Трудна работа: България и комунизмът

Демонтажът

© Анелия Николова

ДемонтажътИ продължава битката с призраците на комунизма. Едните смятат, че като съборят паметник, ще станат автентично-десни. Другите пък се надяват идеализацията на стария режим да разчувства застаряващия им електорат. Просто се чудя как медийният народ продължава да се хваща.


От една перспектива комунизмът е мъка от начало до край. От другата виждаме щастливи пионери и горди войни, леят се бетон и народни песни. Не, истината не е по средата, защото двете страни на този режим бяха свързани. Бързата модернизация, строежите, урбанизацията - те бяха възможни тъкмо заради диктатурата, която не губеше време да се съобразява с права или хора. Подобни волеви режими тръгват рязко напред, после обикновено започват да творят безумия. Мнозинството, освободено от правни и морални задръжки, беше насъскано срещу кулаците, безделниците, хулиганите. И то харесваше това положение (както го харесва и сега). В този смисъл не беше жертва, а съучастник. И тъкмо затова размисълът за комунистическото минало е труден: десните го опростяват, хвърлят вината върху шепа злодеи, а левите от името на народа просто не чувстват вина.


Следите на комунизма
Вандалското разрушаване на паметника "1300 години България" съдържа друг ракурс. За времето си този монумент е пробив в идеологията, направо "прогресивен". Неслучайно Живков и идеолозите не го харесваха - беше им твърде модерен. Това, впрочем, не е комунистически, а националистически монумент, знак за края на марксизма-ленинизма при Людмила Живкова и за разчупване на естетическите канони.


Но защо тъкмо това разгаря антикомунистическия плам? Защото излиза, че този режим не е монолитен блок и си има своя вътрешна история - имало е едни хора, които са се борили да го очовечат. Нали помним, че самите комунисти го събориха - без особени всенародни въстания. Очакваме сега г-жа Фандъкова да организира аутодафе за книгите на Валери Петров, който прекара живота си като искрено убеден комунист. Бъдещият дисидент Сахаров беше създател на съветската водородна бомба; бъдещата вицепрезидентка Блага Димитрова - лауреат на Димитровска награда. За да превърнете нещо в идеологическо плашило, трябва първо да му отречете историчността, та да застине на фона на вечността.


Огледайте се: следите на режима са навсякъде. Грандоманските националистически паметници в Шумен и Търново са от същата епоха; после бутаме самото НДК, след това тръгваме с булдозерите към "Младост" и "Люлин". А междувременно централният символ на времето, бившият Партиен дом, се оказа неочаквано монументализиран покрай открилата се гледка откъм "Тодор Александров" - и то по начин, за който Червенков не е можел и да мечтае.


Разбира се, има много възможни художествени и архитектурни намеси, които биха могли да предефинират комунистическото наследство, без да го заличават. Ако скулптурните композиции на Съветската армия се пренесат горе при обелиска, може да стане един забавен музей на сталинското изкуство. То май и самите татуирани скейтъри са достатъчно добри пре-интерпретатори на това сакрално преди пространство. Въпросът е, че няма сила, която да вземе някакво решение, дори да е иронично. Затова отговорността се прехвърля върху природните сили, които някак естествено изтриват всяка памет от тази планета. Така е било с джамиите след Освобождението, с бирената фабрика през 1990-те, с буржоазните софийски къщи до ден-днешен.


Да се сложи нещо в музея означава все пак да му се придаде реалност, а нали въпросът е да не се затормозяваме с миналото. Няма сериозен музей на комунизма, няма нищо на мястото на лагера в Белене, няма колекции за комунистически бит, попкултура, мода, каквото се сетите. Защото не може да се вземе "отговорно" решение как да бъде представена подобна тема. Направиха един-единствен музей на социзкуството - без всякаква интерпретация, един вид депо с нахвърляни произведения от периода.

Миналото вреди на вашето здраве


Около Летящата чиния на Бузлуджа по-активни са левите. За разлика от "1300 години България", който очевидно представлява твърде трудна естетика за електората им, не по-малко грандоманският "Дом-паметник на БКП" (сравни: "Храм-паметник Александър Невски"), също оставен на стихиите, стана важен идеологически фронт за набиращата сили соц партия. Обявиха го за шедьовър и символ на България, периодически призовават държавата да им го предаде безвъзмездно, за да се направи там музей на българското или световното комунистическо движение. На този идеологически кич както винаги противостои националистическият му двойник с идеи за музей на България: в мазето - античност, в тъмните коридори - "робството", горе - свободата


Тази патетика черпи сили от най-невероятния източник: Бузлуджа била супер популярна в социалните мрежи като екзотичен куриоз. Монументалната развалина е любима на урбекс туристите, които се промъкват вътре през някакви дупки, за да се снимат гордо. Признаха ни, братя българи, влязохме в топ десет! Впрочем, ако питате моя скромност, Дом-паметникът ще изиграе най-добре ролята си на наследство именно така - като модерна руина, с опадалите мозайки и странното осветление през дупките на тавана, с Джон-Ленъновите очила, нарисувани на Ленин (Ленън/Ленин), на които незнаен поклонник е написал "Imagine". Защото пресметнете - този монумент е съществувал в разруха два пъти по-дълго, отколкото в идеологическия си блясък. И повече хора го помнят такъв, какъвто е сега, а не какъвто е в албумите на партията. Кое е тогава колективната памет?


Май имаме алергия към миналото: то тревожи, разбужда дискусии. Най-безопасно е просто да форматираме за пореден път диска и от реалните неща да прескочим към някакви идилични състояния - етнографски комплекси, бутафорни крепости, централно-европейски кич. А драматичната история, която е белязала практически всичко около нас - тя да се пръждосва под багерите!


"Дневник" препечатва текста от "Дойче веле"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Нали помним, че самите комунисти го събориха ..."

  Без Сталин, Чърчил и салфетката, този режим нямаше да го има.

  Без Рейгън, Горбачов и паданета на Берлинската стена, този режим нямаше да падне.

  Нищо не са основали и нищо не са съборили.

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  Като прочетох заглавието си казах-"няма как тая мудра мисъл дс не е на Ивйло Дичев" .Познал съм.След като се скъса да хули всичко българско-от история и царе,през българските носии,какво му остава,освен да защити комунизма и неговите остатъци.Червената семка си е червена семка.

 3. 3 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  " Впрочем, ако питате моя скромност, Дом-паметникът ще изиграе най-добре ролята си на наследство именно така - като модерна руина, с опадалите мозайки и странното осветление през дупките на тавана, с Джон-Ленъновите очила, нарисувани на Ленин (Ленън/Ленин), на които незнаен поклонник е написал "Imagine".


  И Боко мисли по същия начин. Но е различна гледната им точка. Единия мисли за пълното окепазяване на историческото минало, а другия как да спести пари и да оцелее.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3117 Весело

  Сигурен бях,че ще защити грозното НЕЩО с обидно име,до НДК.......Язък ви за опитите да се изкарате дясна медия.А,давате думата на такива като Дичев.Ама то само той да беше!Само един от плеядата червени чеда,щедро грантвани и правеши се на десни-Кюранов,Дайнов,Левчев....

 6. 6 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  никой не приказва за комунизма ,просто е грозен паметника и никой не го харесва ,освен буковите червени глави ,друг е въпроса ,ако някой прави политика от този паметник .

 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Пак левичарски хленч...
  "Вандалското разрушаване на паметника "1300 години България" ...

  Вандалско е било разрушаването рпеди това на войнишките паметници за да се построи това грозилище. И въобще не ми играйте на тънката струна "не правете като тях". Трябва да се научат да поемат вината не само с мезета ами и със сопи и кирки.

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Комунизмът трябва да влезе в учебниците по история и толкова. Каквото добро от него време може да се вземе, да се вземе. Другото на бунището. Паметниците, които възхваляват съветски войници или соц величия - в музея или в леярната. Крайно време е България да скъса тази нишка и да поеме по пътя на своето демократично развитие, ама истинско такова.

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 954 Неутрално

  От къде платиха на комунеещия се Ивайло Дичев да вади от 100 кладенеца вода и да ни убеждава,че без социализъм нямаше да имаме "прогрес ",като че ли в т.н.капиталистически страни хората живеят в пещери и се хранят с червеи .
  Не искаме комунистически ХАЛТУРИ а ла 1300 години,МОЧА,Альоша,Братска могила ,Бузлуджа,или ако в краен случай бъдат оставени за поколенията нека има обяснителни табели на няколко езика - защо,как,кога,,от кого и с какви пари са били построени !И колко жертви са били дадени при строителството им - визирам взривения/слава на Бог/мавзолей на спиртосаната мумия !

 10. 10 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Комунизмът е като изнасилванията в затворите, само на тия свикнали с тях им харесва.

 11. 11 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Kомyнизмът си oтиде.
  Cега е вpемето на капитaлизмa.

 12. 12 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 908 Любопитно

  смешен плач ивайло ,този "паметник" беше комунистически само за глупаците ,за останалите той беше паметник на посредственоста ,един от многото

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3660 Любопитно

   И тъкмо затова размисълът за комунистическото минало е труден: десните го опростяват, хвърлят вината върху шепа злодеи, а левите от името на народа просто не чувстват вина.
  ==========
  А Дойче веле бълваше пропаганда чрез късите вълни на дългите разстояния !
  И сега изневерява на миналовековните си традиции......ближе рани !
  Завесата падна , стената рухна , Горбачов престрои и избяга , почна консумацията на демокрация (на едро , с галони и каци) , всички са свободни .......но никой не се сети за горкото Дойче веле.....! Намерете му работа , че започна да пожълтява .....
  Нещо двуполюсно му е нужно......изток/запад......+/-......

  Bukalemun
 14. 14 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Има чувството, че ако от време, на време не се тематизира т.н комунизъм нашенските пишман десни хептен ще се изгубят. А какъв смисъл има в това с повод и без повод да свири за атака срещу нещо отдавна умряло, никой не се запитва.

 15. 15 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Ами на първо време отрочетата на партийната номенклатура да спрат да се правят на антикомунисти.Баща му бил придворният поет на диктатора Живков,или пък кореспондент на вестник"Работническо дело" в Лондон или виден номенклатурен кадър,а пък синчето се изявява като антикомунист.Гнусно е.И то много.

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3660 Любопитно

  Kомyнизмът си oтиде. 
  =========
  Кога го видя тоя комунизъм ,че кога си е отишъл ?
  До коментар [#11] от "Dоауnар":

  Bukalemun
 17. 17 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Ами на първо време отрочетата на партийната номенклатура да спрат да се правят на антикомунисти.Баща му бил придворният поет на диктатора Живков,или пък кореспондент на вестник"Работническо дело" в Лондон или виден номенклатурен кадър,а пък синчето се изявява като антикомунист.Гнусно е.И то много.
  —цитат от коментар 15 на mushashi


  Може да е гнусно, но това е логиката на т.н, капитализъм, преди всичко и единствено печалбата, капитала. А те са еднакво желани и от грантаджии, набедени демократи и отрочета на комунисти. Така, че не ревете! Това искахте, това получавате!

 18. 18 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Пак левичарски хленч..."Вандалското разрушаване на паметника "1300 години България" ...
  —цитат от коментар 7 на Jumbo Jet


  Стигнах до тази фраза в статията, и разбрах какво следва! Не сгреших!!!

  Това ..."нещо" не е разрушавано вандалски, а демонтирано. Според решенията на СО, потвърдени в съда. Напук на "проф" Старчев и подобните му.

  Апропо, някъде четох че след смъртта на Брежнев (или преживе, не помня) същият този Старчев "сътворил" негов паметник в някаква градинка. Е, от "придворния творец" какво може да се очаква, освен квичене?!?

  До коментар [#7] от "Jumbo Jet":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 19. 19 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3519 Весело

  Прочетох това и си спомних за онзи космат герой АЛФ
  -Лин му носи сладко от тиква в една купа,а АЛФ го гледа съсредоточено и не яде.
  -АЛФ,защо не ядеш,пита Лин Танер!?
  -Прилича ми на повръщано - отговаря,АЛФ.

 20. 20 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  До коментар [#7] от "Jumbo Jet":

  Истината е,че това нещо се руши оше със самото си поставяне.Просто е със сбъркана кинструкция,която не може да издържа теглото му.

 21. 21 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Това грозно недоразумение нямаше нищо общо с паметник, Старчев да върне парите, освен с това творение е станал известен и с паметника на Ленин

 22. 22 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Без ''този режим'' сега щяхте да имате по малко от половината днешна територия !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 23. 23 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Такива като автора на това което е нещо като статия,но на практика си е възхвала на режима на посредствените кърпачи поставени на власт в 1944г.от миризливия съветски ботуш има за съжаление доста.
  Не е проблема в биологичните единици слуги на червената мутро-милиционеска мафия, а в това, че те са в почти целия медиен сектор,защитавайки кърпачите и техните наследници, сегашни мафиоти, наричащисе "бизнесмени,предприемачи" и т.н.
  Проблема е че се дрищят и в такива уж нормални издания, като Дневник, които е видно, че и те са от обслужващите клакьори на червената мутро-милиционеска мафия.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 25. 25 Профил на wys16524047
  wys16524047
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Живеем в настоящето ,да си подредим живота сега и за напред е интелигентно решение! Всичко минало да ползваме за поука ! Глупаво и неразумно е, да спорим за минали неща върху които нямаме възможност да въздействаме !

 26. 26 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#20] от "yanne":

  И да не се рушеше,поради комунистическата некадърност,мястото му не е там!
  Там бяха и трябва да се върнат плочите с имената на загиналите за България герои от първи и шести полк!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 28. 28 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  До коментар [#26] от "doroteus":

  Напълно съгласен

 29. 29 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Този текст на дичуф е по-"загладен". В предния по темата, освен възхвала на петох*йника имаше и плюнки по войнишкия паметник, който нарича "плочи с имена и псевдо антични колонки":
  https://offnews.bg/nashite-avtori/v-pamet-na-pametnika-1300-godini-balgaria-659842.html
  Но какво може да се очаква от наследствените (посредствените) комунасти...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 30. 30 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  ''Мнозинството, освободено от правни и морални задръжки, беше насъскано срещу кулаците, безделниците, хулиганите. И то харесваше това положение (както го харесва и сега). В този смисъл не беше жертва, а съучастник. ''

  Също, като пленник или пациент, на който е оказано масивно мозъчно въздействие. Следователно е абсурдно да се говори за съучастничество.

  ''
  Вандалското разрушаване на паметника "1300 години България" съдържа друг ракурс. За времето си този монумент е пробив в идеологията, направо "прогресивен". Неслучайно Живков и идеолозите не го харесваха - беше им твърде модерен. Това, впрочем, не е комунистически, а националистически монумент, знак за края на марксизма-ленинизма при Людмила Живкова и за разчупване на естетическите канони''

  Общи приказки, следователно празни и нищо не значещи. В какво се състови ''вандалщината''; кое е ''прогресивното'' и ''пробив в идеологията'' на паметника; кое му е ''модерното'' и ''националистическото''; кои ''естетически канони'' е разчупил? Дичев би трябвало да обясни тези твърдения. Но сигурно не би могъл, както не могат и специалистите-изкуствоВЕДИ, защитници на ''паметника''.

  (Не случайно у нас продължава да се използва този термин, ''изкуствоведи''. В другите страни става въпрос за ИСТОРИЦИ НА ИЗКУСТВОТО. Но защитниците на ''1300 години'' не са такива, не са историци и още по-малко на изкуството, а най-обикновени ''изкуствоведи'', продукт на същото време.)

  ''Няма сериозен музей на комунизма, няма нищо на мястото на лагера в Белене, няма колекции за комунистически бит, попкултура, мода, каквото се сетите. Защото не може да се вземе "отговорно" решение как да бъде представена подобна тема. Направиха един-единствен музей на социзкуството - без всякаква интерпретация, един вид депо с нахвърляни произведения от периода''

  Ами, Дичев, причината за това е по-скоро в предишния ми абзац - липсата на истински, сериозни, обективни и професионални ИСТОРИЦИ НА ИЗКУСТВОТО, които да се заемат с историзирането и реконтекстуализирането на това изкуство. Имаме само КУРАТОРИ, които са загрижени единствено в курирането на последната хип-изложба, за която да усвоят съответните средства от съответните спонсори и после да се пише в медиите или да се явят по телевизията и нищо повече. Създаването на сериозен музей на каквото и да е не зависи само от управляващите.

 31. 31 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Пореден адски тъп текст на Дичев. Нищо ново.

 32. 32 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Докато се наумуват патологични случаи като този, монументът на Старчев си замина. Слава Богу! Сега е време да възстановим ИСТИНСКИЯ български паметник - този на I и VI пехотни полкове!

 33. 33 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Аха - сега вече всички са виновни за комунизЪма. Мнозинството се било "юрнало". Не бе номенклатуро - мнозинството се страхуваше за живота си и крещеше с цяло гърло "КаПеЕсЕс-БеКаПе" щото знаеше какво го чака ако не го прави. Ще го види някой като тебе (не си толкова млад за да не си бил доносник) или баща ти (дъртата номенклатура), ще каже "където трябва" и някой си заминава. Айде ако може да не се прхвърля вината на жертвите. Няма ли най-накрая някой да им каже на всичките като Дичев, че виновни са те и семействата им персонално - не времената, не "всички". Те. И "Дневник" да вземат да си турят един сърп и чук в името, щото съвсем се обърнаха на наследник на "Работническо дело" с тия публикации.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 34. 34 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално


  ""Май имаме алергия към миналото: то тревожи, разбужда дискусии.''

  Каква алергия г-н Дичев, каква? Направо си е проказа.
  Петдесет години ни управлява една марионетна московска върхушка.
  Петдесет години простолюдните кремълски псета унищожаваха всичко смислено и читаво в тази страна, наша родина. Каква алергия Дичев?

 35. 35 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 588 Неутрално

  "Бързата модернизация, строежите, урбанизацията - те бяха възможни тъкмо заради диктатурата, която не губеше време да се съобразява с права или хора. Подобни волеви режими тръгват рязко напред, после обикновено започват да творят безумия."

  Глупости! Нелепици! Лъжи! Както и да ги охарактеризираме, тези мисли изглеждат , като да са изказани от Бай-Таню-безработния лумпен от Стара Загора, а не от мастит преподавател в Софийския университет , даващ акъл за всичко, канен услужливо да втълпява вина на всички ни по телевизии и радиа и любезно тиражиран от Дойче веле и Дневник. Все едно , като се събудихме през ноември 1989 година , не се оказахме по - провинциални , по-западнали, по неугледни , с по-лоши жилища , градове и начин на живот от съседите ни примерно, Гърция , Турция и дори полукомунистическа Югославия. Все едно Чехия не се оказа по изостанала от Португалия, а ГДР от Уругвай .
  По някаква непонятна за мен логика, като че ли се счита, че ако не е било управлението на БКП от 1944 до 1989 ,в страната , една тухла нямаше да се иззида, един квартал да се построи, една фабрика нямаше да проработи , една нива нямаше да се ожъне, една картина нямаше да се нарисува , или една песен нямаше да се изпее. Всъщност примерите отпреди , от времето на комунизма , а и от след това говорят точно за обратното. Но защо тогава при такова светло управление сме на това дередже. Ами да ето, хората са лоши. Хората в България. Всички , не само комунистическите управници. Всички сме виновни , че сме били такива конформисти и негодници, а иначе управлението си е било много хубаво. Е , поне през повечето време. А между другото сега пак сме същите негодници и конформисти. Само Дичев е много убав, щото казва , че навремето все пак са съществували и по-други хора като Валери Петров, Блага Димитрова или академик Сахаров, та затова сега трябвало да се запази петохуйника на Старчев. Може би за да си спомняме за тях , а не за грозотилището. Страхотна логика.

 36. 36 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#19] от "chicago514":

  Идеята е тази, но разговорът е малко по-различен, не му спестявай половината майтап :)

  Лин му носи сладко от тиква в една купа,а АЛФ го гледа съсредоточено и не яде.
  АЛФ: Какво е това?
  Лин (възмутено): Е, на какво ти прилича?!
  АЛФ: На повръщано.

 37. 37 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Т.н. паметник много ни помогна. Показа скритите комунисти. Трайчо Тр. Петя Владимирова и сега Дичев. Честито на разкрилите се другари.
  1. Това не е паметник. Аз на него не съм виждал никой да поднася цветя и да стои в минута мълчание
  2. паметника не е патриотичен, а се подиграва и окарикатурява историята ни. Кара хората да се смеят на историята ни.
  3. 1300 години не е годишнина от основаването на държавата ни , а е годишнина от една битка и един договор с Византийската империя. Ние си имаме държава/ви/ и преди това и всички го знаят. Тия фигури са там за да ни осмеят хилядолетната история и да ни я принизят.
  4. Това недоразумение е заченато в грях, чрез убийство на поменен паметник и то мемориален
  5. за това недоразумение са откраднати пари от пенсиите на хората, разбира се без тяхно съгласие
  6." Паметника" е без валидни строителни книжа
  7. Не можело да се премахва история, реват червените. Ами вие как премахнахте паметниците на Сталин. Нали е редно да останат и да се знае какви сталински подлоги сме били. Щом за часове ги демонтирахте, значи можете да махате.
  8. Старчев и Русев станаха милионери с такива "проекти". такива станаха и Людмила и Райнов, които нямат нито една касова бележка или фактура за закупена " на Запад" картина или произведение на изкуството. На доверие, другаря вожд, дава на дъщеря си, колкото му се поиска.

 38. 38 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  Не знаех,че и Браво Петя е защитавала това НЕЩО,че и Трайчооо.Но,ни най-малко не съм изненадан.Който плаща-той поръчва музиката.Такива като въпросния Дичев показват как грснтовете могат да бъдат изключително вредни.

 39. 39 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1056 Весело

  Че текстовете на Дичев са доста посредствени, го установих преди доста време, но все пак си мислех, че не може да станат чак толкова елементарни. Амиии... грешала съм... С всяко ново негово писание това става все по-очевидно.

  Дори не си заслужава да си губи времето човек да коментира подробно, може само да повдигне изумено вежди и да поклати глава задето е все по-смешно и все по-жалко :)

 40. 40 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#38] от "yanne":

  "Не знаех,че и Браво Петя е защитавала това НЕЩО,че и Трайчооо"

  Защитават го и двамата. Даже госпожа Владимирова нагло излъга, че Мемориалът не е бил на мястото на пентапениса, после, като се дадоха линкове към карти на София от 40-те години и сега, се скри някъде.
  Трайчо също защити седмокрилия:

  http://glasove.com/categories/vytreshni-glasove/news/trajcho-trajkov-razrushavaneto-na-sedmokriliya-e-varvarshtina-proyava-na-mnogo-losh-vkus

  Дебатът от 3 години се върти - ляв ли е т.н. Паметник на Старчев.
  Нещата не са леви, десни, горни и долни. През 1980 г. е извършено едно абсолютно неморално деяние - варварски е разрушен Мемориала на 1-ви и 6-ти полк, на загиналите воини. Това е престъпление, ако не криминално, то морално и античовешко.

 41. 41 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 801 Неутрално

  "... след това тръгваме с булдозерите към "Младост" и "Люлин."

  Люлин и Младост наистина един ден ще бъдат разрушени.
  Но не защото така искат "десните" или защото са строени през комунизма, а защото са бетонни мравуняци, които са нефункционални, грозни, подтискат човешката душа. Тази агресия, която виждаме ежеднавно в София, се захранва, макар и само частично, именно от тези "градски" недоразумения.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 42. 42 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  А Ивайло Дичев не искам да го коментирам, неприятно ми е даже да му пише името.

 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3284 Весело

  До коментар [#21] от "трън в петата върнете стария дневник":

  Шиле, Старчев ще върне парите за паметника когата ти върнеш премиите дето ги даваха у фабриката!!

  klimentm
 44. 44 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  До коментар [#40] от "aralambi":

  Вярно и Трайчо Траков защитава ПетоТаковника...Лилявите комунета се показват.

 45. 45 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3284 Весело

  Истина е че имаме алергия към миналото и особенно към най отвратителните части на онуй което наричаме история . Обичаме само много редките моменти на национален възход, за останалот предпочитаме да мълчим или да фърляме вината върху поробители , окупатори и велики сили.
  Истина е че обичаме да си се представяме облечени от горе до долу в бяло. Защо нашето общесво не употребява силите си за изграждане на модерна държава, но много охотно обича да протестира срещу всичко друго но не и за най важното?!

  klimentm
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7692 Неутрално

  Ивайло Дичев ме разочарова все повече.

 47. 47 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1574 Весело

  Представям си авторът Дичев, как управлява Москвич, ще му отива прозвище другаря Москвичев...

 48. 48 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 664 Неутрално

  КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА

  Защо се чудите бре Хора, какво чудно има, че др. др. Трайчо, Ивайло и Петя защитават Пентапениса и хулят Мемориала на българската военна чест. Вижте какво ги обединява - генеричният произход от АБпФК* (и няма "номенклатура", "бивши комунисти" и темподобни симплизми - има само и единствено Корпус на А Б п Ф К, князете на Партията, нейното еднолично Началство, защото от тях и само от тях се излъчваше Едрата, Средната и част от Дребната номенклатура на ЦК, за тях не важаха законите, те имаха специални права и привилегии - за тях и за децата им, Те бяха Партията).
  Така, че тримата гореспомената Внуци на АБпФК защитават своя клан, на който дължат ВСИЧКО.
  Ясно ли е? Няма да повтаряме
  ____________________________
  *доказани грабители, убийци и национални предатели

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  "Паметниците, които възхваляват съветски войници или соц величия - в музея или в леярната. Крайно време е България да скъса тази нишка и да поеме по пътя на своето демократично развитие, ама истинско такова."
  До коментар [#8] от "Читател":

  Ооооох, тя точно това не може да направи. Ако можеше, кой би се сетил за гадното минало, на кого да му пука? Хората се обръщат назад, като видят че пътя е затворен, или води за никъде.

 50. 50 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Въпреки изписаните тъпизми и лъжи, авторът е прав, че недоразумението е унищожено вандалски. Терминът "вандализъм" е създаден, за да определи безмисленото рушене. Истината обаче е друга - античните паметници, сгради, дворци, храмове са разрушени, защото не е съществувал ресурс по тяхната подръжка. Точно това се е случи и с "1300 г. България" - никой не се интересуваше от това недоразумение. В този смисъл на вандалите несправедливо се приписва нещо, което не са извършили лично, но като последица от тяхно дело се случва. Грозотията не е исторически или какъвто и да е паметник. Изградена е, за да задоволи огромното его на Незабравимата и илюстрира собствения и разстроен ум. Прогресивен бил!!! Дичев, вие сте напълно неграмотен лаик и нямате право да определяте като съучастници народ със съзнателно избита интелигенция, лишен от лидери. Статията е срам и позор.

  CONTADOR GRATUITO!
 51. 51 Профил на невалиден
  невалиден
  Рейтинг: 572 Неутрално

  досто тъпо...ама като за дичев,бива. хареса ми изразът от по-горе "Червената семка си е червена семка" - мъдро

  поручик Т.
 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Весело

  До коментар [#9] от "doroteus":

  "в т.н.капиталистически страни хората живеят в пещери и се хранят с червеи ."
  В Бангладеш е така. В Судан дори нямат и червеи за храна.

  "Не искаме комунистически ХАЛТУРИ"
  Подходете принципно - отменя се Закона за авторските права и всяка порнография може да бъде заличена, не само комунистическа, а също и руска, американска и Дичева. Дори и списък 301 на департамента за търговия на САЩ може да го броим за "халтура". Освен, че няма правна сила ни за Европа, ни за България, ако ще "Дневни" да премалява като девица пред него.

 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Весело

  До коментар [#50] от "г-н Думанов":

  "Терминът "вандализъм" е създаден, за да определи безмисленото рушене."

  Съвременните историци твърдят, че терминът е създаден от Папата (католическата църква) за да прехвърли вината другиму (на вандалите) за некадърното управление на Рим, стигащо до явен грабеж на населението от църквата.

  Между другото, вандалите не са разрушили Рим - дошли са да си вземат своето (след "незаконен" праврат срещу "президента" ), по едната версия - Лициния Евдоксия и нейните две дъщери,
  https://en.wikipedia.org/wiki/Vandals
  по другата - данъците, които Рим им дължи.

 54. 54 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 522 Неутрално

  -Е, как е там, в България-пита Мери, която като единствена дама на масата поддържа разговора.
  -Лошо-казвам аз...
  -Знаем, няма стоки, хората гладуват, недоволстват-авторитетно се намесва Димов и свива пълните си устни, сякаш смуче бонбон.
  -Исках да кажа друго-обаждам се стеснително.
  Димов ме поглежда, учуден какво е това друго, което той не знае и зяпва, а аз очаквам да изплюе несъществуващия си бонбон.
  -Исках да кажа-продължавам-че комунистите здраво са се окопали и нямат намерение да се отказват от властта. Дори напротив...

  Париж, 1965 г.

 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Весело

  До коментар [#37] от "grayeagle":

  "" Паметника" е без валидни строителни книжа"

  Авторските произведения не се нуждаят от никакви бюрократични или търговски книжа. Или се чака 70 години (за да се използват) или се обявяват за плагиатство (за да се заличат), но и тогава могат да минат за "кавър версия", с каквито основно се изхранва Холивуд.
  С останалите точки съм съгласен само, дето "Ние си имаме държава/ви/ и преди това и всички го знаят" не е баш така, че всички знаят - например притендиращите за наследници на Римката империя ще отричат до последно. Дори ще затрият историческото наследство както се случва сега по земите на някогашна Персия и на Партската държава (единствена пленила римски император ... и показно линчувала, опс изправила на съд римския император). Иначе ще им се объркат "цвиливилизационните ценнсоти".

 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Не можем да избягаме от сянката си ... а сянката на комунизма е голяма - сенки на големи заводи и щастливите ни родители ... и още ходим по нужда в тоалетните строени по соца :-) Истината не е по средата - и двете са истини

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Любопитно

  До коментар [#33] от "Тюфлекчия":
  "Аха - сега вече всички са виновни за комунизЪма. "

  А не са ли!? Ако е имало истински демократи, можеше да има поне една революция (като в Унгария през 1956 г.), или опит за такава (Чехословакия -1968 г.), или поне бунтове (като в Полша през 1982 г.).
  Всъщност аз не виня никого за комунизма - историята не може да носи вина. А липсата на опозиция на комунистите (БЗНС си беше пропагнаден ход - вързано на каишка кученце) може да се обясни с "демокрацията" преди 1944 г. (на практика, авторитарно управление от приемането на Търновската конституция). Все пак не комунистите са държали ръката на Алеко Константинов, на Елин Пелин или Йордан Йовков.
  Миналото тежи не само на пишман-демократите (ката Дичев), но и на герберите. Ако можеха да надскочат мисълта за "усвояването на едни пари", има доста елегантни начини грозното наследство да се редуцира ( например, НДК - център на Европа и нов архитектурен проект с писмен отказ или покана за участие на досегашните притежатели на права).

 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2397 Весело

  quote#8:"Читател"]Паметниците, които възхваляват съветски войници или соц величия - в музея или в леярната. [/quote]
  Може , ама само когато вашите заедно със Хитлер, Мусолини и Тоджо победят Чърчил, Сталин и Рузвелт

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#30] от "princess_x":
  *Също, като пленник или пациент, на който е оказано масивно мозъчно въздействие. Следователно е абсурдно да се говори за съучастничество."
  Жалко е, че г-н Дичев все пак май минава за един от "най-отворените" "професори" в СУ.
  На фона на впиянчения Драгомир от ИФ и колегите му - може би.
  Това за "построеното през соца", което той очевидно приема и там другите приказки за "мнозинството" щастливци в първите години само потвърждава, че нивото на изучаване на философия в СУ е липсвало и все още липсва вече близо 70г.
  Едва ли г-н Дичев може да каже що е то субективен идеализъм и крайната му форма солипсизъм. Ако имаше понятие от тия неща нямаше да се излага да пише (че и по Дойче Веле!) щуротиите си.
  ОК. Няма спор - по онова време едни хора са живели добре, други не толкова.
  Като изкуфя Татото се навъдиха културтрегерите, усетили че идва тяхното време и влязоха в реформаторския филм около изперкалата Людмила.
  Глутницата почна да се ръфа (разбира се, без за забравя Москва) по политическите и икономическите етажи на властта.
  Горкия Тато изпадна в пълен шаш да угоди на всеки. Днеска вдигат един, утре го свалят. Друг го топи в Москва, а там пълен бъркоч след Брежнев.
  Това беше времето на паметници, пана, фантасмагории разни.
  Бая народ културнонекадърен намаза.
  Промените ги заляха като вълна и баш "реформатора" Лилов го изтупаха от прахоляка взе да говори за "модерното ляво". Г-н Дичев да си прегледа какво точно е писал по това време (пред интернетно) относно модерното ляво.
  Защо го преви сега? Защото си пада по нова падащото нещо?
  Ами като толкова много си го харесват да си му вземат чъртежите и го построят на друго място - може и на рилските езера и си направят култ като Дънов да обикалят около него и си го честват. 60. 60 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Черната душа и Гъркоманина подкрепиха КомунизЪма. Естествено, нали и те са от тази гнъс.

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 61. 61 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#57] от "wanderer":

  Ами Сталин и СССР нямат ли вина за комунизма у нас, или той падна от небето?!

  klimentm
 62. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  Не можем да избягаме от сянката си ... а сянката на комунизма е голяма - сенки на големи заводи и щастливите ни родители ... и още ходим по нужда в тоалетните строени по соца :-) Истината не е по средата - и двете са истини
  —цитат от коментар 56 на dark'star


  Стига с тоя комунизъм бе човек? Знаем го какъв беше - примитивен и долнопробен. То ако беше нещо читаво, щеше да оцелее. И на кого му пука, умрял кон не рита. Гледай напред. Казвай какво правим оттук нататък, че работата става бозук?

 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  Тодор Живков казваше "Туй дето съм го построил, не можете го боядиса". Прав беше, не можаха да го боядисат, даже не се наеха. Награбиха колкото можаха, другото го унищожиха. Сега сме шапка на тояга, а хора като Ивайло Дичев пак ручат жабета. На всичко отгоре се и мръщят.

 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  Ето и една статия от Редута чиито автор е Любослава Русева.Мисля че доста точно описва нещата:

  http://www.reduta.bg/ %D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B8/

  klimentm
 65. 65 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Много е просто: ако вземем достатъчно дълъг исторически период, ще видим, че историята е достатъчно мъдра, а и обществото също е достатъчно мъдро. Затова: щом въпросните паметници от времето на соц-а се рушат (Бузлуджа и пр.), този факт е най-прякото доказателство за безсмислието им. Щом никой не е подел инициативата за "спасяването" им досега, то те са се доказали като безинтересни. Да, те могат да бъдат тема на хубави дискусии и интересни монолози (като този на И. Дичев в статията), но пък щом никой не се активизира с реалното им спасяване навреме, то значи те са ненужни на когото и да било. А паметта си ни е силна и без такива паметници...

 66. 66 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  До коментар [#51] от "невалиден":

  Благодаря.

 67. 67 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 454 Весело

  Паметникът трябваше да се обезопаси и да се остави като руина с едно надписче от рода на: "Така фалира комунизмът - по-неефективната система."

 68. 68 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3284 Весело

  Никой нямаше да пипне с пръст тази полусъборетина ако не беше председателството ни на ЕС,от кумова срама решиха да го махнат за да не се излагаме пред Европа,иначе щеше да векува,всички естетически и идеологически аргументи са безсмислени,на никой не му пука за нищо!

  klimentm
 69. 69 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  Г-н Дичев, не сте прав. Паметникът, в сегашния си вид е опасен за околните. Оцелелите от него скулптури ще са в музей--т.е., който иска да разсъждава над естетиката им, ще има къде да го направи. Освен това носталгиците по комунизма организираха един финален радикален "пърформанс" около паметника, изгаряйки крана на частния собственик. Между запазването на скулптурите в музей и този "пърформанс" имаме съвсем активно осмисляне на комунистическото минало. Нищо опасно няма в това, нищо цинично, нито нихилистично.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 70. 70 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#69] от "7777":

  А аргумента че паметника бил едва ли не "десидентски" е направо смешен, осмислянето на миналото едва ли може да бъде подпомогнато от този паметник. Очевидно е само че наистина имаме проблем с осмислянето на този (и не само ) период на историята ни.
  почти 30 години след края на комунизма нямаме все още стойностна история или изследване на станалото.

  klimentm
 71. 71 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  До коментар [#70] от "klimentm":

  И. Дичев казва: "Но защо тъкмо това разгаря антикомунистическия плам? Защото излиза, че този режим не е монолитен блок и си има своя вътрешна история - имало е едни хора, които са се борили да го очовечат." Наистина не виждам как Людмила или Старчев, или който и да е в кръга около нея, са се опитали да "очовечат" комунизма и как този паметник е израз на това "очовечаване." Съгласна съм с теб, че привидното или действително естетическо несъгласие с Тато не представлява нито "очовечаване" на комунизма, нито дисидентсвто. И какво дисидентство може да има, когато Людмила прави всичко не срещу държавата, а спомощта на целия държавен механизъм? А за стойностно изследване, трябва по-добър достъп до архив, включително до откраднатия от Москва. Но докато "библиотекарите" Божо и Митю Гестапото представляват "паметта на цанията" това няма да се случи.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 72. 72 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2006 Весело

  Хубавото на тази дискусия е, че прикрити до днес комунистически мутанти изпълзяха като въшка на пролетарско чело. Автентично десни, антрополог-лингвисти, прогресивни журналяци - в крайна сметка се оказаха в гюбрето на марксизма.

 73. 73 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Тук трябва да стане като в Полша,която забрани всички съветски и комунистически паметници.Няма по-грозна гледка от изрода ,наречен Альоша в Пловдив.Нито пък от МОЧА.

 74. 74 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  БСП загуби, че се метна да брани седмоъгълника. Някак се идентифицира с него. И покрай това целия соцпериод. Че даже привнесоха драматургичен елемент с терористичния акт, подпалвайки кран за 1 милион. Да не би случайно да се усъмним, че кампанията е нейна. Премахването на седмоъгълника е вандалски акт, обаче терористичният акт /по случайност няма загинали от за малко не рухналата стрела/, та терористичният акт е борба за светлото комунистическо бъдеще.

 75. 75 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Абе, шефе, стига си ни будалкал!
  Не го харесвали комунистите - АМИ ЗАЩО ТОГАВА БЯХА ИЗТИПОСАЛИ НАРЕД С 681 И 1981 И САКРАЛНАТА ДАТА 1944 - когато узурпираха властта в нещастната ни Родина на върха на руските щикове, избиха де що имаше свястно, а след това поне на два пъти поднасяха България на тепсия пак на същата руска мечка.
  И сега продължават да си развяват байрака вместо отдавна да са изгнили по пандизите заради БЕЗБРОЙНИТЕ СИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.
  КЪМ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД.

 76. 76 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#43] от "klimentm":
  Ще те разочаровам, не съм работил във фабрика. Ама като заядливо тарикатче кажи кой би трябвало да връща премии, работника на конвеера или проф и парт секретарите защото те са вземали по големите премии и се кичеха с ордени

 77. 77 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  До коментар [#57] от "wanderer":

  Никъде в Източна Европа комунистите не избиха дестки хиляди,още с идването си на щиковете на Червената Армия,освен в България.Да не говорим,че България има първото съпротивително движение,в лицето на Горяните.Не сеправете,че не знаете!

 78. 78 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Любопитно

  До коментар [#77] от "yanne":

  "Никъде в Източна Европа комунистите не избиха дестки хиляди,още с идването си на щиковете на Червената Армия,освен в България."

  Щото демократитев Полша, Чехия не бяха избити от нацистите? А комунистите на Тито са избили повече отколкото нашите марионетки, и на нацистката армия, и на червената армия.
  А въпросът с "избиването", така наречения Народен съд, е осъществен по изричното настояване на Чърчил - Народен съд, референдум за република, конфискация на имуществото (на политици, подписали Тристрання акт) е имало и в Австрия, Италия, Унгария, че дори и в победилата Франция (там имуществото на колаборационистите е било национализирано).
  А беззаконията у нас покрай Народния съд са пряк резултат от беззаконията от преди 1944 г. - "Наредбата-закон" не е плод на комунистическо мозъче, а на алчен "демократ" от преди 1944 г., извършил два преврата, три с тоя на 9-ти.
  Да намирате разлика в правните похвати между Гешев, Антон Игов, ИванТатарчев, че дори и сегашния Цацаров!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK