Най-страшната заплаха за Запада не идва отвън

Най-страшната заплаха за Запада не идва отвън

© Carlos Barria, ReutersМина едва малко повече от седмица, откакто президентът Тръмп предложи във Варшава много специална отбрана на западната цивилизация. Той похвали Полша за борбата ѝ против нацизма и съветския комунизъм преди много години, макар да каза малко за успехите на страната след 1989 г.


Тръмп говори за нещата, които обединяват Запада, включително класическата музика и Бог, но направи доста бегли препратки към демокрацията. Той говори също за заплахите за Запада, намеквайки за опасностите от "Юг или от Изток", както и за една "потисническа идеология" - радикалния ислям, "който се стреми да изнася тероризъм и екстремизъм по целия свят".


В дните след тази реч бързо развилите се събития във Варшава показаха, че той греши: Докато пиша това, Полша доказва, че най-сериозната заплаха за Запада не е радикалният ислям. Най-голямата заплаха дори не е външна, а вътрешна. В последните дни демократично избраното, но нелиберално правителство в Полша засили атаките срещу собствената си конституция, прокарвайки нови закони, открито замислени да установят политизирана съдебна система. Визитата на американския президент го насърчи.
Полското правителство се предвожда от "Право и справедливост" - националистическата управляваща партия, която разполага с крехко парламентарно мнозинство, но не с народно мнозинство и няма правомощия да промени конституцията.


Въпреки това, откакто взе властта, то методично подчини редица независими преди институции: общественото радио и телевизия, прокуратурата и, което е най-сериозното, Конституционния съд. Правителството политизира държавните служби, а действащият подмолно министър на отбраната отстрани голяма част от професионалното военно командване.


Миналата седмица, само дни след посещението на Тръмп, то прокара и законопроект, който ще политизира Националния съдебен съвет - конституционният орган, който извършва подбора на съдиите. После кабинетът стигна още по-далеч: без публични разисквания той внесе друг законопроект, който, ако добие силата на закон, ще упълномощи министъра на правосъдието, в нарушение на конституцията, да уволни, при това незабавно, всички членове на най-висшата съдебна инстанция в Полша.


Както е ставало и преди, Европейският съюз ще протестира. Възможно е дори европейските институции да наложат санкции на Полша. След като някога беше стълб на европейското единство - дотолкова, че бившият полски премиер Доналд Туск сега е председател на Европейския съвет, Полша се превърна в източник на истинско разочарование и гняв на целия континент. Ако Западът беше единен в това виждане, той можеше да окаже някакво въздействие върху Полша. Посещението на Тръмп във Варшава обаче отправи обратното послание. Посланието на САЩ поощри партия "Право и справедливост" да се самоизолира в Европа, твърдо убедена, че Америка застава зад нея.


Всички можем да си представим бъдещите последици от една слаба проправителствена съдебна система. Тя може да даде възможност на правителството да фалшифицира избори, да избягва разследвания за корупция, да подлага на съдебно преследване опонентите. А това ще е от значение: За четвърт век рухването на Берлинската стена заедно с последвалия триумф на централноевропейската демокрация бяха смятани по света за едно от най-големите достижения на Запада.


През изминалото десетилетие полският опит в областта на демократичния преход се споделяше в цял свят - от Мианма през Тунис до Украйна. Отклоняването на Полша от демокрацията ще подкопае не само единството на Запада, но в по-широк план ще накърни добрия пример и привлекателността на Запада за тези страни, позволявайки на други "потиснически идеологии" от "Юга или Изтока" да заемат мястото ѝ.


Когато Тръмп беше избран за президент, много хора, включително аз, писахме за въздействието, което той може да има върху международната демокрация. Мнозина се опасяваха, че Тръмп може да насърчи популисти, националистически и нелиберални партии в Европа и другаде. Сега това вече е факт.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4080 Любопитно

  Най-голямата заплаха дори не е външна, а вътрешна. 
  ===========
  Чувате ли европейци ?
  Трябваше да ви го каже един президент новобранец !
  Иначе не бихте се сетили.......

  Bukalemun
 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4080 Весело

  Тръмп говори за нещата, които обединяват Запада, включително класическата музика и Бог, но направи доста бегли препратки към демокрацията.
  ===========
  Те от бегли препратки не разбират , Доналд !
  Следвай примера на Ердо ! Тонът да е висок , а думите преки и силни !
  Чак тогава дочуват те .......

  Bukalemun
 3. 3 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 735 Неутрално

  За Полша незнам, но у нас циганизацията е върха.Какво може да кажем като премиера има манталитет на такъв даже ходи небръснат да прилича на бродяга от индийски филм.

 4. 4 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 946 Неутрално

  ,,Докато пиша това, Полша доказва, че най-сериозната заплаха за Запада не е радикалният ислям,,
  Нима не е вярно?

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1374 Весело

  Не бе, не, радикалният ислям хич не е заплаха, Вашингтон поуст е обективна медия, турболибералите допускат плурализъм на мненията, а грантовете нямат нищо общо с редакционната политика.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Е политическите проблеми на Полша са исторически. Без да е балканска държава, полската политика е била винаги "балканска". Политическите дразги и разделение са помагали на съседните държави, да я завладяват. Дори през ВСВ са имали две нелегални движения срещу окупатора: "Арвия крайова" и "Армия Людова", съответно про комунистическа и прозападна. Не че рашките не са трепали и двете.

  chavo64
 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Вярно е, най-страшната заплаха за Запада се намира вътре в него. Това е така наречения "елит", който напълни Европа с циганоиди и я превърна във вавилонски кенеф.

  До коментар [#1] от "eti mehter":

  Ети, че внимателно, това не са думи на Доналд Тръмп, а на тая вашингтонска мурзилка, която е писала статията (горе се вижда коя).

  Мачкай климатичния чейндж!
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4080 Весело

  . Посланието на САЩ поощри партия "Право и справедливост" да се самоизолира в Европа, твърдо убедена, че Америка застава зад нея.
  =========
  Ха ха ...... :)......къде го удряш , къде се пука !
  Да се готви и Унгария за подобен екшън.....
  Там условията са още по тръмпови .....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  Тръмп не беше още кандидат дори, когато имигрантската вълна потопи в блатото европейското единение. Брекзит се случи по времето на Обонго - един несъмнен комуняк-либерал. И права е Аннн, заплахите за Европа идват отвътре, но то е защото не можеш едновременно да бъдеш турболиберал и западняк. Упражненията в употреба на абсурдни словосъчетания като "международната демокрация" не могат да скрият факта, че Тръмп се опитва да укрепи устоите на Запада, на пук на либералните поцелуйковци.

 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Аман от левичарски рев... значи вече не достатъчно едно правителство да бъде избрано демократично, ами то задължително трябва и да е либерално и да слуша чинно какво му казват от Брюксел? Да ама не, Полша се оказа непослушното дете и се надяваме да повлече и други след себе си:

  https://pbs.twimg.com/media/DBjU6saXkAA3DMQ.jpg

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Poland: No Islamic migrants means no terrorist attacks
  https://pbs.twimg.com/media/DBjNvL2XgAA1eaC.jpg
  http://www.thenews.pl/1/10/Artykul/310243 ,No-Islamic-migrants-means-no-terrorist-attacks-official

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 12 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Нищо им няма на поляците, ще се оправят и даже ще помогнат на Запада да се справи с екстремизма, който подронва демокрацията в Европа.
  Я кажете вие защо си избрахте Тръмп за президент, като сте толкова демократи?

 13. 13 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#5] от "pag":

  да ,така е ,ако братята комунисти не ги въоръжават ,разбирай същото правят при интерес и братята капиталисти ,ислямистите не могат да произведат един патрон ,камо ли да водят война някъде по света .

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  До коментар [#7] от "БМЗ":
  Той говори също за заплахите за Запада, намеквайки за опасностите от "Юг или от Изток", както и за една "потисническа идеология" - радикалния ислям, 
  ========
  Ами ето !
  Отишъл е в кюшето на ЕС , и от там праща посланието си към Брюксел .....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2987 Любопитно

  Уж за Полша ама да си дойдем на любимата тема Тръмп.

  подпис
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  Има три вида заплахи - политически, обществени и икономически. следващата криза ще бъде по-скоро от очакваното и ще е още по-тежка и пагубни последици за мнозина.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Спокойно, в Полша изборите са след две години и смешниците от "Право и справедливост" като нищо може да загубят. Селските чугуни по естествени причини намаляват и базата на консерватизма полека се свива. Още повече, че скоро няма да има достатъчно мигранти, за да плашат полските баби с тях.

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2987 Любопитно

  Наистина "Най-страшната заплаха за Запада не идва отвън".
  Така беше и през студената война. Най-голямата заплаха беше третата колона на КГБ в западните страни, мотивирана от ядрените ракети отвън.

  подпис
 19. 19 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 576 Весело

  "Когато Тръмп беше избран за президент, много хора, включително аз, писахме за въздействието" - т.е. автора на статията е предубеден :)

 20. 20 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#12] от "solange":

  ТРЪМП е плод на недоносци с пари, с много пари в портфейла, но с много малко мозък в главата.
  Стари американски чукундури, които си въобразяват, че разбират от политика, едни новобранци на години, прехвърлили запаса отдавна, твърдоглавци и мизантропи.
  Горе долу колкото оранжевия клоун!

 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2987 Любопитно

  До коментар [#9] от "Lemmy":
  "е могат да скрият факта, че Тръмп се опитва да укрепи устоите на Запада, на пук на либералните поцелуйковци."

  Признавам си - аз не мога да го кажа така ясно.

  подпис
 22. 22 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да, така е, щото пост комуно хлебарките още шават, въпреки, че пукаха, като детски балони га ги настъпи Рейгън.
  Виж себе си, за по нагледно обяснение.

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4080 Весело

  Ето , виждаш ли .....появи се и съседна на тази статия ......
  Нетаняху пък ще дърпа периферията на ЕС , от Унгария. ....
  Това са все месажи към Брюксел..... "опомни се" .....
  До коментар [#7] от "БМЗ":

  Bukalemun
 24. 24 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иван К":

  Той Запада, ни от ТРЪМП има нужда, ни от укрепване, а от работна сила и интегритет за да създава принадена стойност, както и от ресурс притежаван от негодници.

 25. 25 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 458 Весело

  ===========Те от бегли препратки не разбират , Доналд ! Следвай примера на Ердо ! Тонът да е висок , а думите преки и силни !Чак тогава дочуват те .......
  —цитат от коментар 2 на eti mehter

  "Дочуват...", при условие, че Ердо им реже ушите от към гръгляна...?!?! Смях.

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4080 Весело

  Спокойно, в Полша изборите са след две години 
  ========
  Интересно. ...това ли ти е успокоението ?
  Никой не знае колко мелници , колко брашно ще смелят до тогава. ...
  А годината ще е критичната 2019 та ....всички социолози така казват
  Много тръби ще се пенсионират ,а по други ще почне да тече газ.....
  До коментар [#17] от "stein":

  Bukalemun
 27. 27 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#14] от "eti mehter":
  До коментар [#23] от "eti mehter":

  Нещо не мога да ти схвана ориенталската мисъл. Накъде биеш?
  Посланието на Доналд Тръмп е едно нещо, посланието на вашингтонския обком - друго.

  Мачкай климатичния чейндж!
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4533 Любопитно

  "След като някога беше стълб на европейското единство - дотолкова, че бившият полски премиер Доналд Туск сега е председател на Европейския съвет, Полша се превърна в източник на истинско разочарование и гняв на целия континент. "

  Факт, така е! ЕС трябва да сложи край на своеволията на ПиС и онзи луд Качински дето управлява страната в сянка! Очевиден е опитът му да заграби цялата власт в страната, подобни държави (каквото той иска да създаде) нямат място в ЕС.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4533 Любопитно

  До коментар [#17] от "stein":

  Дано си прав за това, но до две години тези типове могат да придобият власт върху съдебната система на страната, а това директно ще означава, че самите избори могат да бъдат фалшифицирани и съдът и прокуратурата няма да може да спре това, защото ще бъде в ръцете на управляващите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1128 Весело

  Чудех се кой пише подобни глупости, а то било Вашингтом лост. Ама, от кривите лузъри на клинтъновата клика! Посещението на английското кралско семейство и то ли насърчава "антидемократичните" промени в Полша?

 32. 32 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Е, вече и един от основните недостатъци на либералния политически модел бе приписан на Тръмп.
  Следва ентропията.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 33. 33 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Баси, имаме ново понятие, другари'
  ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБРАНО, НО НЕЛИБЕРАЛНО ПРАВИТЕЛСТВО.
  Яко!

  Полша, Унгария, Гърция, Великобритания.....ЕС, не е това, което беше, или което беше замислено да стане.
  То, аслъ, Франция и Германия се усетиха, и избутват всичко останало в периферията.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  Най-страшната заплаха е от вътре. И това е неолиберализма който широко отваря портите за тълпите ислямски нашественици дошли докато лежат на социални помощи да завладяват и налагат своята култура, религия и устройство на обществото /сами си го признават/. Този неолиберализъм ожесточено преследва всеки който предупреждава за тази опасност и хвърля огромни средства и усилия за промиване на мозъците и приспиване на инстинкта за самосъхранение на хората. Купува с грантове продажни медии и политици за да налага своята идеология.

  Най-страшната заплаха за западната цивилизация е глобалният капитализъм който има тактиката на скакалците, идва, изяжда всичко, вдига се и отива на ново място а след него само пустош. Те гледат само собственият си интерес, забогатяване и оцеляване. Понеже са глобални нямат родина и затова с лекота жертват интересът на държавата в която се намират, просто когато докарат до катастрофа тази държава се преместват на друго място, своите частни замъци и острови те вече са ги закупили.

  И "Вашингтон пост" е един от рупорите на този глобален неолиберален капитализъм. Имайте предвид това когато го четете, всичко което те пишат има за цел манипулации и защита на интересите на неолибералният капиталист, не вашият интерес.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  Ей, хора, честно казано не разбирам какво става в Полша? Не знам дали се дължи на цензурата? Пишат, че правителството прави разни лоши неща, но не пишат, що ги прави? А то когато не знаеш мотивите, значи нищо не знаеш.

 36. 36 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Мухахахаха .... Ислямският ислямизьм бил по-малка заплаха от демократично избраното полско правителство. :]]]]

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3713 Неутрално

  Политкоректността, която е обхванала Запада е извратен от западното левичарство либерализъм. В този смисъл не бива тотално да се отрича либерализма. Корена на злото е западното левичарство , което се бори срещу западната цивилизация и то не от сега , а още от времето на Студената война. Колегата Иван К го е казал най-точно:

  Наистина "Най-страшната заплаха за Запада не идва отвън".Така беше и през студената война. Най-голямата заплаха беше третата колона на КГБ в западните страни, мотивирана от ядрените ракети отвън.
  —цитат от коментар 18 на Иван К


  Трябва да се прочете тритомника на видния дисидент и борец против комунизма Буковски "Един дисидент в архивите на Кремъл" за да се разбере до каква степен западните левичари са предали Запада на СССР по време на Студената война.
  Същите западни левичари съжаляваха най-много когато комунизмът се срути под тежестта на собствената си непригодност, не допуснаха комунизма да бъде осъден за своите престъпления, защото до голяма степен западните левичари са съпричастни и дори съучастници в тези престъпления. Същите западни левичари в днешно време вдигат врява до небесата, когато в страни като Полша и Унгария се приемат антикомунистически закони за лустрация на бившите ченгета и комунистическата номенклатура. Същите западни левичари нямат нищо против и не се притесняват да приемат за нормални политически и стопански партньори бившите ченгета и комунистическа номенклатура в България , например. Приемат на нож това, което става в Полша, чистката във висшата съдебна система, уволнението, при това незабавно на всички членове на най-висшата съдебна инстанция в Полша, смяната на висшия ръководен състав на полската армия, неща които и тук в България трябва да станат, но няма политическа и обществена воля за това. Левичарският запад се притеснява, че съдебната система в Полша щяла да се политизира, а не се притеснява от съдебната система в България , която е дълбоко политически и криминално корумпирана и зависима. Обаче има една разлика между България и Полша. В Полша започва демонтирането на всички комунистически и съветски паметници, докато у нас за това можем само да мечтаем.
  Авторът на този пореден левичарски пасквил е прав. Опасността за Запада идва отвътре, защото левичарството е окупирало обширни области от западния обществен живот и най-вече медиите.
  Любопитно ми е , дали авторът осъзнава , че той самият е част от тази опасност? Защото винаги съм се питал за поведението на западните левичари, дали то е продиктувано от глупост или осъзнават вредността на своите действия против западната цивилизация?

 38. 38 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 985 Любопитно

  ВП пак убиха коня с лопата :) Как си ги чекнат тези безмислени статии, на които би се вързал само неумен човек?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  Политкоректността, която е обхванала Запада е извратен от западното левичарство либерализъм. В този смисъл не бива тотално да се отрича либерализма. Корена на злото е западното левичарство , което се бори срещу западната цивилизация и то не от сега , а още от времето на Студената война.
  —цитат от коментар 37 на tacheaux

  Съгласен. Аз по принцип съм за максималната свобода на личността на принципа "Моята свобода свършва там където започва твоята". Същевременно съм и дълбоко консервативен в смисъл, че установените традиции и правила никак не са случайни, те са резултат на столетия експерименти и скъпо платени с кръв и страдания грешки. Глупаво е защото на някакъв университетски левичар псевдоинтелектуалец нещо му е дошло в главата да захвърлим толкова изстрадан опит. Само за да се тупаме в гърдите колко модерни и прогресивни сме.

  Опитвам се ясно да разгранича либералната идея с нейният дух на личната свобода от съвременният неолиберализъм който хитро се е маскирал зад либералната идея. Но по същество той е разрушителен анархизъм. Засега наложилият се термин е "либерасти" но той не е достатъчно информативен и според мен не предупреждава достатъчно ясно за огромната опасност която се крие зад явлението.

  И за никаква лична свобода не става дума с агресивното налагане на цензурата във вид на "политкоректност". А напоследък и с директни репресии върху несъгласните. По същество това си е неофашизъм. Иска ми се да го нарека "псевдолиберален неофашизъм" но отново намесвам либералната идея а както казах не съм срещу нея. Засега нямам термин точно описващ явлението.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2116 Весело

  Уж за Полша ама да си дойдем на любимата тема Тръмп.
  —цитат от коментар 15 на Иван К


  Грантовете трябва да се отработват :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Най-голямата заплаха за Запада наистина идва отвътре и тя се нарича - Левица /вечно алчната за власт / и тези , които стоят зад нея.
  Това най-добре го знае - Ан Епълбаум, Вашингтон пост.
  Това левеещо същество , защо не се замисли какво става с Конституцията във Венецуела.......

 42. 42 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  Излезе, че Полша е заплаха за запада...😁😁😁

 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10807 Неутрално

  Тръмп не е катализатор, Тръмп е лакмус на промените :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4533 Весело

  Най-голямата заплаха за Запада наистина идва отвътре и тя се нарича - Левица /вечно алчната за власт / и тези , които стоят зад нея.
  —цитат от коментар 41 на Николай_1


  Хахаха.... забавно, а европейската десница и крайно-десните партии не са ли вечено алчни за власт!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Интересно как Полша се оказа такава заплаха при условие, че САЩ са приели 0 (нула) мигранти ?

 46. 46 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Трябва да се прочете тритомника на видния дисидент и борец против комунизма Буковски "Един дисидент в архивите на Кремъл" за да се разбере до каква степен западните левичари са предали Запада на СССР по време на Студената война.
  —цитат от коментар 37 на tacheaux


  Владимир Буковски:
  Пред 1990-91 година аз бях в Русия и се опитвах да обясня на всички, че не трябва просто да приключим с комунизма – той сам ще свърши. Ние трябва да го осъдим.

  Необходим е Нюрнбергски процес в Москва, който да доразкрие всички причини и престъпления, да разобличи философските основи на това страшно явление, което е унищожило десетки милиони наши съотечественици и стотици милиони по цял свят. Бяхме длъжни пред историята да го направим. Но не можахме да убедим тогавашните руски власти. От една страна върхушката разбра какво ще загуби с подобен процес, но в по-голяма степен - против това беше Западът.

  Стотици телеграми бяха изпратени до Елцин от цял свят, в които се настояваше по никакъв начин да не прави такива процеси, да не отваря архивите, да не разкрива тези престъпления. Не само, защото целият свят беше обвързан с Москва (а това бе факт в много по-голяма степен, отколкото си мислехме), но и по идеологически причини. Един от лидерите на социалистите на Запад пише на Горбачов: „Крахът на социализма на изток ще доведе до криза на тази идея на запад, а ние не искаме това да се случва“. Затова през последните години от агонията на Съветския съюз Западът помагаше с всички сили империята да се задържи. Елцин получи 45 милиарда долара от Запад. Всички лидери го подкрепяха до 1991 година и ако си спомняте, той отиде в Киев да кандърдисва украинците да не се отделят от Русия. Това е пълен абсурд. Целият Запад спасяваше Съветския съюз.

  И затова, когато рухна, въпреки усилията им, а ние имахме възможност да съдим тази система и да отворим всички доказателства за престъпления, Западът се изправи на задни крака. Натиснаха Елцин и той не го направи. Какво можехме да кажем на съда? Много прости неща. Че цялата мечта на интелигенцията за свърхсправедливост и равенство неизбежно приключва с празни магазини, с дълги опашки и с лагери. Не е възможна никаква утопия. Тя винаги води до лагери, защото утопистите за нищо на света не признават своите поражения. Така трябваше да се направи. Както Нюрнбергският процес доведе до дискредитиране на идеите на расизма, на евгениката и т.н., по същия начин процесът в Москва трябваше да дискредитира колективизма, социализма и утопията на социалното инженерство.

  Натрапването на идеология на човека без неговото съгласие трябваше да бъде признато за престъпление. А това не стана. Затова сега ние плащаме и ще плащаме и в бъдеще. Стигнахме дотам, че в Америка избраха политически коректен президент, не защото има страхотен мозък или някакви невероятни идеи, а защото е негър.

  Застъпниците на политическата коректност наложиха цензура. Те не ни удостояват с диалог. Аз бих спорил с тях и бих ги сразил за минути. Но не ме допускат. Въпреки че съм пълноправен гражданин на Великобритания, аз не мога да напиша статия или да публикувам книга, нито да участвам в обществен дебат, посветен на тази тема, защото такива дебати изобщо няма. Вие няма да научите от телевизията оправдана или неоправдана е политическата коректност.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9048 Неутрално

  Поляците това няма да го допуснат. Както се оправят досега , така и сега. Ние да му мислим.

 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  До коментар [#46] от "Bicho Raro":
  ++++++++
  Бих застанал зад всяка дума на Буковски. И въобще Запада изигра много гадна роля за оцеляването на комунистите след рухването им. Имам усещането, че в Малта също е имало сделка както е имало в Ялта. И че там е договорено това което Луканов ни го каза в прав текст "Искате да има капитализъм? Добре, ще го имате. Но капиталистите ще сме НИЕ".

  Натрапването на идеология на човека без неговото съгласие трябваше да бъде признато за престъпление.
  —цитат от коментар 46 на Bicho Raro

  А това директно касае днешните либерасти. Те точно това се опитват да направят, въпреки съпротивата на хората да натрапят нежелани от тях промени и идеология. И не се колебаят да прилагат директна цензура и промиване на мозъците. Не случайно ги поставям наравно с фашизма.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  И не се колебаят да прилагат директна цензура и промиване на мозъците.
  —цитат от коментар 48 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?


  PS По този повод отправям въпрос към Дневник. Докога ще криете за ПОРЕДНОТО нападение над българин от цигани, този път в Нова Загора? Преди криехте само етноса сега започнахте да криете и съобщенията за тези нападения. Наистина ли си вярвате, че с такива плитки методи ще заблудите някого? С тези грантове станахте направо жалки в подмазването си.

  https://slivensega.wordpress.com/2017/07/17/ цигани-пребиха-17-годишно-момче-в-нова-з/
  Цигани пребиха 17-годишно момче в Нова Загора

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Мдаа...Неотроцкистите съвсем си изпуснаха нервите.Бандеровците в Украйна ги устройват,пък консерваторът Качински не им дава покой.Интересна картинка,която прави Брекзита и победата на Тръмп съвсем разбираеми.С времето и случилото се през 1989г започва да придобива други измерения...

 51. 51 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Разделяй и владей е основен принцип. Нито Русия, нито САЩ, нито Китай искат силна Европа затова и всячески се опитват да подкопават съюза. Като гледам Унгария, Брекзит, а сега и Полша май успяват.

 52. 52 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Убеждавам се за кой ли път, че ЕС ни е приел в състава си по геополитически съображения. Иначе като народ , пазим манталитета от следосвобожденската епоха. "Давайте ни пари, не ви щем демокрацията". Когато човек не изпитва потребност от демокрация, колкото и да му я натрапват, все ще намери начин да изклинчи от нея. Пак напомням, че ЕС е добровокен съюз на държави , признаващи и приемащи принципите на демокрацията , а не сборище на селски тарикати, опитващи се да извлекат максимална полза за сметка на останалите.Затова под всяка смислена статия се пишат безсмислени коментари, докато по време на соца се пишеха и говореха само суперлативи.Времената се менят, глупостта остава . . .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK