Тръмп и конституцията като застрахователна полица

Тръмп и конституцията като застрахователна полица

© ReutersПървата си външнополитическа обиколка Тръмп направи в края на май. Тя ще се запомни с малък брой символични неща: избора на Саудитска Арабия за първа страна, която новият президент посещава, премълчаването на член 5 от Вашингтонския договор, отнасящ се до колективната отбрана, настояването членовете на НАТО да си плащат сметката и да не разчитат на САЩ, заканата за оттегляне от Парижкото споразумение за климата.


Най-сериозното следствие от срещата в Брюксел бе споделеното разбиране сред западноевропейските лидери, че на този американски президент не може да се има доверие. Последва изказването на Меркел, че "ние, европейците" трябва да вземем съдбата си в свои ръце и да не разчитаме на друг, преди всичко на САЩ. Намерението е разумно и дори закъсняло. Но може ли да се направи това обобщение, от поведението на президента Тръмп към политиките на САЩ, най-вече спрямо европейския континент? Отговори отчасти дава следващата обиколна на Тръмп в Европа.


Месец и половина по-късно, по повод срещата на Г-20, Тръмп прави второ посещение. Този път президентът и екипът му искат да внушат двоен профил. От една страна да отстояват "Америка над всичко", но от друга, да разиграят ролята на лидери на свободния свят, от която самият Тръмп досега страни. Тръмп е изолационист с фирмен възглед за държавата. Сега за пръв път той се опита да съобщи, че САЩ са същата онази държава, която светът е свикнал да приема за световен лидер.
Тази промяна за един месец и половина е значителна. Тя засяга разбира се генералното политическо послание и не се отнася до личното поведение на Тръмп. Никой вече не очаква той да се държи прилично и цивилизовано. Но главно по пример, даден от Ангела Меркел, а отскоро и от Еманюел Макрон,


западните лидери започнаха да свикват,
че трябва да се разграничи
"бедствието Тръмп" от "политиките Тръмп"


Това е опит, не се знае дали ще успее. Но друга възможност няма, той трябва да се направи. На какво могат да разчитат традиционните съюзници на САЩ?


Основният съюзник на западните партньори на Америка е не друго, а конституцията на САЩ. Това става по един особен начин, който предстои да става по-видим и да се изяснява. В случая Конституцията действа като застрахователна полица срещу бедствия, които демокрацията, по силата на своята природа, може сама да произведе. Разбира се, конституцията не трябва да се свежда до позитивно-правен текст, а да се разбира като държавен ред, изграден в духа на конституционализма. Този ред в САЩ еволюира над два века. Той допълва и дава нови значения на оригиналната конституция. Неговата смисленост и стабилност може да се мери и по начина, по който реагира на ситуации на висок риск, които сам поражда.


В съвременните демократични общества


най-високите рискове са свързани с поява на политически чудовища,
излъчени именно по демократичен път


Демократичната процедура е съвместима с диктаторски мандат, тя може да овласти лице като Хитлер, Мусолини, Чавес, Орбан и всякакви латиноамерикански автократи. Tака става, когато демократичният принцип, според който мнозинството решава въпроса за публичната власт, се откачи от конституционната рамка. Една от причините големи конституционни юристи на 20 век като Карл Шмит да критикуват Ваймарската република е убеждението им, че тя не може да защити конституционния ред, който самата е проектирала. САЩ днес са пример за това как конституционният модел от само себе си управлява подобен риск. Дали, доколко успешно и в какви граници това може да стане е отделна тема, върху която ще се изпишат много книги в бъдеще. Но накратко ситуацията днес се развива в тази посока.


Първата вътрешна опозиция срещу Тръмп бяха и ще останат, докато той е на власт, медиите, различни канали на обществен дебат и комуникации, масови движения, граждански инициативи за разследване или повдигане на обвинения срещу президента. Но те не са овластени по конституционен ред, и макар да имат широко влияние, не решават кой да е на власт. На второ място се нарежда традиционната опозиция на демократите, която няма същото широко влияние, но разполага с по-ефективни институционални механизми, включително двупартийни инициативи и формиране на специализирани конгресни комисии. На трето място обаче, това е самото мнозинство в Конгреса, което, макар републиканско, има своя идея за генералните политически посоки на САЩ. На четвърто е пасивната съдебна власт, която досега е най-сериозно препятствие срещу новата имигрантска политика на Тръмп.
На пето са и отделните щати, чиито управления не се съобразяват с ред искания на Тръмп, например предаване на данни за изборите. Отделните щати имат и тази сила да заплашват, че, няма да търпят такъв президент и ще се отделят от федерацията. Това преди сто години не е било възможно, но днес съвсем не е немислимо.


Дори да безумства по произволни въпроси, Тръмп е заключен вътре в тези поне пет координати. Между тях и него с намества филтърът на собствената му администрация. В нея склонните към фанатизиране са малцинство, сред тях стратегическият съветник Банън например. Най-голяма видимост имат медиите. Но най-пряка ефективност има Конгресът, особено Сенатът. В центъра на този най-съществен фактор е републиканското мнозинство и


дилемата, в която днес се оказват републиканците


Повечето републикански сенатори и конгресмени не одобряват президента си, особено сенаторите. Немалко от тях се ужасяват, че партията им е била превзета от такъв кандидат и не е имала сериозна алтернатива. Сега, шест месеца след началото на мандата си като президент, Тръмп продължава да чупи рекордите по непопулярност, откакто, вече 70 години, има съответни измервания на обществено мнение. Последните изследвания на "Вашингтон пост" и Ей Би Си показват ново понижение на одобрението към него, сега вече 36% и неодобрение от 58%.


Колебаещият се избирател вече съжалява за избора си. Запазва се обаче подкрепата на твърдите му избиратели. И проблемът не е самият Тръмп, а сериозната му избирателна основа. Докато тя не се разколебае, а това не става бързо, ако изобщо стане, вниманието ще се раздвоява.


Международната общност от съюзници на САЩ започва да проявява разбиране към проблема на собствената му партия и всеки по своему дискретно да се коалира с нея. Партньорите на САЩ ще гледат несъмнено към Тръмп и неговия клан. Но все повече ще наблюдават Конгреса, особено Сената, който има водеща роля във външните отношения.


Външнополитически такава ситуация изглежда
на границата на уникалното


Доверието към Тръмп е необратимо свалено, след като става ясно, че е способен на всякакви произволи. Вместо доверие към президента за сериозни общи политически планове партньорите му разиграват куртоазни сцени, каквато устрои френският президент по време на празненствата за 14 юли в Париж. Двете президентски двойки си общуват ритуално, сближават се семейно, шегуват се, правят си комплименти. И нищо сериозно не излиза от този престой на Тръмп във Франция. Подобно отношение развива и германският канцлер. Те ще бъдат последвани от други държавници по целия свят.


След последната визита на Тръмп това става доста ясно: ще бъде не само търпян, но и ухажван и хвален и какво ли не. Но за сериозни политически проекти ще се наблюдават съотношенията в Сената.


Има ли шансове подобна организация на комуникациите
със супер сила, каквато е САЩ?


Има сериозни шансове поради характера и силата на политическите институции. В моменти на криза, каквато е самият феномен Тръмп, институциите навлизат много повече навътре в текущите политически дела и играят възпираща роля. Това не се усеща по драматичен начин, не е непременно въпрос на брутална намеса, а става по характерния за институциите по-тих и безличен начин. Груба намеса в работите на президента ще влоши и радикализира отношенията в партията му. Може да произведе и открит разрив между партията и нейния президент. При това развитие не е изключено разломът да се разпростре върху избирателното тяло. В граничния случай самата партия може да се самоунищожи или разцепи. Това го разбират вътре, започват да го разбират и извън САЩ. Затова бедствието става въпрос на управление и ограничаване на щетите, докато по естествен начин не се открои продуктивна, а не разрушителна алтернатива.


Американската политическа система се е развила така, че президентът има водеща роля във външните отношения, макар в оригиналната конституция тя да не е изрично описана. С президент като Тръмп обаче, тази постановка търпи съответна адаптация и корекции. И това стана ясно около срещата на Г-20.


Позициите на Тръмп са различни или директно противоположни на цели групи от други държави от Г-20 по редица въпрос: НАТО (всички останали членове), Сирия (главно Русия и Турция), Северна Корея (Китай), Иран (множество държави), търговските споразумения (повечето други страни в Г-20), имиграцията (водещите европейски страни) и климатичните промени (останалите 19 участника в Г-20). Ако няма какво да възпира президента на САЩ, промените по този пакет са достатъчни да променят не само САЩ, но и да ни поставят в един друг свят след две-три години.


Зад Тръмп стоят избирателите, негови и на републиканците. Срещу него застават основните демократични институции, главно Конгресът, но и съдебната власт, а отвъд тях обществени институции като медиите.


Тези различия или противоречия са принципни и отдавна декларирани. Тръмп обаче направи серия нови изявления, вече доста различни от тези в кампанията и първите няколко месеца, включително и по време на първата обиколка в края на май. Различията засягат някои от основните позиции. НАТО пак стана важна организация, както е била от 1949 година насам. На Русия й бе дадено да разбере, че авантюрите в Крим и Украйна няма да бъдат простени. Крим няма шанс да бъде признат за руска територия. Страните от Източна Европа във формата на т. нар. Три морета станаха приоритет на външната политика на САЩ; а дори и да не се доверяваме напълно, самите изявления за приоритет Източна и Югоизточна Европа са показателни. Омекнаха и някои позиции по отношение на търговските споразумения.


В тази връзка се появиха и публикации от членове на кабинета на Тръмп като съветника по националната сигурност Хърбърт Макмастър и директора на Националния икономически съвет Гари Кон. В много показателна за цялото развитие статия в "Ню Йорк Таймс" "Визията на Тръмп за външнополитическата роля на Америка" е изложена цяла платформа за бъдеща политика, твърде различна от собствената известна програма на Тръмп. В този глобалистки манифест е направен знаков трик.


На формулата "Америка над всичко" е дадено тълкуване
през "американски ценности"


Те на свой ред възстановяват един традиционен възглед. "Америка над всичко", според който САЩ са ангажирани с "прогреса в света", достойнството на човека, правата на жените, свобода словото и религията, свободни пази и пр.


Тези промени засега са в думи и декларации. Но те трябва да се следят внимателно, защото отразяват тъкмо тази особена роля на защитно-застрахователните инструменти, заложени в Конституцията на САЩ.


Текстът е от поредицата "Факторът Тръмп". В нея четете анализи за действията и ефектите от тях на президента на САЩ. Автор е Стефан Попов от "РискМонитор"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  С Тръмп начело Америка загуби авторитет и позиции и, не вярвам, че ще може да си ги възстанови.

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Т.ва псевдо-либералите лъжат като разпрани!!! Кога и с какво Тръмп е показал,че е "изолационист"?!

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1563 Весело

  Имам удоволствието да ви върна към някои заглавия на бай Стефан Отвореното (общество):

  • Психиатрите срещу Тръмп или САЩ като фирма
  • Може ли Тръмп да бъде отстранен от поста си?
  • Страхува ли се Тръмп от Ангела Меркел
  • 111-те дни на Тръмп: Нов Уотъргейт?
  • Бесове и институции: Тръмп срещу ФБР
  • Тръмп, който засилва анти-американските настроения по света

  Ъ-ъъ, при тези грандиозни очаквания на нашия анализатор, последната надежда се оказва Сенатът. Хи-хи-хи! Как да не го цункаш по умната главичка!

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  "... Никой вече не очаква той да се държи прилично и цивилизовано. ..."

  Убийствен коментар.

  Между световни лидери, свикнали с протокол, сдържана дипломатичност и куртоазни обноски, Дръмб е като недодялания чичка от село, който си духа носа в шепа и със същата ръка посяга да хваща съпругите им за ... онуй.

  ТАКОВА НЕЩО НЕ Е БИЛО.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  Между другото, вчера Дръмб е дал интервю в Ню Йорк Таймс, с което ясно е показал къде го стяга обувката: Джеф Сешънс, Роб Роузънстийн и Боб Мюлер.

  Сешънс, защото си е направил отвод като водещ разследването срещу него (т.е. той е очакмал ЛИЧНА ЛОЯЛНОСТ от министъра на правосъдието и сега се чувства предаден).

  Роузънстийн - защото е назначил ЧОВЕК С БЕЗУПРЕЧНА РЕПУТАЦИЯ - Робърт Мюлер - за специален прокурор (а Дръмб изпитва страх от порядъчни хора).

  Мюлер - защото го разследва. Дори в интервюто Дръмб (в простодушието си) се бил оплакал, че Мюлер не се придържал към предмета на разследването - Русия - а се интересувал и от другите му финансови постъпления.

  Ти да видиш...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Весело

  Демократичната процедура е съвместима с диктаторски мандат, тя може да овласти лице като Хитлер, Мусолини, Чавес, Орбан и всякакви латиноамерикански автократи.
  **************************

  Точно така, камарада Попов. Затова най-добре забранете демокрацията, забранете изборите, нека остане една шепа "елит" който да управлява мат'риала, щото, нали... партията знае най-добре, къв е този народ, дето иска да решава сам, къде дават така?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 7. 7 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Весело

  Отделните щати имат и тази сила да заплашват, че, няма да търпят такъв президент и ще се отделят от федерацията. Това преди сто години не е било възможно, но днес съвсем не е немислимо.
  **************************

  Това ли е новата опорна точка? Че ако Тръмп остане президент, САЩ ще се разпаднат? Баси... левичарската параноя достигна немислими висини...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  Тръмп - опитомения :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  между другото спря и парите на брадатите "опозиционери" в Сирия , ти да видиш

  гошо
 10. 10 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Весело

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Негодници, ще му проверяват финансите. Ал Капоне го опандизиха заради неплатени данъци, а не заради рекет и убийства. Въпросът за хора като Мюлър е не какво знаят за Тръмп от всичките материали събрани от американски и чужди служби за контакти на хора на Тръмп с руснаци, а какво може да бъде допуснато в съда като доказтелства.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 11. 11 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#7] от "Bicho Raro":

  До вчера беше бясна левичарка. Как се получи този завой на 180 градуса?

  BohrMottelson
 12. 12 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#7] от "Bicho Raro":До вчера беше бясна левичарка. Как се получи този завой на 180 градуса?
  —цитат от коментар 11 на Scharnhorst Effect


  Еволюирам... за разлика от други хора...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 13. 13 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Весело

  До коментар [#12] от "Bicho Raro":

  Сменяш концпецията... като Станишко в коридора кога се прибрал пиян...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 14. 14 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Един ден стефан попов ще издаде епичен труд в няколко тома и хиляди страниц на тема "как ще бъде импиичнат тръмп". Това разбира се ще се случи някъде към края на втория му мандат.

 15. 15 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Пак някакъв смешен плач от страна на другаря Попов, в чиято глава явно светът е едно много розово място, в което всички се обичкат, галят по главите и т.н. , но видиш ли отнякъде се появи "политическото чудовище" Тръмп и всичкото розово е заплашено да отиде по дяволите.
  Другарю Попов, крайно време е да разберете, че светът не е и никога не е бил розово място и че не Тръмп е причината светът да е станал по-малко розов в последно време, а появата на Тръмп е предизвикана от това, че светът става все по-малко розов и на едни нам си колко милиона американци им писна от статуквото и гласуваха против Клинтън, не за Тръмп.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  "най-високите рискове са свързани с поява на политически чудовища,
  излъчени именно по демократичен път"
  Не ми излиза от главата една тъй близка на сърцето ми държава.

 17. 17 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 736 Любопитно

  Тоя през цялото време седи в „сибирския ке//неф“...

 18. 18 Профил на zvs09502608
  zvs09502608
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много верен анализ! Това беше и въпроса, който съм си задавала през всички тия 6 месеца: ще успеят ли демократичните, вече стабилни след две столетия институции, да се справят с безумията на тоя олигофрен? В тях ми беше надеждата и засега успяват според мен.
  Да, диктатори е възможно да бъдат избрани по демократичен път; въпросът е кой ще бъде възпиращият фактор докато управляват след това. В това за мен е и величието на Америка - че може да се разчита на институциите. За разлика от България -за съжаление.

 19. 19 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#7] от "Bicho Raro":До вчера беше бясна левичарка. Как се получи този завой на 180 градуса?
  —цитат от коментар 11 на Scharnhorst Effect


  Няма разлика. Фенка е на Путин, Тръмп, Мадуро: все лидери които си мечтаят (а някои и успяват) да присвоят държавата, така че тя да служи на тях, а не на индивидите, които се предполага да представляват. Да ги представляват, а не да властват над тях. Срастването на лидер с държавните механизми, за сметка на индивидуалните права, е същността на левичарството, каквото го познаваме от близкото си минало. Точно такова левичарство изповядва съфорумката. Характерен белег на това левичарство е обявяването на независимите медии за производители на фалшиви новини и възхваляването на слугински медии, които не правят журналистика, а пропаганда (Брейтбарт, Инфоуорс, РТ и т.н.)
  Нещастието на Дръмпф е, че е президент не на Русия или Венецуела, а на страна, чиито политици и държавни служители са индивиди и се ръководят от върховенството на закона.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 20. 20 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 411 Весело

  Характерен белег на това левичарство е обявяването на независимите медии за производители на фалшиви новини и възхваляването на слугински медии...
  —цитат от коментар 19 на 7777


  Типично - кръдецът вика "дръжте крадеца" - по хазарски!
  Слава богу, макар и бавно, световните народи ви научават лека-полека шумкарските методи. ;)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 21. 21 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1977 Весело

  Как е Попов - ще гътаме ли Тръмпя?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 22. 22 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Много верен анализ! Това беше и въпроса, който съм си задавала през всички тия 6 месеца: ще успеят ли демократичните, вече стабилни след две столетия институции, да се справят с безумията на тоя олигофрен?
  —цитат от коментар 18 на zvs09502608


  Това бившите комунета не можахте да станете истински десни демократи, все към левичарството ви тегли?

  Руската връзка преди изборите се оказа фейк нюз, помощта на Русия на изборите тоже, сега се пускат най-различни анализи все на бивши комунета колко лош бил Президент Тръмп!

  Умора нямате ли или само се потите?

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на zvs09502608
  zvs09502608
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Кърти Вонегът":

  Много ми е смешно да бъда наричана "левичар". Тръмп не е просто един републиканец, той няма никаква идея как се прави политика, да не говорим за политика на най-мощната (все още) държава, където законът е Закон. Сигурно би се чувствал много добре като президент на някоя латино американска държава, но не и тук - в Америка. Много неща не харесвам в Америка, но уважавам безкрайно изградените Независими институции, които работят в защита на демокрацията. В тях ми е надеждата! И изобщо не е вярно, че намесата на Русия е била фейк нюз, напротив - водопадът от фейк нюз, с които руснаците ни заляха преди изборите, оказа огромно влияние. И като се има пред вид, че в крайна сметка около 40 хиляди гласа в колебаещите се щати решиха избора, абсолютно може да се каже, че руснаците директно се намесиха в изборите в Америка! И все повече доказателства излизат, че Тръмп е знаел и одобрявал това! Абсолютна наглост!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK