Нормално е в такава ситуация те да вкарат в действие всичките си налични ресурси на петоколонниците, които за съжаление не са малки, но според мен има светлина в тунела и като че ли, все пак ще се случват нещата, подобно на членството на Черна гора в НАТО и така, макар и недостатъчно бързо, ще се установи някакво разбирателство и спокойствие на полуострова, от което ще спечелим всички и хора и бизнес, а джуджи...ще губи:).

 24. 24 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Страхотен анализ. Браво.

 25. 25 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Страхотен анализ. Браво.

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  До коментар [#5] от "tims":

  "Между многото фактори, един и най-съществен за самите македонци, не е осветен достатъчно - албанското малцинство....."

  Прав сте, има го този проблем и нито е малък, нито е за подценяване. Но останалата част, разгледана от Минчев, има пряка връзка и много добре се комбинира с него.
  В тази връзка, ако Сърбия наистина и действено се запъти към ЕС, нещо което ще е от полза за целите балкани и в загуба за руските интерес, голяма част от този проблем. косовските албанци ще се реши в рамките на ЕС и едва ли вече страната Албания ще може ( и дали въобще ще има намерение) да влияе на Македония и Сърбия. Напротив, според мен никой от гражданите на тези страни не бягат от ЕС, макар и мотивите да са различни.
  И тук разбира се петата колона може и действа в полза на Русия - изостряне на тези проблеми, тиражиране на слухове и заплахи в двете посоки и въобще генериране и ускорение на реални и мними проблеми, за да НЕ стават нещата.

 27. 27 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Трябва да се държим с Македония като родител със своя блуден син.

 28. 28 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#5] от "tims":

  Албанското малцинство като гледа другите две албански държави на какво дередже са, никак не са примрели да се присъединят към тях освен във фантазиите на Рама.

  Покрай протестите албанците се въздържаха от ответни провокации, политическите им представители говореха за нормализиране на отношенията с нас и решаване на спора за името с Гърция. Не мисля, че се опитват да разцепят Македония.

 29. 29 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2344 Неутрално


  Прекрасен и всеобхватен анализ на Минчев . Обикновените българи и македонци нямаме никакви търкания и проблеми, а истинските неприятности идват САМО подклаждани от една североизточна пропаднала клоака, неизвестно защо смятаща се за " световен фактор " . И да, Македония трябва да стане член на ЕС и НАТО И ЩЕ СТАНЕ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 769 Неутрално


  "...Ако някой полуидиот в Скопие рече, че Самуил, Братя Миладинови и Гоце Делчев са македонци, поне трима малоумници в София се считат за длъжни да го наругаят и да потвърдят очевидното – че въпросните исторически фигури са българи..."

  да го НАРУГАЯТ - точно казано! Изпитан имперски метод - разделяй и владей (псувай и мрази)! И почти нищо за сближаване на двата изкуствено разделени народа. Никакви културни контакти, никакви гостувания (е, когато президент Желев призна Република Македония ансамбъла "Пирин" гостува в Скопие).

  Сетих се за един "културен" контакт от наша страна с 3 автобуса фенове на Ботев Пловдив, и изстъпленията им в Скопие. О. Минчев го е пропуснал.
  Същите типове които след това масово се включиха в протестите в Асеновград.

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 769 Неутрално

  "...може би защото през последните 15 години черногорците видяха за пръв път на живо доста руснаци – което повлия смущаващо на русофилството им..."

  аз пък си мисля че не само русофилството на черногорците бе смутено, а на почти целия свят. Крим, събитията в Източна Украйна, сваления пътнически самолет, интервенциите в изборите в много страни само за 1 година...

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2486 Весело

  До коментар [#22] от "Hawaii":

  Надай се коньо на зелена трева!
  Ние като сме член на ЕС и НАТО, значи сме изолирани от всякакви влияния?

  I Want To Believe
 34. 34 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Сега е историческият ни шанс да се сближим с Македония - Сърбия и Гърция са слаби, а ние имаме благоволението на Меркел.
  Като първо трябва да мислим за чисто практически неща - осигуряване на помощ при влизане в ЕС по бързата писта, използване на предприсъединителните инструменти на ЕС за жп връзки със София и магистрала, навлизане на български фирми в икономиката.
  А сърбите - те ще почакат за Европа, ЕС не ще троянски кон в двора си, пък и преди да влезнат, имат сметки за разчистване с България.

 35. 35 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Процесът на интеграция на европейските държави от Балканите в НАТО и ЕС е необратим! Русия не може да предложи алтернатива. Начинът, по който тя забавя процеса е жалък - корумпиране на политическите и икономически елити на тези страни, опити за преврати и т.н. - и не може да има дълготраен ефект. Всички страни, бивши членки на Източния блок, в това число и Югославия, които сега са в ЕС и НАТО видимо дърпат напред и се развиват. С годините разликите се натрупват и стават все по видими, а стремежът на народите за развитие и благоденствие, все по-трудно и скъпо да бъде потъпкан.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 39. 39 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Процесът на интеграция на европейските държави от Балканите в НАТО и ЕС е необратим! Русия не може да предложи алтернатива. Начинът, по който тя забавя процеса е жалък - корумпиране на политическите и икономически елити на тези страни, опити за преврати и т.н. - и не може да има дълготраен ефект. Всички страни, бивши членки на Източния блок, в това число и Югославия, които сега са в ЕС и НАТО видимо дърпат напред и се развиват. С годините разликите се натрупват и стават все по видими, а стремежът на народите за развитие и благоденствие, все по-трудно и скъпо да бъде потъпкан.
  —цитат от коментар 35 на asdas200


  Само кажи като всичко е толкова хубаво защо посред бял ден българи в редица населени места не смеят да си покажат носа навън за да не ги набият цигани ? Не виждаш ли в каква дрипа се е превърнала България ? Цялата е умряла. Иди по провинцията да видиш гледки от Афганистан. Че и в София доста хора работят за не повече 300 евро.

 40. 40 Профил на serganta
  serganta
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Като не успяхме да ги освободим от турско преди 120 години, сега се чудим защо се определят като македонци. Господина забравя, че ние за 10 години в ЕС и НАТО пръста не сме си мръднали външнополитически за тях. Дано сега наистина се сетят лелките във външно, че ако застанем зад тях може и да решат че не сме татари. Нямаме един съсед с който да имаме добросъседски отношения, една новина за Румъния няма, нито за Гърция. Само тъпотии за руски тролове и форумни драскачи.

 41. 41 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  Няма две мнения за подобряване на отношенията с Македония. Схващането на нещо на ниво ПИАР ( пропаганда) е лош подход. Някой приема хората там за "примати" и ако сега чуят истината и ще прогледнат. Какви са фактите ..От 150 000 македонци със български паспорти ,къде е българската партия в македонския парламент ?? Обратно ..ако искат да гласуват в България , спокойно вкарват минимум 14 -15 депутата в Българския парламент! 46% приемат че Сърбия е най приятелската страна от съседите , срещу 10% за България. Няма вечност за нищо. Нашите Българи по САЩ и АНГЛИЯ са българи по произход. Децата НЕ СА !!! Малко по спокойно с ГЕРБЕРСКИТЕ оди за възхода български. Ние си отиваме като държава .....и не много далеч до 10 -15 години !! Не е по различно и с другата българска държава . Там Българите (македонците) ще са малцинство за същото това време.

 42. 42 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Българи и македонци -коренно противоположни като характери.По-скоро македонци с цигани имат общо по манталитет. Българите наведени,македонците с вирнати глави,
  циганите с маанетата и мезетата,македонците също.Та какво ни е общото??? Не им трябва НАТО,че току виж заискали да го командват.

  mihala
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  Реакцията на форумните руски петоколонници доказва правотата на Огнян Минчев.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Москва се оказа проклятие за Балканите.

 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Весело

  Няма по вдъхновяващ начало за ден от "съображения" на преподавател по комунизъм.....
  —цитат от коментар 4 на dejmos


  Няма по-лесен начин да демонстрираш некадърността си от това да не отговаряш по темата, а да се нахвърлиш върху изказалия се с обвинения нямащи общо с нея!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Весело

  ...Господина забравя, че ние за 10 години в ЕС и НАТО пръста не сме си мръднали външнополитически за тях...
  —цитат от коментар 40 на serganta


  Като казваш ние, сигурно имаш предвид управлявалите през посочения от теб период.
  Да ти напомням ли кой беше на власт през това време?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Весело

  До коментар [#22] от "Hawaii":Надай се коньо на зелена трева!...
  —цитат от коментар 33 на 2.5


  В училището където бях преди, работеше като учител по физическо едно момче от Македония.
  Тихо и много спокойно момче.
  Отношенията му с всички учители беше много добро.
  Един път покани свои съграждани да изнесат представление за БЪЛГАРСКАТА история.
  Откровено казано бях изненадан, че в Македония все още има хора, които наистина се чувстват българи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 49 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#48] от "Храбър":

  Палачинката е вкусна на вид,но като я захапеш да не се опариш. Болният президент го показа с признаването .

  mihala
 50. 50 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Аз пък имам някои частични несъгласия с анализа на Минчев, но като цяло - да, прав е!
  Българският интерес е РМакедония да влезе по-скоро в НАТО и да напредне в преговорите за ЕС. Което е точно противоположното на руския и на сръбския интерес.

 51. 51 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Стискам им палци на македонците да влязат в ЕС и НАТО. Май започват да разбират, че само това ще осигури терториалната им цялостност. А и малко повече средства ( не за паметници този път), свобода за пътуване и работа и още няколко добрини.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 52. 52 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  На зло куче, зъл прът.Даже отношението на българите към македонците е прекалено добро в противовес на хулите към всичко българско.Наричат ни татари, направиха филм, които показва българите като убийци, присвояват си български национални герои. Стига толкова.Колкото по-малко общо имаме с тези сръбски подлоги, толкова по-добре.Първи в света им признахме държавата, пратихме им танкове и друга техника при конфликта с албанците и пак не спират с нападките.

 53. 53 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#45] от "Роси":

  Ние сме си виновни,че не разчитаме сигналите,но винаги друг ни е виновен за нашите грешки.

  mihala
 54. 54 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  Русия почти винаги в българската история е провеждала анти- българска политика. И проводниците и, русофилчовците са били проводниците и.

  Анти- македонска, означава про- сръбска (про- руска) и анти- българска политика.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 55. 55 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#54] от "Realist":

  Да си българин не означава ,че си македонец.

  mihala
 56. 56 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Браво Оги, перфектен ( рядко използвам това определение ) анализ на геостратегическото кълбо около държавата с име Македония.

 57. 57 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  Да си българин не означава ,че си македонец.
  —цитат от коментар 55 на Antoaneta Ardashes


  Македонците са наши братя и сестри, също като тракийците, родопчаните, мизийците и т.н. Македонската нация я измислиха комунистите под диктовката на Тито и Сталин.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 58. 58 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  ТАСС 0.3

  Сети се, че без македонска азбука че ходим безписмено?

  "Защо петата колона влезе в българо-македонските отношения?"

 59. 59 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Агит пропчик и ХИБРИДЧИК е Гуци!!!!

 60. 60 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#47] от "Храбър":

  Е па не знам кой управлява последните 10 години, ама Ба Ху зафата трети мандат!!!!

 61. 61 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#12] от "Каишков - Системен нарушител":

  Каишков и друг път съм ти казвал, че Минчев никога не е работил в АОНСУ. Не му приписвай собствените си мечти!

 62. 62 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#59] от "keko2":
  Очевидно е, че нямаш никакви аргументи, освен това, че са ти казали да си несъгласен.

 63. 63 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#40] от "serganta":
  Ами помисли защо: петата колона, начело с 2-3 парламентарно представени партии се грижат за рускияна ционален интерес. Всичко останвало е следствие.

 64. 64 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#45] от "Роси":
  Москва е най-вече проклятише за България. Сърбия, Румъния и Гърция са облагодетелствани от Москва като гаранти, че България няма да се еманципира.

 65. 65 Профил на serganta
  serganta
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#63] от "авторът":

  Дълбоко се съмнявам, че корумпирани дребни политици от "националистически" партии дори знаят какъв е руския национален интерес.

  Последните 10 години ни управлява Борисов, той определено не е дефинирал никога Българския национален интерес. Популиска партия като неговата дефинират само дребни човешки нужди като приоритет (магистрали, училища, саниране).

  Това е и проблемъп според мен, нямаме никаква стратегия за региона във външно политически план, не само за Македония - като цяло за съседите ни. Външно министерство е пълно с лелки и любовници на някой, но няма 1 който да знае какво въобще прави там освен взимане на командировачни и пътуване по посолствата ни във Вашингтон, Тайланд, Индонеция, Египет и Тунис.

 66. 66 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  Емилио Мола може да е въвел и използвал "петата колона", но руснаците издигнаха това понятие до нови висоти. Те го смесиха с ленинското "полезни идиоти" и създадоха своя Франкенщайн, познат ни като "нашисти".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 67. 67 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2281 Любопитно

  До коментар [#55] от "Antoaneta Ardashes":

  Чакай да те питам. На какъв език са писани документите на ВМОРО? И защо в Македония не знаят, че организацията е подготвяла въстание и в Одринско?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 68. 68 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Петата колона предвождана от съветския гражданин Жоро Тарабата създаде македонският въпрос

  Birds of a feather flock together.
 69. 69 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 560 Неутрално

  според Минчев, първа в списъка с причините за изолацията на Македония е гръцката политика на непризнаване на името на държавата, но иначе непрекъснато се налага тезата за руската и сръбската пета колона. Най-удобно проблемът се прехвърля върху държави, с които ситуационно България не е в съюз, при това какви ще са ползите от влизането на Македония (под това или друго име) в ЕС (ако продължи да съществува) другарят Минчев не е отделил време да опише. Всъщност по правилно е да говорим за Вардарска Македония, но и Минчев нещо съвсем е изключил от анализа Егейска Македония (където все още има стари хора говорещи на български език). Та като Егейска Македония е в ЕС (като част от Гърция) ние какво спечелихме? Чета за някакви културни и икономически сръбски фактори в македонското общество, които иначе лесно биха се преодоляли чрез създаване на българска или български партии по подобие на албанските такива, щедро обгрижвани от новите ни съюзници от ЕС и САЩ. По този въпрос другарят Минчев също нищо не е написал. Защо албанците могат да имат партии (на чисто етнически принцип), а българите на могат? Тук причината не може да бъдат нито Русия, нито Сърбия, тъй като албански партии не са изобщо в техен интерес. Ама никак. С две думи - интелигентно написана пропаганда и то от най-долнопробните.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 70. 70 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Най-малкото – да не позволяваме на кремълските хибридчици да ни водят за носа и да режисират поредна балканска свада с великодържавни задни мисли.---Ами недейте им позволява да ви водят за носа г-н Минчев. Мен лично никога не са ме водили, за разлика от вас.
  —цитат от коментар 38 на Dimiter Tsvetkov


  Като те чета, виждам, че и няма необходимост да те водят за носа, ти сам подтичваш на североизток към сатрапията.

 71. 71 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Като не успяхме да ги освободим от турско преди 120 години, сега се чудим защо се определят като македонци. Господина забравя, че ние за 10 години в ЕС и НАТО пръста не сме си мръднали външнополитически за тях.
  —цитат от коментар 40 на serganta


  Какво друго може да очакваш, когато последните 10 г. България се управлява от проруски мушмороци.
  А бяха години, когато подарявахме на братята македонци танкове!
  Ама да не се връщаме към "Драгалевския", че все още само споменаването на името му стряска червендалестите герберски и комунските пропутински тролчета.

 72. 72 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Весело

  До коментар [#12] от "Каишков - Системен нарушител":

  Брей-комуне обижда Георги Димитров,че даже натъртва руското му име....На маймуни ви обърна Кутев...

 73. 73 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Весело

  До коментар [#15] от "Julian Mall":

  Във Черна Гора имаше опит за преврат от руски и сръбски агенти.За вас какво да кажа-вие се мечтаете и тук да опитат...

 74. 74 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Весело

  До коментар [#19] от "2.5":

  Аз съм попадал.Имам десетки приятели и познати.Минчев е прав.Трябва само да направим железница и магистрала до Скопие..С бизнеса вичко ще улегне за нула време...

 75. 75 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Весело

  До коментар [#27] от "Fiji":

  Не.Без покровителстване.Като по-голям брат с по-палаво братче...

 76. 76 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#15] от "Julian Mall":

  Не трябва интернационализъм, спокойствие. Псувните към македонците само ни вредят. Битолският надпис на Иван Владислав, българските песни на братя Миладинови не могат да се унищожат!

 77. 77 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Мегаскандал между две незначителни, бедни, планински балкански държави, говорещи при това един и същи език по същество погледнато. Голям смях, ще знаете !

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 78. 78 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  А ВМРО е най-смешната партия в България. Ако основа ВБРО в Македония или Турция не ми мърдат 10 години в кафеза!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 79. 79 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 792 Разстроено

  Липсата на опитен и интелигентен български национален елит доведе до дългосрочното пропиляване на множество възможности за необратимо сближаване и стабилизиране на отношенията между София и Скопие.

  Липсата на какъвто и да е български национален елит, е по-точно казано. Това, че бивши служители на ДС и техните отрочета са присвоили 90% от националното богатство на България не ги прави елит. Както се вижда нито един от тях не е в състояние да направи нещо действащо. Могат единствено да ограбват своята страна - навън биха умрели от глад. Ако имахме национално отговорен елит - в България нямаше да има пета колона.

 80. 80 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Добър, сбит анализ на г-н Минчев! В отношенията си с Македония българската държава досега беше изключително пасивна и това се дължеше на интересите на Масквето и тукашните национални предатели... За щастие от запад натиснаха макетата и им вляха малко здрав разум, от което ще спечелим и ние... Една българска икономическа експанзия, железница или магистрала, определено би задълбочила процеса, но и.д. мин-председател на България трявба да е по-далновиден и да притежава поне 2 мозъчни гънки

  I shave with Occam's razor
 81. 81 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Докога руската имперска дипломация ще се меси тук и там?
  —цитат от коментар 9 на moriarti


  Винаги. Ти какво очакваш?

 82. 82 Профил на Marshall
  Marshall
  Рейтинг: 233 Неутрално

  По-вече от странно е, че ДРУГАРЯ Минчев, ЗНАЕ, че "руската" азбука НЕ е дошла от "македонските земи", ПОНЕЖЕ, Охридската школа, според същия ДРУГАР Минчев, НЕ е в ЗЕМИТЕ на признатата от България днешна Македония .

 83. 83 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#12] от "Каишков - Системен нарушител":

  А, бе - Келешев - нали точно Димитров и Сталин, твои любими герои и идеали, създадоха македонската държава, нация и език!!!Скрий се някъде, защото си жалък и ненужен!

 84. 84 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Няма по вдъхновяващ начало за ден от "съображения" на преподавател по комунизъм. Преди САЩ бяха лошите , сега е обратното. /.../
  —цитат от коментар 4 на dejmos

  Чемодан, вокзал, бояръшник, пагон, самогон, Курск.

 85. 85 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  По-вече от странно е, че ДРУГАРЯ Минчев, ЗНАЕ, че "руската" азбука НЕ е дошла от "македонските земи", ПОНЕЖЕ, Охридската школа, според същия ДРУГАР Минчев, НЕ е в ЗЕМИТЕ на признатата от България днешна Македония .
  —цитат от коментар 82 на Marshall


  Ако говорите както пишете--изревавайки истерично всяка трета дума--Минчев е последния ви проблем.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  ТАСС 0.3

  Не се съмнявай.
  Не всезнай - отвъд панятните предели.

  "В Россию можно только верить"

  До коментар [#65] от "serganta":
  До коментар [#63] от "авторът":

  Дълбоко се съмнявам, че корумпирани дребни политици от "националистически" партии дори знаят какъв е руския национален интерес.

 88. 88 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ха дано, ама пак Р. Македония изключена...
  от новотранспортния мегапроект Бяло море-Черно море-Дунав.

  Ще участват, включени:
  Егейска Македония, България (вкл. Пиринска Македония) и Сърбия.

  До коментар [#80] от "Сахаров":

  Добър, сбит анализ на г-н Минчев! В отношенията си с Македония българската държава досега беше изключително пасивна и това се дължеше на интересите на Масквето и тукашните национални предатели... За щастие от запад натиснаха макетата и им вляха малко здрав разум, от което ще спечелим и ние...

  Една българска икономическа експанзия, железница или магистрала, определено би задълбочила процеса,

  но и.д. мин-председател на България трявба да е по-далновиден и да притежава поне 2 мозъчни гънки

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK